Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvamarkkinat => Tapahtumat, näyttelyt ja koulutus => Aiheen aloitti: Reijo Valta - 15.09.2020 klo 12:07:36

Otsikko: Zineton
Kirjoitti: Reijo Valta - 15.09.2020 klo 12:07:36
Tiedote:

Zineton-taidehaasteessa koetellaan pienlehtien rajoja

Zineton on luova maraton, jossa juoksemisen sijaan tehdään zine eli pienlehti alusta loppuun vain yhden viikonlopun aikana. Kaikki yksin tai yhdessä tehdyt zinet ovat nähtävillä viikonlopun jälkeen sekä verkossa että viikon mittaisessa näyttelyssä Alakulttuurikeskus Loukossa Helsingin Kalliossa.

Zineton-pienlehtihaaste järjestetään syyskuussa 18.-20.9.2020 ensimmäistä kertaa. Idea taidemaratoniin syntyi viime keväänä, kun koronatilanne Suomessa näytti pahimmalta. Tapahtuma-alalla toimivat tuottaja- ja graafikkoystävykset kokivat ahdistusta omasta toimeentulostaan, sekä huolta siitä, koska saisi taas turvallisesti harrastaa ja oleilla ystävien kanssa. Alli Paasikiven Säätiö ja Grafia jakoivat apurahan projektille, josta kuoriutui Zineton; taidehaaste, jossa tehdään zine yhden viikonlopun aikana. Pienlehden voi toimittaa ns. koronaturvallisesti vaikka omalta kotisohvalta eli tapahtuma ei ole sidottu tiettyyn paikkaan.

Resepti zinen tekoon voi olla monenlainen. Pienlehti voi olla fiktiivinen tarina, pohtiva tai poeettinen teksti, valokuvateos tai vaikkapa sarjakuva. Lopullinen työ voi olla täysin visuaalinen, täysin kirjallinen, fyysinen tai digitaalinen. Zine ei juuri tunne rajoja ja Zineton toivottaakin kaikki zineformaatti-innovaatiot ilolla tervetulleiksi maailmaan.

Haaste alkaa perjantaina 18.9.2020 klo 17, kun zineteemat arvotaan osallistujille ja päättyy sunnuntaina 20.9.2020 klo 19 valmiiden zinejen palautukseen. Tapahtuma huipentuu perjantaina 2.10.2020 järjestettävään Zineton-gaalaan ja -näyttelyn avajaisiin Alakulttuurikeskus Loukossa Helsingissä, jossa juhlistetaan jokaista valmistunutta zineä sekä niiden tekijää. Avajaisissa arvo- ja armovaltainen Zineton-raati jakaa kunniamainintoja ansioituneille zineille.

Tähän mennessä raatiin on valikoitunut lavarunouden asemaa ja toimintaedellytyksiä edistävä Helsinki Poetry Connection ry, itsenäinen kustantamo ja itsenäisten julkaisijoiden kauppa Khaos Publishing, skeittaaja ja muun muassa skeittilehtien “Katupöly” ja “High Jump” luoja Pena Järvelin sekä suoran toiminnan keinoin parempaa ilmastopolitiikkaa vaativa Elokapina-liike.

Haasteeseen on syyskuun alkuun mennessä ilmoittautunut mukaan jo 31 tiimiä ja yhteensä 45 zinen tekijää.


* zineton.com (https://zineton.com/)