Kirjoittaja Aihe: Sarjakuva politiikan välineenä?  (Luettu 38657 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 110
Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
« Vastaus #105 : 20.08.2019 klo 00:41:37 »
Ollaan luettu aivan eri historiateoksia siis.

Se mitä tässä en purkanut auki...

Totta, ei aina pysähdy ajattelemaan, että tuliko nyt mietittyä kaikilta laidoilta ennen kirjoittamista.

...oli siis se, että viittasin lähinnä sarjakuvatodellisuuteen, vaikka tämä ketju ja oma viestini on enemmän kiinni todellisuudessa.

En muista, enkä yhdellä haulla löytynyt kunnon lähdettä, että menivätkö natsit Comics Coden seulasta lävitse vielä 60-luvulla ja jos menivät, saiko natseja esittää  muutoin kuin toisen maailmansodan tapahtumia esittäessä.

Onhan sittemmin natseja hakaristeineen ollut monessakin Marvel-sarjassa, ainakin 80-luvulla.

KKK sai turpaan ulkomuistista sekä Marvelilla, että DC:llä 70-luvulla, mutta vaatiko sekin ensimmäistä Comics Coden löysäämistä ko. vuosikymmenen alussa.

Oliko Hydra siis tekijöiden mielestä natseja eri nimellä (koska Comics Code ei käytännössä sallinut natseja), vai olisiko natseja vastaan taisteleminen nykyajassa ollut vain absurdi ajatus tekijöiden mielestä.

Eri juttu sitten Red Skull jne., joka oli superpahis menneisyydestä.

Darzee

  • Valistunut arvailija
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 353
  • Me likes prairie dogs!
Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
« Vastaus #106 : 20.08.2019 klo 10:22:11 »
Oliko Hydra siis tekijöiden mielestä natseja eri nimellä (koska Comics Code ei käytännössä sallinut natseja), vai olisiko natseja vastaan taisteleminen nykyajassa ollut vain absurdi ajatus tekijöiden mielestä. Eri juttu sitten Red Skull jne., joka oli superpahis menneisyydestä.

Oikein hyvä kysymys. Mikäli asiaa koskevia käsikirjoittajien haastatteluja tai kokoelmaesipuheita löytyy, niin kertokoon niihin törmänneet. Itse olen aina ajatellut asian olevan juuri niin kuin Jiksi yllä esittää. Oikeiden natsitunnusten näyttämisen luulin olleen takavuosikymmeninä pannassa, joten piti kehittää uusi pahissymboli.

Samalla logiikalla kuvittelin Marvelilla käytetyn Maggiaa nimenä mafiaa muistuttavalle rikollisjärjestölle sen sijaan, että puhuttaisiin suoraan jostain oikeasta organisaatiosta. Vertaus Ku Klux Klaniin on mielenkiintoinen, koska yhtä hyvin senkin olisi voinut korvata jollain samantapaisella mielikuvitusnimellä.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 110
Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
« Vastaus #107 : 20.08.2019 klo 14:27:07 »
Vertaus Ku Klux Klaniin on mielenkiintoinen, koska yhtä hyvin senkin olisi voinut korvata jollain samantapaisella mielikuvitusnimellä.

En muistanutkaan, että geneerisiä huppupäitä oli jo 60-luvulla, mutta tuli mieleen Hate-Monger, jonka henkilöllisyys oli...

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 110
Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
« Vastaus #108 : 25.02.2020 klo 00:58:35 »
Twitter-virrasta osui toivottoman heikosti kirjoitettu (osa lauseista on niin epäselkeitä, että espanjan täytyy olla arkikäytössä, että ajatuksista saa edes kiinni), mutta suurine ajatuksineen kiinnostava artikkeli.

Francon viimeisinä vuosina, 70-luvun alun Espanjassa, uusien tekijöiden sarjakuvat jo pyyhkivät vanhaa tieltään. Francon heikentyessä myös diktatuurin ote alkoi hellitä.

Tämä ei lainkaan tarkoittanut sitä, etteikö sarjakuvalehdistölle olisi ropissut sakkoa ja saatettiinpa heittää muutamaksi päiväksi selliin (artikkelissa kirjoitetaan sanatarkasti, että tekijöitä olisi saattanut kadota jäljettömiin, mitä en usko enää noin myöhäisessä vaiheessa tapahtuneen).

Lopulta uusille tekijöillekään ei ollut yksinkertaisesti markkinoita. Koska diktatuuria myötäillyt kulttuuri ei ollut tarjonnut lukijoille syytä lukea, oli koko sarjakuvien lukemisen kulttuuri poissa.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 110
Vs: Sarjakuva politiikan välineenä?
« Vastaus #109 : 25.09.2021 klo 19:24:51 »
Fierro on Argentiinassa legendaarinen julkaisu, joka kuitenkin hyvin pitkälle oli teinipoikayleisöön vetoavine kansineen kopioitu Metal Hurlantista. Tällä vuosituhannella se paluun tehtyään oli jo siistiytynyt siinä suhteessa. Tämä astronauttikansi on kyllä monella tavalla niin nerokas, ettei sitä oikein voi purkaa auki. Lapset kirjoittavat tekstin sormella likaisiin autoihin, kehoittaen pesemään sen. Argentiinan lippu kädessä ja yritysten logot hihassa tekevät siitä voimakkaan, poliittisen viestin kuvassa.

(Tuota tekstiä itseään ei kannata konekäännöksellä vetää auki, saan siitä päänsärkyä jo silmäilemällä. Tebeosfera on hyödyllinen työkalu, mutta siellä on moni kirjoittaja kuin parikymppinen Jarkko, että tunteen paloa oli niin paljon, että se vähä näkemys mitä asioista oli, tuli ulos tietämättömyyden synnyttämällä varmuudella.)