Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Eurooppalaiset sarjakuvat => Aiheen aloitti: Mika L - 19.06.2004 klo 10:00:36
-
Sattuisiko kellään olemaan 70-luvun alkupuolen Bustereita? Tarvitsisin selkeän kuvan jostakin 70-luvun alun lehdestä (ilmeisesti eri logo kuin myöhemmin, mielellään kesäinen futisnumero ja takakansi myös).
Tietääkö kukaan muuten minä vuosina lehti ilmestyi? Netistä en onnistunut löytämään millään järkevillä hakusanoilla tietoa, Huuto.netissä oli kyllä lehtiä vuosilta 1972 ja 1988, joten ilmeisesti ainakin sillä välillä? Aiemmin, myöhemmin? Apua?
-
Tein pikahaun Busterista, mutta mitään yleisrihmaa/spesifistä infoa tälle Semicin julkaisemalle, ilmeisesti Ruåtsalais/Skandinaavipainotteiselle julkaisulle, en äkkiseltään tältä foorumilta valitettavasti löytänyt.
Nou hätä, kysymykseni koskeekin vain yhtä ainoata Busterissa aikanaan "seikkaillutta" sarjaa/hahmoa nimeltään Supermac. Tuo ah niin stiffi 'roideja syönyt vapaapainijan köriläs. Olen Googlettanut ja Gaaglettanut jo ikuisuuden saadakseni lisätietoa tuosta lapsuuden sankaristani pelkkien häilyvien muistojen tueksi, mutta pääasiassa tuloksitta... :-[
Supermac hakusanana vie yleensä suoraan mäkkisivustoille tjsp. :D
Nyt käännynkin sitten teidän puoleenne: minulle kelpaa kaikki linksut, muistelot ja/tai tiedonjyväset kaverista nimeltään Supermac. Tavoitteenani on loppujen lopuksi kerätä kaikki Busterit, missä 'Mac on esiintynyt. Ulkomaankieliseen materiaalin johdattaminen on myös sallittua! :)
-
Super-Macin alkuperäinen nimi oli Hot Shot Hamish, joten hae sillä nimellä tietoa niin johan löytyy. Eihän se mikään vapaapainija ollut vaan jalkapalloilija.
Perskutarallaa! Olisin voinut vannoa, että 'Mac olisi ollut vapaa-painija...Nyt on kyllä sitten itselläni vikaa muisteloissain. ;D
Mutta kiitos infosta!
P.S. Vielä ristiriitaisemmaksi asian tekeepi se seikka, että moni vapaa-painin ystävä on muistavinaan Super Macin nimenomaan vaikuttaneen painiareenoilla...
-
Minulla on sellainen kaukainen muistikuva, että olisin Supermacin nähnyt painimassa joskus. Jotain hirveää kaappia vastaan. Kehäkin oli vaijereilla jossain niagaran putousten tyylisessä paikassa, korkealla ilmassa siis.
Vai onko tämä ollenkaan sama heebo?
-
Eikö Busterissa seikkailut vapaapainija Johnny Puma?
Kts. http://www.geocities.com/Athens/Forum/1178/backsp.htm
"Den fribrottande indianen Johnny Puma steg in i tidningen 1968 (...)"
-
Aah, oletin, että se kaveri olisi ollut supermac, Busterista kun ei oikein muuta muistikuvaa ole. Olisikohan toi lehti tallella jossain kaapin kätköissä porukoitten työnä..
-
Mysteeri selkenee...
SILTI ( ;D) tuo Johnny Puuma ei vieläkään oikein vastannut hataraa muistikuvaani...
Eli jos nyt joku jaksaa vielä rautalangasta vääntää, niin tässä muisteluni yksityiskohdat:
Tämä painija oli leveäleukainen, vaaleahiuksinen/ihoinen (pätee J.Puumaan kanssa),mutta myös humoristisen liioiteltu muskeleineen kaikkineen & hassuine naamoineen. Sarja oli myös mielestäni satiirinomainen huumoripläjäys käyttäen kaikkia vapaapainin kliseitä oivallisesti apunaan, hahmot olivat silkkaa hupia, vakava tämä sarja ei todellakaan ollut.
Eli onko tuo Johnny Puuma-sarja kuvailemani kaltainen?
Edit: Äsh, kyllä tuo Hot Shot Hamish vastaa muistojani melkein 100%:sti
http://www.26pigs.com/tiger/hamish.jpg
Lieneekö sitten vain jossain numerossa jostain syystä ollut painiareenalla.
Puuman Johnny ei ole tuttu, vaikka nyt kyllä kiinnostuinkin!
http://www.26pigs.com/tiger/johnny.jpg
-
Tein pikahaun Busterista, mutta mitään yleisrihmaa/spesifistä infoa tälle Semicin julkaisemalle, ilmeisesti Ruåtsalais/Skandinaavipainotteiselle julkaisulle, en äkkiseltään tältä foorumilta valitettavasti löytänyt.
Minäpä löysin ja yhdistin nämä. Vaikka eihän tuo aikaisempi ketju mikään erikoinen ollut, mutta sainpahan vähän karsittua noita tynkäketjuja. Jatketaan tästä eteenpäin siis yleisesti Busteriin liittyvillä jutuilla.
-
Super-Mac oli todellakin jalkapalloilija, mutta kiertuematkoilla - kuten ao. tapauksessa Egyptissä - hän joutui usein kolossaalisiin kommelluksiin.
(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=7452.0;attach=847)
Veikkaan, että "luova" mielikuvituksesi on vuosien aikana sekoittanut Super-Macin ja Johnny Puuman. Super-Mac oli kotoisin Ulko-Hebrideiltä ja pelasi Princes Park -seurassa Skotlannin I divisioonassa.
-
Mäkin luin tästä Ilta Sanomien urheiluliitteestä. Tuli näitä Bustereita pari vuotta sitten luettua kun ukko osti näitä silloin tällöin L - Rannan divarista. Suurin osa oli jalkapallo, jääkiekko tai nyrkkeily aiheisia. Sisko säästi yhden se oli joku Kultakenkä tarina tai jotain sinne päin. Siinä eräs poika, onneton futaaja, sai haltuunsa entisen huippupelaajan kengät ja sen jälkeen hänestä tulikin todellinen maalitykki. Ihan kohtuullinen tarina.
-
Tommy Barnesin, Pullan ja Super-Macin edesottamuksia seurasin tiiviisti 80-luvun alussa ja olin jopa ruotsalaisen Busterkerhon ylpeä jäsen. Muistan jostain käsittämättömästä syystä edelleen jäsennumeroni, joka oli 136076. Diplomikin on edelleen tallessa. Eli aika monta fania lehdellä on joskus ollut. Lehden kuolema on taas merkki sarjakuvien alennustilasta naapurimaassa. Mikään ei tunnu menevän kaupaksi, paitsi manga ja vanhojen klassikoiden kokoelma-albumit, joidenkin lehtien lisäksi. Ennen niin aktiivinen eurosarjakuvan julkaisija Carlsen Comicskin on täysin keskittynyt japanilaiseen sarjakuvaan. Onkohan Carlsen viime vuosina uskaltanut julkaista mitään muuta eurosarjakuvaa kuin Tinttien uudet käännökset?
-
Ruotsin Carlsenia ei voi verrata Tanskan kaimaan. Tanskan Carlsen Comics on kyllä täysin omassa luokassaan Pohjoismaiden sarjakuvakustantamovertailussa. On Blacksadia, Blueberryä, Bernard Princeä, Jeremiahia, Frankaa, Thorgalia, Natashaa, Persepolista (kokonaisuudessaan), Buddy Longwayta, XIII:tä (jäänyt tosin kesken 8. albumin jälkeen), Valeriania, uutta Blake ja Mortimeria ja vaikka mitä. Kukaan ei kuitenkaan ole täydellinen, Sillage ilmestyy Arboris-kustantamon toimesta Konvojen-nimisenä, Bogfabrikken ja Donovan Comics on julkaissut Marshal Blueberryjä ja Pikon ja Fantasion oikeudet kuuluvat nykyään myös Tanskassa Egmontille.
Keskeltä Kööpenhaminaa Strögetin sivukadulta löytyy Faraos Cigarer-niminen sarjakuvakauppa, jonka valikoima on HYVÄ. Samaa voi sanoa kaupan nettikaupasta www.faraos.dk.
Muistan minä myös ruotsalaisen Mustanaamiokerhon jäsennumeroni: 313469. Ilmeisesti olivat tärkeitä asioita minulle joskus...
