Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Sarjakuvailmaisu, sarjakuvan estetiikka ja historia => Aiheen aloitti: Foxtrot - 13.06.2003 klo 17:27:33
-
Ainakin minulle uusi on termi "Aikuisten Kuvakirja". Näin sitä käytettävän Turun Pääkirjastossa osaston Sarjakuvat vieressä olevasta hyllyköstä. Nopealla vilkaisulla Aikuisten Kuvakirjat -osasto sisälsi ihan sarjakuvien näköisiä julkaisuja, mutta myös enemmän kuvakirjamaisia juttuja. Kiinnostaisi tietää, käytetäänkö termiä yleisemminkin ja millä perusteilla jokin julkaisu tulee valituksi Aikuisten Kuvakirjaksi, eikä Sarjakuvaksi, vaikka olisikin sarjakuvaa. Minusta tuollaisen termin käyttöönotto on vähän turhaa, varsinkin kun sen käyttö näytä kovin johdonmukaiselta.
-
No entäs "graafinen novelli" nimitys, jota näkee käytettävän monista sarjakuva-albumeista nykyisin..
-
Kai sen pitäisi olla "graafinen romaani", eikä noin suora vääntö englanninkielen termistä "graphic novel" - engelskassa kun novel tarkoittaa romaania/kirjaa ja sitten taas "short story" novellia.
"Nyt uusia aikuisten kuvakirjoja kaikille kuvasarjojen ystäville!"
-
Niin, siis hämäävää kategoriassa "aikuisten kuvakirjat" oli se että osa oli sarjakuvaa ja osa kuvakirjoja. Vilkaisuni tosin oli hyvin hätäinen. Sisällöistä en osaa sanoa muuta kuin että minua ne lähinnä eivät innostaneet, mikä voisi hyvinkin viitata siihen, että ne ovat aikuisille suunnattuja, olenhan vasta 27 vuotias. "Graafisen romaanin" lisäksi nykyään voisi varmaan osasta sarjakuvia käyttää myös nimeä "tekstuaalinen kuvasarja", esimerkiksi teos "Enkelinkynsi", olikos se nyt mestari Moebiuksen, taisi se olla. Mutta olikos tuo "aikuisten kuvakirjat" termi nyt kenellekään entuudestaan tuttu vai onko se aivan uusi keksintö?
-
Kirjallisuus, elokuva, yms. taiteet jaetaan tunnetusti ns. genreihin eli lajityyppeihin SISÄLLÖN perusteella.
Uskoisin että tässä on takana saman suuntainen ajattelu. Graphic novel tai sarjakuvaromaani, kuvaavat pikemminkin teoksen muotoa kuin sisältöä.
Se, että "virallisissa piireissä" sarjakuvassa (ja kuvakirjoissa) tunnustetaan olevan lajityyppejä on mielestäni tervettä kehitystä. Perinteisestihän kirjastolaitos tunnistaa nähdäkseni vain kaksi vaihtoehtoa: Lasten sarjakuvat ja Sarjakuvat. Noo, siis muotonsa puolesta toki lehdet ja albumit sijoitellaan hieman erikseen, mutta sinänsä on hyvä, että ns. eroottisia vivahteita sisältävä materiaali sijoitetaan muusta sarjakuvasta erilleen.
Oliskohan tässä paikka ehdottaa kirjastoille vähän tolkullisemman jaottelusysteemin aloittamista. Teoksia lukemattoman saattaa tosin olla vaikea jaotella ja sijoitella sarjakuvia esim.
- Lasten sarjakuvat (alle 9 tai 10 v. tarkoitettu pilttiosasto)
- Aikuisten sarjakuvat (erotiikka)
- Sarjakuvaromaanit (sisällöllinen peruste)
- Seikkailusarjakuvat (perinteisesti iso alalaji)
- Huumori/viihdesarjakuviin (perinteisesti iso alalaji)
- Biografiset (omaa ja toisten elämää realistisesti kuvaavat) sarjakuvat
Mutta tässä taas kustantajat tai vaikkapa Sarjakuvaseura voisi jeesata tarjoamalla suosituksia.
-
Graafisesta romaanista keskustelua...
Castellucci, Hernandez & Matt talk Graphic Novels (http://www.comicbookresources.com/?page=article&id=16247)
Matt encouraged the writer to cut out the middle man and draw the comic himself. He noted the artwork for comics like “Peanuts” and even “Maus” was not terribly sophisticated. “Clarity is all that matters,” Matt said.
Ihan hyviä huomioita.
Aika komea paketti tuo The Complete Love and Rockets Library: Vol. 1.
-
Sarjakuvahan on muuten siinä mielessä neitseellinen, että yhteiskunnallisesti kantaaottavat (vrt. persepolis) tai tunteellisesti elämää suurempiin sfääreihin yltävät (vrt. rabbin katti) mestariteokset ovat vielä pitkälti tekemättä.
makuasioita.
Minusta näitä on merkittävässä määrin, mutta käännettynä/julkaistuna vähemmän.
tai sitten niiden elämää suurempi sfääri on niin omaa juttua että se joko avautuu tai sitten ei.
Aikuisten kuvakirjasta minulle tulee yhä aivan eri konnotaatio kuin kertomakirjallisuden edustaja jossa on tarinaan liittyviä plansseja.
Sarjakuvaa en osaa ajatella kuvakirjana sen enempää kuin elokuvaa valokuvasarjasummana vaikka molemmat ovat eittämättä totta.
Itse olen pitkään harmitellut kuinka juuri kuvittajien leipäpuu on kaventunut ja toisinaan haikailen niitä aikoja kun romaanissa saattoi olla juuri sivun kokoisia kuvia kertomuksesta ( turhan usein kyllä kuvana päähenkilö kiipeää kalliota ja kuvateksti toteaa Kalliota kiivetään)
Haluamatta sen enempää aliarvioida kirjastovirkailijoiden ammattitaitoa on suuri syy juuri sarjakuvalukutaidonpuute heidän osaltaan/ taidon omaavia on liian vähän muihin resursseihin nähden.
-
Eikä mikään graafinen romaani tai novelli vaan sarjakuvaromaani tai sarjakuvakirja, jos nyt pitää alkaa äheltämään uusien nimikkeiden kanssa. Graafinen novelli tai romaani tuo minulle mieleen lähinnä kirjan jossa on runsaasti grafiikkaa kuvituksena, ei sarjakuvaa. Kuvakirja on kirja jossa on kuvia, vaikka joku National Geographicin kuvakirja aasian viidakoista, ihanimmat ponit laitumillaan tms. Sarjakuva-albumit kova- ja pehmeäkantisina ovat nimikkeinä jo ihan yleisessä käytössä. Samoin kai pokkarit.
Ymmärtäisi tämän uusien nimikkeiden hakemisen jos sarjakuvia suomessakin kutsuttaisiin hupsutteluiksi tai vastaaviksi, mutta kun nimi on jo hyvä. Turhaa ulkomaalaisten apinointia.
-
Ymmärtäisi tämän uusien nimikkeiden hakemisen jos sarjakuvia suomessakin kutsuttaisiin hupsutteluiksi tai vastaaviksi, mutta kun nimi on jo hyvä. Turhaa ulkomaalaisten apinointia.
Hassua, en oo koskaan tullut ajatelleeksi tuota. Sarjakuvan nimeen sisältyvät huonot mielleyhtymät ovat ihan englanninkielisten ongelma. Sarjakuva on itseasiassa aika lähellä ilmausta "sequential art".
-
Kaikille ei kelpaa suomen kieli. Johtuuko se sitten siitä ettei tunneta omaa kieltä ja sen sanoja merkityksineen, vai mistä? Sarjakuva, sarjakuva-albumi ja sarjakuvakirja ovat aivan hyviä sanoja.
-
Ketjun otsikko voisi olla "sarjakuvaromaani".
Tämä on iso juttu! Oikeasti. Sarjakuvan näkyvyys nousee USA:ssa NY Timesin listan avulla noin ziljoona prosenttia. Hurraa.
Introducing The New York Times Graphic Books Best Seller Lists (http://artsbeat.blogs.nytimes.com/2009/03/05/introducing-the-new-york-times-graphic-books-best-seller-lists/)
Lista päivittyy viikoittain ja erikseen listataan kovakantiset, pehmeäkantiset ja manga.
Graphic Books Best Seller List (Hardcover)
1. Starman Omnibus, Vol. 2 by James Robinson and Tony Harris. (DC Comics, $49.99.)
2. Eerie Archives, Vol. 1 by various. (Dark Horse, $49.95.)
3. Watchmen by Alan Moore and Dave Gibbons. (DC Comics, $39.99, $75.)
4. Batman: R.I.P. by Grant Morrison and Tony Daniel. (DC Comics, $24.99.)
5. Walking Dead, Vol. 4 by Robert Kirkman and Charlie Adlard. (Image Comics, $29.99.)
6. Beanworld, Book 1 by Larry Marder. (Dark Horse, $19.95.)
7. Mighty Avengers Assemble by Brian Michael Bendis and Frank Cho. (Marvel Comics, $34.99.)
8. Incredible Hercules: Love and War by Fred Van Lente and Clayton Henry. (Marvel Comics, $19.99.)
9. Batman: The Killing Joke by Alan Moore and Brian Bolland. (DC Comics, $17.99.)
10. Complete Terry and the Pirates: Volume 6 by Milton Caniff. (IDW Publishing, $49.99.)
Graphic Books Best Seller List (Softcover)
1. Watchmen by Alan Moore and Dave Gibbons. (DC Comics, $19.99.)
2. Secret Invasion: Runaways/Young Avengers by Christopher Yost and Takeshi Miyazawa. (Marvel Comics, $12.99.)
3. Secret Invasion: Black Panther by Jason Aaron and Jefte Palo. (Marvel Comics, $12.99.)
4. Captain America, Vol. 3 by Ed Brubaker and Steve Epting. (Marvel Comics, $14.99.)
5. Tales of the Green Lantern Corps, Vol. 1 by various. (DC Comics, $19.99.)
6. Showcase: Superman Family, Vol. 3 by various. (DC Comics, $16.99.)
7. The Courtyard by Alan Moore and Jacen Burrows. (Avatar Press, $7.99.)
8. X-Men: Legacy – Sins of the Father by Mike Carey and Scot Eaton. (Marvel Comics, $14.99.)
9. Uncanny X-Men: End of History, Vol. 1 by Chris Claremont and Alan Davis. (Marvel Comics, $12.99.)
10. Superman: Camelot Falls, Vol. 2 by Kurt Busiek and Carlos Pacheco. (DC Comics, $12.99.)
-
Jako kova- ja pehmeäkantisiin kuulostaa niin kirjalliselta niin kirjalliselta. No, on pokkarit ainakin keskimäärin paljon halvempia eli sikäli jako on jotenkin perusteltu.
Mutta mistä kertoo mangan erottaminen omaksi saarkkeeksi. Tulevatko listat eri myyntipaikoista vai häh? Voiko jenkki piirtää mangaa?
Kertomakirjallisuuteen verrattuna listoilla on paljon enemmän vanhaa matskua eli erilaisia kokoelmia ja uusintapainatuksia.
-
Taas on Watchmen-leffan yhteydessä tullut törmättyä suomenkieliseen nimihirviöön "piirretty romaani". Se se vasta kummalta kuulostaakin.
-
Taas on Watchmen-leffan yhteydessä tullut törmättyä suomenkieliseen nimihirviöön "piirretty romaani". Se se vasta kummalta kuulostaakin.
Vartijat oli tänään Metro-lehdessä "sarjakuvanovelli". En ole kyllä 300-sivuiseen novelliin aiemmin törmännyt, mutta onpa nyt sekin ihme kohdattu.
-
Mutta mistä kertoo mangan erottaminen omaksi saarkkeeksi.
Uskoisin, että listat tulevat samoista lähteistä (kirjakaupat?), mutta esim. Diamond on listannut mangat erikseen jo pitkään. Mangaan menee kaikki "mangatyyliset" eli myös ei-japanilaisten manganimikkeellä julkaistut jutut on listalla. Ainakin Diamondilla.
