Kirjoittaja Aihe: Sarjakuvahahmot ja psykologia  (Luettu 5392 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Doctor Phantomizer

  • Kesyttämätön outolintu
  • Jäsen
  • Viestejä: 6 253
  • Bite from the dust til the dawn
Sarjakuvahahmot ja psykologia
« : 09.03.2013 klo 05:59:01 »
Tästä aiheesta on ollut paljon keskustalua. Esimerkiksi Ankkojen psykologiasta keskusteltiin täällä. Aina silloin tällöin tulee juttuja joissa profiloidaan sarjakuvahahmoja psykoloogisesti. Näissä keskusteluissa yleensä myös Kvaakkilaiset ovat päätyneet moiseen profiloitiin. Näitä keskusteluja voidaan jatkaa jatkossa täällä.

Jotta kuitenkin keskustelussa päästään alkuun, minä annan teille jatkossa n. viikon välein sarjakuvahahmon profiloitavaksi.

Aloitetaan vaikka Asterixin kylästä. Onko Asterix sittenkään kaikkein tarvejärkisin Gallialainen? Miksi ihmeessä Obelix rahaa fallosmaista hiidenkiveä? Miksi päällikkö oikeastaan haluaa olla niin korkealla aina? Mikä on tietäjän todellinen motioivi taikajuoman tekoon?
"Ollie, the only people who have to worry about Big Brother are the people who are doing something wrong."-Green Lantern, Hal Jordan.

Secos-Bill

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 013
Vs: Sarjakuvahahmot ja psykologia
« Vastaus #1 : 09.03.2013 klo 15:30:26 »
Tässä mennään hiukan vaarallisille vesille, sillä monet sarjakuvahahmot ovat aika kärjistettyjä. Todellisessa elämässähän Obelix olisi äärimmäisen vastenmielinen tyyppi. Ihmisten pahoinpitelystä nauttiva rasisti, juoppo ja mässäilijä.

VesaK

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 557
  • Kuka mitä häh?
Vs: Sarjakuvahahmot ja psykologia
« Vastaus #2 : 09.03.2013 klo 15:45:49 »
Obelixin esikuva on John Steinbeckin Hiiriä ja ihmisiä-romaanin Lennie. Vastaavanlaisia vahvoja mutta "hieman" tyhmiä hahmoja oli esiintynyt Uderzon tuotannossa aikaisemminkin.
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

JJalonen

  • Jäsen
  • Viestejä: 841
Vs: Sarjakuvahahmot ja psykologia
« Vastaus #3 : 09.03.2013 klo 16:04:30 »
Tässä mennään hiukan vaarallisille vesille, sillä monet sarjakuvahahmot ovat aika kärjistettyjä. Todellisessa elämässähän Obelix olisi äärimmäisen vastenmielinen tyyppi. Ihmisten pahoinpitelystä nauttiva rasisti, juoppo ja mässäilijä.

:laugh:

Ihan totta!

Ja päähenkilö on yhtä lailla omahyväinen näsäviisas xenofobi kadunjätkä.

Huumorin varjolla ujutetaan arveluttavia käyttäytymismalleja vaikutusalttiiseen lapsikatraaseemme.

Selkeästi "perussuomalainen" seikkailusarja tuo Asterix. >:D

Taru Leutokalma

  • Vieras
Vs: Sarjakuvahahmot ja psykologia
« Vastaus #4 : 29.09.2014 klo 22:27:09 »
Kun mennään psykologisen analysoinnin puolelle niin sitähän voi paisuttaa äärimmäisyyksiin ilman että vastaukset olisivat "periaatteessa" kuitenkaan vääriä. Kokeillaanpa noita samoja kysymyksiä toisenlaisella tulkinnalla.

