Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Toimintasarjakuvat => Aiheen aloitti: pasoleati - 14.09.2006 klo 20:05:21

Otsikko: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: pasoleati - 14.09.2006 klo 20:05:21
Käykääpäs katsomassa www.graphichistories.com. Tunnettu sotahistoriakustantamo Osprey aikoo aloittaa sotahistoriaa kuvaavien sarjakuvien julkaisun. Mitäs olette mieltä näytepaloista?
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Ossi Hiekkala - 14.09.2006 klo 20:12:30
Osprey on tunnettu kirjojensa laadukkaista kuvituksista. En sitten tiedä, mitä muuten tulevat olemaan. Ovat luultavasti enemmän huolissaan siitä, että historialliset faktat ja yksityiskohdat ovat oikein kuin onko tarina erityisen onnistunut tahi omaperäinen.

Edit: Joskin kun katsoin Sneak Previewinä ollutta sisällissotasarjakuvaa, niin ei voi sanoa sen pieksevän Ospreyn omien kirjojen taiteellista laatua. Aika kamalan näköistä.
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Veli Loponen - 14.09.2006 klo 20:16:50
Ovat luultavasti enemmän huolissaan siitä, että historialliset faktat ja yksityiskohdat ovat oikein kuin onko tarina erityisen onnistunut tahi omaperäinen.
No tuo selittääkin sen, että ainakin tekstaus näytti noissa aika onnettomalta. Siis kokonaisuus tekstilaatikoiden ja puhekuplien asettelusta lähtien.
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: pasoleati - 14.09.2006 klo 21:20:47
Hmm, ainakin noitten sivujen mukaan suurin osa sarjaan kirjoittavista ja piirtävistä on tehnyt hommia Marvelille...
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: pertti jarla - 14.09.2006 klo 22:15:49
Kuvottavaa jälkeä tämä sisällissotapläjäys. Yksi sotajutun haasteita on tehdä samanlaisissa univormuissa singahtelevista tyypeistä persoonia. Nämä ovat ihmeellisiä persoonattomia, luukkusuisia puikulanaamoja. Ainakaan näillä sivuilla ei ole minkäänlaista suuren taistelun tai tilan tuntua. Ahtaita kuvia ja vähän henkilöitä, ihan kuin katsoisi pienen budjetin videodramatisointia!
Kyllä hyvin tehty, kuvitettu tietokirja imee mukaansa ja vie tapahtumien keskelle paljon tehokkaammin kuin näin kelvoton sarjakuva. Onkohan aikataulut olleet järjettömiä, sehän se on varma tapa synnyttää huttua.

Vaan tsekatkaapa toinen, Iwo Jima:
http://www.graphichistories.com/detail_title/05_iwojima_1846030552.htm#
Paljon parempaa jälkeä, tosin ruutujako on tylsänlainen.
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: pasoleati - 15.09.2006 klo 02:36:19
Sotahistoria-aihe olisi kuin nenä päähän Don Rosalle! Itseäni noissa esimerkeissä nyppi ainakin piirrosten värisävyjen kalseus. Etenkin viidakkomaiseman pitäisi olla huomattavasti värikkäämpi.
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Asko AA - 15.09.2006 klo 10:04:31
Vaikka pidänkin itseäni jäävinä arvioimaan muiden toimittamia sotasarjakuvia, allekirjoitan näytteiden perusteella annettuja kvaak-mainintoja kuvituksen/kuplituksen sekavuudesta, "luukkusuisista" hahmoista ja haljuista väreistä.
Olen myös "Gettysburgin" kaltaisten jämerien elokuvallisten sotaspektaakkelien innokas katsoja, ja niissä näyttelijät saavat ihmeen paljon eloa tanakkaan historiaan.

Tunnen hyvin nuo "luennoimisen" vaarat, kun yritetään kertoa tosiasioita sarjakuvallisena juonikertomuksena. Yleisin peruste kotimaisiksi korkkaritarinoiksi tarjottujen ideoiden sivuuttamiseen tai lykkäämiseen on juuri se, ettei ehdoteta "seikkailua", vaan jotain kiistatta kiinnostavaa tosiaihetta (esim. saksalaisten ajaminen Lapista) tai kunnianosoitusta aidolle henkilöhahmolle (alkaen Mannerheimista).

Se on kuitenkin aivan erilainen pelikenttä, kuin korkkarien havittelema seikkailujännitys. Tarina tarttee olla, vaikka kuinka kliseinen tai "luova." Todelliset yksityiskohdat valitaan sen mukaan.

Nämä Ospreyt putoavat epämukavasti opetusfaktan ja toimintafiktion väliin yllytyskansineen ja raskaine asiatietoineen. Kyllä meikäläiset Törni- ja Häyhä-sarjakuvat todistavat hyvin, että sarjakuvallista kerronnan tajua voi soveltaa tositarinoihinkin.


Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 15.09.2006 klo 10:57:39
Ospreyn jälki ei noissa sisäälissotajutuissa vakuuta mutta toinen maailmansota onkin jo eri kastia.
Viime aikoina on ollut havaittavissa tyylilajin uutta nousua eritoten angloamerikkalaisella kentällä.
Suurelta osin kahden kirjoittajan: Garth enniksen ja Chuck Dixonin toimesta.
Battler Britton, Fury, Team Zero, Iron Ghost, War stories,Sgt. Rock, enemy ace...
Enin osa sijoittuu viimeiseen "hyvään" sotaan eli toiseen maailmansotaan, mutta poikkeuksiakin on. Siltä parjatulta Marvelilta supersankariton Irak-kertomus Combat zone: true tales of GIs in Iraq  ja ainahna on Don Lomaxin Vietnam Journal ja Gulf war journal (ensimmäinen USAn Irakin sota..)

Eivät nämä vielä Severinin ja Kubertin asemaa horjuta tai vastaa ECn sotasarjakuvia mutta lisäys on tervetullut kuitenkin.
On usein huvittanut verrata suomi-korkeajännityksiä niihin varsinaisiin korkeajännityksiin. eroa on.
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 15.09.2006 klo 11:03:12
Eivät nämä vielä Severinin ja Kubertin asemaa horjuta tai vastaa ECn sotasarjakuvia

Näitä suomeksi! Kun kunnon sotasarjakuvaa ei oikeastaan ole suomennettu. Spesiaalikorkkarina? Kun kerran Valon prikaatikin...

Timo
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Veli Loponen - 15.09.2006 klo 11:36:06
Näitä suomeksi! Kun kunnon sotasarjakuvaa ei oikeastaan ole suomennettu. Spesiaalikorkkarina?
Kannatetaan. Sillä saisi minutkin ostamaan Korkeajännityksen.
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: pasoleati - 15.09.2006 klo 13:08:50
Muistaakos kukaan noita 1970-luvun(???) "Toinen maailmansota"-nimikkeellä julkaistuja albumeita?
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Petteri Oja - 15.09.2006 klo 13:15:43
Muistaakos kukaan noita 1970-luvun(???) "Toinen maailmansota"-nimikkeellä julkaistuja albumeita?

Albumeita? Muistan että olisi ollut Ensimmäinen maailmansota ja Toinen maailmansota -nimiset albumit. Niissähän nimenomaan kerrattiin faktoja eikä seikkailtu.
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Veli Loponen - 15.09.2006 klo 13:20:39
Albumeita? Muistan että olisi ollut Ensimmäinen maailmansota ja Toinen maailmansota -nimiset albumit. Niissähän nimenomaan kerrattiin faktoja eikä seikkailtu.
Minä muistan ainakin semmoisen A4-kokoisen albumisarjan (ainakin kaksi albumia), joka sijoittui 2. maailmansotaan ja taisi olla sillä nimelläkin. Enimmäkseen historiallisten tilanteiden kertomista dramatisoituna. Nää voi tietekin olla jo 80-luvulta.
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 15.09.2006 klo 13:20:56
muistan. ihan kelvollista Italialaista(?) sarjakuvaa. Kaverilla on koko sarja kuten myös samaan kastiin menevää ensimmäinen maailmasota sarjista.

Ajoittain jäykkää ja kuivaa vaikka teknisesti ei valittamista. prattin sotasarjakuvat Morgan ja aavikon skorpionit kumppaneineen olivat hyviä mutta käännyn Jukka Laineen ja timo ronkaisen kanssa samaan rintamaan:
Front-line combatit, two fisted tales....
Vain Kanigher Kubert Rockit pääsevät edes lähelle.

Osataan euroopassakin Adlardin ja Morrisonin White death ja oman ketjunsa arvoinen Charley´s war ovat hienoja näyttöjä.
mutta ECn klassikot jyräävät alleen, niiden saaminen suomeksi olisi kulttuuriteko.
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Petteri Oja - 15.09.2006 klo 13:38:39
Minä muistan ainakin semmoisen A4-kokoisen albumisarjan (ainakin kaksi albumia), joka sijoittui 2. maailmansotaan ja taisi olla sillä nimelläkin. Enimmäkseen historiallisten tilanteiden kertomista dramatisoituna. Nää voi tietekin olla jo 80-luvulta.

Aa, tarkoittanet sarjaa Toisen Maailmansodan kohtalonhetket sarjakuvina. Siitä varmaan Curtvile ja Pasoleatikin puhuivat.

http://www.helsinki.fi/~lakoma/comics/2maasota.html
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Veli Loponen - 15.09.2006 klo 13:42:40
Joo, minä tarkoitan ainakin just tota sarjaa.
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Asko AA - 15.09.2006 klo 14:51:13
Surf-Jokea myötäillen:
Ongelma ei ole siinä, saadaanko Veli ostamaan Korkeajännitys, vaan saadaanko korkkarilukija ostamaan Ennisiä, Kubertia, EC:tä tms. speziaaleja.

Niitä on tuossa pyörinyt viljalti toimituksessa ja kotonakin, Sgt. Rockia ja uutta Battler Brittonia on tunnusteltukin jo. Teräsnyrkkiä olisi hauska tsekata. "Enemy Acen" vanhat ja uudet stoorit ovat omia suosikkejani, mutta eivät ehkä suuren yleisön vetonauloja. War Stories on jatkuvassa mietinnässä - monta loistavaa tarinaa olisi jo valittavaksi.

Ja "Valon prikaati" ei mennyt ainakaan penkin alle... joskaan ei kuumentanut rautaa hehkuvana taottavaksi.

Seuraavat asiat ovat rajalliset:
- II maailmasodan sarjakuvan suomalainen markkinanäkymä
- erikoisjulkaisujen (varsinkin värillisten) julkaisbudjetit
- korkkaritoimittajan työaika (jos ehtis, ehtis tehdä enemmänkin)
- tahattoman "monopolimme" ulkopuoliset sotasarjakuvan julkaisijat

PS. Toivottavasti kukaan ei muista "Suuri Sota" -räpellyksiä, jotka myös yrittivät linjata keskeisiä sotatapahtumia hiukan korkkaria isompiin pikkulehtiin. Avuton fumettitaide sai kyllä arvostamaan Commando-kuvituksen vankkaa perustasoa.
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: pasoleati - 15.09.2006 klo 15:44:25
Petteri, juuri tuota sarjaa minäkin tarkoitin.
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 15.09.2006 klo 16:04:46
Toisen maailmansodan kohtalonhetket sarjakuvina oli tämä alpparisarja. Ranskalainen ainakin tekijän nimen perusteella, Pierre Dupuis. Itselläni on vain yksi Vastarintaliike -niminen albumi. "Nyt julkaistava albumisarja on oivallinen osoitus siitä, kuinka sarjakuvan keinoin pystytään iskevästi ja selkeästi luomaan kuva sodasta, josta sinänsä on jo kirjoitettu valtava määrä. Sarjan tekijä, Pierre Dupuis, on onnistunut kehystämään helposti miellettävään asuun tapahtumat neljän vuosikymmenen takaisesta maailmanpalosta tarkasti historiankirjoitusta noudattaen." (takakansiteksti)
Sarjassa ilmestyivät ainakin:
1. Salamasotaa
2. Dunkerquen kiirastuli
3. Taistelu Englannista
4. Vastarintaliike
5. Operaatio Barbarossa

EDIT: kah, olis pitänyt tajuta että Lakoma on nämäkin tietysti listannut. Suuruspää Oy? Outo kustantaja.

Timo
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Veli Loponen - 15.09.2006 klo 16:10:26
Surf-Jokea myötäillen:
Ongelma ei ole siinä, saadaanko Veli ostamaan Korkeajännitys, vaan saadaanko korkkarilukija ostamaan Ennisiä, Kubertia, EC:tä tms. speziaaleja.
Mutta voisi olettaa, että ainakin Kubert ja EC:n sarjat voisivat mennä Korkeajännityksen vakilukijoillekin vaikkapa Ihmesarja-tyyllisenä pokkarina. Ja minä ainakin tykkäisin saada Kubertia juuri mustavalkoisena.
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 15.09.2006 klo 17:24:33
Miksiköhän minulle on tuosta sarjasta jäänyt mielikuva italialaisuudesta?
Aika kultaa näemmä aivosolut ja estää loppujenkin synapsien napsaukset.
kyseisellä lajityypillä (sota) on kyllä oma vakaa ja suhteellisen vankka harrastajakuntansa, mutta mikäli saisimme Kubertin Rockia tai muuta vastaavan tasoista kotoisella kielellämme niin tervetulluttahan se olisi.
Valon prikaatissahan säästettiin painattamalla värillinen teos mustavalkoisena. kuten myös karkeajännitykset, joista ei saa hyvää käsitystä G. Ennisin sotakertomuksista....
Samaa voisi soveltaa muutenkin. Tietenkin niistä  EC tarinoista enin osa on jo valmiiksi mv.
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Asko AA - 15.09.2006 klo 17:28:09
Kubert ja EC:n sarjat Korkeajännityksen vakilukijoille Ihmesarja-tyyllisenä pokkarina. Ja minä ainakin tykkäisin saada Kubertia juuri mustavalkoisena.

Arvaa innostuinko ammatillisessa mielessä, kun Sgt. Rockia alkoi ilmestyä melko tarkkaan korkkarikoossa Combat Tales -pokkarina. Mutta sepä ei toimikaan kovin hyvin Kubertin vallattomien kuvajakojen ja lukuelämyksen yhtenäisyyden kannalta. Värillisyyskin vain lisää levottomuutta.

