Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Kolumnit ja matkaraportit: Sarjakuvaostoksilla Norjassa (07.12.2019 klo 20:18:02)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
19.09.2020, klo 11:22:42

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
484826 viestiä 10320 aihetta kirjoittanut 3849 jäsentä. Uusin jäsen: kukkaol
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Galleria | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvanlukijoiden keskustelut
| |-+  Toimintasankarit
| | |-+  Marvelman / Miracleman
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 ... 5 6 7 8 9 [10] | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Marvelman / Miracleman  (Luettu 34648 kertaa)
tmielone
Il Dille
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 661« Vastaus #135 : 01.10.2017, klo 20:09:41 »

Sen voi tietty kuka tahansa kyseenalaistaa että olenko vakavasti otettava sarjakuvaharrastaja tai edes vakavasti otettava ihminen mutta Gaimanin käsikirjoittama Miracleman ei ole miltään osin pakollista tai edes suotavaa luettavaa kenellekään. Sietämättömän huonosti piirrettyjä kaikki numerot. Monet ratkaisut jotka näyttävät taiteellisesti jännittäviltä, ovat mitä todennäköisimmin olleet pakon sanelemia kun pitää pukata lehteä tulemaan tietyssä aikataulussa. Samaa kuvien osalta juksaamista ja kopiokoneen hyötykäyttöä sivujen täyttämiseen käyttivät samat tekijät ja muutkin myöhemmin Vertigolla. Se oli ihan jännittävää silloin aikoinaan mutta tuntuu nyt myöhemmin laiskottelulta. Harvemmin se samojen kuvien toistaminen tai kopiokoneella suurenteleminen ja pienenteleminen on silleen perusteltua etteikö olisi ollut kerronnallisesti parempi piirtää jotain muuta niihin ruutuihin. (Totean tämän kokemuksesta koska itsekin käytin samaa tekniikkaa monesti kiireen yllättäessä 90-luvulla). Gaimanin teksti ei ole yhtään parempaa: Nuoren, aloittelevan käsikirjoittajan tekotaiteellista, mukasyvällistä yrittämistä.

Kovasti halusin pitää Gaimanin kirjoittamasta Miraclemanistä, koska arvostan Mooren kehittelemää konseptia korkealle ja Gaimania arvostan myöhempien teostensa takia, mutta valitettavasti kävi tälleen. Myös Mark Buckingham kehittyi huimasti ihan muutamassa vuodessa Miraclemanin jälkeen.

(kommentit pohjaavat alkuperäisiin lehtiin 80-luvulta, suomenkielistä kirjaa en ole lukenut)

Juu, en minä sinua sarjakuvaharrastajaksi kutsuisi, toimintasi on ihan liian ammattimaista.  Wink

Sisällön suhteen melko pitkälti samoilla linjoilla mutta itse en tuolta paljoa odottanut, joten sitten pettynytkään. Minusta tuo kannattaa lukea teoksen maineen/merkityksen vuoksi, eikä odottaa loistavaa tarinaa/taidetta. Siksi edellisen viestin lopussa oli se hymiö  Smiley
tallennettu

"Now there's only two things in life but I forget what they are"
Jiksi
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 6 873« Vastaus #136 : 01.10.2017, klo 21:43:00 »

Tutustuin sähköisenä Ihmeiden aikaan, kun olin lukenut Mooren tarinan.

Ei tämä minuunkaan juuri iskenyt. Olihan se perusidealtaan aivan hauska keikautus, kun vaihdettiin tavallisen ihmisen näkökulma. Tarinat olivat kuitenkin vähän vaisuja. Andy Warhol -jakso oli kuitenkin aika muikea, monin tavoin.

Eniten tätä lukiessa näkyivät sen tekoaikana suositut metkut, niin Gaimanin kuin Buckinghamin osalta, kuten Kreegah asiaa jo sulavammin luonnehti.

Tekijät nousivat myöhemmin omiin sfääreihinsä ja mieluusti näkisin sen limboon uponneen jatkon. Tässä aloituksessa kun luvataan sellaista, mikä voisi hyvin kehiteltynä taas vetää miraakkelimiehen kovaan nousuun.
tallennettu
Toni
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 636


Tähtivaeltaja Sarjakuvaneuvos Rakkaudesta Kirjaan


« Vastaus #137 : 01.10.2017, klo 22:09:17 »

Sietämättömän huonosti piirrettyjä kaikki numerot. Monet ratkaisut jotka näyttävät taiteellisesti jännittäviltä, ovat mitä todennäköisimmin olleet pakon sanelemia kun pitää pukata lehteä tulemaan tietyssä aikataulussa. Samaa kuvien osalta juksaamista ja kopiokoneen hyötykäyttöä sivujen täyttämiseen käyttivät samat tekijät ja muutkin myöhemmin Vertigolla. Se oli ihan jännittävää silloin aikoinaan mutta tuntuu nyt myöhemmin laiskottelulta. Harvemmin se samojen kuvien toistaminen tai kopiokoneella suurenteleminen ja pienenteleminen on silleen perusteltua etteikö olisi ollut kerronnallisesti parempi piirtää jotain muuta niihin ruutuihin.
(kommentit pohjaavat alkuperäisiin lehtiin 80-luvulta, suomenkielistä kirjaa en ole lukenut)

Olen kyllä tästä asiasta täysin toista mieltä. Harvoin näkee yhdenkään taiteilijan hallitsevan näin monia piirrostyylejä ja -välineitä yhtä suurella suvereniteetillä.

