Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvantekijöiden keskustelut => Välineet ja oppaat => Aiheen aloitti: Janne Kuusinen - 16.02.2004 klo 17:48:40

Otsikko: Tussiterät
Kirjoitti: Janne Kuusinen - 16.02.2004 klo 17:48:40
 Tuli lueskeltua vihaisen oloisesti nimettyä "Draw Your Own Manga!" - opasta. Lähinnä tuo vain korpesi, kun siinä oletettiin, että kaiken maailman piirtotarvikkeita löytyy lähimmästä SPARista. Täytyy varmaan tehdä Japanin markkinoille vastaava "Eat Your Own Ruisleipä & Salmiakki!" - opas.

 Esitellyt tussi/Piirtoterät saivat kyllä kuolaamaan ja haikailemaan kokeilevaa paluuta niihin jo monta vuotta vallinneen sivellinkauden jälkeen. Mutta ei löydy (enää) Suomalaisesta, ei löydy Sinoopereista...

 Mistä löytyy? Tuliko Tempera-reissu eteen, vai Nettiinkö turvautua täytyy? Akadeeminen? Pitääkö maksaa itsensä kipeäksi?
 Jotenkin tuntuu siltä, että kun sopiva terä jonakin päivänä löytyy, niin teen schultzit ja ostan varastot tyhjiksi.
Otsikko: Re:TussiTeräTilanne 2004
Kirjoitti: terzi - 17.02.2004 klo 00:45:04
Temperan vieressä Uudenmaankadulla on toinen taidetervikeliike, Tuubi. Tilaavat pyynnöstä teriä. Tilasin tossa pari vuotta sitten hyviä teriä paljon.

Brysselissä Rue du Midillä on monia taidetavikeliikkeitä. Kysyin, mitä teriä sarjakuvapiirtäjät käyttävät. Sitten ostin niitä.

Brysseliin on toki pitkä ja kallis matka, mutta veikkaisin, että Belgiassa sarjakuvapiirtämisestä tiedetään aika lailla, verrattuna esim. kotomaamme ihan minkä vaan taidekaupan asiantuntemukseen.
Otsikko: Re:TussiTeräTilanne 2004
Kirjoitti: Jukka Koivusaari - 18.02.2004 klo 15:05:42
Akateemisessa oli kohtuullinen valikoima ainakin vielä pari viikkoa sitten.
Jos ei sen jälkeen ole kukaan hamstraaja ehtinyt kaikkea viedä.

Jotain muutamakytäsenttiä kappale maksaa.
Otsikko: Re:TussiTeräTilanne 2004
Kirjoitti: Rami Selin - 18.02.2004 klo 15:55:08
Täällä Turussa löytyy hyvä valikoima laadukkaita teriä Akateemisesta. Pitäisi varmaan itse käydä ostamassa lisää.

Edit: Ja hintahan on 0.50€/kpl
Otsikko: Re:TussiTeräTilanne 2004
Kirjoitti: Esa - 26.02.2004 klo 15:00:57
Riihimäessä Kirjakaupassa on tussiteriä vaikka kuinka!

Ei ole Info-kirjakauppa eikä Suomalainen Kirjakauppa vaan ihan pelkkä Kirjakauppa nimellä kulkee kait.
Otsikko: Re: Tussiterät
Kirjoitti: Pekka Salonen - 12.09.2005 klo 01:40:10
Teki mieli aloittaa uusi aihe tussiteristä, mutta sitten löysin tän ketjun. Jos vielä vaikka joku sheriffeistä nappais vuosiluvun pois otsikosta.

Teräthän on klassinen tussausväline ja vissiin kovasti erinäisten puristien mieleen. Mun mielestä se ei ole millään lailla pakollinen väline. Kannattaahan sitä tietysti kokeilla, niinkuin kaikkia muitakin piirustusvälineitä, mitä vaan löytää.

Vaikken mä mikään teräsmies olekaan, niin ne on ihan vekkuleita esineinä, ja olen ostellut kokeiltavaksi (ja perinyt) erinäisiä malleja ja merkkejä. Niin kuin olen mainostanut, harrastan piirustusvälineiden keräämistä, joten mulla on näitäkin.

Eli tällasia merkkejä löytyis Helsingistä. Täydennykset/virheenkorjaukset tervetulleita, viestiä vaan perään.

Brause: Tuubi, Kynä ja Paperi (TaiK)
Gillott: Tempera
Hiro Leonardt: Akateeminen, Tuubi

Snow White Hakeniemessä myy Brausea tai Leonardt:tia. Editoin tän kun keksin kumpi se oli. Varmasti niitä on muita kauppoja, mutta nää tuli heti mieleen. Kaikilla merkeistä on toki pirusti erilaisia malleja.

Saako jostain läheltä Huntteja, Tachikawoja tai Zebroja? Niinkuin Englantia lähempää?

En oo löytänyt Suomesta Speedball/Hunt:teja tai japsiteriä, ulkomailta toki. Eikun olen, Fennicassa ja muissa sarjakuvakaupoissa on välillä ollut joitain Deleter-settejä ja/tai jotain mangaopassettejä, joiden mukana on tullut joitain Deleter-paketteja.

Jos mä oikeesti käyttäisin teriä johonkin, niin pistäisin tähän viestiin joitain esimerkkejä ja kehuisin/haukkuisin malleja. Nyt mä lähinnä toivon, että muut näyttäis malleja.

Joissain kaupoissa, jotka myyvät teriä, on lyhyet kuvaukset teristä. Yks paikka, jossa on teriä ja niiden kuvauksia, on Hans Preston putka (http://www.nibs.tk/). Prestolla on myös näytillä How to Draw Manga -kirjasta jokusia japsiteriä (http://hans.presto.tripod.com/scan/manganibs.html). Ajatus on oikeen hyvä, mitä nyt kuvanäytteet on harvinaisen hyödyttömiä, kun ne kaikki näyttää samanlaisilta.

Mä rupesin nyt jaarittelemaan teristä, kun täällä oli pari mainintaa niistä. Rami Selin viittasi (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=3223.msg67046#msg67046) Ville Rannan G-terä-juttuun (http://limingantaidekoulu.com/xcomic/index.php?cid=38). Ja Tertsi kehui (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=3689.msg68645#msg68645) Salcher 125EF:fää. Mistäköhän Salcheria sais, ihan tuntematon merkki...

Mielellään kuulisi Tertsin lisäksi muidenkin terällä piirtävien arvostelevan teriään. Ja tietysti papereitaan, sehän on kait sanomatta selvä, että jälki tulee kynän ja paperin yhdistelmästä.
Otsikko: Re: Tussiterät
Kirjoitti: Pekka Salonen - 12.09.2005 klo 02:12:19
Joskus tulin ostaneeksi Gillott Drawing Pens -setin, jossa on 8 erilaista terää. Laatikon kyljessä luki jotta:

"Every William Mitchell Pen is covered with a protective lacquer to avoid tarnishing. Before using for the first time, it is advisable to remove the lacquer by briefly immersing the full pen point into boiling water. After user, wash in lukewarm water."

Hee hee, enpä tiennyt, että terät pitäis ryöpätä ennen käyttöä.

Toinen juttu, näyttäs kynävalmistajat yhdistyneen. Eli että Gillottit tekis William Mitchell. Tai ehkä ne on ollut kimpassa vuosikymmeniä.

