Tästä syystä itse opettelin ranskaa.Ei se maailma niin erilainen kuitenkaan ole, sarjakuvarintamalla vain manga oikeastaan on jotain sellaista, mitä silloin ei ollut. Ja sarjakuvan lukijoilla oli silloinkin muita harrastuksia, jos nyt vedotaan siihen, että on niin paljon muuta kilpailemassa potentiaalisten lukijoiden ajasta ja rahasta.
70-luvulla tuli markkinoita ihmettelemään uusia ahmimisikäisiä suomalaisia joka vuosi liki 80 000.
Nyt niitä tulee ehkä noin 55 000 per vuosi. Tässä yhteydessä voisi ehkä puhua ns. kriittisestä massasta, siitä määrästä teinejä joka riittää elättämään kustantajia. Tietenkin kustantamisen kustannusrakenne on muuttunut (paremmaksi?) mutta myös voittotavoite (siis kustannustoiminnan sijoituksille) on noussut huimasti.
ei se konsolipelaaminen eroa aktiivisesta jalkapallon pelaamisesta. Molemmat vievät aikaa, mutta jää sitä muuhunkin. Vai oletko sitä mieltä, että kaikki konsolipelaamista harrastavat eivät sitten muuta teekään?
Kyllä se eroaa. Esimerkiksi hinnaltaan ja fyysisyydeltään. Sitten 70-luvun kaikki harrastaminen (myös sarjakuvat) on muuttunut paljon kalliimmaksi.
Mikä toimi 70-luvulla? Se, että kustantajat kyllästivät markkinat julkaisemalla riittävän tiheään vielä tuolloin tuntemattomia sarjakuvia. Ja kappas, se toimi. Onko sitä yritetty sen jälkeen? Ei.
Tähän vaikuttaa tosi paljon yksittäisten kustannustalojen linjaukset, kun niitä kustantajia on ollut ja on vain muutama. Ei kukaan tai mikään kustantaja pysty yksin hallitsemaan markkinoita ja päättämään mitä sielä tapahtuu. Mutta erona entiseen on kyllä se että sarjakuvien (ja varsinkin lehtien) kustannusala on voimakkaasti keskittynyt. Voimakkaammin kuin koskaan ennen? KAIKKI suosituimmat lehdet omistaa nyt Sanoma ja eiköhän se omista myös puolet Egmontista joka käytännössä tuottaa loput lehtipistekamasta. Lisäksi on muutama pienempi kustantaja (esim. Kuvalehdet, Read Me) joilla ei ole käytännössä mitään jakoa sarjakuvalehtimarkkinassa. Näiden lisäksi muutama talo (esim. Sangatsu Manga ja Pauna Media) tuottaa lehtipisteisiin sarjispokkareita.
Ja tiedän, että on helppoa huudella foorumeilla, mutta minulla ei ole muuta keinoa, en ole kustannusalalla. Jos olisin, yrittäisin samaa keinoa, joka on jo toiminut, en sitä, joka on todettu toimimattomaksi.
Ennen kuin kioski markkina kyllästettiin mangalla (2008-2009) se kyllästettiin kai viimeksi joskus 90-luvulla (ainakin albumimarkkina). Tällaista piikkiä seuraa aina pikemminkin pudotus kuin mikään kulta-aika.
Ylipäätään lehtien lanseeraaminen vaikuttaisi toimimattomalta tai mahdottomalta. Joskus jonkun tv-sarjan tai elokuvan imussa joku lehti pyörii useamman vuoden. Tähänkin on muutama poikkeus (Esim. Punaniska tai Viivi & Wagner -lehti), mutta pitkäikäisiä lehtiä ei muut kuin Sanoma ole saanut tuotua markkinoille ja jopa se on epäonnistunut muutaman kerran surkeasti (viimeksi tulee mieleen Monsters -vain mikä se Jysäyksen aikalainen oli?)
Ei vaan ole sellaista yleisöä joka kannattelisi lehteä sen 2-5 vuotta joka vaadittaisiin jonkinlaiseen vakiintumiseen. Kustantajalta loppuu yleensä aina into kesken kun tappiota on tehty tarpeeksi. Eikä se ole ihme jos ei ole odotettavissa että voitolle päästäisiin edes 10 vuodessa (toiminnan kannattavuutta voi silloin verrata esim. 10 vuoden osakesijoitukseen ja siitä saatuun tuottoon).
Kuvittelisin että mangalle olisi löytynyt (oikeaan aikaan lanseerattuna) myös lehteä ostava yleisö, mutta sellaisen julkaisun kasaamisessa oli taas silloin 5-6 vuotta sitten paljon muita esteitä.