Mustavalkoinen Ihmesarja-formaatti voisi olla hyvä vaihtoehto, mutta katsastetaanpa ensin miltä Tarzan ja Jonah Hex näyttävät isommassa mustavalkoformaatissa.

DC-Showcase -sarja menee muuten aina hulppeammaksi. Nyt ilmaantui 500-sivuinen "The Haunted Tank", jossa pieni Stuart-panssari pinnistelee isompiensa rinnalla kapinakenraali Jeb Stuartin haamun avittamana. Ihan huimaa stuffia, joskin rehvakkaasti itseään toistavaa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Haunted_Tank
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Matti Karjalainen - 15.09.2006 klo 22:40:12
Aa, tarkoittanet sarjaa Toisen Maailmansodan kohtalonhetket sarjakuvina. Siitä varmaan Curtvile ja Pasoleatikin puhuivat.

Kylläpä tuli nostalginen olo! Joskus kultaisella 1990-luvulla hankin nämä kaikki eräästä helsinkiläisestä antikvariaatista, eikä hintakaan tainnut päätä huimata: yhden albumin hinnaksi taisi tulla pari markkaa. Sarjakuvat ovat edelleen tallessa, joskin osa niistä on tainnut muuttua irtolehtipainoksiksi parhaaseen 70-luvun malliin.

Sarjakuvassa käsiteltiin maailmansodan tapahtumia historiallisten tapahtumien valossa, mutta mukaan oli kuitenkin otettu muutamia fiktiivisiä hahmoja (saksalainen Helmut taisi olla eräs), jotka pilkahtelivat esille siellä täällä ja joiden tarkoituksena oli kaiketi tuoda tarinaan vähän inhimillistä näkökulmaa. Lopputulos ei kuitenkaan ollut kovin kummoinen, ja luen edelleen historiani mieluummin kunnon kirjoina kuin puolivillaisina sarjakuvasovituksina. Seikkailutarinat ovat sitten erikseen.

Toivottavasti kukaan ei muista "Suuri Sota" -räpellyksiä, jotka myös yrittivät linjata keskeisiä sotatapahtumia hiukan korkkaria isompiin pikkulehtiin. Avuton fumettitaide sai kyllä arvostamaan Commando-kuvituksen vankkaa perustasoa.

Hep! Yksi osuma täältä. Pengoin viestiketjun innoittamana vanhoja Korkeajännityksiä sisältävää laatikkoani ja kuinka ollakaan, silmiin osuivat ko. sarjan numerot Suuri maihinnousu ja Kamikaze - kuoleman lintu.

Sarjakuva on tosiaan heikosti piirretty, ja kerronnallisesti sen helmasynti oli sama kuin "Toisen maailmansodan kohtalohetkissäkin": historiallisten tapahtumien suora käännös sarjakuvaformaattiin ei tarjonnut koskaan kovin ihmeellistä lukuelämystä. Jokainen lehti sisälsi myös faktaosuuden, jossa pyrittiin syventämään tapahtumien kulkua.

Suurta sotaa näyttää kustantaneen oululainen Kolmio-Kirja, joten pitänee käydä ihan mielenkiinnosta tarkistamassa, löytyisikö koko 26-osainen sarja jostakin kirjaston maakuntakokoelman kätköistä...
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Lönkka - 04.10.2006 klo 18:48:43
Garth Ennisin War Stories -tarinoita suomeksi toivokaamme. Parasta sotasarjakuvaa vuosikausiin.
Katselin noita juuri viime viikolla pikaisesti. Isoimman vaikutuksen teki Lloydin kuvittamat tarinat ja hieno väritys; oli sellainen hyvin ajankuvaan sopiva tunnelma noissa.

Kaikkien aikojen parhaita taas ovat minusta EC:n Two-Fisted Talesit ja Frontline Combatit. Enpä sitten tiedä osaako korkkareiden ystävä niitä arvostaa.
Olen hankkinut muutamia reprinttejä lähinnä Wally Woodin kuvituksen vuoksi, tai siis kuvittelen niiden olleen juuri noita EC stooreja.

Ainakin ne stoorit jotka olen lukenut ovat olleet sangen toimivia ja tyhmempänä voisin kuvitella että laadukkaasti piirretyt hyväjuoniset stoorit kelpaisivat Korkkareidenkin lukijoille.
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 28.10.2006 klo 12:44:01
DC-Showcase -sarja menee muuten aina hulppeammaksi. Nyt ilmaantui 500-sivuinen "The Haunted Tank", jossa pieni Stuart-panssari pinnistelee isompiensa rinnalla kapinakenraali Jeb Stuartin haamun avittamana. Ihan huimaa stuffia, joskin rehvakkaasti itseään toistavaa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Haunted_Tank


Luin loppuun hetki sitten.
Toistaa itseään, totta, varsinkin yhdellä kertaa luettuna, mutta Kanigherilla on niin monta koukkua.
Russ Heath ja Joe Kubert viimeistelevät jäljen.

Henkimaailman korkeajännityshän on periaatteessa lanseerattu, joten sopiva sekoitus haunted tankkia ja Weird War Talesia olisi enemmän kuin paikallaan.
Ja molemmilla sama kustantamokin. Kai Suomessakin?

Silti rupesin miettimään. missä kulkee rajanveto sotasarjakuvan ja kauhuscififantasiasarjakuvan välillä?
Onko Desert peach :  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Desert_Peach
Sotasarjakuva?
Pride of Baghdad?
Haldemanin Forever war?

Kanigherin onnistui kustantamosta huolimatta ujuttaa sodan kauhuja sankaritarujen sekaan, eritoten Rock-tarinoissa mutta Haunted tankeissa peitti sen fantasiallisiin tarinoihin.
Kanigher kertoi sankaruudesta unohtamatta pelkoa ja kauhua ja kaikkea epäinhimillisyyttä joka aiheeseen liittyy.
Hänen onnistui myös pitää suitset aisoissa niin että tarina säilyi jossain määrin uskottavana ja viihteellisenä, siitäkin huolimatta että sotasarjakuvat ja sodan vastaiset sarjakuvat ovat monesti mustavalkoisia muutoinkin kuin vain kuvitukseltaan.

Geoff Edwardsin War haiku ISBN 0971170673 on yksi uusia sotasarjakuvia, mutta sekin käsittelee tuoreinta sotaa.
ensimmäinen ja toinen maailmansota jättävät muut varjoonsa tai sitten seurataan "sotaa terroria" vastaan.
Siinä mielessä Osprey on tervetullut jo yleissivistyksenkin takia.
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Lönkka - 29.10.2006 klo 14:09:22
Charley's War #3 ilmestyi juuri.

Ostin ja luin ykkösen kun sitä täällä kehuttiin ja täytyypä todeta että oli tosiaan kehujensa väärtti. Kolmosesta en osaa sanoa vielä mitään kun kakkonenkin pitäisi eka ehtiä lukemaan.

EDIT: sama asia näköjään mainittu tuossa sarjan omassa ketjussa. Tuntuupa tavallistakin fiksummalta...
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Matti Karjalainen - 16.11.2006 klo 09:09:59
Pride of Baghdad on tosiaan sotasarjakuva, jonka tajusin itse asiassa vasta nyt kun sanoit. Perustuu tositapahtumiin ja suosittelen sitä kaikille.

Luin Brian K. Vaughanin ja Niko Henrichonin "Pride of Baghdadin" eilen illalla, eikä se ollut lainkaan hassumpi sarjakuva. Asiaa sen tarkemmin tuntemattomille kerrottakoon, että kyseinen sarjakuva kertoo neljästä leijonasta, jotka haaveilevat vapaudesta Bagdadin eläintarhan muurien sisäpuolella. Amerikkalaisten käynnistämien pommitusten jälkeen eläimille tarjoutuukin mahdollisuus lähteä livohkaan.

Sarjakuvan käsikirjoitus oli pikkuisen kliseinen, mutta toimi siitä huolimatta hyvin. Leijonien tarinasta saattoi toki löytää jonkinlaista yhteiskunnallista kommentointia vapaudesta ja siitä, kuinka sen voi saavuttaa, mutta mikäli tuo puoli ei kiinnosta, pystyy sen lukemaan myös ihan perinteisenä eläinsarjakuvana.

Piirrosjälki oli tolkuttoman hienoa, ja huomasin pariin otteeseen miettiväni, miten upea animaatioelokuva tästä tulisikaan: miettikääpä vaikka alun kohtausta, jossa amerikkalaiset hävittäjät lentävät jylisten eläintarhan ylitse.

http://www.comicon.com/thebeat/images/lions.jpg

Jos arvosana pitäisi antaa, niin se olisi varmaan 8/10
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Matti Karjalainen - 07.04.2007 klo 23:45:23
Garth Ennisin War Stories -tarinoita suomeksi toivokaamme. Parasta sotasarjakuvaa vuosikausiin.

Luin juuri ensimmäisen War Stories -albumin läpi. Laadukasta tavaraa niin käsikirjoituksensa kuin piirrosjälkensä puolesta. Ennisin sota ei ole Korkkari-henkistä poikain seikkailua, vaan raakaa, julmaa, järjetöntä ja veristä - eli toisin sanottuna varsin realistista - temmellystä. Neljästä tarinasta parhaiten toimi varmaankin Italian-rintamalla taistelevista brittisotilaista kertova "D-Day Dodgers". Erityisesti tarinan loppuratkaisu oli komeasti toteutettu.
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 08.04.2007 klo 10:37:24
Tutustumisen arvoinen on myös Ennisin kirjoittama 303.
Afganistan jälkeen syyskuun yhdeksännen 2001.
Burrows piirtää upeasti eikä sotaa tehdä kunniakkaaksi.
Ei lapsille eikä korkeajännitysosastoa.
Ten rounds rapid.

Did you think you were joining girl scouts?
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: kespa - 16.04.2007 klo 11:07:49
Tutustumisen arvoinen on myös Ennisin kirjoittama 303.
Afganistan jälkeen syyskuun yhdeksännen 2001.
Burrows piirtää upeasti eikä sotaa tehdä kunniakkaaksi.
Ei lapsille eikä korkeajännitysosastoa.
Ten rounds rapid.

Luin tämän kanssa viikonloppuna ja tykkäsin kovasti. Eniten tähän asti lukemistani Ennisin sotasarjakuvista (jossei Karkeajännitystä lasketa;) ), mutta harmittavan vähän niitä olen itse asiassa kerinnyt    lukemaan...
Piirrostyö oli kieltämättä aika nättiä ja tarinat puolestaan suhteellisen karuja, mikä olikin pelkästään positiivinen asia.
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Matti Karjalainen - 03.06.2007 klo 22:53:40
Lukaisin viimein Garth Ennisin käsikirjoittaman "War Stories 2:n" lävitse. Tarinat olivat edelleen kohtalaisen hyviä, mutta eivät ehkä yltäneet ihan ensimmäisen albumin tasolle. Kohokohdaksi muodostui ehkä Espanjan sisällissotaan sijoittuva "Condors", joka toimi aika hyvin kartoittaessaan neljän eri puolilla taistelevan ja toisensa sattumalta samassa kranaattikuopassa kohtaavan sotilaan taustoja ja motiiveja.

Ennisin tarinoissa sota oli edelleen julmaa ja ratsuväki raakaa, mutta tällä kertaa ihan jokaista tarinaa ei päätetty niin pessimistisesti kuin aikaisemmassa koosteessa. Espanjan sisällissota -tarinaan oli tuotu jopa ripaus huumoria mukaan, ja NL:oon matkaavia saattueita suojaavasta Hurricane-pilotista kertovassa "Archangel"  -episodissa oli periaatteessa onnellinen, tosin avoimeksi jätetty loppu. Ennis taisikin albuminsa jälkisanoissa todeta, että hän toivoo päähenkilönsä pärjäävän jatkossa hyvin ja saavan kaiken kruunuksi vielä tyttönsäkin vihille.  :)

Sotasarjakuvista tekisi mieli nostaa esille myös Joe Kubertin loistava "Yossel : April 19, 1943". Sarjakuva käsittelee holokaustia ja Varsovan ghetton tuhoa ravistelevasti, eikä itse asiassa jää vaikuttavuudessa kovin paljoa edes "Mausille". Lukekaa ihmeessä!

http://www.amazon.com/Yossel-April-1943-Joe-Kubert/dp/074347516X
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Matti Karjalainen - 27.07.2007 klo 23:29:45
Jos War Stories -sarjakuvat kolahtivat, niin kannattaa lukaista myös Jason Aaronin käsikirjoittama ja Cameron Stewartin komeasti kuvittama "The Other Side".

Sarjakuvassa käsitellään Vietnamin sotaa sekä alabamalaisen merijalkaväen mosurin ja että pohjoisvietnamilaisen sissin näkökulmasta. Sota on raakaa ja brutaalia - taistelukentän hirveyksiä kuvataan hyvin graafisesti ja realistisesti - sotilaiden mielenterveys reistailee pahemman kerran eikä kumpikaan osapuoli taistele puhtain asein.

Ei elämää suurempi, mutta tutustumisen arvoinen sotasarjakuva kuitenkin.