Onko Asterix sittenkään kaikkein tervejärkisin Gallialainen? Koska Asterixilla on tämä besserwisserin asema, kenties hyväuskoiset kyläläiset eivät osaa kyseenalaistaa tätä huonoksi jutuksi vaan pitävät ominaisuutta "besserwisser" jopa kadehdittavana. Ja besserwisserithän eivät välttämättä ole niitä penaalin terävämpiä kyniä. Nippelitiedolla voi saavuttaa hetkellisesti kaikkitietävän vaikutelman jos kuulijat eivät jää funtsimaan sitä sen kummemmin. Kyläläisillä on parempaakin tekemistä kun Asterixin aivokapasiteetin selvittäminen, joten yleistys siitä että Asterix on kylän tervejärkisin riittää näille kaikille mainiosti ja Asterixhan ottaa siitä kaiken ilon irti.

Miksi ihmeessä Obelix raahaa fallosmaista hiidenkiveä? Kenties Obelix tuntee kuitenkin tiedostamattomasti syvällä alitajunnassaan että on väärin että hänellä on yli-inhimilliset voimat ja muilla ei. Kenties Obelix vaistomaisesti ja tiedostamattomasti kuittaa tällaista moraalista probleemaa hyödyntämällä voimaansa jatkuvasti johonkin niin ettei ainakaan väärinkäytä niitä sillä tavalla ettei käytä niitä ollenkaan. Mikäs sen parempi tapa saada mielenrauhaa kun raahaamalla hiidenkiveä. Tai jospa hiidenkivet ovat Obelixille fetissejä, oma pikku salaisuus...

Miksi päällikkö oikeastaan haluaa olla niin korkealla aina? Kenties Aladobix kärsii akrofobiasta eli pelkää korkeita paikkoja ja kokeilee päästä eroon peloistaan siedätyshoidolla. Huojuvasta kilvestä on hyvä aloittaa. Kun lakkaa pelkäämästä huojuvan kilven päällä oloa, voi seuraavaksi tasoksi ottaa esim. puun latvaan kiipeämisen ja sitten vuorivaelluksen. Aladobix ei tietenkään urhoollisena ja väkevänä päällikkönä kerro kenellekään kärsivänsä akrofobiasta koska pelkää joutuvansa siten kyläläisten halveksimaksi ja ilkkumaksi. Hän on harjoitellut pokeri-ilmeen ja esittää rakastavansa korkeita paikkoja jottei kukaan epäilisi että hän oikeasti kammoaa niitä. Tai sitten päällikkö pyrkii kaikkivoipaan kaltaiseksi korkealla hillumisellaan jotta saisi kyläläisiltä enemmän ihailua ja kunnioitusta.

Mikä on tietäjän todellinen motiivi taikajuoman tekoon? Päällimmäisiksi näyttäisi siltä että tietäjä haluaa suojella kansaansa ja kylänsä autonomista asemaa. Tai sitten taikajuoman teko on Akvavitixin omaa elvistelyä ja henkseleiden paukuttelua tuottava juttu, jotain mikä tekee hänestä täysin uniikin ja erilaisen muihin tietäjiin verrattuna. Mutta entäs jos totuus olisikin jotain paljon kierompaa? Jospa tietäjän motiivit olisivatkin voittaa kyläläistensä ehdoton luottamus puolelleen, myrkyttää päällikkö ja nousta itse päälliköksi päällikön paikalle? Tai tarvitseekohan siinä edes sitä Aladobixin murhaamista. Jospa Akvavitix haluaa vain saada narsistiselle persoonalleen mielihyvää uhkailemalla lähtevänsä jolloin koko kylä anoisi häntä takaisin; tietäjä haluaa heidän rukoilevan, haluaa kuulla olevansa jumalolennon kaltainen. Tai jospa Akvavitix onkin roomalaisten agentti, jonka on tarkoitus tapattaa koko kylä vielä jonain päivänä vaikkapa "myrkkysienillä terästetyllä taikajuomallaan"?