Japsiteristä Tachikawa tekee Preston mukaan myös Nikko-terät. Ja Nikko-teriä oli Deleter-pussissa. Tachikawa- ja Nikko-leimatut G-terät ainaskin tuntuu hyvin samanlaisilta. No, Zebra lienee oma merkkinsä.

Vähän vierestä: Tulin ostaneeksi noita G-teriä samassa tilauksessa kun Tachikawa NP-40 School-G -kyniäkin. School-G on aikalailla samantyyppinen kun Rotringin Artpen. School-G on enemmän mun makuun kuin Artpen. Makuasioita joo.
Otsikko: Re: Tussiterät
Kirjoitti: tertsi - 12.09.2005 klo 09:32:56
Mistäköhän Salcheria sais, ihan tuntematon merkki...


Mä ostin siis omani Wienistä. Kiertelin taidetarvikeliikkeitä ja ostin kaikki Salcherit, mitkä näin. Joten Wienistä voi olla vaikea noita löytää. Mutta kenties jostakin muusta Itävallan kulttuurikaupungista?

Henkimaailman hommia nämä tusiterät.
Olen kokeillut noin 25 vuotta erilaisia tussiteriä ja sitä ihan mieleistä ei ole vain löytynyt. Paitsi tämä Salcher, ainakin toistaiseksi, tuntuu hyvältä. Se kulkee karkeallakin Cansonilla hyvin ja terä on sopivan jäykkä, mutta taipuu myös ohueen viivaan. Ainoa huoleni on se, että sitä tuskin valmistetaan enää.
Kun pääsen illalla kotiin, voin skannata siitä esimerkkikuvan. Ihan tavallisen näköinen terä.
Otsikko: Re: Tussiterät
Kirjoitti: ökpö - 12.09.2005 klo 10:58:44
Mielenkiintoista että Gillottit pitäis ryöpätä. Tarttee vissiin kokeilla. Vaikken minä koskaan mitään haittaa oo huomannut siitä että käytän "suoriltaan".

Tussaan terällä ja suosikkini toistaiseksi on Gillottin 1290 joka on sellainen mukavan pehmeä, taitettuteräinen, lähes sivellinmäinen. Hiusvarjostusta tein ennen markkerilla mutta nyt kun olen huomannut ettei markkerin jälki skannaudu hyvin tussin rinnalla, olen alkanut tehdä varjostukset hiusterällä, mikähän lie oli se numero, ehkä 170.

Gillottin terät on aika hintavia Temperassa, useampia juroja kappale. Olen miettinyt jotta saisiko noita tilattua vepistä halvemmalla, mutta toistaiseksi en ole huomannut tuota 1290-mallia veppikaupoissa. Menevät perkeleet nopeasti mäsäksi, kun ovat niin pehmoisia. Pestessä vääntyvät usein käyttökelvottomaksi, vaikka kuinka yrittäisi varoa.

(Niin joo, ja tussia pitävät aika huonosti nämä... Terää joutuu kastamaan paljon ja pitkissä ja leveissä viivoissa saattaa tussi jopa loppua kesken. Mutta muuten ovat kyllä hyviä vehkeitä.)
Otsikko: Re: Tussiterät
Kirjoitti: tertsi - 14.09.2005 klo 18:43:19
(http://img260.imageshack.us/img260/1552/tussitera5cc.jpg) (http://imageshack.us)

Kuten tarkkasilmäiset voivat lukea, terän nimi onkin Salchep (eikä Salcher).

Niin se näkö vaan huononee iän myötä.
Otsikko: Re: Tussiterät
Kirjoitti: Toppo - 14.09.2005 klo 20:08:31
Ihan kuin olisin nähnyt noita teriä Suomalaisessa eilen... Enpä kiinnittänyt kummasti mitään huomiota, pitää käydä taas huomenna katsomassa jos niitä tosiaan oli siellä.
Otsikko: Re: Tussiterät
Kirjoitti: Pekka Salonen - 17.10.2005 klo 21:01:24
Tosson Nikko ja Tachikawa g-terät. Tachikawan valmistamia molemmat.
(http://mlab.uiah.fi/~pms/kvaak/gpens.jpg)
Reiät ja muut lävet näyttää hyvin samanlaisilta kun Tertsin terässä ;-)
Oishan se vekkulia verrata jälkeäkin...
Otsikko: Re: Tussiterät
Kirjoitti: Pekka Salonen - 17.10.2005 klo 21:19:50
Lisää kynäpornoa:
(http://mlab.uiah.fi/~pms/kvaak/suomi.jpg)
Ylemmässä lukee: "KOULUKYNÄ S[jotain numeroita] TERÄSK. TEHDAS"
Otsikko: Re: Tussiterät
Kirjoitti: tertsi - 17.10.2005 klo 22:45:35
Mistähän noita Tachikawan teriä saisi ostaa?

Yritin etsiä netistä, turhaan.
Otsikko: Re: Tussiterät
Kirjoitti: Pekka Salonen - 18.10.2005 klo 09:11:45
Mistähän noita Tachikawan teriä saisi ostaa?

Mun on Akadotista (http://www.akadotretail.com/shop/shop_showsupplies.php?s=Pen%20Nibs).

Niiden valikoima on aavistuksen vaikeaselkoinen. Esim  tuote "Pen Nibs: G-pen 10 pcs (Deleter)" sisälsi Deleterin kissapussissa 10 Nikko-nimistä G-terää. Deleterin Sajit on kans Nikkoja. Kun taas Deleterin Maru-terissä lukee Deleter.

Tachikawan pusseissa luki kaikissa terissä Tachikawa.

Sekä Adadot että How to Draw Manga (http://hans.presto.tripod.com/scan/manganibs.html) kuvailee Nikkon ja Tachikawan G-teriä jotenkin erilaisiksi, tiedä vaikka oliskin. Voi se olla niin, että kun Tachikawa tekee kyniä Nikkolle, niin ne tehdään eri speksien mukaan.

Mä en ole vertaillut tarpeeksi, jotta voisin sanoa, olisiko Tachikawan ja Nikkon G:ssä joku ero.


Eiks Keijo osta näitä jostain Englannista? Vai mistä? Keijoo!?
Otsikko: Re: Tussiterät
Kirjoitti: Pekka Salonen - 18.10.2005 klo 09:17:36
Jos tuut Tertsi torstaina Milenkaan, niin vois vaihtaa yhen G:n ja Salchepin päikseen.  ;)

Vois sitten kalja tai kaakao poskessa vertailla.
Otsikko: Re: Tussiterät
Kirjoitti: tertsi - 18.10.2005 klo 11:12:35
Olen torstaina töissä.
Mutta ehkä tulevaisuudessa voisin ehtiäkin sinne Milenkaan.

Kattellaan.
Otsikko: Re: Tussiterät
Kirjoitti: tertsi - 12.11.2005 klo 19:54:56
Tadadadadadaaaa!!!!

Tsekatkaapa tämä osoite.
Sieltä niitä saa.

http://akadotretail.com/shop/shop_showsupplies.php?s=Pen%20Nibs


tai täältä...
http://www.animegamersusa.com/istar.asp?a=3&dept=A&class=PN&subclass=NIB
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: rama - 31.08.2007 klo 16:30:30
... ja ettei mene liian pro-painotteiseksi tämä tussiteräkeskustelu heitän tähän väliin oikean idioottikyssän: mistä tietää milloin on aika vaihtaa terää?

