Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Sarjakuvailmaisu, sarjakuvan estetiikka ja historia => Aiheen aloitti: Lurker - 17.09.2007 klo 19:30:48

Otsikko: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Lurker - 17.09.2007 klo 19:30:48
Hevoshullun sarjoista on aikaisemminkin keskusteltu (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,3303.0.html)...
...mutta nyt lehdelle on avattava ihan oma nimikkosäikeensä, koska Hevoshullun huippupiirtäjä Lena Furberg saapuu Suomeen!

Tämän arvovieraan lehdistötilaisuus on Hartwall Areenalla 20.10.2007 Glitnir Helsinki International Horse Show'n aikana. Ks. lehdistötiedote. (http://www.egmontkustannus.fi/images/files/070915_Hevoshullu_low.pdf)

Furbergilta on juuri julkaistu suomeksi kolme osaa Tuuvan tallia, realistista hevossarjakuvaa. Useimmille on kuitenkin varmaan tuttu hänen humoristinen Polle-sarjakuvansa.

Otsikko: Vs: Hevoshullu
Kirjoitti: Maria D - 17.09.2007 klo 19:42:45
No vautsi vau. Pitäisiköhän vaivautua sinne paikan päälle että näkee muinaisen esikuvansa ilmielävänä? Mistään en oppinut paremmin piirtämään hevosia kuin Lenan sarjiksista ja tein jopa oman Polle-kopioni, jonka käsikirjoitukset on vielä tallella ja huvittavaa luettavaa. x)
Otsikko: Vs: Hevoshullu
Kirjoitti: Lurker - 17.09.2007 klo 19:49:06
Hevoshullu on yksi niitä pitkään ilmestyneitä sarjakuvalehtiä, joiden levikki on ollut oikeasti koko ajan suuri. Tyttöjen sarjakuvaa, totta kai, mutta ko. lehdessä on jatkosarjana ilmestynyt mm. Mustan oriin seikkailuja, jotka olisivat kelpo luettavaa myös pojille. Joskus on ollut myös historian kuuluisista hevosista sarja, jossa veri lensi taistelutantereilla!
Otsikko: Vs: Hevoshullu
Kirjoitti: Lurker - 12.10.2007 klo 08:17:57
Tyttöjen hulluttelu hevosten kanssa on jatkunut jo 35 vuotta. Arvostelu etusivulla. (http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=931)
Otsikko: Vs: Hevoshullu
Kirjoitti: Tzenni - 19.12.2007 klo 18:58:51
Voi ei! Olin HIHSissä mutten todellakaan tiennyt Lenan paikallaolosta. Nyt harmittaa. Pienenä Lenan sarjakuvat taisivat olla ensimmäisiä jolta tietoisesti hain lisää töitä tekijän perusteella. (Ah ja voi niitä ameeboita jotka eivät hanki mieluisestansa piirtäjästä/ym. henkilöstä lisää tietoa...) Taisin olla 10-11v kun eräissä kisoissa jähmetyin n. 2 tunniksi selailemaan kahvioon vanhoista HH:ista Lenan tekemiä sarjoja.
Pitäisi ostaa Lenan TT- albumeita kun viitsii.
Miten on muuten HH:n nykyinen taso? Joskus selailin HH:a/VV:a kaupassa ja aivan järkytyin kun näin sarjakuvien tilanteen. Sinne oli linnoittautunut mangatyyli ja ei mistään parhaimmasta päästä näyttänyt olevan! Hei kamoon heppapiirtäjät, hevossarjakuvissa viehättää enemmän realistinen kuvaus ellei se fantasia ole erittäin hyvin tehtyä. :/
Otsikko: Vs: Hevoshullu
Kirjoitti: Matti Karjalainen - 20.12.2007 klo 21:21:49
Olen lapsena hyvinkin kiinnostunut hevosista ja lueskelin paikallisessa kirjastossa myös Hevoshullua. Furbergin sarjakuvista "Polle" jäi tietysti parhaiten mieleen ja minulla oli sellainen pehmolelukin (sarjassamme kiusallisia paljastuksia menneisyydestä), mutta nykyisin kun sitä silmäilee kirjaston tiskillä, niin eipä se paljon jaksa huvittaa. Ei pärjää edes "Karviselle", tosin enpäs taida olla kohderyhmääkään enää.

Kuinkas pitkään "Villivarsa" on muuten porskuttanut?

lehdessä on jatkosarjana ilmestynyt mm. Mustan oriin seikkailuja, jotka olisivat kelpo luettavaa myös pojille. Joskus on ollut myös historian kuuluisista hevosista sarja, jossa veri lensi taistelutantereilla!

Aivan totta. "Mustan orin seikkailuista" on jäänyt hyviä mielikuvia niin sarjakuvina kuin Walter Farleyn nuortenkirjoinakin. Pidin myös erilaisista historiallisista seikkailuista, joissa oltiin antiikin Rooman Colosseumilla kilpa-ajoissa tai jotain sellaista.
Otsikko: Vs: Hevoshullu
Kirjoitti: Will73 - 21.04.2008 klo 21:58:32
Oo, Furbergin ohella Joonas teki 70-80-luvun taitteessa suurimman vaikutuksen pieneen heppahulluun. Neroja molemmat, ja Joonaksen sarjat kyllä on ihan poikalukijakelpoisiakin. Niissä Joonaksen "muissa" heppasarjiksissa oli ainakin ilkeä Viivi ja kiltti Kaisa, tummatukkaisen komistuksen nimi on jo painunut unholaan. Sirkus Napoleonin salskean Viktorin viikset sen sijaan muistan edelleen!

Mulle tulee HH työn puolesta (kannattaa valita ammatti oikein!), ja taso on ihan yhtä hyvää tai huonoa kuin 80-luvullakin, kun lehteä tilasin. Silloinkin oli välillä aika hirveitä virityksiä, joissain sarjoissa kaikki hevosten varusteet oli piirretty päin peetä ja jopa ohjia pidettiin väärin kädessä - tästä muistan olleeni erityisen tuohtunut noin 12-vuotiaana. Nyky-HH:ssa ilahduttaa erityisesti yksisivuinen Herkko-sarjis, joka on siis kotimaista ns. lukijan tekemää sarjakuvaa. Joka kerta naurattaa hereästi, kun sitä lukee.