Tuollaisia teorioita pälkähti ensimmäiseksi mieleen.  :laugh:
« Viimeksi muokattu: 29.09.2014 klo 22:31:31 kirjoittanut Taru Leutokalma »

Kyty

  • Jäsen
  • Viestejä: 67
Vs: Sarjakuvahahmot ja psykologia
« Vastaus #5 : 01.10.2014 klo 17:21:43 »
Amerikkalaisessa kulttuurissa huvitellaan usein Myers–Briggsin testillä, joka on työpsykologiassa määrittelevinään 16 eri persoonallisuustyyppiä.

Kylän aivot:

Päällepäsmäri Julius Caesar on ENTJ eli Johtaja. Haluaa valloittaa gallialaiskylän, jonka itsenäisyys ottaa päähän. ENTJ on työnarkomaani, aikaansaaja, styranki. Suurliikemiehet ja huippupoliitikot ovat aina olleet ENTJ:iä. ENTJ verkostoituu saadakseen valtaa ja menee naimisiin rahan ja aseman vuoksi (vrt. Kleopatra). ENTJ-luonteita: Caravellix, Johan Jameson, Lex Luthor, Magneto, Musta Pantteri, Norman Osborn, Petkunterä, Pingviini, Rastapopoulos, Barbara Gordon (Batgirl).

Akvavitix on INTJ eli Tutkija. INTJ:t ovat tieteilijöitä, lääkäreitä ja kirjastonhoitajia. Hän on tiedonhaluinen, suunnitelmallinen ja järjestelmällinen ja suuntautunut tulevaisuuteen (kylän itsenäisyyden säilyttämiseen). Näkyvästä vallasta eli kilven päälle nousemisesta Akvavitix ei ole kiinnostunut, mieluummin hän on taustavaikuttaja. Vertaisryhmän eli druidien antama tunnustus merkitsee hänelle enemmän, tyhmät kyläläiset eivät kuitenkaan olisi kiinnostuneita. INTJ:llä on omalaatuinen huumorintaju, mikä ilmenee esimerkiksi tietäjien kokouksessa tai nykyajan nörttikulttuurissa. Maailmanvalloitusta suunnittelevat superrikolliset ovat INTJ-tyyppejä. Batman, Tohtori Doom, Ozymandias, Storm.

Nollanollakuusix on ENTP eli Visionääri. (Rasittava) humoristi, (ärsyttävä) väittelijä, (hullu) keksijä. Kenraali Alcazar, Arvuuttaja, John Constantine, Fantasio, Riitta Hanhi, Jokeri, Karvinen, Lassi, Lennart Nilkén, Tony Stark, Tiina/Kitariina.

INTP eli Arkkitehti. INTP on nössö besservisseri. Kuten INTJ:t, mutta vailla heidän vallanhimoisuuttaan. Amadeus, Taavi Ankka, Eppu, Emma Frost, Hämähäkkimies, Leevi, Dr. Manhattan, Niisku, Pelle Peloton, Reed Richards, Smithers, Teophilus Tuhatkauno.

Kylän vartijat:

Aladobix on  ISTJ eli Varmistaja. Juureva perusgallialainen, joka osaa tarvittaessa johtaa ja käytellä miekkaa. Parisiumin muodeista hän ei kuitenkaan välitä. Melko samanlaisia kuin ESTJ:t: mielikuvituksettomia ja rutiineihin takertuneita. Roope Ankka, Dupont ja Dupondt, Kyklooppi, Sir Mahakas MacAnkka, Maisa, Muumipappa, Murikka, Rorschach, rehtori Skinner.

Gergovian veteraani Senilix on ESTJ eli Valvoja. Yhteiskunnan tukipylväs, jolla on taipumusta töksäyttelevään ilmaisuun. ESTJ:t ovat joustamattomia ja suvaitsemattomia. Judge Dredd, Achilles Wiggen, Kultu Kimallus, Turanga Leela (Futurama), Pepper Potts, Tellu.

Smirgeline, Jelousubmarine, Caravellixin vaimo ja Senilixin vaimo ovat ESFJ eli Hoitajia. ESFJ-rimpsussa paino on sanalla ”judging”. Sosiaalisessa kanssakäymisessä vallitseva osapuoli, aina arvostelemassa muita. ESFJ:t täytyy pitää hyvällä tuulella ilmaisilla lahjoilla. Hyviä mafiapomoja. Teräsmies, Iines Ankka, Bianca Castafiore, Minni Hiiri, Gwen Stacy, Vilijonkka.

