Jos Suomalaisen sarjakuvan suuntaus on pelkästään kotimaisten nimikkeiden varassa, silloin sarjakuvan malli vääristyy. Pelkän kotimaisen sarjakuvan ylilyönti asema ei ole tervettä suuntausta minusta alkuunkaan. Ja tämä voi olla tulavaisuuden suuntaus sarjakuva-alalla. En ole aivan varma olenko oikeassa, mutta esimerkiksi Arktinen banaani julkaisee enemmän kotimaista kuin ulkomaista sarjakuvaa. Vai onko tilanne fifti fifti? Korjatkaa ihmeessä jos olen väärässä. Mutta pointtini on se, ettei kotimaisuuden astetta sarjakuvakentällä pidä nostaa hallitsevaan asemaan. Toisaalta ajateltuina suomalaisia sarjakuvan tekijöitä sehän olisi ihanne tilanne, mutta eivät kaikki sarjkuvaa lukevat potentiaaliset ostajat lue pelkästään suomalaista sarjakuvaa.
nyt en tiedä ymmäränkö alkuunkaan facebooktähteämme mutta jos se mitä koetit sanoa on että sarjakuvatarjonta rajautuu vain kotimaiseen sarjakuvaan ulkomaisen sarjakuvan kustannuksella.... olen kanssasi samaa mieltä että ei näin.
Minkä tahansa yhden lajityypin ylivalta markkinoilla on yhtä huono asia kuin tämänhetkinen tilanne jossa varteenotettavia sarjakuvakustantamoja on vain muutama.
Sanomamagazines jyrää puolisukeltajiensa voimalla muun vastarinnan ja saturoi kaiken ankoilla.
Egmontilla oli periaatteessa laajin ja kattavin valikoima Bdsta supersankareihin ja mangaan huumoria ja lapsia aliarvioivaa lelulehtiä myöten mutta se kortti on osakaskunnan myötä pelattu.
arktinen banaani pyrkii profiloitumaan laatuun ja pitkälti siinä onnistuu mutta sen voimanlähde on Viivi &Wagner ja Jeret yms marketeista löytyvä materiaali.
Kiki on oivallinen sarjakuva jota kehtaa kehua mutta ei myy kuin kauraa.
Itse soisin tilanteen olevan että sarjakuvamarkkinat pääsevät tasapainoon ja rajallisilta myyntisektoreiltamme löytyy tilaa niin kotimaiselle sarjakuvalle, mangalle, pseudolle, BDlle, PseudoBDlle, supersankareille, huumorille ja stripeille.
Samalla kuitenkin tajuan miten absurdi ajatus on sillä siitä huolimatta miten suvaitsevaista ja fiksuakin porukka sarjakuvapiireissä on ei vastakkain asettelun aika ole ohi, ne muut ovat AINA väärässä ja heidän tarpeisiinsa tehty sarjakuva on jostain pois ja rikos ihmiskuntaa vastaan.
Sopua ja kauniita puheita löytyy tasan niin kauan että voi puukottaa selkään.
Reiman kommentti kapinan puutteesta on osin paikkansa pitävä mutta ei minusta relevantti asia yhteydessä. Mangaa on pitkälti markkinoitu juurikin LolKawaiiyaoiihubaa-linjalla joka karkoittaa aika vahvasti ison osan lukijoita.
Mutta eihän rockmusiikkikaan ole pitkään pitkään aikaan ollut kapinaa ja kas kummaa elää yhä.
vastakulttuurimme on markkinoitu meille markkinoinnin toimesta.
Manga ja pseudo ovat jo pysyvä ilmiö kuten BDn pottunokat tai supersankarit. Niin paljon kuin ne joitakin tahoja ärsyttävätkin ne eivät mene pois.
Ei vaikka kuinka työntäisitte päänne pensaaseen ja hokisette LALALALALALALALAA.
Egmontin leikkuut henkilöstössä ja nimikkeissä eivät ole ensimmäisiä eivätkä varmasti viimeisiä ja niiden mahdollisia pitkäkestoisia vaikutteita on vaikea arvioida mitenkään varmasti.
Väliaikaisesti tämä on jonkin asteinen takaisku alalle, mutta aiheuttamiensa irtisanottujen työntekijöiden ahdingon lisäksi, ei liene sen suurempi ongelma kuin se jolloin VHSn saapuminen sai kaikki unohtamaan miten lukea.
Asiat on osattava myös laittaa perspektiiviin.