Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Kotimaiset sarjakuvat => : Reima Mäkinen 19.06.2003 klo 21:43:06
-
Muistaakseni se oli Kokkila joka nimesi Puutaheinään vanhimmaksi yhtäjaksoisesti ilmestyneeksi kotimaiseksi sarjaksi(?)
Mutta mitä mieltä olette. Eikös Titun palsta Seurassa ole sarjakuva? Ainakin nykytrendien valossa se on. Toisaalta siinä ei ole vakihahmoja... Mutta ensi vuonna Titun palsta taitaa täyttää 40. Respektiä lähtee ainakin täältä aika tavalla. Skidinä tapasin tykätä siitä rutkasti. Nythän viiva on mennyt aika Schulz-maiseksi vapinaksi.
Joonas sinnittelee Unto Uneksijan kanssa. En nyt jaksa tarkistaa, mutta hänelläkin lienee menemässä 30 v rikki? Ellei jo mennyt. Pekka Puupää ilmestyi aika pitkään samoin kai Kieku ja Kaiku?
-
Joonas itse sanoi, pari vuotta sitten, että pitäis vielä kuusi vuotta jaksaa niin sitten Unto U olisi pisimpään jatkunut kotimainen sarjakuva (jossa on vakihahmoja). Eli siis v. 2007 asti. Silloin sarja menisi Pekka Puupään aikajanasta ohitse.
Rymy-Eetu oli myös sangen pitkäikäinen äijä, ja sieltä kotimaisen sarjakuvan alkuhistoriasta muistettakoon myös Junnu ja Herra Kerhonen.
Muistakaa myös Jopen Lempi (1980-) sekä Näkymätön Viänänen (1973-)
-
No joo, on Unto Uneksijallakin joskus ollut haamupiirtäjiä, muistaakseni Tarmo Koivisto ainakin? Silti, on ilmestynyt koko ajan alkuvuodestaan lähtien.
Muumi ei ole ilmestynyt yhtäjaksoisesti, sillä Lars Jansson lopetti sarjan 1975. Ilmestymiseen tuli yli 10 vuoden tauko, ennen kuin Murtosaari, Rauhala, Sinisalo, Ruusuvuori ym. jatkoivat, ja sitten sanomalehtisarjan tekijöiksi tulivat nimim. Toto ja Niffe, samat herrat löytyvät myös Myrkky-lehdessä ilahduttavan Myyntimies Mynttisen "takaa".
Muumeille kunniaksi, että ovat ainoita suomalaisia sarjakuvahahmoja, joita ovat työstäneet myös ulkomaalaiset tekijät. (Mikäli Hunt Emersonin satunnaista Punaniska-sarjaa ei lasketa).
-
Ohhoh.. Unto Uneksija jatkuu siis vieläkin? :o
Se oli suosikkini kaikissa "tavallisissa lehdissä" ilmestyvistä sarjakuvista vielä joskus 90-luvun alussa, mutta sitten isäukko lopetti Pellervon tilaamisen ja en ole törmännyt kyseiseen sarjaan enää kovin monta kertaa.
Mitä aiheita siinä nykyään edes käsitellään?
-
Muistaakseni se oli Kokkila joka nimesi Puutaheinään vanhimmaksi yhtäjaksoisesti ilmestyneeksi kotimaiseksi sarjaksi(?)
Mutta mitä mieltä olette. Eikös Titun palsta Seurassa ole sarjakuva?
Heittoni Puutaheinää-sarjiksesta pisimpään yhtäjaksoisesti ilmestyneenä kotimaisena sarjiksena oli ehkä harkitsematon, mutta aika lähellä kärkeä se kyllä on... ainakin yhä ilmestyvistä. Suomalaisen sarjakuvan ensyklopedian mukaan sarja alkoi 1965, yritän tarkistaa asian vielä Paavolalta itseltään joskus juhannuksen jälkeen. Lisäksi sarja on ilmestynyt koko ajan samassa lehdessä, kuten tietysti Titu ja Unto Uneksijakin.