-
Viimeinen ruotsalainen numero on myynnissä nyt ainakin Akateemisissa kirjakaupoissa. Kaikkiaan lehteä ehti ilmestyä 1967 - 2005 välillä 719 numeron verran. Parhaimmillaan, vuonna 1980 Ruotsin Busterilla oli 75.000 lukijaa.
Egmont Kärnan tiedottaa, että Buster-tuotemerkki säilyy yhtiön nimissä ja mahdollisesti tulossa on kokoelma- ym. albumeita Busterin suosituimmista sarjoista.
-
Kuinka moni muuten tietää, kuka sarjakuvahahmo on sen lippalakkipäisen BUSTER-hahmon isukki? Vai onko täällä ennen ollut juttua asiasta?
Rmäki
-
Kuinka moni muuten tietää, kuka sarjakuvahahmo on sen lippalakkipäisen BUSTER-hahmon isukki? Vai onko täällä ennen ollut juttua asiasta?
Rmäki
On ollut. Latsähän se.
Timo
-
Kimppuun vain:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Buster
-
Tiger-lehden sarjoihin Buster perustui.
Jos näet artikkelissa virheitä tai puutteita, niin lähdettä peliin ja siitä vain muokkaamaan. Se on kaikille mahdollista.
-
Tigeristä (http://en.wikipedia.org/wiki/Tiger_(comic)) on Wikissä oma artikkelikin.
Roversistakin (http://en.wikipedia.org/wiki/Roy_of_the_Rovers) on ja fanit on pistänyt pystyyn kotisivunkin (http://www.royoftherovers.com/). "In 1976 the strip was given its own magazine, 'Roy of the Rovers', which continued until 1993."
En minä toisten kirjoituksia lähde muuttelemaan.
Ei Wikin artikkeleilla ole omistajaa. Tällä hetkellä sarjakuva-aiheiset artikkelit (http://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Sarjakuvat) ovat aika huonoja...
-
Wiki on loistava mutta ei minua kiinnosta se suomeksi oleva osasto yhtään,meitä on aika vähän ja englanti on nykymaailman esperanto. Näin ajattelee myös varmaan moni baski, udmurtialainen ja bretzelburgilainen
Busterin kuolema herättää vähän ristiriitaisia tunteita, Super-Mac oli oikeasti aika kiva sarjakuva ja Johnny Puuman ansiosta tiesin että tuollaista wrestlingiä on olemassa. Sen typeryys ei sitten järkyttänyt niin pahasti kun näki sitä telkkarissa. Siinä vaiheessa amerikkalaiset olivat jo keksineet scientologian ja Ronald Reaganin joten vapaapaini vaikutti intellektuellien harrastukselta.
Toisaalta Busterista tulee mieleen paskoja 70-luvun juttuja kuten Kekkonen, koulun tilliliha ja Heikki Hietamiehen juontamat lauantaitanssit jota jengi oikeasti katsoi mummolassa silloin kun olin pieni. Ehkä Buster jouti mennäkin
-
Buster on saanut omat fanisivut ihan Britanniassa:
http://www.bustercomic.co.uk/
http://www.comicsuk.co.uk/ComicInformationPages/BusterPages/BusterHomePage.asp
Timo
-
Moikkis vaan...
Olisi ollut pari kysymystä edellä mainitusta sarjakuvasta...jos "tietäviä" sattuisi osumaan langoille.
Taustatietona kerrottakoon, että ihana mieheni luki kuulemma kyseistä sarjakuvaa AIVAN mehuissaan pienenä ja omisti ilmeisimmin nuo kaikki ilmestyneet lehdet ja sarjakirjat (niin olen ymmärtänyt että niitä kutsutaan)!? Mieheni äiti oli nyt sitten jokunen vuosi sitten "vähän" siivonnut ja heittänyt kaikki "tarpeettomat" lehdet pois...
Joulu tulee ja mietin, että josko koittaisin hankkia tuolle nyt siis jo kolmekymppiselle murtuneelle miehelle yllätykseksi jonkun verran noita kyseisiä lehtiä...(niin usein niistä haikeana puhuu) Joissain divareissa olen käynyt ja löytänyt joitain (1-3) yksittäisiä repaleisia lehtiä. Eikä informaatiota tuosta suomenkielisestä versiosta kovin paljoa netissä löydy... Mieheltäkään en yllätysmomentin takia voi kysyä.
Nyt siis kysymys kuuluukin, tietääkö/muistaako kukaan minä vuosina tuota lehteä on ilmestynyt? Montako numeroa sitä vuosittain oli? Montako niitä sarjakirjoja(?) on olemassa?
Idea olisi, että koittaisin saada jouluksi kasaan jonkun sellaisen kivan paketin... eli vaikka yhden "vuosikerran" tai peräkkäin ilmestyneitä lehtiä jonkun kasan... tai niitä sarjakirjoja?
Ja jos joku tosiaan haluaa luopua omistaan hyvään tarkoitukseen, niin sekin käy ;)
Kiitos etukäteen...
-
hyvä Johanna,
busteria julkaistiin sarjakirjoissa 9, 15,19,28,38,41,50,54, 60, 70, 81, 95, 102 ja 109.
Buster-lehden kulta-kausi(?) lienee 1970-1986? tai jotain sinnepäin.
useimmista hyvistä divareista löytynee Turussa mm. Alfasta ja omituisista opuksista Tampereella Lukulaarista ja Lahdessa "hullun" divarista tästä kvaak-ketjusta löytänet yhteystietoja :
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=7104.0
Onnittelut miehellesi hyvästä valinnasta ( ei, en tarkoita Buster-lehteä.)
-
Nyt siis kysymys kuuluukin, tietääkö/muistaako kukaan minä vuosina tuota lehteä on ilmestynyt? Montako numeroa sitä vuosittain oli? Montako niitä sarjakirjoja(?) on olemassa?
Lehti ilmestyi seuraavasti:
1-12/1972
1-12/1973
1-16/1974
1-20/1975
1-20/1976
1-20/1977
1-20/1978
1-20/1979
1-20/1980
1-20/1981
1-20/1982
1-20/1983
1-20/1984
1-20/1985
1-16/1986
1-16/1987
1-16/1988
Busterin erikoisjulkaisu 1-3 (1974-1975)
Sarjakirjoista on tietoa täällä: http://www.perunamaa.net/sarjakuvat/semicinsarjakirja.php
9: Buster (4/1973)
15: Buster (5/1974)
19: Buster (3/1975)
28: Buster (2/1976)
38: Buster (4/1977)
41: Buster (1/1978)
50: Buster (10/1978)
54: Buster (2/1980)
60: Buster (2/1981)
70: Buster (1/1982)
81: Buster (2/1983)
95: Buster (4/1984)
102: Buster (3/1985)
109: Buster (1/1986)
Onnea ja menestystä!
-
Hih... olipa kiva että sain vastauksia ja noin nopsaakin vielä ;)
Tuli vielä mieleen lisäkysymys, että joku pienenä myös lehteä lukenut... onko niistä lehdistä/vuosista joku niinkun ylitse muiden? Tai jos tosiaan sattusi niin hyvin että olisi valittavana lehtiä noilta kaikilta vuosilta, niin onko niistä joku nyt sitten parempi kun toinen?
Jostain ihme "taikanappulakengistä" tuo yksi aina vauhkoaa... (miten tämän nyt esittäisi sitten naama peruslukemilla ;)) Esiintyvätkö nämä jonkun futisgurun kengät kaikissa lehdissä?!?
`hihittelee yksinään´ ;D
-
Jostain ihme "taikanappulakengistä" tuo yksi aina vauhkoaa... (miten tämän nyt esittäisi sitten naama peruslukemilla ;)) Esiintyvätkö nämä jonkun futisgurun kengät kaikissa lehdissä?!?
Benny kultajalka on hahmo. En noita aikoinaan niin paljoa lukenut että osaisin sanoa oliko kaikissa lehdissä, tuskin.
Sitten miehesi varmaan pitää jossain määrin Billy Binnsin ihmerillit-sarjoistakin joita tuli JP-sarjoissa 2 tai 3 albumia.
Tuhkimotarinoita ikipojille.
Yleensä Busterien hinnat kunnosta ja divarista riippuen jotain 0,30€-1€ sarjakirjat ~1-5€ / kappale.
-
Ukolles kannattaa kerätä Bustereita vuosikerroittain. Muistaakseni Bennyä oli vain lehdissä.
Olen omistanut ainakin yhden Benny Kultajalka -albumin ja muistaakseni myös sellaisen pienemmän Buster-pokkarin.
Sarjakuva toisti pitemmän päälle itseään - yrittäkääpä varioida tehokkaasti teemaa "minnekä voisinkaan hukata nämä taikakenkiäni, joita ilman olen futiskentällä pelkkä nolla - mutta siitä huolimatta se oli eräs suurimmista lapsuudensuosikeistani.
