Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Eurooppalaiset sarjakuvat => Aiheen aloitti: sarja - 03.07.2006 klo 13:21:59

Otsikko: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: sarja - 03.07.2006 klo 13:21:59
Härmän Janne on ruotsalaisen Gösta Gummessonin piirtämä sarja. Löysin kyseisen hahmon Semicin julkaisemasta Sarjakirjasta no: 32. 1976. Muita ruotsalaisia huumori sarjoja olivat Pikku Riku ja Lentosotamies Pommi.
Otsikko: Re: Härmän Janne
Kirjoitti: VesaK - 03.07.2006 klo 13:38:32
Huumori sarjoja on todellakin tehty Ruotsissakin urakalla. Lilla Fridolf oli alkujaan tosin radiohupailua varten kirjoitettu hahmo. Rune Moberg ehti tehdä Pikku Rikusta elokuvakäsikirjoituksenkin (1956), ennen kuin Torsten Bjarre ryhtyi piirtämään sarjakuvaversiota. Pikku Rikun kamreerinelämää nähtiin meillä ensin Masin täytesarjana ja sitten omana lehtenään, jonka täytesarja taasen oli Härmän Janne alias Åsa-Nisse (1944-).
Pikku Rikuakin vanhempi ruotsalaishahmo on Kronblom (1927-), jonka voi tietyssä määrin sanoa vastaavan meidän Pekka Puupäätämme.
Mämmilän ja Puupää-meiningin sekoitus on Uti vår hage (http://www.hemsida.net/utivarhage/default.asp), jota saa lehtinä ainakin Akateemisesta kirjakaupasta.   
Otsikko: Re: Härmän Janne
Kirjoitti: Jukka Laine - 03.07.2006 klo 22:56:30
Åsa-Nissestä on tehty 20 (!) elokuvaa, kuulemma smoolantilaisfarsseja. Mutta koska Uuno Turhapurosta tehdään sarjakuva?

Vaikkei ketään kiinnosta, tässä luettelo Härmän Jannen elokuvista:

1949 - Åsa-Nisse
1950 - Åsa-Nisse på jaktstigen
1952 - Åsa-Nisse på nya äventyr
1953 - Åsa-Nisse på semester
1954 - Åsa-Nisse på hal is
1955 - Åsa-Nisse ordnar allt
1956 - Åsa-Nisse flyger i luften
1957 - Åsa-Nisse i full fart
1958 - Åsa-Nisse i kronans kläder
1959 - Åsa-Nisse jubilerar
1960 - Åsa-Nisse som polis
1961 - Åsa-Nisse bland grevar och baroner
1962 - Åsa-Nisse på Mallorca
1963 - Åsa-Nisse och tjocka släkten
1964 - Åsa-Nisse i popform
1965 - Åsa-Nisse slår till
1966 - Åsa-Nisse i raketform
1967 - Åsa-Nisse i agentform
1968 - Åsa-Nisse och den stora kalabaliken
1969 - Åsa-Nisse i rekordform
Otsikko: Re: Härmän Janne
Kirjoitti: Kapteeni Kenguru - 03.07.2006 klo 23:18:21
Mikä ihme on smoolantilaisfarssi ja miten se eroaa tavallisesta farssista? No, ehkä se ei ole kovin kiinnostava lajityyppi, jos viimeinen Osa-Nisse -elokuva on tehty 60-luvulla.

Mulla on ainakin yksi Härmän Jannen oma albumi ja pari Pikku Rikua, jossa Janne myös on. Lisäksi on erittäin hämärä muistikuva että Janne olisi myös ollut jossakin samassa julkaisussa Mokkerin kanssa - siis kakkossarjana, eikä mitään hahmojen yhteisseikkailua - mutta voi olla että muistan väärin. Joskus kersana on tullut nuokin ostettua "ku sain halvalla". Mokkeri taitaa kyllä myöskin olla svenssonisarja, että ei sikäli ihan kaukaa haettu ajatus. Pitää joskus maalla käydessä muistaa tsekata niitä arkistojen pohjamutia.
Otsikko: Re: Härmän Janne
Kirjoitti: Jukka Laine - 03.07.2006 klo 23:26:06
Smoolantilaisfarssit tapahtuvat tietysti Smoolannissa. Jos tamperelaisten toilailuista tehtäisiin Suomessa elokuvia, niitä kutsuttaisiin tamperelaisfarsseiksi.

Mokkeri eli 91:an on tok myös svedusarja, ja ilmestynyt 30-luvulta asti. Sininen uniformu on se mitä Ruotsin armeija käytti silloin. Muiden hahamojen uniformut ovat taas jääneet 50-luvulle.
Otsikko: Re: Härmän Janne
Kirjoitti: Kapteeni Kenguru - 03.07.2006 klo 23:40:50
Aa, ettei sen kummempaa. Epäilin että siinä olisi joku sama juttu kuin vaikka Hollywood- ja Bollywood -elokuvilla: Ensinmainituissa on tappeluita, räjähdyksiä ja joku julkkis pääosassa, jälkimmäisissä hassut asut ja lauletaan paljon.

Selvisipä nyt samalla viimeinkin jo lapsesta saakka pohtimani kysymys: Onko tuo Mokkerin asu joku palvelijan tms. vai miksi ihmeessä sillä on noin rumat kuteet.

Vähän sääli ettei enää länsinaapurissamme osata tehdä sarjakuvia. Jos Rocky on parasta mitä sieltä nykyään tulee niin jopa on heikosti asiat. Taito lienee hiipunut Norjaan.
Otsikko: Re: Härmän Janne
Kirjoitti: Jukka Laine - 03.07.2006 klo 23:47:43
Mokkerin sininen asu on 30-luvun Ruotsin armeijan univormu. Ei sen kummempaa. Kun vuonna 1939 armeija siirtyi harmaisiin, kaikki Mokkerin sotilaalliset hahmot vaihtoivat harmaisiin, paitsi itse Mokkeri.

Vuonna 1959 Ruotsissa taas vaihdettiin kuosia, mutta nyt se ei vaikuttanut sarjakuvaan millään lailla. Ja kerran senkin jälkeen on vaihtunut.

Siksi sanoin että Mokkerin formu on jäänyt 30-luvulle ja muiden 50-luvulla. Luin tuosta jokin aika sitten svedu-Wikipediasta tai jostakin linkistä minkä löysin sieltä.

On Mokkeri usein harmaissakin. Ainakin sotaharjoituksissa.
Otsikko: Re: Härmän Janne
Kirjoitti: Ainur - 04.07.2006 klo 01:30:40
Vähän sääli ettei enää länsinaapurissamme osata tehdä sarjakuvia. Jos Rocky on parasta mitä sieltä nykyään tulee niin jopa on heikosti asiat. Taito lienee hiipunut Norjaan.

Länsinaapurilaisena voin vain valittaa samaa. Sarjakuvia kyllä osattiin tehdä joskus 1980-1990-luvun vaihteessa (Charlie Christensen, Joakim Pirinen). 90-luvulla tuli vallalle omaelämänkerrallinen trendi, ja Ruotsiin mahtuu ilmeisesti vain yksi trendi kerrallaan. Lopputuloksena oli liuta laiskasti piirrettyjä tekotaiteellisia inhorealistisia sarjoja. Rocky on kai näistä omaelämänkerrallisista sarjoista paras. (Ja omaelämänkerta myy täällä tietysti parhaiten jos siinä ei lue mitään yllättävää. Koulussa kiusattiin jumppatunnilla ja nyt hengaillaan angstisena Söderin indiepop-klubeilla. Kuorsaus.)

Siinä mielessä ihan jännä nähdä että esim. 91:ania (Mokkeri) tai Åsa-Nisseä piirretään yhä. On täysi mysteeri minulle kuka niitä lukee, vaikka itse olen alkujani smoolantilainen...
Otsikko: Re: Härmän Janne, Mokkeri ja muita ruotsalaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 04.07.2006 klo 09:35:25
Kai nyt Arne Anka on yhtä omaelämänkerrallinen kuin Rockykin.
Otsikko: Re: Härmän Janne, Mokkeri ja muita ruotsalaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: VesaK - 04.07.2006 klo 10:09:31
Kyllä Martin Kellermanin Rocky on muutaman piirun omaelämäkerrallisempi kuin Aarne Ankka, joka kuitenkin (sarja ilmestyy taas, tauon jälkeen) keskittyy poliittiseen piruiluun boheemielämällisen ilmiasun kautta.
Ei Rockykaan hassumpi ole, mutta sitä pitää seurata aika pitkään sisäistyäkseen koiraskoiran inhorealistiseen eloon.
Ruotsin- ja Myrkyntaidottomille tiedoksi, että Fantagraphics (http://www.fantagraphics.com/artist/kellerman/kellerman.html)!! on julkaissut albumillisen Rockya englanniksi. Herr Kellermanin elämäkertatiedoista tulee jotenkin kummasti Hannu Esko mieleen...