Pieni näyte ohessa:

http://comicpants.com/wp-content/uploads/2006/10/othersideinterior1.jpg

Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Antti Vainio - 27.07.2007 klo 23:51:41


Sotasarjakuvista tekisi mieli nostaa esille myös Joe Kubertin loistava "Yossel : April 19, 1943". Sarjakuva käsittelee holokaustia ja Varsovan ghetton tuhoa ravistelevasti, eikä itse asiassa jää vaikuttavuudessa kovin paljoa edes "Mausille". Lukekaa ihmeessä!

http://www.amazon.com/Yossel-April-1943-Joe-Kubert/dp/074347516X

Tuo on ollut pitkään luettavien listalla, kuvat joita olen nähnyt ovat kerrassaan hienoja. Kubertin kirja Bosnian sodasta eli Fax From Sarajevo on erittäin suositeltava myös vaikka minusta Kubert ei siinä onnistu missään vaiheessa tavoittamaan kovin balkanilaisia tunnelmia. VesaK voi valaista miksi tämä on texwilleristien näkökulmasta mielenkiintoinen albumi
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 02.08.2007 klo 22:36:13
No niin.
Suomalaisesta kirjakaupasta löytyi jotain ihan siedettävääkin.
Mammoth book of War Comics.
Noin 500 sivua Nakazawa, Alex Tothia, Sam Glanzmania, Eisneria, Severinia, Briggsia, Biukovicia...
Kokoelma joista osa pätkäistyjä otoksia, mutta silti.
hinta 9,90€

isbn 9781845295868
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Tarkkis - 09.08.2007 klo 21:55:39
No niin.
Suomalaisesta kirjakaupasta löytyi jotain ihan siedettävääkin.
Mammoth book of War Comics.
Noin 500 sivua Nakazawa, Alex Tothia, Sam Glanzmania, Eisneria, Severinia, Briggsia, Biukovicia...
Kokoelma joista osa pätkäistyjä otoksia, mutta silti.
hinta 9,90€

isbn 9781845295868


Tuli ostettua myös muutama viikko sitten ja täytyy myöntää että hieno paketti oli. Erityisesti Eisnerin stoorit kolahtivat (kuten aina). Nakazawan I Saw It oli todella koskettava. Hauska oli myöskin Snow sarjakuvassa oleva suomalainen lausahdus "Venäläinen! Ampua!". Kait venäläisissä kirjakaupoissa on myynnissä korkkarisuomen sanakirja? :D
Otsikko: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: pertti jarla - 18.08.2007 klo 12:14:52
Jännää kuinka hyvin toimi se, että tuossa Mammoth Bookissa kasattiin yhteen pasifistiset satiirit, leipääntyneet korkkariseikkailut (kaamea sisiliajuttu oli tosin liikaa) veteraani muistelee-henkiset tuokiokuvaukset ja lasten kauhukokemukset kotirintamalta. Siinä muodostui ihan omanlaisensa kokonaiskuva tästä sota-probleemasta. Kyllä tää aika pakko-ostos on sotaa käsittelevistä sarjakuvista kiinnostuneille.

En muuten tätä kokoelmaa ennen tiennyt venäläisestä sarjakuvasta yhtään mitään. Sikäläisten sotasarjisten luulisi tylyydellään ja suomalaissydäntä lähellä olevilla aiheillaan myyvän täälläkin?
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Janne Kuusinen - 12.12.2007 klo 22:05:33
Huomasin tämän Mammoth Bookin vasta nyt. Saman sarjan aiempi Best New Manga sai suhtautumaan varauksella, koska mielestäni se ei ole lähelläkään "Best":iä. Mutta nyt on kyllä tiukka paketti kyseessä, ainakin "Bloody Good War Comics"!

Sota on niin absurdi tila, että se paitsi liikuttaa, myös viihdyttää. Jossain vaiheessa sille on pakko nauraa, sitä kutsutaan defenssiksi. Suhtautuminen sotaan elää ihmisellä jatkuvasti, tiedon ja eri näkökulmien saamisen myötä. Kakarana sota ja sotaleikit olivat maailman siistein juttu, nykyään kyyneleet putoilevat Nakazawan sarjakuvan ruutujen päälle, tietenkin ilman, että naiset näkevät. Parhaimmillaan sotasarjakuvan lukeminen on isoloitunut, masturbatoris-henkinen oman maailmantuskan ruokintaprosessi. Kahdenkymmenen vuoden kuluttua korkkarit voivat taas hyvinkin olla se kova juttu.

Kokoelmana tämä on oivallinen, kannattaa ostaa se jo Raymond Briggsin Falkland-sadun vuoksi. Vastineeksi löytyy EC-tyyppistä yliluonnollisuutta, detaljoitua ilmataistelua, historiafaktoja, realismia.

Sekä tietysti "Venäläinen! Ampua!"  Ilmeisesti käskymuoto on venäjässä sama kuin infinitiivi, ja tätä logiikkaa on sitten yritetty soveltaa suomeen. Dream on, baby, kunpa suomi olisikin noin espanjamaisen yksinkertaista.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 22.12.2007 klo 03:43:36
näemmä ei niin tyhjänpäiväistä syytä surmata kanssaeläjiä ettei siitä sarjakuvaa väännettäisi mutta tämä tuli viheltämättä kovaa takoikealta:
http://www.cinebook.co.uk/catalogue~Cat~A-008-012B~Code~9781905460229.asp

linkin takaa Biggles Falklannin sodassa.
Ei, ei ole läppä.
Minä luin W.E.Johnsia joskus kymmeniä vuosia sitten ja nehän sijoittuivat 2. maailmansotaan.
Churchillista Thatcheriin. Miesparka.

tuo taitaa mennä tilaukseen.
Ovatkohan ne tehneet Biggles in Fallujah-opuksenkin?
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Antti Vainio - 22.12.2007 klo 04:07:49
Englantilaiset menevät kotiin Irakista koska mission on sitten vissiin accomplished ainakin Basrassa

http://www.guardian.co.uk/Iraq/Story/0,,2228690,00.html
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: pertti jarla - 22.12.2007 klo 11:20:15
linkin takaa Biggles Falklannin sodassa.
Ei, ei ole läppä.

Mainostekstistä: "Along with the use of traditional combat techniques, these operations also provide an extraordinary test of modern electronic war weaponry." Hei, Falklandin sota oli kätevä!
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: xml - 22.12.2007 klo 18:09:38
näemmä ei niin tyhjänpäiväistä syytä surmata kanssaeläjiä ettei siitä sarjakuvaa väännettäisi mutta tämä tuli viheltämättä kovaa takoikealta:
http://www.cinebook.co.uk/catalogue~Cat~A-008-012B~Code~9781905460229.asp
linkin takaa Biggles Falklannin sodassa.

Intiassa Euro Books on julkaisut englanniksi noita Biggles-sarjakuvia jo 14 albumia ja lisäksi kolme kovakantista kokoelmaa.
Lähde:
http://comicology.blogspot.com/2007/08/euro-books-biggles-2007_20.html
http://www.biggles.nl/catalog/index.php?manufacturers_id=24
http://www.navrang.com/?Page=Products&ID=3461
http://books4u.in/book_detail.php?book_id=3789
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 22.12.2007 klo 18:44:33
Kiitosta XML.
Nuohan näyttävät hienoilta. Tai ainakin ne lentokoneet.

Itsekin bongasin helmen saapasmaan sarjakuvaneroilta:
http://www.sergiobonellieditore.com/auto/cpers_index?pers=voltonascosto

eli Italian siirtomaasota 1889-1896 ja nimiroolin "Kätketyt kasvot" lupaa hyvää Gianfranco Manfredi ja Goran Parlov riittäisivät kuin Abessiinian julma sotakin, mutta kuvitus ja lisät nostavat mieleen arabian Lawrencen, El Cidin, Corton etiopiassa ja rautanaamion sekoituksen.

edit. aina paranee. tarinan alku eli sodan syy: rauhansopimuksen sanamuodon tulkinta. Ja historiaa väitetään tylsäksi.

Kumpi ehtii ensin Egmont vai Arktinen? Vai joku yllättäjä?
oma tilaus näistä lähtee mangaroonin synnyinmaahan.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: jussi mäkinen - 22.12.2007 klo 19:49:11

linkin takaa Biggles Falklannin sodassa.
Ei, ei ole läppä.
Minä luin W.E.Johnsia joskus kymmeniä vuosia sitten ja nehän sijoittuivat 2. maailmansotaan.
Churchillista Thatcheriin. Miesparka.

tuo taitaa mennä tilaukseen.
Ovatkohan ne tehneet Biggles in Fallujah-opuksenkin?

Biggles seikkaili jo 1. maailmansodassa ja käväisi vapaaehtoisena talvisodassakin. W.E. Johnsin kirjoissa Biggles seikkaili n. 70-luvulle saakka. 
Ruotsissa Biggles on kai aika kova juttu ja sieltä on lähtöisin suomessakin julkaistut Biggles-albumit.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 22.12.2007 klo 20:07:08
Biggles seikkaili jo 1. maailmansodassa ja käväisi vapaaehtoisena talvisodassakin. W.E. Johnsin kirjoissa Biggles seikkaili n. 70-luvulle saakka. 
Ruotsissa Biggles on kai aika kova juttu ja sieltä on lähtöisin suomessakin julkaistut Biggles-albumit.

niin Biggles sees it through eli Biggles talvisodassa ei sitten ikinä tullut suomeksi.
Ensin koska Biggles pieksi ohimennen asevelisakemannia ja sitten koska oli piessyt hyvä veli venäläisiä.

Nuo suomessa julkaistut Bigglessit olivat enemmän puhdasta seikkailusarjakuvaa.
Ainoa sotaa enemmän sivuava oli casablanca pastissi "kovaa peliä gibraltarilla" josta kyllä pidin.

Falklandin sodassa lentävä ensimmäisen ja toisen maailmansodanveteraani kun vain herättää tuntemuksia ennemmin parodiasta.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Anssi Rauhala - 22.12.2007 klo 20:13:19
...
Falklandin sodassa lentävä ensimmäisen ja toisen maailmansodanveteraani kun vain herättää tuntemuksia ennemmin parodiasta.

Minullakin on tallella kansiluonnos ja kässärinraakile seikkailuun "Giggles ja Kommandoeversti Cody - Sankarit antavat natseille hudaa!". En ole vuosiin koskenutkaan, mutta aina välillä se tipahtaa kirjahyllystä työhuoneellani kuin maagisesti muistuttaakseen olemassaolostaan.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 23.12.2007 klo 11:33:42
Anssi Rauhalan Giggles versio voisi olla mannaa.

Sitä odottaessa tutustukaa First second kustantamon sotasarjakuvan Notes for a war story, tekijänä Gipi:
http://www.firstsecondbooks.com/warStory/warStoryGift05.html

siitä sivuja klikaten eteenpäin ja nimettömään balkanin maahan.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: pappa-sami - 23.12.2007 klo 13:56:53
linkin takaa Biggles Falklannin sodassa.

Ei ole Pikkelssi itse mukana. Sarjan alkuperäinen nimi on Biggles kertoo. Ranskalaiset ovat innostuneet tekemään noita roppakaupalla. Muita nimikkeitä ovat mm. Wrightin veljekset ja Saint-Exupery. Falkland-albumin alkuperäinen nimi on korrektisti Malvinas-saarten sota. Yhtenä tekijänä Albert Uderzon isoveli Marcel. Faktaa, ei fiktiota:

http://www.bedetheque.com/serie-16385-BD-Biggles-raconte.html (http://www.bedetheque.com/serie-16385-BD-Biggles-raconte.html)

Lisäksi ranskalaiset ovat työstäneet monen albumin verran pääsarjaa:

http://www.bedetheque.com/serie-7731-BD-Biggles.html (http://www.bedetheque.com/serie-7731-BD-Biggles.html)

ja koko joukon säläalbumeita (Biggles esittää jne). Piirtäjistä mainittakoon erityisesti äskettäin eläkkeelle jäänyt Francis Bergese joka on piirtänyt myös Buck Dannya ja kansia Haikaralaivue-albumeihin.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 28.12.2007 klo 20:39:22
kiitos korjauksesta.

Mielenkiintoinen sivujuonne sotasarjakuvissa: uudelleenkerrotaan klassikoita.
hiukan kuin Miller ja 300.
Image päätti kertoa Odysseian tarinan josta suuri osa on sotaa, sijoittaen tapahtumat lähi-idän(=lue Irak) konfliktiin.
Toistaiseksi ei olla livetty yliluonnollisuuksiin mutta miten ihmeessä Circe ja kyklooppi sovitetaan taistelukentille?
Tiedusteluoperatiiveina, tankkeina vai jonain muuna?
Infinite horizon nro 1 (http://forum.newsarama.com/showthread.php?t=140886)

modernisoitu versio Valkoisesta sulasta ei olisi pahitteeksi tai vielä yksi Conradin Pimeyden sydämestä.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 05.01.2008 klo 00:12:21
No nyt löytyi kuin vahingossa klassikkotaistelu ja tekijätiimikin vaikutta aika ärjyltä.
Mina damer und herrar:
(http://img181.imageshack.us/img181/9140/crecygj1.jpg) (http://imageshack.us)

Warren Ellis ja no, sadan vuoden sota on sadan vuoden sota.
tässä lisää maistiaisia (valitan kuvien surkeaa kokoa):
(http://img295.imageshack.us/img295/9397/crecy46lz2.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img295.imageshack.us/img295/6519/crecyceb6.jpg) (http://imageshack.us)
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Ossi Hiekkala - 05.01.2008 klo 08:59:56
No nyt löytyi kuin vahingossa klassikkotaistelu ja tekijätiimikin vaikutta aika ärjyltä.

Eikö ole tuollaista postimerkkiä isompaa näytettä missään?
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 05.01.2008 klo 12:14:53
Eikö ole tuollaista postimerkkiä isompaa näytettä missään?

Julkaisijan Avatarpressin sivuilla (http://www.avatarpress.net/v/crecy/) on.

Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Ossi Hiekkala - 05.01.2008 klo 12:55:29
Aihe olisi mitä kiehtovin mutta ainakin noiden esittelykuvien perusteella piirros on jotenkin kauhean täyteen ahdettua vaikkei sitä nyt missään nimessä huonoksi voi sanoa. Pitäisi nähdä toimiiko painettuna. Jotenkin kun on nähnyt Charlie's Warin niin on aika hankala laittaa paremmaksi. Siinä on kyllä viimeisen päälle upeasti piirretty ja tussattu sarjakuva. Joe Colquhoun nousi minulla kyllä sinne parhaimpien klassisten sarjakuvapiirtäjien harvaan (ja harvenevaan) joukkoon.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: pertti jarla - 04.06.2008 klo 13:12:46
Tosiaankin vastapuolen versio olisi automaattisesti vähintään 10 kertaa mielenkiintoisempi.

Kovin moni tuntuu olevan tuota mieltä, puhutaan sitten leffoista sarjakuvista tai pienoismalleista. Itse en oikein tajua miksi saksalaiset ovat monille niin tavattoman paljon kiehtovampia. Mua kiinnostavat yhtälailla mm.venäläiset ja tommyt.

(siirsin tämän tänne kun sopii paremmin ozikkoon...)
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Asko AA - 04.06.2008 klo 16:00:40
Itse en oikein tajua miksi saksalaiset ovat monille niin tavattoman paljon kiehtovampia.

Korkkarin perusteesi on se, että yrmeä natsi kannessa myy pokkaria satoja kappaleita enemmän kuin teevatipäinen britti, salskea jenkki tai nukkavieru russki. Edes itse ihailemieni lentokoneiden vauhdikas design ei tunnu purevan yhtä hyvin.