-
Uudessa Aamulehdessä (8.2.) Tampere Unitedin Jussi Kuoppala ja Jarkko Wiss valitsivat oman All Stars -kentällisensä Busterin sivuilla esiintyneistä jalkapalloilijoista. Harjamäen Sisu on parhaiten edustettuna peräti neljällä pelaajalla.
Maalivahti: Jussi "Löytö-Jussi" Olsson
Puolustajat: Johnny Puuma (!!!) - "Leipuri" Olsson - Jorma Eskelinen
Keskikenttä: Eki Eskelinen - Kevin Keegan - Benny "Kultajalka" Dane - Ginger Collins - Mel "Aavefutaaja" Deakin
Hyökkäys: Mac "Super-Mac" Mahony, Kevin "Pulla" Mouse (piilokärjen roolissa)
-
Kevin Keegan? Oliko hänkin Busterin sarjakuvahahmona? 80-luvun jalkapalloidoli.
En itse muista lukeneeni tai edes nähneeni Keegan-sarjakuvia, mutta TamU:n pojat kommentoivat jutussa, että "oli hienoa nähdä oikea pelaaja sarjakuvassa. Ja se stoori seurasi aika tarkkaan sen uraa Hampurissa (HSV) ja muualla".
-
Mielestäni urheilusarjakuvien aatelia on Olympia-niminen (??) eepos kesäolympialaisista. Loppuu muistaakseni vuoteen 1976 tai 80. Luin sitä penskana tosi innoissani. Jokunen vuosi myöhemmin oli seuralehdessä julisteen takasivulla sarjakuva jalkapallon MM-kisoista vuoteen 1978 asti. Tykkäsin siitäkin hirmuisesti. Muistan joskus miettineeni, että noissa julkaisuissa on varmaan ollut sama piirtäjä asialla.
-
Buster oli osa kultaista penska-aikaa.
Taisi olla ensimmäinen, oma sarjakuvapokkarini, kun isäni osti minulle 50 pennillä jostain antikvariaatista Super-Mac pokkarin. Sitä sitten yhdessä veljen kanssa ihmeteltiin, kuinka Mac saa lyötyä toisen pelaajan kirjaimellisesti maan sisään, niin, että vain navasta ylöspäin näkyi pelaaja.
Tuli sitä joskus kentällä kokeilleeksi. Myös yläriman katkeaminen oli kova sana.
Kaikkein mieleenjäävin ehkä oli, kun Super Mac piti koko katsomoa pystyssä hartiavoimillaan.
-
Oliko se Sarjakirja 102, joka ilmestyi silloin niiden Marveleiden välissä?
On kyllä! Ja hyvä onkin!
-
Heippa! Ajattelin yllättää isäni syntymäpäivillään ostamalla noita Buster lehtiä, kun hän on niitä lukenut nuorempana innoissaan ja mainitsi niistä joskus kesällä. Saisikohan noita antikvariaatista? ;D
-
Heippa! Ajattelin yllättää isäni syntymäpäivillään ostamalla noita Buster lehtiä, kun hän on niitä lukenut nuorempana innoissaan ja mainitsi niistä joskus kesällä. Saisikohan noita antikvariaatista? ;D
Kalliolaisessa Kulkukatin pojassa on ainakin ollut hyväkuntoisia Buster-lehtiä, ja on luultavasti edelleen. Hinta muistaakseni n. 0,5-2 euroo zibale.
Kyllähän Busteria on tullut luettua. Hahmoista mieleen muistuu ainakin futaajat Benny Kultajalka sekä Supermac, fudisjoukkueista Rovers-niminen sellainen. Muutenkin jalkapallotarinat olivat parhaita. Skid Solo-nimisen kilpa-autoilijan muistan myös, sekä muutaman jääkiekkotarinan
-
Muistatteko Buster-lehdestä Benny Kultajalan?
Sarjakuvan (Billy's Boots) piirtäjä Fred Baker on kuollut. Down the Tubesista voi lukea lisää:
http://www.downthetubes.net/features/tributes/fred_baker_tribute.html
Ko. sarjakuvalla oli toki myös muita piirtäjiä.
-
Kyllähän tuli nostalginen olo, kun kuuli tuon Benny Kultajalan piirtäjän kuolleen. Aikanaan tuli itsekin pelattua fudista ja skidinä juuri tämä sarja inspiroi pelejä ja kohotti kummasti itsetuntoa. Taitaa olla aika kaivaa naftaliinista nuo kaikki vanhat Busterit ja verestää muistoja niin Bennyllä, Roversilla, Skid Sololla kuin Johnny Puumallakin...
-
Lehti ilmestyi seuraavasti:
1-12/1972
1-12/1973
1-16/1974
1-20/1975
1-20/1976
1-20/1977
1-20/1978
1-20/1979
1-20/1980
1-20/1981
1-20/1982
1-20/1983
1-20/1984
1-20/1985
1-16/1986
1-16/1987
1-16/1988
Busterin erikoisjulkaisu 1-3 (1974-1975)
Sarjakirjoista on tietoa täällä: http://www.perunamaa.net/sarjakuvat/semicinsarjakirja.php
9: Buster (4/1973)
15: Buster (5/1974)
19: Buster (3/1975)
28: Buster (2/1976)
38: Buster (4/1977)
41: Buster (1/1978)
50: Buster (10/1978)
54: Buster (2/1980)
60: Buster (2/1981)
70: Buster (1/1982)
81: Buster (2/1983)
95: Buster (4/1984)
102: Buster (3/1985)
109: Buster (1/1986)
Onnea ja menestystä!
1976 minulta löytyy 1-25
-
Ruotsalainen Buster ilmestyi 26 numeroa vuodessa vuosina 1973-1990. Minulla on sellainen muistikuva, että meilläkin Buster olisi ilmestynyt samaan tahtiin kuin Mustis.
ei tarvi muistikuvilla pelata. kyseessä on suomenkielinen buster
-
Pitääkö tuo listaus Suomessa ilmestyneiden Bustereiden määristä paikkaansa? Itseltäni löytyy lehti 13/73 ja käsittääkseni vuonna 1976 ilmestyi 26 numeroa.
Sen lisäksi löysin divarista lehden 12/1988 ja siinä luki että se ois viimeinen Suomessa ilmestynyt Buster
-
1-12/1972
1-13/1973
1-16/1974
1-20/1975
1-26/1976
1-20/1977
1-20/1978
1-20/1979
1-20/1980
1-20/1981
1-20/1982
1-20/1983
1-20/1984
1-20/1985
1-20/1986
1-16/1987
1-12/1988
-
Myös Busterit 1/73 sekä 2 ja 16/74 kiinnostavat. Ei tunnu löytyvän ei kissojen tai edes koirien avulla. Pidän silmällä säännöllisesti mm. huutonettiä. Myös Kulku-Katin poika ja Makedonia yms. tsekattu.
-
Myös Busterit 1/73 sekä 2 ja 16/74 kiinnostavat. Ei tunnu löytyvän ei kissojen tai edes koirien avulla. Pidän silmällä säännöllisesti mm. huutonettiä. Myös Kulku-Katin poika ja Makedonia yms. tsekattu.
Älä huoli Stefan - minulla meni vaatimattomat 36 vuotta ennenkuin sain viime vuonna 1972:n täyteen ;)))))) ja kuitenkin suuri osa on huonokuntoisia,mutta tietysti lukukappaleiksi kelpaavia.
Toivotan onnea metsästykseen!
-
Kiitos lohduttavista sanoista. Ehkä samaan vanhainkotiin eksyy joku toinen Buster-keräilijä ja pieni vaihtokauppa, esim. konjakkihömpsyt kyseisistä Bustereista, mahdollistaa lopulta täydellisen sarjan.
-
Kuuma kesä ja useita divareita sekä kirppareita kahlattu läpi. Kaikkea muuta tuntuu löytyvän - paitsi Busterin ensimmäisen ilmestymisvuoden kahta viimeistä numeroa! Etteivät vaan olisi jonkun kvaakkilaisen kaapin perällä - ja ihan turhan panttina?
Myös Busterit 1/73 sekä 2 ja 16/74 kiinnostavat. Ei tunnu löytyvän ei kissojen tai edes koirien avulla. Pidän silmällä säännöllisesti mm. huutonettiä. Myös Kulku-Katin poika ja Makedonia yms. tsekattu.
-
Tulipa mieleen tuolta Mustis-ketjusta että enhän minä silloin 80-luvullakaan sitä juuri lukenut, Busteria sen sijaan enemmän. Enkä minä ollut siis edes mitenkään sporttinen tai mitään.
