Kirjoittaja Aihe: Luettua  (Luettu 412217 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

mlietzen

  • Jäsen
  • Viestejä: 528
Vs: Luettua
« Vastaus #675 : 08.05.2009 klo 12:47:23 »
Michel Rabagliati: Paul Moves Out (2005) ja Paul Goes Fishing (2008)

Quebeciläinen Rabagliati kertoo alter egonsa Paulin lähimenneisyydestä, kirjojen hauskan lakoniset nimet kertovat suunnilleen mitä sisältä löytyy; ekassa muutetaan omaan asuntoon ja toisessa mennään kalaan. Nimet ehkä tuudittavat lukijan hieman valheelliseenkin turvallisuudentunteeseen, jälkimmäisen teoksen loppupuolella kun käännytäänkin yllättäen paljon synkemmille vesille. Eikä tuo muuttojuttukaan ole aivan yksiselitteinen.

Rabagliati on kertojana valtavan sympaattinen ja nostalgisen sarjakuvamainen piirrostyyli on parantunut huomattavasti sarjan alusta, ero on melkoinen verrattuna esim. ekaan juttuun (Paul in the Country). Kerronnan rytmi on rento ja rauhallinen, huumori on pääasiassa pilkettä silmäkulmassa. "Elämänmakuinen" on tiettävästi nykyään julistettu klisheeksi, mutta sieltä suunnaltahan nämä ammentaa, selvästi omakohtaisesti koettuja juttuja jotka ajallinen välimatka on jalostanut mitä parhaimmaksi fiktioksi.

Paul Goes Fishing on kirjoista parempi, albumin loppupuoli tuli melko lailla mutkan takaa. Hauska ja koskettava sulautuvat siinä kirjassa täydelliseksi paketiksi. Tekijänä maltillinen Rabagliati ei ole mikään räiskyvä huomionherättäjä, itse juttu tuntuu aina tulevan ensin. Hyvä näin, lukukokemuksina nämä ovat mitä parhaimpia. Lisääkin on tulossa.
« Viimeksi muokattu: 08.05.2009 klo 12:49:59 kirjoittanut mlietzen »

Antti Vainio

  • Karpaattien nero
  • Jäsen
  • Viestejä: 4 164
Vs: Luettua
« Vastaus #676 : 08.05.2009 klo 20:37:13 »
En ole noita lukenut vaikka joka paikassa niitä on kehuttu. Varmaan täysin toiveajattelua mutta en ole ostanut kun ajattelin että nuo voisivat sopia meikäläiseen maukuun ja kääntyä vaikka jonkun fiksun tahon toimesta suomeksi. Vaan ei kai näin lama-aikana kukaan mitään sellaista ehdi tekemään kun kaikki aika menee ahdistumiseen ja pörssikurssien seuraamiseen.
"This country sucks. It's all about the nature and who the fuck cares about the nature".

mlietzen

  • Jäsen
  • Viestejä: 528
Vs: Luettua
« Vastaus #677 : 26.05.2009 klo 09:51:11 »
Jens Lapidus & Peter Bergting: Gängkrig 145 (Wahlstöm&Widstrand, 2009)

Realistinen rikosdraama Tukholmasta, melkein siis Turusta. Ruotsalainen Lapidus on skandinaavisen rikoskirjallisuuden kuuma nimi eikä Snabba Cash ja Aldrig Fucka Upp hassumpia romaaneja olekaan. Gängkrig 145 on yllämainituista kirjoista koostuvan trilogian sarjakuvamuotoinen välisoitto, ennen seuraavaa romaania.

Juttu on tuttua kauraa - isoja ja vaarallisia miehiä, nopeita autoja, pyssyjä. Miljöö ei kuitenkaan ole Amerikassa vaan Ruotsissa, lumiset Tukholman lähiöt nostavat klisheisistä elementeistä koostuvan tarinan tavanomaisuuden yläpuolelle. Vai nostavatko sittenkään? Tässä jutussa maa hiukan pettää Lapiduksen jalkojen alla, se mikä on hyvää ja toimii on hyvää ja toimii, osa taas ei. Rikolliset pääosin toimivat ja tekstitulva kulkee samalla niukan töksähtelevällä rytmillä kuin romaaneissakin. Poliisit taas on ilmeisesti hankittu amerikkalaisen tv-sarjan ylijäämävarastosta. Sekä päähenkilöä, rikollis-Mahmoudia että poliisi-Hägerströmiä kyllä taustoitetaan, Mahmoudin kohdalla onnistuneemmin, Hägerströmin osalta taas klisheitä puskien. Paikallisväriä tuo ruuduissa toisinaan vilahteleva karjalalaisilla sukujuurilla ylpeilevä Slussenin sissi.