Uskomatonta se on, mutta Ruotsissakin on ollut pokkaa tehdä sotilassarjakuvia. Torsten Bjarren Lentosotamies Pommi ja Mokkeri, esimerkiksi. Masikin (Knasen) on ollut Svärjeissä kovasti suosittu, Mort Walkkeri on tehnyt useammankin spesiaalikuvan/sarjan vain ruottalaisten ihmeteltäväksi.
Otsikko: Re: Härmän Janne
Kirjoitti: kaltsu - 04.07.2006 klo 10:14:01
Mutta koska Uuno Turhapurosta tehdään sarjakuva?

Eiköhä elokuvissakin oo ihan tarpeeksi.

Lainkaan Jipon ja Ainurin asiantuntemusta väheksymättä voisin kyllä optimistisesti uskotella itselleni Ruotsista löytyvän parempaakin sarjakuvaa kuin Rocky. Vaikea uskoa että Pirisen, Anderssonin ja muutamien muiden lahjakkuuksien perintö olisi valunut täysin hiekkaan. Mistä löytyisi uuden vuosituhannen Pauli Kallio ja Suuri Kurpitsa joka sitä parhaimmistoa kaivaisi Ruotsistakin esiin ja jonka näkemykseen tohtisi luottaa?

Ainurilla oli muuten kotisivuilla kivannäköstä sarjakuvaa. Genre ei nappaa ni en jaksanu lukea mut hyvältä näytti. Varsinki jos unohtaa Serugein karmean tietokonevärityksen.
Otsikko: Re: Härmän Janne, Mokkeri ja muita ruotsalaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 04.07.2006 klo 10:34:45
Uskomatonta se on, mutta Ruotsissakin on ollut pokkaa tehdä sotilassarjakuvia. Torsten Bjarren Lentosotamies Pommi ja Mokkeri, esimerkiksi. Masikin (Knasen) on ollut Svärjeissä kovasti suosittu, Mort Walkkeri on tehnyt useammankin spesiaalikuvan/sarjan vain ruottalaisten ihmeteltäväksi.

Mitäs pokkaa siinä tarvitaan? Juuri siksihän armeijasta kehtaa repiä leppoisaa huumoria kun ei Ruotsi ole sekaantunut sotilaallisesti mihinkään muutamaan vuosisataan.

Masihan on ainakin osittain tehty pehmentämään U.S.Armyn imagoa. Svedut käsittävät sen sitten toiselta kantilta. Jos Masi olisi kovin sotaisa, ei se olisi noin suosittu.
Otsikko: Re: Härmän Janne, Mokkeri ja muita ruotsalaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 30.05.2007 klo 18:38:43
Ja Seriewiki (http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Startsidan) alkaa olemaan mahtava.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita ruotsalaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 01.02.2009 klo 10:42:12
Norjalaiset ovat tehneet jo vuodesta 1937 omaa Mokkeriaan, kun ruotsalainen versio ei kelvannut. Kuulemma NATO on sarjassa hyvin esillä.

(http://home.no.net/kwalker/Stomperud.jpg)

Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita ruotsalaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: VesaK - 04.02.2009 klo 10:23:51
Ruotsin hannuhanhia voimme kadehtia siinä, että sikäläinen, inhemska sarjakuvalehtituotanto elää varsin vahvasti markkinoilla. Mokkereiden lisäksi Akateemisen lehtihyllystä löytyvät nelivärisinä mm. Uti vår Hage ja toisinaan myös Herman Hedning. Rockylla on oma aikakauslehtensä ja onhan Fantom-lehtikin pitkälti Ruotsalaista tekoa.
Riippumaton ruotsalainen sarjakuva taas... noh, uuden Galago-antologian pohjalta voi sanoa että kaksi juonityyppiä elää hyvin vahvana. Naisilla: "Menin bileisiin ja oli kiva nähdä kavereita, mutta sitten join liikaa ja yks tyyppi yritti lääppiä, heräsin ja menin krapulassa kotiin." Miehillä: "Olin ollut ihastunut yhteen tyttöön jo pitkään, päädyttiin sitten samoihin bileisiin mutta join liikaa ja yritin lääppiä sitä, ei tullut mitään, heräsin ja menin krapulassa kotiin."
Otsikko: Vs: Carl Barksin kootut
Kirjoitti: 211163 - 26.04.2009 klo 10:49:51
Happi loppuu pierettää

Norjalaiset, tuo vuonojen kansa, eivät kovin mieluusti harrasta postimyyntiä rajojen ulkopuolelle ainakaan sarjakuvapuolella.
Huomasin sen, kun koetin tilata Nr. 91 Stomperud -joulualbumien kokoelmia. Sähköpostiin tuli sinänsä ystävällisesti muotoiltu, mutta yksiselitteinen vastaus: toimitamme vain Norjaan. Muutamalla sikäläisellä dvd-kaupalla näkyi olevan sama juttu, onneksi ei sentään kaikilla.
Harmi, kun ei asu tuttuja Norjassa, jotta voisi pistää asialle.
Eikö se happi muuten lopu varsinaisesti silloin, kun on oikein pierujen keskellä?
Otsikko: Vs: Carl Barksin kootut
Kirjoitti: Jukka Laine - 26.04.2009 klo 11:22:43
Eikö se happi muuten lopu varsinaisesti silloin, kun on oikein pierujen keskellä?

Vanhan työpaikkani lentävä huuli, peräisin Pulttiboisin apuva-mieheltä.

Mulla asuu kyllä serkku Norjassa, panenko asialle?
Otsikko: Vs: Carl Barksin kootut
Kirjoitti: Jukka Laine - 26.04.2009 klo 21:47:46
Juuei, mutta Stomperudit voisi tilata.

91 Stomperud (http://no.wikipedia.org/wiki/Nr._91_Stomperud) on ikivanha kopio ruotsalaisesta 91 Karlssonista (suom. Mokkeri) joten siksi sitä ei ehkä sallita levitettävän Norjan ulkopuolelle.
Otsikko: Vs: Carl Barksin kootut
Kirjoitti: h00k00 - 26.04.2009 klo 23:29:27
Huomasin sen, kun koetin tilata Nr. 91 Stomperud -joulualbumien kokoelmia. Sähköpostiin tuli sinänsä ystävällisesti muotoiltu, mutta yksiselitteinen vastaus: toimitamme vain Norjaan.

Ei liity Barksiin, mutta Adlibrisin www.adlibris.com (http://www.adlibris.com) kautta pitäisi onnistua tuon joulualbumin tilaaminen.
Otsikko: Vs: Carl Barksin kootut
Kirjoitti: 211163 - 27.04.2009 klo 05:58:17
Ei liity Barksiin, mutta Adlibrisin www.adlibris.com (http://www.adlibris.com) kautta pitäisi onnistua tuon joulualbumin tilaaminen.
Kiitos sekä Joelle että sinulle avusta.
Adlibriksen kautta näkyi saavan yhden kolmesta julkaistusta kokoelmasta, mikä on ilman muuta parempi kuin ei ollenkaan. Mitä Joen tarjoamaan serkkulinkkiin tulee, niin asiaan pitää palata, jos ei se muuten käänny selälleen.  :D
Eiväthän nuo Stomperudit unohtumattomia ja korvaamattomia elämyksiä ole, mutta huvittaa tuo norjalaisten tapa lämmitellä omiksi versioikseen yhtä sun toista viihdeteollisuuden tuotetta, niin sarjakuvissa, televisiossa kuin elokuvissa.
Otsikko: Vs: Carl Barksin kootut
Kirjoitti: Jukka Laine - 14.02.2010 klo 00:02:59
tarjoamaan serkkulinkkiin tulee, niin asiaan pitää palata

Kari muutti kaikista maailman maista Bulgariaan. On osakkaana Mustanmeren rannalla jossain yhteispohjoismaisessa baarissa. Pitäisi kai mennä käymään.

Kiinnostaako ketään bulgarialaiset sarjikset?
Otsikko: Vs: Re: Härmän Janne
Kirjoitti: Jukka Laine - 14.02.2010 klo 00:29:58
Huumori sarjoja on todellakin tehty Ruotsissakin urakalla. Lilla Fridolf oli alkujaan tosin radiohupailua varten kirjoitettu hahmo. Rune Moberg ehti tehdä Pikku Rikusta elokuvakäsikirjoituksenkin (1956), ennen kuin Torsten Bjarre ryhtyi piirtämään sarjakuvaversiota. Pikku Rikun kamreerinelämää nähtiin meillä ensin Masin täytesarjana ja sitten omana lehtenään

Rune Moberg myönsi, että innoittajana oli Vihtori ja Klaara -sarjakuva, vaikka sarjakuvaksi Pikku Rikua ei alunperin suunniteltukaan. Mainitsi myös innoittajakseen toisen (ruotsalaisen) sarjakuvan, jonka nimihahmo oli Fridolf, mutta tästä mulla ei ole mitään hajua.