"Pahuuden" ja voiman insigniat inspiroivat, ja onhan saksalaisunivormuissa todettu olevan militanttia erotiikkaa yli sukupuolirajojen...

Kallistun enemmän tähän estetiikkaselitykseen kuin vaikkapa entiseen aseveljeyteen...
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: pertti jarla - 04.06.2008 klo 16:07:45
"Pahuuden" ja voiman insigniat inspiroivat, ja onhan saksalaisunivormuissa todettu olevan militanttia erotiikkaa yli sukupuolirajojen...

Vaimo väitti, että itse Hugo Boss osallistui natsiunivormujen suunnitteluun? Minua viehättää brittiarmeijassa se jännittävä luokkajakoisuus: on yläluokkaisia, mukavasti todellisuudesta vieraantuneita upseereita ja purnaavia duunareita tykinruokana.  Kuten joku on sanonut brittien vankileiristä kertovasta elokuvasta "The Hill": "all ranks are represented, from Michael Redgrave through Jack Watson and Alfred Lynch, all the way down to Roy Kinnear" Kuvagooglaamalla nämä nimet idea tulee selväksi.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Petteri Oja - 04.06.2008 klo 16:11:46
Hyvä Luoja, onko Jarlan profiilikuvassa Mikko Kivinen natsipaidassa?
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 04.06.2008 klo 16:14:34
Hyvä Luoja, onko Jarlan profiilikuvassa Mikko Kivinen natsipaidassa?

Heh, Pekka Siitin, valtakunnan marsalkanmaksamakkara ja überstuberstrudelhan se on. Liekö luukerit ojossa.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Asko AA - 04.06.2008 klo 16:22:02
Heh, Pekka Siitin, valtakunnan marsalkanmaksamakkara ja überstuberstrudelhan se on. Liekö luukerit ojossa.

Ja sarjakuvamaailman "rogues galleryssä" pahamaineinen muuminhirttäjä ja -polttaja.
Saunassaan kajahtelivat Naantalin nuorisoßeuran iskulauseet: Lisää löylyä, fasistit! ja Kekkonen keskitysleirille!
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Lönkka - 04.06.2008 klo 16:31:36
Kallistun enemmän tähän estetiikkaselitykseen kuin vaikkapa entiseen aseveljeyteen...
Kalustodesignin puolella on vuosien varrella todettu oman ja tuttujen estetiikan vetävän enemmän tosiaan tuonne niksmannien suuntaan.

Poikkeuksiakin toki löytyy ja moni liittoutuneiden tekemä vimpainkin on komia mutta noin yleispätevästi voisi sanoa että niksmanneilla oli kyllä käheämmän näköiset laitteet.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: AapoK - 04.06.2008 klo 16:57:47
Varsinkin Kriegsmarinessa osattiin nähdä vaatetuksen esteettisyys. Käheyttä koko rahalla!

(http://i28.tinypic.com/5wbejp.jpg)
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Dennis - 04.06.2008 klo 22:22:40
Asko ja Lönkkö ovat asian ytimessä, sakemmanit olivat ja ovat jotenkin esteettisempiä ja kekseliäämpiä kun muut. Ja kyllä saksalainen ja japanilainen sotilas olivat rautaa, saksalaiset pitivät monta vuotta Eurooppaa pihdeissään ja saman teki Japani Aasiassa, aika hyvä saavutus, se on pakko myöntää.

Osa syy miksi miksi sakemannit ja japanilaiset ovat kiinnostavampia on tietenkin se, että historiankirjoitus on heitä kohtaan ollut vääristelevä ja vähättelevä. Oikei he teki "pahoja" asioita, mutta niin teki muutkin esim. jenkit pudotti atomipommin ja liittoutuneet raiskasivat saksalaisia naisia ja ainakin n 1 miljonaa saksalaista sotavankia kuoli leireillä jne, saksalaisten taideaarteet ryöstettiin, samoin haavottuneita japanilaisia ja vankeja tapettiin...lista on pitkä.

Nyt vasta on ollaan päästy oikeassa historiantutkimuksessa vauhtiin, vuosikausia media syyti lähinnä juutalais-amerikkalaista propagandaa saksalaisista ja muista.

Nyt tämän propagan kohteena ovat muslimit, sitä ennen "vinosilmät" eli vietnamilaiset jne...

Mutta sitten topiikkiin, eli korkkareihin, kyllähän korkkareiden viehätys on juuri noissa saksalaisissa, vaikka heidät kuvataan läihnnä maalitauluiksi, juuri tämä hulvaton  asenne tekee korkkareista parhainta huumorisarjakuvaa, jonka äärellä ei tuu ainakaan ikävä.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: pertti jarla - 04.06.2008 klo 22:43:03
Osa syy miksi miksi sakemannit ja japanilaiset ovat kiinnostavampia on tietenkin se, että historiankirjoitus on heitä kohtaan ollut vääristelevä ja vähättelevä. Oikei he teki "pahoja" asioita,

Sappi kiehahtaa kun tällaista lukee. Että oikein lainausmerkeissä pahoja. Eipä tästä enempää, ainakaan tässä ketjussa.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Matti Karjalainen - 04.06.2008 klo 23:34:09
Saksalaisten sietämättömään viehätykseen viittasi myös John Kovalic Dork Tower -albumissaan "Understanding Gamers", jossa esiteltiin "roolipelaajatyyppejä, joita on syytä pitää silmällä".

Taking the Game Way too Seriously Guy ja The Anti-Rules Lawyer saivat seuraa pekkasiitoinmaiseen hakaristipaitaan sonnustautuneesta Mr. A Little Too Heavily Into Nazis for Comfortista:

"I'm not saying they were right, but their tanks were kewl... Why are you staring?"

"Pahuuden" ja voiman insigniat inspiroivat, ja onhan saksalaisunivormuissa todettu olevan militanttia erotiikkaa yli sukupuolirajojen...

... kysykää vaikka Max Mosleylta.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Jari Lehtinen - 05.06.2008 klo 01:30:26
En ole perillä Mosleysta, mutta muistui juuri mieleen että Tom Of Finland piti täysin selvänä, että natsien univormut suunnitellut taho ei olisi viihtynyt hampurilaisessa heterokabareessa.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Ossi Hiekkala - 05.06.2008 klo 07:22:09
En ole perillä Mosleysta, mutta muistui juuri mieleen että Tom Of Finland piti täysin selvänä, että natsien univormut suunnitellut taho ei olisi viihtynyt hampurilaisessa heterokabareessa.

Hugo Bossin vaatteitahan nuo päällään pitivät.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Matti Karjalainen - 05.06.2008 klo 20:23:16
Nyt vasta on ollaan päästy oikeassa historiantutkimuksessa vauhtiin, vuosikausia media syyti lähinnä juutalais-amerikkalaista propagandaa saksalaisista ja muista.

Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että historiankirjoitusta ovat harrastaneet usein voittajat, mutta hieman vinoon katson jokaista joka ryhtyy tämäntapaisissa yhteyksissä puhumaan juutalais-amerikkalaisesta propagandasta...
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Antti Vainio - 05.06.2008 klo 20:39:30
Asko ja Lönkkö ovat asian ytimessä, sakemmanit olivat ja ovat jotenkin esteettisempiä ja kekseliäämpiä kun muut. Ja kyllä saksalainen ja japanilainen sotilas olivat rautaa, saksalaiset pitivät monta vuotta Eurooppaa pihdeissään ja saman teki Japani Aasiassa, aika hyvä saavutus, se on pakko myöntää.





Venäläiset eivät olleet esteettisiä mutta lopulta kohtuullisen kekseliäitä ja niillä oli luja sietokyky. Niiden ansiosta Suomessakaan ei ole sinuntapaiset esteetikot nyt vallassa.

http://www.exile.ru/articles/detail.php?ARTICLE_ID=7739&IBLOCK_ID=35
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Dennis - 05.06.2008 klo 23:59:51
Venäläiset eivät olleet esteettisiä mutta lopulta kohtuullisen kekseliäitä ja niillä oli luja sietokyky. Niiden ansiosta Suomessakaan ei ole sinuntapaiset esteetikot nyt vallassa.

http://www.exile.ru/articles/detail.php?ARTICLE_ID=7739&IBLOCK_ID=35

Ootko ihan varma? Meillähän on oikeistohallitus ja kovasti on taas Marski nostettu jalustalle ja puhuttu kunniakkaasti Vapaussodasta ja Tali-Ihantalasta.

Historiallisesti Suomi ja Saksa ovat aina kulkeneet käsi kädessä.

Tän aiheen voisi jo siirtää syrjään tai omalle alueelleen, mutta muistutan lähihistoriasta mm. Abu Ghraibista, Haditha,  My Laista, Tsetseeniasta......Siellä ne  toisen puolen esteetikot ovat olleet vauhdissa.

Ja tämän jälkeen voidaan palata asiaan eli iloiseen Korkkari-maailmaan ;D
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Lurker - 06.06.2008 klo 18:21:47
Korkkareille sallittakoon poikkeuksellisesti sodan esittäminen urheilusuorituksena.

Öh, ei se nyt aina ihan niinkään ole... kyllä monessa Korkeajännityksessä sota esitetään totisena touhuna.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 06.06.2008 klo 19:00:43
Sota on aina hirveä tragedia. Oikeassa elämässä, jos toiselta ottaa jostain syystä hengen tai vahingoittaa tätä muutoin, niin sen pitäisi olla pelkästään vain häpeällinen juttu.

Sori, vieläkin oli offtopiccia: Korkkareille sallittakoon poikkeuksellisesti sodan esittäminen urheilusuorituksena.

Öh, ei se nyt aina ihan niinkään ole... kyllä monessa Korkeajännityksessä sota esitetään totisena touhuna.

Eikä tämä ole varsinaisesti vain korkeajännitys-ketju.
Jatkaen ajatuskulkua, sotasarjakuviin pätee sama kuin aihetta käsitteleviin kirjoihin ja elokuviin: skaala ulottuu sodanvastaisesta sitä ihannoivaan.

Sota on poikkeustila, äärimmäinen kulttuuristen raja-aitojen rikkoutuma ja sisäinen paradoksi. Niin sanottu rauhan aikainen käytös on sodassa virheellistä ja käänteistä, näennäinen kanssaihmisten fyysisen koskemattomuuden kunnioitus on vain yksi pieni esimerkki miten ihmisien toiminta muuttuu.
Legendaarinen lause: "pelastaaksemme kylän meidän oli tuhottava se" kuvastaa tapahtuman sisäistä logiikkaa.

Ja juuri siksi tarvitaan monia erilaisia sotasarjakuvia, Törnistä Pekuriseen ja Charlie´s warista  Rockin kautta korkeäjännityksiin. jokaisella totuudella on vastatotuus, yhtä objektiivinen ja yhtä subjektiivinen.
jokainen tarina ansaitsee tulla kerrotuksi, mutta miten itse niihin suhtautuu on se tärkein kysymys.

Miksi Enemy acen Hans von Hammer on hyvä saksalainen, mutta keskivertokorkkarisaksalainen paha? Mike Blueberry oli etelävaltioista mutta taisteli pohjoisen puolella. Onko Koston veljeskunta sotasarjakuva koska kaikki sen tapahtumat pohjaavat espanjan sisällissotaan?

miksi niin moni sotasarjakuva keskittyy juuri menneisiin sotiin, ensimmäiseen ja toiseen maailmansotaan? ajatuksellisen etäännyttämisen takia? Allegorisuudesta?
 miksei esimerkiksi Darfurin, intian ja pakistanin, Ogadenin, tsetseenian?
Irakia ja afganistania jonkin verran on ruodittukin mm. tässä ketjussa.
Vai onko niissä piilevä oire omien arvojemme käänteisyydestä, etniset ryhmät kelpaavat vain uhreiksi tai kasvottomiksi uhiksi, mutta siinä se?
Ei kai sentään.

Pääsyy sotasarjakuvien suosioon ei ole minusta välttämättä sen poliittiset ja historialliset arvot ja asenteet, vaan sen tilan kuvaus jossa ihmisien on pakko määrittää itsensä yksilötasolla.
Millainen kukin on. Mitä on valmis tekemään ja mitä ei.
mahdollisuus tulla joksikin muuksi, itseään suuremmaksi tai pienemmäksi.
Tämä puhtaasti kerronnallisteknisesta näkökohdasta.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Antti Vainio - 07.06.2008 klo 02:38:49

Ootko ihan varma? Meillähän on oikeistohallitus ja kovasti on taas Marski nostettu jalustalle ja puhuttu kunniakkaasti Vapaussodasta ja Tali-Ihantalasta.

Historiallisesti Suomi ja Saksa ovat aina kulkeneet käsi kädessä.



Vai niin. Minun suvussa marskia ei ole nostettu tai laskettu vaan se on aina ollut marsalkka Mannerheimheim. Oikeistohallitus on säälittävä, se osasto aina puhuu suoraselkäisyydestä ja nyt setvii sitä kuinka halvalla joku sohvakauppias  ne osti. Sinun tapaisilla laiskanpulskeilla pikkunörteillä ei ole oikein varaa puhua Tali-Ihantalasta. Suomi ja Saksa ovat tällä hetkellä aika mallikkaita eurooppalaisia demokratioita, saksalaiset ovat periaatteessa mukavia. Tänä päivänä voimme kaikki suomalaiset yhtyä Kennedyn sanoihin:olemme kaikki makkaroita.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: jinroh - 07.06.2008 klo 09:33:45
Asko ja Lönkkö ovat asian ytimessä, sakemmanit olivat ja ovat jotenkin esteettisempiä ja kekseliäämpiä kun muut.

Mitä sitten haetaan tuolla kekseliäisyydellä. Sotataitoa? Teknologiaa? Zyklon B:tä? Ainakin kumpikin sotilasvalta alisti kaiken kulttuurityön ideologialleen ja saksalaiset olivat riittävän kekseliäitä karkottamaan juutalaiset tiedemiehet yhdysvaltoihin näpertelemään atomipommin kaltaisten turhuuksien kanssa. Natsi-Saksan estetiikasta sunmuusta onkin jo oma ketjunsa, joten ei enempää tässä, mutta missä ovat japanilaisten fanit?

Sitten sinne korkkareihin. Olen ehdottomasti samaa mieltä monen muun kanssa. Korkkarisaksalainen on mainio myyttinen vastustaja. Pahan ideologian palvelija ja henkisiltä lahjoiltaan jossakin saksanpaimenkoiran kuivamuonan tienoilla.