Mitä tussia käytätte maru-terissä? Mulla meni se heti heti tukkoon Rowneyn Black Indian tussilla ???
Olen yrittänyt metsästää Talensin Indian Inkiä muttei sitä täältä Ruotsista saa, aikä tätä nykyä edes Animegamersiltä.

nimimerkki *vasta terän makuun päässyt*
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: JanneT - 31.08.2007 klo 16:46:20
Mitä tussia käytätte maru-terissä? Mulla meni se heti heti tukkoon Rowneyn Black Indian tussilla ???

Entäs jos lorautat sekaan vähän vettä? -Siis niin vähän, ettei muste haalistu.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: Grezen - 31.08.2007 klo 16:47:55
... ja ettei mene liian pro-painotteiseksi tämä tussiteräkeskustelu heitän tähän väliin oikean idioottikyssän: mistä tietää milloin on aika vaihtaa terää?

Kun rupeaa tuntumaan pahalta piirtää. Siis fyysisesti, ei henkisesti. ;) Kyllä sen huomaa.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: rama - 31.08.2007 klo 16:50:12
Entäs jos lorautat sekaan vähän vettä? -Siis niin vähän, ettei muste haalistu.

Täytyypä kokeilla. Parasta tosin hankkia tislattua vettä, meillä kun on omassa kaivossa varsinkin kesäaikaan vesi niin humuspitoista että saattaa tulla mustepulloon varsinaiset sieniviljelmät ;D
Voi kun saisi hyppysiinsä sitä Talensia...

Kun rupeaa tuntumaan pahalta piirtää. Siis fyysisesti, ei henkisesti. ;) Kyllä sen huomaa.

No tuo henkinen kynnys saavutettiin jo kauan sitten :P
Kauanko itselläsi on yleensä kestänyt ns kokopäiväkäytössä? Riippuu kyllä varmaan siitä kuinka kovasti painaa jne...
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: Grezen - 31.08.2007 klo 16:58:31
Kauanko itselläsi on yleensä kestänyt ns kokopäiväkäytössä? Riippuu kyllä varmaan siitä kuinka kovasti painaa jne...

Vaikea sano, kun en ihan "kokopäiväisesti" oo käyttänyt. Oisko jotain puoli vuotta kestänyt edellinen terä puolipäiväkäytössä. Ja joku japsiterä tuo on. Nikko?

Terän kulumisen huomasi ainakin siitä, että terä tuntui liian pehmeältä, mössöiseltä, ja tussi ei juossut enää kunnolla. Koko ajan piti olla kastamassa terää.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: rama - 31.08.2007 klo 17:12:06
Vaikea sano, kun en ihan "kokopäiväisesti" oo käyttänyt. Oisko jotain puoli vuotta kestänyt edellinen terä puolipäiväkäytössä. Ja joku japsiterä tuo on. Nikko?

Terän kulumisen huomasi ainakin siitä, että terä tuntui liian pehmeältä, mössöiseltä, ja tussi ei juossut enää kunnolla. Koko ajan piti olla kastamassa terää.

Just Nikko, joo. Alussa terä tuntui aika jäykältä, jälki oli järkyttävän rosoista (no, se taas johtui tottumattomuudesta eikä terästä) eikä oikein taipunut halutulla tavalla. Nyt on notkea, mutta epäilen seuraavan vaiheen olevan juuri tuo liian pehmeä.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: tertsi - 02.09.2007 klo 17:29:12
Osaako joku neuvoa?
Etsin tachikawa 600EF  teriä.
En löydä netistä ainoatakaan paikkaa, mistä niitä voisi ostaa osaamatta japania.
Tai muutenkaan...
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: keijoahlqvist - 02.09.2007 klo 18:58:30
Osaako joku neuvoa?
Etsin tachikawa 600EF  teriä.
En löydä netistä ainoatakaan paikkaa, mistä niitä voisi ostaa osaamatta japania.
Tai muutenkaan...
En tiijä mutta kokeile sähköpostia Nippon-Exportin sivuilla, ne saattaa neuvoa vaikkei sivuilla olisikaan.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: Pekka Salonen - 02.09.2007 klo 20:14:54
Osaako joku neuvoa?
Etsin tachikawa 600EF  teriä.
En löydä netistä ainoatakaan paikkaa, mistä niitä voisi ostaa osaamatta japania.
Tai muutenkaan...

Akadot onkin sulle jo ennestään tuttu.
http://www.akadotretail.com/product_info.php?products_id=2566
Toi on 600EF.

Tachikawalla on kahenlaista 600EF:fää, toi kiiltävä kromattu (Saji chrome) ja sitte mattapintainen alumiininen (Saji aluminum) . Sulla on ollu noita kiiltäviä.

Mut ennen kuin tilaat Akadotista, kokeile Nikko Saji-teriä, joita saat Temperasta! Uskoisin että on lähes identtinen terä.

Itse asiassa, nyt kun tarkasti kattoo Temperan webkaupan kuvaa, niin siinähän on Tachikawan terän kuva, eikä Nikkon! Kuvan tiedoston nimi on Tachikawa-Saji-Chrome.jpg. Vaikka Tempera Nikko-merkkisiä teriä myykin. Mutta ne on niin samanlaisia, että kuvia voi näköjään käyttää ristiin.

No, Tachikawa tekee sekä Tachikawan että Nikkon terät.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: tertsi - 02.09.2007 klo 20:27:38
Pekak: Kiitoksia! (taas kerran)
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: Pekka Salonen - 02.09.2007 klo 20:34:31
... ja ettei mene liian pro-painotteiseksi tämä tussiteräkeskustelu heitän tähän väliin oikean idioottikyssän: mistä tietää milloin on aika vaihtaa terää?

Mitä tussia käytätte maru-terissä? Mulla meni se heti heti tukkoon Rowneyn Black Indian tussilla ???
Olen yrittänyt metsästää Talensin Indian Inkiä muttei sitä täältä Ruotsista saa, aikä tätä nykyä edes Animegamersiltä.

Terän vaihtaminen on makuasia. Sitten kun siltä tuntuu.

Mut mitä olen lueskellut, niin erinäiset ammatikseen piirtävät vaihtaa niitä jatkuvasti. Dave Sim mainitsi, että Cerebukseen kuluu keskimäärin 2-3 terää per sivu. Dave Cooper sanoo, että joka kolmas menee heti roskiin. Ja yks kestää sillä 10-20 piirustuksen verran. http://www.flickr.com/photos/davegraphics/112430198/in/set-72057594079631172/

Molemmat Davet käyttää Hunt 102:sta, joka on tollanen amerikan-maru. Väittäisin, että se on aavistuksen vähemmän sulava kuin keskiverto japsi. Tai sinnepäin, en piirrä tarpeeksi, että olis varma tuntuma asiasta.

Sitten on näitä temppuja mitä voi terien kanssa kokeilla: hierotaan sormenpäistä vähän sormien omaa rasvaa terään, hiotaan terää hienolla hiekkapaperilla jne. Kauheesti ei yhen terän takia kannata jumpata, vaan vaihtaa suosiolla uuteen. Yks kerrallaan niitä ei kannata ostaa.

Talensin muste on mulla toiminut oikein hyvin noissa vesi-sudeissa. (Pentelin värkeissä parhaiten. Esim Sakuran Koi, jota saa Temperastakin, kusee alleen kun sitä ei toviin käytä.) Vähän odottamatonta, kun Talensin musteessa on shellakkaa, ja esim Temperan sivuilla sanotaan, ettei sitä siksi saa käyttää täytekynissä.