Kiinnostaisi kyllä jos joku päättäisi tehdä jotain mukavia kokoelmapaketteja noista joistain sarjoista, vaikka kyllähän niistä aika moni taisi pitemmän päälle toistaa itseään, Benny hukkaili kenkiään tasaisin väliajoin jne.
Jessus, nyt kun rupesi miettimään niin mieleen tuli iso kasa niitä sarjoja jo mainittujen lisäksi, nämä Tommy Barnes, Aavefutaaja, Durrels Palace, Dynamiitti-Danny, Rummuttajat, Uiden huipulle...(ja Kevin Keeganilla oli tosiaan myös oma sarja).
No, omalla tavallaan manga on kai korvannut Busterin jättämää aukkoa sarjakuvakenttään, osan noista sarjoista kun voisi lähinnä kosmeettisilla muutoksilla kääntää perusmangaksi...
-
Kiinnostaisi kyllä jos joku päättäisi tehdä jotain mukavia kokoelmapaketteja noista joistain sarjoista
Harjumäen Sisusta saisi tulla, ostaisin heti. Åshöjdens BK ruotsiksi, ilmestyi myös neljän kirjan sarjana nimellä Harjuvaaran pallokerho, mutta sarjakuva tietääkseni jatkoi vielä siitä, mihin kirjat jäivät.
Englanniksi on Amazonissa myynnissä Roy of the Rovers eli Melchester Roversin Roy Racen tarinoita ja näemmä Super-Maccikin (http://www.amazon.co.uk/Hot-Shot-Hamish-Annual-2009/dp/1845022114). Adlibriksessa (http://www.adlibris.com/fi/default.aspx) Roversia on 13 ja 17 euron hintaan.
-
Jooh, Rovers on ilmeisen maineikas mutta kun oma Buster-kauteni sijoittuu tuonne 80-lukuun niin on jäänyt aika vieraaksi, ei sitä silloin enää lehdessä ollut juuri lainkaan.
Harjumäen Sisu olisi kova. Samoin kiinnostaisi ainakin se Rummuttajat, jotenkin niin viehättävän ruotsalainen sarjis nuorten yleisurheiluseurasta "tehdään yhdessä"-hengessä...
-
Samoin kiinnostaisi ainakin se Rummuttajat, jotenkin niin viehättävän ruotsalainen sarjis nuorten yleisurheiluseurasta "tehdään yhdessä"-hengessä...
Tuokin on muuten saman tekijän Max Lundgrenin nuortenkirjasarja alun perin, IFK Trumslagaren, ei suomennettu. Samat tapahtumat kuin sarjakuvassa. Löytyy näköjään kaikki ruotsinkielisen rannikon ja saariston kirjastoista. Yhden sain käsiini Metsosta (IFK Trumslagaren och Lillis).
-
Harjumäen Sisusta saisi tulla, ostaisin heti. Åshöjdens BK ruotsiksi, ilmestyi myös neljän kirjan sarjana nimellä Harjuvaaran pallokerho, mutta sarjakuva tietääkseni jatkoi vielä siitä, mihin kirjat jäivät.
Vaikkakin 27 vuoden keräilyn jälkeen on kaikki Busterit hyllyssä, kokoomateos Harjumäen Sisusta olisi hieno juttu! Ja muistakin sarjoista.
-
Buster tekee paluun! Ruotsissa Egmont julkaisee tällaisen kokoomakirjan:
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/article21461050.ab
Tulispa Suomessakin!
-
Kyllä ruottalaisten kelpaa, kaikkea kivaa niillä sarjisrintamalla koko ajan.
-
Kyllä ruottalaisten kelpaa, kaikkea kivaa niillä sarjisrintamalla koko ajan.
Kyllä Ruotsissa julkaistaan paljon vähemmän eri sarjisnimikkeitä kuin Suomessa. Poikkeuksia toki aina löytyy, kuten vaikkapa Yoko Tsuno –integraalit, Agentti X9 –lehti tai vaikkapa tämä Buster-näkkäri.
Tanska sitten pesee Suomen ainakin albumitarjonnassa kirkkaasti.
-
Hetken jo odotin uutisen otsikon nähdessäni että täälläkin:
http://www.iltasanomat.fi/muutlajit/art-1443062979032.html
-
Hetken jo odotin uutisen otsikon nähdessäni että täälläkin:
http://www.iltasanomat.fi/muutlajit/art-1443062979032.html
Onneksi kirjoitit tuon, IS:n otsikko on pirullisen harhaanjohtava. Minäkin meinasin mennä hype-tilaa: "Yes, Buster ilmestyy täälläkin", mutta onneksi "varoitit".
Mutta kyllä ruotsalaisten kelpaa.
-
Voi itku...mun kaveri sekoaisi, jos sais suomenkielisen Buster kirjan.
Siinä on ihan järjetön urheiluhullu.
Tää olis niin hyvä lahjaidea sille, mut sekään ei osaa ruottia.
Jotenkin me 70-luvun kakarat ollaan järjestelmällisesti haluttu unohtaa koko ruotsin-kieli. Sitä se pakkoruotsi tekee ja ihan kauheet ruotsin maikat.
Mut kyllä ruotsalaiset on viime aikoina saanut kaikkea kivaa sarjakuvaa ja suomalaiset jääneet nuolemaan näppejään...vähänkö olen katee. >:(
-
Tämän päivän (28.09.2015) Aamulehdessä oli pieni juttu tosta Buster kirjasta.
Sitten siinä kysyttiin että voitaisiko sitä julkaista Suomessa, niin Egmontilta
vastattin että voisi hyvinkin olla mahdollista tai jotain sellaista, mutta ei ainakaan
ennen joulua kerkiäisi ilmestymään.
-
Itse jäin aikanaan koukkuun Harjumäen Sisuun. Harjumäet on luettu vuoden 1982 lehtiin saakka. Täytyy varmaan divareista hommata loput Busterit, joissa Sisu seikkailee. Osaisiko joku auttaa mistä numeroissa välillä 1983-1987 löytyy Sisua?
-
Tämän päivän (28.09.2015) Aamulehdessä oli pieni juttu tosta Buster kirjasta.
Sitten siinä kysyttiin että voitaisiko sitä julkaista Suomessa, niin Egmontilta
vastattin että voisi hyvinkin olla mahdollista tai jotain sellaista, mutta ei ainakaan
ennen joulua kerkiäisi ilmestymään.
Kysyin asiasta (http://blogi.egmontkustannus.fi/julkaisukalenteri/julkaisukalenteri-syyskuu-ja-lokakuu-2015/comment-page-1/#comment-4070) jo viime viikolla julkaisukalenterissa, eikä asiaa siellä ainakaan tyrmätty. Eli toiveita on!
-
Itse jäin aikanaan koukkuun Harjumäen Sisuun. Harjumäet on luettu vuoden 1982 lehtiin saakka. Täytyy varmaan divareista hommata loput Busterit, joissa Sisu seikkailee. Osaisiko joku auttaa mistä numeroissa välillä 1983-1987 löytyy Sisua?
Olen joskus paperille laittanut kaikki Harjumäen Sisun jaksot Bustereissa, ettei aina tarvitse selata kaikkia lehtiä, kun noita haluaa lukea. Suomessa niitä ilmestyi tasan sata ja Ruotsissa vielä 24 jaksoa lisää. Oheisesta linkistä kuvat kaksipuoliseen ruutupaperiin. Kuvan päällä nuolea klikkaamalla pääsee toiseen kuvaan.
http://aijaa.com/XOmXFs
-
Suuret kiitokset vaivannäöstä.
-
...
Johnny Puuma ja Knock-Out Charlie puuttuvat tuosta. Ne ovat alunperin amerikkalaisia sarjoja...
luulin etta britti-sarjoja.
-
luulin etta britti-sarjoja.
Johnny Cougar = Puuma oli brittisarja, tästä ketjussa on jo maininta (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,7452.msg59586.html#msg59586).
Knockout-Charlie oli yhdysvaltalainen.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Knock-Out_Charlie
-
Tais ollla tämä kaveri.
http://britishcomics.wikia.com/wiki/Splash_Gorton
-
Johnny Puumassa en muista mitään pingviiniä nähneeni, ehkä se oli sitten vain hahmon omassa sarjassa (jonka olemassaolosta kuulen nyt ensimmäistä kertaa). Busterin wikisivu (https://fi.wikipedia.org/wiki/Buster) tarjoaa myös Splash Gortonia.
-
Uusimmassa Urheilu-Sanomassa laaja artikkeli Busterista. En ehtinyt vielä lukea.