Lukemattomat kerrat muistutetaan, kuinka saksalaiset olivat sotilaallisesti etevämpiä ja löivät britit ja ranskalaiset salamasodalla. Mutta kun päästään sivulle 5 ja tositoimiin, saksalaissotilaat ovat sellaisia tumpeloita joille ainakaan minä en moisten esimiehenä antaisi esimerkiksi käsikranaatteja. Jos eivät pudottaisi omaan poteroon, niin sitten siihen viereiseen.

Sen jälkeen ihastellaan sotilasteknisiä saavutuksia, kuten tiikeritankkia tai taistelulaivaa. Sitten se tiikeri tuhotaan narraamalla sen fanaattinen natsikomentaja liian kapealle kyläkadulle, jolloin torni ei pysty kääntymään Shermania kohti. Ja tiikerin miehistöstä pelastuu fanaattista natsiesimiestään vihaava ampuja, joka on aiemmin ampunut tahallaan ohi haavoittuneita brittejä kuljettaneesta ambulanssista.

Kunnon kliseistä kiisseliä on se.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Ossi Hiekkala - 07.06.2008 klo 09:53:41
Ja tuosta saksalaisten esteettisyydestä voidaan olla myös montaa mieltä. Arjalainen taide ei kyllä voi ylpeillä rotuvalioudellaan kun taidemuseoissa vieraillaan. Kauheaa kitchiä. Sen sijaan jos esteettisyydellä tarkoitetaan sellaisia "rappiotaiteen" edustajia, jotka joutuivat keskitysleireille, niin sitten kyllä alan olla jo samaa mieltä. Sinne päätyi moni erinomainen moderni taiteilija.

Mielenkiintoista on se, kuin Neuvostoliiton ja Natsi-Saksan virallisesti hyväksymä taidesuunta ovat todella lähellä toisiaan. Molemmissa pyritään saavuttamaan jonkinlainen yli-ihmisihanne, toisessa rodunjalostuksen, toisessa poliittisen aivopesun kautta. Kannattaa lukea Peter Englundin Hiljaisuuden historiassa aihepiiriä käsittelevä essee.

Onkohan tällaista natsi-kitchiä hyödyntäviä sarjakuvia muuten tehty?
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 22.06.2008 klo 09:50:40
Ihan puhtaasti mielenkiinnosta....
jos Charleyn sota otetaan pois listalta, mikä vastaisi sarjakuvissa rautaristiä, yhdeksättä komppaniaa ja Isku mogadishuun-elokuvia?
Das Bootillehan on tulossa kotimainen versionsa, mutta siis ihan rivimosurien perspektiivistä kuvattu pitkä säälimätön yhtenäinen taistelukuvaus.
'Nam ei ihan päde, ainakaan minusta.
Ehdotuksia otetaan vastaan.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Ossi Hiekkala - 22.06.2008 klo 10:49:01
Ihan puhtaasti mielenkiinnosta....
jos Charleyn sota otetaan pois listalta, mikä vastaisi sarjakuvissa rautaristiä, yhdeksättä komppaniaa ja Isku mogadishuun-elokuvia?

Jaa-a. Noista ainoastaan Rautaristi on Charley's Warin arvoinen teos, melkeinpä sotaelokuvista parhaimpia, muiden tasoisia sarjakuvia en välittäisi lukea. Yleisesti ottaen hyviä sotasarjakuvia ei ole juurikaan tehty. Siis sellaisia, jotka olisivat tasoa "War is Hell!" kehittyneempiä. Jos poiketaan realismista, sanoisin että Nausica of the Valley of Wind on erinomainen "sotasarjakuva" siinä mielessä, että se kuvaa sodan tuhoa ja epätoivoa uskottavasti ja liikuttavasti. Ainakaan amerikkalaisista sarjakuvista ei tule mieleen.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 22.06.2008 klo 11:58:16
Jaa-a. Noista ainoastaan Rautaristi on Charley's Warin arvoinen teos, melkeinpä sotaelokuvista parhaimpia, muiden tasoisia sarjakuvia en välittäisi lukea..

Sen verran korjaan että et vissin ole nähnyt yhdeksättä komppaniaa ja että Black hawk downin kohdalla viittaan ennen muuta Mark Bowdenin ansiokkaaseen kirjaan joka ei kaunistele mitään.
Sen tasoista sarjakuvaa ei ole vielä tehty, tietääkseni.

Kiitos vastauksesta.
Nausicaata en pidä teemastaan huolimatta sotasarjakuvana, vaikka sanomassasi onkin perää.Kuuluu niihin harvoihin joissa etäännyttävä allegorinen elementti onnistui todella etäännyttämään.
Outoa sillä Hiroshiman poikahan on sotasarjakuva, minusta.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Ossi Hiekkala - 23.06.2008 klo 05:37:12
Sen verran korjaan että et vissin ole nähnyt yhdeksättä komppaniaa ja että Black hawk downin kohdalla viittaan ennen muuta Mark Bowdenin ansiokkaaseen kirjaan joka ei kaunistele mitään.
Sen tasoista sarjakuvaa ei ole vielä tehty, tietääkseni.

Yhdeksäs komppania on sitä samaa huttua kuin valtaosa amerikkalaisista Vietnam-leffoista. Ollaan esittelevinään sotaa julmana mutta sorrutaan kuitenkin puristelemaan haarusväliään ja uhoamaan kuinka kovia lopulta ollaan. Vihataan sadistisia upseereja mutta sitten lopussa tajutaan, että ne oli sellaisia koska ne välittivät. Vihollinen on omituinen ja kasvoton rättipäinen lauma joka tarpoo pystyssä kuin veli venäläinen talvisodassa. Mitenkään ihmisinä sitä ei esitetä. Kerronta on rikkonaista ja löysää eikä toimintakaan onnistu vakuuttamaan. Elokuvan valopilkku on vain siinä, että se on venäläinen ja siten näkökulmaltaan uusi. Tällaista sarjakuvaa en erityisemmin jaksaisi lukea.

Black Hawk Down kirjana onkin tosiaan eri juttu kuin elokuva. Siinä pureudutaan konfliktin syihin ja amerikkalaisten virheisiin, jotka johtivat sitten kyseiseen episodiin. Siitä syntyisi mielenkiintoinen sarjakuva.

Olin ajatellut Hiroshiman poikaa mutta arvelin, ettei se kävisi tähän, sillä se kuvaa kotirintamaa. Mutta sotasarjakuvaahan se tietysti edustaa. En ole lukenut Tezukan Hitler-sarjakuvaa, joten en osaa sanoa onko siitä mitään. Sen voisi joku valistunut kustantaja julkaista teinilonkeroiden ohessa. Ja Nausica ei tosiaan ole mikään sotasarjakuva mutta se käsittelee sotaa paremmin kuin useimmat asialle pyhittyneet rypistykset.

Mutta hirveän vähän niitä hyviä kuitenkaan on. Ainakin länsimaisista sarjakuvista suurin osa on joko korkkaria tai sitten mukarankkaa "War is Hell" -osastoa. Sellaisia, joissa käsitellään sotaa laajemmin ja näytetään se tragediana on kyllä vaikea löytää.

Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: JJ Naas - 23.06.2008 klo 09:40:28
Miten sarjakuvajournalismi sitten uppoaa tähän (realismia ja historiallista paikkansapitävyyttä hakevaan) sotasarjakuvien genreen? Joe Saccon Palestiina ja etenkin Safe Area Gorazde?
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Ossi Hiekkala - 23.06.2008 klo 09:57:16
Miten sarjakuvajournalismi sitten uppoaa tähän (realismia ja historiallista paikkansapitävyyttä hakevaan) sotasarjakuvien genreen? Joe Saccon Palestiina ja etenkin Safe Area Gorazde?

Minusta aivan mainiosti. Niissä on enemmän kunnianhimoa kuin perinteisissä sotasarjakuvissa, jotka keskittyvät lähinnä välineisiin ja "sankaruuteen". En ole lukenut tuota jälkimmäistä. Onko se hyvä?

Onko näistä Yrjö nuoremman sotaseikkailuista tehty sarjakuvia? Voisi kuvitella, että tulevaisuuden kyyniset tarinat poikivat juuri niistä.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: JJ Naas - 23.06.2008 klo 10:08:27
En ole lukenut tuota jälkimmäistä. Onko se hyvä?

Se on samanlaisella tarkkuudella ja omistautumisella tehty kuin Palestiinakin. Mielenkiintoisen siitä tekee se, että siinä (sikäli kuin muistan) sotatilanne on vain hetkeä aikaisemmin lakannut, ja Sacco oli yksi ensimmäisiä journalisteja ylipäätään jotka tulivat alueelle, joka sarjakuvan alkuvaiheessa on vielä osittain eristyksissä ja turvaton.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Jukka Koivusaari - 23.06.2008 klo 10:49:12
Yhdeksäs komppania on sitä samaa huttua kuin valtaosa amerikkalaisista Vietnam-leffoista. Ollaan esittelevinään sotaa julmana


  Eihän olla. Ei 9.K esitä sotaa julmana vaan kauniina. Filmograafinen taideteos, joka nyt vain sattuu olemaan sotamiljöössä. Ei siitä pidä seurata juonta ,vaan  katsoa värejä, varjoja ja sommittelua. Kauhean nättejä kuvia. Venäläinen "Full Metal Jacket". Kubrickin kerrotaan sanoneen, ettei halunnut tehdä toista sodan vastaista elokuvaa. "Tällä kertaa teen sodanmyönteisen elokuvan".

  Eli mikä olisi sellainen sotasarjakuva, jossa on keskitytty estetiikkaan ?
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: pertti jarla - 23.06.2008 klo 11:05:35
Eihän olla. Ei 9.K esitä sotaa julmana vaan kauniina. Filmograafinen taideteos, joka nyt vain sattuu olemaan sotamiljöössä.

Tykkäsin, mutta kyllä mulle välittyi lähinnä aika julma kuva. Sodassa kuollaan, ja harvoille henkiinjääneille lätkäistään joku messinginpala rintamukseen. Ei houkuta tuon leffan perusteella!
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Asko AA - 23.06.2008 klo 11:57:59
... jos Charleyn sota otetaan pois listalta, mikä vastaisi sarjakuvissa rautaristiä, yhdeksättä komppaniaa ja Isku mogadishuun-elokuvia?

Ennisin War Stories -jutuissa on aineksia ihan samalla mitalla. Myös visuaaliselta kantilta. Samoin Kubertin tuoreemmissa Sgt. Rock -tarinoissa.

The 'Namin viehätys on päiväkirjamaisuudessa ja lyhyiden episodien jatkumossa, joka on ihan jotain muuta kuin Vietnam-elokuvat tai sotaleffat/sarjakuvat tyypillisimmillään. Sääli, ettei Suomessa saatu pitempää 'Nam-sarjaa aikaiseksi, jotta olisi päässyt paremmin sen makuun.

Isku Mogadishuun ja Yhdeksäs komppania jämähtävät molemmat mielestäni sodan välineurheiluun ja uuvuttavaan tappomelskeeseen. Ensin mainitusta emme saane koskaan tietää, miten tapahtumat olisi kuvattu, jos WTC-iskun jälkitärinät eivät olisi iskeneet leikkauspöytään... Kirjan mukaisesti, olettakaamme.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: JJ Naas - 23.06.2008 klo 12:08:34

Isku Mogadishuun ja Yhdeksäs komppania jämähtävät molemmat mielestäni sodan välineurheiluun ja uuvuttavaan tappomelskeeseen. Ensin mainitusta emme saane koskaan tietää, miten tapahtumat olisi kuvattu, jos WTC-iskun jälkitärinät eivät olisi iskeneet leikkauspöytään... Kirjan mukaisesti, olettakaamme.

Isku Mogadishuun -leffan hyvin kevyehkö pohtiva ote lässähti totaalisesti loppukommenttiin, jonka joku solttu esitti:

"When I go home people'll ask me, "Hey Hoot, why do you do it man? What, you some kinda war junkie?" You know what I'll say? I won't say a goddamn word. Why? They won't understand. They won't understand why we do it. They won't understand that it's about the men next to you, and that's it. That's all it is."

Niinkö? No minkä takia sinne pitää mennä ylipäänsä seisomaan sen "man next to youn" viereen? Aargh!
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Antti Vainio - 02.07.2008 klo 01:11:16
Katsoin tänään elokuvan Yhdeksäs komppania.

Taistelukohtausten koreografia oli ala-arvoisia; Afgaanisissit kävelevät kuin zombiet kohti venäläisten asemia.



Ei vaan erinomainen  kohta elokuvassa. Neuvostoliitto oli lopussa, näitä jihad-tyyppejä ei pysäytä enää mikään, ne tulee kuin Romeron zombit aina vaan päälle.

Se machopaska  nyt vaan on jotain jotain mitä pitää sietää venäläisissä ja amerikkalaisissa elokuvissa, kuuluu suurvallan normaaliin prosedyyriin.

Mutta ei minun tästä elokuvasta pitänyt kirjoittaa vaan siitä että luin rinnakkain Kersantti Rockia ja Ken Parker-jutun  sisällissodasta. Ilman comics codea Rock saattaisi olla todellinen klassikko, nyt se on vähän  munaton kuriositeetti. Parkerin sotasivut taas on huimaa luettavaa edelleen.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 02.07.2008 klo 01:59:33
Ilman comics codea Rock saattaisi olla todellinen klassikko, nyt se on vähän  munaton kuriositeetti. Parkerin sotasivut taas on huimaa luettavaa edelleen.


Tuo onkin vasta Rockin alku.

Ehkä omaan näkemykseen vaikuttaa yhdeksännestä komppaniasta myös se että on aikuisten oikeasti jutellut myös venäläisten afganistaninsodanveteraanien kanssa.
se kovuuden ihannointi on ehkä kulttuurinen piirre, jotain sukua suomalaiselle pakkoryyppämiselle ja sen ihannoinnille.

tätä jäin miettimään:
  Eli mikä olisi sellainen sotasarjakuva, jossa on keskitytty estetiikkaan ?
ja jos joku keksii vastauksen: kertokoon.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Lönkka - 06.07.2008 klo 00:45:51
Applelta tuli aikoinaan aivan tolkuttoman hieno Vietnam -sarja eli Don Lomaxin tekemä Vietnam Journal. Alkupäästä tuli parin alpparin verran kokoomiakin. Eri yksiköissä kiertävän reportterin kautta saadaan toteutettua paljon mielenkiintoisia ja erilaisia tilanteita.