-
Taas on Watchmen-leffan yhteydessä tullut törmättyä suomenkieliseen nimihirviöön "piirretty romaani". Se se vasta kummalta kuulostaakin.
Ja tänään Arto Pajukallio vetää Hesarissa vielä paremmaksi kertomalla, että V niinkuin verikosto -leffa perustuu Alan Mooren kirjoittamaan ja David Lloydin kuvittamaan "graafiseen romaanisarjaan".
Toisaalta mies väittää myös, ettei Moore ollut tyytyväinen leffaversioon ja otatti jälkikäteen nimensä pois elokuvan krediiteistä, mikä ei sekään pidä paikkaansa.
-
Kuten oletettavaa oli, nyt NY Timesin top tenissä Watchmen on taas myös kovakantisten kärjessä ja edelleen pehmytkantisten ykkönen.
http://artsbeat.blogs.nytimes.com/2009/03/13/graphic-books-best-seller-lists/
Tenavat ja Scott Pilgrim ovat nekin päässeet listoille - ja Sonic the Hedgehog!
-
Ja tänään Arto Pajukallio vetää Hesarissa vielä paremmaksi kertomalla, että V niinkuin verikosto -leffa perustuu Alan Mooren kirjoittamaan ja David Lloydin kuvittamaan "graafiseen romaanisarjaan".
Nytin lyhyen leffa-arvion mukaan V-elokuva perustuu romaaniin. En pannut skribentin nimeä muistiin.
-
Ja tänään Arto Pajukallio vetää Hesarissa vielä paremmaksi kertomalla, että V niinkuin verikosto -leffa perustuu Alan Mooren kirjoittamaan ja David Lloydin kuvittamaan "graafiseen romaanisarjaan".
Tuossa on sentään tekijät oikein. Savon Sanomissa eletään siinä uskossa, että V niinkuin verikosto perustuu Frank Millerin sarjakuvaan.
-
Savon Sanomissa eletään siinä uskossa, että V niinkuin verikosto perustuu Frank Millerin sarjakuvaan.
Maailmalla liikkuu näitä fiksuja, joiden mukaan esmes Coraline on Tim Burtonin elokuva.
-
Graphic Books (http://artsbeat.blogs.nytimes.com/2009/03/20/graphic-books-best-seller-lists-march-14/) -listalla TARZAN: THE JESSE MARSH YEARS. Jes!
Näitä Jessen Tarzaneita löytyy halvalla vieläkin divareista. Ostakaa pois. Laatua.
-
Graphic Books Best Seller List: March 21 (http://artsbeat.blogs.nytimes.com/2009/03/27/graphic-books-best-seller-list-march-21/)
DC (varsinkin) ja IDW rulettavat kovakantisissa, mutta onpa Marvel saanut kymmenenneksi Ultimate Origins -kirjansa! Dynamite yllättää, Just a Pilgrim neljäntenä.
Buffy-johdannaiset ovat nekin suosittuja Jenkeissä.
Pehmeäkantisissa kustantajien kirjo on suurempaa. Ko. listalla Marvel sijoittuu hyvin [urlhttp://en.wikipedia.org/wiki/Squadron_Supreme]Squadron Supreme[/url]lla, jonka sankarit muistuttavat hyvin paljon DC:n sankareita...
Manga-listalla Fruits Basket on ykkösenä.
-
March 28 (http://artsbeat.blogs.nytimes.com/2009/04/03/graphic-books-best-seller-list-march-28/)
Aikas vikkelään vaihtuvat kirjat listalla. Nyt on Marvel päässyt ykköseksi kovakantisissa S. Kingin Dark Towerilla. IDW:n Angel on mukana peräti kahdella kirjalla. Erittäin mukavaa on nähdä myös Harvey Pekarin ja kumppaneiden The Beats-historiikki kymmenen parhaan joukossa.
Watchmenin menestys no nostanut V for Vendettan ja eriskummalliset herrasmiehet (Vol. 1) pehmeäkantisissa listoille. Mitä Watchmenin jälkeen -kampanja on tainnut purra.
Koska saadaan Tiny Titanseja suomeksi? Ne on niin kivoja.
-
Ny Times Graphic Books April 18 (http://artsbeat.blogs.nytimes.com/2009/04/24/graphic-books-best-seller-list-april-18/#more-9561)
Watchmen on todellakin ilmiö - sarjakuvana! Aina vain ykkösenä, niin kovissa kuin pehmeissä kansissa. Ja kas, Star Trek pomppasi listoille. Leffa tulossa.
The Dresden Files vaikuttaa mielenkiintoiselta noir fantasialta.
http://www.jim-butcher.com/books/dresden/
-
Graphic Books Best Seller List: May 30 (http://artsbeat.blogs.nytimes.com/2009/06/05/graphic-books-best-seller-list-may-30/#more-16817)
Watchmen on yhä pehmeäkantisten kärjessä! Uskomatonta. Miten yksittäinen sarjakuvakirja voi myydä näin pitkään ja paljon...
Hienot absolute ja de luxe -editionit näyttävät nekin nostavan listalle tuon tuosta DC:n erittäin laadukkaita Vertigo-sarjakuvia. Y. Batman on yksittäisistä supersankareista ylivoimainen, Marvelin X-miehet kärkkyvät listan häntäpäässä. Stephen King on jenkkien suosikki sarjisversionakin.
Kirjallisuusliitteessä on pitkä arvostelu:
“YOU’LL NEVER KNOW”
Book 1: “A Good and Decent Man.”
Written and illustrated by C. Tyler (http://www.nytimes.com/2009/06/07/books/review/Wolk-t.html?em)
Vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta.
-
Graphic Books Best Seller List: May 30 (http://artsbeat.blogs.nytimes.com/2009/06/05/graphic-books-best-seller-list-may-30/#more-16817)
Watchmen on yhä pehmeäkantisten kärjessä! Uskomatonta. Miten yksittäinen sarjakuvakirja voi myydä näin pitkään ja paljon...
Viimeksi jenkeissä pistäytyessä Watchmen oli hemmetin hyvin esillä ja nimenomaan joka paikassa. Ei siitä ainakaan mitään haittaa näytä olevan. ;D
-
Viimeksi jenkeissä pistäytyessä Watchmen oli hemmetin hyvin esillä ja nimenomaan joka paikassa. Ei siitä ainakaan mitään haittaa näytä olevan. ;D
No ei oo haittaa! Ja täytyy sanoa, että Helsingin Akateemisessakin sarjakuva on nyt esillä paremmin kuin hyvin. Ei ihme, että sarjakuvien myynti nousee hurjasti. Excellent!
Edell. viestissäni ehdinkin jo viitata NY Timesin arvosteluun. Ns. vakavasti otettavat (heh) lehdet arvostelevat USA:ssa nyt sarjakuvaromaaneja näkyvästi ja kehuvasti, kuten ICv2 (http://www.icv2.com/articles/news/15103.html) on pannut merkille. Siellä mainitaan EW:n arvostelu (http://www.ew.com/ew/article/0,,20282924,00.html) David Mazzucchellin Asterios Polypista. (http://www.ew.com/ew/article/0,,20282924,00.html)
Kyllä Suomessakin olisi nyt jo aika saada Mitä Suomi lukee -listalle myös sarjakuvien Top Ten (http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=1212) (Disneystä riisuttuna, sille voisi olla oma lista). Se olisi sarjakuvan markkinoinnille aivan keskeinen tempaus.
Toukokuu 2009, Kotimainen kaunokirjallisuus (http://www.kirjakauppaliitto.fi/?doc=227)
1 Oksanen Sofi Puhdistus WSOY
2 Paloniemi Milla Kiroileva siili 3 Sammakko
3 Forsgren Carita Kolmen kuun kuningatar Otava
4 Jarla Pertti Fingerpori 2 Arktinen Banaani
5 Kaskinen Anna-Mari Kiitoksen aika Kirjapaja
6 Luhtanen Sari, Paju Tiina Naisten lajit Otava
7 Halttunen Elina Saaressa kaikki hyvin Teos
8 Parkkinen Leena Sinun jälkeesi, Max Teos
9 Jarla Pertti Pikku-Fingerpori 2 Arktinen Banaani
10 Hirvisaari Laila Elämäni runot Otava
-
Jenkkien sarjakuvaromaanien (June 6) (http://artsbeat.blogs.nytimes.com/2009/06/12/graphic-books-best-seller-list-june-6/#more-18381) kärkeen ihan uusi nimi: Storm Front. Hän on jonkin sortin velhokykyjä käyttävä dekkari.
Marvel alkaa selvästi saamaan enemmän jalansijaa listoilla, joilla kahdesta suuresta DC on hallinnut aiemmin.
Pehmeäkantisisissa The Photographer on noussut hienosti kakkoseksi! Hyvä.
-
Jenkkien sarjakuvaromaanien (June 6) (http://artsbeat.blogs.nytimes.com/2009/06/12/graphic-books-best-seller-list-june-6/#more-18381)
Pehmeäkantisisissa The Photographer on noussut hienosti kakkoseksi! Hyvä.
Piristävä ja kiinnostava poikkeus supersankari- ja teinifantasiapainotteisessa listassa!
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/05/29/AR2009052901211.html (http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/05/29/AR2009052901211.html)
Timo
-
Manga voitti vihdoin Watchemenin.
http://blog.newsarama.com/2009/07/02/clock-strikes-midnight-on-watchmen-supremacy/
NY TIMESin listalla June 27 (http://artsbeat.blogs.nytimes.com/2009/07/03/graphic-books-best-seller-list-june-27/#more-22595) kovakantisten ykkösenä on Final Crisis Starman ja Halo kintereillään.
Kanadalaisen Bryan O’Malleyn Scott Pilgrim on hyvin edustettuna pehmeäkantisissa.
http://en.wikipedia.org/wiki/Scott_Pilgrim
-
Manga voitti vihdoin Watchemenin.
Joo, 11 kuukautta oli putkeen ykkösenä.
-
New York Times (July 18) (http://www.nytimes.com/2009/08/02/books/bestseller/bestgraphicbooks.html?_r=1) voisi kohta perustaa Alan Moorelle oman listansa!
Mooren vanha SUPERMAN: WHATEVER HAPPENED TO THE MAN OF TOMORROW? voitti Gaimanin uuden BATMAN: WHATEVER HAPPENED TO THE CAPED CRUSADER?, listasijat kolmas ja seitsemäs respektiivisti. Kummallakin siis eka listaviikko kovakantisissa.
Siihen nähden, että Moore on eksentrinen erakko, hän tietää hämmentävän hyvin, mistä massat pitävät. Lost Girls!
-
Mooren vanha SUPERMAN: WHATEVER HAPPENED TO THE MAN OF TOMORROW? voitti Gaimanin uuden BATMAN: WHATEVER HAPPENED TO THE CAPED CRUSADER?, listasijat kolmas ja seitsemäs respektiivisti. Kummallakin siis eka listaviikko kovakantisissa.
tämä ei lienen suurin ihme päällä maan.
Ovathan molemmat kovakantiset akateemisessakin ja jos jotain lähtee matkaan niin teräsmies.
Kyllä, pidän Batmanista enemmän.
-
Ovathan molemmat kovakantiset akateemisessakin ja jos jotain lähtee matkaan niin teräsmies.
Kyse lienee myös "paketoinnista". Mitä ihmettä tapahtui huomisen äijälle näyttää komealta kirjalta.
Mutta onhan kyse oikeastaan vain Mooren DC sankarit -kirjan ohuemmasta painoksesta...
-
Mutta onhan kyse oikeastaan vain Mooren DC sankarit -kirjan ohuemmasta painoksesta...
Eikös siinä ole useitakin stooreja jotka puuttuvat ainakin englanninkielisestä Across The Universe: DC Universe Stories Of Alan Moore -kokoomasta?
-
Kyse lienee myös "paketoinnista". Mitä ihmettä tapahtui huomisen äijälle näyttää komealta kirjalta.