-
Tuollaiseen sivustoon oon joskus törmännyt.
http://www.kolumbus.fi/tkjr/buster/buster.html
-
Urheilu-Sanomissa Egmontin Suomen julkaisujohtaja Jukka Torvinen: "Lehti voi palata hyllyyn jo tämän vuoden aikana. Suunnitelmia on, mutta mitään ei ole lyöty lukkoon."
-
@Jukka Laine. Näin on. Buster retrobok vol 2 ilmestynee lokakuussa 2016. Hintakaan ei Adlibriksen mukaan ole mahdoton, joten tilaukseen menee. Mainostekstin mukaan ensimmäinen osa on ollut menestys Ruotsissa. Ohessa myös uutinen Lokaltidningen-sivustolta.
http://www.adlibris.com/fi/haku?q=buster+retrobok+vol+2
http://lokaltidningen.se/tony-ernst-gr%C3%A4vde-djupt-i-busters-kulturskatt-/20150924/artikler/150929794/
-
Pitää laittaa valvontaan, mutta pitää eka odottaa mitä kirja sisältää, ei kaikki Busterin jutut olleet meikäläisen makuun.
-
Pitää laittaa valvontaan, mutta pitää eka odottaa mitä kirja sisältää, ei kaikki Busterin jutut olleet meikäläisen makuun.
Mä luotan mun uneen jossa Egmont kertoi julkaisevansa tämän ekan kirjan suomeksi.
-
No nythän olisi ripeällä toiminnalla mahdollisuus julkaista kaksi ensimmäistä integraalia suomeksi ja kolmanteen yhteispainatus ruotsalaisten kanssa jne.
Ekku
-
Pelkkää Bennyä? No menee hankintaan!
-
Nyt sitä rytinää alkaa Egmontilta tulla...! Hyvä.
-
Kuulostaa kiinnostavalta, vaikka Rovers olikin Busterin niitä sarjoja joihin en oikein saanut otetta (varmaan koska luin 80-luvun lehtiä, ja Rovers oli enemmän 70-luvun juttu) eikä Bennykään nyt ihan suosikkejani ollut...
-
Sydän jätti pari lyöntiä väliin.
-
Hmm... Piti käydä tsekkaamassa, missä kunnossa wanhat nappikset on kaapissa.
-
Kuulostaa kiinnostavalta, vaikka Rovers olikin Busterin niitä sarjoja joihin en oikein saanut otetta (varmaan koska luin 80-luvun lehtiä, ja Rovers oli enemmän 70-luvun juttu) eikä Bennykään nyt ihan suosikkejani ollut...
Samalaiset ajatukset...omat suosikit oli Marksin veljekset ja Futis ihmekaveri.
-
Mikäköhän minun suosikkini on. Futis ihmekaveri, Pulla, Super-Mac, Harjumäen Sisu, Rummuttajat, Durrells Palace ja Johnny Puuma tulevat noin hakematta mieleen...
-
Vain Benny ja Rovers? Ruotsalaisilla myös Super-Mac ja Harjumäen sisu: http://www.adlibris.com/fi/kirja/buster-retrobok-vol-1-9789176211168
Onko sama vai pitääkö ostaa ruotsiksi?
-
Super-Macin nimi taidettiin ottaa oikealta futarilta Malcolm "Supermac" McDonaldilta, joka tosin on englantilainen eikä koskaan edes pelannut Skotlannissa. Hän oli kuitenkin aktiivivuosinaan kovaluinen kärkimies, ja tämän sekä sukunimen sopivan skottisävytteisen Mac-etuliitteen inspiroimina ruotsalaiset varmaan sitten ristivät Hot Shot Hamishin näin. Uransa viime metreillä McDonald jopa pelasi Ruotsissa Djurgårdens IF:ssä, mutta joutui lopettamaan loukkaantumiseen vain muutaman ottelun jälkeen. Vaan käännettiinkö Busterin sarjakuvat ruotsista vai suoraan englannista?
Muistaako kukaan McDonaldin pelivuodet 1970-luvulla elänyt miestä esimerkiksi lauantaisin televisioiduista brittimatseista? Itse en tuolloin ollut syntynytkään.
-
Arvon Darzee; Ruotsin TV:n Tipsextraa ja Aulis Virtasen selostamia suomenkielisiä Englannin liigan otteluita tarkkaan aina lauantaisin katsoneena voin vahvistaa: Supermac MacDonald oli sekä Harakoiden (Newcastle Utd 1971-76) että Arsenalin (1976-79) keskushyökkääjänä todella maaliahne veijari. Tuolloin kultaisella 1970-luvulla pelaajat olivat karvaisia ja kovaotteisia. Uskon myös, että Malcolm MacDonaldiin johtaa Supermacin alkuperä, ainakin lempinimensä.
-
Arvon Darzee; Ruotsin TV:n Tipsextraa ja Aulis Virtasen selostamia suomenkielisiä Englannin liigan otteluita tarkkaan aina lauantaisin katsoneena voin vahvistaa: Supermac MacDonald oli sekä Harakoiden (Newcastle Utd 1971-76) että Arsenalin (1976-79) keskushyökkääjänä todella maaliahne veijari.
Kiitos näistä mielenkiintoisista muistoista. Busterilla ja painetulla sanalla yleensäkin oli tietysti noina internetiä ja osin väritelevisioitakin edeltäneinä aikoina erilainen merkitys suurempien jalkapallomaiden futiskulttuurin tutuksi tekemisessä. Urheilumuseon sivuilta löytyy hauska vanha blogikirjoitus (http://urheilumuseo.blogspot.fi/2013/05/televisio-ja-jalkapallo-nain-se-meni-60.html) lauantai-iltapäivien jalkapallolähetyksistä.
Ylellä ei kaiketi ollut varaa lähettää henkilökuntaa paikan päälle, joten ilmeisesti Aulis Virtanen selosti Ruotsin TV:n lähetyksen pohjalta. Kun kuva oli mustavalkoinen, saattoivat joukkueet sekoittua selostajaltakin.
En ole pahemmin itse Busteria lukenut, mutta olen tästä ketjusta poiminut kiinnostuneena sellaisen tiedonmurusen, että lehdessä julkaistiin esimerkiksi Kevin Keeganin elämäkertasarjakuva. Myös Melchester Roversissa vierailee aina välillä oikeita pelaajia erityisesti silloin, kun pelataan maaotteluita. Näin siitä huolimatta, ettei sarjassa kaiketi immateriaalioikeudellisista syistä mainita oikeita seuroja. Lieneekö tällaisia jaksoja julkaistu Busterissa?
Roy of the Rovers -kokoelmakirjoista ilmenee hyvin, että keskimäärin lukijan ajateltiin varmaan ns. kasvavan ulos sarjasta parissa vuodessa, koska samat juonikuviot toistuvat aika usein. Wikipediakin (https://en.wikipedia.org/wiki/Roy_of_the_Rovers) huomioi mainiten erityisesti säännölliset ihmisryöstöt Roversin kesäisillä ulkomaankiertueilla.
-
Näköjään Egmont pukkaa pihalle vuoden 1972 Bustereista näkkiksen.
192 sivua ja ~27 egeä (Banaanissa).
-
Näköjään Egmont pukkaa pihalle vuoden 1972 Bustereista näkkiksen.
192 sivua ja ~27 egeä (Banaanissa).
Ettei nyt kuitenkin olisi "vain" tämä Buster-ketjussa jo ilmoitettu Benny Kultajalka - Melchester Rovers 1972–1973-kokoelma:
https://www.sarjakuvakauppa.fi/buster.html
Näkkärissä olisi sivuja varmaan ~360, ellei enemmänkin.
-
^Näin on, ei ole "real" näkkäri vaan kokoelma noita yllä mainittuja.
-
Olisi mukava tietää, miksi em sarjat ovat valikoituneet tuohon kirjaan. Olivatko suosituimpia vai mitä? Itselle lehden ykkösjuttu oli kuitenkin se monta kokoajan jatkuvaa sarjaa kuten esimerkiksi Ruudussa ja Zoomissakin oli. Tietty vähän eri tyylillä. Olisin kyllä mieluusti hankkinut oikean näkkärinkin.
Ekku
-
Ettei nyt kuitenkin olisi "vain" tämä Buster-ketjussa jo ilmoitettu Benny Kultajalka - Melchester Rovers 1972–1973-kokoelma:
Suomennos Ruotsin Egmontin tekemästä opuksesta eli kyllä.
-
Suomennos Ruotsin Egmontin tekemästä opuksesta eli kyllä.
Eli ei "näkkis".
-
Eli ei "näkkis".
Makuasia että onko näkkis vai ei.
-
Makuasia että onko näkkis vai ei.