Taitaa myös 80-luvulta kotoisin olevat muistikuvat vähän pätkiä, sillä tuota "kopiokonekuvitusta" käytetään vain yhdessä jaksossa ja siinäkin vain muutamalla sivulla. Ja koska kyseessä on Warhol-jakso on ratkaisu täysin esikuvansa mukainen ja korostaa hienosti sekä tarinan sisältöä että päähenkilön taiteellista tyyliä - eli on hyvinkin perusteltua ja tärkeää.

Kokonaisuus kyllä kolisi minulle tänä päivänä yhtä kovaa kuin jo silloin aikoinaan. Mutta toisaalta pidän Sandmanissäkin eniten niistä alkupään jaksoista, kun Gaiman loi vielä "Nuoren, aloittelevan käsikirjoittajan tekotaiteellista, mukasyvällistä yrittämistä." Tosin en käyttäisi niistäkään tarinoista tätä ilmaisua...
tallennettu

http://www.tahtivaeltaja.com – Ilman on paha elää!
Kreegah Bundolo
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 576


« Vastaus #138 : 02.10.2017, klo 08:03:17 »


Taitaa myös 80-luvulta kotoisin olevat muistikuvat vähän pätkiä, sillä tuota "kopiokonekuvitusta" käytetään vain yhdessä jaksossa ja siinäkin vain muutamalla sivulla. Ja koska kyseessä on Warhol-jakso on ratkaisu täysin esikuvansa mukainen ja korostaa hienosti sekä tarinan sisältöä että päähenkilön taiteellista tyyliä - eli on hyvinkin perusteltua ja tärkeää.

Voipi olla, pitää kaivaa lehdet esille ja katsastaa niin voin parjata niitä uudistuneella tarmolla.
tallennettu

Kreegah Bundolo
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 576


« Vastaus #139 : 02.10.2017, klo 08:41:21 »

Kun tässä kyseenalaistetaan muistikuvani Miraclemanistä, kaivelin lehdet esille. Suomenkielistä kirjaa en siis omista joten sivumerkinnät ovat alkuperäisiin lehtiin.

Kopiokoneella on "piirretty" ainakin

Miracleman 19: Lähes koko numero. Sen lisäksi että on kopioitu piirroksia (ja Jerrman on sikäli oikeassa että kopiointi sopii tähän numeroon) on tässä ja muissakin numeroissa käytetty paljon kopiokoneeseen tungettuja valokuvia ja rakennnettu piirroksia niiden ympärille. Välillä se toimii mutta välillä ei.

Miracleman 20: Kopiokoneruutuja sivuilla 4,6,9,23,24,25,26. Lehden keskellä olevassa Winters talessa esimerkiksi se nainen on koko ajan sama. Tarinan naista ei noin muutenkaan ole piirretty uudelleen kovinkaan montaa kertaa vaan Fok_It-tyyliin ainoastaan silmät pyörivät päässä.

Numero 21: On tehty kokonaan kopiokoneella mutta samaa ruutua jumitetaan mm. sivuilla 4, 8 (mm ruudussa 6 takaa nähty nainen on aina sama läpi lehden), 19, 20

Numero 22: 12,25

Numeroita 23 ja 24 en omista.

Nämä siis sellaiset itsestäänselvimmät samaa kuvaa uudelleenkäyttävät kohdat jotka löysin kun lapset tuijottaa tossa Ryhmä Hauta televisiosta. Sinänsä jännä että numeroissa 17-18 on monta mahdollisuutta samaan kikkaan eikä sitä ole käytetty vaan on hyvinkin paljon toisiaan muistuttavat ruudut aina piirretty uudelleen. Tästä voisi päätellä että piirtäjä on Warhol-numeroa tehdessä tajunnut että tässäpä helppo tapa saada numerot täyteen ja käyttänyt sitä siitä eteenpäin.

EDIT: Lisään että mitä noita kahta itseltäni puuttuvaa numeroa jotka aloittavat Silver Age-kokonaisuuden selailin Miraclemen-info-sivuilta, vaikutti kaikin puolin paremmalta kuin niitä edeltänyt kuuden numeron kokonaisuus. Varmuus kasvaa tehdessä!

http://miraclemen.info/comics/miracleman/miracleman-23/
« Viimeksi muokattu: 02.10.2017, klo 08:58:40 kirjoittanut Kreegah Bundolo » tallennettu

Toni
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 636


Tähtivaeltaja Sarjakuvaneuvos Rakkaudesta Kirjaan


« Vastaus #140 : 02.10.2017, klo 16:10:08 »

Hops!