Ei, ei ole. Molemmat näyttävät komeilta, nyt puhutaan sisällöstäkin.
-
Ei, ei ole. Molemmat näyttävät komeilta, nyt puhutaan sisällöstäkin.
En kommentillani niinkään verrannut Moorea ja Gaimania keskenään, vaan tarkoitin, että DC onnistui tuomaan listalle "uuden" kovakantisen kirjan Moorelta (Gaimanin peesissä), jossa on päätarinan lisäksi samoja stooreja kuin tuossa DC sankarit -kirjassa (siis se Mongulin kukkapuska ja kaiketi se Swamp Thing -juttu Viidakon laki). Sitä tarkoitin uudelleenpaketoinnilla.
DC on selvästi tajunnut graphic book -formaatin muita paremmin (tai sitten heille on vain sattunut säkä, kun A. Moore kirjoitti heille parhaassa vedossaan). Enää Moore ei ole DC:n leivissä, joten tätä vanhaa kauraa on leivottava markkinoille aina vain uunituoreeksi. Ja mikäs siinä, klassikoitahan myydään vuosisadasta toiseen.
Gaimanin Batman-visiota en ole vielä lukenut. Siitä sitten enemmän myöhemmin.
-
UPDATE...
No menihän se Gaiman kärkeen toisella listaviikolla. (http://www.nytimes.com/2009/08/09/books/bestseller/bestgraphicbooks.html?ref=bestseller)Ja Asterios Polyp kakkosena! Hunter kolmosena. Jes. Aivan timanttia koko kolmikko.
Nyt arvostellaan NYT:ssa Parkeria ja Batmania ja Mazzucchellia. (http://www.nytimes.com/2009/07/31/books/31book.html?pagewanted=2&hpw) Njuu Jork Taimes tekee hartiavoimin työtä sarjakuvakulttuurin eteen Jenkeissä.
-
Amazonin myyntilistoilla ei Marvelin graafisia romaaneja näy. Missä niitä myydään. Ilmeisesti pikkuconeissa ympäri Jenkkilää puoleen hintaan... mitä ihmettä?
Marvel Fails at Bookstore Mark (http://comicsworthreading.com/2009/08/02/marvel-fails-at-bookstore-
market/)
Marveliitit ostavat lehtensä, tuota noin, lehtinä. Mutta nykyään se iso raha alkaa olla kirjakauppamyynnissä ja sarjakuvakirjoissa, joiden myyntiaika voi olla hyvinkin pitkä. Maus ja Persepolis ja Watchmen ja Batman-kirjat myyvät vuosikymmeniä...
-
Marvel Fails at Bookstore Mark (http://comicsworthreading.com/2009/08/02/marvel-fails-at-bookstore-
market/)
Marveliitit ostavat lehtensä, tuota noin, lehtinä. Mutta nykyään se iso raha alkaa olla kirjakauppamyynnissä ja sarjakuvakirjoissa, joiden myyntiaika voi olla hyvinkin pitkä. Maus ja Persepolis ja Watchmen ja Batman-kirjat myyvät vuosikymmeniä...
Kuin myös yksittäiset lehdetkin, tosin erikoisliikkeissä ja divareissa. Näkemysero jossa soisin niin USAssa kuin täälläkin lehtimuodon yleistymisen.
Watchmenhan ilmestyi alunperin 12 lehtenä, koska aito aikuisiän ADHD "kaikki-mulle-heti-nyt-ja-mieluiten-ilmaiseksi" ei ollut aivan niin arkipäivää.
Kirjakauppamyynti on positiivista, mutta aito maanlaajuinen lehtipistemyynti olisi sarjakuvan kannalta, niin taiteellisesti kuin kaupallisestikin, todellisesti elävöittävä voimavara
-
Kuin myös yksittäiset lehdetkin, tosin erikoisliikkeissä ja divareissa.
Kirja on kätevä paketti. En käsitä, miten Watchmeneja voitaisiin myydä kaupoissa lehtimuodossa kymmeniä vuosia...?? Ei kyse ole mistään lukijoiden ADHD:stä vaan yksinkertaisesti ihan järkevästä ja kätevästä formaatista. Toki suuri(n) osa muistakin supersankarisarjakuvaromaaneista on ilmestynyt lehtinä. (Vaivalloisinta on pitää myriadit lehdet kotona edes jossain säällisessä järjestyksessä.)
Lehtipistemyynti on sitten asia sinänsä. Suomessakin Korkkarit pelastettiin tekemällä niistä pokkareita. Neron leimaama idea. Miten Batman, yksi suosituimmista sarjakuvista, saataisiin Suomessa lehtipisteisiin? Batman-kronikka? Hmm...
-
Kirja on kätevä paketti. En käsitä, miten Watchmeneja voitaisiin myydä kaupoissa lehtimuodossa kymmeniä vuosia...?? Ei kyse ole mistään lukijoiden ADHD:stä vaan yksinkertaisesti ihan järkevästä ja kätevästä formaatista. Toki suuri(n) osa muistakin supersankarisarjakuvaromaaneista on ilmestynyt lehtinä. (Vaivalloisinta on pitää myriadit lehdet kotona edes jossain säällisessä järjestyksessä.)
On ja niin on lehtikin. Kirjakauppamyynnissä vaan on tuo varastointi "ongelma" eli käteviä paketteja myydään vain tietty aika ja sitten makkeli laulaa.
Varastointi on aina ongelma.
Mutta paras vertauskuva on levitysmekanismeissa. kirjakauppamyynti on hyvä asia mutta se on kuin haulikko: lyhyt kantama laajalla spektrillä.
Lehtikioskilehdet ovat kuin pienoiskivääri, huomaamattomampi mutta pitkäkantoisempi: lapset ja nuoret ovat vähemmistö kirjakaupoissa, mutta ei kioskeilla, huoltoasemilla, maitokaupoissa.
Toki osassa näitä myydään nykyisin kirjojakin, mutta vain pokkareita ja varmoja isoja hittejä siellä DVD-ja CDlevyjen joukossa.
Tosin suomessa näistä löytyy aina myös disneysarjakuvaa ja siksi se määrää. Italiassa löytyy jotain bonellia. Briteissä 2000ADta, Ranskassa Spirouta BDoïta tms.
USAssa näin ei ole.
Uudet sukupolvet eivät löydä sarjakuvaa muutoin kuin liikkuvan kuvan kautta. manga ei rulettaisi ilman animea.
-
...
USAssa näin ei ole.
Uudet sukupolvet eivät löydä sarjakuvaa muutoin kuin liikkuvan kuvan kautta. manga ei rulettaisi ilman animea.
Merkkejä paremmasta on. Kaikkialle lonkeronsa ulottava Walmart on alkanut pitää sarjakuvia esillä, niin marketeissaan kuin verkkokaupassaankin (http://www.walmart.com/catalog/product.do?product_id=10732271).
Uusi kustantaja Boom! levittää sarjiksiaan lehtipisteissä ja marketeissa. (http://www.wolfstad.com/dcw/blog/2009/06/boom-studios-to-distribute-new-disney-comics-to-newsstands-and-book-stores/) Toivottavasti menestyvät.
-
Uusi kustantaja Boom! levittää sarjiksiaan lehtipisteissä ja marketeissa. (http://www.wolfstad.com/dcw/blog/2009/06/boom-studios-to-distribute-new-disney-comics-to-newsstands-and-book-stores/) Toivottavasti menestyvät.
Myös Archie on kaiken aikaa pysynyt lehtipisteissä ja todennäköisesti on samalla peitonnut Marvelin ja DC:n valtaisat Diamond-bestsellerit.
-
Uusi kustantaja Boom! levittää sarjiksiaan lehtipisteissä ja marketeissa. (http://www.wolfstad.com/dcw/blog/2009/06/boom-studios-to-distribute-new-disney-comics-to-newsstands-and-book-stores/) Toivottavasti menestyvät.
Jo Gemstone laittoi Disney-lehtiään Walmartiin. Samaten jopa Disneyn huvipuistojen kauppoihin, mitä ei aiemmin sitten kait 1960-luvun alun ollut tapahtunut. Mitä olen saanut kuulla, niin siellä ne jossain nurkassa pölyyntyivät pinoissaan.
Timo
-
Uusi kustantaja Boom!
Uusi kustantaja?
On nuo jo neljä vuotta vääntäneet hommia...
-
Uusi kustantaja?
On nuo jo neljä vuotta vääntäneet hommia...
Ja nimikin meni väärin. Sehän on BOOM! Studios.
Olen joskus miettinyt, että onkohan mangan menestykseen (sen animen ohella) ollut melkoinen osasyy ihan pelkästään sen formaatti: pokkari.
-
:o Jösses, aivan UUDENLAINEN:
Tässä maailmanmenestykseen nousseen sarjan avaus: ei romaani, ei sarjakuva, vaan aivan uudenlainen kuvien ja tekstin kokonaisuus - sarjakuvaromaani. Pääosassa on väärinymmärretty varhaisteini, tuleva pohatta ja kuuluisuus. Greg Heffley ei ole sankari tai nuorison esikuva, vaan ihan tavallinen poika tavallisessa amerikkalaisessa koulussa - juuri sen ikäinen ja kokoinen, jollaisia yläluokkalaiset huvikseen kiusaavat. Greg on yritteliäs nuorimies, mutta monet tempaukset päättyvät kotiarestiin, noloon[...] Ne innostavat myös lukijanuransa alkutaipaleella olevia tarttumaan kirjaan. Teksti koostuu tekstauskirjaimista, kuten päiväkirjassa kuuluukin, ja piirroskuvat puhekuplineen rytmittävät sen juuri sopivan mittaisiksi jaksoiksi.
Lihavointi minun. Ja kirjahan on tämmöinen:
Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja (http://www.bookplus.fi/kirjat/kinney%2c_jeff/neropatin_p%C3%A4iv%C3%A4kirja-4349078?utm_source=v33newitemsBP&utm_medium=newsletter&utm_term=newitemsBP&utm_content=v33_newsletter_common&utm_campaign=BPnb)
Timo
-
Pitäisiköhän tämänkin ketjun nimen olla aivan uudenlainen, vaikkapa Sarjakuvaromaanit. Nykyinen on vähän epämääräinen.
Kiitos, Timo, vinkistä. Kas, tuo Diary of A Wimpy Kid on oikein ilmiö. Suomennettu nimi on hiukkasen laimea.
http://en.wikipedia.org/wiki/Diary_Of_A_Wimpy_Kid
Ja leffakin on tulossa! http://www.iamthewimpykid.com/
Kotisivut! http://www.wimpykid.com/
Blogi! http://www.gregheffley.blogspot.com/
Online-versio! (https://www.bzzagent.com/ap/ApHome.do?action=framedetail&ident=diary-of-a-wimpy-kid-online-book)
-
USAn sarjiskaupoissa kauppaa on käyty sarjakuvarompsuilla näin.. (http://www.comichron.com/monthlycomicssales/2009/2009-07.html).
NYTimesin ja tällä listalla ei näy Marvelia enää ollenkaan top tenissä.
Tuo Hiirikaarti eli Mouse Guard on yllättävän suosittu!
http://www.mouseguard.net/
Sopisi hyvin suomennettavaksi, voisi mennä myös lastenkirjana...
Top-selling trade paperbacks
Trade Paperback title Price Publisher
1 100 Bullets Vol. 13: Wilt $19.99 DC
2 The Boys Vol. 4: We Gotta Go Now $19.99 Dynamic Forces
3 Batman: Whatever Happened to the Caped Crusad $24.99 DC
4 Green Lantern: Rage of Lanterns HC $24.99 DC
5 Superman: Whatever Happened to the Man of Tom $24.99 DC
6 Mouse Guard Vol. 2: Winter 1152 HC $24.95 Archaia
7 Richard Stark's Parker: The Hunter HC $24.99 IDW
8 Star Wars Adventures Vol. 2: Princess Leia and the $7.95 Dark Horse
9 Naruto Vol. 45 $7.95 Viz
10 Fruits Basket Vol. 23 $10.99 Tokyopop
-
Tuo Hiirikaarti eli Mouse Guard on yllättävän suosittu!
http://www.mouseguard.net/
Sopisi hyvin suomennettavaksi, voisi mennä myös lastenkirjana...