Ei se kyllä mikään makuasia ole. :D
Kokoelma vuosina 1972-73 julkaistuista tarinoista on jokseenkin eri asia kuin näköispainos vuodesta 1972.
-
Busterin ystäville tiedoksi se, että Retrobok vol 2. on tulossa. Komea Pullan kuva kannessa ainakin Adlibriksen mukaan. Sivuja 190 ja hinta Adlibrisin kautta 18,70 egua. Ei paha. Linkkiä as follows.
http://www.adlibris.com/fi/kirja/buster-retrobok-vol-2-9789176211854
-
Öh, siis.. Tämä tuleekin sittenkin suomeksi. Savon sanomat:
Buster tekee paluun (http://www.savonsanomat.fi/kulttuuri/Urheilusarjakuva-Buster-tekee-paluun-n%C3%A4k%C3%B6ispainoksena/848627)
Timo
-
Osa ykkönen tulee nyt suomeksi. Ruotsiksi tulee jo osa kaksi.
Mutta hassua, että Harjumäen sisu ja Super-Mac puuttuvat kannesta. Toivottavasti ei sisällöstä.
-
Harjumäen Sisu on jättänyt pysyvän muistijäljen, tässä (http://www.hs.fi/urheilu/a1477192108335?ref=a-uusim-) tuoretta Veikkausliigan mestaria IFK Mariehamnia käsittelevässä jutussa joukkuetta verrataan Sisuun.
Ruotsissa tosielämän Sisuksi on tituleerattu pikkupaikkakuntien hyvin menestyneitä joukkueita, ennen muuta Ljungskile SK:a, joka on pelannut kaksi kautta Ruotsin mestaruussarjassakin. Harjumäen Sisu taisi jäädä karsintoihin. Ljungskilessa on parituhatta asukasta. Joskus totuus on tarua ihmeellisempää.
-
"Striker" (http://planetstriker.com/) ilmestyy yhä The Sunissa. Välillä sarja oli omassa lehdessään.
Toisin kuin Roy of the Roversissa, Strikerissa on oikeita joukkueita, vaikka päähenkilön tiimi onkin kuvitteellinen.
-
Roversissa tosiaan seurataan aikansa futistrendejä, vaikkei oikeiden seurajoukkueiden nimiä käytetä. Zalmo on väännös Malmöstä. Malmö FF pelasi Euroopan cupissa monta kertaa 1970-80 -luvuilla ja selvisi finaaliin 1979.
Sitä en tiedä, johtuuko kuvitteellisten joukkueiden käyttö immateriaalioikeudellisista syistä vai pelkästään halusta etäännyttää sarjaa aivan rahtusen todellisuudesta. Kuten aiemminkin olen tänne kirjoittanut, niin maajoukkuepeleissä on Roversissa mukana oikeita pelaajia ja maajoukkueen peliasu on sama kuin julkaisuaikana oikeastikin.
-
Tietääkö joku ilmestyykö briteissä vielä futisaiheisia sarjoja? Minulla ei ole ainakaan havaintoa.
Rebellion osti äskettäin Egmont UK:lta mm. Roy of the Roversin oikeudet ja uudet omistajat ainakin suunnittelevat vanhoille sankareille uusia seikkailuja.
“This archive represents a huge repository of some of the finest British comics ever published and I am delighted we have the opportunity to return these to print and develop new stories based on iconic characters,” said Ben Smith.
Koko juttu: http://downthetubes.net/?p=33481
-
Nyt on suomenkielinen Buster käsissäni. Sisältää vain Bennyä ja Roversia. Aika tasan puolet kumpaakin. Sarjat ovat kaikki vuosilta 1972-73.
Super-Mac ja Harjumäen sisu olivat myöhempiä juttuja. Ehkä sitten seuraavaksi tulee niitä.
On siis eri sisältö kuin ruotsalaisten vastaavissa:
https://www.adlibris.com/fi/kirja/buster-retrobok-vol-1-9789176211168
https://www.adlibris.com/fi/kirja/buster-retrobok-vol-2-9789176211854
-
Tämän tyyli on tuttu, mutta ei soita kelloja: http://britishcomicart.blogspot.fi/2010/07/tough-game.html
Futisihmekaverissa oli ne pari rugbynpelaajaa, jotka keksivät koiruuksia futisjoukkueelle. Roy Race kävi pelaamassa rugbyä kerran Amerikan-kiertueellaan.
-
Ja vaihtoehtoinen arvostelu Aamulehdestä:
http://www.aamulehti.fi/kulttuuri/benny-kultajalan-lukeminen-on-yhta-karsimysta-mutta-buster-albumin-julkaisu-on-silti-kulttuuriteko/
-
Aamulehden arvostelija on samoja ikäluokkia kuin minäkin ja näköjään suosikeissakin on paljon samaa :) (paitsi että Johnny Puuma on hyvä, kaikki vastaväitteet ovat automaattisesti vääriä).
-
AL:n arvostelu on oivallinen, hyvää on myös se, että siinä on kritiikkiä. Lopun pisteytys tunteen ja järjen mukaan on mainio.
Kvaakinkaan arvostelu ei ole huono, kerrotaan siitä mistä on kyse, poikien sarjiksesta ja nostalgiasta.
Kyseessä on meikäläiselle puhdas nostalgiatrippi, ei nuo suomenkielisen teoksen sarjikset ole mitään järisyttävää sarjistaidetta, mutta ihan okei kamaa.
Pitää laittaa hankintalistalle, listalla on kyllä paljon sellaista mitä mieli tekee, mutta lompakko sanelee, joten Busterin hankinta menee reippaasti ensi vuodelle.
-
Ihmetyttää tuo Harjumäen sisun poisjäänti suomalaisesta versiosta. Ruosissa se alkoi 25/75, täällä 5/76. Suomalainen piirtäjäkin vieläpä.
Mutta ehkä tämä enteilee Harjumäen sisun kokoelmasarjaa? Tuollaisia 192-sivuisia tarvittaisiin n. 124 osaa * 11-13 sivua / 192 = 7-9 kirjaa. Tai jos vain nuo 100 suomeksi ilmestynyttä osaa, niin 6 kirjaa riittäisi.
E: Super-Mac myös 17/76 vasta ja ruotsalaiset osasivat sen poimia omaan retrobokiinsa.
>:(
---
Koskahan muuten Buster loppui Suomessa? Ruotsissa loppui 2005.
-- Siellähän tuo oli kolmossivulla (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,7452.msg135017.html#msg135017). 1-12/1972 ja 1-16/1988
-
Ketju on jo melko pitkä, joten päivitetään tähän tarkka listaus kaikista ilmestyneistä suomalaisista Buster-julkaisuista:
BUSTER
1972:1-12,
1973:1-13,
1974:1-16,
1975: 1-20,
1976: 1-26,
1977-86:1-20
1987:1-16,
1988:1-12
Erikoisjulkaisut: 1974/75:1-3
Benny Kultajalka: Futiskenttien valtiaat -albumi (1987)
Semic Sarjakirjat: 9,15,19,28,38,41,50,54,60,70,81,95,102,109
Benny Kultajalka - Melchester Rovers 1972–1973 (2016) -kokoelma
-
Ihmetyttää tuo Harjumäen sisun poisjäänti suomalaisesta versiosta. Ruosissa se alkoi 25/75, täällä 5/76. Suomalainen piirtäjäkin vieläpä.
Mutta ehkä tämä enteilee Harjumäen sisun kokoelmasarjaa? Tuollaisia 192-sivuisia tarvittaisiin n. 124 osaa * 11-13 sivua / 192 = 7-9 kirjaa. Tai jos vain nuo 100 suomeksi ilmestynyttä osaa, niin 6 kirjaa riittäisi.
E: Super-Mac myös 17/76 vasta ja ruotsalaiset osasivat sen poimia omaan retrobokiinsa.
>:(
---
Koskahan muuten Buster loppui Suomessa? Ruotsissa loppui 2005.
-- Siellähän tuo oli kolmossivulla (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,7452.msg135017.html#msg135017). 1-12/1972 ja 1-16/1988
Åshöjdens IF pääsi vasta toiseen ruotsalaisten Buster Retrobok -julkaisuun, jonka kannessa Pulla komeilee.
PS kyösti: kiitos päivityksestä.
-
Ahaa. Sepä kumma, kun ykkösen kannessa kuitenkin on sen ja Super-Macin nimet.
-
Hieno tekohan tuo kirjan julkaisu on ja toivottavasti sille tulee myös jatkoa. Täytynee siis ihan kannatusmielessä hankkia. Mutta mutta... tässä alkuperäisiä Bustereita selatessa muistaa mikä se oikein pojankloppina koukutti tähänkin sarjikseen. Paljon sarjoja ja hitokseen jännitti odottaa seuraavan numeron ilmestymistä, se oli parasta. Samaan malliin iski tajuntaan kuin Ruutu, Zoom etc. Suurkiitokset kuitenkin kustantajalle ja lisää samanmoista.