Lilla Fridolf -radiokuunnelmasarja oli ihan mielettömän suosittu vuonna 1955, ja äkkiähän siitä svedut päättivät tehdä sivutuotteita. Niitä olivat sekä sarjakuva, että elokuvasarja, jotka molemmat alkoivat jo seuraavana vuonna.

Elokuvia tehtiin neljä. Oltaisi tehty enemmänkin, jos Rikua esittänyt Douglas Håge ei olisi kuollut vuonna 1959. Håge ja Selmaa esittänyt Hjördis Petterson olivat myös radion näyttelijät. Radiosarjassa olivat vain nämä kaksi. Muista hahmoista vain puhuttiin.

Elokuviin tuotiin uutena hahmona Maggan, Fridolfin ja Selman tytär, joka lisääntyi heti ekassa elokuvassa. Ja tietysti Lillen-vauva kasvoi, ja tämän isä Valdemar oli myös elokuvien vakkari.

Sarjakuvassa rikkiviisas Lillen oli jo teini kun viimeksi tuota luin, ja siitäkin on aikaa. Suomeksi tulleissa sarjakirjoissa Lillen oli selvästi paljon nuorempi, ja värialbumeissa taas päälle kymmenen.

Lehtenä Lilla Fridolf alkoi vasta kun radiosarja ja elokuvat olivat ohi. Jo strippiä oli piirtänyt Torsten Bjarre, joka oli saanut 50-luvulla välillä kenkääkin, kun hänen näkemyksensä Rikusta ei ollut Douglas Hågen näköinen. Selma muistutti esikuvanäyttelijää enemmän.

Lilla Fridolf -lehti oli suosituimmillaan 80-luvulla, värillisenä, ja ilmestyi joka toinen viikko, kun Suomessa ei enää tuota yritettykään. Tällä vuosituhannella se yhdistettiin Åsa-Nisseen.

Torsten Bjarren vanhempi sarjakuva oli ilmailulehdessä ilmestynyt Lentosotamies Pommi, joka oli alkanut jo Toisen Maailmansodan aikana. Bjarre lopetti sen tekemisen kun Rikun suosio nousi, mutta muut jatkoivat. Bertil Wilhelmsson jopa piirsi siihen mukaan seksikkäitä naisia.

Kolmas Bjarren sarjakuva oli Oskar, joka oli selvästi näitä vähemmän suosittu. Semicin Serie-Pocket-sarjassa tuli yksi pokkari Oskariakin, ei tosin suomalaisessa Sarjakirjassa.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 07.04.2010 klo 22:52:17
Ruotsalaisen sarjakuvan historiaan pääsee nyt perehtymään englanniksi Fredrik Strömbergin uutukaisen kirjan (http://www.sekventiellt.se/2010/04/news-swedish-comics-history.html) myötä! Jee!

Timo
Otsikko: Vs: Re: Härmän Janne
Kirjoitti: Ördög - 04.06.2010 klo 12:00:28
Rune Moberg myönsi, että innoittajana oli Vihtori ja Klaara -sarjakuva, vaikka sarjakuvaksi Pikku Rikua ei alunperin suunniteltukaan. Mainitsi myös innoittajakseen toisen (ruotsalaisen) sarjakuvan, jonka nimihahmo oli Fridolf, mutta tästä mulla ei ole mitään hajua.

Kas kas! Arvatenkin inspiraationa toimi Knut Stangenbergin (1871-1955) luomus Fridolf Celinder. Tämä ensimmäinen vakituisilla hahmoilla kansoitettu ruotsalaissarjakuva aloitti vuonna 1912 Allt för alla-nimisessä aikakauslehdessä, siirtyi tämän lakkautuksen jälkeen vuonna 1932 Vårt hem-lehteen, ja loppui vuonna 1940.

Päähenkilönä on pyöreäposkinen tohvelisankari, jonka vaiheita ja perheen kasvamista seurataan kuten myöhemmin Gasoline Alleyssa ja Mämmilässä. Hän tapaa vaimonsa, menee naimisiin, saa kolme lasta, ja ehtii loppuvaiheessa tulla isoisäksikin.

Kuten muissakin varhaisissa sarjakuvissa, FC:ssa ei aluksi ollut puhekuplia, vaan riimiteltyjä tekstejä. Kuplat tulivat kuitenkin kuviin myöhemmässä vaiheessa.

(http://seriewikin.serieframjandet.se/images/thumb/5/58/Fridolf_Celinder.png/250px-Fridolf_Celinder.png)

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fridolf_Celinder

Lainaus
Serien var en av Rune Mobergs förebilder när han skapade Lilla Fridolf.


Vuonna 1970 ilmestynyt Sture Hegerforsin toimittama Fridolf Celinder-valikoima (PAN/Norstedts) maksaa nettiantikvariaateissa muutaman kympin (kruunuina!) Sarjakuvaa käsitellään myös Bild&Bubblan numeroissa 3/96 ja 2/02.

Puhekuplista puheen ollen, tässä keskustelussa ei ole näemmä vielä mainittu Kronblomia / Lumperia, tuota kaikkein perusruottalaisinta sarjakuvasankaria. Siinä on käytetty kuplia alusta alkaen, ja silloin (vuonna 1927) ne olivat innovaatio jotka saivat sarjakuvan erottumaan muista.

http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,1056.0.html

Kronblomia piirsi ensin Elov Persson (1894-1970), sitten hänen poikansa Gunnar (1933-). Ja nykyään Gunnaria avustaa poikansa Jonas (1968-). Onko olemassa toista sarjakuvaa, jota piirretään jo kolmannen sukupolven voimin?



Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: VesaK - 05.06.2010 klo 23:17:22
Nyt taas saa! Muhkea, joskin avarasti taitettu kokoelma tuoreinta Arne Ankaa:  Del 8: Rapport från kriget on saatavilla mm. Akateemisesta:

- Arne ottaa kantaa kohta tuleviin, koko Ruåtsin seisauttaviin kuninkaallisiin häihin yrjöilemällä pitkin Tukholman katuja.

- Arne katsastaa Tukholman "kirjalliset nähtävyydet" l. Stieg Larssonin kirjojen tapahtumapaikat.

- Arnea viistottaa vampyyribuumi: Arne: "Miksi naiset innostuu verenjanosta? Onko tää joku menkkajuttu vai?" Krille: "Eeei ...muistatko Juhan ja Åmselemurhat? Se pöpi sai 50 ihailijakirjettä viikossa... tai sitten Charles Manson - enemmän ihailijatttaria kuin George Clooneylla..."

"Juu juu, kohta se on sota täälläkin..."
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 05.06.2010 klo 23:26:20
Kahdeksan osaa jo? Jummijammi, miksei suomeksi?

EDIT: Aarnen ensimmäinen kausi päättyi näemmä 1995, ja neljäs albumi päättyi kun Aarne meni naimisiin.

10 vuotta myöhemmin Aarne palasi seikkailemaan eronneena yksinhuoltajana, ja entistä kyynisempänä. Neljä albumia on tullut siis lisää. Näitä saa ruotsiksi, muttei noita neljää ensimmäistä, joita suomeksi tuli kolme.

Kokoelman kansikuva huvitti, sisältää parhaat Aarnet neljästä ekasta albumista:

(http://www.bookplus.fi/media-dynamic/images/product/001/499/1499004.jpg)
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: VesaK - 06.06.2010 klo 12:47:17
Christensen (joka on vuodesta 2002 asunut Espanjassa) teki välissä sarjakuvasovituksen mainiosta "Orm Punaisesta" (Röde Orm).

Sitten taas lähti Arnea tulemaan - ja hyvin pysyy kynä kädessä aina vaan, tuntuu että CCn piirros ei kun paranee. Kuvissa on enemmän ilmavuutta kun jaksoja ei ole tarvinnut pakottaa yhden sivun mittaisiksi sarjakuvapakinoiksi. Eivätkä jutut silti ole venytettyjäkään, tilaa on käytetty sen verran mitä idea vaaatii - yhdestä stripistä muutaman sivun tarinaksi.

Tyylistä tuleee mieleen lähinnä Anssi Rauhala, piirrosjäljen lisäksi tuntuu että herroilla on graafisella urallaan enemmänkin yhtäläisyyksiä. Arnen suomentaminen vaatisi jonkin verran toimittamista, mutta kyllä näistä uudemmista jaksoista ainakin pari finska albumia saisi.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Lönkka - 06.06.2010 klo 20:17:05
Arnen suomentaminen vaatisi jonkin verran toimittamista, mutta kyllä näistä uudemmista jaksoista ainakin pari finska albumia saisi.
Ihan mainiostihan ne Jalavankin kolme alppua oli tehty.
Kivi käänsi ainakin osan niistä.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: VesaK - 06.06.2010 klo 21:36:05
Joo, ja Serieteketin Kristiina Kolehmainen käänsi myös. Nämä uudemmat Arne-jaksot tuntuvat olevan vielä enemmän ajankohtaisuuksiin ja Ruotsin paikallismeininkiin sidottuja, toisaalta taas pitkiä tarinoita moinen ei niin vaivaa. Rapport från kriget -albumin lopussa on ihan kätevä selitysosa varmuuden vuoksi.