Ei kyllä ole lastenkirjamatskua vaikka siinä jyrsijöitä onkin pääosissa. Ei nyt vaan ole sieltä söpöimmästä hiirulaisten seikkailut -päästä tämä sarjakuva. Ennemmin vaikkapa Usagi Yojimboa -sopii hieman paremmin muksuille ja Sakain tuleva visiitti voisi nostaa kiinnostusta vaikka julkaisu tapahtusi myöhemmin.
-
Joo, toki tiedän sisällön, kotisivuilta löytyy hienot ja anteliaan runsaatnäytteet (ks. edellinen viestini). Ehkei tosiaan lapsille mutta ainakin nuorille sekä aikuisille, totta kai. Ja onhan maailma kovin lähellä vaikkapa Redwall-romaanien tunnelmia ja ideaa.
Asterio's Polyp on nyt muuten kovakantisissa NY Timesin listaykkönen, ja Parker kakkonen. Insinööri ja ammattirikollinen raivasivat supersankarit pois kärjestä!
-
Ono tuo lista oikea? MITEN Marvel ei voi päästä Top-10???
-
Uusimmalla listalla oli häntäpäässä pari Marveliakin.
Stephen Kingin Musta torni taisi olla Marvelilta viimeksi se, joka ykkösenä käväisi.
-
Tämä on järkyttävää,olen ostanut jenkki-tradeja aika paljon varsinkin Marvelia ja ei ole ollut mitään valittamisen aihetta.Nämä ovat näitä maku_kysymyksiä.Secret invasion on parasta Marvelia!
-
Nämä ovat näitä maku_kysymyksiä.Secret invasion on parasta Marvelia!
Makukysymyksiäpä hyvinkin.
Ne irtonumerot joita minä ostin Secret Invasionista olivat kyllä eri tujua scheissea.
-
Tämä on järkyttävää,olen ostanut jenkki-tradeja aika paljon varsinkin Marvelia ja ei ole ollut mitään valittamisen aihetta.Nämä ovat näitä maku_kysymyksiä.Secret invasion on parasta Marvelia!
Kuten jo aikaisemmin on täällä keskusteltu Marvelin ystävät ostavat lehtensä sarjakuvan suoramyyntikaupoista; niihin eivät yleensä "tavalliset" ihmiset eksy. Näissä kaupoissa Marvelin X-lehdet ovat usein myyntikärjessä.
Leffat eivät näytä nostavan sarjakuvalehtien myyntilukuja. Iron Man sai hetken hyviä lukuja mutta lässähti sitten.
America Saw the Movies But Missed the Books (http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/08/21/AR2009082104261.html)
Sen sijaan Watchmeniin ja Batman-sarjakuvaromaaneihin vaikutus oli hyvinkin myyntiä nostattava - siis kirjakaupoissa ja isoihin ketjuihin kuuluvissa kaupoissa.
Viimeisintä NT Times listaa.. (http://www.nytimes.com/2009/08/30/books/bestseller/bestgraphicbooks.html?_r=1&ref=bestseller).
1. ASTERIOS POLYP, by David Mazzucchelli
2. THE HUNTER, by Darwyn Cooke
3. FINAL CRISIS: REVELATIONS, by Greg Rucka and Philip Tan
4. BATMAN: WHATEVER HAPPENED TO THE CAPED CRUSADER?, by Neil Gaiman and others
5. FINAL CRISIS, by Grant Morrison, J. G. Jones, Carlos Pacheco and Doug Mahnke
-
http://www.nytimes.com/2009/09/06/books/bestseller/bestgraphicbooks.html
Uutta pukkaa... Fables myy hyvin pehmeäkantisena, Watchmen tippui toiseksi! X-miehiäkin, tai oikeastaan naisia, näkyy listalla - mangana.
Arkham Asylum nousi listalle kymmenenneksi, ilmeisesti videopelin vetämänä.
Kovakantisissa Batman ja Final Crisis jyrää.
-
1. ASTERIOS POLYP, by David Mazzucchelli
Kappas, vasta eilen kattelin, että pitäisköhän se tuokin ostaa. Vaikutti esoteerisen hienolta.
Timo
-
Otsikko on yhä pahemmin päin seiniä ja seiniä päin, sillä myös lapsille suunnatut sarjakuvakirjat ovat alkaneet Yhdysvalloissa mennä kaupaksi hyvin - kirjakaupoissa.
Papercutz-kustantaja ihmettelee, etteivät sarjakuvien suoramyyntikaupat juurikaan ota niitä hyllyilleen...
http://comicsvault.blogspot.com/2009/08/seven-questions-with-jim-salicrup.html
-
Otsikko on yhä pahemmin päin seiniä ja seiniä päin, sillä myös lapsille suunnatut sarjakuvakirjat ovat alkaneet Yhdysvalloissa mennä kaupaksi hyvin - kirjakaupoissa.
Papercutz-kustantaja ihmettelee, etteivät sarjakuvien suoramyyntikaupat juurikaan ota niitä hyllyilleen...
http://comicsvault.blogspot.com/2009/08/seven-questions-with-jim-salicrup.html
Comics storet halutaan pitää sarjisnörttien omina luolina?
Timo
-
Comics storet halutaan pitää sarjisnörttien omina luolina?
Ilmeisesti näin on. Nyt näyttää siltä, että eniten myytävät sarjakuvat ovat hiljalleen löytäneet myyntikanavansa muualta kuin näistä "nörttikaupoista".
(Ja vaikka Disney ei muuttaisikaan Marvelin julkaisupolitiikkaa, se saattaa muuttaa jakelukanavat.)
-
Oletan että syy miksi noita ei tapaa juuri löytyä (jenkkilän) erikoisliikkeistä, vaikka niitä kyllä on tarjolla Diamondinkin kautta, selviää vastaamalla seuraavaan kysymykseen: Montako Papercutzin sarjakuvaa olet itse ostanut (ihan mistä vaan)?
Toisena syynä on sama kuin mangallakin on se että (jenkkilässä) kirjakaupat ovat establisoineet itsensä mangan myyntipaikkoina jolloin lähes aina erikoisliikkeiden on jälkijunassa käytännössä mahdotonta lähteä houkuttelemaan asiakkaita kirjakaupoista pois.
-
Kustannusala ja kirjakaupat ovat naisvaltaisia, sarjakuvien suoramyyntikaupat ovat miesvaltaisia, väitti joku. Venus ja Mars eivät kohtaa...
Olen ostanut Papercutzilta niitten kauhusarjiksen ja yhden jenkkiläisen Nancy Drewn alennuksesta (ja kaikki suomennetut). Noloa, joo.
Käykää kattomassa.
http://www.papercutz.com/index2.html
-
NYTimesin listalla (http://www.nytimes.com/2009/09/13/books/bestseller/bestgraphicbooks.html) on taas tasokasta tavaraa... Ehkä tämä lista jo yksistään on ollut se tekijä, joka on tuonut supersankarisarjakuvan joukkoon muutakin "tavaraa". Analysoivatkin (http://artsbeat.blogs.nytimes.com/2009/09/04/graphic-books-best-seller-list-5/?scp=2&sq=graphic%20books&st=cse) vielä sitä, mikä myy. Ja arvostelevat uusia huipputeoksia.
David Small, the children’s illustrator and author, has written a graphic memoir called “Stitches.” (http://www.nytimes.com/2009/09/07/books/07small.html?_r=1&ref=books)
* * *
Filthy Rich on seittemäs! Kärjessä on Mercy Thomsonin Homecoming (pdf-esikatselu (http://www.patriciabriggs.com/books/comics/Homecoming.pdf)). Behmeägantisissa on ekana The Complete Persepolis. Sikäli mikäli yleisön maku tosiaankin kehittyy tähän suuntaan, lurpahtaviin Marvel-lehtiin keskittyvät suoramyyntikaupat ovat todellakin yhä vain suuremmissa vaikeuksissa.
-
Mercy Thompson meni varmaan kaupaksi Patricia Briggsin kohtalisen kökköjen alkuperäiskirjojen (joille tuo Homecoming on prologi) suosion vuoksi.
Ei ole kovin kummosta kamaa (sellaista tyttöjen nykyurbaanikauhua -vampyyreitä, ihmissusia, noitia jne -vrt White Wolfin World of Darknessin -roolipelit yms).
Piirtäjäkin vaihtui kesken stooria.
-
Ei ole kovin kummosta kamaa (sellaista tyttöjen nykyurbaanikauhua -vampyyreitä, ihmissusia, noitia jne
Niinpä, sellaista tyttöjen kauhua. Tämä on puudelin ydin. Kirjakaupoissa kun käyvät nuo naisenpuoletkin, comic book guy -tyyppisiin sarjakuvakauppoihin eksyvät tuskin koskaan; ja eipä niissä kaupoissa usein tytöille (ja naisille) tarkoitettuja sarjakuvia myynnissä olekaan. Usein ei edes mangaa. Näin siis jengeissä, öh, Jenkeissä.
40 prossaa myynnistä on Marvel-lehtiä, niiden varassa ne suoramyyntikaupat pyörivät. Ja nimikkeitä on hirveä määrä.
-
Niinpä, sellaista tyttöjen kauhua.
Eikä ole mitenkään uutta edes tuommoinen. Teinitytöille tehtiin kauhua (ja aika hyvääkin) jo 60-70-luvulla. Jahka löytäisin aikaa, niin kirjoittaisin aiheesta juttua. Infoon tai Kvaakkeliin.
Timo
-
Kirjakaupoissa kun käyvät nuo naisenpuoletkin, comic book guy -tyyppisiin sarjakuvakauppoihin eksyvät tuskin koskaan; ja eipä niissä kaupoissa usein tytöille (ja naisille) tarkoitettuja sarjakuvia myynnissä olekaan. Usein ei edes mangaa. Näin siis jengeissä, öh, Jenkeissä.
Tiedätkö vai luuletko tietäväsi?
Sanaoisin että esittämäsi kommentit ovat kovin stereotyypisiä ja vanhentuneita. Esimerkiksi edelleenkin ameriikoista varmaan löytää kliseisen huonoja sarjakuvaliikkeitä, mutta oma käsitykseni on että luonnonvalinta on kyllä tehnyt tehtäväänsä ja enin osa on ihan kaikille kelvollisia liikeitä joissa on, liikkeestä riippuen, laajahko valikoima.
Vähän sama kuin väittäisi kaikista kotimaisista antkvariaateista seuraavaa:
"Kaikki antikvariaatit ovat hämyisiä tupakanhajuisia pornodivareita/tupakkakauppoja."
-
Tiedätkö vai luuletko tietäväsi?
Luonnonvalinta on johtanut monopolilevittäjän vuoksi Marvel/DC-sarjakuvalehtikauppoihin, joilla ovat munat ns. yhdessä korissa. Muut kustantajat ja manga ovat mainitulla levittäjällä lapsipuolen asemassa. Tilting at Windmills -blogi on hyvä paikka tutustua tilanteeseen.
http://www.comicbookresources.com/?page=column&id=28
DC:n ällistyttävä menestys kirjakaupoissa sarjakuvakirjojensa kanssa johtuu muuten suurelta osin siitä, että he ovat tehneet levityssopimuksen Random Housen kanssa.
Juuri painosta: DC Comicsista tulee DC Entertainment, ja sen "presidentti" on nainen joka on vastannut Warnerilla Harry Potter -tuotteista!
http://www.nytimes.com/2009/09/10/business/media/10warner.html
"Ms. Nelson’s new duties will extend beyond trying to create more blockbuster films featuring the DC Comics characters, company officials said, to exploiting more of its characters in other formats — opportunities that Warner executives clearly believed were being missed."
