Kirjoittaja Aihe: hdc lukee  (Luettu 148952 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

hdc

 • Architectus urbis caelestis
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 540
Vs: hdc lukee
« Vastaus #540 : 15.06.2018 klo 18:15:49 »
Jiro Taniguchi & Natsuo Sekikawa - Tokyo Killers

Kun on Taniguchilta lukenut lähinnä sellaisia meditatiivisia fiilistelysarjoja joissa henkilö kävelee ympäristössä niin tämä varhainen noir-fiilistely oli aika erilainen. Hiomattomampi vaikka kyllä jäljen ja kerronnankin tunnistaa.

Lukiessa aloin miettiä että ketäköhän epäeroottisempia taiteilijoita on sarjakuvissa (ainakin sellaisia joita voisi muuten pitää taitavina tai jopa mestareina), mukana olevia alastomuus- ja seksikohtauksia voisi luonnehtia lähinnä kliinisiksi...

hdc

 • Architectus urbis caelestis
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 540
Vs: hdc lukee
« Vastaus #541 : 17.06.2018 klo 16:29:26 »
Bruno Maiorana & Alain Ayroles - Garulfo 1-6

Kässääjä Ayroles oli tuttu jo De cape et de crocsista, nyt sitten luin kuusiosaisen sarjan ahkerasti satuihin viittailevaa pseudokeskiaikafantasiaa...kaksi ekaa albumia muodostavat yhden kokonaisuuden jossa sammakko Garulfo ihailee ihmisten saavutuksia ja tekee sopimuksen noidan kanssa että tämä muuttaa Garulfon ihmiseksi (prinsessan suudelman avustuksella tietty) mutta ihmisten maailma ei olekaan ihan niin auvoinen kuin olisi luullut, luvassa paljon juoksentelua, törmäilyä ja kaaosta ja joitain ihan huvittavia juttuja mutta tämä tarinakaari jäi kyllä aika köykäiseksi.
Mutta onneksi tarinaan tulee jatkoa, kun kuvioon tulee ihan oikea prinssi joka muuttuu sammakoksi, ja Garulfo joutuu tahtomattaan taas mukaan sotkuun, jota oli jo ehtinyt edistää aiemmin...parempaa huumoria, runsaammin juonta ja henkilöitä, joiden kautta tämä kehittyikin oikein mainioksi fantsusarjaksi vähän sen De cape et de crocsin hengessä.

hdc

 • Architectus urbis caelestis
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 540
Vs: hdc lukee
« Vastaus #542 : 20.06.2018 klo 17:45:08 »
Philippe Delaby & Jean Dufaux - Murena 1-4

Niissä suomennetuissa Dufaux-sarjoissa alku on ollut kiinnostava mutta lässähdys on tullut nopeasti, tämä on pysynyt kiinnostavana ainakin nämä ensimmäiset neljä albumia, ja piirrosjälkikin on mainiota.

Kerrotaan keisari Neron valtakaudesta, eli meno on aika hurjaa ja henkilöihin ei pidä liikaa kiintyä kun moni niistä kuolee kumminkin. Sarjan nimivalinta on siinä mielessä vähän outo että Murena ei ole mitenkään ollut sarjan keskeisin henkilö, mutta ehkä sitten pysyy hengissä pitempään kuin muut...

Philippe Delaby & Jean Dufaux - Murena 5-8

Ei tämä nyt lässähdä mutta ei tasokaan ihan samana pysy, haahuillen leviää vähän joka suuntaan, ja yksi sykli käsitellään tässäkin nipussa, jonka lopussa Rooma on palanut.
Kyllä minä ne pari seuraavaakin ilmestynyttä luen.

hdc

 • Architectus urbis caelestis
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 540
Vs: hdc lukee
« Vastaus #543 : 20.06.2018 klo 17:51:09 »
Turk & de Groot - Clifton Integrale 2

Ekassa integraalissa oli Macherotin Cliftonit jotka olin jo lukenut, tässä sitten myöhempää sarjaa eli Le voleur qui rit, Alias Lord X, Sir Jason ja Ce Cher Wilkinson (nää on kai kaikki ilmestyneet suomeksi, mutta Sir Jason oli ainoa jonka olin lukenut joskus aikoinaan)

ihan en enää tunnu olevan samalla aaltopituudella näiden kanssa (joskus ehkä olisin ollut) siinä missä ne Macherotin jutut viihdyttää yhä paremmin, mutta lukihan näitä.