Paidatkin ovat stydejä: www.arneanka.com 
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Lönkka - 06.06.2010 klo 21:39:24
Jokunen vuosi sitetn ostin vitosalpprin ja Nemi lehtiä joissa Arnemyös seikkaili, mutta jopa noita alppuja on väännetty urakalla.

Pitänee pyytää tuttuja tuomaan noita kun tulevat tuolta lännen ihmemaasta kesällä käymään.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 06.06.2010 klo 21:42:43
Neljää uutta albumia saa esim. Bookplussaltakin ruotsiksi, ja tuota Minä Aarne Ankkaa myös. Eivätkä ole edes hinnalla pilattuja. Orm Punaista saa myös ja pari muutakin Christensen on välivuosina tehnyt.

Minulla onkin kaksi Orm Punainen -kirjaa 1940-luvulta. En ole vielä lukenut. Faijan jäämistöä.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: VesaK - 07.06.2010 klo 23:15:19
On aikaa siitä kun Orm Punaisen seikkailuja luin, mutta muistaakseni reilu meininki joka komppaa hyvin Christensenin yleiseen tyyliin. Mika Waltarin "Turmis kuolemattomasta" saisi myös loistavan sarjakuvan.

Ovat ne Ruotsissa tämmöisenkin julkaisseet, ja Aarnella pitäisi oleman oma lehtensäkin. Siihen en vain ole Suomen rajojen sisäpuolella missään törmännnyt, vaikka Akateemisen hyllyssä on jopa 91-Mokkerin klanikamu 86:n omaa spin-off -lättyä tarjolla.

(http://hugin.info/134112/R/1242111/266970.jpg)
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Nina Jurvanen - 08.06.2010 klo 19:13:18
Tässä yhteydessä lienee syytä mainita myös Emma Hambergin Singel i stan, jota aiemmin julkaistiin Metrossa (tai sitten siinä toisessa Helsingin ilmaisjakelulehdessä, joka fuusioitui Metro-lehden kanssa?) nimellä Stadin sinkku & Stadin kimppa. Pidän tästä sarjasta, vaikka onkin Pertti Jarlan inhokki  8]

Liitteenä sarjan hauskin strippi, joka oli pakko leikata talteen.
Otsikko: Vs: Re: Härmän Janne
Kirjoitti: Ördög - 12.09.2011 klo 10:55:17
Mikä ihme on smoolantilaisfarssi ja miten se eroaa tavallisesta farssista? No, ehkä se ei ole kovin kiinnostava lajityyppi, jos viimeinen Osa-Nisse -elokuva on tehty 60-luvulla.

Tulkoon täälläkin tiedetyksi, että Åsa-Nisse palasi valkokankaalle tänä vuonna, 41 vuoden tauon jälkeen.

http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85sa-Nisse_-_w%C3%A4lkom_to_Knohult
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 12.09.2011 klo 20:42:23
Vuonna 2008 Åsa-Nissestä tehtiin musikaalinäytelmä.

Sarjakuvissa ei kai niin hyvin mene. Åsa-Nisse ja Lilla Fridolf fuusioituivat yhdeksi lehdeksi nimellä Humorklassiker vuonna 2007.

Nisse ei ole alunperin sarjakuvasankari, vaan SS-mies, sittemmin mielisairaalapotilas Stig Cederholmin sodan aikana luoma kirjallinen hahmo. Sarjakuva alkoi vasta elokuvien menestyksen aikaan.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: 211163 - 15.09.2011 klo 08:04:26
Nisse ei ole alunperin sarjakuvasankari, vaan SS-mies, sittemmin mielisairaalapotilas Stig Cederholmin sodan aikana luoma kirjallinen hahmo. Sarjakuva alkoi vasta elokuvien menestyksen aikaan.
Nuo Cederholmin Åsa-Nisse -kertomukset ovat aika hauskoja, niitä on julkaistu pehmytkantisina pokkareina ainakin vielä 80-90 -luvuilla.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 27.08.2014 klo 23:22:22
Hirvihahmo Helgen (Hälge) piirtäjä kuoli

Serieskaparen Lars Mortimer död (http://www.svd.se/kultur/3859344.svd)
Lars Mortimer, skapare av den folkkära seriefiguren Hälge, har avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 68 år gammal.

Timo
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 10.04.2015 klo 11:17:03
Tanskaksi Masin ja Mokkerin nimi on Jens. Siis kummankin.

Onko "Jens" joku tanskalainen sotilasvitsi?
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Darzee - 10.04.2015 klo 11:50:12
Onko "Jens" joku tanskalainen sotilasvitsi?

Jens on paitsi etunimi, myös sotilaasta Tanskassa käytetty nimitys. Vähän niin kuin "Joe" Amerikassa. Se on niin tavallinen nimi Tanskassa. Naistenmies on tanskaksi "pigernes Jens".

Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 10.04.2015 klo 17:55:13
Jotain tuollaista ajattelinkin.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 06.06.2015 klo 06:13:22
Nostalginen ruotsalainen blogi
http://70tal.blogspot.fi/2006/10/serier-del-i-bamse-pellefant.html

Eipä ole vaan viime aikoina päivitetty.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: VesaK - 16.06.2015 klo 00:29:03
http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Lilla_Fridolf

Lilla Fridolf eli Pikku-Riku oli siis alkujaan Rune Mobergin kirjoittama radiosarja, sitten siitä tehtiin neljä elokuvaa 1950-luvun mittaan ja viimein sarjakuvakin.
Jos joku on kiinnostunut, niin Riku-elokuvat ovat saatavilla dvd-pakettina.
Julkaisija on Klubb Super 8, jonka katalogista löytyy paljon, paljon muutakin ...ööö... jännää ruotsalaista elokuvailmaisua.
Nyt myös sarjakuvaa...
http://klubbsuper8.com/

Härmän Jannen eli Åsa-Nissen nokkela juntteilu on jatkunut elokuvissakin 2000-luvulle. Viimeisin filmi on vuodelta 2011.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 16.11.2015 klo 11:47:17
Jens on paitsi etunimi, myös sotilaasta Tanskassa käytetty nimitys. Vähän niin kuin "Joe" Amerikassa. Se on niin tavallinen nimi Tanskassa. Naistenmies on tanskaksi "pigernes Jens".



Myös Flash Gordon on Jens. Jens Lyn.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 16.11.2015 klo 18:14:03

Lilla Adolf eli Pikku-Aatu
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 17.02.2016 klo 12:48:45
Ostin ensimmäisen 91:an-näkkärin. Samantapaiset esipuheet kuin suomalaisissa Aku Ankan näkkäreissä. Ensin esitellään silloinen ja alkuperäinen pääsarjan piirtäjä Rudolf Petersson. Seuraavaksi käydään läpi Ruotsin ja maailman tapahtumia vuodelta 1956.

Kekkosen valintaa ei mainita, mutta Tuntematon sotilas oli myydyimpien kirjojen joukossa Ruotsissakin.

Ensimmäinen tarina on ilmestynyt suomeksikin Nils Egerbrandtin uudelleenpiirtämänä. Enempää en ole vielä kerennyt lukemaan, mutta mukana ovat suomeksikin ilmestyneet Härmän Janne, Lentosotamies Pommi ja Lumperi. Amerikkalaisia sarjoja ovat Li'l Abner ja Oaky Doaks. Muutama muu minulle ennestään tuntematon ruotsalainen sarja on mukana. Mokkeri vie puolet lehdestä.

Puuhasivuja ja tekstitarinoita on myös, kuten tuohon aikaan oli Suomen Aku Ankassakin.

Näkkärisarja alkoi kun lehti täytti 50 vuotta, nimihahmo oli ilmestynyt viikkolehti Året runtissa jo 24 vuotta. Nyt lehti täyttikin jo 60 vuotta. Näkkäreitä ilmestyy koko ajan, ja ollaan jo 70-luvulla. Nykyiset vuosikerrat eivät sovi yhteen kirjaan, joten niitä tulee kahdessa osassa. Kalle Ankat ilmestyvät viisi osaa/vuosikerta, Fantomenit kolme.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 22.02.2016 klo 20:21:29
Rudolf Peterssonin Mokkerit näyttivät vähän jäykiltä vuonna 1956. Sivun mittaiset sarjat ovat tuossa selkeästi viikkolehdistä. Netistä löytyy sutjakkaampaakin näytettä.

Työtaakka kasvoi kovasti uuden lehden myötä, ja vaimon kuoltua 1959 Petersson luovutti sarjan vähän päälle kolmikymppiselle Nils Egerbrandtille, joka teki hyvää jälkeä kuolemaansa asti vuoteen 2005.

Petersson kuoli vuonna 1970 eikä ollut julkisuudessa viimeisen 10 vuotensa aikana, paitsi kävi pokkaamassa ensimmäisen Adamson-palkinnon vuonna 1965.