No nämä esimerkit valaisivat, mitä tarkoitit tuolla termillä - käsitin sen aika eri tapaan.

Toisaalta juuri nämä ratkaisut ja visuaaliset kikat ovat monissa noissa jaksoissa niitä, jotka minua aivan erityisesti viehättävät ja kiehtovat. Eli itse olen aina kokenut ne pikemminkin harkittuina sekä tunnelmaa rakentavina, hahmoja kuvastavina ja aikaa sitovina kuvallisina motiiveina ja painotuksina kuin työtä helpottavina ratkaisuina, mutta saatan olla tietysti ja helposti myös aivan väärässä.

Ja tottahan on, että eri ihmiset lukevat ja tulkitsevat kuvia eri tavoin, eri lähtökohdista ja eri mieltymysten pohjalta.
tallennettu

http://www.tahtivaeltaja.com – Ilman on paha elää!
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 37 032« Vastaus #141 : 25.03.2019, klo 18:55:01 »

Olen sanonutkin että Alan Moore piirsi sarjakuvia pöytälaatikkoon jo pikkupoikana, ja piirsi tuolloin Marvelmaniakin. Pikku-Alanin mielestä oli hyvä idea parodiaan että Marvelman unohtaisi taikasanansa. Ja sitähän käytettiin kun hahmo herätettiin henkiin, tosin kyseessä ei ollutkaan enää parodia.

Muuten supersankariparodiaan Alan sai idean MAD # 4:ssa tai brittiläisessä pokkarissa tuossa vaiheessa olleen Superduperman vs. Captain Marbles -parodiasta. Wally Wood piirsi sen.

Myöhemmin Marvel alkoi valittamaan että lehden kannessa ei saa lukea Marvelman. Moore ilmoitti että ei tee enää mitään Marvelille, jos ei saa. Ei saanut, eikä Moore ole sen jälkeen kirjoittanut Marvelille mitään. 80-luvun alussa hän oli vielä tehnyt Captain Britainia Marvel UK:lle.

Lähde: Kimota! - The Miracleman Companion (2001)
tallennettu

Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 37 032« Vastaus #142 : 19.05.2019, klo 08:52:29 »

Marvelman ei suinkaan ollut Mick Anglon ainoa luomus. Muita olivat Captain Universe (sic), Captain Miracle, Superhombre ja Miracle Man (!). Viimeinen oli sama kuin Superhombre, vain nimi oli vaihdettu. Luultavasti siksi että Superhombre oli jo käytössä espanjankielisissä maissa. Eli se oli vanha tuttu Teräsmies.

Muutakin yhteistä Anglon hahmoilla oli. KAIKKI käyttivät taikasanaa muuttuakseen supersankariksi.

Lähde: The League of Regrettable Superheroes (Quirk Books, 2015). Hauska kirja nolommanpuoleisista supersankareista. Monet ovat vilahtaneet DC:n lehdissä aivan viime vuosiin asti. Oikeudethan pitää säilyttää näin.
tallennettu

Sampsa Kuukasjärvi
Avustava toimittaja
*
Poissa

Viestejä: 4 230


« Vastaus #143 : 25.08.2019, klo 12:22:50 »

Sain monen kuukauden jälkeen vihdoin luetuksi Miracleman-kirjat. Lukeminen oli hidasta ja tapahtui lukuisissa pienissä pätkissä. Yllätyin siitä miten erilaisia Mooren ja Gaimanin teokset olivat, vaikka olihan se tässä ketjussa mainittu.

Ihmeellinen Miracleman on opuksista selvästi kosmisempi, syvällisempi ja parempi teos. Muutamat suuret ajatukset ja juonenkäänteet ihastuttivat. Raskasta ja vaikeaa kuitenkin tämän lukeminen oli minulla, ja moni yksityiskohta jäi ymmärtämättä. Suomentaminen on varmasti ollut hankalaa. Taide oli hyvää. Aineistoa oli niin paljon, että kokonaisvaikutelma jäi enemmän hämmentyneeksi kuin ”vau”-ihastuneeksi. Ihan en osaa tätä arvostaa; ehkä asiat avautuvat paremmin, kun luen tämän joskus uudelleen.

Ihmeiden aika on huomattavasti arkisempi sarja ja se on välillä onnistuneen elämänmakuinen, mutta tuntuu paikoitellen pinnalliselta ja liian nopeasti kirjoitetulta. Myös kuvat ovat hutaistumpia kuin aiemmassa kirjassa. Ymmärtämisvaikeuksia ei ollut. Olen aika hämmästynyt kun huomaan, että kirjasta ei jäänyt mieleen mitään, joten tähän tuskin palaan myöhemmin. En suosittele tätä jälkimmäistä kirjaa.
tallennettu
Sivuja: 1 ... 5 6 7 8 9 [10] | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: