No nytpä sitten maksoin 8,90€ tupataskarista vain lukeakseni tuon PK Timecrimen. En ole koskaan varsinaisesti seurannut tuota Tuplanolla-sarjaa, mutta keräilin taskareita vielä silloin kun sarjan pari ensimmäistä osaa ilmestyi. Jo silloin pisti silmään parivaljakon Aku ja Kia K. sekä TeeKoo ja Lydia samankaltaisuus, mutta en olisi uskonut että näiden välille joskus tehdään virallinen crossover tai että nämä kaksi sijaitsisivat edes samassa "Ankka-universumissa", koska mikään TeeKoo:hon liittyvä ei liene varsinaisesti saanut mitään kaanonisoitua tunnustusta muilta Ankantekijöiltä. En sitten tiedä onko esim. Ducklair-torni joskus vilahtanut jonkun normaalin Ankka-tarinan taustalla, mutta epäilen.
Tavallinen lukijahan ei varmaan tästä Timecrimesta pääse kärryille kun siinä on kuitenkin niin monta viittausta Taikaviitta 2000:n unohdettuun ja suomessa julkaisemattomaan maailmaan, mutta julkaisupäätös on mitä mainiointa fanservicea, josta iso hattu toimitukselle. Hattu nousee myös siitä että sarjan suomennoksen termistö on aikaisempiin TeeKoo-suomennoksiin yllättävän uskollinen. Tarina vilisee termistöä jota on tavattu vain Taikaviitta 2000 -sarjassa, kuten kronopurjeita, tetragoniumia, hidastavaa lamaannuttajaa ynnä muuta. Toisaalta aikapoliisin päämajaan Time 0:aan ei ehditty vuosituhannen vaihteen Taikaviitoissa tutustua, joten tässä tarinassa sitä kutsutaan "Nollahetkeksi", kun taas aikaisemmin (Taikaviitta-lehti 9/2000, Ajan vangit) siihen on viitattu mm. nimellä "aikatyhjiö". Tiedä sitten mikä on virallinen suomennos.
Toinen kompastuskivi on myös tarinan loppupuolella kun
Alfa päättää perustaa 2200-luvulle rikollisryhmän nimeltä "Järjestö". Oletan että tämä nimenomainen ryhmä on suomalaisillekin Taikaviitta 2000 -lehdistä tuttu "Organisaatio". Alfa sanoo tuossa kyllä että "Nimi kuuluu joukolle joka uskoi minuun..." joten voisiko tämä olla vain käännösristiriita Tuplanollan ja TeeKoon välillä. Kenties Tuplanollan suomennoksissa on aiemmin nähty jokin "Järjestö", en tiedä kun en ole sarjaa seurannut, joten pienempi paha pitää uusi nimi kun nimi jota on kertaalleen käytetty vuosituhannen vaihteen Taikaviitta-lehdessä.
Termistöistä vielä puheenollen on mielenkiintoinen huomio kun valepukuinen Taikaviitta sanoo sivulla 211 "Äh, mitä väliä sillä on? Taikaviitta, Teekoo, Tuplanolla...". Tämän voi nähdä nyt jo "virallisena" kommenttina siihen, millä nimillä Taikaviittaa missäkin universumissa nimitetään. Taikaviitta on taikaviitta perinteisessä taskukirja-muodossaan käyttäessään Pellen apuvälineitä ja vaihtaessaan vaatteet kotinsa kellarissa, mutta silloin kun puhutaan Teekoosta, on kyseessä Taikaviitta 2000:sta tuttu Taikaviitta, joka pitää majaansa Ducklair-tornin huipulla ja taistelee kilpensä kanssa. Emänörttinä itseäni on kyllä aina häirinnyt se, etteivät tekijät ole kehittäneet Teekoon hypermuuntajakilven toiminnalle mitään johdonmukaista ja yhteneväistä ohjetta, vaan nappulat löytyvät milloin mistäkin. Tässäkin tarinassa Aku painaa "salaista nappia" joka muuttaa kilven muotoa jolloin kontrolli kilpeen menetetään. Piirtäjä nyt sattui piirtämään tämän "salaisen napin" suoraan kilven blokkipinnan keskiosaan, eli siihen mihin suurin osa kilven ottamista iskuista kohdistuu. Onpas hyvin suunniteltu kilpi.
Tarinan herkullisinta antia ovat ehkä pari hienovaraista huomiota vuosituhannen vaihteesta tulleen Taikaviitan ja nykyaikaa elävän Tuplanolla-Akun maailmojen eroavaisuuksiin. Näihin lukeutuvat sivulla 187 nähtävä nyky-Akun ja Teekoon keskustelu puhelinkoppien sukupuutosta, sekä sivulla 242 Akun kommentti siitä että "Naiset pystyvät kaikkeen mihin miehetkin - ja yleensä paremmin!" kun Taikaviitta kehottaa naisia luovuttamaan pyssyt itselleen ja Akulle. En nyt tiedä onko vuodesta 2000 nykyaikaan tullut Taikaviitta erityisen sovinistinen (tarinassa Taikaviitta on tullut tulevaisuuteen juuri ratkaistuaan aikahaaksirikkoisen tapauksen, mikä viittaa epäilemättä tarinaan Kronorikko, joka nähtiin suomessa TK-lehdessä vuonna 2000), mutta joku tuossa Akun social justice warrioroinnissa provosoinnin sijaan lähinnä huvittaa. Tiedä sitten, kuinka vakavissaan käsikirjoittaja Artibani on ollut, mutta siitä huolimatta että elämme poliittisen korrektiuden kultakautta niin tässä sarjakuvassa on sentään yhä vanhaa kunnon väkivaltaa!
Jotenkin hellyyttävä oli myös lopussa näkyvä
ruusulinna-kohtaus, jossa nuo tutkijaukkelit nähdään nuorina ukkoina kun Tuplanolla-ajassa ovat jo harmaahapsisia, mutta Aku ja pojat sen sijaan tepastelevat ajasta tai tarinasta riippumatta aina samanikäisinä.