Tilasin vuoden 1961 näkkärin jossa on jo Egerbrandtia. Osa näistä onkin myyty loppuun.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: VesaK - 23.03.2017 klo 13:08:39
Ruottalaiset ne tykkää kun saavat lukea sotasarjakuvia joissa ei koskaan sodita. Masi on tietty ykkönen, mutta että vielä vuonna 2017 Sverigessä ilmestyy KOLME lehteä joissa 91:an eli Mokkeri törmäilee!
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 09.09.2017 klo 09:59:00
Korkkareita ei tainnut Ruotsissa ilmestyä ollenkaan siinä määrin kuin Suomessa. Serkkupoika kun kävi 70-luvulla kyläilemässä Ruotsista, osti hän divarit tyhjiksi korkkareista, erityisesti lentsikkasarjoista. Siivet ja Ilmojen korkeäjännitys etupäässä.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Clavia Z - 23.10.2017 klo 06:09:14
Ostin eilen Bokförlaget Semicin ja Egmontin julkaiseman albumin Uti vår hagen 2017. Olen tätä Uti vår hagenia aina välillä ihmetellyt Keravan City-marketin hyllyssä, joskus sen ottanut käteeni ja sitä silmäillyt ja sitten, oudon vastentahtoisuuden vallassa laittanut takaisin telineeseen. Nyt sitten viimein annoin periksi ja ostin itselleni, minkä lienee vuosialbumin.

Kovinkaan pitkälle ei minun tarvinnut teosta lehteillä tajutakseni että tämä on sarjakuvaa sellaisena kuin minusta sen luoja on tarkoittanut olevan: ensiluokkaisesti piirrettyä, sujuvasti kulkevaa perinteistä ja silti ajassa kiinni olevaa huumorisarjakuvaa.
Tarinoissa on juuri oikeantuntuinen sekoitus keveää satiiria ja ihastuttavaa absurdismia, ja hahmot tuntuvat luonnollisilta ja todellisilta. Ja se kerronta, sikäli kun minä mitään ymmärrän, sarjakuva on oma kielensä, jolla on omat perinteensä ja konventionsa jotka palvelevat omalla rytmisellä tavallaan kerrontaa. Ajan mittaan on syntynyt eräänlainen "best practices" joiden päälle voidaan rakentaa, ja mikäli osaamista riittää, niitä voidaan luovasti myös rikkoa ja soveltaa.

Kääntelen albumia ihmeissäni. Joku kai tätä Suomessakin ostaa, koska kaupassa sitä myydään. Nyt itsellänikin on sellainen. Ja harmittelen kaikkia niitä vuosia jolloin olen jättänyt sikseen tähän tutustumisen. Mitään tämän kaltaista ei Suomessa tehdä, vaikka toisin voisi olla. Tunnistan sarjakuvan hahmot ympärilläni, ne eivät kerro mistään marsilaisista vaan pohjoismaisista ihmisistä. Maisemat, ajatukset, eleet kaikki ovat hyvin tuttuja ja herkullisesti tavoitettuja. Ainoa joka pääsee lähelle on Mämmilä, ja sekin on mennyttä.

Ajatella että tuossa ihan länsinaapurissa joku osaa, ja ilmeisesti saattaa itsensä elättääkin todellisella sarjakuvalla, ei millään tuetulla terapiapuuhastelulla, rampautuneella sinnepäin vetämisellä tai vetelän yliampuvalla mukaparodioinnilla, höpötaiteilulla ja justiinsa-juu-yhteiskunnallisuudella. Mihin kaikkeen olen itsekin syyllistynyt. Taannoin taisin itsekin heitellä ivallisia kommentteja Kari Leppäsen avautumisille täällä Kvaakissa, yhtenä muiden joukossa. Pyydän anteeksi sitä.

Ajatus siirtyy suomalaisen sarjakuvan status quohon, johon ei liene muutosta odotettavissa. Vai onko? Voinko minä, jo kohta ikäihminen jotain asialle tehdä? Itse ehkä koetin joskus, omalla nololla, kömpelöllä tavallani, tavoitella jotain Uti vår hageniin rinnastettavaa mutta kun tuntui siltä että jengille upposi ennemminkin pierevä ilves ja irvistävä porsas... En halua lähteä sille linjalle, miettimään missä vikaa on, omassa päässä vai pääomassa, perinteissä, resursseissa sitä on vatvottu ilman tulosta ihan riittävästi muutenkin. Jäänpä vain funtsimaan. Että voisiko sitä sittenkin jotain tehdä ja olla. No jos ei muuta niin suosittelen lukemaan tätä tyylikästä, kuitenkin jollain lailla ei-rakettitieteellisen nöyrää, ihastuttavaa sarjakuvaa jota piirtää ruotsalainen Krister Peterson, mikäli ruotsintaidot riittävät. ja hei, on tässä sana suomeakin, puistokemistin suusta.


Tämä kuuluisi kyllä tähän sveduhuumorisarjaketjuun, joten laitan tänne.

Lapsena sain aina erään tuttavapariskunnan luona käydessäni lukea mielin määrin kaikkia noita perinteisiä, pitkään jatkuneita ruotsalaisia huumorisarjoja, kuten Kronblomia (Lumperi), 91:ania (Mokkeri), Åsa-Nisseä (Härmän Janne) ja satunnaisempia tuttavuuksia kuten Flygsoldat 113 Bom ja Frisk och Rask - flottans hopp. He tilasivat kaikkia Allerseja ja Året runt -viikkolehtiä joissa joitakin näistä sarjoista julkaistiin ja jostain löytyi vielä läjät 91:an-lehtiäkin joissa julkaistiin kakkos-, kolmos- etc. sarjoina noita muitakin.

Myöntää täytyy, että sain ehkä pienen yliannostuksen noita ruotsalaissarjiksia, sillä en ole enää aikuisena pitänyt niitä tarpeeksi särmikkäinä jotta jaksaisin enää lukea niitä. Semmoista aika harmitonta meininkiä niissä kuitenkin lopulta oli, ja tässä iässä sitä kaipailee vähän anarkistisempaa, yllätyksellisempää kamaa.

91:an-lehdessä näkyi silloin tällöin myös Uti vår hage -sarjaa, mutta se oli sen verran harvinainen ilmestys, etten päässyt koskaan kunnolla sisälle sarjan maailmaan. Se vähä mitä Uti vår hagea näin ei ollut koskaan kuin miedosti huvittavaa. Kolme vitsiä jäi mieleeni. Aina silti toivoin 91:an-lehtiä selaillessani löytäväni jakson Uti vår hagea, jaksoin tsempata sarjaa ja toivoa että se onnistuisi naurattamaan kunnolla.

Täällä Kvaakissa on aiemminkin kehuttu tuota sarjista, joten pitäisikö antaa sille kunnon mahdollisuus ja ostaa jokin isompi pumaska?
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: J Lehto - 23.10.2017 klo 17:53:19
Tämä kuuluisi kyllä tähän sveduhuumorisarjaketjuun, joten laitan tänne.


No ei itse asiassa muuten kuin että

Ruotsin hannuhanhia voimme kadehtia siinä, että sikäläinen, inhemska sarjakuvalehtituotanto elää varsin vahvasti markkinoilla.

jonka vertaaminen kotimaiseen tilanteeseen oli kirjoituksen pointti.
Vaikka vierastan tuota hannuhanhivertausta jonka avuin meilläpäin niin helposti turrutellaan mieltä kun vertailua tehdään. Ikään kuin se olisi kaikki vain onnesta kiinni ja me kuitenkin ollaan loppupeleissä moraalisesti korkeammalla olevia akuankkaparkoja.

Mutta kiitos kuitenkin ketjun nostosta. Ostinpa tänään sitten uusimman 91anin ja en voi ihmetellä miten sokea olen ollut kaikki nämä vuodet. Ja samalla onnellinen että tällaisia sarjakuvia vielä tehdään ja niitä luetaan.





Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: VesaK - 24.10.2017 klo 13:57:59
No ei se pelkästään ole hannuhanheilua, Ruotsissa on myös kaksi kertaa suuremmat sarjakuvamarkkinat kuin meillä. Suurin osa suomalaisten sarjakuvaan kohdennetuista "taskurahoista" uppoaa Aku Ankan taskukirjoihin (yli 500000 kpl myyty vuonna 2016).

Jos suomalainen sarjakuva olisi yhtä tuottoisaa kuin ruotsalainen sarjakuva Ruotsissa, niin vuosien varrella meillä olisi taatusti julkaistu esimerkiksi "Spede-sarjoja", ynnä muita multimediajohdannaisia.

Uti vår hage on tietyllä tapaa kuin päivitetty versio Åsa-Nissestä, modernia buskis-komiikkaa pikkukylässä. Sellainen Mämmilän ja Fingerporin diskuteeraava risteytys. Hyvin piirrettyä, helppolukuista, mutta joku vinkkeli siinä tökkii finska ögöniin.