Samalta hepulta tuli myös Applen kautta vielä historiallisempi stoori Vietnamiin eli High Shining  Brass.

Vietnam Journalin erinomaisuuden takia Marvel palkkasi Lomaxin 'Namia tekemään (muistaakseni) mutta se oli kertaluokkaa vesitetympää kamaa.


Kuwaitin sodan aikoihin vanha reportteri heitettiin uuteen konfliktiin lehdessä joka oli muistaakseni nimeltään Desert Storm Journal, mutta se ei pärjännyt alkuperäiselle.
Otsikko: Vs: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 16.09.2008 klo 01:07:04
DC:n 70-luvun Weird War Tales oli vain se hulvattomin DC:n sotasarjoista. Iloisesti sotkettu kauhua ja sotaa.
....
Mutta ei Haunted Tankillakaan ollut nimikkolehteä, vaikka se menikin vuosikaudet G.I.Combat -lehdessä.

vaan nytpä tulee.
USA on Irakissa sotimassa kuin myös Jamal Stuart.
Tankki on modernisoitu M1 Abramsiin mutta aave on yhä konfederaation J.E.B.Stuart.
en tiedä mitä DCllä on lisätty veteen, mutta idea on niin kilahtanut että lähes kiinnostaa.
Varsinaisen sodan ja sen kärsimysten kuvauksena tuskin kummoinen mutta ottaen tämän takana olleen aivoriihen huomioon, mitä vain on lupa odottaa.

comics continuumissa kansi (http://www.comicscontinuum.com/stories/0809/15/hauntedtank1.htm)
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: tolppis - 19.09.2008 klo 13:54:40
Curtti:
mutta ottaen tämän takana olleen aivoriihen huomioon, mitä vain on lupa odottaa.

comics continuumissa kansi (http://www.comicscontinuum.com/stories/0809/15/hauntedtank1.htm)

Ja aivoriihi oli mikä? Siis ketkä?

(osasinko muuten käyttää tuota "lainausta" ekan kerran...?)
Otsikko: Vs: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: keijoahlqvist - 19.09.2008 klo 18:07:47
Kubertin kirja Bosnian sodasta eli Fax From Sarajevo on erittäin suositeltava myös ...

Suvi Kandell piirsi tuosta arvostelun (http://www.sarjakuvanteko.fi/wiki/index.php/Kubert_Joe:_Fax_from_Sarajevo).
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 19.09.2008 klo 20:43:43
Curtti:
Ja aivoriihi oli mikä? Siis ketkä?

Frank Maraffino kirjoittaa taiteesta vastaan Henry Flint (paitsi settä varianttikansi on itseoikeutetusti yhdeltä sotasarjojen mestareista, Joe Kubertilta.

ps.Onnistuit hienosti Tolppis.
Otsikko: Vs: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Asko AA - 19.09.2008 klo 21:57:08
Kubertin kirja Bosnian sodasta eli Fax From Sarajevo on erittäin suositeltava myös ...

Suvi Kandell piirsi tuosta arvostelun (http://www.sarjakuvanteko.fi/wiki/index.php/Kubert_Joe:_Fax_from_Sarajevo).

Antti V. vihjaisikin alkuperäisessä viestissään Willer-kytkennästä:
 
Joe Kubertin Willer-albumissa Yksinäinen kostaja Faksaaja-Ervin kertoo SAF Comicsin (Texin ulkoitalialainen levittäjä ja kovakantistemme painaja) johtajan ominaisuudessa suhteestaan taitelijaan. Mukana on sivu Sarajevo-sarjakuvaromaanista.

Sloveniaan asettunut Ervin vietti viime vuonna (ehkä edelleenkin) pitkiä aikoja Sarajevossa rakennuttamassa pommitettua toimitaloaan ehommaksi. Oli kuulemma muodostunut kiusalliseksi sotatuhojen turistikohteeksi muuten ahkerasti restauroidussa kaupungissa.
Otsikko: Vs: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Antti Vainio - 19.09.2008 klo 22:29:30


Sloveniaan asettunut Ervin vietti viime vuonna (ehkä edelleenkin) pitkiä aikoja Sarajevossa rakennuttamassa pommitettua toimitaloaan ehommaksi. Oli kuulemma muodostunut kiusalliseksi sotatuhojen turistikohteeksi muuten ahkerasti restauroidussa kaupungissa.

Kubertin kirja oli yksi syy miksi vietin jotain vuosia sitten talvilomani Sarajevossa. Toki halusin myös nähdä paikan josta ensimmäinen maailmansota sai alkunsa. Minua kiinnostavat myös nämä paikat joissa jutkut ja arabit pystyvät elämään keskenään täysin sopusoinnussa (eteläinen Espanja on Euroopassa se toinen).

Haluaisin vain sanoa Sarajevosta sen verran että se on turistille yllättävä helmi. Ne miinat on raivattu aikoja sitten helvettiin ja vihamieliset serbit asuvat niin eristäytyneissä pesäkkeissä että niihin ei eksy jos ei maksa erityisestä "Balkan Hate" - bussireissusta. Luulen että se on ainoa rento muslimikaupunki koko maailmassa (kertokaa jos niitä on useampia), jopa Balkanin mittapuulla ystävällinen kantaväestö hämmästyttää. Kaikki puhuvat erinomaista englantia eikä kukaan yritä myydä väkisin mitään. Varmaan ainoa paikka jossa jopa Ranskan muukalaislegioonalaiset ja US marine ovat ystävällisiä ja hyväntuulisia, kukaan ei uhkaa niitä.
Otsikko: Vs: Re: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 20.09.2008 klo 16:23:15
Suvi Kandell piirsi tuosta arvostelun (http://www.sarjakuvanteko.fi/wiki/index.php/Kubert_Joe:_Fax_from_Sarajevo).

Komppaan melkein arvostelua mutta siis..."perinteistä supersankarityyliä"? Kubert?!?
Itse olisin ylikäyttänyt "rosoista realismia".
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Lönkka - 12.11.2008 klo 21:26:32
Päivä alkaa parhaiten... sotasarjakuvalla.
Aamulla tuli heti silmät avattua lukaistua tuore Guerillas -lehden kakkosnumero.

Tämä Imagen ulos pukkaama Brahm Revelin Vietnamiin sijoittuva lehti on ainakin parin numeron perusteella oikein suositeltava tuttavuus. Revelin voimakas rasterein ryyditetty viiva pelittää ja toistaiseksi juoni on kantanut ihan hyvin. vaikka perinteiseen tapaan lapsenmieliset amerikkalaiset lukijat kaipaavat sarjaan värejä omasta mielestäni mustavalkoisuus toimi sarjassa oikein hyvin. Eipä silti, ainakin kansien väritys oli oikein onnistunutta, joten voisi olla mielenkiintoista nähdä jokusen sisäsivun värityskokelu samalla tyylillä tehtynä.

FNG (Fucking New Guy niille jotka eivät Vietnam -slangia tunne) Francis Clayton joutuu joukkueensa kanssa hetimiten Vietcongin väijyttämäksi. Francis on lähellä joutua koko muun joukkueen tavoin tapatuksi, mutta viime hetkellä hänet pelastaa raivosia hyökkäys sissien kimppuun. Pelastajat kuitenkin paljastuvat [spoiler]apinasotilaiksi (joista sarja onkin sitten saanut nimensäkin) ja Setä Samulilla lienee sormensa geenialtaassa.[/spoiler]

Mitäs vielä?
9 -osaisen sarjan numerot ovat tuhteja 50 sivuisia jötkäleitä
Tilasin aikanaan ekan numeron onnistuneen näköisen kannen ja Vietnam -fiksaationi perustella. Tokaa numeroa en uskaltanut tuoreeltaan tilata kun istä ennakkokaupiteltiin ennen ekan ilmestymistä koska niin monet Imagen sarjat ovat aikamoista tuubaa. Ekan numron luettuani laitoin tokan numeron välittömästi jälkitilaukseen ja loput numerot tulee myös takuuvarmasti hankittua.


Revelin kotisivuilla on näytteitä, mutta jos ehdottomasti et halua spoilata ekan numeron lopussa paljastuvaa sarjan perustwistiä niin eipä sinne kannata mennä. Itse kyllä tiesin jo valmiiksi mitä ekaltakin numerolta odottaa ja enpä voi sanoa varsinaisesti kärsineeni...

http://www.elrevel.com/about.html (http://www.elrevel.com/about.html)
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Lönkka - 16.11.2008 klo 13:34:31
Juuri postasin tuosta hyvästä ja totaalisen tuoreesta Guerillas -sarjasta jonka kakkkososa ilmetyi viime viikolla.

Tällä viikolla ilmestyi First Secondilta myös mainiolta näyttänyt Alan's War, jota en ole vielä ehtinyt lukea.

Eräs parhaimpia sotasajakuvia ikuna eli Charley's War ilmestyy edelleen. Vitososa liki tarkalleen kuukausi sitten.

Kohta saadaan Suomen sotien ilmasotakorkkari!



Jos nuo eivät kelpaa niin eikun Himmel! Engländer! dakadakadaka  Aargh!...
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 16.11.2008 klo 22:26:30
Onhan noita hyviä sotasarjakuvia laajalti, niin koti- kuin ulkomaisia ja kaikki eivät keskity vain taistelukenttien kuvaukseen.
Aapo Kukon U-255 ja Satu Lusan Rauha ja sota ovat molemmat sotasarjakuvia eivätkä ainutkertaisia.
Monet DMZn piirteet ja army @ war ovat sinnepäin vaikkeivät Charley's warin kaltaisia teoksia olekaan

Itse suosittelen ihmisiä tarttumaan mm. Shooting war (http://www.shootingwar.com/) teokseen.

Sodalla on monet kasvot.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Merrot - 19.11.2008 klo 11:12:39
Juuri postasin tuosta hyvästä ja totaalisen tuoreesta Guerillas -sarjasta jonka kakkkososa ilmetyi viime viikolla.

Tällä viikolla ilmestyi First Secondilta myös mainiolta näyttänyt Alan's War, jota en ole vielä ehtinyt lukea.

Eräs parhaimpia sotasajakuvia ikuna eli Charley's War ilmestyy edelleen. Vitososa liki tarkalleen kuukausi sitten.

Kohta saadaan Suomen sotien ilmasotakorkkari!



Jos nuo eivät kelpaa niin eikun Himmel! Engländer! dakadakadaka  Aargh!...

Tuon Alan's warin takana on Emmanuel Guibert, joka on mielestäni yksi tän hetken taitavimpia piirtäjiä. Ukko hallitsee monta erilaista tyyliä, ja kaikki on ajatuksella tehtyjä. Omistan franskalaisina kaksi Alan's waria ja voin kyllä suositella.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Lönkka - 09.12.2008 klo 21:18:05
haunted Tank #1 tuli pari iltaa istten luettua ja se oli ihan kohtalaisen viihdyttävä.

En alunperin ajatellut hankkia jatkoa, mutta varmaan ainakin pari numero pitänee seurata ja katsoa mihin tämä kehittyy.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: mlietzen - 15.12.2008 klo 12:14:22
Tuon Alan's warin takana on Emmanuel Guibert, joka on mielestäni yksi tän hetken taitavimpia piirtäjiä. Ukko hallitsee monta erilaista tyyliä, ja kaikki on ajatuksella tehtyjä. Omistan franskalaisina kaksi Alan's waria ja voin kyllä suositella.

Kopsahti postiluukusta tänään tuo Alan's War, First Secondin englanninkielinen versio. En tajunnut että se on niin paksu, 304 sivua plus kuvasivut. Ranskaksi olen nähnyt etäältä vain niitä yksittäisiä osia, mutta tuossa ne on kaikki kolme yksissä kansissa. Ja maksoiko tuo nyt sitten 11,70 eur.

Mukavaa kun on paksuja sarjakuvia.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Matti Karjalainen - 06.01.2009 klo 11:06:36
Luettua:

Garth Ennis & Howard Chaykin:
War Is Hell : The First Flight of the Phantom Eagle

Ensimmäisen maailmansodan viimeisiin vuosiin sijoittuva viisiosainen minisarja kertoo nuoresta jenkkilentäjästä, joka saapuu idealismia uhkuen länsirintamalle tietämättä lainkaan että todellisesta sodasta on kaikenlainen ritariromantiikka kaukana. Ilmasodan motto onkin karu "Tapa ja tule ennemmin tai myöhemmin tapetuksi".

"Sota on helvettiä" ei tietysti ole kaikkein omaperäisin lähestymistapa kun ryhdytään tarinoimaan vuosista 1914-1918, mutta ainakin minut vakuuttanut realismin taju, mustahko huumori ja oivallinen taide tekivät siitä kuitenkin ihan mainion lukukokemuksen tämmöiselle sotilasilmailusta kiinnostuneille sivarille!

Kopsahti postiluukusta tänään tuo Alan's War, First Secondin englanninkielinen versio.

Taitaa mennä tilaukseen.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Merrot - 06.01.2009 klo 13:06:44
Kopsahti postiluukusta tänään tuo Alan's War, First Secondin englanninkielinen versio. En tajunnut että se on niin paksu, 304 sivua plus kuvasivut. Ranskaksi olen nähnyt etäältä vain niitä yksittäisiä osia, mutta tuossa ne on kaikki kolme yksissä kansissa. Ja maksoiko tuo nyt sitten 11,70 eur.

Mukavaa kun on paksuja sarjakuvia.

Kerrohan sitten tänne arviosi kun olet teoksen lukenut, mielenkiintoista kuulla mitä mieltä olet siitä.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Lönkka - 06.01.2009 klo 15:56:23
War is Hell oli ihan luettava mutta sellaista aika perus- Chaykiniä/-Ennistä. Sellaista machoilua ilman sen kummosempaa sisältöä.

