Kirjoittaja Aihe: Uuden käyttäjän on vaikea päästä keskusteluihin sisälle  (Luettu 37634 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 650
Vs: Uuden käyttäjän on vaikea päästä keskusteluihin sisälle
« Vastaus #60 : 14.10.2018 klo 21:26:38 »
Ei kai setämiehiä kohdistetusti kukaan haukkunut?

ei varsinaisesti haukkunut, mitä twitterissä nyt kertoi että lähtökohtaisesti miehet jotka on yli 35-vuotiaita tekevät paikasta sietämättömän.

Minä olin kestämätön jo  paljon  ennen 35-vuotisuutta ja sellaisena pysyn koska en seurannut kaverieni esimerkkiä ja vetänyt itseäni kiikkuun tai nielaissut haulikkoa.

Kvaakin kirjoittamiskynnys ei ole korkea, kaikkea muuta. Osa meistä on enemmän besserwissereitä kuin toiset ja itsekään en ole, kuten moni varmasti tietää, iän myötä suinkaan leppynyt.

Tässä tullaan siihen missä rajanveto kulkee ja ongelma ei minusta ole teknologinen vaan psykologinen.

Meillä on kantapeikkoja. Ei käyttäjiä vaan peikkoja ja vaikka sarjakuvatapaamisissa ja baari-illoissa lähes kaikki ovat mielestään kuin "yhtä suurta perhettä"...no tavallaan.
Minä ja sisareni kun emme mahdu saman katon alle, mieluiten eri kaupunkeihin jos saa pyytää. Tässä mielessä vertaus perheeseen pätee.
Täällä tietty perheensä voi valita.

Sisäpiirit ovat aina samanlaisia ja niin klikitkin: progehämyilijät eivät kestä "älinämölinän" kuuntelijoita ja iskelmäväki ei siedä särökitaraa ja onko muka oikea harrastaja jos ei ole kuunnellut jo ensilevystä lähtien ja osaa luetella bändin kokoonpanoa ja lyriikoita vuosilukuineen?
Tämä on myös kvaakin maine, tietynlainen setäväen elitistinen neppailupiiri.

Ei vastaa todellisuutta sillä vuosien varrella on ollut monta muutakin vaihetta ja kautta. Jokainenhan on joskus kirjoittanut ensimmäisen viestin ja käyttäjistä osa on lähtenyt ovet paukkuen, osa heistä on palannut.

uusia tarvitaan siinä missä vanhojakin.
Galleria on ollut lähinä rasite itsestä, koska sen moderoinnin jättäminen hetkeksi on aian luettu henkilökohtaisena hyökkäyksenä ja paranoidina sensuuritoimenpiteenä eikä galleriataiteilijan statuksen saaneilla aina ole ollut harkintaa "lataan tänään 56 omaa työtäni"....
siltikään en olisi sitä poistamassa sen enempää kuin foorumiviestejäkään, yllättävän monelle se on ollut lisäalusta näyttää kyntensä, mitä osaa ja poikinut osaltaan lisää suomalaista sarjakuvaa.

Foorumin paras anti on se että se on suunnattu kaikille: sarjakuvan lukijoille ja tekijöille, myyjille ja ostajille, kustantajista niihin joista karvinen on hassu.

Ja paitsi ettei kynnys oikeasti ole korkea niin omat poterotkin saa pitää: jos vain Tex Willer kiinnostaa voi lukea vain lännensarjoja, jos vain artsumpi alternative sitten se osasto.

Kirjoittaa ei ole pakko, mutta osallistua saa. Sisältömme ei ole jyrkästi kuratoitua, jos ollenkaan.

Äänestämällä ei  ole vaikuttettu mihinkään sitten antiikin, mutta olemalla ihan hiljaa takaa vain sen että muut puhuvat puolestasi (kyllä, törkeän väärinluettu esimerkki Platon Valtiosta mutta pointti lienee selvä)

 
Keuhko

 • Jäsen
 • Viestejä: 245
Vs: Uuden käyttäjän on vaikea päästä keskusteluihin sisälle
« Vastaus #61 : 14.10.2018 klo 22:31:09 »
Itselleni tämä foorumi on ollut merkittävä ajanvietepaikka varhaisteini-iästä tähän päivään. Alkuajat olivat aika pitkälti foorumikeskustelun opettelua ja siihen nähden  lyttäämistä tai muuta piruilua tuli kohdattua minimaalisen vähän. Kiitos tästä kaikille asianosaisille.

