Mikäli otetaan hetki tämä ketju vakavasti, niin vastatkaa kuka todellakin lukee Suomessa sarjakuvaa (Curtvilen eläkeläisiin uskon vasta kun näen heidät).
Sarjakuva on samaan aikaan sekä edullinen, että kallis. Satunnaisostoksena, kuten lahjana edullinen, harrastuksena yhtä kallis kuin musiikin tai elokuvien kuluttaminen.
Tätä(kin) ajatusmallia vasten on täysin perusteltua ja järkevää kysyä onko eurosarjakuvalle sijaa Suomessa ja mikä se sitten on.
Lastensarjakuvan tapauksessa hinta ei ole tärkeä, koska ne ostetaan vanhempien rajoilla, mutta eurooppalainen lastensarjakuva myy Asterixin tapaisina kestosuosikkeina (Asterixin tapaiset sarjat tosin ovat älykästä, kaikkien ikäryhmien sarjakuvaa) ja muu näyttää olevan vanhemmille lukijoille suunnattua.
Koska sarjakuvien lukijoista on syntynyt mm. Kvaakin kautta stereotypioita/mielikuvia, voidaanko eurosarjakuvan kuluttajia haarukoida niiden kautta ja pitävätkö ne edes välttävästi paikkansa:
* Aku Ankka, "perinteinen" eurosarjakuva (Asterix, Lucky Luke jne.): Lapset ja toissijaisesti kaikki ikäryhmät, lukijoissa vähiten sukupuolen tai iän kaltaista yhdistävää tekijää. Skaala kattaa kulutussarjakuvan ja arvokkaat ja kalliit opukset.
* Manga: Teinit ja nuoret aikuiset, pojille ja tytöille omat sarjansa.
* Lännensarjakuvat, Korkeajännitykset ja vastaavat: Genrestä kiinnostuneet miehet kaikista ikäryhmistä, eivät harrasta muuta sarjakuvaa.
* Supersankarisarjakuvat (kovakantiset): Työssäkäyvät, kolmikymppiset miehet, tutustuneet tuttuihin sankareihin lapsina lehtihyllyjen kautta.
* Eurosarjakuva yleisesti (uudet ja vanhat, Alix, XIII, Ankardo jne.): Non-Stopin ja Zoomin lukijat, edelleen miehet
* Laatusarjakuva yleisesti ottaen (esimerkkeinä mm. omaelämäkerrallinen sarjakuva, kuten Hautuukoti ja Delislen opukset, Pascin, Kiki: Montparnassen kuningatar): Korkeasti koulutetut, työssäkäyvät naiset ja miehet, ikähaarukka laajin.
Ei.
Edes tuota meidän keskinäistä huulenheittoamme, joka on varmaankin muiden lukijoiden mielestä sisäänlämpiävää diibadaabaa, kuten Vainio jo tiivisti? Meistä tuli puolivahingossa päivän pahimmat häiriköt, aiheesta lipsumisen suhteen.