Entä juoni itse? Se kulkee melko hyvin, Mahmoudin sisko kertoo tulleensa raiskatuksi, eli kostaahan se pitää. Mutkan Mahmoudin matkaan vain tuo se, että toinen raiskaajista on sukua eräälle rikollispomolle, mistä syystä kirjan nimi. Jutussa on joitain hämmästyttäviä sattumia (lähinnä kaikki ne missä Hägerströmin ja Mahmoudin polut kohtaavat) jotka vaikuttavat hieman löysästi ideoiduilta, juttu olisi ollut luultavasti uskottavampi jos yhden poliisin sijasta asiat olisi jaettu koko poliisilaitoksen toimitettaviksi. Mutta se ei varmaan olisi ollut yhtä ytimekästä.

Siinä missä Lapiduksen kässäri ei ole aivan romaanien tasoa, Peter Bergting pistää parastaan - kirja näyttää erinomaiselta. "Peter Bergtings bildberättande [...] kommer att försätta många svenska seriekonnässörer i trans," kuten Expressen asian ilmaisi. Piirrosjälki on realistista ja näyttävää, samanaikaisesti pelkistettyä ja yksityiskohtaista. Kuvakerronta on paikoin hyvinkin miellyttävän hidasta ja tunnelmoivaa, luultavasti osin jo tekstipaljoudenkin takia. Kaupallinen teoshan tämä on ja tyyli on hyvin kaupallista, amerikkalaiseen tapaan, mutta mitäpä siitä kun kuvat kulkee? Tosin tuo kerronnan hitaampi, harkitsevampi rytmi vaikuttaa hyvin pohjoismaiselta, samaan tapaan kuin uudemmissa ruotsalaisissa elokuvissa.

Muutamissa kohdissa teksti ja kuva tuntuvat kyllä olevan jonkinlaisessa epäsuhdassa, muutama ruutu suorastaan hyppää esiin. Johtuisiko kiireestä? Vaikea sanoa, ei noita kohtia kuitenkaan ole kuin muutama eikä esim. värityksessä (joka on kauttaaltaan upeaa) näy mitään merkkejä hätiköinnistä. No, eivät haittaa.

Kirja oli pitkästä aikaa sellainen mitä tuli odotettua, eikä se täysin odotuksia pettänytkään. Lapiduksen kässäri oli selvästi enemmän pettymys kuin Bergtingin piirrosjälki, mutta mitäs kirjoitti aiemmat kirjansa niin hyvin. Vaikea sanoa mitä paatuneemmat amerikkalaisten sarjojen lukijat tästä sanoisi, mutta minä kyllä pidin. Kiva että tekivät, kiva että iso kustantamo näköjään vielä myy ja markkinoikin ihan tosissaan.

Näytti olevan jo ainakin Turun Akateemisen hyllyssä.

Näytepätkä Adlibriksen sivuilla

Muita mielipiteitä:

Expressen: "Storyn är stendöd"
(melko pitkälle samaa mieltä kuin minä, tosin hiukan häijymmin)

Aftonbladet: "en tribut till hundratals sönderbläddrade seriemagasin"
(kirjassa ei ilmeisesti ole tarpeeksi naisia naisarvostelijalle)

tertsi

  • Vieras
Vs: Luettua
« Vastaus #678 : 26.05.2009 klo 11:43:38 »
Luin Miss Don't Touch Me -sarjakuvan (Hubert & Kerascoet).

Tästä oli aikoinaan BoDoïssa näytejakso. Siispä ostin kirjasen pois, kun nyt näin sen Akateemisessa, vieläpä englanniksi käännettynä.