Reima Mäkinen

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 9 755
Vs: Uuden käyttäjän on vaikea päästä keskusteluihin sisälle
« Vastaus #62 : 14.10.2018 klo 22:51:33 »
Palautetta

Kannattaa kommentoida varmaankin enemmän twitteriin eikä niinkään tänne.

Kokeilin lukea Twitter keskustelua selaimella, kun se puhelimella on niin h*vetin sotkuista, arpomalla löytää aina jonkun rihman jostain... Päästyäni nyt siis Auran kommentteihin minun piti tietenkin kirjautua sisään Twitteriin voidakseni likettää hänen viestejään. No, sittenpä se ketju ei enää näkynytkään millään ilveellä Auraan asti, saati sitten loppuun. Sanonpahan vaan, että haista sinä Twitter vittu!

Ja kyllä Aura on oikeassa siinä, että on inhimillisesti mahdotonta olettaa että nuoret mahtuisivat vanhojen sekaan tai päin vastoin. Mitä enemmän olen tätä viikon aikana pohtinut, sitä tärkeämmäksi nousee Kvaakin arvo historiallisena dokumenttina. Kaikki eivät osaa asiaa arvostaa, mutta sanonpahan vaan, että esimerkiksi juuri Kvaakin nettisarjisosion läpikahlaaminen (ite oon nyt puolivälissä) pitäisi olla jokaiselle Jonnalle pakollinen oppimäärä, ainakin ennen kuin aloittaa henkselien paukuttelun siitä, että täälläkö ei muka tiedetä nettisarjiksista mitään tai puhuta niistä.

Ja kun nyt pääsin tässä alentuvassa sävyssä ja foorumin maineen pilaamisen jatkamisessa vauhtiin...

Oikein sormi pystyssä sanon seuraavaa. Jonnit ei muista, mutta koko helskatin Suomen sarjisskene on rakennettu siihen loistoon missä se kansainvälisesti nykyään on, yhteistyöllä. Sarjakuvaharrastajien, ammattilaisten, taidesarjakuvanystävien, kustantajien, yms. Uusi sukupolvi on tietenkin aina oikeutettu isänmurhaansa, mutta helvetin surullistahan se olisi. Enkä nyt puhu omasta puolestani, vaan sarjakuvan. Kun on nähnyt maailmalla miten asiat on tappelemalla ryssitty vaikkapa Filippiineillä tai Tanskassa, niin ei sitä samaa tänne toivoisi. Suomi on pieni maa ja pikkuisen takamatkalta täältä lähdetään, olkoonpa vaikka kuinka internetittynyt maailma.

Moni asia on nettisarjisten saralla paremmin kuin ennen, mutta muutama iso asia on myös mennyt huonompaan suuntaan viimeisten 10-15v. aikana. (Voisin palata aiheeseentuolla nettisarjispuolella kuha kerkeen.)

Hieman myös ketjun aiheesta. Eikö se ole ihan normaalia ja netiketissämmekin kannustettua, että jos ei ole sanottavaa niin ollaan sitten hiljaa? Tai jos itsesensuuri on kohdillaan, toisin kuin niillä äänessä olevilla, niin miksei voi olla tyytyväinen siihen? Kun ja jos ei viitsi lukea mitä muut ovat jo kirjoittaneet asiasta X, ts. tyyppi ei jaksa yhtään perehtyä aiheeseen, niin onko sellainen ihminen sitten lopulta edes kovin kiinnostunut kyseisestä aiheestakaan?

Toisaalta, jokainen on oman harrastuksensa kokemusasiantuntija. Kyllähän semmoiset viestit täällä kiinnostaa, jopa etusivun kolumneiksi ja artikkeleiksi asti! Sillä edellytyksellä tietenkin, että sarjakuvan lukija tai tekijä pystyy jotenkin sanallistamaan niitä kokemuksiaan.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 650
Vs: Uuden käyttäjän on vaikea päästä keskusteluihin sisälle
« Vastaus #63 : 15.10.2018 klo 00:03:15 »
Suuri määrä uusia kuvia kerralla ei kaiketi vaikuta muuhun kuin siihen että niissä uusimpien nostoissa näkyy vain niitä.