EDIT: No löytyihän se blogi-juttu, joka oli mielessäni. I Am Cynical (Orange): The DM won’t end with a bang, but a whimper. (http://comics212.net/2009/09/07/i-am-cynical-orange-the-dm-wont-end-with-a-bang-but-a-whimper/)
"And I admit, I’m pretty cynical. But honestly? With Amazon best-seller lists, and New York Times Graphic Novels Bestseller lists, and the popularity of manga, and graphic novels, and the big movie tie-ins and the rapid-fire collection of superhero stories into graphic novels, and THE INTERNET in all its forms (pirates especially), one day we’re going to look around and realize that no one really cares about the notion of a “Direct Market.” Everyone else will have moved on to the idea of graphic novels as a mass-market medium, available in all kinds of formats, from all kinds of venues."
-
Omat vierailuni amerikkalaisissa sarjisliikkeissä ovat kyllä osoittaneet yhtä tapausta lukuunottamatta ihan toista.
13 kuukautta sitten tehty sarjiskauppaturnee osoittaa myös että ei rajoitu valikoima pelkästää kahteen isoon ja mangaakin löytyy: Lisäksi osa puodin omistajistakin on jopa, *gasp*, naisia!
http://www.youtube.com/profile?user=elephanteatercomics&view=videos
Vastaavia videoita taisi olla muiltakin tekijöiltä.
Epäilenpä että kyseessä taitaa olla urbaani huhu joka ei kuole sitten millään.
Tokihan voi olla mitä mieltä vaan, vaikka sitä että Akateemisessa on erinomainen sarjakuvavalikoima (kuten toisessa ketjussa oli puhetta), mutta ei se tarkoita että näin oikeasti on.
-
Näin varmasti onkin. Niissä sarjiskaupoissa on USA:ssa semmoinen TOP 200, joiden myynti on edelleen hyvä ja valikoimat laajan monipuoliset; ne ovat sijoittuneet isoihin kaupunkeihin - tietty. Pulassa ovatkin laajan lännen tuhannet (?) sarjisputiikit.
Jenkeissähän on hyvin vilkas ja tuottelias naissarjakuvaskene, joka on oikeastaan ollut loistavana esimerkkinä koko maailmalla; underground-päivistä saakka.
EDIT: Kuten jo täsmennettiin vissiin pariinkin kertaan, kirjakaupaksi Akateemisen sarjisvalikoima on erinomainen. Siellä on sarjakuvaa myös tarjolla kielillä, joita ei sarjiskaupoista löydy ollenkaan. Maailman paras englanninkielisen mangan valikoima löytyykin sitten Fantasiapeleistä!
EDIT AGAIN: Paitsi että nyt alkaa tulla uutisia siitä, kuinka USA:ssa isotkin sarjakuvakaupat sulkevat ovensa.
http://dcist.com/2009/09/big_monkey_comics_to_close.php
Tienestit ovat kuulemma pudonneet melkein puolella. Lama vissiin jyllää.
-
EDIT: Kuten jo täsmennettiin vissiin pariinkin kertaan, kirjakaupaksi Akateemisen sarjisvalikoima on erinomainen. Siellä on sarjakuvaa myös tarjolla kielillä, joita ei sarjiskaupoista löydy ollenkaan. Maailman paras englanninkielisen mangan valikoima löytyykin sitten Fantasiapeleistä!
EDIT AGAIN: Paitsi että nyt alkaa tulla uutisia siitä, kuinka USA:ssa isotkin sarjakuvakaupat sulkevat ovensa.
http://dcist.com/2009/09/big_monkey_comics_to_close.php
Tienestit ovat kuulemma pudonneet melkein puolella. Lama vissiin jyllää.
Edit: Akateemisessa on toki sattumanvaraisia ranskankielisiäkin mutta ilman logiikkaa ja vain helsingin päässä.
Niitä sarjakuvakauppoja kaivattaisiin enemmän kuin KIRJAkauppoja.
Isoilla kaupungeilla ei olekaan ns.hätää kun voi valita käykö kirjakaupassa vai sarjakuvakaupassa vaiko peräti kirjastossa.
Peräkylillä(globaalisti) sitten onkin netin varassa.
Vanha viisaus on että lama vaikuttaa vähiten kirjakauppoihin ja kirjakaupat toipuvat lamasta viimeisinä.
Tietenkin jos hurskasteluiltaan näkee metsän puilta tajuaa ettei se suurin väestöosuus tosiaan käy sarjiskaupoissa.
Eikä kirjakaupoissa.
Jos sarjakuva haluaa pysyä elinvoimaisena ei ratkaisu ole internet, eikä kirjakauppa. Sarjakuvan on löydyttävän kioskeista, maitokaupoista niin lehtinä kuin "kirjoina"kin.
-
Eikä kirjakaupoissa.
Kyllä ne suomalaiset kirjakaupoissa ahkerasti asioivat:
"77 % suomalaisista ostaa vähintään yhden kirjan vuodessa. (...) Suurkuluttajaksi on luokiteltu vastaaja, joka osti vuoden aikana enemmän kuin kymmenen kirjaa. Heitä oli 652 000, 16 prosenttia kaikista 15–79-vuotiaista ja 21 prosenttia kirjoja ostaneista. "
http://www.kirjakauppaliitto.fi/?doc=2
(Tämä keskustelu on kyllä käyty jo ehkä ennenkin, muistelisin.)
-
Uusi kustantaja Boom! levittää sarjiksiaan lehtipisteissä ja marketeissa. (http://www.wolfstad.com/dcw/blog/2009/06/boom-studios-to-distribute-new-disney-comics-to-newsstands-and-book-stores/) Toivottavasti menestyvät.
Myös Archie on kaiken aikaa pysynyt lehtipisteissä ja todennäköisesti on samalla peitonnut Marvelin ja DC:n valtaisat Diamond-bestsellerit.
Juttelin festareilla Sakain kanssa aiheesta ja kyselin noista jenkkilän lehtipisteiden myynneistä jotta saisi kuulla kommentteja joltakulta joka näkee oikeasti paikanpäällä tilanteen ja tämä kertoi että ei lehtipisteissä (=se klassinen lehtikoju tms) myydä enää sarjakuvia vaan myynti tapahtuu supermarkettien lehtihyllyltä (=tuon Lurkerin linkin newsstand). Eikä näissäkään ole juuri valikoimaa Archien lisäksi. Takuulla kun alkavat ilmestymään niin Boomin Disney -lehdet löytävät itsensä juuri sinne. Mutta noista ei löydy esmes DC:n muksuille suunnattuja Johnny DC sarjiksia.
Sakain mukaan mangaa (josta Velin kanssa aikoinaan taidettiin vääntää kättä toisaalla) ei supermarketeissa todellakaan myydä. No, toki kyseessä on yhden miehen empiirinen kokemus enimmäkseen luultavimmin omilta kotinurkiltaan...
-
Kyllä ne suomalaiset kirjakaupoissa ahkerasti asioivat:
"77 % suomalaisista ostaa vähintään yhden kirjan vuodessa. (...) Suurkuluttajaksi on luokiteltu vastaaja, joka osti vuoden aikana enemmän kuin kymmenen kirjaa. Heitä oli 652 000, 16 prosenttia kaikista 15–79-vuotiaista ja 21 prosenttia kirjoja ostaneista. "
http://www.kirjakauppaliitto.fi/?doc=2
(Tämä keskustelu on kyllä käyty jo ehkä ennenkin, muistelisin.)
Jep ja ihmisenä jonka keskivertokirjakauppakulutus on 10 kirjaa kuukaudessa tiedän myös että kirjakauppa-ala kärsii lamasta vähiten ja toipuu siitä viimeiseksi.
Suurkuluttajaiin pätee sama kuin sarjakuvissa, pieni omistautunut ydinryhmä, mutta riittää vääntämään vale, emävale, tilaston viimeisen osan hassun näköiseksi.
kirjakauppojen kohdalla niin isossa maailmassa kuin suomessa fakta on kuulua isoon ketjuun franchisehenkisesti tai erikoistua (http://www.helium.com/items/1304943-small-bookstores)
Suomi ei olisi sarjakuvamaa ilman Aku Ankkaa. Tulee joka niemeen notkoon ja saarelmaan, jos jotain sarjakuvaa myydään niin jotakuinkin sitäkin.
Löytyy partureista ja odotushuoneista, työpaikoilta ja mummoloiden vinteiltä.
Ja lähes poikkeuksetta lehtinä.
Hienoa että "graafinen novelli" tuo korkeakultuurista katu-uskottavuutta, mutta lehtien ja erikoisliikkeiden tarve on kipeämpi.
Miksikö? koska en kirjoita tätäkään lemmikit.netiin, suomi24n foorumille tai Saab über alles OffTopiceihin.
Mutta samanhenkisten foorumeilla asiat unohtuvat.
sarjakuva ei ole vieläkään suurten massojen alaa eivätkä kirjakaupat koko kansan kohtauspiste.
Minulla ei olisi tätä kehitystä vastaan mitään, päinvastoin, mutta ei nyt sentään väitetä että maa on litteä vaikka sille miten löytyisi empiiristä aihetodistetta(eritoten vuosilta 400-1521AD)
-
Tällainenkin on joskus tullut Suomessa julkisuuteen. Mulla on tuo jossain muiden romujeni seassa. Kuva kannesta on kaiveltu internetin syövereistä.
-
DC:n toimitusjohtaja Paul Levitz keskusteli ICV2:n kanssa taannoin.
http://www.icv2.com/articles/news/15680.html
Näköjään Watchmeninen myötä on saatu haalittua laadukkaammille alppareille merkittävästi lisää lukijoita. Muutamia tähän ketjuun liittyviä kommentteja.
The audience is getting wider so much faster. Everything that we had talked about last year that we were hoping for with Watchmen seems to have taken place. We’re seeing in the sales statistics a migratory pattern of new people coming in, trying things, sampling things in just astronomic numbers.
Comics? Graphic novels?
Graphic novels. I think we’re getting some new people into comics on the periodical side but that’s very much being balanced by just the sheer economic mess causing a certain number of our loyal customers to lose their jobs and be dropping out at least for awhile. The graphic novels don’t seem as susceptible to that problem. It’s not as heavy a financial burden.
Do you feel like the American graphic novels are up then?
They were massively up. I don’t have the numbers we pulled in front of me, but I think the American graphic novel business was up, certainly more than the book store business. On a title-by-title basis, we’re seeing individual titles that are the logical after-effects of Watchmen op anywhere from about 25 to 200%. Two hundred per cent would be for V for Vendetta, which is an obvious sort of next purchase after Watchmen.
Even after the Watchmen glow was off?
That’s the first six months of this year versus first six months of last year. We’re still seeing them up because I think it’s that buyer moving through the system. He or she bought Watchmen, tried it, had a good time, came back to the store, looked at his Amazon recommendations, looked at what else was on the shelf, recognized Alan’s name, picked it up, said “I’ll try this,” or “I remember hearing something about Preacher.”
-
David Small yllättää ja Stitches (http://www.nytimes.com/2009/09/07/books/07small.html) nousee NY Timesin listaykköseksi! (http://www.nytimes.com/2009/09/27/books/bestseller/bestgraphicbooks.html?_r=1&ref=bestseller) Myös Achewood on sangen mielenkiintoinen "tapaus" (ks. Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Achewood)).