Piirros on vähäeleistä ja "modernia", mutta nyt ei tule semmoinen tunne, että keisarilla on uudet vaatteet päällä. Perspektiivit miellyttävät silmää ja esim. autoihin on oikeinkin paneuduttu. Henkilöhahmot ovat ilmeikkäitä. Jotenkin tästä tulee Tardi-mieleen, vaikka aika etäällä hänestä ollaankin. Ehkä se johtuu 30-luvun Pariisista.

Tarinan alku oli vetävä ja imevä, sitten hieman petyin, kun tajusin, että bordellissahan tämä tarina tapahtuukin. Piiskaa ja muuta asiaankuuluvaa klisheetä.

Loppuratkaisu yllätti ja palkitsi lukemisen. Tämä pikkudekkari oli oikein miellyttävä lukukokemus ja jos samoilta tekijöiltä tulee jotain uutta matskua, niin vähintään selailen sen.

Mutta jos joku intellektuelli täällä  hakee vain "merkittäviä sarjakuvia", niin tämän voinee unohtaa. Hyvää viihdettä on tämä.


gerber

  • Jäsen
  • Viestejä: 168
  • What did ya expect - A drunken Galactus?!!
Vs: Luettua
« Vastaus #679 : 26.05.2009 klo 13:47:01 »
Pikku Lulu 4/1960

Kustannus Timantti Oy:n aikoinaan julkaisema sarjakuvalehti. Piristävä virkistys arkistojen kätköistä.

Erityisesti tarina "Tumppi ja viikon vanha munkki" toi hymyn huulille. ;D

Matti Karjalainen

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 934
  • Friendly Neighborhood Librarian
Vs: Luettua
« Vastaus #680 : 28.05.2009 klo 11:57:03 »
Brian K. Vaughanin käsikirjoittaman "Y: the Last Manin" ensimmäiset viisi numeroa yhteen liittävä kokoelma "Unmanned" tuli luettua vihdoin ja viimein läpi. Olin kuullut siitä paljon hyvää niin kriitikoilta kuin sarjakuvia harrastavilta ystäviltäni, ja vaikka ensimmäinen trade ei ehkä räjäyttänytkään tajuntaa, niin riittävän hyvin se koukutti kuitenkin. Sarjan seuraamista täytynee siis jatkaa.

Perusideana on siis se, että vuonna 2002 jokainen maapallolla elävä mies kuolee mystiseen epidemiaan - paitsi shakespearilaisittain nimetty Yorick Brown. Ainoa kaksilahkeinen herättää tietysti kiinnostusta eri puolilla, mukaan luettuna radikaali feministijärjestö Daughters of Amazon, israelilainen Mossad ja USA:n valtiollinen johto.
« Viimeksi muokattu: 28.05.2009 klo 13:41:50 kirjoittanut Matti Karjalainen »
"Onneksi kirjastonhoitajat ovat tunnollisia kaikissa tunnetuissa todellisuuksissa" (P.A. Manninen: Kapteeni Kuolio - Tampereen sankari)

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 162
Vs: Luettua
« Vastaus #681 : 28.05.2009 klo 12:29:27 »
Tajunta räjähtää Y:ssä sitten myöhemmissä numeroissa! Viimeisen miehen odysseia on oikeastaan moraliteetti maailman menosta. Hyvin kirjoitettua sarjakuvaa.

Lönkka

  • Jäsen
  • Viestejä: 4 186
  • Life goes on (except for those who die)
Vs: Luettua
« Vastaus #682 : 28.05.2009 klo 17:37:26 »
Tajunta räjähtää Y:ssä sitten myöhemmissä numeroissa!
Missä vaiheessa?
Itselleni riitti sarjan mitäänsanomaton junnaus jossain numeron 20 kieppeillä -kyllä tuossa vaiheessa olisi pitänyt saada jo ns. urku auki...

Ai niin, voisiko joku tämän pläjäytysken loppuun asti lukenut spoilata mikä aiheutti miesten sukupuuton ja mikä pelasti päähenkilön tältä?