Juurikin. Ja puskevat ne muut(muiden käyttäjien ladatut työt) sinne taaemmas satunnaisgeneraattorin syövereihin, onneksi tätä nykyään käy hyvin harvoin.

Perhoslapsi

 • Uusi jäsen
 • Viestejä: 6
Vs: Uuden käyttäjän on vaikea päästä keskusteluihin sisälle
« Vastaus #64 : 15.10.2018 klo 13:01:37 »
En tiedä, ehkä haluaisin pientä ymmärrystä tässä asiassa. En suinkaan sitä, että lusikalla syötetään mutta kuitenkin.

Sarjakuvan tekemisestä (mikä itseäni siis eniten kiinnostaa jonka aiemmin mainitsinkin) ei löydy loppujenlopuksi suomeksi kauheasti luettavaa. Pari kirjaa joista osa on jo loppunut painosta, tai eivät välttämättä vastaa juuri haluamaan kysymykseen. Nettisivujakaan ei paljoa ole, joissa paneudutaan vähän syvemmälle, muutakun tietty tämä foorumi.
Itsellä oli opparia tehdessä turhauttavinta hakea tietoa täältä, koska kaikki tuntui johtavan umpikujaan. Keskustelu oli ns. hiljennetty sanomalla että keskustelua on käyty jossain muualla, eli sen ketjun lukeminen oli turhaa ja oikeasti tietoa olisi pitänyt hakea jostain muualta. Aikaa kuluu ja haetaan edelleen kunnes löydetään joku ketju joka on useamman vuoden vanha. Sitten alkaa miettimään, onko kyseinen tieto enään ajankohtaista mutta kysyä ei uskalla koska keskustelu on jo käyty. Umpikuja. Pahimmassa tapauksessa oikeasti hakemaasi kysymykseen ei vastata, muttet enää keksi mistä tai millä hakusanalla hakea. Näin lähdet hakemaan tietoa jostain muualta toisella kielellä, en usko että se on haluttu tulos.

Uskon, että olisitte toivoneet, että twitterissä käyty keskustelu olisi käyty täällä alun alkaen koska tännehän se olisi sopinut. Ei se vaan ole kovin motivoivaa jos joillakin on kokemuksia siitä, ettei ketään kiinnosta. Oli se sitten mangasta, nettisarjakuvista ihan mistä lie.

Vaikka Facebookkia kiroan itsekkin, muutamissa ryhmissä on alettu käyttämään keskustelujen alussa hakusanoja koska haku FB:ssäkin toimii niin ja näin, mut hakusanojen avulla pääsee juuri niiden aiheiden äärelle joita oikeasti hakee.

Huomauttaisin myös, että kukaan ei vaadi teitä vastaamaan niihin alkeellisiin kysymyksiin, mutta on hölmöä myös tehdä päätelmiä siitä mikä tekee toisesta alottelijan ja mikä ammattilaisen. Sanaston oppiminen ja osaaminen ei ole kovin yksiselitteistä, kun vakiintunut sanasto voi olla häilyvä ja osalle tutumpi toisella kielellä. Se että on mestari yhdessä tekniikassa ei tarkota että on mestari kaikessa. Jos ei ole halua opettaa, sillon ei opeta.
Se että jokaista viestiä ei jaksa lukea voi johtua siitä, että tämä on keskustelufoorumi jossa on myös ns. tyhjäkäyntiä. Eivät kaikki faktapohjasta esseetä kirjota, vaan pohdiskelee joka ei välttämättä johda mihinkään = hakijalle mahdollisesti turhaa. Jos et saa tietoa paikasta tietyn ajan sisällä, se turhauttaa. Sillon google tuntuu jo nopeammalta ja paremmalta vaihtoehdolta, eikä hakija palaa enää foorumin äärelle hakemaan tietoa.

