Tärkeän trilogian päätös on huima. "Rahan aika" on korutonta kulutushysteriaan heräämistä. Kuin extra-piriannoksella ryyditetty 50-luvun USA. Tekijä kuitenkin onneksi osaa selittää sympaattisella maltilla, mistä tuossa hullunmyllyssä on kyse. Ja tietty peiliinkin on meillä lupa katsoa: jos kaikki länsikrääsä ja "hyvinvointi" olisi meillekin aikoinaan räväytetty tarjolle yhtä yhtäkkiä, käyttäytyisimme tasan noin, kyynärpäitä surutta käyttäen, vailla huolta huomisesta. Ja vastaavasti hylkäisimme kurjan menneisyyden symboleineen niin, että ulkopuolinen järkyttyy.
Haluaisin uskoa, että yli miljardin ihmisen seasta löytyisi ajoissa toinen, vihreämpi, toppuutteleva Kiina. Semmoinen, jossa tiedostettaisiin, että eivätköhän ne ihmisoikeudetkin ole ihan ok ja jossa ihan kaikki eivät välttämättä haluaisikaan pörssimeklariksi. Kun ei tämä perseily nyt vain voi jatkua näin. Ei Kiinassa, eikä missään muuallakaan.
"Rahan aika" auttoi ymmärtämään, mutta vaadin saada pysyä edelleen yhtä huolissani kuin tähänkin saakka. Valtio, jonka kansalaisten elämän tarkoitus on raha, ja jonka kielessä on oma sana hyödylliselle ystävälle, tulee kyseenalaistaa siinä missä esim. valtio, jonka kansalaisten elämän tarkoitus on Kim-Jotain. Ecce homo, anywhere.