No hupsista, kiireessä kirjoitettua. Tietenkin valoisuus eikä kylläisyys. Mutta kyllä valöörin todentaminen onnistuu vaikka ottamalla mustavalkoprintin väristä. Mitä tummempi väri, sitä pienempi valööri.
Mutta kun sen mustavalkoisen (harmaaskaalaisen) voi tehdä siitä värillisestä useammalla tavalla. Eikä siinä mustavalkoisena enää ole kyse
värien valööristä. Tässä on siis väkisin sitä tulkintaa mukana.
Opiskeluaikoinani opettajani naputti päähämme, ettei myöskään kulööri ole tulkinnanvarainen, vaan värin lämpimyys olisi ihan tieteellisesti todennettavissa.
Joo, mut maailma on muuttunut. Ittenit ja Pusat on heitetty romukoppaan.

Värilämpötila on eri asia (tiedettä ja liittyy valoon). Kylmistä ja lämpimistä väreistä on taidemaailmassa ainakin kaksi kilpailevaa tulkintaa eli selitystä (eikä tiedemaailmassa yhtään).
Tietokonetermeistä ei liioin ota selvää kukaan. Kokemusteni mukaa englanninkieliset ei ole värisanastossa yhtään sen viksumpia eli vakiintuneempia kuin suomalaiset. Nyt tuli vielä Gimp omine tulkintoineen (ja suomennoksineen) sotkemaan asiaa. Ennestäänkin olisi ollut Painterien, Fotarien ja muiden kanssa kestämistä.