hdc

 • Architectus urbis caelestis
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 540
Vs: hdc lukee
« Vastaus #544 : 20.06.2018 klo 17:57:07 »
Jean-Pierre Gibrat - Le vol du corbeau 1&2

Näistä on kai olemassa nätti yhteispainos...Pariisissa toisen maailmansodan viimeisessä vaiheessa (Normandian rannalla on noustu juuri maihin) nuori nainen joka on mukana vastarintaliikkeessä ja nuori mies joka hoitelee ihan vaan omia asioitaan joutuvat yhtaikaa poliisin käsiin, ja pakenevat myös yhdessä...
Nätti, varsin kiva tarina, tää on niitä sarjoja joista voi sanoa että se on hyvin tehty ja kiinnostuneena luin mutten kuiteskaan ihastunut.

hdc

 • Architectus urbis caelestis
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 540
Vs: hdc lukee
« Vastaus #545 : 20.06.2018 klo 18:05:36 »
Bastien Vivès - Dans mes yeux

Pari muuta Vivèsin sarjista olen lukenut englanniksi ja niistä pitänyt, nyt sitten ranskaksi ja kiva oli tämäkin.
Teos ei ole mitenkään erityisen juonivetoinen, kirjan clue on kerronta, eli tiukka rajautuminen kertojan näkökulmaan, katsotaan sitä mitä kertoja katsoo, joka kirjan puitteissa on pääasiassa eräs tyttö, ja keskusteluista kuullaan vain tytön puheet, ei omia. Ja kuvituskin tarkentuu ja sumenee kertojan mielenkiinnon tai huomiokyvyn mukaan...

Bastien Vivès - Une soeur

Kai tässä pitää alkaa sijoittaa itseään Vivès-fanikerhoon, sen verran tasokkaita nämä sarjakuvaromaaninsa ovat olleet (aiemmin luettu siis Polina ja The Taste of Chlorine).

Tässä juoni on sinänsä vanha kuin taivas, eli teinipojan kasvukertomus kesäloman aikana, mutta mitä siitä kun se tehdään näin hyvin.

hdc

 • Architectus urbis caelestis
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 540
Vs: hdc lukee
« Vastaus #546 : 06.07.2018 klo 18:35:38 »
Nob - Dad 1: Filles à papa

Tämä kuuluu myös ranskalaisten suosimaan yhden sivun gag -formaattiin, mutta sen puitteissa Nob suosii enemmän sitcom-tyyliä jossa jutut eivät ole ihan irrallisia vaan mukana on myös vähän tarinallisuutta ja henkilöillä ja näiden suhteilla on enemmän merkitystä...aiemmin olin jo lukenut samalta tekijältä Mamette-sarjakuvaa joten piti tähän uudempaankin sarjaansa tutustua (on tätäkin näköjään tullut jo neljä albumia).

Nimihenkilö on keski-ikäinen yksinhuoltajaisä jolla on neljä eri-ikäistä tytärtä, ilmeisesti kaikki eri äidin kanssa (tässä albumissa on näkynyt näistä vain yksi), ja kaikilla tietysti myös aika lailla erilaiset luonteet...
Ja okei, niin kuin nämä yhden sivun gagit tapaavat olla, on tämäkin ehdottomasti käyttösarjakuvaa mutta minusta kyllä lajityypin paremmasta päästä.

Nob - Dad 2-4

Luin sitten ne kolme muuta tähän mennessä ilmestynyttä albumia, ja juu, kyllä minä näistä pidin, humoristina mennään maltisella linjalla mutta sitcom-sekoitus toimii. Hahmoissa on karikatyyrinomaisuutta mutta toisaalta myös johdonmukaisuutta (näissä albumeissa tavattiin myös äidit kaksi ja kolme, kaikkien tyttäret ovat vähän lievennettyjä versioita äideistään mutta samalla suhdejärjestyskin on mielekäs, kun edellinen suhde kariutuu niin seraavaksi on haettu ihan erityyppistä naista...)

hdc

 • Architectus urbis caelestis
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 540
Vs: hdc lukee
« Vastaus #547 : 16.07.2018 klo 21:43:08 »
Daisuke Igarashi - Hanashippanashi 1&2