Sen sijaan saman kustantamon Jessy on aivan käsittämätöntä puuppaa, josta saa päänsäryn joka kerta, kun sitä lukee.  :(

Viimeisimmän Pahkasika-koosteen "Hepo Piikki" pilkkaa heppasarjoja. Hannu Mänttäri on tavoitellut Joonaksen tyyliä. Joonaksen heppasarjoja ilmestyi 70-luvulla usein Hevoshullussa. Muitakin kuin Sirkus Napoleon.
Otsikko: Vs: Hevoshullu
Kirjoitti: Lurker - 01.11.2009 klo 10:57:43
Lena Furberg opettaa sinutkin piirtämään hummia! Luepa arvostelu oppaasta. (http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=1312) Toivottavasti tämän albumin opeilla saadaan joskus lisää suomalaisia piirtäjiä Hevoshulluun!
Otsikko: Vs: Hevoshullu
Kirjoitti: Darzee - 02.11.2009 klo 14:40:28
Muistan joskus pienenä lukeneeni jonkun sukulaistytön vanhasta 80-luvun alun Hevoshullusta Kari Leppäsen kuvittaman tarinan hevosen evoluutiosta. Kun aihetta koskeva tieto on varmasti tarkentunut likimain 30 vuodessa, olisi komeaa saada läpyskään uusi versio nykyvekaroita valistamaan.
Aikaisemmat keskustelijat ovat viitanneet HH:ssa julkaistuihin historiallisiin sarjoihin. Omiin silmiini ei ole koskaan sattunut yhtäkään; tosin en kyllä voi kehua seuranneeni lehteä kauhean säännöllisesti. Jos lehdessä tosiaan on jo perinteitä historia-aiheiden saralla, niin sitten vain vaikka kertomaan Don Quijotea Rosinanten näkökulmasta - kiinnostavat tarinat eivät heti lopu:)
Otsikko: Vs: Hevoshullu
Kirjoitti: EetuT - 14.11.2009 klo 21:29:24
Täältä (http://fi.wikipedia.org/wiki/Uljas_Musta) löytyi väite, että suomeksi olisi ilmestynyt Uljas Musta -sarjakuvalehti. Pitäneekö paikkaansa?

Pitää paikkansa.

Albumi, ilmestymisvuosi 1979, muistaakseni kannessa lukee tv:stä tuttu tai jotain vastaavaa.

Lehti, Kuvitettuja Klassikkoja numero 81 (1961?), tämä kai sitten perustuu romaaniin.
Otsikko: Vs: Suomalaiset Scifisarjakuvat
Kirjoitti: sila - 15.07.2010 klo 13:43:34
Uma teki aikoinaan nuo Hevosviisas sarjakuva-albumit Hilsu saa jäädä ja Kultainen kesä minun vinkistä ja kehotuksesta.

Niissä on hevostietoutta ja -ohjeistusta sarjakuvamuodossa.
Otsikko: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 13.11.2013 klo 11:37:34
Hevosen piirtämistä varmaan puidaan enemmän toisaalla, mutta koska kyseessä on yksi ihmiskunnan historian tärkeimmistä eläinlajeista, se ansainnee oman estetiikkaketjunsa siinä missä Turku, Tampere, Suomi, naiskauneus tai homot.  :)
 
Leppänen listasi blokissaan tärkeimpiä sarjakuvahevosia näin:
Myrskytuuli, Trigger, Hopea, Hyrrä, Hero ja Diablo. Matkasta unohtui kuitenkin mm. Hölkyn ja Pollen sekä realistisemman puolen telkkarisarjasankarin Uljaan mustan (alkup. Fury) nimi. (Enpäs laita linkkiä Leppäsen blogiin kun hänen teksteillään on valitettavan todennäköinen taipumus hävitä olemattomiin.)

Bongaukset hyvistä heppakuvista eivät liene pahitteeksi, referenssejä kun sillä saralla ainakin jokainen piirtäjä tarvitsee silloin tällöin.
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Darzee - 13.11.2013 klo 11:58:20
Eikö Leppänen maininnut Jolly Jumperia?

EDIT: Kirjoitushetkellä näkyvillä olevassa blogitekstissään mainitsee. Jolly Jumper sai 1980-luvulla oman jättikirjankin ("Minä Jolly Jumper"), johon on kai yritetty koota sellaisia Luke-tarinoita, joissa Jollylla on erityisen näkyvä rooli. Omassakin hyllyssäni tuo on, mutta en ole aikoihin lukenut. Lista tarinoista löytyy täältä  (http://koti.welho.com/z14/sarjakuvat/lucky_luke_kokoelmat.html). Näiden lisäksi hevostelua on tavanomaistakin LL-seikkailua enemmän ainakin albumeissa "Palkkionmetsästäjä" ja "Kaunis Quebec".

Yakarin Pieni ukkonen on tällä foorumilla varmaan monelle tuttu, ja Yakari-albumeissa hevosia on aina paljon. Päärooliinkin ne pääsevät silloin tällöin, suomeksikin on tullut "Pienen ukkosen salaisuus", ja myöhemmissä albumeissa Yakari kohtaa muun muassa appaloosia ja aasin.
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Darzee - 13.11.2013 klo 13:18:52
John Byrne sanoi että hevosia on vaikea piirtää. Varmasti ainakin sellaisilla joiden sarjakuvissa ei yleensä ole juuri hevosia.

Hevosta taidetaan yleisestikin pitää yhtenä vaikeimmista eläinkohteista piirtää tavallisuudestaan huolimatta. Itse taiteilevilla kvaakilaisilla lienee tähän punnitumpaa sanottavaa kuin minulla.

Supersankarisarjakuvissa, joista Byrnekin on tunnetuin, ei hevosia ihan kauheasti ole. Superhevonen Komeetta (josta tarkempaa tietoa mm. Superelukat-ketjussa (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,228.0.html)) on nähty Suomessakin ainakin Teräsmies-spesiaalissa 4/1992 Curt Swanin piirtämänä. Swanin koni ei jäänyt mieleeni erityisen hienona, muttei sattunut silmiinkään. Marvelin puolella ritariteemaisilla hahmoilla on ollut polleja, siivekkäillä ratsuilla ovat taistoon käyneet ainakin yksi (ehkä useampikin) Mustan Ritarin nimeä käyttänyt sekä Rautamiehen vihollinen Kauhuritari (Dreadknight). Myös Asgardiin sijoittuvissa Thor-tarinoissa hevosia vilahtelee.