Vielä lopuksi, kuten twitterissäkin mainitsin, en tykännyt että tästä tehtiin ikä ja sukupuoli asia, mihin täälläkin tunnutaan takertuneen. Se tuntuu minusta silkalta provosoinnilta eikä ratkaisun etsimiseltä. Tällaiset "jaottelut" repii ihmisiä erilleen eikä silloin siihen kuuluisaan yhteistyöhön enää pystytä, millä tämäkin skene on saatu nousuun.

Toivon ettei tästä nyt joku mieltään pahoita, vaan ymmärtää mitä hain takaa. En kirjoita kenenkään puolesta vaan ainoastaan omasta näkökulmasta.

Anonyymi

 • Jäsen
 • Viestejä: 37 602
Vs: Uuden käyttäjän on vaikea päästä keskusteluihin sisälle
« Vastaus #65 : 15.10.2018 klo 13:08:19 »
Asiasta kuin asiasta saa parhaan käsityksen jos lukee koko ketjun ao. asiasta. Siksi niitä on turha toistaa.

Ei voi olla ylivoimainen tehtävä.

STD

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 510
Vs: Uuden käyttäjän on vaikea päästä keskusteluihin sisälle
« Vastaus #66 : 15.10.2018 klo 13:18:01 »
Ei voi.
Jos on aloittanut esim. opparin teon ajoissa.
Kyllä se siitä.

Perhoslapsi

 • Uusi jäsen
 • Viestejä: 6
Vs: Uuden käyttäjän on vaikea päästä keskusteluihin sisälle
« Vastaus #67 : 15.10.2018 klo 13:24:02 »
En tarkoittanut sitä, onko ylivoimainen tehtävä vai ei, vaan käyttäjämukavuudesta. Täällä on tietoa edelleen niin paljon niin monilta vuosilta ja haku toimii heikosti eivätkä ketjut välttämättä johda mihinkään.

Kyllä sain opparini tehtyä ihan ajoissa ja siinä on lainauksiakin tältä foorumilta, mutta ajattelin että kertoisin millainen kokemus sen tiedon hakeminen oli. Vaikuttaisi siltä ettei olisi kannattanut.

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 16 969
Vs: Uuden käyttäjän on vaikea päästä keskusteluihin sisälle
« Vastaus #68 : 15.10.2018 klo 14:35:11 »
En tarkoittanut sitä, onko ylivoimainen tehtävä vai ei, vaan käyttäjämukavuudesta. Täällä on tietoa edelleen niin paljon niin monilta vuosilta ja haku toimii heikosti eivätkä ketjut välttämättä johda mihinkään.

Kyllä sain opparini tehtyä ihan ajoissa ja siinä on lainauksiakin tältä foorumilta, mutta ajattelin että kertoisin millainen kokemus sen tiedon hakeminen oli. Vaikuttaisi siltä ettei olisi kannattanut.

Maailmaa muutetaan, tai sitä voidaan yrittää muuttaa, vain menemällä mukaan maailmaan - tai Kvaakiin. Kiitos siitä. Laitoit nyt jo asioita liikkeelle.

Hyllyy-blogissakin on otettu näkökulmaa. Pohdinta: Sarjisskenen ulkoreunalla.

Aluksi vastakkainasettelu nuoren tekijäpolven ja vanhan liiton sarjispartojen kesken aiheutti lähinnä turhautumista ja surua, mutta hetken asiaa pohdittuani tulin siihen tulokseen, että keskustelu, vaikka surettavia sävyjä sisälsikin, voi olla merkki ihan positiivisesta kehityksestä.


« Viimeksi muokattu: 15.10.2018 klo 14:44:47 kirjoittanut Lurker »

Anonyymi

 • Jäsen
 • Viestejä: 37 602
Vs: Uuden käyttäjän on vaikea päästä keskusteluihin sisälle
« Vastaus #69 : 15.10.2018 klo 17:24:32 »
Nimenomaan nuorimpien kirjottajien suosimilta osastoilta, kuten mangasta ja ankasta olen siivonnut pois suunnattomasti kirjoitusaikoinaan ajankohtaista löpinää. Esim. milloin sejase manga on kioskilla ja kirjoittaako Don Rosa nimmareita tänä vuonna.

Älkää vaan sanoko että ne olisi pitänyt säilyttää.