ISFJ eli Tukija. ISFJ:t eivät vaadi elämältä paljon, kunhan on lapsi, lemmikki, talo tai auto/vaunut hoidettavana. Läheisriippuvaisia. Alfred (Batman), emiiri Ben Kalish Ezab, Nestor, Pikku apulainen, Pikku Hukka, Yöpöllö, Evey Hammond, Marge Simpson.

Kylän käsityöläiset:

Caesarin lahja -albumin legioonalainen on ESTP eli Toimija. Äänekäs ja hiomaton, harrastaa tyypillisesti olutta ja joukkueurheilua tai juoruilua. Abdullah (Tintti), Allan (Tintti), Haisuli, Hassu-klovni, Kissanainen, Lois Lane, Marko (B. Virtanen), Marv, Milou, Musta Kissa, Möykky, Musta Pekka, Piparminttu-Pipsa, Sepe Susi, Bart Simpson, Thor, Teppo Tulppu, Venom.

Asterix on ISTP eli Mekaanikko. Hän on nokkela ja rento eli kunnianhimoton. Soturina hän on taitava ja näkee esimerkiksi ennustajan huijausyritysten läpi, toisin kuin muut kyläläiset. Asterix on myös hieman sisäänpäinkääntynyt ja ihmissuhteissa varautunut, muttei tutkijatyyppi. Kylällä kuiskitaan, että hänestä ei tiedetä paljon mitään. Ei ole päässyt naimisiin vaan elelee poikamiehenä. Hänen ainoa todellinen ystävänsä on Obelix, jonka kanssa joutuu toisinaan riitoihin. Asterix tulee hyvin toimeen toisen introvertin eli Akvavitixin kanssa, muttei ole samanlainen tutkijaluonne. ISTP:t ovat pikemminkin hyviä salamurhaajia. Aaveajaja, Helinä-keiju, Inuyasha, Lucky Luke, tohtori Müller, Piko, Rapa-Ripa, Wolverine.

Idefix on ESFP eli Intoilija. Kouluajoilta muistat ESFP:n luokan pelleilijänä ja viisastelijana. Buffy Vampyyrintappaja, Hessu Hopo, Naruto, Salli, Silkkiaave I, Homer Simpson, Johnny Storm, Tikru.

Obelix on ISFP eli Taiteilija, omissa maailmoissaan oleva haaveksija, joka jää muiden jalkoihin. Jaska Jokunen, Kaustinen, Niiskuneiti, Nalle Puh, B. Virtanen, Mary Jane Watson, Yökulkija.

Kylän ihanteikkaat:

Mimosa on luonteeltaan ENFJ eli Antelias. Hänellä on hyvä sydän. Hänestä voi kehittyä myös taitava manipuloija. ENFJ:t tietävät, mikä elämässäsi on vialla. Kauhuelokuvassa ENFJ sanoo: Ei mitään hätää, kyllä myö tästä vielä selvitään! (Sergei Fukov) ENFJ-luonteita: Ampiainen, Rikhard Ankanmieli, Ned Flanders, Hiawatha, Hopeasurffari, Ihmenainen, Myrkkymuratti, Nausicaä, Risto Reipas, Rogue, Tintti.

INFJ eli Turvaaja. Haluaisivat muuttaa maailman, mutta ovat liian ujoja. Kapteeni Amerikka, Belldandy, Jean Grey, Tohtori Outo, May Parker, Ra’s Al Ghul, Lisa Simpson.

ENFP eli Innostaja. Ylitunteellisia hypettäjiä. Touho Ankka, Dick Grayson, kapteeni Haddock, Mikki Hiiri, Koomikko, Auvo Luupää, Misa Amane (Death Note), Niilo Pielinen, Scott Pilgrim, Ressu, Sue Storm, Yotsuba.