Mä en kyl itse käytä Talensia terän kanssa. Mä käytän eniten mustaa nestemäistä Ecoline-vesiväriä. Sopii tähän mun satunnaiseen muun hommastelun yhteydessä piirreskelyyn. Ei haittaa vaikka vesiväri vähän kuivahtaa terään. Sen saa helposti elvytettyä kastamalla väriin tai veteen, tai vesiliukoisena sen voi helposti pyyhkäistä märällä paperilla pois. Originaali ei tietysti ole yhtä kestävä kuin Talenssilla tehtynä, mut mulla ei ole roskis niin tarkka siitä, millasia kuvia sinne laittaa.

Talens kuivahtaa ikävämmin, se täytyy putsata kunnolla terästä pois, jotta muste virtaisi nätisti. Ei oikein sovi mulle, kun piirtelen sekasin terällä ja muilla vehkeillä. Jollekin tosissaan sillä tussaavalle ei varmaan ole samanlainen kiusa.


Rama eksä ole tulossa tänne sarjakuvafestareille? Koppaisit saman tien litran pullon Temperasta, niin ei loppuis suuruusluokkaa ikinä. Hädän tullen sellasen vois tietty sulle postittaakin.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: tertsi - 02.09.2007 klo 20:36:55
Rama eksä ole tulossa tänne sarjakuvafestareille?
No mutta!  :)
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: rama - 02.09.2007 klo 20:58:13
Terän vaihtaminen on makuasia. Sitten kun siltä tuntuu.

Mut mitä olen lueskellut, niin erinäiset ammatikseen piirtävät vaihtaa niitä jatkuvasti. Dave Sim mainitsi, että Cerebukseen kuluu keskimäärin 2-3 terää per sivu. Dave Cooper sanoo, että joka kolmas menee heti roskiin. Ja yks kestää sillä 10-20 piirustuksen verran. http://www.flickr.com/photos/davegraphics/112430198/in/set-72057594079631172/

Molemmat Davet käyttää Hunt 102:sta, joka on tollanen amerikan-maru. Väittäisin, että se on aavistuksen vähemmän sulava kuin keskiverto japsi. Tai sinnepäin, en piirrä tarpeeksi, että olis varma tuntuma asiasta.

Sitten on näitä temppuja mitä voi terien kanssa kokeilla: hierotaan sormenpäistä vähän sormien omaa rasvaa terään, hiotaan terää hienolla hiekkapaperilla jne. Kauheesti ei yhen terän takia kannata jumpata, vaan vaihtaa suosiolla uuteen. Yks kerrallaan niitä ei kannata ostaa.

Talensin muste on mulla toiminut oikein hyvin noissa vesi-sudeissa. (Pentelin värkeissä parhaiten. Esim Sakuran Koi, jota saa Temperastakin, kusee alleen kun sitä ei toviin käytä.) Vähän odottamatonta, kun Talensin musteessa on shellakkaa, ja esim Temperan sivuilla sanotaan, ettei sitä siksi saa käyttää täytekynissä.

Mä en kyl itse käytä Talensia terän kanssa. Mä käytän eniten mustaa nestemäistä Ecoline-vesiväriä. Sopii tähän mun satunnaiseen muun hommastelun yhteydessä piirreskelyyn. Ei haittaa vaikka vesiväri vähän kuivahtaa terään. Sen saa helposti elvytettyä kastamalla väriin tai veteen, tai vesiliukoisena sen voi helposti pyyhkäistä märällä paperilla pois. Originaali ei tietysti ole yhtä kestävä kuin Talenssilla tehtynä, mut mulla ei ole roskis niin tarkka siitä, millasia kuvia sinne laittaa.

Talens kuivahtaa ikävämmin, se täytyy putsata kunnolla terästä pois, jotta muste virtaisi nätisti. Ei oikein sovi mulle, kun piirtelen sekasin terällä ja muilla vehkeillä. Jollekin tosissaan sillä tussaavalle ei varmaan ole samanlainen kiusa.


Rama eksä ole tulossa tänne sarjakuvafestareille? Koppaisit saman tien litran pullon Temperasta, niin ei loppuis suuruusluokkaa ikinä. Hädän tullen sellasen vois tietty sulle postittaakin.


Suurkiitokset perinpohjaisesta vastauksesta!
Kun pääsiskin teidän kanssa teriä vertailemaan, mutta työt painaa päälle (eikös teidän pitäisi lähteä porukalla katsomaan Tintti-näyttelyä? Olis hyvä syy mennä sitten kahville/oluelle turisemaan piirrustusvälineistä). Suomen puolella ollaan ens kerralla joskus alkukeväästä 2008 ja sitten Finnconissa. Helsingin festareista en vielä osaa sanoa.

Temperasta oli kyllä ajatus käydä viime Hesan reissulla hakemassa iso pullo, mutta kun on ne uudet lentoturvamääräykset enkä viitsinyt laittaa käsilaukkua ruumaan. Ajattelin että tilaanpahan Animegamersiltä. No, eiköhän se Tempera lähetä tänne Ruottinmaallekin. Muussa tapauksessa kerjään sulta apua, lahjusten kanssa tietty ;D


Kokeilin juuri uutta terää ja kyllähän sen huomaasi että vanha oli jo päässyt vähän lässähtämään. Onneksi meikällä ei ole yhtä tiukat laatuvaatimukset kuin esm herra Cooperilla.


P.S. Mainitsinko muuten että Tintti-näyttelyssä oli myös esillä Hergen piirrustusterä + varsi? Se oli sellainen säiliöllinen, vähän kalligrafiaterän näköinen...
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: tertsi - 02.09.2007 klo 21:04:04
Kyllä täältä tullaan Tinttiä katsomaan. Joulu- tai helmikuussa.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: rama - 02.09.2007 klo 21:10:51
Kyllä täältä tullaan Tinttiä katsomaan. Joulu- tai helmikuussa.

Don't be a stranger ;D
(Äläkä unohda että näyttely suljetaan 2. maaliskuuta 2008)
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: tertsi - 04.09.2007 klo 10:04:51
En tiijä mutta kokeile sähköpostia Nippon-Exportin sivuilla, ne saattaa neuvoa vaikkei sivuilla olisikaan.
Mikäs toi Nippon-Express oikein on? Kauppaavat kaikkea japsikamaako?

Kiitoksia Keijolle vinkistä.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: ökpö - 01.10.2007 klo 02:17:42
Akadot onkin sulle jo ennestään tuttu.
Mut ennen kuin tilaat Akadotista, kokeile Nikko Saji-teriä, joita saat Temperasta! Uskoisin että on lähes identtinen terä.

Vähän vanhaan viestiin kommentoin... En tiedä Saji/600EF -terien vastaavuudesta, mutta Nikkon ja Tachikawan G-terät poikkeaa yllättävän paljon toisistaan. Sanoisin ttä Nikkon G on lähempänä 600EF:ää kuin Tachikawan G:tä, joka on kovempi. Mulla on noita kaikkia tossa laatikossa...