T.Kokkila
-
Sinänsä jännä juttu, että joku sarja on ilmestynyt yhdessä lehdessä noin pitkään. Pitkäikäisiä viikkolehtiä on mediamaailman myllerryksissä yhä vähemmän.
Mikähän lienee Pellervonkin levikin kehitys? Joonas saa siitä muuten käsittämättömän hyvä palkkion (suhteessa muihin tietooni tulleisiin alan palkkioihin)
Summa summarum, jos mielii rikkoa tässä mainittuja ennätyksiä lienee parasta satsata esim. Hesariin, vaikka mistä sitä tietää missä kuosissa sekään paperilehtenä on 30 vuoden kuluttua. Lineekö joku räätälöity (sarjakuvat saa lehteen erikseen tilaamalla) tai verkosta printattava hässäkkä sekin lehti sitten...
-
Muistaakseni se oli Kokkila joka nimesi Puutaheinään vanhimmaksi yhtäjaksoisesti ilmestyneeksi kotimaiseksi sarjaksi(?)
Noniin... sain hra Paavolan puhelimeen ja tarkistin Puutaheinää-sarjiksen alkamisajan: syyskuu 1965. Paavolan mukaan sekä Titu että Unto Uneksija ovat aloittaneet myöhemmin.
Tosin Suom. sarjak. ensyklopedia kertoo Titulointia-sarjan alkaneen 1964, Unto Uneksijan 1966. Titu siis saattaa vetää pidemmän korren, riippuen lähteestä ja sarjakuvan määritelmästä. Kenellä on Seuroja vuodelta 1964? Oliko sarja silloin pilapiirros vai sarjakuva, jota muistuttavaksi se on nykyään muotoutunut?
Kieku ja Kaiku toki on pitkäikäisempi, vuodesta 1927 vuoteen 1975, mutta siinä oli eri kirjoittajia eri aikoina, eikä sarja tietysti ilmestyy enää. Pekka Puupää taas ilmestyi vuodesta 1925 vuoteen 1970. Tekijähän siinäkin vaihtui välillä.
Saivartelu jatkukoon!
T.Kokkila
-
En ihan vuoteen 1964 muista, mutta Titulointia on mielestäni ollut aina ihan samanlainen. Puutaheinään tavoin se ei mielestäni ole sarjakuva, vaikkka näissä molemmissa käytetäänkin puhekuplia. Mielestäni sarjakuvassa pitää olla etenevä tarina ruudusta toiseen.
Olen muuten tuosta vuodesta 1964 eri mieltä. Omistin aikoinaan Seuroja (Ja Apuja ynnä Viikkosanomia, löytyivät setäni ostaman talon vintiltä v. 1979) vuodelta 1966 eikä niissä ollut ainuttakaan Titua. Irtileikatut sarjakuvat ovat yhä tallella ja olisin kyllä Titutkin leikannut jos niitä olisi ollut. Eino-Ollitkin leikkasin.
Minulla on mielikuva että Titulointia-albumissa olisi mainittu sarjan alkaneen vuonna 1968. Kirjastosta voinee tarkastaa.
Mistäs muuten Timo Kokkilan sarjakuvia voi nykyisin lukea?
Titun kokelma-alppari (Kootut kuplat) löytyy omastakin hyllystä. Siinä ei puhuta mitään sarjan alkamisvuodesta, eikä muuten kerrota edes julkaisuvuotta. Kustantaja on Yhtyneet kuvalehdet ja hinta 28,50, siinä kaikki. Vai onko Titulta ilmestynyt muita koosteita?
Paavola vaikutti kovin varmalta, että Titu aloitti paljon myöhemmin kuin Puutaheinää, mutta ensyklopedia on toista mieltä. Mutta kuten tästä huomaamme, näiden asioiden kiistaton tutkiminen on hankalaa ja virheitä sattuu. On toki mahdollista että Titu olisi esiintynyt Seurassa aluksi satunnaisesti tms.