Nimekkäistä auteureista ainakin Hugo Pratt voidaan nimetä taitelijana, jonka tuotokset usein sijoittuvat aikakauteen, jona hevoset olivat nykyistä suuremmassa roolissa useampien ihmisten arjessa. Prattin hepat eivät kuitenkaan ole erityisesti jääneet mieleeni. Piirsikö se niitä yhtä hyvin kuin kaikkea muutakin?
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Kahkonen - 13.11.2013 klo 13:44:48
KTL:n vieraskirjassa olikin jo mainittu Willerin Dynamiitti. Ja Bamsen Billy Boy. Ja nyt on bloki-kirjoituksessakin (http://www.karileppanencomics.fi/ktl%20blog.htm).

Hortensiasta oli joku jopa Wikipedia-artikkelin väsännyt mutta varsin nopeasti se poistettiin: http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Hortensia&oldid=2230624
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Darzee - 13.11.2013 klo 15:32:45
KTL:n vieraskirjassa olikin jo mainittu Willerin Dynamiitti. Ja Bamsen Billy Boy. Ja nyt on bloki-kirjoituksessakin (http://www.karileppanencomics.fi/ktl%20blog.htm).

Hortensiasta oli joku jopa Wikipedia-artikkelin väsännyt mutta varsin nopeasti se poistettiin: http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Hortensia&oldid=2230624

Billy Boy muistuttaa Peppi Pitkätossun Pikku-Ukkoa. Kenties se on ollut tarkoituskin. Hortensia on Don Rosalta ihan hauska oivallus, joskin äksystä hummasta olisi luullut irtoavan vielä enemmänkin pikkuvitsejä. Disney-sarjakuvien hevosista harva kahdella koivella kulkevaa Polle Koninkaulusta lukuun ottamatta on päässyt parrasvaloihin, mutta Panchito-kukon Señor Martinez nyt ainakin tulee mieleen. Piirroselokuvissa komeita ratsuja on nähty paljon, mutta pysytään sarjakuvissa.

Pystyasentoisia hevoseläimiä ovat myös Hanna-Barberan Salama-Santeri (Quick Draw McGraw) ja Baba Looey, jotka lienevät vilahtaneet Retu ja kumppanit -lehdessä. Akukin on toki koetellut hevosurheilua sen verran moneen otteeseen, että yhden teemanumeron tämän alan edesottamuksista Ankkalinnassa varmaan voisi halutessaan koota.
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 13.11.2013 klo 16:49:38
John Byrne sanoi että hevosia on vaikea piirtää. Varmasti ainakin sellaisilla joiden sarjakuvissa ei yleensä ole juuri hevosia.
Sama juttu on koirien kanssa. Kun niitä heppoja harva pääsee "luonnossa" luonnostelemaan tai katselemaan. Ja mallihan ei pysy paikallaan. Pari vuotta sitten yritin piirtää, ja kiusallisen tietoisia konit olivat siitä että niitä tuijotin, pakenivat. Enste pitäisi kai tutustua että malli rentoutuisi. Ja sitten niillä on ne lihakset, ihan niin kuin ihmisilläkin. Eli muoto muuttuu asennon mukaan, ikäviä lyhennyksiä syntyy aina kun hepo on muuten kuin sivuprofiilikuvassa, ja ne pitäisi hallita. Kaupan päälle tulee sitten vielä ns. hevosrekvisiitta, loimet, satulat, suitset, päitset, riimut, länget, kärryt ja kuolaimet... kaikki nää pitäisi tuntea. Useimmat piirtäjät kai kopsaavat toisiltaan, sillä harva noitakaan on päässyt näkemään tai koeajamaan. (huhuu! missä Nuora?)

Uljas Musta (Black Beauty) oli muuten eri heppa kuin Fury eli Musta ori.
No niinpä. Menee mustit sekaisin.

Entäs sitten Hopeanuolen ratsu? Siis sen inkkarin. Peppi Pitkötossun hevonen taisi seikkailla ilman nimeä. Eikä ollut nimeä Tezukan sukkanauharitarin Sapphiren hevosellakaan (Ribon no Kishi -mangassa). Siinä sarjassa on kyllä kaiken kaikkiaan paljon hevosia. Tezukahan kehitti hepojen piirtämiseen ihan oman, yksinkertaistetun tyylin, pitäisi oikein tarkistaa missä määrin se malli on kopioitu vaikkapa Prinsessa Ruususen ritarilta?

Keitaro Arima kertoi suomessa ja Egmontilla käydessään, että Japanissa vähät nykysarjat, mitä hevosteemalla on väsätty, on suunnattu pojille. Siksi pohjoismainen heppatyttömeiniki vaikutti hänestä oudolta. (No, onhan se Hopeanuoli koramangakin poikain sarja) 50-luvulla sielläkin kyllä tehtiin enemmän länkkäreitä, realistisia ja vähemmän realistisia... (Täytyy laittaa kuvia näistä kunhan kerkiän)

Nimekkäistä auteureista ainakin Hugo Pratt voidaan nimetä taitelijana, jonka tuotokset usein sijoittuvat aikakauteen, jolloin hevoset olivat nykyistä suuremmassa roolissa useampien ihmisten arjessa. Prattin hepat eivät kuitenkaan ole erityisesti jääneet mieleeni. Piirsikö se niitä yhtä hyvin kuin kaikkea muutakin?
Nii, ehkä ei jaksanut tai halunnut? Muistellaan vain Manaralla piirrätettyä Intiaanikesää. Manarallahan on myös Paperimies  (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,7650.msg361415.html#msg361415), jonka omistan vain ruotsiksi nimellä Resan till Gwendoline.

Edit: Mitäs ihmettä, ihan kuin tuo Bamsen Billy Boy olis kopsattu Pippi Långstrupilta?