Käytän yhtä terää nykyään aika pitkään (jopa monta sivua), tykkään että terä saa mennä aika pehmeäksi. Japsiterät tuntuu kestävän paremmin kuin länsimaalaiset. Länsimaalaisia teriä oon tuhonnu terän per sivu, semmosen a3a2-kokoisen työn tussaamiseen tuhoutui 4. Tosin olenkin tussaustyyliltäni ns. hinkkaaja.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: rama - 27.10.2007 klo 14:19:28
Rama eksä ole tulossa tänne sarjakuvafestareille? Koppaisit saman tien litran pullon Temperasta, niin ei loppuis suuruusluokkaa ikinä. Hädän tullen sellasen vois tietty sulle postittaakin.

YES!YES!YES! Olen LOPULTAKIN löytänyt Tukholmasta Talens Indian Inkiä myyvän taiteilijantarvikeliikkeen. Käytyäni läpi noin 99% kaupungin tarjonnasta eksyin tähän aika syrjäiseen likkeeseen sattumalta. Heitin rutiinilla kysymyksen ”Onko teillä Talensin Indian Inkkiä?” Olin jo totuttuun tapaan palaamassa ulko-ovelle kun vastaukseksi tuli ”Mitä kokoa saisi olla?” Hyvä etten kapsahtunut myyjän kaulaan...
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: rama - 27.10.2007 klo 21:39:27
Allekirjoittaneen täytyy vielä ihquttaa Talensia, jota pääsin kokeilemaan tänään ensimmäistä kertaa: käytän enimmäkseen maru-hiusteriä, ja kaikki tähän mennessä kokeilemani tussit ovat joko tukkineet terän heti alkuunsa tai sitten jälki on ollut ”Indian Ink” nimityksestä huolimatta todella haileaa.
MUTTA Talens on sekä hämmästyttävän juoksevaa, että todella MUSTAA. No niin, sain tämän sanottua, lupaan olla palaamatta asiaan. Ikinä. (^____^)
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: ezuli - 28.10.2007 klo 19:10:22
Allekirjoittaneen täytyy vielä ihquttaa Talensia, jota pääsin kokeilemaan tänään ensimmäistä kertaa: käytän enimmäkseen maru-hiusteriä, ja kaikki tähän mennessä kokeilemani tussit ovat joko tukkineet terän heti alkuunsa tai sitten jälki on ollut ”Indian Ink” nimityksestä huolimatta todella haileaa.
MUTTA Talens on sekä hämmästyttävän juoksevaa, että todella MUSTAA. No niin, sain tämän sanottua, lupaan olla palaamatta asiaan. Ikinä. (^____^)
Minullakin Talensia, mutta jostain syystä se on huomattavasti vaalempaa siveltimellä kuin terällä. Ehkä terä sitten raapii paperin pintaa sen verran rikki.

Mutta terän kanssa se on tosiaan erittäin hyvää, näin amatöörinkin silmin. Varsinkin kun sitä saa halvalla verkkokaupasta. (Minä en ikinä löydä mitään haluamaani oikeista kaupoista.)
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: keijoahlqvist - 28.10.2007 klo 19:44:28
Varsinkin kun sitä saa halvalla verkkokaupasta. (Minä en ikinä löydä mitään haluamaani oikeista kaupoista.)
Mistä verkkokaupasta?
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: ezuli - 29.10.2007 klo 08:53:00
Temperasta (http://www.tempera.fi/shop)
30ml 5,25€
490 ml 25,50€
990 ml 41,00€
Postikulut on lähtien 4,90€, joten yksittäiselle putelillehan se nostaa huomattavasti hintaa.

Tosiaan kun en tusseja (litkuja) löytänyt juuri mistään kaupasta, niin todelliseen hintatasoon en voi verrata. Selvasti halvin (ja myös laadukkain) löytämäni.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: JanneT - 29.10.2007 klo 10:34:35
Minullakin Talensia, mutta jostain syystä se on huomattavasti vaalempaa siveltimellä kuin terällä. Ehkä terä sitten raapii paperin pintaa sen verran rikki.

Syynä taitaa kuitenkin oikeasti olla liian märkä sivellin :) Itselläni on aina käytössä Talensin mustetta kahdessa purkissa: toista säilytän kaapissa ja toista vessan peilikaapin päällä. Peilikaapin lampun lämpö tekee musteesta nopeasti paksumpaa ja pysyy myös mustempana märälläkin siveltimellä. Toinen keino on tietysti jättää pieni purkillinen mustetta joksikin aikaa ilman korkkia. Tai käyttää vähemmän märkää sivellintä. Harvoin tuota paksumpaa mustetta käytän, mutta aina välillä on käyttöä sillekin.

Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: ezuli - 29.10.2007 klo 11:06:02
Ihan kuiviltaan olen siveltimen musteeseen kastanut. Tietty jos sivellin imaisee jollain kapillaari-ilmiöllä musteesta enemmän nestettä kuin värihiukkasia, niin silloinhan se on märempää kuin terällä.

Melko mustaa se on siveltimelläkin, mutta ei yhtä pikimustaa.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: Sika - 03.12.2007 klo 01:35:28
Yritin googlella ehtiä, että löytyiskö sitä Suomesta jotain paikkaa josta tilata tätä paljon kehuttua g-terää. En onnistunut siinä.
Olisi haluja kokeilla ylipäätänsä hiusterän "voimaa", koska en ole nevö kokeillut.

Saa auttaa jos haluaa...
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: keijoahlqvist - 03.12.2007 klo 08:41:46
Yritin googlella ehtiä, että löytyiskö sitä Suomesta jotain paikkaa josta tilata tätä paljon kehuttua g-terää. En onnistunut siinä.
Olisi haluja kokeilla ylipäätänsä hiusterän "voimaa", koska en ole nevö kokeillut.

Saa auttaa jos haluaa...

Tilaa Temperasta, siellä sitä pitäisi olla vaikkei nettikaupassa kaikkia tuotteita näkyisikään tarjolla. Meilaa ja kysy.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: Sika - 03.12.2007 klo 10:30:54
Kiitos Keijolle.

Kuulemma löytyy kyseistä terää temperasta. Tilasin kolme terää ja yhden varren.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: Piber - 03.12.2007 klo 20:54:59
Haha. Pakko osallistua sen verran että olen kyllä löytänyt jonkinmoisen ihmeterän.
En ole pessyt terääni ikinä, mutta aina se vaan tuottaa samaa jälkeä.
Lisäksi se ei ole edes sopivan kokoinen varteen vaan olen laittanut sen teippipatentilla kiinni.
Maksoi muistaakseni 1.95.
Ihmettelempä siis vaan miten onnistutte vaihtamaan niitä teriä niin tiuhaan?  :D
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: Sika - 04.12.2007 klo 20:48:23
Terät tulivat. Alkajaisiksi sain tehtyä paperiin reijän ja myöhemmin huomasin pöydälle  valuneen rutkasti mustetta. Ei näköjään tavan kopio paperi käyne tälle välineelle.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: Aura - 04.12.2007 klo 20:59:59
Terät tulivat. Alkajaisiksi sain tehtyä paperiin reijän ja myöhemmin huomasin pöydälle  valuneen rutkasti mustetta. Ei näköjään tavan kopio paperi käyne tälle välineelle.