Herkkä ja tunteellinen Trubadurix on INFP eli Parantaja. Kun kaikki toivo on heitetty, INFP tulee apuun. Trubadurixin spontaani reiluuden ja yhteisöllisen sopusoinnun taju tekee hänestä oikeutetusti kyläneuvoston jäsenen. Taipumusta fanaattisuuteen: todellisuudella ei ole niin väliä, vain sillä mitä tapahtuu pään sisällä. Millhouse, Nuuskamuikkunen, Kitty Pryde, Purppuranoita, Tsang Tsong-Jen, Willow (Buffy).

Oman lokeronsa saa selville vaikka täällä:
http://www.16personalities.com/free-personality-test
« Viimeksi muokattu: 01.10.2014 klo 19:13:31 kirjoittanut Kyty »

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 642
Vs: Sarjakuvahahmot ja psykologia
« Vastaus #6 : 01.10.2014 klo 17:50:29 »
Neljännessä kohdassa on oikea linkki, mutta väärä koodi, pitäisi olla INTP. Jollaisia Asterixin maailmassa ei taida kauheasti olla, ehkä se Päälliköiden ottelun toinen tietäjä.
(ja mm. Smithersiä tai Emma Frostia en oikein näe tämän tyypin edustajana, Richards ja Tuhatkaunokin ovat vähän rajalla...Amadeus, Taavi Ankka tai Dr Manhattan toki)

Clavia Z

  • Kummajainen
  • Jäsen
  • Viestejä: 764
Vs: Sarjakuvahahmot ja psykologia
« Vastaus #7 : 01.10.2014 klo 20:09:11 »
Kokeilin. Olen tyyppiä ISTJ eli Varmistaja, seuraavin prosenttilukemin:

Mind: Introverted - 20%
Energy: Observant - 23%
Nature: Thinking - 2%
Tactics: Judging - 30%
Identity: Turbulent - 21%

Kuvaus sopii minuun kyllä monilta osin, mutta ihan kaikki ei natsaa. Mielestäni esim. tunnepuolen ymmärtäminen on minulla erinomaisen hyvin hanskassa, koska olen itse erittäin vahvasti tunneihminen ja luonteeltani herkkä.

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 642
Vs: Sarjakuvahahmot ja psykologia
« Vastaus #8 : 01.10.2014 klo 20:41:39 »
No, nuo prosenttiluvut taitaa kertoa piirteiden vahvuuksista ja thinking 2% on käytännössä tasan thinking/feeling-akselilla.

(joskus kun olen tehnyt noita niin introverttiys heiluu siellä 70% tietämillä...ja testaudun siis itse INTP:ksi)

Taru Leutokalma

  • Vieras
Vs: Sarjakuvahahmot ja psykologia
« Vastaus #9 : 01.10.2014 klo 22:05:17 »
Kokeilin myös. Tulos oli ESFP joka ei oikein kuulostanut itseltäni. Persoonallisuustestien mukaan olen aina mukamas ekstrovertti vaikka tunnen olevani selvästi enemmän introvertti. ISFP eli Taiteilija puolestaan kolahtaa kohdalleni lähestulkoon täysin.

Taru Leutokalma

  • Vieras
Vs: Sarjakuvahahmot ja psykologia
« Vastaus #10 : 01.10.2014 klo 23:20:58 »
Kaipa se juju voisi siinä taikajuomapadassa uittamisen mysteerissä olla myös se että kyläläisten olisi pitänyt olla siinä tapauksessa lapsia (Obelixhan putosi pienenä taikajuomapataan...). Ei kai se täyskasvuisille enää pysyviä voimia anna, mahanpuruja korkeintaan.

Tietäjä vetoaa että salaisuus saa siirtyä vain tietäjältä tietäjälle. Mutta toinen tietäjä asuukin muualla. Kylässä ei ole muita tietäjiä.

Kumminkin tietäjä paljastaa kuolinvuoteellaan reseptin Asterixille. Tuo tietäjäväite on vain uteliaiden kyselijöiden häätämiseksi.




