... Pitäisi sopia jokin standardi, ennen sellaisen syntymistä tämä voi jäädä aika marginaaliseksi touhuksi.Tästä on ollut täällä puhetta aikasemminkin, ei niitä lehtiä lopetettu huonon menekin vuoksi vaan siksi, että ne eivät sopineet kansankynttilöinä toimineiden kustantajien julkaisupolitiikkaan.
Eurosarjakuva kokonaisuudessaan on aika vinoutunutta täällä Suomessa. Toisaalta perinteiset pottunokat hallitsevat markkinoita, toisaalta julkaistaan Rabbin kattia, Delisleä jne, joilla sarjoja mitenkään dissaamatta ei ole mitään toivoa saavuttaa todellista massalukijakuntaa, mutta joilla suomalaiskustantajat voivat vaalia kansansivistäjän rooliaan. Kuitenkin valtaosa ranskankieleisellä alueella ilmestyvästä ja myyvästä bd:stä on jotain ihan muuta. Tämä sarjakuvan kenttä loistaa poissaolollaan lähes täysin täällä Suomessa. Jos se myy Ranskssa, miksei se möisi myös täällä?
Vastasit omaan kysymykseesi.
Ranskassa on sarjakuvakulttuuri on kirjo niin strippisarjakuvista lehtiin ja albumisarjoihin.
BD ei ole vain pottunokkaa vaan laaja kattava termi jossa on valtaisa vapaus karrikoidusta luoonosmaisuudesta ultrarealismiin ja spektri kattaa viihteestä korkeataiteeseen kaiken.
Näissä keskusteluissa unohdetaan että kysynnän ja tarjonnan laki on kaksisuuntainen, kysyntä synnyttää tarjontaa usein mutta mikäli tarjontaa ei ole kysynnän edellytykset ovat rajatummat.
Eurosarjakuvan kohdalla kyse ei ole aina julkaisuoikeuksista vaan kustannuspäätöksistä.
Sarjakuvat kuitenkin ovat myös tuote, vaihdonväline, niiden hinnalla tuetaan tekijäin taiteellista antia ja painohenkilöstön ja laitteiden ja tarvikkeiden kuluja edes osin.
Mutta jos kuluttajalle ei tarjota tuotetta, siihen ei tarjota selkeää helppoa ja edullista tapaa tutustua koeluontoisesti se on kustantajalle riski.
Euro(ja muiden)sarjakuvien kohdalla on liian usein unohdettu myös pitää ääntä tarjonnasta ja sitten kun homma menee penkin alle ja on vihdoin saatu asiakaskunta niin yritykseen ei kannata lähteä koska sehän ei kannata.
Tähän ourobosta muistuttavaan noidankehään törmää toistuvasti. Jysäys oli hyvä ja hieno veto mutta sen ilmestymistiheys oli liian harva ja elinkaari liian lyhyt pitkävaikutteiseen asiakaskunnan luontiin.
Jysäystä ilmestyi kolmen vuoden aikan seitsemän numeroa.
Non stopia ilmestyi neljässä vuodessa 65 numeroa
Ruutuja uupuu mutta kolme vuotta, kerran viikossa eli satakunta+
Zoom, kaksi vuotta vajaa sata numeroa +albumit
verratkaa ranskaan: Spirou, glenat, BoDoi, A suivre(joo, on lopetettu jo mutta silti) Metal Hurlainte...
Kyse on muustakin kuin väkiluvusta.
Kyse on opitusta kulttuurista. Sama kuin Italian Fumetti tai Japanin Manga