Pohjoismaiset sarjakuvalliset maut ovat melko samanlaisia mutta eivät kuitenkaan ihan natsaa keskenään. Norjalaiset ovat kenties lähimpänä suomalaisia, siellä on tykätty niin Fingerporista kuin Kamalasta luonnostakin. 
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 25.10.2017 klo 19:09:14
Uti vår hagea löytyy täkäläisenkin Prisman lehtihyllystä. Mutta vaikka uutta suomennettua Lucky Lukea ei näy, tai kaikki ovat jo menneet. Uusintapainos Arizona on, eikä kukaan osta.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: J Lehto - 25.10.2017 klo 21:09:33

Kävin katsomassa Keravan prisman lehtihyllyä, siellä ei ollut ainuttakaan ruotsalaista.

K-Citymarketista löytyy 91:an, Åsa-nisse, ja vuosikirjat kanssa, näköjään ne on tällaisia joulujuttuja aivan kuten muinoin Puupää-kokoelmat meillä.

Saattaa olla että Keravan sittarin K-kauppias on omanlaisensa, siellä sarjahyllyssä muutenkin välillä aika eksoottisia ilmestyksiä.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Dennis - 25.10.2017 klo 21:25:16
Jos puhutaan varsinaisista sarjakuvalehdistä niin täällä on enemmän ruotsinkielisiä lehtiä myynnissä Ärrällä ja marketeissa.

Ei ole Ankkaa, ei ole  Tex-pokkaria, ei ole Roopea, ei sitä sun tätä. Mangaa löytyy mutta lasken  ne enemmän kirjoiksi/pokkareiksi ja tietty AA-taskareita, mutta niidenkin määrä on vähentynyt paljon.

Ja sitten niitä härpäkelehtiä löytyy ::)
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: J Lehto - 25.10.2017 klo 21:40:47

Niin vielä Keravalta, Uti vår hagenit oli jo toissapäivänä kaikki menneet.
Ehkä paikalliset ruotsinkieliset niitä ostavat?

Hyvin piirrettyä, helppolukuista, mutta joku vinkkeli siinä tökkii finska ögöniin.

Pohjoismaiset sarjakuvalliset maut ovat melko samanlaisia mutta eivät kuitenkaan ihan natsaa keskenään. Norjalaiset ovat kenties lähimpänä suomalaisia, siellä on tykätty niin Fingerporista kuin Kamalasta luonnostakin. 

Haluaisin tietää mitä tuo merkitsee kylminä numeroina. Myyvätkö
nuo Norjassa.

Finska ögon my ass.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Curtvile - 25.10.2017 klo 22:07:34
Veikkaan että VesaK pohjaa kylmiin faktoihin tässä, norjalaisilla kun on muutenkin enemmän yhteisiä piirteitä suomalaisten kuin ruotsalaisten kanssa omien mutukokemusten mukaan.

Tästä:
Jos suomalainen sarjakuva olisi yhtä tuottoisaa kuin ruotsalainen sarjakuva Ruotsissa, niin vuosien varrella meillä olisi taatusti julkaistu esimerkiksi "Spede-sarjoja", ynnä muita multimediajohdannaisia.

taas on näyttöjä: Kumman kaa sarjakuva, Pasila sarjakuva, Me Valtiaat sarjakuva. Myönnettäköön poikkeamia normista mutta yrityksiä suuntaan kuitenkin.

Keravaa taas auttaa mm. Sipoo jossa asuu merkivässä määrin toista kotimaista puhuvia yhä vaikka suhdeluku onkin muuttunut.
Sama täällä varsinaisessa suomessa: Paraisten ja kumppanien läheisyys lisää sevnsk språk lehtine myyntiä (vaikka lehti kuulemma kuollut muoto onkin).

Itse yleensä etsin enemmän toiminta/scifi/kauhuosaston lehtiä mutta Åsa Nisset ja Serieparadiset osuu melkein aina haaviin jos oikein hyvin käy niin Fantomen tai Agent X-9. Nemejä äärimmäisen harvoin.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 25.10.2017 klo 23:37:28
Kumman kaat ja Me valtiaat yms. ovat yksittäisiä albumeita ja vastaavia. Ei ole kerran kuussa ilmestyvää Pekka Puupää -lehteä, tai Herra Kerhonen -viikkojulkaisua. Muumi oli, mutta ei ole enää (kai?). Ruotsalaisilla on Bamset ja nuo 91:nit yms. (ja eihän se Muumikaan ollut kokonaan suomalainen). Angry Birdsejakin tekee vain suomalaisista vain Kari Korhonen.

Timo
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: J Lehto - 26.10.2017 klo 00:30:08

Tästä:
taas on näyttöjä: Kumman kaa sarjakuva, Pasila sarjakuva, Me Valtiaat sarjakuva. Myönnettäköön poikkeamia normista mutta yrityksiä suuntaan kuitenkin.

Ah, kiitos muistutuksesta... Googlasin läpi. Nämä ovat anomalioita. Ponkaisevat jostain, katoavat saman tien. Pasila/Me Valtiaat vissiin ihan ruutukaappauksia, nopea tehdasoperaatio, Wallu siinä jotain tekemässä. Pieni kuopaisu, kokeillaan tuleeko hiluja. Tiedä sitten tuliko.

Media-assari-opiskeluaikana tehtiin ekskursio tiloihin jossa Valtiaita tehtiin, jäi tunne että siellä vaan tehtiin jotain kun oli alettu tekemään jotain, ja oli vähän semmonen hermostuneen huvittunut ilmapiiri että eihän tää nyt kovin kummosta ole mutta... näin täs on käyny ja tää mahdollisuus tuli ja siksi tehdään näill vehkeill juttuja hei.

Kumman kaa. Mahtaiskohan kirjastosta löytyä? Täältähän piirtäjää rekryttiin ja oli ilmeisen valmiit kuviot siis jo tuotannon puolelta että se oli sitä viimeistä silausta vailla..

Vaan mitenköhän noiden Nopolan siskosten, Havukaisen & Toivosten tuotosten kanssa.. Risto Räppääjä, Heinähattu, Vilttitossu, Tatut, Patut...






Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 26.10.2017 klo 16:02:53
Kummastelin Kvaakissa joskus miksei Suomessa ole kukaan tehnyt Uuno Turhapuroa sarjakuvaksi. Sarjakuvantekijäjäsenet nyrpistivät nokkaansa. Sepä se, ei Suomessa silloin tehty puhtaasti kaupallisia sarjakuvatuotteita.

Kumman kaa, Itse valtiaat ja Pasila ovat tulleet telkasta tuon kummasteluni jälkeen.

Ruotsalaiset sarjakuvahitit Rikut, Jannet ja Mokkerit ovat peräisin ajalta ennen telkkaria, ja olleet Ruotsissa läsnä aina. Monet sukupolvet ovat niitä lukeneet.

Pekka Puupään suhteen tehtiin täällä virhe, kun Toto Kailan saatua Puupäästä tarpeekseen, sarjakuva vain lopetettiin. Olisi pitänyt samantien hankkia uudet tekijät. Nyt henkiinherättäminen tuskin onnistuisi.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 26.10.2017 klo 16:06:00
Angry Birdsejakin tekee vain suomalaisista vain Kari Korhonen.

Kirjoittajina on useampikin. Kaikki ovat tietääkseni Kvaakin jäseniä, joten valistamaan Timoa vaan.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: J Lehto - 26.10.2017 klo 18:20:46

Angry Birdsit lensi ohitsemme. Puupää, samoin kuin Mämmilä, jos
totta puhutaan jäivät jälleen yhden suomalaisen maanjäristyksen ja rakennemuutoksen jalkoihin. Ruotsi on jotenkin paremmin suojattu sellaisilta.

Tai uskoisin Mämmilässsä vielä olevan potentiaalia. Se ei käsittääkseni ole yksin T Koiviston juttu.

91:an Nr 22/2017 reprinttaa ikivanhaa kamaa Torsten Bjarrelta, jossa naapuri yrittää päästä katsomaan uutta telkkaria, siis kamaa joka on beyond "passé", Toto Kailaa siteeratakseni.. Ja silti samassa lehdessä on ihan hauskaa materiaalia. Mokkeri toteaa että kun hän menee katsomaan leffaa nimeltä Dirty Cop niin ei hänelle ensin tullut mieleen jotta se olisi kolmituntinen unkarilaisdraama poliisisista joka ei milloinkaan peseydy.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 12.01.2018 klo 02:16:08
Mikäli ruotsin kuullun ymmärtäminen sujuu, niin Sveriges Radionissa olis Lilla-Fridolfista asiaa. (http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1011337?programid=4747)

Timo
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Lurker - 22.04.2018 klo 12:45:47
Ruotsinlaivan lehtihyllyssä ainoa sarjakuva Aku ja Kalle Ankkojen lisäksi oli 91:an (paksu dubbelnummer).

