Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Strippi- ja sanomalehtisarjakuvat => Aiheen aloitti: Lurker - 27.07.2007 klo 10:46:58
-
Helsingin Sanomien viikonloppuliitteessä NYT (30/2007, s. 6) toimittaja Jussi Virratvuori ihmettelee Aqua Veran vanhassa mainoksessa (vuodelta 1939) esiintyvää Homer Simpsonin näköistä hahmoa. Eipä taida jutun kirjoittaja tietää, että kyseessä on ruotsalaisen Oscar Jacobssonin luoma hahmo Adamson, joka oli hyvin tunnettu sarjakuvasankari ympäri maailmaa. Vaan eipä ole näköjään enää...
Homerin ja Adamsonin yhdennäköisyyden ovat huomanneet sarjakuvanharrastajat toki aikaisemminkin. "Looking at these strips, I cannot get over how much the lead character appears to be an ancestor of Homer J. Simpson. Right down to the few stray hairs atop his head. I wonder if Matt Groening is a fan of the strip?" Barnacle Press (http://www.barnaclepress.com/comics/archives/comedy/adamsons_adventures/index.html)
-
Eipä taida jutun kirjoittaja tietää, että kyseessä on ruotsalaisen Oscar Jacobssonin luoma hahmo Adamson...
Mainitsee kyllä Adamsonin jutun lopussa.
Minäkin olen myhäillyt näiden kahden hahmon yhteneväisyydelle, vaikka ruotsalaisen nimi olikin hiipunut mielestä.
-
Oho, niin mainitseekin, en heti huomannut. Hutkin ennen kuin tutkin. Adamsonin nimellä taidetaan Ruotsissa jakaa myös vuotuinen sarjakuvapalkinto, joka vastaa meidän Puupäätämme.
-
Adamson on aika paljon samanlainen kuin Akseli Halosen Pulliainen, ja moni muu siihen aikaan stripeissä seikkaillut porvarisherra. Kaikkien kantaisä taitaa kuitennii olla Vihtori Vuorenkaiku. Paljonkohan samaa kaavaa ja ideaa hyödyntäviä sarjakuvia löytyy muista pohjoismaista, Euroopasta, Englannista ja Yhdysvalloista?
-
En ole sitä aikaisemmin edes tullut ajatelleeksi, mutta Marge ja Homer tosiaankin ovat kuin nykyajan "vulgaari esikaupunkiversio" Klaarasta ja Vihtorista. Rouvien tukkalaitteet ovat nekin molemmat aika fantasistisia...
-
Mikään ei ole mahdotonta, Fogelin tapaan myös Jacobsson kävi ameriikan ihmemaassa kaupittelemassa sarjakuvaan, ja ilmeisesti Adamson kolahti vähän paremmin siellä kuin Pekka Puupäämme. Mutta Jacobsson ei ollut enää täysissä voimissaan 1930-luvun lopulla, ja kuoli pian reissunsa jälkeen, näin ulkomuistelen. Boken on Adamson kannattaa hankkia, jos ja kun tulee esmes Tukholman kirjatoreilla vastaan. Mm. Guido Crepax ja Andre Franquin olivat tyytyväisiä pystistään.
Akseli Halonen ja Erkki Tanttu taisivat molemmat napata Jacobssonilta omiin sarjoihinsa saman(tyylisen) vitsin, siis ainakin yhden Adamsonista. Viiden pisteen kysymys: minkä?
-
Luovutan, no minkä?
-
Sekä Adamson, herra Pulliainen että Eetu joutuvat tullitarkastukseen, selviävät virkailijan epäilevän katseen alta puhtain paperein - kunnes lähtiessä kohottavat hattua hyvästiksi, ja sen alta tursuaa sikareita.
-
Ja Pekka Puupää (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=5431.msg85407#msg85407)... ai niin, olisihan minun pitänyt tuo muistaa.
-
ja Adamson itse Etelä-Suomen Sanomissa joulukuun 30. päivä 1930:
-
Adamson sarjakuvaa putkessa. Ajassaan kiinni mutta silti aikaa kestänyt.
https://www.slideshare.net/JulioPollinoTamayo/adamson-19201965-oscar-jacobsson (https://www.slideshare.net/JulioPollinoTamayo/adamson-19201965-oscar-jacobsson)
-
Hienoja!
Osa noista Adamsoneista olis voinu olla Herra Kerhosen tai Rymy Eetunkin kommelluksia.
Timo
-
En ole kovin montaa Lätsä-lehteä nähnyt, mutta näkemistäni numeroista en muista Adamsonia.
Vuonna 1927 ilmestyneessä, ensimmäisessä "Joulukärpäsessä" on pari strippiä Adamsonia "yksinoikeudella".
Lähden: Kansalliskirjaston digitodut aineistot - aikakauslehdet.
-
Lätsä-lehti ei alkuperäisenä ruotsiversionakaan elänyt pitkään, eikä sen yhteydessä mainita muita oheissarjoja kuin Rit-Olan Pihvi ja Banaani.
http://www.seriesam.com/cgi-bin/guide?s=tuffa+viktor