Ekku
-
Roversissahan oli vakkarihahmona Lordi Jumbo, joka nyt vaan tuntuu oudolta työväenluokan lajin taitajana. Yläluokka harrasti tuohon aikaan rugbyä.
Jalkapallo ja rugby-league on tyoväenluokan lajeja ja kriketti ja rugby-union ei vain yläluokan vaan keskiluokan lajeja vielä tänäkin päivänä.
"rugby is a thugs' game played by gentlemen. Football is a gentlemen's game played by thugs"
-
Jalkapallo ja rugby-league on tyoväenluokan lajeja ja kriketti ja rugby-union ei vain yläluokan vaan keskiluokan lajeja vielä tänäkin päivänä.
"rugby is a thugs' game played by gentlemen. Football is a gentlemen's game played by thugs"
Kyllähän jako ainakin retoriikan tasolla elää nykyäänkin, ainakin oman hyvin rajallisen näppituntumani mukaan. Toisaalta jalkapallokatsomot ovat viimeisten 25 aikana Britanniassa kovasti keskiluokkaistuneet.
Rugbyn historiaa tutkinut ja siitä myös Suomen kaltaisessa ohuemman rugbykulttuurin maassa kasvaneelle sopivan kirjan (http://www.bloomsbury.com/uk/the-oval-world-9781408843703/) kirjoittanut Tony Collins pitää rugbyn yläluokkaisuuden kannalta ratkaisevana sitä, että 1800-luvun lopussa lajiliiton johtajat tahtoivat pitäytyä amatööriydessä. Tämä siksi, että he halusivat pitää lajin oman sosiaalisen viiteryhmänsä, yksityiskouluja käyneiden miesten juttuna. Jalkapallossa oli kymmenisen vuotta aiemmin sallittu ammattilaisuus, ja laji työväenluokkaistui.
EDIT: Selkeytystä edelliseen. Rugbyn järjestötoiminta Englannissa jakautui siis vuonna 1895, kun ammattilaisuutta puoltaneet pohjoisenglantilaiset perustivat oman rugbyliittonsa, jonka puitteissa pelattiin lajin league-versiota. Jalkapallon puolella ammattilaisille tarkoitettu liiga perustettiin jo 1888.
Rugbysarjakuvia en ole lukenut. Ovatko niiden päähenkilöt aatelisia ja komeita?
-
^Mielenkiintoista katsoa onko tämä verokki ruotsalaisen Buster kakkosen kanssa vai onko vedetty omaa linjaa?
-
^Mielenkiintoista katsoa onko tämä verokki ruotsalaisen Buster kakkosen kanssa vai onko vedetty omaa linjaa?
Oliko ykkönen yksi yhteen ruotsalaisen kanssa?
-
Myös Tommy's Troubles sarjakuvassa näyttäisi olevan jonkin verran rugbyn pelaamista. Sitähän julkaistiin brittiläisessä Roy of the Rovers lehdessä, ja eikös siitä otettu sarjiksia myös Busteriin.
-
Tommy's Troubles
Futisihmekaverissa oli ne pari rugbynpelaajaa, jotka keksivät koiruuksia futisjoukkueelle.
-
Ei ollut. Ruotsalaisessa ykkösessä oli neljää eri sarjaa, suomalaisessa vain kahta. Veikkaan että Suomessa on jätetty 80-luvun sarjat kakkososaan.
Ihan vanhoista suomalaisista lehdistä koko kirja oli skannattu. Ei tarvita mitään ruotsalaisten materiaalia.
Tuossa ruotsalaisessa kirjassa oli kuutta eri sarjaa: Melchester Rovers, Benny Kultajalka, Pulla, Super-Mac, Åshöjdens bk( Harjumäen Sisu) ja joku jalkapallomaalivahdista kertoova sarja, jossa päähenkilö oli Gordon Stewart.
-
Kannessa on vain neljän sarjakuvan nimi, mutta takakannessa on lueteltu kaikki 6 ja kuutta sarjaa siitä myös löytyy. Ruotsin kieltä en paljoa ymmärrä mutta sen verran yritin Super Macia ja Harjumäen Sisua tavailla, että sain sen käsityksen että kyseessä olisi kyseisten tarinoiden alku.
-
Tuli vastaan kun harkitsin uuden Busterin ostoa:
http://arijuntunen.blogspot.co.uk/2016/12/buster-benny-kultajalka-melchester.html
-
Suomessa syntynyt Buster-piirtäjä Reijo Piippo (Stävenborg) menehtyi viime kuussa (http://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/yo03x/ashojden-tecknaren-reijo-stavenborg-ar-dod) ja Sarjainfoon tulisi lyhyt nekrologi. Tarvitsisin kuvitukseksi jotain Piipon piirtämästä Harjumäen Sisusta. Voiko joku skannerin ja sopivan Buster-lehden omistaja jeesata? Voipi pistää viestiä Infon mailiin: sarjainfo [ät] gmail [pïste] com.
-
Suomessa syntynyt Buster-piirtäjä Reijo Piippo (Stävenborg) menehtyi viime kuussa (http://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/yo03x/ashojden-tecknaren-reijo-stavenborg-ar-dod) ja Sarjainfoon tulisi lyhyt nekrologi. Tarvitsisin kuvitukseksi jotain Piipon piirtämästä Harjumäen Sisusta. Voiko joku skannerin ja sopivan Buster-lehden omistaja jeesata? Voipi pistää viestiä Infon mailiin: sarjainfo [ät] gmail [pïste] com.
Ruotsiksi kuvia löytyy vaikkapa täältä: http://www.seriegalleriet.se/main.php?artist=St%C3%A4venborg,%20Reijo%20-%20%C3%85sh%C3%B6jdens%20BK (http://www.seriegalleriet.se/main.php?artist=St%C3%A4venborg,%20Reijo%20-%20%C3%85sh%C3%B6jdens%20BK)
-
Ruotsiksi kuvia löytyy vaikkapa täältä: http://www.seriegalleriet.se/main.php?artist=St%C3%A4venborg,%20Reijo%20-%20%C3%85sh%C3%B6jdens%20BK (http://www.seriegalleriet.se/main.php?artist=St%C3%A4venborg,%20Reijo%20-%20%C3%85sh%C3%B6jdens%20BK)
Ei koko tahdo riitää jos haluaa jotakuinkin kelvollista jälkeä.
-
Porukka Ponteva ja urheiluseuran nimi oli Anvil Athletics, johtajanaan entinen huippu 10-ottelija Rod Steel.
-
Myös Rummuttajat oli Busterissa ks. Wikipedia (https://fi.wikipedia.org/wiki/Max_Lundgren). Nyrkkeilijää ei?
Ruotsin Wikipediassa näkyy, että Åshöjdensiä olisi tullut pari kirjaa myöhemmin, mutta varmaankin jotain kokoomateoksia. Busterin sarjakuva jatkoi kirjojen tarinaa. Mm. kirjoissa Eki ei käynyt Evertonissa.
-
Joku on kuullut toiveeni:
https://www.kickstarter.com/projects/rutorik/ashojdens-bk-volym-1
Ships to Only Sweden, onpa harmi
-
Ja Volym 1. Höh, jäätiinkö taas junasta.
Ekku
-
Kyllä tuota rahoittaa edelleen saa. Reilu 30 euroa, niin 320-sivuinen kappale on oma ja loppujen kolman osan julkaiseminen on todennäköisempää.
Vaan mitenhän sen lähetys Suomeen. En vielä saanut vastausta.
-
Kysyin asiaa. Alla vastaus:
kul att du vill stödja Åshöjdens BK.
Vi har sagt som så att du kan registrera dig på rätt pledgenivå. När böckerna har kommit meddelar vi dig extrakostanden för frakten till Finland, så kan du sätta över pengar då.
Toimittavat siis Suomeen. Extrapostimaksut maksetaan myöhemmin.
-
Facebookin sarjakuvakirppiksellä olisi nyt myynnissä kaikki Suomessa julkaistut Busterit, tai no ainakin lehdet.
On sitä siinäkin runsas kattaus, hinnat huitelee nyt jossain neljässä huntissa.
-
Tuossa aiemmin tuli tekijöiltä vastaus, että toimittavat Suomeenkin.
Ja Adlibriksessä on nyt myynnissä 40,50 e + 3,90 e tai 0 e toimitus.
-
Joe Palookasta on näemmä tehty ihan elokuvakin. Minkälainen lie.
