Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvantekijöiden keskustelut => Julkaisu, markkinointi, tekijänoikeudet ja palkkiot => Aiheen aloitti: Näpertäjä - 25.03.2004 klo 10:52:26
-
Teoreettinen kysymys:
Jos teen päheen omakustanteen, painossa oikein painatan, ja sitten myyn sitä erilaisissa myyjäisissä ja sarjakuvafestareilla, ja sitten jonkun maagisen ihmeen kautta saisin siitä jonkinlaista voittoa, niin pitääkö siitä ilmoittaa verottajalle ja jopa maksaa veroa?
-
???
riippuu siitä kuinka paljon joudut käyttämään alkupääomaa ja että pistätkö myynnistä saadut rahat tilille vai sukanvarteen.
itse voisin suositella sukanvartta
;D
-
Tietenkin sukanvarteen...
Kysymys onkin teoreettinen. Jos olisin kunniallinen kansalainen ja tekisin kaiken niinkuin pitäisi, ja jos olisin ihan guru sarjakuvantekijä joka vielä jäisi voitonpuolelle tällaisessa.
-
Periaatteessa tuloista pitää maksaa veroa. Käytännössä asiasta ei taida kannattaa huolehtia. Jos menet asiaa viralliselta taholta tiedustelemaan saat ikuisen kammon alkaa yrittämään yhtään mitään.
Ainakin joskus on käsityöalan messuilla kiertänyt verotarkastaja tutkimassa kirjanpitoa?
Jos myynti on kovin hurjaa, niin silloinhan jo jaksaa veroja maksaakin . Painokulujen vähentäminenkin on hankalaa jos ei ole ilmoittanut myyntiä.
On myös olemassa pykälä joka sallii oman omaisuuden myynnin tiettyyn rajaan saakka ilman veroa. En tiedä voiko sitä soveltaa tähän.
Itse en asiasta huolehtisi (ei saa tulkita yllytykseksi)
Kertokoot asiasta perillä olevat enemmän. Tämäkin on hyvä aihe selvittää.
Holle
-
No toinen kysymys, jos joku ostaisi minulta sarjakuvan (no saa sitä haaveilla!) ja pyydän siitä 10 euroa, niin pitääkö minun maksaa siitä veroa ja kenelle? Eli mikä on siis virallinen kanta? Minkä prosentin mukaan, miten alvit, jne?
-
Asian voi myös kääntää niin päin, että jos harjoittaa yhtäänkään mittavampaa kustannustoimintaa sen taustalle kannattaa kyhätä yhdistys toiminimi tms. Siis taloudellisesti kannattaa.
Täällä edelliset vastaukset jo aika hyvin kattaakin aiheen. Alvin piiriin hakeudutaan.
Muu byrokratia, kuten ISBN/ISSN (katso Kupla-akatemia) ja vapaakappaleet (Yliopiston kirjastolle) hyödyttää myös periaatteessa eniten itseä, vaikka ne taakalta tuntuukin.
-
On myös olemassa pykälä joka sallii oman omaisuuden myynnin tiettyyn rajaan saakka ilman veroa. En tiedä voiko sitä soveltaa tähän.
Itse en asiasta huolehtisi (ei saa tulkita yllytykseksi)
Kertokoot asiasta perillä olevat enemmän. Tämäkin on hyvä aihe selvittää.
Holle
jos ruvetaan saivartelemaan, voidaan harrastelijataide määritellä omaisuudeksi, jolloin tiettyyn pisteeseen voi "pimeänä" myydä omia tuotoksiaan.
siis jos sarjakuva lasketaan taiteeksi ja omien sarjakuvien taso voidaan jo laskea sarjakuvaksi (allekirj.) ::)