Tämä sattui tulemaan sopivasti vastaan ja oli kivannäköinen, joten otin luettavaksi, ja muutaman sivun jälkeen alkoi tuntua sen verran tutulta että piti tarkistaa kukas tämä tekijä olikaan...ja niin, olinhan lukenut joitain vuosia sitten varsin omalaatuista Children of the Sea -sarjaa ja siitä aika lailla pitänytkin.
Tunnelmassa on aika paljon samaa, luonnonilmiöt ovat hyvin esillä ja sinänsä tapahtumat etenevät aika rauhallisesti mutta jotain outoa näissä kuitenkin murtautuu läpi. Ja tässä nipussa on 44 lyhyttä sarjakuvanovellia (kussakin sivuja kolmesta-neljästä kymmenkuntaan), joten outoutta tiivistyy teoksessa aikamoisesti...
Loppufiilis jää jonnekin "tää on ehkä hyvän" ja "ööhtähin" välimaastoon, taitavuutta ei voi kieltää mutta jotenkin tämä jää turhan usein turhan hämäräksi, mutta saattaa olla myös teos johon kannattaisi palata uudestaan ja uudestaan...

hdc

 • Architectus urbis caelestis
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 540
Vs: hdc lukee
« Vastaus #548 : 20.07.2018 klo 19:26:29 »
Christophe Arleston & Didier Tarquin - Lanfeust de Troy 1-8

Hmm. Sarja on tietysti tavattoman suosittu ja sitä on ilmestynyt noin ziljoona osaa, jos kaikki sivusarjat lasketaan mukaan: varsinaisesti nämä kahdeksan albumia ovat siis ensimmäinen kokonaisuus joka jatkuisi Lanfeust des Etoiles -sarjalla.
Eeppistä sankarifantasiaa jossa sekoitetaan toimintaa ja huumoria, mutta minun makuuni tämä yritti olla ihan liian laskelmoivasti Rohkeaa fantasiaa, jossa peruskuvastoa höystetään vähän graafisemmalla väkivallalla, runsaammalla seksiviittailulla ja hurtilla huumorilla, samalla kuitenkin pitäen tiukasti kiinni K15-tasosta...
Tulipa luettua mutta epäilen etten menettäisi mitään vaikken jatkaisi niihin muihin sarjoihin.

hdc

 • Architectus urbis caelestis
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 540
Vs: hdc lukee
« Vastaus #549 : 20.07.2018 klo 19:38:29 »
Riad Sattouf - Pascal Brutal 1-4

Nyt kun kaikki fanittaa Tulevaisuuden arabia niin saisikohan nämä Pascal Brutalitkin suomeksi, jookoskookos?

hdc

 • Architectus urbis caelestis
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 540
Vs: hdc lukee
« Vastaus #550 : 21.07.2018 klo 17:24:38 »
Peyo - Johan & Pirlouit 5: Le serment des vikings & 8: Le sire de Montresor

Joku aika sitten tuli luettua Nonarit uudestaan mutta Ruudussa ilmestyneitä en ole lukenut ikuisuuksiin, mutta nyt tämän Le sire de Montresorin, ja onhan se mukava: lopussa vedetään tarina kokoon aika suitsait mutta sitä ennen kyllä toimii.
Suomentamattoman viikinkitarinan luki kanssa ihan sujuvasti, siinä oli alussa ihan ok ideaa mutta vähän yhdentekeväksihän se kehittyi. Kai niitä edeltäviäkin osia pitää ainakin vilkaista...

Peyo - Johan & Pirlouit 1-4

Eli ne varhaiset suomentamattomat tuon viikinkijutun lisäksi, ja kahdessa ekassa osassa on vaan Johan, Pirlouit ilmestyy kolmannessa albumissa.
Eka on aika yhdentekevä, seuraavat kolme ovat luettavia ja parempiakin kuin tuo viikinkijuttu, vaikkeivät niiden Ruudussa ja Nonarissa ilmestyneiden tasolle nousekaan. Ja vaikka näissä juonet onkin hyvin paljon juoksemista/ratsastusta paikasta toiseen...

hdc

 • Architectus urbis caelestis
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 540
Vs: hdc lukee
« Vastaus #551 : 24.07.2018 klo 18:07:14 »
Bastien Vivès - Une soeur

Kai tässä pitää alkaa sijoittaa itseään Vivès-fanikerhoon, sen verran tasokkaita nämä sarjakuvaromaaninsa ovat olleet (aiemmin luettu siis Polina ja The Taste of Chlorine).