HARDCOVER GRAPHIC BOOKS
1 STITCHES: A MEMOIR, by David Small. (W.W. Norton & Co., $24.95.) The author recalls his life, including an operation at age 14 that leaves his voice barely above a whisper, in this graphic memoir. 1
2 MERCY THOMPSON: HOMECOMING, by Patricia Briggs and David Lawrence. (Del Rey, $22.95.) Mercy Thompson, the protagonist of Brigg’s prose novels, comes to comics with an original adventure. She has to survive a gang war between rival packs of werewolves, and her mother. 3
3 ACHEWOOD, VOL. 2, by Chris Onstad. (Dark Horse, $15.95.) The first volume of Achewood reprinted the web comic strip. This sequel provides the creator’s annotations, back story and inspirations. 1
4 SUPERMAN: NEW KRYPTON, VOL. 2, by James Robinson, Sterling Gates and Geoff Johns. (DC Comics, $24.99.) The clash between the long-lost Kryptonians, the people of Earth and the Man of Steel’s values continues. 1
5 ABSOLUTE V FOR VENDETTA, by Alan Moore and David Lloyd. (Vertigo, $99.99.) In a dystopian future, an anarchist sets out to topple the oppressive and totalitarian government of the United Kingdom. 1
6 BATMAN: THE KILLING JOKE, by Alan Moore and Brian Bolland. (DC Comics, $17.99.) This critically acclaimed story from 1988 offers a possible origin for the Joker. 27
7 BATMAN: WHATEVER HAPPENED TO THE CAPED CRUSADER?, by Neil Gaiman and others. (DC Comics, $24.99.) This collection chronicles the last days of Batman, the secret origin of the villainous Poison Ivy and a tale which depicts the Dark Knight and the Joker as actors in a television show. 9
8 FINAL CRISIS, by Grant Morrison, J. G. Jones, Carlos Pacheco and Doug Mahnke. (DC Comics, $29.99.) The heroes of the DC Universe have their backs against the wall in this event storyline which features a much-publicized "death," a surprising rebirth and bits and pieces of Morrison brilliance. 13
9 BATMAN: R.I.P., by Grant Morrison and Tony Daniel. (DC Comics, $24.99.) Thomas Wayne, the father of the caped crusader, is cast in a sinister light. 29
10 JOKER, by Brian Azzarello and Lee Bermejo. (DC Comics, $19.99.) The Joker, newly released from Arkham Asylum, deals with the rivals who have carved into his territory. 19
-
Sanoisinko, että perin yllättävää kuinka Batman:Cacophony meni suoraan kovakantisten ykköseksi. (http://www.nytimes.com/2009/10/11/books/bestseller/bestgraphicbooks.html?_r=2) Ja uskokaa tai älkää, Kevin Smithin tyttären nimi on Harley Quinn. (http://artsbeat.blogs.nytimes.com/2009/10/02/graphic-books-best-seller-list-9/?scp=2&sq=Graphic%20Books&st=cse)
Marvel sai lähelle kärkeä, kolmanneksi, oman kirjansa, joka on sarjisversio Ihmemaa Ozin velhosta. Muutenkin ko. kustantaja näyttää piristyvän graphic book -rintamalla, sillä Halo ja Dark Avengers ovat nekin keikkumassa häntäpäässä. Batmanin suosio on silti uskomattoman kova.
The Surrogates on toista viikkoa pehmeäkantisissa elokuvan myötä.
-
Sanoisinko, että perin yllättävää kuinka Batman:Cacophony meni suoraan kovakantisten ykköseksi. (http://www.nytimes.com/2009/10/11/books/bestseller/bestgraphicbooks.html?_r=2) Ja uskokaa tai älkää, Kevin Smithin tyttären nimi on Harley Quinn. (http://artsbeat.blogs.nytimes.com/2009/10/02/graphic-books-best-seller-list-9/?scp=2&sq=Graphic%20Books&st=cse)
.... Batmanin suosio on silti uskomattoman kova.
Ei oikeastaan, hahmo on ikoninen ja toimiva arkkityyppi jonka mokaaminen vaatii enemmän työtä kuin onnistuminen ja Smith on hitaudestaan ja sanaripulistaan huolimatta paremman luokan käsikirjoittaja.
-
Mutta miksi Hämmästyttävä Hämähäkki ei keiku sarjakuvaromaaneillaan listakärjessä? Se on ihan yhtä ikoninen ja tunnettu...
Lepakkomiehellä tuntuu vaan olevan ihan älyttömän hyvä putki erinomaisia tarinoita, jotka pääsevät oikeuksiinsa justiinsa näinä kirjoina.
-
Mutta miksi Hämmästyttävä Hämähäkki ei keiku sarjakuvaromaaneillaan listakärjessä? Se on ihan yhtä ikoninen ja tunnettu...
Lepakkomiehellä tuntuu vaan olevan ihan älyttömän hyvä putki erinomaisia tarinoita, jotka pääsevät oikeuksiinsa justiinsa näinä kirjoina.
Ei Hämähäkkimies ole yhtä ikoninen.
Hämähäkkimies on kaikkein samaistuttavin kaikessa itsetunto-ongelmaisuudessaan.
Batman on lihaksi tullut kosto ja yksin graafisesti superlatiivi.
Batman kirjat eivät läheskään kaikki ole alunperin albumeja/kirjoja vaan kokoelmia pitkistä lehtikokonaisuuksista.
Jatkotarinoiden lukutaito alkaa vaan olla hukassa.
Kuukauden odotus on ylivertainen ja pitkäjänteisyys tiessään. "kaikki-heti-mulle-nyt"
Planet lar/AIT aikoinaan pamfletoi juuri sen puolesta että kuukausittaisten lehtien sijasta DCn Marvelin ja muiden isojen tulisi tehdä suoraan tradeja /albumeja esim 4 kertaa vuodessa 12 kuukausittaisen sijaan.
Varsinkin Jysäyksen kohtalon jälkeen kuulostaa fiksulta vedolta.
Mutta vain kuulostaa.
Ongelma ei ole että lehdet ovat vain pienen elitistiköörin harraste. Kuin lannokkikerhot yms.
Vaan se että ei lueta.
Kulttuuri muokkaantuu mm.internetin kautta, mutta ei puhtaasti parempaan.
-
En mää pikaselauksella listoilta löytäny, mutta hauska juttu silti:
Bertrand Russell 'maths comic' hits bestseller lists
By John Hadoulis (AFP) – 1 day ago
ATHENS — Mathematics theory hardly sounds like comic book material, but a pioneering Greek graphic novel on maths in early 20th century Europe has become an unlikely hit, grabbing best-seller spots at online bookshop Amazon.
"Logicomix: An Epic Search for Truth" tracks the battle of mathematical minds -- often against madness -- before the invention of the computer.
The narrator and hero of the book, in the Top 10 of both Amazon.com and Amazon.co.uk this month, is none other than British philosopher, logician and pacifist Bertrand Russell (1872-1970).
Running at more than 300 pages, it chronicles Russell's tortuous quest for the foundations of mathematics, and his search for logic as a shield from the insanity that consumed other members of his family.
The story takes in his relations with thinkers and mathematical giants of the era, two of his four marriages, and his hidden feelings for the young wife of fellow mathematician Alfred North Whitehead.
Timo
-
Ja suoraan kärkeen, R. Crumb ja ensimmäinen Mooseksen kirja! Tämä oli odotettavissa.
Graphic Books NY Times (http://www.nytimes.com/2009/11/01/books/bestseller/bestgraphicbooks.html?_r=1&ref=bestseller)
Top 5 at a Glance
1. THE BOOK OF GENESIS: ILLUSTRATED, by R. Crumb
2. BLOOM COUNTY: THE COMPLETE LIBRARY, VOL. 1, by Berkeley Breathed
3. BATMAN: CACOPHONY, by Kevin Smith and Walter Flanagan
4. THE WONDERFUL WIZARD OF OZ, by Eric Shanower and Skottie Young
5. BATMAN: THE KILLING JOKE, by Alan Moore and Brian Bolland
Lehdessä myös pitkä artikkeli: God Gets Graphic (http://www.nytimes.com/2009/10/25/books/review/Hajdu-t.html)
For all its narrative potency and raw beauty, Crumb’s “Book of Genesis” is missing something that just does not interest its illustrator: a sense of the sacred. What Genesis demonstrates in dramatic terms are beliefs in an orderly universe and the godlike nature of man. Crumb, a fearless anarchist and proud cynic, clearly believes in other things, and to hold those beliefs — they are kinds of beliefs, too — is his prerogative. Crumb, brilliantly, shows us the man in God, but not the God in man.
Suomessa Crumb-raamattua näyttää olevan kaupan ainakin Akateemisessa.
-
Stratosfäärityttö-elokuvan arvostelusta (Arto Pajukallio) tämän päivän (26.10) Hesarista:
"Angela alkaa selvitellä porukkaan kuuluneen, mutta salaperäisesti kadonneen tytön kohtaloa. Samalla hän työstää näkemäänsä ja kuulemaansa graafiseksi romaaniksi."
Alkaako sana "graafinen romaani" juurtua suomenkieleen?
-
Just kun kerittiin tottua Sarjakuvaromaaniin ja sen niminen asiaan perehdyttävä kirjakin tuli. Hmm. Voi Pilli Pajukalliota.
Timo
-
Ne valtavan kokoiset ja hyvin kalliit Absolute-kirjat myyvät ilmeisen hyvin. Absoluuttinen Kuolema nousi kakkoseksi NY Timesin kovakantisissa sarjiksissa (http://artsbeat.blogs.nytimes.com/2009/10/30/graphic-books-best-seller-list-13/?scp=2&sq=Graphic%20Books&st=cse). Crumbin Genesistä ei voisi voittaa kukaan.
1 THE BOOK OF GENESIS: ILLUSTRATED, by R. Crumb. (W.W. Norton & Co., $24.95.) The legendary artist tackles the first book of the Bible. 2
2 ABSOLUTE DEATH, by Neil Gaiman, Chris Bachalo and Mark Buckingham. (Vertigo, $99.99.) Death, the upbeat sister of Dream, is one of the best characters that emerged from the critically-acclaimed "Sandman" series. This over-sized collected edition contains two mini-series devoted to this very different incarnation of the Grim Reaper. 1
3 STITCHES: A MEMOIR, by David Small. (W.W. Norton & Co., $24.95.) The author recalls his life, including an operation at age 14 that leaves his voice barely above a whisper, in this graphic memoir. 5
-
Crumbin Genesistä ei voisi voittaa kukaan.
Eikä ihme. Kirja on saanut, ja saa valtavan määrän julkisuutta sellaisissakin medioissa, jotka ei perinteisesti korvian lotkauta sarjakuvajulkaisuille. Ilmeisesti Crumbin maine tietynlaisena tekijänä on (ainakin toimittajien keskuudessa) hyvin tunnettu ja ristiriita työstämisen alla olleeseen tekstiin luo hyvän pohjan uutisoinnille. Sitä paitsi mitä olen tuosta kuullut ja lukenut. Teos on myös joka suhteessa ilmeisen laadukas (ja raskas).
Just kun kerittiin tottua Sarjakuvaromaaniin ja sen niminen asiaan perehdyttävä kirjakin tuli. Hmm. Voi Pilli Pajukalliota.
Eiköhä tässä käsiteasiassa ole vain parasta nostaa tassut pystyyn luovuttamisen merkiksi. Kauppiaat ja journalistit keksii aina mieluummin uuden termin kuin käyttää vanhaa hyvää ja vakiintunutta. Eikös muuten jostain kunnon elokuvastakin voisi käyttää termiä graafinen romaani. :)
-
Elävä Fotograafinen Romaani. Elokuvan alkuaikoina jotain tuon tapaisia taisi olla. Photoplay, ja mitä kaikia mahtoikaan olla. Pitäisi kai googlata. Ja tietysti motion picture, Elävät kuvat.
Timo
-
Hesari (Anssi Miettinen) kertoo matkailusivuillaan Lontoon kirjakaupoista... (http://www.hs.fi/matkailu/artikkeli/K%C3%A4y+ainakin+n%C3%A4iss%C3%A4/1135250555605)
7 Sarjakuvafriikille
Gosh!
39 Great Russel St
Lontoon parhaimpiin kuuluva sarjakuvakauppa sijaitsee British Museumin kyljessä, mutta asiakaskunta lienee kiinnostuneempi läheisestä Cartoon Museumista. Laajan lehtivalikoiman lisäksi runsaasti sarjakuvakirjoja ja graafisia novelleja – pääasiassa uusia. Myyjän mukaan tarjolla on enemmän independent-tuotantoa kuin muissa kaupungin sarjakuvakaupoissa.
Alakerrassa myös suuri hylly täynnä mangaa.