Ei, parille laadulle on terällä juuri ja juuri voinut piirtää ja silloinkin paperi kupruili ikävästi. Olen myös huomannut että karkeammalle piirustuspaperille tehdessä terä raapii paperia ikävästi, varsinkin uutena. Kuluttuaan se ei taas enää tee yhtä hyvää jälkeä ja pian tuleekin terän vaihto eteen, minkä huomaa jäljessä heti. Silti G-terä on paras mitä olen käyttänyt. ???
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: tertsi - 04.12.2007 klo 21:09:12
Mä olen ollut aika tyytyväinen Copicin piirustuspaperiin (G-terällä). Ainoa miinus on lievä kupruilu silloin kun tussia on hieman enemmän (esim. yökuvissa). Eiköhan tuokin probleemi ratkea kun paperin pingottaa teipillä. Tai sit jotenkin muuten.


Kopiopaperi ei ole tosiaankaan kovin hyvää, tussi leviää sillai iloisesti.   :laugh:
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: Hege - 04.12.2007 klo 23:17:37
Mulla on G-terän kanssa käytössä aika liukas-/sileäpintaista YES-kopiopaperia 100gsm,
Siitä terä ei mene ihan helposti läpi, mutta mitään nautintoa sillä piirtäminen ei ole.
G-terä ainakin omissa kokeiluissa on enemmän semmoista paperin raapimista, näillä minun halpispapereilla se ei liu'u.
Minulla on eräs toinenkin terä, joka tuolla paperilla liikkuu hyvinkin sutjakkaasti, mutta omaa toisen, G-terän kanssa yhteisen, ongelman, eli piirtäessä terä kerää paperinukkaa ja kohta siinä kärjessä onkin semmoinen klimppi jota saa nyhtää irti sormet tussissa...

Hyvää G-terissä on että niiden puhtaanapito on helppoa, terään ei tussi niin kovasti tartu etteikö se taloupaperilla ja vedellä irtoaisi.

Tuo YES-paperi taasen on makuuni liian sileää, kun lyijykynäkin luistaa siinä pinnalla, saisi olla hiukan ottavampi pinta. Onneksi tuota paperia ei ole enää jäljellä kuin 4cm nippu, eli muutama vuosi tällä tahdilla. :(
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: kespa - 14.12.2007 klo 15:48:39
Kouluun pitäs pitää vähän esitelmää tussiteristä, johon kuuluu myös vähän niiden historiaa. Osaako joku sana jotain sivua mistä löytyisi tietoa? Aika vaikeasti tuntuisi löytyvän.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: Veli Loponen - 14.12.2007 klo 16:53:49
Ihan mututuntumalla liikun, mutta kalligrafiaan liittyvissä jutuissa vois olla myös teristä (=historia) jotain. Siis myös kirjoissa.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: Curtvile - 15.12.2007 klo 00:50:21
Kouluun pitäs pitää vähän esitelmää tussiteristä, johon kuuluu myös vähän niiden historiaa. Osaako joku sana jotain sivua mistä löytyisi tietoa? Aika vaikeasti tuntuisi löytyvän.

komppaan Veliä. Olen elänyt siinä käsityksessä että tussiterä on sulkakynän teollista jatkumoa aina miellyttävästi nimetyyn kaveriin asti:
http://freepages.genealogy.rootsweb.com/~thegrove/gillott.html

voi olla että tuo on vain hyvä mainospuhe firmalle mutta näin olen ymmärtänyt. Ristiriitaisiakin tietoja on näemmä, mutta kaupallisessa käytössä jostain 1820 - 1830 eteenpäin.
http://jquarter.members.beeb.net/morepentrade.htm

Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: kespa - 20.12.2007 klo 22:09:45
Unohtuipas kiittää Veliä ja Curtvileä. Vastauksistanne oli suurta apua!
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: tertsi - 28.12.2007 klo 20:10:47
Olen vaihtanut työvälinettä.

Piirrän nykyään Hiro Leonardt 40 -terällä. Terä on joustava, mutta silti aika tukevan oloinen. Se ei ole  hiusterä, vaan ihan ohut tasaterä.
Syys miksi vaihdoin japsiterät tähän on se, että tämä terä kulkee todella hyvin Cansonin karkealla paperilla (Cagrain).

Piirtelin kauan G-terällä, mutta se ei kulkenut aivan haluamallani tavalla karkealla paperilla. Yritin piirtää paperin sileämmälle kääntöpuolelle, mutta ongelmia ilmeni seuraavasti:
Kun lyijykynäpiirrosta tehtäessä tulee myös hinkattua paperin pintaa pyyhekumilla (paperin pinta menee ilmeisesti pikkuisen "rikki"), niin tussatessa G-terällä tussi leviää ikävästi. Sama juttu tapahtui jopa Bristolin kiiltävälle paperille tussatessa.

Kokeilin Copic-paperia. Se oli niin ohutta, että tussauksen pystyi tekemään ilman valopöytää luonnospaperin päälle asetetulle copic-paperille. MUTTA copic on myös niin ohutta, että se kupruilee jos tekee mustia isoja pintoja siveltimellä. Eli ei kelvannut sekään!

Olen nyt kokeillut viikon verran karkeaa Cansonia ja Hiro Leonardt 40 -terää. Hyvältä tuntuu.
Kvaakin galleriaan linkittämäni cowboy on piirretty tällä uudella terällä. Paperi kestää hyvin myös melko rankan kumittamisen. Tussi ei leviä, vaan viiva pysyy halutun ohuena.

Alla kuva kyseisestä terästä.

(http://www.kalligraphie.ch/store/images/product_images/thumbnail_images/1554_0.jpg)
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: Aura - 08.01.2008 klo 18:13:02
Piirrän nykyään Hiro Leonardt 40 -terällä. Terä on joustava, mutta silti aika tukevan oloinen. Se ei ole  hiusterä, vaan ihan ohut tasaterä.

Saako noita ihan Temperasta? Kiinnostaisi kokeilla uusia teriä, sillä minäkään en ole meinannut löytää täysin G-terälle sopivaa paperia. Cansonin 250 mg Bristol Graphicilla terä kulkee sujuvasti ja paperi kestää myös kosteutta, mutta ongelmana se että paperi on liiankin liukasta. (Tosin taitaa rasittaa kättäkin vähemmän, mitä nyt terä luistaa välillä...)

G-terä on muuten hyvä, mutta jos paperi on vähänkään karkeampaa se raapii paperia ikävästi. Tai sitten kaikki muistikuvani perustuvat uutuuttaan raapiviin teriin.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: tertsi - 08.01.2008 klo 18:22:03
Saako noita ihan Temperasta?

G-terä on muuten hyvä, mutta jos paperi on vähänkään karkeampaa se raapii paperia ikävästi. Tai sitten kaikki muistikuvani perustuvat uutuuttaan raapiviin teriin.
Muistan jostain suomalaisesta kaupasta noita teriä löytäneeni, mutta en muista mistä.
Suomalaisesta kirjakaupasta? Akateemisesta?
Omani ostin tuolta: http://www.kalligraphie.ch/store/Kokeile tuota yllä mainitsemaani Cansonin keltaharmaakantista lehtiötä Se  on aika hyvä, mutta koska meitsi vetelee aika nopeita vetoja, niin g-terä ei ole IHAN ihanteellinen tuolle paperille. Rauhallisemmalla tahdilla voi onnistua hyvinkin mukavasti.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: tertsi - 08.01.2008 klo 18:41:51
En löytänyt enää tuota terää nimellä "Hiro Leonardt 40".
Olisiko nimi muuttunut.