Tässä juoni on sinänsä vanha kuin taivas, eli teinipojan kasvukertomus kesäloman aikana, mutta mitä siitä kun se tehdään näin hyvin.

Vivès, Ruppert & Mulot - La grande odalisque

Siinä missä aiemmin lukemani Vivès'n kirjat ovat olleet aika viipyileviä, tässä on enemmän toimintaa kun kolmen varkaan ryhmä suunnittelee keikkaa Louvreen...vaikka mukana on toki myös tarinalle mukavasti substanssia antavaa ihmisdraamaa (ja provoileva kansi, jota ei varsinaisesti tapahdu kirjassa mutta mainitaan kyllä yhden henkilön unena...)
Jossain vaiheessa pitäisi varmaan tutustua siihen pseudo-shoneniin Last Maniin, josta olen kuullut jo kehuja.

hdc

 • Architectus urbis caelestis
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 540
Vs: hdc lukee
« Vastaus #552 : 25.07.2018 klo 15:54:07 »
Ferri & Conrad - Kilpa-ajo halki Italian

Tjooh. Kuvitus toimi ajoittain vaikka Uderzon tasolla ei olla, mutta kässäri tässä oli tosiaan ihan tavattoman löysä. Jotain ok irtogageja, mutta...

Olin ottanut lukuseuraksi Asterix lyö vetoa -albumin kun tässä on taas nähnyt vähän enemmän ranskalaista kulttuuria niin paikalliseroja alkaa hahmottaa paremmin, ja vaikka ideassa onkin vähän samaa niin onhan se nyt tasoltaan ihan toisesta maailmasta.

Mutta yhä vaan kyllä tämänkin Asterixin mieluummin luki kuin ne heikommat Uderzon omat jutut, ja kyllä se seuraavakin kiinnostaa.

hdc

 • Architectus urbis caelestis
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 540
Vs: hdc lukee
« Vastaus #553 : 29.07.2018 klo 16:58:39 »
Benoît Feroumont - Le Royaume 4: Voulez-vous m'épouser?
Ollaan siirrytty taas lyhyempiin episodeihin, vaikka teema onkin yhtenäinen, otsikon kertoma: seppä Francois kosiskelee Annea joka antaa sitkeästi rukkasia, mutta ei myöskään niin innostu kun kuvioissa pyörii toinen nainen...

Tästäkin sarjasta yhä huvitun.

Benoît Feroumont - Le Royaume 5&6

Nyt sitten kaksi seuraavaa osaa, eli se mitä sarjasta on tähän mennessä ilmestynyt.
Vitososassa on taas pitempi juoni kun aseseppä Marcel keksii hyvän juonen jolla saa myyntiään kasvatettua, ja se meneekin sitten katastrofaalisesti mönkään, ja kuutosessa vaihdetaan taas lyhyisiin tarinoihin, sävynä yhä koominen ooppera ja Annen ja Francoisin suhde jatkaa omalla vaikealla radallaan...

hdc

 • Architectus urbis caelestis
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 540
Vs: hdc lukee
« Vastaus #554 : 30.07.2018 klo 11:08:43 »
Peyo & kumppanit - Benjamin-integraali

Pitipä lukea kun niiden Ruudussa ilmestyneiden Benjaminien lukemisesta on jo pitkä aika, Lady d'Olfinan olin lukenutkin pari vuotta sitten.

Ehkä ykkösintegraalin ylihyppäys olikin ihan hyvä idea, vaikka eka Rouva Adolfina -juttu jääkin pois, mutta tämän kokoelman albumeista pidin enemmän kuin punaisista takseista tai uroteoista. Waltheryn kuvitus tietysti auttaa asiaa, samoin kuin sen nuha-tvistin siirtäminen tarinan loppupuolelle ja niin ettei se sotke kerronnan rytmiä (ekoissa albumeissa se tapasi olla tylsä tauko keskellä tarinaa...)

Eivät nämä nyt vieläkään ole ajan eurosarjakuvan (tai edes Ruutu/Nonari-tarjonnan) parhaimmistoa mutta ihan luettavia kuitenkin...