Itse suosin sarjakuva-käsitteen laajaa tulkintaa, johon mahtuu ainakin Puutaheinää ja suurimmaksi osaksi Titukin. Monet Titun piirrokset ovat ikäänkuin strippejä jotka on levitetty koko sivulle. Sitäpaitsi, Jykä ja Rike on palkittu puupäähatulla, eli sikäli he ovat tunnustettuja sarjakuvantekijöitä. Heh.
Omista tekemisistäni voi lukea kotisivuiltani www.saunalahti.fi/~tkokkila vaikka eipä se ihan ajan tasalla ole.
Itsellänikin on muuten juhlavuosi, As. Oy Kivikenno-sarjani on ilmestynyt 20 vuotta! Ja Peräsmieskin täyttäisi 20 jos olisi elossa. Peräsmiehen poika tosin jatkaa huonon maun levitystä Koululainen-lehdessä.
-
Itsellänikin on muuten juhlavuosi, As. Oy Kivikenno-sarjani on ilmestynyt 20 vuotta!
Congrats!
Ja Peräsmieskin täyttäisi 20 jos olisi elossa. Peräsmiehen poika tosin jatkaa huonon maun levitystä Koululainen-lehdessä.
Eikös tästä pieru-kakka-huumorin viljelystä kiltissä Koululaisessa tullut jotain hapanta palautetta?
Timo
-
Runteli heittää vesilintua on ainoa Jykä&Rike-julkaisu. Mutta Titulta on julkaistu em. lisäksi myös kovakantinen kollektio "Hyvä Suomi".
Helpoimmalla näistä väittelyistä pääsisi tutustumalla helsingin yliopiston kirjaston kokoelmaan: http://www.lib.helsinki.fi/
-
Helpoimmalla näistä väittelyistä pääsisi tutustumalla helsingin yliopiston kirjaston kokoelmaan: http://www.lib.helsinki.fi/
Juu... kiitos linkistä, Vesa... sieltä löytyy Titun kirjoja kolme:
Valitut vitsaukset, 1974
Kootut kuplat, 1979
Hyvä Suomi, 1981
-
Peräsmieskin täyttäisi 20 jos olisi elossa. Peräsmiehen poika tosin jatkaa huonon maun levitystä Koululainen-lehdessä.
Eikös tästä pieru-kakka-huumorin viljelystä kiltissä Koululaisessa tullut jotain hapanta palautetta?
Peräsmiehen poika aloitti tammikuussa 2003 oikein kannen kera Koululaisessa. Alkujärkytys oli kai sen verran paha, että palautetta oli tullut niin vanhemmilta kuin opettajiltakin. Melu laantui kuitenkin melko nopeasti, eikä kai suurempia ongelmia ole enää ollut. Koululaisen nettikeskustelupalstalla sarja sai murskaavia kommentteja, mutta toisaalta taas oli lukijakyselyssä kolmen suosituimman osaston joukossa jossain ikäryhmässä.
Oikeasti sarjassa ei ole mitään kovin uskallettua, mutta toki aihepiiri ja tyylilaji herättää inhoa. Katotaan jos saisin luvan pistää jonkun jakson nettisivulleni tässä joskus.
-
Paavola vaikutti kovin varmalta, että Titu aloitti paljon myöhemmin kuin Puutaheinää, mutta ensyklopedia on toista mieltä. Mutta kuten tästä huomaamme, näiden asioiden kiistaton tutkiminen on hankalaa ja virheitä sattuu. On toki mahdollista että Titu olisi esiintynyt Seurassa aluksi satunnaisesti tms.
Luulen että Jykä on oikeassa. Minulla oli useita kymmeniä peräkkäisiä Seuran numeroita v.1966. Ei Titun Titua.