Ainakin tämä terä näyttää kuvassa aika samalta kuin Hiro Leonardt 40.
http://www.kalligraphie.ch/store/product_info.php?info=p1554_Leonardt-England-40-Steno.html
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: Aura - 16.01.2008 klo 11:40:58
Kokeile tuota yllä mainitsemaani Cansonin keltaharmaakantista lehtiötä Se  on aika hyvä, mutta koska meitsi vetelee aika nopeita vetoja, niin g-terä ei ole IHAN ihanteellinen tuolle paperille. Rauhallisemmalla tahdilla voi onnistua hyvinkin mukavasti.

Nyt on kokeiltu, ja ihan hyvältä paperilta tuntui vaikka omatkin vedot ovat suht nopeita... eihän tuo mikään varsinainen ihannepaperi ole, mutta terä ei pahemmin jää kiinni tai nukkaa, ja piirtäminen on jotenkin varmempaa kuin Cansonin Bristol-versiolla. Välillä viiva meni vikaan siksi että tarrasi paperiin, mutta muuten...

Noita teriä en löytänyt vielä irtona, Akateemisessa oli vain kalligrafia-setti jonka teristä yksi vaikutti juuri tuolta. Ehkä Temperasta sitten... Pitää kokeilla välillä muita ja varastoista löytyviä vanhoja teriä, ja sitten pitäytyä G-terässä jos siltä tuntuu. On se parempi kuin monet muut joilla on tullut piirrettyä.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: tertsi - 04.08.2010 klo 23:12:44
Luin viime yönä erästä amerikkalaista tussausopasta.
Siinä neuvotaan polttamaan tussiterästä joku (vaha?)kalvo pois ennen sen käyttöönottoa. Tämän toimenpiteen sanotaan olevan erittäin tärkeä.

Tiedättekö ketään suomalaista piirtäjää, joka tekisi näin?
Mä en ole koskaan polttanut terästä mitään pois.

Tänään kokeilin enkä huomannut mitään ihmeellistä.
Mutta jatketaan harjoituksia...
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: OM - 04.08.2010 klo 23:25:56


Olen joskus jossain topikissa maininnut samasta asiasta. Siitä on mainintaa joissakin manga-oppaissakin. Se on kuitenkin erittäin tärkeä toimenpide ennen tussi-terillä piirtämistä. Tosiaan sen hyödyllisyyttä ei ehkä osaa itse päätellä, mutta se on aina ollut käytäntö tuoreissa tehdasvalmisteisissa terissä.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: Aura - 06.08.2010 klo 23:05:48
Tiedättekö ketään suomalaista piirtäjää, joka tekisi näin?
Mä en ole koskaan polttanut terästä mitään pois.

Ite en ole huomannut että terissä sellaista olisikaan... ainakaan en ole huomannut mitään ongelmia jotka johtuisivat polttamattomista teristä. Olen käsittänyt että kuumentamisela saa lähinnä pehmennettyä terää jos se tuntuu tarpeelliselta...
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: tertsi - 06.08.2010 klo 23:07:42
Tämän lukemani opuksen mukaan vahan poistaminen vaikuttaa tussin juoksevuuteen terän pinnalla. Sen vahan voi myös kumittaa pois, mutta
näin etukäteen ajateltuna tuo polttaminen tuntuu helpommalta kuin pikkuruisen
terän hinkkaaminen.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: OM - 26.05.2013 klo 14:48:57
Sain mailia eräältä kvaakkilaiselta, joka esitteli minulle seuraavan uuden mullistavan kynän piirtäjille, joilla on kokemusta terillä piirtämisestä.  Kynä on PUMP PENS ja tällä kertaa tekniikkaa on käytetty teriin, jotka perinteisesti kastettiin musteeseen. Nyt kynän muste säiliö varaa tarvittavan määrän mustetta jolloin terää ei tarvitse koko ajan kastaa. Lisäksi huippu minusta on se, että noita varsia on erilaisille terille saatavissa. Mahtavaa. Jos noita saisi Suomesta olisi kiva asia.
Tertsi on hienovaraisesti maininiut asiasta Tuubi nimisessä taidetarvike liikkeessä. Saapi nähdä, kuinka käy. Ajattelin ensi viikolla käydä esittelemässä tuota kynää Temperassa, kun otan Internetistä sivustosta kopion.

Kuulemani mukaan Tertsillä (kvaak) olisi näitä kyniä itsellään muutama kappale erityyppisille terille. Olisi mahtavaa, jos hän sitten kun ehtisi kirjoittaisi käyttäjä kokemuksia, kannattaako kynää ostaa. Maksaa kuitenkin jonkin verran enemmän kuin pelkkä hiusterä+ varsi. Mutta minulle ainakin todella mielenkiintoinen uutuus tosiaan. Ja Tertsille taas iso kiitos kun kerroit tuollaisesta uutuudesta.

Ai niin....se linkki....

http://ackermanpens.com/
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: tertsi - 26.05.2013 klo 16:03:09
Näistä kynistä oli jo juttua toisessa ketjussa jokin aika sitten.
Mutta nou problem, kertaus on opintojen äiti.

Hyviä ovat, pintapuolisen kokeilun perusteella.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: Pekka Salonen - 28.05.2013 klo 22:40:28
Näistä kynistä oli jo juttua toisessa ketjussa jokin aika sitten.

Vanhaa juttua oli vaikka täällä: http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,368.msg267386.html#msg267386
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: tertsi - 29.05.2013 klo 04:32:00
Kas, tuo Pekan linkkaama kynäjutustelu on mennyt multa ihan ohi. Mä olen löytänyt Pump-penit vasta pari kuukautta sitten.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: OM - 29.05.2013 klo 08:02:48
Samoin. Minäkään en muistanut enää tuota Pekan laittamaa linkkiä. Luin sen nyt uudestaan. Mutta informaatio oli jo vanhaa eli vuodelta 2009.

Kaikki tuossa Pekan laittamassa linkissä olevat viimeisimmät  kommentit Pump Pens-kynistä  ovat vuodelta 2009.
 Onko nuo arviot todella luotettavia tuosta kynästä, sillä luulisi, että kehitystä mainittuihin ongelmiin tai muuten parannusta uusissa malleissa voi olla jo olemassa nyt Herran vuonna 2013.  Joten 4 vuodessa noissa kynissä on varmasti tullut uusia malleja ja parannuksia. Haluaisin tähän vaastauksia, enkä lukea vanhaa informaatiota vuodelta 2009.
Itse en haluaisi luottaa 4 vuotta vanhoihin käyttäjä kokemuksiin, vaikka ne tuolloin annattaessa olivat arvokkaita ja toivottuja.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: Pekka Salonen - 01.06.2013 klo 12:10:44
Vähän tuoreempi (mutta Englanninkielinen) arvostelu olis Parka Blogsissa: http://www.parkablogs.com/node/8330

Ackerman itse omassa blogissaan linkkasi tähän arvosteluun (http://ackermanpens.com/article/great-review-of-ackerman-pens) ja sanoi, että vaikka arvostelu ei ole kaikin puolin imarteleva, niin totta siinä puhutaan.

Arvostelu vastaa mun käsitystäni kynän ostosta ja käytöstä. Lisäys kymmenennen päivän jälkeen kertoo hyvinkin, ettei vehkeen käyttäminen ole täysin vaivatonta.