Vai että oikein sarjakuvakirjoja ja graafisia novelleja? Huokaus.
-
DC aloittaa sarjakuvaromaanien sarjan EARTH 1. Siinä julkaistaan Teräs- ja Lepakkomiehen seikkailuja suoraan romaaneiksi, eikä enää koota niitä erillisinä julkaistuista lehdistä. Mullistavaa.
Tämä tarkoittaa myös sitä, että tarinoiden rakenne on pitempi, ei lehtien sivumäärään pakotetun mukaisen episodimainen. Ovat oma jatkumonsa. Hmm. Tämäpä nyt vasta.
http://www.aintitcool.com/node/43302
-
Tämä tarkoittaa myös sitä, että tarinoiden rakenne on pitempi, ei lehtien sivumäärään pakotetun mukaisen episodimainen.
Lehtiformaatti on epätyydyttävä lukijan lisäksi myös tekijöille ja kokoelmien suosion myötä tämä on johdonmukainen suunta.
-
Lehtiformaatti on epätyydyttävä lukijan lisäksi myös tekijöille ja kokoelmien suosion myötä tämä on johdonmukainen suunta.
Uskoisin, että tämä on koepallo DC:n suunnalta sille markkinasegmentille (hih!), joka on kasvussa. Jos menevät hyvin, eiköhän näitä tule lisää. Kovat tekijät on laitettu asialle. Ihme on, josseivät nouse heti ilmestyttyään myyntilistoille. Lukijat pääsevät näissä rompsuissa myös rauhaan erilaisilta kriiseiltä, ja niitä voivat hyvin mielin lukea nekin, jotka eivät ole suoritaneet cum laudea DC-universumista.
-
Lehtiformaatti on epätyydyttävä lukijan lisäksi myös tekijöille ja kokoelmien suosion myötä tämä on johdonmukainen suunta.
Eriävä kanta.
Olet kantaasi oikeutettu mutta kommentin sisältö on siis "televisiosarjat ja sarjafilmit ovat epätyydyttäviä katsojan lisäksi tekijöille ja dvdboksien myötä tämä on johdonmukainen suunta"
lehtiformaatin poismeno olisi perin valitettava tapaus.
Yhdysvalloissahan jo tätä kokeiltiin 1950-luvulta lukien ja jäljelle jäivät vain supersankarit ja archien tuotanto.
Mikä siis on isoimmalle osalle USAn nykyisiä kansalaisia vieras konsepti tai elokuvapohjainen.
Sarjakuvien kultakauden yhdysvalloissa lukijaprofiili olikin erilainen, lehtiä lukivat valtaosin tytöt mutta Comics coden asettamien pakotteiden jälkeen naislukijoiden määrä on laskenut, jatkuvasti.
En ole niin naiivi että väittäisin tässä olevan suoran korrelaatiosuhteen, myös lajityyppien ja kerrottujen tarinoiden muoto ratkaisee.
Ongelma on että albumien ja sarjakuvaromaanien hinta on suurempi, sen painokulut ovat suuremmat ja sen tukkujakelu(jonka monopoliasemaa niin USAssa kuin muuallakin pyritään purkamaan) on vaikeampaa koska varsinkin pienten ja vaihtoehtoisempien kustantamoiden julkaisujen kohdalla se on herkuleellinen urotyö.
Toki aina voi mainostaa internetissä mutta tästä voi päätyä samanlaiseen tilanteeseen kuin tutulla alalla(seuraa vapaa käännös)
" on mairittelevaa että joku kertoo ladanneensa sarjakuvani samasta paikasta kuin uudet marvelit. Olisi tietty kiva että joku maksaisi niistä meille kun ei olla kenenkään muun palkkalistoilla..."
Albumeja ja sarjakuvaromaaneja tarvitaan, mutta jos lehtiformaatti poistuu voidaan laittaa pillit pussiin ja ovi kiinni.
viimeinen voi sammuttaa valot.
Mikään ei muuten estä yrittämästä kuninkuuslajia eli kertoa yksi tarina siinä 22-26 sivua tilassa.
-
En ole niin naiivi että väittäisin tässä olevan suoran korrelaatiosuhteen, myös lajityyppien ja kerrottujen tarinoiden muoto ratkaisee.
Minä sen sijaan väitän ja puolustan kantaani jopa niin voimakkaasti, että kirjoitin siitä artikkelin (http://kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=1288).
Riippuvuussuhteita asioiden välillä toki on aina useita, kyse on lopulta painotuksista ja näkemyksistä.
-
Mutta tuo on vain osatotuus.
joskin mikäli todella väität noin ja olet samaa mieltä siitä niin sittenhän sinustakin lehtien alasajo Waiting-for-the-trade ja graphic novel suhtautumisella ajaa tilanteen takaisin Comics coden aikoihin?
Lehtivalikoiman kavetessa/kadotessahan syntyi yhdysvaltain Local Comic Store kulttuuri joka nojaa suurtukkuihin ja siten kavensi tarjontaa ja nyt sitten halutaan samaa?
-
Mutta tuo on vain osatotuus.
Luonnollisesti. Suora yhteys niillä kuitenkin on, kun lehdissä ei enää esitetty kunnon draamaa, samaa haettiin kirjallisessa muodossa, jolloin sarjakuvien myynti laski ja genre katosi täysin. Comics Coden vuoksi jenkkisarjakuva lapsellistui.
Kun markkinat nyt kehittyvät kohden kokoelmia, mahdollisesti sarjakuvakirjoja kohden, voidaan hakea samankaltaisuuksia ja eroavaisuuksia markkinoiden aiemmasta kehityksestä ja viihdyttää toisiamme omilla huomioillamme ja tulevan spekuloinnilla.
-
Luonnollisesti. Suora yhteys niillä kuitenkin on, kun lehdissä ei enää esitetty kunnon draamaa, samaa haettiin kirjallisessa muodossa, jolloin sarjakuvien myynti laski ja genre katosi täysin. Comics Coden vuoksi jenkkisarjakuva lapsellistui.
Kun markkinat nyt kehittyvät kohden kokoelmia, mahdollisesti sarjakuvakirjoja kohden, voidaan hakea samankaltaisuuksia ja eroavaisuuksia markkinoiden aiemmasta kehityksestä ja viihdyttää toisiamme omilla huomioillamme ja tulevan spekuloinnilla.
toisaalta samaan aikaan tapahtui yhteiskunnallista ja kulttuurista murrosta joka välillisesti vaikutti myös sarjakuvan kenttään.
Aiemmin mainittu "sarjakuvanlukijat ovat niitä jotka lukevat ylipäätään" pitää paikkansa mutta myös kirjallisuuden kulutuksessa eli lukemisessa ylipäätään on tapahtunut muutosta samoin kuin kaiken kulttuurin/viihteen( =sama asia) kulutuksessa niin teknisten kehitysten kuin ajankäytön suhteen.
laajoilla yksittäisillä teoksilla ja kokoelmilla on paikkansa, mutta ei mielellään joko/tai vaihtoehtona lehtiin nähden.
Minulle tämä ajatusmalli rinnastuu souraan että vaikka minua ei haittaisi vaikka tekijän X tuotanto lakkaisi olemasta ja sitä ei tulisi lisää niin että tekijän X tuotannon loppuminen ja poistuminen olsii yksinomaan vain ja ainoastaan hyvä asia.
-
toisaalta samaan aikaan tapahtui yhteiskunnallista ja kulttuurista murrosta joka välillisesti vaikutti myös sarjakuvan kenttään.
Huomioithan, että olen käsitellyt tarkalleen näitä asioita juuri siinä artikkelissa, johon viittasin (http://kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=1288)?
Mediakulttuuria käsitellään paljon, mutta sarjakuvaa asetetaan siihen harvemmin muutoin kuin sarjakuvasta erityisesti kiinnostuneiden toimesta, joten vakiintunutta käsitystä ei Kvaakissakaan asiasta ole, joten siksi tämä mielipiteenvaihto on hauskaa.
Sarjakuvan olen väittänyt mm. manga-ketjuissa kärsineen internetin huvitusten myötä, mutta samaa voi sanoa televisiostakin. Lopulta vuorokaudessa on edelleen yhtä paljon tunteja kuin ennenkin.
-
Luin. jo ensimmäisellä kierroksella.
Tämä:
Yhteiskunnan kohdatessa seksuaalivallankumouksen, poliittisen radikalismin ja ympäristötietoisuuden nousun pysyi sarjakuva Comics Coden vuoksi konservatiivisena koko 1960- ja 1970-lukujen. Ala oli menettänyt aikuislukijat, ja kokonaismyynti laski. Erityisesti romanssisarjojen suosio oli kuihtunut ja ne katosivat 1970-luvun aikana.
ei ole yhteiskunnallisen muutoksen tai teknisen muutoksen kuvauksena riittävä. jollet tarkoita poliittisella radikalismilla "henkilökohtainen on poliittista"
vuorokaudessa on ihan yhtä paljon tunteja mutta ajankäyttömme on ja käsityksemme siitä on muovautunut, mutta koska se on tapahtunut pitkän ajanjakson aikana ja siitä on muodostunut normi sitä on vaikea mieltää toisin kuin äkillisiä kriisinomaisia muutoksia.
vertaus on huono, mutta se on kuin sanoisi että informaation määrä on sama kuin ennen, jättämällä pois sen miten informaation saatavuus on muuttunut tai ottamatta kantaa medialukutaitoon.
tradet ja kokoomat ovat turhan voittopuolisesti kuin James Glickin Kiire! tietoteoksen malliesimerkkejä siinä miten niissä on yksi homogeninen kokonaisuus, henkinen pikaruoka(myönnettäköön että monasti gourmet-arvoinkin), sen sijaan että keskityttäisiin ruokavalioon.
jotta paremmin selvittäisin näkökohtaani:
tähän sisältyy sama(etova) ajatus kuin Herbert J. Gansin "populaarikulttuurin puolustukseen" jonka lähtökohta on että että populaarikulttuuri on aina aliasemassa koska se on sidottu harrastajiensa alempaan sosioekonomiseen ja kulttuuriseen tasoon ja on lähtökohtaisesti heikompaa kuin korkeataide joka on esteettisesti ja sisällöllisesti korkeampaa.
Mikäli tämän joku pystyy allekirjoittamaan on takana selkeä oman egon ja statuksen pönkittämisen tarve ja rajallinen kyky ajatella ja tulkita maailmaa.
kulttuuri-imperialismin sijasta kulttuurifasisti.
se että muotoa ollaan valmiita kehittämään monitahoiseen runsaampaan suuntaan laajentamalla kerronnanmuotoa ja -tekniikoita albumimuodoin se on hyvä.
mikäli se esitetään ainoaksi muodoksi ollaan linjoilla "jotta luonto olisi mahdollisimman monimuotoinen on lajeja tapettava sukupuuttoon"
logiikka on sama.
-
DC:n sarjakuvalehdet myyvät juuri nyt paremmin kuin kymmeniin vuosiin. Viimeksi niitä oli myyntilistojen kärjessä samaan malliin vissiin joskus 60-luvulla.
Ei sarjakuvaromaanien tarjonta heikennä suoramyyntikauppojen lehtimyyntiä. DC tähtää romaaneillaan koko ajan kasvavaan kirjakauppamyyntiin, jossa heillä on hyvä levityskumppani (onko tämä oikea sana?).
Romaanit tekevät hahmot myös tunnetuiksi ja parantavat niiden medianäkyvyyshuomioarvostatusta.
Kirjo siis kasvaa, ei pienene.
-
ei ole yhteiskunnallisen muutoksen tai teknisen muutoksen kuvauksena riittävä.
Näkökulma ja painopiste ei ollut niissä, joten en pitänyt sitä tarpeellisena käsitellä enempää, kuulunee todennäköisesti Kvaakin lukijoiden yleissivistykseen. Artikkelista kannattaa antaa kritiikkiä kuitenkin Comics Code -ketjussa tai kirjoitusten kommentointiin tarkoitetussa ketjussaan.