Täytyi kaivaa tämä vanha keskustelu esiin, kun TV-maailma lehden numerossa 48 sattui silmiin pikku-uutinen, jossa kerrottiin Titusta. Hyppönen ja Enbuske olivat telkkarissa vitsailleet siitä, onko Titua olemassakaan, koska Seuran palstakuvassa on ollut sama valokuva miehestä jo 20 vuotta, vai onko Titua vaihdettu?
TV-maailma oli haastatellut Titua ja todisti (hyvin pienen) kuvan kera, että mies on olemassa. Kuulemma "taatusti aito seitsemänkymppinen herrasmies, todistettavasti nuoren näköinen livenäkin".
Lisäksi " Taiteilija Jorma Tiittanen kertoo tehneensä Seura-lehden pilapiirroksia joka numeroon jo vuodesta 1965. Vain yksi viikko jäi väliin: Olof Palmen murhauutisoinnin sekaan ei Titun huumoria hyväksytty. "Olen kyllä vanhemmiten antanut sen kutakuinkin anteeksi", naureskelee yllättävästä huomiosta ilahtunut Tiittanen."
-
Seppäsen ja Panzarin Me Muut on kohtapuoleen 27-vuotias. Wallun Mikrokivikausi täyttää 20 vuotta. Puutaheinää 40 v.
Muumeja en laskisi tähän jatkumoon, se on vähän sama kuin jos Aku Ankan ikää listaisi.
-
Muumi kai ilmestyy yhäkin?
Muumi on pisimpään jatkunut kotimainen sarjakuva.
eikö muumin ilmestymisessä ollut taukoa aika paljon ennenkuin nykyiset tekijät sitä alkoivat tehdä... ???
-
Muumi ei jatku enää uudempienkaan tekijöiden strippisarjana, nyt lehdissä on vain uusintoja vanhoista sarjoista. Jykä & Riken Puutaheinää täyttää 40 vuotta periaatteessa jo vappuna.
http://www.bullspress.fi/muumi.htm - sisältää vanhentunutta tietoa.
-
Kissa pöydälle: Sarjani lämsänperäläiset, joka häveliäisyyssyistä tunnetaan nykyisin nimellä Armas (mm. Rondo), alkoi ilmestyä v. 1977 eli ensi vuonna on 30 v. plakkarissa. Tosin ekat stripit piirsin jo 1976, mutta julkaisija odotutti hetken, kunnes sai uuden offsett-painon tms. silloista hienoa...
Ja ei kun juhlitaan!
-
sekä wallun että kokkilan sarjoja nonstopissa 'lukijoiden sarjakuvat'-osastolla. onkos kellään skanneja näistä?
Tarvittaessa löytyy. Wallu ainakin julkaisi jotain jo Ruudussa. Eikös vain?
Timo
-
Onnittelut Wallulle! Oletko laskenut edes suurin piirtein miten paljon Lämsänperäläis-strippejä olet tehnyt? Ja vielä ilman tekstiä!
Nonstopissa oli tosiaan pari mun sarjistani... vuodesta en nyt ole varma, mutta täytynee kaivaa kellarista lehdet esiin. Tänä vuonna tuli 30 vuotta täyteen sarjakuvantekijänä siinä mielessä, että kesällä 1976 ekat strippini julkaistiin paikallislehdessä Etelä-Pohjanmaalla. On ollut tarkoitus tehdä historiaosio nettisivulleni näytteiden kera, mutta kas kun on ollut muuta puuhaa taas...
-
Nonstopissa oli tosiaan pari mun sarjistani... vuodesta en nyt ole varma, mutta täytynee kaivaa kellarista lehdet esiin.
Ei tarvitse mennä Kvaakin arkistokellaria pidemmälle:
http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=293
Mm. Wallun ja P.A. Mannisen sarjiksia oli myös 1970-luvun lopun Sarjainfoissa.
-
Hm... juu. Miten sitä voisi kunnolla muistaa 30 vuoden takaisia asioita, kun ei muista parin vuoden takaisiakaan.