Ja tadaa: Lista över hästar i serier (http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Lista_%C3%B6ver_h%C3%A4star_i_serier)
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Kahkonen - 13.11.2013 klo 17:10:52
Molemmat pilkullisia ja vaaleaharjaisia ja hevosia, ei sen kummempaa yhdennäköisyyttä. Nallessa on myös pari muuta hevosta: Polle ja Pikku-Polle.
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Lurker - 13.11.2013 klo 18:39:31
Peppi Pitkötossun hevonen taisi seikkailla ilman nimeä.

Se oli Lilla Gubben.

(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=15908.0;attach=26822)
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 13.11.2013 klo 20:57:32
Marvelin puolella ritariteemaisilla hahmoilla on ollut polleja, siivekkäillä ratsuilla ovat taistoon käyneet ainakin yksi (ehkä useampikin) Mustan Ritarin nimeä käyttänyt sekä Rautamiehen vihollinen Kauhuritari (Dreadknight). Myös Asgardiin sijoittuvissa Thor-tarinoissa hevosia vilahtelee.
Tässä näyte DC:n Shininig Knightista (vuodelta 50 tai 51). Frazettan piirtämä, kuten näkyy ja sarjassa oli tuon lehden perusteella muutenkin paljon hevosia. Myös siivettömiä. Eipähän nuo Adventure Comicsissa ilmestyneet lyhyet stoorit häikäise, muuten kuin paikoitellen piirroksillaan.

Peppisarjiksiakin mulla on vain yksi alppu (P pitää kutsut) siinä hän kutsuu kolmesti hevosta vain hevoseksi vaikka Tossavainen on Tossavainen. Enkä nopealla vilkaisulla löytänyt hevon nimeä suomenkielisistä Peppi-kirjoistakaan. Tiedä sitten miten asia on uudessa, vastailmestyneessä sarjakuvalaitoksessa hoidettu? Lilla Gubben muistui kyllä heti mieleen tv-sarjasta, nyt kun asian mainitsit.

Molemmat pilkullisia ja vaaleaharjaisia ja hevosia, ei sen kummempaa yhdennäköisyyttä. Nallessa on myös pari muuta hevosta: Polle ja Pikku-Polle.
No, siis valkoisia papurikkoja molemmat, sitä tarkoitin. Hassua tuokin, että Nallen hepoille on annettu Suomessa sama nimi kuin Hevoshullun suosituimmalle sarjalle.
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Doctor Phantomizer - 13.11.2013 klo 23:02:30
Byrnen Next Men: Aftermathissa oli hevosia mutta Byrne fuskasi. Oheisessa kannessa on hevonen, mutta sisäsivuilla näkyy vain osa kun roomalainen istuu sen selässä tai niitä näkyy siluettina.

No, ihan hyvin se Byrne näyttää kuitenkin hevosen piirtävän.
Toisaalta, lapsen isänä olen tottunut tulkitsemaan lauseen "En osaa piirtää sitä ja tätä" muodossa "Osaan ihan hyvin piirtää sen, mutta se on vaikeaa."
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Kahkonen - 13.11.2013 klo 23:36:53
Prinssi Rohkean hevosen nimi ei ollut muistissa, mutta googlaamalla löytyi Arvak. Hevosenpää on myös vaakunassaan.
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Darzee - 14.11.2013 klo 14:43:09
Minun hevossuosikkini on Mikki Hiiren Luuskakoipi. Se ilmeikkyys ja luonteikkuus ovat jotain täysin ylittämätöntä, vaikka se ei edes puhu.

Luuskakoipi on kieltämättä hauska. Vaikeuksien kautta voittoon -tematiikka miellytti ilmeisesti Gottfredsonia, koska vain pari vuotta myöhäisemmät "Pluto, kilparadan sankari" ja "Suuri kamelikurkikilpailu" ovat juoneltaan hyvin samankaltaisia.

Eräässä sarjakuvassani esiintyi Eero-hevonen johon taisin ottaa mallia Aku Ankasta Paul Murryn piirtämistä hepoista.

Paul Murry piirsi hevosia myös lyhytikäiseksi jääneessä Buck O'Rue -lännensarjassaan. Hevosista sen helposti Murryn jäljeksi tunnistaakin.

Hiljattain edesmennyt Stan Lynde oli ainakin oman rajallisen ymmärrykseni mukaan ihan kelvollinen hevospiirtäjä, eikä väistellyt heppain kuvaamista lännensarjoissaan. Vaan onko Rick O' Shayllä tai Latigolla vakioratsua?

Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: tertsi - 14.11.2013 klo 14:46:40
Red Dustilla on Palominonsa.
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 14.11.2013 klo 15:42:02
Mun mielestä parhaat realistisesti toteutetut ratsukot, hevoset ja ratsastukset löytyvät Pecos-Billeistä ja Blueberryistä. Monet muutkin on hyviä, mutta näkemistäni nuo miellyttää eniten.
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: OM - 14.11.2013 klo 15:56:17
Minusta ehdottomasti parhaat hevoset löytyvät Blueberryistä ja Comanche alppareista. Ja Frank Sels piirsi taidokkaasti heppoja Hopeanuoli-sarjakuvalehdissä aikoinaan. Ja monet muutkin jotka on tällä mainittu.
Minä vierastan kovasti Pecos-Billin piirtäjän hevosia.  Niissä on jokin juttu jota en osaa selittää. Hienoja toki, mutta niissä on sellaista erikoista taiteellista tatsia ehkä joskus hieman hyberboloivaa otetta. Ne vaikuttavat välillä hieman liioitellusti piirretyiksi. Ei toki kaikki sarjan hevoset.
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Darzee - 14.11.2013 klo 15:57:12
Mun mielestä parhaat realistisesti toteutetut ratsukot, hevoset ja ratsastukset löytyvät Pecos-Billeistä ja Blueberryistä..

Giraud oli ilahduttavan hyvä eläinpiirtäjä. Hevosten ohella muistettaviin eläinvetoisiin kohtauksiin kuuluu Blueberryn kotkajahti Tsi-Na-Pah -albumissa.