Varmistin lähinnä, että tiesit minun hahmottavan nuokin asiat. Artikkelieni kantavana ajatuksena pidän muutoinkin sitä, että sarjakuvaa peilataan osana ympäröivää maailmaa. Vaikutteet kulkevat kuitenkin eri viihdemuotojen ylitse.
Myyntimäärien suhteen olen vähemmän kiinnostunut siitä, mikä kulloisellakin hetkellä myy eniten, trendit ja mahdolliset kehityssuunnat ovat omaa mieltäni kutittavia asioita. Kasvavatko kokonaismarkkinat, muuttuvatko markkinaosuudet ja ennen kaikkea kuinka sarjakuva viihteenä kehittyy.
DC:n sarjakuvaromaani tai millä nimellä sitten niitä tahtookaan kutsua on mielenkiintoinen seikka. Kokeilun sijasta näen sen luontevana kehityspolkuna markkinoilla, joilla lehtien sijasta kokoelmat käyvät kaupaksi.
Tässä suhteessa on siis kiinnostavampaa, onko DC:n menestys lehtihyllyllä sivuvaikutus kokoelmien menestyksestä, jolloin markkinat kasvun sijasta keskittyisivätkin DC:n haltuun (hetkeksi, pidemmäksi ajaksi tai ei lainkaan) tms.
Kokoelman formaatti on kuitenkin vapaa lehden sivurajoitteesta, tarkalleen ottaen kokoelmalle on rasite, että tarina on rytmitetty parinkymmenen sivun pyrähdyksiin, mikä lukijana on minulle rakenteellisesti epätyydyttävä ratkaisu ja uskon sen pätevän keskivertokuluttajaan.
-
Marvel onsarjalehtimyynnissä selvästi markkinajohtaja, joten ihan ymmärrettävää, että DC etsii ohituskaistaa jostain muualta - sarjakuvaromaaneista.
Sarjakuvaromaaneissa ovat silti juhlineet listakärjessä myös ihan muut kustantamot kuin DC ja Marvel. Markkinavoimat jyllää! Toivottavasti kortit jaetaan uusiksi ja supersankareiden sijasta nähdään jotain ihan muuta, kuten on jo nähtykin, enenevässä määrin.
-
Amazonin eniten myydyt sarjakuvakirjat:
1 Diary of a Wimpy Kid: The Last Straw, by Jeff Kinney
2 Diary of a Wimpy Kid: Dog Days, by Jeff Kinney
3 Book of Genesis Illustrated, by Robert Crumb
4 Mercy Thompson: Homecoming, by Patricia Briggs, Francis Tsai, and Amelia Woo
5 Star Trek: Countdown, by J.J. Abrams, et. al.
6 Time of Your Life (Buffy Season 8, vol. 4), by Joss Whedon et. al.
7 Asterios Polyp, by David Mazzucchelli
8 Batman: R.I.P., by Grant Morrison, et. al.
9 Logicomix, by Apostolos Doxiadis and Christos Papadimitriou
10 Walking Dead, Vol. 9, by Robert Kirkman
http://www.icv2.com/articles/news/16491.html
Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirjat (http://wsoy.fi/yk/products/show/79510?category=119) eivät nyt ihan suoranaisesti kyllä sarjakuvaromaaneja ole, pikemminkin välimuoto romaanin ja sarjakuvaromaanin välillä. Se hyvä puoli niistä kyllä on, että termi tulee tutuksi (joskin väärinymmäretyksi). Pukki tuo sen kontissaan meidänkin pirttiin, kyllä.
-
Kukapa olisi uskonut silloin joskus, että Crumbista tulee bestselleri - raamattutulkinnallaan. Jatkaa yhä vain ykkösenä NY Timesin kovakantiset sarjakuvakirjat-listalla. (http://www.nytimes.com/2010/01/10/books/bestseller/bestgraphicbooks.html?ref=bestseller)
Marvel sai puolestaan klassikolla bestsellerinsä: Ihmemaa Ozin.
-
500 myydyintä sarjakuvakirjaa USA:ssa armon vuonna 2009. (http://www.previewsworld.com/public/default.asp?t=1&m=1&c=23&s=216&ai=90604&ssd=) Watchmen se vain myy ja myy ja myy... Pieni yllätys on se, että Alan Mooren LoEG III #1 on kakkonen! Moore rulettaa.
TOP 500 GRAPHIC NOVELS FOR 2009
Based on Total Unit Sales of Products Invoiced Throughout 2009
QUANTITY RANK DOLLAR RANK ITEM CODE DESCRIPTION PRICE PUBLISHER
1 1 FEB058406 WATCHMEN TP $19.99 DC
2 6 FEB094465 LOEG III CENTURY #1 1910 (MR) $7.95 TOP
3 3 NOV082242 WALKING DEAD TP VOL 09 HERE WE REMAIN (MR) $14.99 IMA
4 7 JUN090332 WALKING DEAD TP VOL 10 WHAT WE BECOME $14.99 IMA
5 29 JUL068351 WALKING DEAD TP VOL 01 DAYS GONE BYE $9.99 IMA
6 2 NOV082460 SECRET INVASION TP $29.99 MAR
7 4 OCT080163 BATMAN RIP DELUXE EDITION HC $24.99 DC
8 9 MAY090236 FABLES TP VOL 12 THE DARK AGES (MR) $17.99 DC
9 13 DEC082308-M STAND CAPTAIN TRIPS PREM HC $24.99 MAR
10 64 APR058372 FABLES TP VOL 01 LEGENDS IN EXILE $9.99 DC
11 11 JUL080124 JOKER HC $19.99 DC
12 5 FEB090203 FINAL CRISIS HC $29.99 DC
13 16 NOV070226 BATMAN THE KILLING JOKE SPECIAL ED HC $17.99 DC
14 36 DEC084184 SCOTT PILGRIM GN VOL 05 SP VS THE UNIVERSE $11.95 ONI
15 44 OCT058020 Y THE LAST MAN TP VOL 01 UNMANNED $12.99 DC
16 32 NOV068026-M WALKING DEAD TP VOL 02 MILES BEHIND US (MR) $12.99 IMA
17 34 JAN090228 GREEN LANTERN SINESTRO CORPS WAR TP VOL 01 $14.99 DC
18 169 APR090427-M SPIDER-MAN ELECTION DAY PREM HC $29.99 MAR
19 23 JAN090114-M BTVS SEASON 8 TP VOL 04 TIME OF YOUR LIFE $15.95 DAR
20 37 DEC058055 BATMAN DARK KNIGHT RETURNS TP $14.99 DC
-
Täyttä hulluuttahan tämä oli mutta...olen lukenut noista "500":sta (siellä on tietty samojen tarinakokonaisuuksien/alpparien eri versioita useita, laskin vain yhden version mukaan tietysti) 109 kpl. Suurimman osan muuten kirjastosta, ehkä nelisenkymmentä on jossain muodossaan hyllyssäni. Jjjännittävää...
-
Jännää tosiaan, minä taasen en ole noista 500sta lukenu kuin muutamia, kymmenkunta enintään (top-20:stä 3 kpl, mikäli killing joke spec.ed. lasketaan kun olen lukenu vaan tavallisen version), kun puolestaan Pitkämiehen top 100 -listalta (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,12122.0.html) useita kymmeniä.
Timo
-
Sama juttu Timon kanssa. Nuo Walking Deadit ja muut semmoiset ovat ihan tuntemattomia.
Y The Last Man -sarjan olen lkyllä ukenut ja se on maineensa veroinen.
-
Top 20sta 20 ja 500sta enin osa
Sama juttu Timon kanssa. Nuo Walking Deadit ja muut semmoiset ovat ihan tuntemattomia.
Walking dead on parhautta.
eittämättä AIKUISTEN sarjakuva, mutta ei kuten asia yleensä esitetään eli eksploitatiivisen seksin ja väkivallan vuoksi.
Zombiapokalypsi on vain viitekehys -tarina kertoo ihmisistä.
Samaa ei voi sanoa kaikista omaelämänkerrallisistakaan sarjakuvista.
-
Vuoden 1939 Oz-filmi minulla on DVD:nä. Elokuvasta on jätetty pois aika paljon elementtejä ja painotus tapahtumilla on erilainen. Kirjassa ja tuossa sarjakuvassa paha noita on paljon vähemmän keskeinen.
Elokuva korosti myös hyvin paljon tarinan poliittisia elementtejä, kuten "Follow the Yellow Brick Road" kappale ja sen korostaminen antaa monelle varmasti jo nimellisesti selkeän kuvan. Elokuva on myös samalla vahvasti ajan kuvaa esittävä, ja motiivit tarinan kerrontaan ja ilmaisuun poikkeavat runsaasti.
On siis aivan ymmärrettävää, että 2000-luvulla tehty sarjakuva poikkeaa melkein vuosisadan aikaisemmin tehdystä elokuvasta. Sarjakuvan suhdetta kirjoihin en uskalla lähteä tässä yhteydessä vertaamaan, koska kirjojen lukemisesta on jo n. 12 vuotta. Tunnistin kuitenkin maailman samaksi maailmaksi, johon olin lapsenakin tutustunut.
-
Tuosta Crumbin uudesta voisi saada hyvän elokuvan. Sarjisleffathan ovat nyt muotia.
Graafisten novellien, öh, anteeksi, sarjakuvakirjojen painosmäärät alkavat olla hurjia.
A World of Words Reinvented in Pictures (http://www.nytimes.com/2010/02/09/books/09twilight.html)
Stephenie Meyerista taisi jo jotain juttua Kvaakissa ollakin, mutta Janet Evanovich on tuntemattomampi. Kirjojen painosmäärissä hätyytellään jo suosituimpien sarjakuvalehtien painosmääriä, ja osin mennään ohikin. Poikkeustapauksia nämä toki ovat, vielä.
PS. Koska tämän ketjun nimi saadaan asiallisemmaksi? Mikä hiton kuvakirja?
-
PS. Koska tämän ketjun nimi saadaan asiallisemmaksi? Mikä hiton kuvakirja?
Jaa, ehkä tässä odotellaan, että keskustelijat palaavat alkuperäiseen aiheeseen. Mistä tässä sinun mielestäsi pitäisi olla kysymys? Myyntilistakatsauksista? Ei oikein kuulu tähän foorumin osastoon.
Oikeasti olisi pitänyt pistää koko häröketju lukkoon aikoja sitten. Nyt joku järkevä ehdotus, tai Salomo pistää vauvan lihoiksi.
-
Jaa, ehkä tässä odotellaan, että keskustelijat palaavat alkuperäiseen aiheeseen. Mistä tässä sinun mielestäsi pitäisi olla kysymys? Myyntilistakatsauksista? Ei oikein kuulu tähän foorumin osastoon.
Hörö, hörö.
Nimeksi: "Sarjakuvaromaanit ja sarjakuvakirjat"
-
Ehkä en tehnyt itseäni riittävän selväksi. Karkeasti ottaen puolet tästä koko foorumista -- se, mikä ei käsittele sarjakuvalehtiä ja sanomalehti- sekä nettisarjakuvia -- on omistettu sarjakuvaromaaneille ja -kirjoille. Ansaitakseen olemassaolonsa jatkumisen tämän ketjun pitäisi rajata aiheensa ihan pikkuisen sitä tiukemmin. Ja otsikko asetetaan sitten sen mukaisesti.
-
Ehkä en tehnyt itseäni riittävän selväksi.
Oukei. You're the man.
Mutten keksi sen parempaa nimeä kuin ehdottamani.
-
niin, ketjuhan alkaa ihmettelyllä siitä, mikä on "Aikuisten kuvakirja" (termi joka löytyi kirjaston hyllynreunasta). Ja siirtyi siitä yleiseen keskusteluun paremmista termeistä ja lopulta myyntimääriin, erityisesti USA:ssa. Olisiko sitten "Sarjakuvaromaanit ja niiden myynti"? tjmsp?
EDIT: eheh, no, jatkuu täällä (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,13229.0.html). ;D
Timo