(https://pbs.twimg.com/media/DbXkZQ2X0AAGmNP.jpg)

Sotilasfarssit olivat hyvin suosittuja Suomessakin elokuvina, mutta sarjakuvaa ei aiheesta aikaan saatu.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 22.04.2018 klo 18:18:08
Eikös Rymy-Eetu ollut sodassakin? Muistelen sellaista. Olen joskus sanonut että Ryhmystä ja Romppaisesta saisi hyvän sarjakuvan pottunokkatyyliin.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 22.04.2018 klo 19:57:59
Rymy-Eetuhan oli ihan ryssän kauhu, muutamakin alppari sillä teemalla tuli sodan aikaan.

Timo
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Lurker - 22.04.2018 klo 20:01:30
Rymy-Eetuhan oli ihan ryssän kauhu, muutamakin alppari sillä teemalla tuli sodan aikaan.

Timo

Tulihan niitä (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=2476).

(http://www.kvaak.fi/images/articles/24102017192038-8.jpg)

Rymy-Eetu kuvasti kuitenkin aina aikaansa, ei se mikään sotilassarjakuva ollut. Eikä Eetu tainnut koskaan seikkailla missään pidemmässä kertomuksessa.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: hdc - 22.04.2018 klo 21:37:13
Ja nuo olivat ihan sodan aikaan, eli vähän samaan tyyliin kuin Gottfredsonin Mikissä tai Taliaferron Akussa sota näkyi kun se oli ajankohtainen...mutta leffoissahan noita sotilasfarsseja tehtailtiin monta usealla vuosikymmenellä.

Ja Ryhmy&Romppainen olisi tosiaan voinut taipua sujuvasti sarjakuvaksi, enää sille ei ehkä niin ole tilausta...
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: J Lehto - 23.04.2018 klo 06:59:34

91:anin set-upillahan ei ole mitään tekoa ryssän kauhistuttamisen
kanssa, vaan se on sukua Fennada-filmin 1950-luvun sotilasfarsseille.
Ei ole mitään apriorista syytä miksi genre ei olisi voinut siirtyä myös
Suomessa sarjakuvalehtien sivuille.

Lehdessä on itse nimihahmon lisäksi vakiona Åsa-Nisse, Kronblom sekä
ironisen kulahtaneita Pikku Riku-uusintoja. Mutta kiinnostavin anti
siinä ovat uudemmat ruotsalaiset huumoripiirtäjät. Tuossa tuplanumerossa
jota en ole vielä hankkinut (Keravan City-market uudistui ja taisi tiputtaa
ruotsalaiset pois) näytti olevan jokin uusi debyyttikin.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: VesaK - 23.04.2018 klo 12:15:51
Meillä ovat Masi ja korkkarit paikanneet sota/sotilassarjakuva-aukon.

Hämmästelen Mokkerin suosiota Ruotsissa aina vaan, kaksi 91-lehteä, yksi 87-lehti, kausijulkaisuja...
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 23.04.2018 klo 17:11:43
Ilmestyikö Korkkareita Ruotsissa koskaan? Tanskaksi tuli kyllä, mutta en muista yhtään havaintoa ruotsalaisista.

70-luvulla serkkupoika Ruotsista osti kesäisin divarista Suomessa aimo määrän korkkareita mukaansa, erityisesti lentsikkaperäisiä. Kun harrasti lentokoneiden pienoismalleja, eli "koottavia" kuten meillä sanottiin.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 24.04.2018 klo 18:47:43
Meillä ovat Masi ja korkkarit paikanneet sota/sotilassarjakuva-aukon.

Hämmästelen Mokkerin suosiota Ruotsissa aina vaan, kaksi 91-lehteä, yksi 87-lehti, kausijulkaisuja...

Wikipedian mukaan 87:an -lehti sisältää pelkkiä Mokkeri-uusintoja. Mikä tuo toinen 91:an sitten on?

Rudolf Petersson tapasi intissä haitaria soittavan vaalean kaverin ja päänsä sängelle ajaneen toisen sällin. Näiden ulkonäkö siirtyi sitten Mokkerille ja Törttölälle. Esikuvien luonteet olivat vaan toisin päin oikeassa elämässä.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: J Lehto - 30.04.2018 klo 21:09:51
Wikipedian mukaan 87:an -lehti sisältää pelkkiä Mokkeri-uusintoja. Mikä tuo toinen 91:an sitten on?


Epävirallinen kotisivu
http://91an.net/
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 13.06.2019 klo 16:52:03
Ostin kovakantisen Lilla Fridolf -järkäleen, joka sisältää vuosialbumit 1958-1970. Kuulemma sarjan parhaat ovat tässä. Kaksiväristä "lingonsyltiä" koko kirja, paitsi albumien kannet ovat väreissä.

Luin vasta esi- ja jälkipuheet. Enimmäkseen niissä on radiosarjasta ja elokuvista juttuja, niiden lehtimainoksia ja stillkuvia. Torsten Bjarresta ja Rune Mobergista on kyllä pitkät tekstit. Ei oikein käynyt selville paljonko Moberg kirjoitti itse sarjakuvaa. Ainakin radion ja leffojen tarinat hän teki.

Nuoremman polven piirtäjä Johan Wanloo väittää omassa esseessään että Torsten Bjarre on Ruotsin Jack Kirby. Perustelee väitteensä perinpohjaisesti, mutta omia fiiliksiäänhän hän tuo esiin. Mutta on Bjarre pottunokka-alalla ihan huippu. Suomeksi ei tietääkseni muuta Pikku Rikua tullut kuin Bjarrea. Sarjakirjat ja vuosialbumit ovat hyviä. Lehteen ei kovin hyviä sarjoja osunut.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 13.06.2019 klo 18:26:48
Kyllähän nyt suomalainenkin Pikku-Riku -kokoelma olis kiva. Mut kun ei.
Löytysköhän tuota kirjastoista? Siis ihan Lilla-Fridolf on kirjan nimi?

Timo
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: VesaK - 13.06.2019 klo 19:35:29
Suomeksi ei tietääkseni oli muuta Pikku Rikua tullut kuin Bjarrea.

Lentosotamies Pommia (Flygsoldat 113 Bom) tuli kaksi Semicin sarjakirjaa, numerot 20 ja 35.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 13.06.2019 klo 19:54:25
Timo:
Moberg & Bjarre: Lilla Fridolf - Alla årsalbum 1958-1970.

Olen nyt lukenut kolmisenkymmentä sivua, eli ekan vuosialbumin. Suomeksi on tullut osa, mutta uudelleenpiirrettynä. Jälkipuheen yhteydessä ollut Lentosotamies Pommi vuodelta 1941 oli myös suomeksi uudelleenpiirretty. Sama piirtäjä tosin oli.

Ei niitä Suomea varten piirretty uudelleen, vaan fiksattu lehtimuotoon.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 13.06.2019 klo 19:56:37
Lentosotamies Pommia (Flygsoldat 113 Bom) tuli kaksi Semicin sarjakirjaa, numerot 20 ja 35.

Joo mutta tarkoitin toisin päin. Kaikki Rikut suomeksi olivat Bjarrea. Myöhemmin oli useita piirtäjiä, ja heidän ruotsinkielistä versioitaan on nähty suomalaisilla lehtihyllyilläkin.

91:an-näkkärissä oli Gosta Gummessonin piirtämää Rikua. Vain yhden jakson olen nähnyt. Kuulemani mukaan Bjarre sai välillä kenkää kun hänen Rikunsa ei ollut näyttelijä Douglas Hågen näköinen.

Rikulla oli aluksi Hågen leukaparta Bjarrenkin piirtämänä, tässä kirjassa se näyttäisi kadonneen puolivälissä. Viiksetkin kutistuivat pienemmiksi, mutta vähitellen. Esipuheessa sanottiin, että kun Hågen kuolemasta (1959) oli kulunut tarpeeksi aikaa, ei hahmon tarvinnut muistuttaa häntä.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 13.06.2019 klo 20:33:39
Timo:
Moberg & Bjarre: Lilla Fridolf - Alla årsalbum 1958-1970.

No, eipä ole ainakaan Helmet-kirjastoissa.
Ainoat Rune Mobergit on kolme vanhaa Masi lehteä 1970-luvulta, joissa on Pikku-Rikua mukana. Joo, kolme vanhaa Masi-lehteä on Pasilan kirjastossa.

Timo
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 13.06.2019 klo 20:44:03
Ruotsissa Masi oli Pikku Rikun kakkossarja ennenkuin siirtyi omaan lehteensä. Suomessa toisin päin.

Mutta kirjastoa voi pyytää hankkimaan Lilla Fridolfin.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 20.06.2019 klo 10:24:36
Lehtimuotoon saatettaessa oli perheväkivaltaa leikattu pois. On tietysti mahdollista että sensurointi tehtiin vasta Suomessa, mutta en oikein usko.

Riku sai Selmalta usein kunnolla turpaan.

Eikä Lillenin pikkusiskoa muistaakseni ikinä nähty Suomessa. Lillan syntyi vuoden 1965 vuosialbumissa, eikä kyllä tässäkään häntä myöhemmin enää nähdä eikä mainita mitään.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 08.12.2019 klo 19:20:25
Sairaalassa ollessani sain vanhoja Masi-lehtiä. Pikku Rikua niissä kaikissa oli, mutta eipä ollut enää Bjarrea. Kakkosluokan piirtäjät yrittivät toki matkia.