Alan's War taas toimi paikoitellen oikein hyvin, mutta lopputuloksena sanoisin sen kärsineen eniten liiallisesta pitkittämisestä liian vähin eväin. Sotajutut toimivat sangen mukavasti esitellen absurdeja tilanteita koulutuksessa ja rintamalla, mutta eipä Alan näköjään juurikaan ollut mukana toiminnassa eli siltä osin sisältö jää vaillinaiseksi keskittyen enimmäkseen aivan muuhun materiaaliin jollaisena ei niin ihmeemmin jaksanut kiinnostaa. Parempaakin vastaavaa löytyy.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: keijoahlqvist - 10.03.2009 klo 11:31:36
Sodan toista puolta on käsitelty mm. Mark Alan Stamatyn Alia's Mission - Saving the books of Iraq -sarjakuva-albumissa, jonka arvosteli Suvi Kandell (http://www.sarjakuvanteko.fi/wiki/index.php/Stamaty_Mark_Alan:_Alia%27s_mission).
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Lönkka - 14.05.2009 klo 13:58:21
Hienon Guerillasin eka numero liuettavissa kokonaisuudessaan tekijän sivuilla:

http://www.elrevel.com/Issue1_1.html
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Valtteri - 27.05.2009 klo 16:55:52
Ehdin lukea tota Guerillasia kylän polttamisen alkuun. Hienoa piirrosjälkeä, rentoon ja lempeään tyyliin yhdistyy kuitenkin riittävästi tarkkuutta. Helppoa ja nopeeta luettavaa, ei tule sellaista tunnetta, että koska tätä ruutua on piirretty niin vitun pitkään, niin varmaan pitää tuijottaa jokainen yksityiskohta läpi siitä.

Tarina oli sitten vähän vitun suoraan Platoon, mutta jotenkin kylmemmin tehty, Vietnamilaiskylän tuhoaminen ja naisten raiskaus esitetään sarjakuvassa jotenkin täysin ilmiselvänä ja jokapäiväisenä asiana, "näinhän ne kaikki tekivät." Kukaan ei varmaan edes ihmettele, koska iso osa meidän käsiimme eksyvästä Vietnam-tietoudesta tuntuu antavan juuri näin äärimmäisen kuvan ko. tappelusta. Lopputulos on vähän sama kuin jokainen sakemanneja toisessa maailmansodassa käsittelevä tarina kertoisi Operaatio Valkyyrian kaltaisista tempauksista. Ei paljoa omintakeisuutta.

Itseään on mielenkiintoista havaita - tarinan väkivalta menee jo nähtynä ja äärimmäisenä melko pitkälle toisesta korvasta ulos, siihen tuskaan ei viitsi keskittyä. Sen sijaan jätkän kertomus koto-oloista koskettaa kipeästi - 60-70 -luvun jenkkikeskiluokka, sikäli kun siitä olen lukenut (ja leffoista nähnyt), tuntuu niin vitun puuduttavan ahdistavalta yhteiskunnalta, että oksat pois. Sekään tarina ei sillai tuo mitään uutta, Platoonin sotakertomukseen yhdistetty Syntynyt 4. heinäkuuta ja Short Timersin kotopuolen juttuja.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Willenius - 28.05.2009 klo 20:11:25
Mistäs tuota Guerillaa saa tilattua? Saako Suomesta vai pitääkö tilata ulkomailta?
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Lönkka - 28.05.2009 klo 22:34:33
Muutama numero sitä on vasta tullut mutta ykkönen loppui liki alkumetreillä. Eli sitä ei saa enää tilattua tukkureilta kauppoihin. Eli pitää siis kääntyä Jenkkilän käytettyjä myyvien puljujen puoleen.

Tai odottaa alpparia joka tule, villinä veikkauksena, aikaisintaan loppuvuodesta 2010.
Otsikko: Guibert: The Photographer
Kirjoitti: mlietzen - 14.06.2009 klo 13:47:36
Mulla löytyy nuo kirjahyllystä ranskankielisinä, ovat erittäin mielenkiintoisia. Guibert on kingi kun uskaltaa tehdä tuollaisia tekniikkakokeiluja.

The Photographer -kirjalla on myös oma minisaittinsa (http://doctorswithoutborders.org/events/exhibits/thephotographer/?ref=home-sidebar-left) Lääkärit ilman rajoja -järjestön sivuilla.

Kirja on nyt luettu ja kommentoin sitä tarkemmin kunhan olen taas tolkuissani, harva sarjakuvateos onnistuu nykyään liikuttamaan millään tavalla, mutta tämä oli yksi niistä harvoista. Kerronaltaan, toteutukseltaan, tarinaltaan - aivan upea teos.

Bravo. Kertakaikkiaan, bravo.
Otsikko: Vs: Romain Hugaultilta ja Yannilta uusi ww2-lentokoneaiheinen albumi
Kirjoitti: tmielone - 27.10.2009 klo 08:51:59
Tämä Huuhkaja tuli varsin oivaan sauman, sillä olen viime aikoina lueskellut muutakin aiheeseen liittyvää, mm. Antony Beevorin "Berliini 1945"- kirjan ja pari kuvakirjaa. Tästä tulikin mieleeni: mitä muita hyviä ww2-aiheisia sarjakuvia suosittelisitte? Korkkarit on hyvin hallussa, mutta jotakin tällaista "totisempaa" tavaraa etsiskelisin. Erityisesti itärintama kiinnostaa mutta toki muutkin sotatapahtumat, lentokonejutut ei niinkään. En myöskään ole yletön acionin ystävä joten hieman pohdiskelevampikin ote kelpaisi.

Itsekin olen juuri lukemassa Beevorin tiiliskiveä. Aiheena Kreetan taistelut. Ihan kiinnostavaa luettavaa, mutta mielestäni Beevorin parhaita kirjoja ovat juuri tuo Berliini 1945 ja Stalingrad. Todella sujuvasti kirjoitettua sotahistoriaa. Nyt odotan innolla josko pukki toisi Normandia 1944 -kirjan.

Mutta sitten niitä suosituksia. Mausin olet varmasti jo lukenut, joten seuraavaksi tulee mieleen Garth Ennisin War stories (http://en.wikipedia.org/wiki/War_Story). Lehden mittaisia välähdyksiä eri eturintamilta. Toinen suositus olisi saman kirjoittajan Battlefields (http://en.wikipedia.org/wiki/Battlefields_(comics)). Itse olen lukenut vain ensimmäisen osan, Night witches, joka sattumoisin kertoo hyvin samanlaisen tarinan kuin Huuhkajakin. Toinen osa, Dear Billy, odottaa hyllyssä vuoroaan. Sen alta löytyy myös Joe Kubertin Yossel April 19, 1943 (http://www.english-comics.de/yossel-april-19-1943/product_info.php/products_id/110), joka kertoo juutalaisista keskitysleirillä. En ole sitä vielä lukenut, joten en uskalla ihan suoraan suositella. Hyvältä se kuitenkin näyttää. Tykkäsin myös Brian Azzarellon kirjoittamasta ja Joe Kubertin kuvittamasta Sgt. Rock: Between Hell And A Hard Place (http://www.flipkart.com/sgt-rock-brian-azzarello-joe/1401200540-vnx3f9nm0z) -tarinasta.

Viime aikoina suomennetut Kersantti Rockit ja Vihollisässät menevät hieman enemmän toimintaviihteen puolelle, mutta ihan viihdyttävää luettavaa nekin ovat.

Näin aamutuimaan ei tule enempiä mieleen, mutta onneksi foorumilla liikkuu minua paljon lukeneempia, joten heiltä voisi löytyä hyviä vinkkejä. Itse asiassa minä olisin kiinnostunut lukemaan uusia laadukkaita ww2-sarjakuvia. Pistäkää siis vinkkejä tulemaan.
Otsikko: Vs: Romain Hugaultilta ja Yannilta uusi ww2-lentokoneaiheinen albumi
Kirjoitti: tolppis - 27.10.2009 klo 13:25:15
Tästä tulikin mieleeni: mitä muita hyviä ww2-aiheisia sarjakuvia suosittelisitte? Korkkarit on hyvin hallussa, mutta jotakin tällaista "totisempaa" tavaraa etsiskelisin. Erityisesti itärintama kiinnostaa mutta toki muutkin sotatapahtumat, lentokonejutut ei niinkään. En myöskään ole yletön acionin ystävä joten hieman pohdiskelevampikin ote kelpaisi.

Hugo Prattin Aavikon Skorpionit tuloo ekana mieleen.
Otsikko: Vs: Romain Hugaultilta ja Yannilta uusi ww2-lentokoneaiheinen albumi
Kirjoitti: Hamilkar - 27.10.2009 klo 15:58:18
Hugo Prattin Aavikon Skorpionit tuloo ekana mieleen.
Ja jos Prattissa pitäydytään ja WWII on kriteeri, niin sitten tietysti Morgan mukaan listalle.
Otsikko: Vs: Romain Hugaultilta ja Yannilta uusi ww2-lentokoneaiheinen albumi
Kirjoitti: Gothicus - 28.10.2009 klo 10:14:21
Entäpä laadukkaat Vietnamin sotaa käsittelevät sarjakuvat? Onko niitä?
Otsikko: Vs: Romain Hugaultilta ja Yannilta uusi ww2-lentokoneaiheinen albumi
Kirjoitti: tmielone - 28.10.2009 klo 12:07:51
Entäpä laadukkaat Vietnamin sotaa käsittelevät sarjakuvat? Onko niitä?

Korkkari-spesiaaleissa julkaistut 'Nam-jutut olivat ihan kiinnostavia, joten jos niitä ei ole lukenut, niin kannattaa kokeilla. Keskitasoa parempaa matskua.

Vähän aikaa sitten selailin The Other Side (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Other_Side_(comics)) albumia ja näytti ihan hyvältä. Sitä ei kuitenkaan ollut hankintalistallani, joten jätin hyllyyn. Tarkoitus olisi kyllä tuo jossain vaiheessa lukea.

Tämä kuulostaa jo yhden virren veisuulta, mutta senkin uhalla pitää mainita, että Ennis on kirjoittanut ihan toimivia Vietnam-pätkiä Preacherin ja Tuomarin (MAX) seikkailuihin.
Otsikko: Vs: Romain Hugaultilta ja Yannilta uusi ww2-lentokoneaiheinen albumi
Kirjoitti: Petteri Oja - 28.10.2009 klo 13:57:08
Tykkäsin Joe Kubertin piirustamasta Tuomarin Vietnam-seikkailusta Sarjakuvalehdessä 7 ja 9/96. Ainakin muistaakseni se sijoittui Vietnamiin, lukemisesta on tuo 13 vuotta...
Otsikko: Vs: Romain Hugaultilta ja Yannilta uusi ww2-lentokoneaiheinen albumi
Kirjoitti: tmielone - 28.10.2009 klo 14:37:19
Tykkäsin Joe Kubertin piirustamasta Tuomarin Vietnam-seikkailusta Sarjakuvalehdessä 7 ja 9/96. Ainakin muistaakseni se sijoittui Vietnamiin, lukemisesta on tuo 13 vuotta...

Minustakin tuo oli suomennetun Tuomarin parhaimmistoa, mutta tapahtumapaikkana taisi olla Vietnamin sijasta Sarajevo. En minäkään tuota muistanut vaan tarkistin perunamaasta.
Otsikko: Vs: Romain Hugaultilta ja Yannilta uusi ww2-lentokoneaiheinen albumi
Kirjoitti: Petteri Oja - 28.10.2009 klo 14:50:39
Aivan totta, Sarajevohan se oli.
Otsikko: Vs: Romain Hugaultilta ja Yannilta uusi ww2-lentokoneaiheinen albumi
Kirjoitti: Lönkka - 29.10.2009 klo 00:01:41
Entäpä laadukkaat Vietnamin sotaa käsittelevät sarjakuvat? Onko niitä?
Marvelin Namin pesee mennen tullen aikoinaan Applelta tullut Don Lomaxin Vietnam Journal jonka kokoomia Transfuzion on juuri nut uudelleenjulkaisemaan. Parasta Vietnam -sarjakuvaa ikuna! Marvelhan jopa houkutteli miehen Nam -lehteensä VJ:n takia. Lomax on itsekin Vietnamin veteraaneja.

Enpä ollut tietoinen että Lomax jatkaa verkossa uusien sivujen vääntämistä VNJ Continuumissa:
http://www.lomaxcomics.com/
Shit on a stick! On sitten meikäpoika näköjään missannut 50 ekaa netissä julkaistua sivua -tuolla kun tilanpuutteen vuoksi vanhat sivut poistuvat aina kun uudet 5 tulevat tilalle :(

Ohessa miehen haastattelua:
http://forum.newsarama.com/showthread.php?t=5378


Myös jo aikoinaan loppuunmyyty Apocalypse Meow -manga (jap: Catshit One) pelitti eri kivasti.
Otsikko: Vs: Romain Hugaultilta ja Yannilta uusi ww2-lentokoneaiheinen albumi
Kirjoitti: Hanna - 29.10.2009 klo 10:31:54
Mutta sitten niitä suosituksia...

Kiitos paljon mielenkiintoisista vinkeistä! Maus on toki tuttu jo aikojen takaa, mutta ainakin nuo Ennisin teokset on kyllä tsekattava, vaikuttivat juuri siltä mitä etsinkin.
Otsikko: Vs: Romain Hugaultilta ja Yannilta uusi ww2-lentokoneaiheinen albumi
Kirjoitti: tmielone - 29.10.2009 klo 11:09:35
Kiitos paljon mielenkiintoisista vinkeistä! Maus on toki tuttu jo aikojen takaa, mutta ainakin nuo Ennisin teokset on kyllä tsekattava, vaikuttivat juuri siltä mitä etsinkin.

Mukavaa olla avuksi. Toivottavasti kolahtavat.
Otsikko: Vs: Romain Hugaultilta ja Yannilta uusi ww2-lentokoneaiheinen albumi
Kirjoitti: Antti Vainio - 30.10.2009 klo 08:51:06


Vähän aikaa sitten selailin The Other Side (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Other_Side_(comics)) albumia ja näytti ihan hyvältä. Sitä ei kuitenkaan ollut hankintalistallani, joten jätin hyllyyn. Tarkoitus olisi kyllä tuo jossain vaiheessa lukea.


Tuli lainattua vähän aikaa sitten Stoan kirjastosta. Tähänkin pätee tuo keskivertoa parempi-arvio. Taitaa olla ensimmäinen jenkkisarjakuva jossa FNL:n näkökulma on merkittävässä osassa.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Matti Karjalainen - 07.11.2009 klo 10:26:17
Sotasarjakuvien ystäville takuulla tutuksi tulleen Warren Ellisin ja minulle aivan tuntemattoman Raulo Cáceresin yhteistyönä syntynyt "Crecy" tuli lukaistua eilen illalla. Muualle kirjoittelin näin:

* * * *

Warren Ellisin käsikirjoittama ja espanjalaisen Raulo Cáceresin kuvittama sarjakuva "Crecy" (Avatar Press, 2007) kertoo lyhyesti ja ytimekkäästi satavuotisen sodan kenties merkittävimmästä Crécyn taistelusta (v. 1346), jossa ranskalaisten raskaasti varustettu ritariarmeija kärsi liittolaisineen karmaisevan tappion englantilaisten jousimiesten tulituksessa.