Arvostelun kommentitkin vois lukaista.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: Pekka Salonen - 01.06.2013 klo 12:19:07
Vanhaa juttua oli vaikka täällä: http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,368.msg267386.html#msg267386

Tämän 2009 kirjoitukseni jälkeen olin tehnyt uuden tilauksen jokusesta kynästä. (Kyllä. Mun kynäkiinnostukseni voittaa mun arvostelukykyni.) Tilasin parista rungosta kaksi kappaletta, mutta mulle toimitettiin vain yhdet. Reklamoin Ackermanille, joka lupasi pistää puuttuvat oitis tulemaan. Eivät tulleet.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: [kivi] - 28.07.2013 klo 15:01:33
Nyt oon Keijjon lempikynällä, Carbon Penillä http://www.jetpens.com/Platinum-Carbon-Desk-Fountain-Pen-Super-Fine-1-Carbon-Ink-Cartridge/pd/3851 piirtänyt jonkun aikaa, ja pakko sanoa että tätä kynää varten pitää varmaan laittaa kaikki paperivalinnat uusiksi. Jälki on nimittäin teräksi tosi tasapaksua ja jotenkin raapivaa, ja mun käyttämilläni puolikarkeilla papereilla Carbon Penin tussi tuntuisi jotenkin leviävän vähän samalla tavalla kuin joidenkin kuitukärkien tussi leviää, niin että piirtämistä ei voi lainkaan hidastaa tai viiva muuttuu karvaiseksi. Kun piirtää salamaa nopeammin, tää terä antaa kuitenkin hienon, 1960-lukulaisen viivan samaan tyyliin kuin Saul Steinbergin tai Heathin pilapiirroksissa.

Onko joku löytänyt sopivaa paperia tälle?
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: Pekka Salonen - 29.07.2013 klo 15:43:25
Onko joku löytänyt sopivaa paperia tälle?

Testaas Canson C à grain 224g (molemmat puolet) ja Fabriano Watercolor Studio Cold Pressed 200&300g.
Ja aika moni sketch-speksattu lehtiö, vaik Canson 1557 120g ja Fabriano Schizzi 90g.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: [kivi] - 29.07.2013 klo 16:04:15
Testaas Canson C à grain 224g (molemmat puolet) ja Fabriano Watercolor Studio Cold Pressed 200&300g.
Ja aika moni sketch-speksattu lehtiö, vaik Canson 1557 120g ja Fabriano Schizzi 90g.

Kiitos! Testaan.

K
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: OM - 13.02.2020 klo 09:29:33
En tiedä osaako kukaan vastata, mutta tietäisikö kukaan kvaakkilainen , että mitä teriä nämä nyt vielä tällä hetkellä huudossa olevat ovat? Ovatko  nuo tekstaus teriä vain vai piirtämiseen tarkoitettuja teriä. Terät ovat  minulle olleet hieman murheenkryyni, vaikka pidänkin niistä. Minulla on irto teriä itselläni, mutta niistä tiedän, että ne ovat piirtämiseen. Noista kuvan teristä en tiedä. Ehkä joku teistä tietäisi. Noista riittäisi useiksi vuosiksi teriä ja on aika halpa setti. Eikä noita enää paljoa löydä mistään.  Mutta myyjänkään ilmoitukses ei ole mainintaa terän käyttötarkoituksesta. Kiitti jos joku tietäisi.

https://www.huuto.net/kohteet/mustekynan-teria-paketti-esperry-england/512020679

Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: Markku Myllymäki - 13.02.2020 klo 12:22:02
En tiedä osaako kukaan vastata, mutta tietäisikö kukaan kvaakkilainen , että mitä teriä nämä nyt vielä tällä hetkellä huudossa olevat ovat? Ovatko  nuo tekstaus teriä vain vai piirtämiseen tarkoitettuja teriä. Terät ovat  minulle olleet hieman murheenkryyni, vaikka pidänkin niistä. Minulla on irto teriä itselläni, mutta niistä tiedän, että ne ovat piirtämiseen. Noista kuvan teristä en tiedä. Ehkä joku teistä tietäisi. Noista riittäisi useiksi vuosiksi teriä ja on aika halpa setti. Eikä noita enää paljoa löydä mistään.  Mutta myyjänkään ilmoitukses ei ole mainintaa terän käyttötarkoituksesta. Kiitti jos joku tietäisi.

https://www.huuto.net/kohteet/mustekynan-teria-paketti-esperry-england/512020679Noista teristä en tiedä mitään, mutta ainakin Tampereella useampikin liike myy teriä ihan kohtuuhintaan (Colorfield ja Arteljee ainakin). Sitten on näitä kalliita säiliöllisiä teräkyniä, mutta ne eivät varmaan ainakaan perusterän käyttäjää houkuttele.

Mutta vitosella nyt kannattanee ostaa tuollainen setti, joe edes hiukan tuntuu, että ovat oikeaa kamaa.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: STD - 13.02.2020 klo 13:51:27
Näyttäisi vähän siltä, että noilla terillä saa aika tasapaksua jälkeä aikaiseksi, viivan leveys ei siis juurikaan vaihtele tai vaihtelua aikaansaadakseen terää pitää painaa voimakkaasti. Tuo ominaisuus ei liene etu tai haitta, kaikki riippuu siitä minkälaista jälkeä haluaa.

Ymmärtääkseni Tarmo Koivisto piirsi Mämmilää ohuella perustekstausterällä. Ja ihan hyvännäköistä tuli. (Kertokaa ihmeessä jos terätietoni on väärä) .

Eli ei sillä ole kauheasti väliä, onko terä alunperin tarkoitettu piirtämiseen vai kirjoittamiseen. Olennaista on se, minkälaista viivaa se tuottaa juuri sinun kädessäsi. Ja se on varmaa, että useimmat terät eivät ole alunperin tarkoitettu sarjakuvien piirtämiseen, mutta silti ne voivat olla erinomaisia piirtimiä sarjakuvan tekemiseen.

Tuolla hinnalla tuo setti kannattaa ostaa pois.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 13.02.2020 klo 19:15:59
Noi on tosiaan noita pyöreäpäisiä, joilla tulee tasaisen levyistä (ja liian paksua?) viivaa. En tiiä saisko pallukan katkaistua pois? Enpä usko. Myöskin näyttää että kovin paljon tussia tuo ei varaa kerralla. Kun nyt kerran kysyit, niin en ostaisi. :-) Ja tietenkin käyttökelpoisuus riippuu paljon myös siitä litkusta mihin noita kastaa.
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: STD - 13.02.2020 klo 21:35:50
Olettaisin, että nuo terät ovat samoja, joita löysin kotoani YHDEN.Terässä on vain numero 777 ja päättelin että tuolla Huudossa myydään laatikollista teriä IRIDINOID 777.

Kuva on piirretty bulkki-kopiopaperille Talensin tussilla. Viivotin antaa mittakaavaa. Suttuista taustaa on hahmoteltu puolikuivalla Pentelin Brush Penillä, kaikki muu on piirretty 777:llä.

Kyllä tuohon mielestäni tulee aika mukavasti luonnollista viivan paksuuden vaihtelua, jopa hieman yllättäen. Olisin luullut viivaa tasapaksummaksi. Toki monella muulla terällä saa paljon letkeämpää jälkeä.

(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=817.0;attach=40340)
Otsikko: Vs: Tussiterät
Kirjoitti: OM - 13.02.2020 klo 22:55:54
Kiitti teille tosiaan kun vastasitte ja esititte ajatuksia noista teristä. Kiitti paljon teille kaikille.😀 Tosi mahtavaa,, että teiltä saa vinkkejä ja apua aina kun tarvitsee.