Joskus 80-luvulla luin uudempaa Lentosotamies Pommia. Piirtäjä oli Mustiksesta tuttu Bertil Wilhelmsson. Miehet näyttivät samalta kuin Bjarrella, naiset vähän siltä kuin Mustiksessa, ja alastonkohtauskin oli.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: VesaK - 15.12.2019 klo 18:16:47
Ilmaiskorista nappasin puoli tusinaa Lilla Fridolf ja Åsa-Nisse -lehteä 1990-luvun alusta. Hårregyd, miten kälysiä juttuja. Yhden sanomalehtistripin verran tilaa tarvinnut vitsi venytetty keskimäärin kahteen sivuun. Tosi buskis-meininkiä. Vien läpyskät takaisin Sarjakuvakeskukselle kun ehdin.
Vieläköhän Netflixissä on uusiotuotantoinen Åsa-Nisse-elokuva? Viimeksi katsoessa nukahdin kesken, josko nyt pääsisi puolitoistatuntisen loppuun asti...
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 16.12.2019 klo 00:34:35
Åsa-Nisse-vilimi vuodelta 1949 löytyy Tuupista. Mitään en ymmärrä, mutta ehkä ihan hyväkin.

Timo
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 31.07.2020 klo 10:58:39
Muistelin että Helgellä olisi omakin ketju, mutta enpä löytänyt. Onko Helgeä
 suomeksi enempää kuin kaksi albumia?

Ruotsiksi näkyy olevan yli 80, useampana eri sarjana, joten noissa on varmaankin päällekkäisyyttä. Lisäksi on sarjakuvalehti, jossa on vissiin muutakin kuin Helgeä.

Alkuperäinen tekijä Lars Mortimer kuoli 2014, mutta sarja jatkuu useammankin tekijän voimin.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 31.07.2020 klo 11:09:27
Rymy-Eetuhan oli ihan ryssän kauhu, muutamakin alppari sillä teemalla tuli sodan aikaan.

Timo

Luin Jukka Seppisen Vaaran vuodet -kirjaa, siinä kerrottiin että joitakin kirjoja kiellettiin 40-luvun lopulla neuvostovastaisina. Joukossa oli Rymy-Eetu, ryssän kauhu.

Seppinen kyllä puhelee paljon omiaan, myös muissa kirjoissaan. Kirjastossa sanottiin, että ei mitään kirjoja ole kielletty, pois hyllystä niitä kerättiin, mutta niitä on aina saanut lainaksi pyytämällä. Ja varastossa Riihimäen kirjastossa onkin Hitlerin Taisteluni. Ja nyt varasto on avoinna asiakkaille aina kun muukin kirjasto.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: VesaK - 01.08.2020 klo 14:06:12
Muistelin että Helgellä olisi omakin ketju, mutta enpä löytänyt. Onko Helgeä
 suomeksi enempää kuin kaksi albumia?

En usko olevan. Maakuntalehdissä Helge ilmestyy yhä sitkeästi. Ja on Helgeä ollut jossain Huba-sarjojen kaltaisessa makasiinijulkaisussakin aikoinaan.
Etelä-Ruotsi (ainakin)  on täysin hirvihullua aluetta, Helge tulee vastaan joka puodissa ja kaikenlainen muu hirvikrääsä, hirvi-olutta myöten. Hirvipuistokin löytyy.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 18.08.2020 klo 16:02:15
Suomalaiset albumit ovat vuosilta 2002 ja 2003. Ensinmainitun mainitaan sisältävän sarjoja vuodesta 1991 asti.

Tilasin stora bokenit vuosilta 2009 ja 2010. Eli halvimmat. Stora bokenit näyttävät olevan järjestään satasivuisia. Lisää voi tilata jos siltä,tuntuu.

Edit
Hälge stora bokenit ovat saman kokoisia kuin vaikka suomeksi tullut Rocky. Parempaa paksumpaa paperia vaan. Heti eka strippi oli tuttu, Uffe ampuu muurahaista kun ei löydä suurempaa eläintä tapettavaksi.

Saisihan suomalaisista metsästäjistäkin huumoria. Kuten naakkajahdista, saalis kaksi naakkaa ja yksi osuman saanut metsästäjä.

Kansanedustaja Mikko Kärnä valitti muuten Turun kaupungille kun joku kaupungin työntekijä oli suutuspäissään somessa kehottanut metsästäjiä ampumaan mieluummin toisiaan. Oikeasti yrittää saada tälle lastensuojelun työntekijälle potkuja.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 03.09.2020 klo 16:45:42
Hälge stora boken 2009 on erilainen kuin suomeksi tulleet albumit. Ihmisiä ja jahtikoiraa esitetään suht vähän. Hälgen lisäksi keskeisiä hahmoja ovat siili, hämähäkki, muurahaiset, pöllöt ja korpit. Jälkimmäiset haluavat että Hälge ammutaan, että saavat syötävää.

Aluksihan sarjassa metsästäjä Edwin oli selkeästi päähenkilö. Koira Blixten oli tämän apuri, macho metsästäjä Uffe oli kateuden kohde, ja Hälge oli Punainen Paroni.

Vuoden 2010 stora bokenia vasta pläräsin, mutta jahti näyttää olevan enemmän esillä. Ja Hälgella on paritteluaikeita mielessä.

Vuosien 2011 ja 2013 pitäisi saapua kohta. 2012 on vissiin loppuun myyty, ja jos jollakin on Hälge stora boken vuodelta 2012 niin saa kaupata mulle.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 19.09.2020 klo 17:35:27
Stora bokenit ovat näköjään koottu teemojen mukaan. Ensimmäinen lukemani oli lähinnä metsän eläinten keskinäistä kommunikointIa. Jopa muurahaispesät ja puut juttelevat keskenään. Jahtia nähdään vain sen verran että korpit odottavat pääsevänsä osille kun Helge suolistetaan. Kamala luonto...

Toinen on jahtipitoisempi. Jahtikoira Blixten on selvä Ressu-kopio.

Aloitin kolmatta albumia. Om natur och naturbehov. Eli on paljon vitsejä joissa kakkahätä yllättää kesken jahdin. Hirvikin käy pöntöllä.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: VesaK - 24.09.2020 klo 18:45:52
Helge on saanut oman museon. Lars Mortimer ehti piirtää 7000 strippiä elinaikanaan, nykyisin Egmont Publishing jatkaa Helgen tuotantoa. Sarjan pääpiirtäjä on Alan Kamieniarczyk.

Museo sijaitsee Alftassa, Hälsinglandissa.

Www.edsbyn-alfta.se
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 29.09.2020 klo 13:27:39
Ostin ”tohvelisankariboksin” kun halvalla sai. Rikun piipittävä ääni tulee kyllä jatkossa mieleen aina kun noita sarjakuvia lukee.

Selma (Hjördis Pettersson) taas vetää niin teatterimaneeria kuin mahdolista. Oivallinen valinta rooliin.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 18.10.2020 klo 15:56:15

Uti vår hage on tietyllä tapaa kuin päivitetty versio Åsa-Nissestä, modernia buskis-komiikkaa pikkukylässä. Sellainen Mämmilän ja Fingerporin diskuteeraava risteytys. Hyvin piirrettyä, helppolukuista, mutta joku vinkkeli siinä tökkii finska ögöniin.


Kaksi albumia ostin, missä pitäis olla parhaat ensimmäisten 10 vuoden ajalta. Sarja on alkanut 1986. Mämmilää se ei muistuta, vaikka kävihän siinä kuningatar Silvia kunniavieraana, vrt. Mämmilässä maaherrat. Silvia käski johtajaa varomaan ettet lyö moukarilla kuningatarta sormille. Löi päähän. Sarjassa on selkeästi vain yksi päähenkilö, jollaista Mämmilässä ei ole. Eikä ole ainakaan näissä varhaisissa sarjoissa mitään pidempää juonen kaarta.

Åsa-Nisse on hyvä vertailukohta. Vähän modernimpaa maalaishuumoria.
Otsikko: Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
Kirjoitti: Jukka Laine - 03.12.2020 klo 12:46:40
Hälgen nykyinen piirtäjä on Alan Kamieniarczyk, ja toisena käsikirjoittajana on Danny Ahrling. Ei näitä uusia sarjoja Lars Mortimerin (k. 2014) sarjoista erota muuten kuin että Alan K. ei signeeraa. Stora bokeneissa on nykyisin sekaisin uusia ja vanhoja sarjoja. Kerran vuodessa ilmestyy uusi. Minulla on näitä yksitoista, pari puuttuu välistä.

Normikokoisia albumeja ilmestyy useita vuodessa, ja tietysti joulualbumi. Lisäksi on oma lehtikin, jossa on myös muita sarjoja. Minulla on yksi vanha Åsa-Nisse jossa Hälge oli kakkossarjana.