J Lehto

  • Ulvova molopää
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 709
Vs: Sarjakuvahahmot ja psykologia
« Vastaus #11 : 02.10.2014 klo 10:20:18 »
Miksi tietäjä ei uita kaikkia kyläläisiä taikajuomapadassa, jos se kerran antaa pysyvät voimat?

Jospa taikajuomakylpy vahingoittaa älyllistä kehitystä?

tertsi

  • Vieras
Vs: Sarjakuvahahmot ja psykologia
« Vastaus #12 : 02.10.2014 klo 10:58:08 »
Kaipa se juju voisi siinä taikajuomapadassa uittamisen mysteerissä olla myös se että kyläläisten olisi pitänyt olla siinä tapauksessa lapsia (Obelixhan putosi pienenä taikajuomapataan...). Ei kai se täyskasvuisille enää pysyviä voimia anna, mahanpuruja korkeintaan.
Ja saattaahan olla että uittaminen padassa voisi tuottaa liika-annoksen taikajuomaa, johon lapsi voisi vaikka kuolla. Ehkä Obelix selvisi vain tuurilla, ja kenties joku toinen lapsi on menehtynyt pudottuaan taikapataan. Kyläläiset eivät uskalla enää ottaa riskiä.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 017
Vs: Sarjakuvahahmot ja psykologia
« Vastaus #13 : 02.10.2014 klo 11:08:50 »
Jospa taikajuomakylpy vahingoittaa älyllistä kehitystä?
Ja saattaahan olla että uittaminen padassa voisi tuottaa liika-annoksen taikajuomaa, johon lapsi voisi vaikka kuolla. Ehkä Obelix selvisi vain tuurilla, ja kenties joku toinen lapsi on menehtynyt pudottuaan taikapataan. Kyläläiset eivät uskalla enää ottaa riskiä.

Tai sitten älyllinen kehitys pysyvillä voimilla seuraa Actonin maksiimia:
Lainaus
”Vallalla on taipumusta turmella ihmistä ja absoluuttinen valta turmelee absoluuttisesti.”


Toinen vaihtoehto on että mm. Asterix on pelkästään hyvin laadittu sarjakuva kuten vaikkapa Lassi & Leevi ja siinä on Ranskan ja muuhun historiaan olevia viittauksia kuten esimerkiksi se että tietäjälaitos varjeli salaisuuksiaan historiallisestikin.
Sitten on nämä Bruno Bettelheimit ja ihmiset joka löytävät lassista ja Leevistä häiriintyneen ADHDlapsen ja 10 kirjaa jotka muuttivat maailmaa Peppi Pitkätossusta myös lapsen jolla ei ole rajoja eikä rakkautta ja muiden yksinäisten lasten tavoin selittelee asiansa parhain päin.


Tai sitten ihmisillä on liikaa vapaa-aikaa ja uskoa pehmeisiin tieteisiin. Ja mm. Pepin kohdalla unohtavat prosentuaalisen osuuden lapsista jotka nostavat hevosen penkistä.....

Psykologia on toki monasti osa kerrontaa, mutta oman kantani kiteytti, yllätys yllätys, sitaatti sarjakuvasta:

Lainaus
Oikeiden ihmisten oikeita ongelmia ei psykologialla korjata.

Taru Leutokalma

  • Vieras
Vs: Sarjakuvahahmot ja psykologia
« Vastaus #14 : 02.10.2014 klo 11:27:39 »
Ja saattaahan olla että uittaminen padassa voisi tuottaa liika-annoksen taikajuomaa, johon lapsi voisi vaikka kuolla. Ehkä Obelix selvisi vain tuurilla, ja kenties joku toinen lapsi on menehtynyt pudottuaan taikapataan. Kyläläiset eivät uskalla enää ottaa riskiä.
Jospa taikajuomakylpy vahingoittaa älyllistä kehitystä?

Kauhistus! Obelixista löytyi näinkin traaginen puoli!