Kari Leppänen -ketjussa (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,11840.315.html) mainitussa Mustanaamio-ekstrassa 2/1991 on pieni kuvanäyte Leppäsen hevosen esi-isiä käsittelevästä sarjakuvasta, joka on julkaistu Hevoshullussa vuonna 1981. Tämä Leppäsen pitäisi päivittää nykytutkimuksen mukaiseksi ja julkaisuttaa uudestaan, vaikuttaa kiinnostavalta. Aiemminkin olen Kvaakissa tämmöistä ehdottanut.

EDIT: Kahkonen mainitsi Prinssi Rohkean aiemmin tässä ketjussa, ja tämä johti ajatukseni muutamiin muihin sanomalehtisarjakuvan suuriin nimiin, joiden luulisi joskus hevosiakin paperille saattaneen. Millaista jälkeä saivat aikaan tällä saralla esimerkiksi Tarzan-kuvittajat Burne Hogarth ja Russ Manning? Tarzan toki tapaa enemmän viidakon eläimiä, mutta silti.
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: CryingBlueRain - 14.11.2013 klo 16:35:33
Siskolleni tuli 80-luvun alkupuolella Hevoshullu-lehti, ja luinhan sitä minäkin. Siellä oli kaikenlaisia hevosia hyvin ja välillä vähän huonommin piirrettynä. Darzeen mainitseman hevosen evoluutiota ja esihistoriaa esittelevän sarjakuvankin muistan. Tosin oma muistini väitti, että sen piirtäjä olisi ollut Hevoshullun vakioporukkaan kuulunut Lena Furberg. Niin sitä erehtyy, mutta olikohan juttu sitten Furbergin käsikirjoittama tai jotain...?

Kyllä se näemmä oli Leppäsen itse kässäämä. Niin, Hevoshullun parhaita sarjakuvia olivat mielestäni juuri ne historialliset tarinat, joita myös Furberg tapasi piirtää. Kovin rajuja ne eivät toki yleensä olleet, kun lehti oli kuitenkin pikkutytöille suunnattu.

(Trivia: Yhdessä 1800- ja 1900-lukujen taitteeseen sijoittuvassa Furbergin tarinassa esiintyi retku hevoskauppias, jonka ulkonäkö oli mielestäni lainattu Blueberry-albumissa Ruumiskirstun balladi kohdatulta puoskari Hieronymukselta).
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: OM - 14.11.2013 klo 17:08:43

Kari Lepänen piirsi useita Hevoshullu tarinoita nimellä Oskari. Hassu nimi.... ??? ::) Kari ilmeisesti ei voinut vaikuttaa tuohon Oskari nimeen mitenkään.
Mutta minulla on noita Hevoshullu irtonumeroita, jossa on sitten ihan omalla nimelläkin tehtyjä tarinoita.

CryingBlueRain mainitsema Lena Furberg on vallan mainio piirtäjä ja tehnyt todella monta piirrostarinaa. Hän on toteuttanut kuuluisista hevosista mielenkiintoisia tarinoita vuosien saatossa.
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Doctor Phantomizer - 14.11.2013 klo 17:18:20
Lista Marvelin hevosista.

http://marvel.wikia.com/Category:Horses

Mikä minua on aina hämännyt, on että miksi Sleipnir ei ole esiintynyt Thor sarjakuvissa?

Comet the Superhorse, Supergirl's pet horse lienee kaikkien aikojen näkyvin superheppa.
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: echramath - 14.11.2013 klo 19:10:56
Ollaan jo sivulla kaksi eikä Toni Ponia (http://www.kvaak.fi/naytauutinen.php?articleID=329) ole mainittu?
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 14.11.2013 klo 19:14:44
Ääh, Toni-Ponilla on tosiaan omakin ketju (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,6679.0.html).

Mutta montako jalkaa Marvelin Sleipnirillä on?  Kaheksan ainakin kuvahaun perusteella :)

Aiknanaan kun Oh! My Goddess alkoi ilmestyä Suomessa, sitä vähän ihmeteltiin että kuinkas tämä heponen puuttuu sarjasta lähes tyystin. Jossain alkupään kirjassa se vilahti abaut 1 ruudussa eikä sitä juoneen tiiviimmin kuuluvaa Yggdrasiliakaan paljon näytetty, vaikka kuitenkin Asgardin porukasta näissä jumalattarissa oli kyse. En sitten ole jaksanut kovin pitkälle seurata, mutta netti tietää että OMG animessa Sleipnirillä oli vähän isompi rooli (8-jalkaisena). Tarun mukaan kai 6-jalkainen versiokin olisi hyväksyttävä.

Ragnarök manhwaakaan en jaksanut kovin montaa pokkaria lukea, mutta siinä Sleipnir loisti myös poissaolollaan. Luulisi että nettiroolipelissä sentään...

Leppänen kyllä piirsi Sleipnirin melko farssimaiseksi yltyneeseen Wiggen, Aikamatkaajat-Asgardin Jumalat jaksoon (MN 9/99).

Kun nyt taruhevosiin päästiin, niin kohta täällä varmaan käydään läpi yksisarvinen.  :)

Edit:typo
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: samsoni - 15.11.2013 klo 00:31:42
(http://mustaheppa.sarjakuvablogit.com/files/2013/10/2013-10-10.jpg)
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Darzee - 15.11.2013 klo 09:39:11
Mustan hevosen mainitseminen vasta nyt oli kieltämättä aika nolo unohdus, pahoitteluni!!

Lista Marvelin hevosista.

Asgardin hevosista tuo musta siivekäs humma on nähty Suomessakin MARVELissa 5/1990.





Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: OM - 17.11.2013 klo 13:10:39




HUOM! Korjaus kirjoitukseeni. Lehti on siis HEVOSURHEILU eikä Hevoshullu-lehti. Menee hevoset sekaisin. Anteeksi kirjoitusvirheeni.


Seuraavassa Hevosurheilu lehdessä  tai jossain lähiaikojen tulevassa on artikkeli Kari Leppäsestä ja hänen hevosaiheisista sarjoistaan. Uskon, että mielenkiintoinen artikkeli mahdollisesti luvassa. Artikkelia ei ole kirjoittanut Murtosaari J.