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 650
Vs: Uuden käyttäjän on vaikea päästä keskusteluihin sisälle
« Vastaus #70 : 15.10.2018 klo 17:27:00 »
Nimenomaan nuorimpien kirjottajien suosimilta osastoilta, kuten mangasta ja ankasta olen siivonnut pois suunnattomasti kirjoitusaikoinaan ajankohtaista löpinää. Esim. milloin sejase manga on kioskilla ja kirjoittaako Don Rosa nimmareita tänä vuonna.

Älkää vaan sanoko että ne olisi pitänyt säilyttää.

sanotaan sitten sen sijaan vaikka että "Ei Saatana..."

siihen käyttäjämukavuusasiaan

käyttäjämukavuus ja sen haku ovat asioita joissa kohtaa teknologian ja ihmisyyden huonoimmat puolet, sitä kai kukaan ei kyseenalaista.

Siinä kun ei auta perus google fu, jos et tajua kvaak fun kautta hakea erikseen sekä itse alueelta ja koko foorumilta, käyttäen eri taivutusmuotoja hakemassasi sanassa... et silti välttämättä löydä etsimääsi vaikka se olisikin olemassa.

Se että osa käyttäjistä on muokannut ja poistanut ketjujaan kuka mistäkin syystä tekee osasta ketjuja silkkaa dadaa.

Mutta se tekninen puoli.

Tämä on kuitenkin enemmän tai vähemmän vapaaehtoisvoimin työstetty sivusto jonka ylläpidosta ja toimittajan hommista ei palkkaa heru. Saati kunniaa. Mainekin on enemmän kyseenalaista.
Digiosaamisen tasotkin vaihtelevat. Itsekin olen parempi rakentamaan ja purkamaan oli kyseessä rakkenus tai laiva mutta harvat ystäväni kavahtavat kun kosken mihinkään omistamaansa elektroniikkaa sisältävään laitteeseen.

Ikävä kyllä se vaikea kokemuksesi  ei liene ainutkertainen. Tähän toki törmää muuallakin kuin kvaakissa, internet on liikkuva kaaos josta arvokkaiden neuvojen löytäminen on sattumankauppaa.

Kvaakin sarjakuvantekopuoli on aina ollut hiljaisella liekillä, sarjakuvan tekijöitä(niitä jotka inttävät olevansa ammattilaisia ja harrastajia joiden neuvot ovat hämmentävästi usein yhtä hyviä, ja kukaan ei voi sanoa mikä väline käteesi tai mikä tapa kirjoittaa on juuri sinulle paras) kun on luonnollisesti vähemmän kuin pelkkiä lukijoita.

Siltikin siellä on ollut hedelmällisiäkin keskusteluja jos kohta jännästi siihen psykologinen osuus vaikuttaa vielä enemmän, yllättävän iso osa sarjakuvantekijöistä on hiljaisempia ja introvertteja yksilöitä.
Asiassa ei ole mitään vikaa mutta heidän kynnyksensä toisinaan ottaa osaa on vielä korkeampi.
Ja toki tuo ammattilainen/amatöörijako jota suurin osa ei korosta tekijäpuolella.

Hienoa etä otit härkää sarvista ja osallistuit, veit keskustelun sinne mistä puhuit. Tätä arvostan vaikka iso osaa ihmisistä ylipäätään en.

Itselle nettisarjakuva ja digisarjakuva ovat kömpelömpiä kuin se perinteikäs sarjakuva, jonka korkeimpina muotoina pidän lehtiä ja pehmytkantisia julkaisuja, mutta niistäkin on tietoa täällä vähän.

Sitä voisi olla lisääkin, mielellään sen oman kokemuksen kautta.

Internet on tahallisen väärinymmärtämisen tyyssija. Sukupuoleen ja ikään liittyvät jutut menevät osalla pahemmin ihon alle, osin syyttä ja osin koska sukupolvien välillä on eroja, molempiin suuntiin kulkevia ymmärryseroja.

