Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Lännensarjakuvat => Aiheen aloitti: Fantastix - 02.09.2007 klo 14:30:28
-
Miten on sellaisen sarjakuvan kanssa kuin West Valkoinen intiaani.
Julkaistiinko niitä enemmän kuin 24 numeroa vuodesta 1979 vuoteen 1982? Kun löysin monta vuotta sitten ensimmäisen numeron jäin koukkuun. Luettuaan ne uudestaan muutama viikko sitten eivät kolisseet yhtä paljon mutta erinomainen lännensarja kuitenkin.
Coyote sarjaa en ole koskaan lukenut. Seikkaileeko siinä samat henkilöt?
-
En ole itse lukenut, mutta listaukset Lakoman sivuilla:
West (http://www.helsinki.fi/~lakoma/comics/lannensarjat/west/west.htm)
Coyote (http://www.helsinki.fi/~lakoma/comics/lannensarjat/coyote/coyote.htm)
Timo
-
Coyote eli Kojootti oli alunperin Jose Mallorqui luoma pulp-lukemisto, joka tuli tunnetuksi myös meillä suomessa 50-luvulla. Teosten kansikuvituksesta vastasi Francesco Patet, joka piirsi myös El Coyotesta sarjakuvia.
70-luvun kaljupäinen ja ilkeä Coyote sarjakuva tuntuu vieraalta. Tässä näyte 70-luvun sarjasta.
(http://img139.imageshack.us/img139/5008/kojoottimn7.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img139.imageshack.us/img139/5008/kojoottimn7.e90d06148b.jpg) (http://g.imageshack.us/g.php?h=139&i=kojoottimn7.jpg)
-
Huh, mikä fläsäri lapsuusvuosilta! Kettupuuhkainen Kojak haiskahtaa verikostolle. Piirrosjälkikin on kuin suoraan Mikko Komun kynästä!
-
Tämä Lambiek-sivustolta löytämäni Patetin Coyote sarjakuva näyttää minusta huomattavasti paremmalta.
(http://img149.imageshack.us/img149/852/coyotesl4.jpg) (http://imageshack.us)
[IMG]http://img149.imageshack.us/img149/852/coyotesl4 (http://g.imageshack.us/g.php?h=149&i=coyotesl4.jpg)
-
Tuo Lambiekin puolelta löytynyt Coyote on sama kuin vanha Mallorquin lukemistosankari (näitä oli paljon mummolan vintillä). Uudemmalla Coyotella ei liene mitään sen kanssa tekemistä. Vanhaa oikeaa Coyotea sarjakuvana ei liene suomennettu.
Sarjakuva:
(http://i21.ebayimg.com/06/i/001/0a/d1/7ec6_1.JPG)
ja lukemisto
(http://riemun.huuto.net/auctionimages/6/92/bfdce60cc3a8213d67ecd929e73cb-orig.jpg)
Timo
-
El Coyotesta näyttää olevan kirjoitettu juttu Wikipediassa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/El_Coyote
-
Täältä löytyi jopa kuva Francesc Batetista. Lisäksi tietoa myös muista taiteilijoista.
http://www.delcomic.es/museo/mono/catorce/catorce.htm
-
Uudemmalla Coyotella ei liene mitään sen kanssa tekemistä.
Tuo meksikolaisasu näyttäisi näillä olevan aika paljon samanlainen, liekö sattumaa?
Coyotehan ei ole kalju, vaan hänet on skalpeerattu (mutta jäänyt kuin ihmeen kaupalla henkiin). Samalla tapettiin hänen vaimonsa ja lapsensa. Tästä suivaantuneena Kojootti vannoi ottavansa 1000 pahantekijän päänahkaa niinku kostox...kun hän tiesi joutuvansa tappohommiin, hän laittoi kojoottinaamarin päällensä, mutta muuten liikkui kasvot paljaana. Muistikuvani mukaan hänellä ei ollut mitenkään salattu henkilöllisyys, vaan henkilöllisyys oli yleisesti tiedossa. Hänellä oli vesiputouksen takana olevassa salaisessa laaksossa tukikohta, jossa kuivatteli ja säilöi skalppeja pyykkinaruja muistuttavissa viritelmissä. Skalpeeratessaan Coyote usein totesi monesko nahka oli kyseessä, tyyliin: "214!" C. todella otti nuo 1000 päänahkaa ja sitten lopetti! Muistaakseni meni vielä naimisiin jonkin ampumansa pahiksen tyttären kanssa, onnellinen loppu siis...
-
Yhden numeron luettuani, taisi olla numero 5/1979, ei kyllä välttämättä innosta lähteä lukemaan noita muitakaan suomennettuja. Väkivaltainenhan ja sadistinenkin tuo tietysti on, mutta alkoi jo yhden tarinan sisällä toistaa liiaksi samoja kliseitä. Noita päänähkojakin napsittiin yhdessä tarinassa jo sen verran, että tuli mieleen että mikähän villin lännen Eka Vekara tämäkin on, kun ne aina jonnekin katosivat. Ja yksinäisen kostajan hahmo jää tosiaan vähän yksinäiseksi, ja sitä kautta melko tylsäksi ja tyhjäksi. Tässä jää kyllä kaipaamaan esim. Tex Willerien buddy-meininkiä, koska piirrosjälki ei kuitenkaan mitään kaikkein kamalinta ollut. Tämä voi johtua tosin siitäkin, että luin tuota ennen Pecos Billin nro 1/1982 ja tuon piirrostyylin perusteella pelottaa kyllä ajatuskin, että koskisi tuohon sarjakuvaan enää ikinä. Toisaalta nämähän kai olivatkin niitä pohjamutiin haukuttuja rimanalitusnumeroita.
Mitäs kokemusta on muuten pari numeroa julkaistusta Valkea Susi-sarjakuvasta, jonka mainos oli tuon Pecos Bill-numeron takakannessa, kannattaako hankkia talteen?