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 162
Vs: Luettua
« Vastaus #683 : 28.05.2009 klo 18:48:32 »
Missä vaiheessa?
Itselleni riitti sarjan mitäänsanomaton junnaus jossain numeron 20 kieppeillä -kyllä tuossa vaiheessa olisi pitänyt saada jo ns. urku auki...

Ai niin, voisiko joku tämän pläjäytysken loppuun asti lukenut spoilata mikä aiheutti miesten sukupuuton ja mikä pelasti päähenkilön tältä?

No, jossei siihen mennessä iskenyt, niin ei sitten... Itselläni meni välillä "kylmät väreet" tarinaa lukiessani.

Ihan suoraa vastausta on vaikea antaa. Sukupuuton aiheutti
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Lönkka

  • Jäsen
  • Viestejä: 4 186
  • Life goes on (except for those who die)
Vs: Luettua
« Vastaus #684 : 28.05.2009 klo 18:57:13 »
Kiitti!

Makuja on tosiaan erilaisia; kaikki ei iske kaikille.

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 162
Vs: Luettua
« Vastaus #685 : 28.05.2009 klo 19:05:28 »
Näinhän se tietty on.

Tarkempi selostus löytyy Wikipediasta, jossa selostetaan kymmenkunta mahdollista syytä urosten kuolemaan.

http://en.wikipedia.org/wiki/Y_The_Last_Man

Lönkka

  • Jäsen
  • Viestejä: 4 186
  • Life goes on (except for those who die)
Vs: Luettua
« Vastaus #686 : 28.05.2009 klo 22:45:05 »
Tarkempi selostus löytyy Wikipediasta, jossa selostetaan kymmenkunta mahdollista syytä urosten kuolemaan.
Tämä oli kyllä onnistunein juttu koko sarjassa. ELi sitä "oikeaa" ratkaisua ei väen vängällä tyrkytetä vaan lukija voi itse mieltää noista sen oman suosikkinsa syyksi.

Liian usein lupaavasti alkaneet sarjat kompastuvat siinä vaiheessa kun alun mysteerit alkavat selvitä ja paljastuvat sangen mielenkiinnottomiksi ja/tai kliseisiksi.

Doctor Phantomizer

  • Kesyttämätön outolintu
  • Jäsen
  • Viestejä: 6 253
  • Bite from the dust til the dawn
Vs: Luettua
« Vastaus #687 : 29.05.2009 klo 06:48:04 »
Missä vaiheessa?
Itselleni riitti sarjan mitäänsanomaton junnaus jossain numeron 20 kieppeillä -kyllä tuossa vaiheessa olisi pitänyt saada jo ns. urku auki...

Pakko myöntää, että olen samaa mieltä. Ei millään lähtenyt tuosta eteenpäin. Ainakin yritin. Toisaalta, se että aihetta on nähty käytettävän jo niin pirun moneen kertaan, että ei jaksa innostaa tuonkaan vuoksi...

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Vau...tämähän on...ehdotonta sarjakuvan huippuhetkeä!
Sori, ei pysty ajattelemaan tuota vakavasti...
"Ollie, the only people who have to worry about Big Brother are the people who are doing something wrong."-Green Lantern, Hal Jordan.

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 162
Vs: Luettua
« Vastaus #688 : 29.05.2009 klo 12:15:32 »
Y:ssä aivan keskeisessä roolissa oleva Culper Ring oli (on? hmm...) ihan oikea vakoiluorganisaatio. Ja 355 oli yksi sen agenteista, salaperäinen lady.

Y on lopultakin kuitenkin enemmän rakkaus- kuin katastrofitarina.

Doctor Phantomizer

  • Kesyttämätön outolintu
  • Jäsen
  • Viestejä: 6 253
  • Bite from the dust til the dawn
Vs: Luettua
« Vastaus #689 : 29.05.2009 klo 12:33:10 »
Y on lopultakin kuitenkin enemmän rakkaus- kuin katastrofitarina.

Enpä nyt tiedä. Katastrofin ainekset minun mielestäni tarinassa tuntui olevan.
Rakkautta en tuota kohtaan tuntenut. Korkeintaan platoonista "tulen toimeen. En tapa." tunnetta.
"Ollie, the only people who have to worry about Big Brother are the people who are doing something wrong."-Green Lantern, Hal Jordan.