Otin wikipediasta tietoa lehdestä: "  Keskiviikon numero keskittyy pelkästään raviurheiluun, perjantain lehti sisältää myös ratsastukseen liittyvää asiaa. Hevosurheilu julkaisee kaikkien Suomessa ajettavien totoravien lähtölistat sekä niiden täydelliset tulokset. Lisäksi lehti kertoo hevosurheilujärjestöjen toiminnasta, hevostaloudesta sekä hevosten lääkinnästä ja hoidosta.
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 17.11.2013 klo 17:19:04
HUOM! Korjaus kirjoitukseeni. Lehti on siis HEVOSURHEILU eikä Hevoshullu-lehti. Menee hevoset sekaisin. Anteeksi kirjoitusvirheeni.
Lienee sitten joku perjantainumero... Seuraavaksi voidaankin miettiä että keskustellaanko siitä heppaketjussa vai Leppäsketjussa? Mut, joo, eiköhän ennakkoilmoitus yhdessä paikassa riittäisi.  :)

Yksi henkilökohtaisista suosikeistani on Yoshikazu Yasuhiko, joka on (Gundamin ohella) tehnyt paljon historiallisia tarinoita. Ilmeisesti vain yksi niistä on käännetty, kolmiosainen Joan. Tässä siis näyte siitä, eli Jean d'Arcin elämää kuvataan.

Soji Yamakawa teki 50-luvulla näin, täysin länsimaisen tyylin, pieniä sarjakuvakirjoja. Niistä en valitettavasti ole nähnyt kuin esimerkkejä mangahistorian kirjoissa ja yhden hienon näyttelyn (josta tämä kuva on peräisin).

Oheinen ei nyt ole paras esimerkki Tezukan hevosesta, mutta näkee siitä ainakin tuon pitkälle tyylitellyn muodon. Sukkanauharitarissa oli muoto on sulavampaa, mutta sitä nyt löytyy hieman kuuklaamallakin: Ribon no kishi. Tämä esimerkki siis säveltäjän elämää käsittelevästä Ludvig B -mangasta.

Ja mangasta jos vielä puhutaan, niin Mangan värit kirjastani löytyy sivulta 19 Sanpei Shiraton aika hieno kansimaalaus. Englanniksikin käännetyssä Legend of Kamuissa nähdään kyllä upeita hevosia (Taschenin Manga-sämplerissä (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=375) on siitä pätkä, mutta Gravettissa valitettavasti ei) ja eiköhän Vagabondissakin ole hevosia?

Shiratosta juontui vielä mielleen Hiroshi Hirata, jonka Monofu kuuluu itseoikeutetusti muutamana kirjan laajuiseen "autionsaaren kirjastooni". Nettitarkkuudet eivät oikein tee hänen taiteelleen oikeutta, joten tässä näytteeksi vain pieni yksityiskohta. Hirata piirtelee varsin mielellään ratsastavia samuraita.

Seuraavaksi pitää kyllä postata tänne vielä muutama riemastuttavan epäonnistunut heppapiirros.
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Shunichiro - 17.11.2013 klo 20:26:18
Jos hevosista sarjakuvissa on puhe, niin ei voi ohittaa parivaljakon John Buscema & Ernie Chan työtä Conanissa. Esimerkkejä lihaksikkaista miehistä vähintään yhtä lihaksikkaiden hevosten selässä olisi varmaan satoja, mutta laitoin oheen pari myöhemmän kauden näytettä (skannaukset vähän pikaisia, en yrittänyt saumata tahi jälkikäsitellä mitenkään ihmeellisesti).

Yksittäissivu on Savage Sword of Conanin numerosta 205 ja aukeama seuraavasta numerosta (kai ne lentävätkin hevoset lasketaan tässä mukaan ;))

Kunpa pääsisi yleensäkin näkemään näiden jo edesmenneiden herrojen piirtämien sivujen originaaleja, voi vain kuvitella sitä sormenpäissä kutkuttelevaa musteviivojen aallokon tekstuuria!

- Jukka
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 20.11.2013 klo 11:42:13
Esimerkkejä lihaksikkaista miehistä vähintään yhtä lihaksikkaiden hevosten selässä
Samanlaista vantteraa mallia ja perunapeltolihaksistoa ovat täynnä tuon Hiratan hevoset. Pidemmän päälle vois kyllä alkaa tökkiä, ratsuissa pitäisi kyllä ainakin silloin tällöin näkyä myös se eläimen jalous ja eleganssi.

Mutta niitä vähemmän hyviä piirroksia... Tony Wong The Force of Buddha's Palm nro 10 vuodelta 1989, kun firmansa Jademan Comics yritti näillä lehdillä ekaa kertaa jenkkilän valloitusta.
Sittemmin Wong joutui vankilaan, oppi piirtämään hieman paremmin ja yritti puhkaista amerikan markkinan uudelleen noin 10v. sitten.
Huvittavaa tässä on mielestäni se miten  huolellisesti hevosen lihaksien muotoja on yritetty ristikkäisvarjostaa esiin, vaikka anatomia on päin prinkkalaa. Doh. Oma hevospiirtämiseni on samaa tasoa, että eipä ole siinä mielessä paljon varaa naureskella.

Toinen näyte on Wongin Jade dynastian tuottamasta kirjasta Legenday couple 2, 2002 (alkup. 1999). Ehkä Wong tosiaan kehittyi, mutta todennäköisemmin hän vain palkkasi studiolleen jonkun joka osasi piirtää hevosia. (En jaksa rikkoa kirjan selkää skannerissa, mutta kaipa tuosta valokuvastakin jotain näkee.)