Suurin osa ihmisiä ei ole missään koskaan kiinnostunut ratkaisuista tai yhteisestä hyvästä.
Oli se internjet tai reaalimaailma mistä puhutaan.
Useimmiten omaa umpimielisyyttään mutta joskus siitä on positiivisiakin näkökulmia: itse olen vakuuttunut että vaikka sarjisskenen yhteen hiileen puhallus ja työ on tärkeää, on se vähintään yhtä paljon velkaa niille jotka eivät kuunnelleet neuvoja ja ohjeita vaan raivasivat itsensä maan jos ei maailman kartalle sikäli kun pätee, näyttäen että niin voi tehdä.


Suurin osa setämiehistä ei pure, korkeintaan räksyttää vähäsen. Siksi on hyvä että joku jaksaa ottaa osaa ja pitää sedätkin virkeinä, antaa uusia näkökulmia.

Toivottavasti siihen riittää energiaa ja intohimoa jatkaa sitä. Ei koskaan tiedä mitä se poikii, parhaimmillaan sen paremman, itsevalitun, perheen jäsenistö kasvaa.
Perheet kun ovat muuten lähinnä ongelma.
Tai ei kaikilla mutta ***** teillä ei ole minun siskoani.

Timo Ronkainen

 • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 19 049
 • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Uuden käyttäjän on vaikea päästä keskusteluihin sisälle
« Vastaus #71 : 15.10.2018 klo 17:32:55 »
Jonkun sietäisi kerätä sarjakuvan tekemiseen liittyvä tieto noista keskusteluista yhteen ja jäsennellysti. Olisiko se sitten jossain ketjussa linkkeinä vai peräti juttuartikkelina. Ja kuka sen nyt jaksaisi väsätä? Jokuhan joskus keräsi keskusteluihin viittaavia linkkejä jonnekin jostain aiheesta - oliko just sarjakuvan tekemiseen liittyvää vai ei, sit en muista.

Timo

Miqz

 • Avustava Slemmy
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 1 612
 • Riipivä jännityspommi!
Vs: Uuden käyttäjän on vaikea päästä keskusteluihin sisälle
« Vastaus #72 : 15.10.2018 klo 19:15:05 »
Vielä lopuksi, kuten twitterissäkin mainitsin, en tykännyt että tästä tehtiin ikä ja sukupuoli asia, mihin täälläkin tunnutaan takertuneen.

Kiva ettei tehty tästä ikä- ja sukupuoliasiaa, kun twitterissä kuitenkin muistettiin mainita vanhemmat setämiehet...
"Aijaa no minä olen Rauta-Pekka!"
"Iskä, saanko minä sinun Batman-kalsarit sitten kun sinä kuolet?"

STD

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 510
Vs: Uuden käyttäjän on vaikea päästä keskusteluihin sisälle
« Vastaus #73 : 15.10.2018 klo 19:37:29 »
Kiva ettei tehty tästä ikä- ja sukupuoliasiaa, kun twitterissä kuitenkin muistettiin mainita vanhemmat setämiehet...
Niinpä.
Ei se mitä sanotaan, vaan kuka sanoo. Setämiesten on parempi olla nöyrästi hissukseen.
Kyllä se siitä.

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 16 969
Vs: Uuden käyttäjän on vaikea päästä keskusteluihin sisälle
« Vastaus #74 : 15.10.2018 klo 19:42:03 »
Kiva ettei tehty tästä ikä- ja sukupuoliasiaa, kun twitterissä kuitenkin muistettiin mainita vanhemmat setämiehet...

Niinpä.
Ei se mitä sanotaan, vaan kuka sanoo. Setämiesten on parempi olla nöyrästi hissukseen.

Setämiehistä loukkaavana terminä eivät tainneet puhua muut paitsi loukkaantujat itse, täällä Kvaakissa. Projisointi onnistuikin oikein hyvin.

Ummehtuneeksi ja luotaantyöntäväksi, myös alustaltaan, foorumia luonnehdittiin kyllä.

Haluttiin myös tietää, paljonkohan täällä on naisia sekä alle 35-vuotiaita.

Käyty keskustelu twitterissä oli asiallista, välillä kiivasta, ja vaihtui sitten jo taide- ja viihdesarjakuvan erojen setvimiseen.

Tällaista kiinnostusta Kvaakiin ja sen kehittämiseen ei olla sivuston ulkopuolelta aikoihin saatu kokea.