Nyt kun tuo Sarjainfo ja kirjan arvostelu on vihdoin ilmestynyt niin kommentoinpa vielä hiukan Ronkaisen Timon tekstiä niiltä osin kuin hän kaipasi sisältöön korjausta.
Hiukan erikoista on, että väritetyn paperioriginaalin skannausta ja käsittelyä ei käydä läpi oikeastaan lainkaan.
Väite pitää paikkansa vain siltä osin että tälle "aiheelle" ei ole omaa otsikkoa. Skannausta (gammakorjailua ja skannausasetuksia sekä tiedostotarkkuutta) sekä skannatun tiedoston tallentamista (tiedostomuodot, värisyvyydet) käsitellään kirjassa kuitenkin neljän hyvinkin tekstipitoisensivun verran (s. 94,95,98 ja 100 sekä hieman sivulla 97). Tällöin on mielestäni kohtuutonta väittää että aihetta ei käsiteltäisi "oikeastaan lainkaan".
Kirja ei voi toimia kuten nettifoorumi, eli siihen ei voi sisällyttää kaikkia mahdollisia kysymyksiä (ja vastauksia) mitä sarjakuvanpiirtäjä keksii kysyä. Siksi on mielestäni perusteltua antaa tiedot joita soveltamalla melkein mikä tahansa kysymys ratkeaa tai jotka ainakin johdattavat lukijan lisätietojen ja ratkaisun äärelle.
Kuten Ronkainen toteaakin, kirja avautuu parhaiten jos sen aiheita tuntee edes hiukan. Näin näen itsekin, se on ns. keskivaikea. Ei siis sovellu aivan aloittelijoille tai pienille lapsille. Enkä toisaalta halunnut tai yrittänyt mennä liian syvälle yksityiskohtiin ja ns. ammattiasioihin, sillä se ei olisi ollut aiheen laajuuden vuoksi järkevää eikä oman rajoitetun tietämykseni vuoksi mahdollista.
(Sarja)kuvan julkaisuversion tallentamisessa pitäisi Ronkaisen mielestä ehdottomasti mainita että jpg-pakkaus tulee pitää minimisssään. Hän kritisoi sitä että tätä ei ole kirjassa korostettu.
Ei olekaan, koska minusta sille ei ole tarvetta, varsinkaan jos kuplatekstit eivät ole kuvassa (tyhmempikin näkee kuvasta milloin on tullut pakanneeksi sitä liikaa, eli milloin kuva alkaa näyttää liian pahalta muhjulta). Kirjassa teroitetaan kuitenkin moneen kertaan sitä että jpg-formaatti hävittää tietoa ja kehoitetaan käyttämään häviötöntä tiedostomuotoa sekä säilyttämään kuvista pakkaamaton versio, mainitsen myös että jpg:tä voi käyttää jos tietää mitä tekee.