Yksi kaikkien aikojen heppasuosikkini löytyy Mark Beyerin sarjakuvasta Dead things, joka julkaistiin Raw-antologian ekassa numerossa v. 1979. Kohtauksessa nähdään miten Jordan kannustaa löytöhevosen laukkaan paetakseen Amyn luota. Harmi että ratsastus "kesti" vain yhden ruudun verran.
Otsikko: Hevonen sarjakuvassa
Kirjoitti: Hartsa60 - 20.11.2013 klo 16:13:47
Olen toimittaja ja teen juttua aiheesta hevonen sarjakuvassa. Tiedätkö sarjakuvan hevosia joilla on nimet, tämän listan jatkoksi (ja ovatko nuo varmasti oikein): Myrskytuuli (Pecos Bill), Trigger (Roy Rogers), Hopea (Yksinäinen ratsastaja), Diablo (Cisco Kid), Hero (Mustanaamio), Polle Koninkaulus (Disney), Hölkky (Cocco Bill), Jolly Jumper (Lucky Luke), Dynamite (Tex Willer), Polle (Hevoshullu), Roque (Ratsupoliisi King).
Otsikko: Vs: Hevonen sarjakuvassa
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 20.11.2013 klo 16:35:37
Ks ketju aiheesta. (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,15908.0.html)

Milloin artikkeli ilmestyy ja missä?
Otsikko: Vs: Hevonen sarjakuvassa
Kirjoitti: Lurker - 20.11.2013 klo 18:10:17
Mistä ihmeestä tämä kiinnostunut sarjakuvien hevosiin on yhtäkkiä herännyt...?

Ja hei, onhan Musta hevonen (http://mustaheppa.sarjakuvablogit.com/).
http://www.gocomics.com/darksideofthehorse (http://www.gocomics.com/darksideofthehorse)
Otsikko: Vs: Hevonen sarjakuvassa
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 20.11.2013 klo 19:10:01
Olen toimittaja ja teen juttua aiheesta hevonen sarjakuvassa. Tiedätkö sarjakuvan hevosia joilla on nimet, tämän listan jatkoksi (ja ovatko nuo varmasti oikein): Myrskytuuli (Pecos Bill), Trigger (Roy Rogers), Hopea (Yksinäinen ratsastaja), Diablo (Cisco Kid), Hero (Mustanaamio), Polle Koninkaulus (Disney), Hölkky (Cocco Bill), Jolly Jumper (Lucky Luke), Dynamite (Tex Willer), Polle (Hevoshullu), Roque (Ratsupoliisi King).

Nuo nimet ovat oikein, mutta tunnettuja hevosiahan löytyy kymmenittäin, myös tuossa hevosketjussa mainitsemattomia (esim. Terästytön Komeetta tai Punasulan Konu). Sinun (toimittajan) täytyy arvioida mitkä voisivat olla lukijoille (tai katselijoille tai kuulijoille) tunnetuimmat.
Otsikko: Vs: Hevonen sarjakuvassa
Kirjoitti: Hartsa60 - 20.11.2013 klo 20:45:38
No halvattu, tuollahan olikin aiheesta jo aiempi keskustelu. Tämän voi unohtaa.

Juttu ilmestyy Hevosurheilussa, tarkkaa päivää ei ole vielä päätetty.
Otsikko: Vs: Hevonen sarjakuvassa
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 20.11.2013 klo 21:21:28
Mistä ihmeestä tämä kiinnostunut sarjakuvien hevosiin on yhtäkkiä herännyt...?
Lue se hevosketju. Vihjettä siellä.  :)

Ja hei, onhan Musta hevonen (http://mustaheppa.sarjakuvablogit.com/).
Jonka Samson nolosti joutui ite postaamaan siihen ketjuun. Mutta olikos sen nimi Heikki, vai muistanko jotenkin ihan väärin. Aiempaa keskustelua oli piirtäjän omassa ketjussa. (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,1556.30.html)
Otsikko: Vs: Hevonen sarjakuvassa
Kirjoitti: Clavia Z - 20.11.2013 klo 21:27:17
Heikkihän se.
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 20.11.2013 klo 21:33:39
Pitääpä vielä jatkaa ihan perussarjiksista sen verran, että jostain Tinttistä (Amerikassa) ja jopa Valerianista löytyy jumalattoman hienoja ratsastuskuvia, vaikka ne ei mitään heppapiirtäjien heppasarjiksia olekaan.

Armoitettu ihmisten ja apinoiden piirtäjä Brian Bolland sen sijaan on kertonut välttävänsä hevosten piirtämistä henkeen ja vereen. Vain yhden hevosaiheisen kannen mies on pitkin hampain tehnyt. Eikä se piirros edes ole mikään hirvitys, mutta ei myöskään kyllä samaa tasoa kuin hänen työnsä normaalisti. Ehkä tähän hevosvastaisuuteen on syynä sekin, että Bolland sanoo myös piirtävänsä mielellään ja pääsääntöisesti ilman mallikuvia.
Otsikko: Vs: Hevonen sarjakuvassa
Kirjoitti: samsoni - 20.11.2013 klo 21:40:12
Jonka Samson nolosti joutui ite postaamaan siihen ketjuun.

Heh, joo! Ehkä tässä hiljalleen alkaa muuntua promo sapiensiksi...
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 11.12.2013 klo 09:28:39
Onkos kukaan kuulolla olevista lukenut Wendyä? (http://www.egmontkustannus.fi/tuotteet-ja-julkaisukalenteri/sarjakuvat-ja-lasten-lehdet/wendy/) Mullakaan ei tuo lehden kohderyhmä osu ihan nappiin. Mutta millaisia ovat "Horseland-tv-sarjaan perustuva sarjis" ja "kansainvälinen Wendy-sarjakuva"? Lehti on ilmeisesti brittituotantoa. (http://bearalley.blogspot.fi/2011/12/wendy-british-comic-not-published-in.html)
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Doctor Phantomizer - 21.12.2013 klo 06:42:37
Ei se ole kohderyhmästä kiinni, jos hevonen ei pure eikä potki vaan se on kuollut.
Otsikko: Hevosurheilussa sarjakuva-asiaa
Kirjoitti: Hartsa60 - 17.01.2014 klo 09:27:23
Tänään (17.1) ilmestyneessä Hevosurheilussa on Kari T. Leppäsen haastattelu aiheesta hevonen sarjakuvassa.
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Hartsa60 - 17.01.2014 klo 14:31:30
Tänään ilmestyneessä Hevosurheilussa aiheesta artikkeli, jossa Kart T. Leppäsen haastattelu.
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Darzee - 20.01.2014 klo 09:36:52
Onkos kukaan kuulolla olevista lukenut Wendyä? (http://www.egmontkustannus.fi/tuotteet-ja-julkaisukalenteri/sarjakuvat-ja-lasten-lehdet/wendy/)

Tämän ketjun inspiroimana selasin kauppareissulla kirjoitushetkellä uusinta Villivarsa-lehteä (1/2014), josta löytyy muutama brittiläinen sarjakuvakin. Yhdessä jutussa on mukana vaaleatukkainen Wendy-niminen tyttö, mutta ei vaikuta oikein jutun päähenkilöltä, eikä sarjaa ole nimettykään sen mukaan. Samasta Wendystä voi silti olla kyse. Piirtäjä ei ole kummoinen ja juonikin kovin köykäinen, myös kohdeyleisö huomioiden.