Timo
-
Triviaa, Marlon Brando Alastomassa satamassa lausuu repliikin "I coulda' had class. I coulda' been a contender! But instead I got a one way ticket to Palookaville".
-
Ihan vaan tiedoksi, että Karkkilan divarissa on tällä hetkellä valtava kasa Bustereita.
-
Tuossa aiemmin tuli tekijöiltä vastaus, että toimittavat Suomeenkin.
Ja Adlibriksessä on nyt myynnissä 40,50 e + 3,90 e tai 0 e toimitus.
Suurkiitos vinkistä! Äsken aukaisin paketin ja opus on hieno. Teoksessa on Stefan Holmin esipuhe + artikkelit Åshöjden-kirjoista, Buster-lehden tekemisestä, Max Lundgrenista ja Reijo Stävenborgista. Lisäksi mukana oli A3-kokoinen juliste kansikuvasta.
-
Vielä on pari päivää aikaa rahoittaa kakkososaa.
https://www.kickstarter.com/projects/rutorik/ashojdens-bk-volym-2
Vasta 23 000 dollaria kerätty pyydetyistä 9 000 dollarista...
-
Vielä on pari päivää aikaa rahoittaa kakkososaa.
https://www.kickstarter.com/projects/rutorik/ashojdens-bk-volym-2
Vasta 23 000 dollaria kerätty pyydetyistä 9 000 dollarista...
Hyvin vaikuttaa olevan rahoitus kasassa. Uskaltaisikohan luottaa, että tämäkin osa tulee Adlibrikseen...Tuliko sinulle ykkösosa suoraan rahoituksen kautta? Tuliko Suomeen postituksesta lisäkuluja?
-
Hyvin vaikuttaa olevan rahoitus kasassa. Uskaltaisikohan luottaa, että tämäkin osa tulee Adlibrikseen...Tuliko sinulle ykkösosa suoraan rahoituksen kautta? Tuliko Suomeen postituksesta lisäkuluja?
En rahoittanut, kun jänistin. Suomenkielisen kanssa en olisi epäröinyt.
Mutta olisi tullut suoraan tuolta. Postituksesta Suomeen tulee lisäkuluja. Ja uskon, että tulee Adlibrikseen jollain aikataululla.
-
Tietääkö kukaan, onko jalkapallosarjoja 70-luvulla paljon työstäneen Francisco Solano Lópezin sarjoja koskaan nähty Suomessa?
Seriewikin sivulla tiedetään (https://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Francisco_Solano_Lopez), että Busterissa on julkaistu sarjoja The Wizard of Football (Häxmästaren) ja Nipper (Nicke), mahdollisesti 70-luvun viimeisistä tai 80-luvun ensimmäisistä vuosikerroista voisi löytyä. Ja onhan sitten myös ne Sarjakirjat.
Sen sijaan muita jalkapallosarjoja, kuten Raven on the Wing, ei ilmeisesti Pohjolaan saapunut.
-
Tuttu tyyli, joten kyllä on suomeksi nähty varmaan enemmänkin 70-80-luvun vaihteessa.
Uskon, että on julkaistu. Busteria en paljoa lukenut, mutta toivon velhon ulkoasunsa perusteella jääneen tämän ketjun lukijoiden mieleen.
Tekijän Fleetway-sarjoja on julkaistu Siivet-lehdessä ja varmaan myös 60-luvun sotasarjoja on Korkeajännityksen sivuilla esitetty.
Epäilen, että jotain voisi löytyä Agentti X-9-lehdestä, Norjassa esitettiin rikossarjoja mm. James Bondin sivuilla.
-
Åshöjdens BK, volym 2 tuli eilen postilaatikkoon,
Näyttää hyvältä, ainakin näin selailun perusteella. n 430 sivuinen opus.
-
Åshöjdens BK osat 3 ja 4 viivästyvät, ensi vuoteen menee: "Men jag är tyvärr tvungen att börja med tråkiga nyheter: Utgivningen av Åshöjdens BK, volym 3 och 4 skjuts upp till nästa år. Exakt när böckerna kan släppas är svårt att säga i nuläget men under våren bör de kunna ges ut.
Detta beror på stora logistiska problem i världen just nu. Det råder brist på fraktcontainrar i Asien, vilket gör att man har svårt att leverera därifrån. Detta drabbar många branscher, den grafiska industrin inte minst. Även oss som inte trycker våra böcker i Asien. Detta eftersom bokproduktion i andra delar av världen har flyttats till Europa..."
-
Jukka Vuorio kirjoitti Seuraan nostalgiasävyisen jutun (https://seura.fi/seuran-mies/nyt-posahtaa-nostalgiapommi-buster-lehti-sai-panu-markkasen-kirjoittamaan-mario-lemieuxille-pittsburghiin-ja-vastauskin-saapui/) Busterista.
-
Kaikille Buster-faneillekin tiedoksi että Busteriin Roy of the Roversia kuvittaneen Joe Colquhounin ja Pat Millsin pääteos Charley’s war tulee suomeksi! Tästä ei kannata jäädä paitsi:
https://mesenaatti.me/2982/kvaak-kirja-julkaisee-charleys-war-sarjakuvateoksen-kokonaisuudessaan-suomeksi/
-
Harjumäen Sisu eli Åsphöjdens BK sattui näköpiiriin, kun ruotsalaisen kamuni Nicolas Krizanin FB-päivityksessä hän saa kirjailijan nimikirjoituksen viime vuonna ilmestyneeseen Edwards epistlar -teokseen, johon Nicolas teki kannen. Kyseessä oli sarjakuvan kickstarter-bonus, jonka mesenointi taisi olla jotain yli 500 000 paikallista hassurahaa.
Nythän on niin, että kyseinen sanaseppo ei ole ihan kuka tahansa urheilufani, vaan korkeushypyn olympiavoittaja ja nelinkertainen hallimaailmanmestari Stefan Holm! Joka kuuluu siihen äärimmäisen harvinaiseen ihmisryhmään, joka on hypännyt yli puoli metriä itseään korkeamman riman ylitse ihan ilman apuvälineitä. Aika hauska homma.
-
Kellä nyt on noita Åshöjdens BK -kokoelmia, niin onko niissä joitain tietoartikkeleita? Erityisesti Reijo Piiposta. Että sanotaanko niissä mitään siitä, mitä sarjakuvia Piippo mahdollisesti piirsi ennen kuin Åshöjdens BK alkoi 1975 Busterissa? Olisiko mahdollisesti piirtänyt Pucken (suomeksi Lätkä, kuusi numeroa vuosina 1974-75) -lehteen kuvassa näkyvää sarjakuvaa Miltä nyt tuntuu, Matti? (Matti gör entré)? Joissakin ruotsalaisen Pucken-lehden numeroissa sarjan tekijöiksi mainitaan "Cras" tekstit ja RitRap piirrokset. Cras lienee kirjailija, sarjakuvantekijä Bengt-Åke Cras ja mikäli Reijo Piipon toinen nimi alkaa "A":lla, niin siitähän tulee RitRap - PiirtReijo A Piippo. Piirrokset näyttävät kyllä huomattavasti kömpelömmiltä kuin vuoden 1975 Reijo Piippo Busterissa.
Timo
-
Tältä siis näytti sitten Piippo vuonna 1975. Olisiko näin nopeasti oppinut piirtämään, että hahmojen anatomia on kohdillaan ja muutenkin kaikki on jäsenneltympää ja yksinkertaisesti paremmin piirrettyä.
Timo
-
Voisiko tämä Hagadals IF -sarja (https://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Hagadals_IF) olla tuon Matti-sarjan (huom: Hagavik) uudempi versio? Ilmestyikö semmoinen Suomen Busterissa 1980-luvulla?
Timo
-
Okei, nyt selvisi, että Reijo Piippohan se oli ja ennen Åshöjdeniä. Aika nopeesti oppi piirtämään paremmin.
Timo
-
Aika joustavaksi kehittyi sitten 2000-vuosikymmenelle.
https://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Fil:Svartviken.jpg (https://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Fil:Svartviken.jpg)
Mutta en kyllä suomenkielisestä Busterista muista mitään noista toisista. Toinen Max Lundgrenin urheilusarja "Rummuttajat" oli Josep Marti (https://www.lambiek.net/artists/m/marti.htm)n piirtämä. https://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/IFK_Trumslagaren (https://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/IFK_Trumslagaren)
-
Aika joustavaksi kehittyi sitten 2000-vuosikymmenelle.
https://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Fil:Svartviken.jpg (https://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Fil:Svartviken.jpg)
Ohhoh, aivan toisennäköistä kamaa! En tunnistaisi.
Timo