Samassa lehdessä on myös vielä huonommin taiteiltu sarja Pedro-aasin koettelemuksista, alkuaan ilmeisesti kaltoin kohdeltuja työhevosia auttavan hyväntekeväisyysjärjestö The Brooken (http://www.thebrooke.org/) mainos.
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 30.06.2015 klo 21:17:09
Hajime Isayama liittyy niiden aasialaisartistien joukkoon, joiden jälkeä katsoessa ei tarvitse yhtään hävetä omissa piirroksissa esiintyviä hieman puujalkaisia ja kohloja koneja. Eka Titaanien sota -pokkari tarjoili tätä peuran pyllyä.
(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=8971.0;attach=30769;image)
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: haplo - 01.07.2015 klo 09:31:12
Isayaman hevoset on oikeastaan piirretty aika hyvin siihen nähden miltä moni muu seikka Titaanien sodassa näyttää. Mikä ei tietenkään tee niistä vähemmän pökkelöitä.
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 01.07.2015 klo 09:43:55
Täytyy vielä kunnolla lukaista tuota Titaanien sotaa. Kökkö piirros voi herättää monenlaisia tunteita ihan päivästäkin riippuen. Joskus ja jonkun mielestä se voi sopia ja toimia joku toinen taas saattaa kauhistua tai ihan raivostua.  :) Mutta noin keskimäärin mitä olen eri sarjoja nähnyt, niin aasialaispiirtäjät ei aina välttämättä hevospiirtäjinä juhli, olletenkin monet menee esteen yli matalasta kohdasta ja tyytyy kopsimaan Tezukaa, mutta sitten on vaikkapa Kaoru Morin kaltaisia tekijöitä, jotka paneutuu asiaan ihan tosissaan. Viittaan nyt Aron morsiamet pokkarisarjaan. Pari muuta onnistumista olen tähän ketjuun jo postannutkin.

Tuosta Jukan postauksesta tulee mieleen että Suomessakin on nähty jotain telkkumainoksia, joissa käytetään hevospäänaamaria. Ilmeisesti jonkin soritin meemi kehittynyt siitä sen jälkeen kun tuo on naamiaisasuna yleistynyt? Tiedä sitten sen tarkempaa historiaa.

Piirroksesta vain on aika vaikea erottaa naamaria ja hahmoa, jolla tosiaan on hevosen pää. ...Paitsi jos piirtäjä hallitsee kunnolla hevosten ilmeet, niinku vaikka Guarnido Blacksadissa.

(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=8971.0;attach=30771;image)
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Lurker - 23.08.2016 klo 20:23:38
Hevoshullusta tuttu Lena Furberg (Polle, Tuuvan talli) on vieraana tämän vuoden sarjakuvafestivaaleilla!
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 19.10.2016 klo 13:48:45
Hevoshullusta tuttu Lena Furberg (Polle, Tuuvan talli) on vieraana tämän vuoden sarjakuvafestivaaleilla!
Jep. Ja sarjakuvaTV tallensi (http://youtu.be/X8BuECaUglw).

Huomasin muuten, että Kvaakissa on vielä yksi hevoskeskustelu, jota ei ole tähän ketjuun liitetty tai linkattu. Juoksee kuin tuuli. (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,3303.msg53831.html#msg53831)

Siihen tuon linkatun keskustelun jatkoksi... Furbergkin on tehnyt ainakin yhden länkkärityylisen jutun (8 s.) "Auringosta itään, kuusta länteen", joka on julkaistu ekan kerran vuonna 1993 ja sitten uusintana muutama vuosi sitten Hevoshullun 40-vuotiskesäspeciaalissa. (Siitä on näyte tuossa videolla.)
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 12.07.2018 klo 09:17:36
Aikamoinen pettymys oli tämä uusi manga Jumping. Luvattu romantiikka loistaa poissaolollaan ja tulee tunne että piirtäjä ei ole koskaan nähnyt hevosta. Minua kiinnosti siinä se, että miten paljon juoni muistuttaa vaikkapa meille tuttuja, samalle kohderyhmälle suunnattuja Hevoshullun sarjoja. Peruskuvio on tätä kautta suomalaislukijalle tuttu. Mutta ainakaan ekassa pokkarissa tapahtumat eivät juurikaan etene, ratsastamisen tai muunkaan suhteen. Päähenkilö ja hänen kavrinsa ylireagoivat kaikkeen, siis joka ruudussa. Alussa se oli tavallaan hauskaa, mutta alkaa nopeasti rasittaa ainakin minua. Ehkä tämä kuuluu jo nykyään lajityypiin, mutta ei mene kyllä mulla läpi(?)

Uutta on taustalta paistaa heppakulttuurin miehisyys Japanissa. Piirrostyylillisesti myös se, että kompaktia mustaa varjoa ei näy esimerkiksi hevosten jaloissa. Piirtäjältä tämä tyyli vaatii enemmän kuin se että jätetään varjoon peittyvät yksityiskohdat lukijan kuviteltavaksi. Piirtäjä Asahi Tsutsui tosiaan kompastelee varsinkin hevosen jalkoihin ja tässä näyetkuvassakin ne ovat pahasti epämuodostuneet. Voi voi.
(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=8971.0;attach=37671;image)
Otsikko: Vs: Hevoset sarjakuvissa
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 19.06.2022 klo 20:32:02
Hevoshullu-spesiaalista 1/2022 on nyt arvostelu (https://www.kvaak.fi/37389/2022/06/19/hevoshullu-ja-polle-tayttavat-50/) Kvaakissa. Spesiaalin kautta vietetään Hevoshullu-lehden ja Polle-hahmon 50-vuotissynttäreitä.