Sarjakuvan kertojanääni on annettu runsaasti kiroilevalle ja "sammakonsyöjiä" avoimesti halveksuvalle englantilaiselle jousimiehelle, joka ikään kuin kuvailee taistelun kulkua ja sen taustoja lukijalle ja samalla tulee selittäneeksi aikakauden sodankäyntiin liittyviä tapoja ja tottumuksia; saamme muun muassa tietää, että biologista sodankäyntiä harrastettiin jo 1300-luvulla ulosteisiin tahrittujen miekkojen muodossa. Fiktiivinen osuus on jätetty minimiin, ja kyseessä onkin enemmän sarjakuvan muotoon puettu palanen sotahistoriaa kuin esimerkiksi vaikkapa Millsin ja Colquhounin "Charley's Warin" kaltainen, historiallisiin tositapahtumiin tukeutuva mutta siitä huolimatta omia kuvitteellisia polkujaan kulkeva teos.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 07.11.2009 klo 11:02:38
biologista sodankäyntiä harrastettiin jo 1300-luvulla ulosteisiin tahrittujen miekkojen muodossa

Ei nyt mennä syvemmälle tähän aiheeseen, mutta sivuhuomautuksena ihmiskunta on tuntenut tämän historian hämärästä saakka. Tyypillisempää on käsittääkseni ollut nuolten tahriminen, mikä käy järkeen käytännön syistä.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Matti Karjalainen - 07.11.2009 klo 12:01:08
Ei nyt mennä syvemmälle tähän aiheeseen, mutta sivuhuomautuksena ihmiskunta on tuntenut tämän historian hämärästä saakka. Tyypillisempää on käsittääkseni ollut nuolten tahriminen, mikä käy järkeen käytännön syistä.

Jep. Ellis ei esittänytkään asiaa mitenkään 1300-luvun innovaationa, mutta ihan mielenkiintoisena lisähuomiona se kuitenkin esille tuotiin. Ja noita nuolia tahrittiin "Crecyssa" myös, unohtamatta monenlaisten nuolityyppien esittelyä ja niiden ominaisuuksia vastustajaan osuessa.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Hamilkar - 07.11.2009 klo 12:56:50
Tuo kuvan kaverihan on dipannut astalonsa kahvaa myöten makkiastiaan. Vähempikin varmaan riittäisi?
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 07.11.2009 klo 14:29:56
varma on varmaa.  Keskiajalla ei hienosteltu.
Crecy on vankkaa jälkeä  tuo tuli hankittua reilu vuosi sitten, mutta Matille taisi käydä oikoluku fiba.
Sotasarjakuvien ystäville takuulla tutuksi tulleen Warren Ellisin ja minulle aivan tuntemattoman Raulo Cáceresin yhteistyönä syntynyt "Crecy" tuli lukaistua eilen illalla.

Ellis ei ole paljoa aiheesta sota kirjoittanut, toisin kuin Garth Ennis.
war stories ja uudemmat ovatkin nk. hyvää sarjakuvaa.


Antille ja muille viétnamin sodasta kiinnostuneille linkki (http://www2.iath.virginia.edu/sixties/HTML_docs/Exhibits/Bond/Bond.html)
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Hamilkar - 07.11.2009 klo 16:09:05
Warren Ellisin käsikirjoittama ja espanjalaisen Raulo Cáceresin kuvittama sarjakuva "Crecy" (Avatar Press, 2007) kertoo lyhyesti ja ytimekkäästi satavuotisen sodan kenties merkittävimmästä Crécyn taistelusta (v. 1346), jossa ranskalaisten raskaasti varustettu ritariarmeija kärsi liittolaisineen karmaisevan tappion englantilaisten jousimiesten tulituksessa.
Satavuotisessa sodassa oli kolme suurta ja kuuluisaa englantilaisvoittoa: Crécy (v. 1346), Poitiers (v. 1356) ja Agincourt (v. 1415), jotka kaikki (hieman yksinkertaistaen) menivät suurinpiirtein saman sapluunan mukaan: Englannin jousimiehet vastaan Ranskan ritarit.

Poitiersissä jäi vangiksi itse Ranskan kuningas Juhana II. Wikipedian mukaan englantilaiset pyysivät 2 miljoonan Ecún lunnaita. Juhana itse katsoi olevansa 4 miljoonan arvoinen (fiksu mies!). Lopulta maksettiin kolme. Summa oli samaisen lähteen mukaan Ranskan 2 vuoden BKT.

Hieman huvittavaa on, että englantilaiset edelleen hehkuttaa noita (ennenkaikkea Agincourtia) kätevästi unohtaen sodan lopputuloksen (eli takkiin tuli).
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 07.11.2009 klo 16:20:37
Satavuotisessa sodassa oli kolme suurta ja kuuluisaa englantilaisvoittoa: Crécy (v. 1346), Poitiers (v. 1356) ja Agincourt (v. 1415), jotka kaikki (hieman yksinkertaistaen) menivät suurinpiirtein saman sapluunan mukaan: Englannin jousimiehet vastaan Ranskan ritarit.

....
Hieman huvittavaa on, että englantilaiset edelleen hehkuttaa noita (ennenkaikkea Agincourtia) kätevästi unohtaen sodan lopputuloksen (eli takkiin tuli).

Agincourt oli monessa mielessä silti merkittävä, eikä vain juosimiesten kuolettavuuden ansiosta.
Britit sovelsivat myös tasa-arvoa taistelukentällä:
Nyt vangiksi jääneitä kohdeltiin uudella tavoin, ei ritarien paluuta tappiolla ja talonpoikaisrivimosurien teilausta.
Kaikki tapettiin.
Samanarvoisuus on kaunis asia
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Hamilkar - 07.11.2009 klo 18:07:06
Agincourt oli monessa mielessä silti merkittävä, eikä vain juosimiesten kuolettavuuden ansiosta.
Britit sovelsivat myös tasa-arvoa taistelukentällä:
Nyt vangiksi jääneitä kohdeltiin uudella tavoin, ei ritarien paluuta tappiolla ja talonpoikaisrivimosurien teilausta.
Kaikki tapettiin.
Samanarvoisuus on kaunis asia
Olisihan englantilaisille toki lunnaat kelvanneet. Taistelu oli kesken, eikä niillä ollut laittaa vähiä miehiään vartijoiksi vangeille, joten Henrik V käski tosiaan tappaa vangit sosiaaliseen taustaan katsomatta. Tietäen, että säätyläiset asemiehet (lunnaiden toivossa) eivät tähän suostuisi, laittoi kuningas jousimiehet asialle.

Mielestäni jälkipolvet tekee liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä Agincourtin taistelusta: feodaaliyhteiskunta suurinpiirtein loppui tuohon ja pitkäjousimiehet on jopa nähty keskiluokan syntynä. Ritarilaitos menetti sotilaallisen merkityksensä vasta Italian sodissa ja syy siihen oli tuliaseiden kehitys ja sveitsiläiset keihäsmiehet. Meneepäs pikkaisen off topic - onko muuten Agincourtista sarjakuvaa? Nyt ollaan taas asiassa!  :)
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Matti Karjalainen - 23.11.2009 klo 00:54:55
Don Lomaxin "Vietnam Journal" tuli jossakin Kvaakin ketjussa puheeksi sen verran mairittelevassa sävyssä, että hommasin sen Amazonin jälleenmyyjältä itselleni. Ja kylläpä kannatti - menee ihan kevyesti parhaiden lukemieni sotasarjakuvien joukkoon.

Lomax kuvaa albumissa Vietnamia sotakirjeenvaihtajan näkökulmasta. Vuosi on 1967 ja päähenkilölle tulevat tutuksi niin helikopterilentäjät, enemmän tai vähemmän tasapainottomat CIA-agentit, sotakoirat, keinoja kaihtamattomat toimittajat ja muut vastaavat. Sota on julma ja järjetön helvetti, joka saa ihmisestä esille ne pahimmat puolet mitä ei myöskään peitellä tai yritetä kaunistella. Suolestetun toverinsa löytävät amerikkalaiset teloittavat sotavankinsa.

Lomax - itsekin sotaveteraani - ei kuitenkaan kuvaa Vietnamia sillä kaikken kliseisimmällä tavalla, jossa idealistinen vihreä baretti tajuaa lopussa olleensa pahisten puolella. Sotilaille riittää ymmärrystä, ehkä jopa enemmän kuin kotirintamalla sotaa vastustaville tahoille, jotka piirretäänkin melko karikatyyrimaisessa, ei välttämättä niin kovin mairittelevassa sävyssä.

Ellis ei ole paljoa aiheesta sota kirjoittanut, toisin kuin Garth Ennis.
war stories ja uudemmat ovatkin nk. hyvää sarjakuvaa

No niin, eipä ollut ensimmäinen kerta kun nuo kaksi nimeä menevät minun näppäimistölläni sekaisin. Kiitän korjauksesta.
Otsikko: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 10.01.2010 klo 03:38:32
Entäpä laadukkaat Vietnamin sotaa käsittelevät sarjakuvat? Onko niitä?

Dong Xuai 1965 tekijänään Joe Kubert (http://dccomics.com/dcu/comics/?cm=14371)
jotenkin tuntuu että tuolta on LUPA odottaa laadukasta Vietnamin sotaa käsittelevää sarjakuvaa
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 10.02.2010 klo 16:58:18
Luin tuossa tän ketjun läpi. Kiinnostaisi nimittäin tietää mikä genressä teitä alan harrastajia eniten sykähdyttää? Ja ettei kenenkään tarvitsisi ylen määrin toistaa itseään, tässä vielä löytämäni sattumat tästä ketjusta:

Lainaus
...suuren taistelun tai tilan tuntua
...
...kuvitettu tietokirja imee mukaansa ja vie tapahtumien keskelle paljon tehokkaammin

P. Jarla

Lainaus
...Tarina tarttee olla, vaikka kuinka kliseinen tai "luova."
...
"...Pahuuden" ja voiman insigniat inspiroivat, ja onhan saksalaisunivormuissa todettu olevan militanttia erotiikkaa yli sukupuolirajojen..

Asko AA

Lainaus
...luen edelleen historiani mieluummin kunnon kirjoina kuin puolivillaisina sarjakuvasovituksina. 
...
Ennisin sota ei ole Korkkari-henkistä poikain seikkailua, vaan raakaa, julmaa, järjetöntä ja veristä - eli toisin sanottuna varsin realistista - temmellystä.
...
...toimi aika hyvin kartoittaessaan neljän eri puolilla taistelevan ja toisensa sattumalta samassa kranaattikuopassa kohtaavan sotilaan taustoja ja motiiveja
...
Yossel : April 19, 1943". Sarjakuva käsittelee holokaustia ja Varsovan ghetton tuhoa ravistelevasti

...sotaa sekä alabamalaisen merijalkaväen mosurin ja että pohjoisvietnamilaisen sissin näkökulmasta. Sota on raakaa ja brutaalia - taistelukentän hirveyksiä kuvataan hyvin graafisesti ja realistisesti - sotilaiden mielenterveys reistailee pahemman kerran eikä kumpikaan osapuoli taistele puhtain asein.

Matti Karjalainen

Lainaus
Kanigher kertoi sankaruudesta unohtamatta pelkoa ja kauhua ja kaikkea epäinhimillisyyttä joka aiheeseen liittyy. Hänen onnistui myös pitää suitset aisoissa niin että tarina säilyi jossain määrin uskottavana ja viihteellisenä,
...
Burrows piirtää upeasti eikä sotaa tehdä kunniakkaaksi.
...
...tilan kuvaus jossa ihmisien on pakko määrittää itsensä yksilötasolla.
Millainen kukin on. Mitä on valmis tekemään ja mitä ei.
mahdollisuus tulla joksikin muuksi, itseään suuremmaksi tai pienemmäksi.
...
...realismin taju, mustahko huumori ja oivallinen taide

Curtvile


Lainaus
Sota on niin absurdi tila, että se paitsi liikuttaa, myös viihdyttää. Jossain vaiheessa sille on pakko nauraa, sitä kutsutaan defenssiksi. Suhtautuminen sotaan elää ihmisellä jatkuvasti, tiedon ja eri näkökulmien saamisen myötä. Kakarana sota ja sotaleikit olivat maailman siistein juttu, nykyään kyyneleet putoilevat Nakazawan sarjakuvan ruutujen päälle, tietenkin ilman, että naiset näkevät. Parhaimmillaan sotasarjakuvan lukeminen on isoloitunut, masturbatoris-henkinen oman maailmantuskan ruokintaprosessi.

Janne Kuusinen
Lainaus
En pidä ollenkaan (realismiin pyrkivistä) sotakuvauksista, joissa jommasta kummasta osapuolesta tehdään sankari.

Merrot

ns. analyysia oli tosiaankin aika vähän mutta ketjussa sentään pudotellaan ansiokkaiden sarjojen nimiä. Esteettisistä näkökulmistahan tässä jo olikin hieman puhetta. Kiinnostaisi kuitenkin vielä se että miten tärkeää mielestänne koneiden ja aseiden kuvaaminen on?
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Valtteri - 10.02.2010 klo 19:56:43
Mua kiinnostaa sodan arki, ihmisen elo, suhtautuminen ja selviytyminen kriisitilanteessa. Se yhteiskunta, mikä rakentuu miesporukkaan, joka joutuu tulemaan toimeen keskenään tosi erikoisessa yhdyskuntarakenteessa ja todella vahvasti toisiinsa luottaen. Mä eläydyn ite vahvasti siihen tilanteeseen. Toiminnan puolella mua kiinnnostaa paljon myös se, mitä tosi harvoin näytetään, eli se ihmisen järjen ja susilauman yhdistelmä kun sotilaat pelaavat tiimipeliä. Eikä sen sinänsä tartte johtaa edes tulokseen. Enemmän se, kuin hallittua toiminta oikeasti onkaan.

Sotatarinat ei varsinkaan sarjakuvissa (tai elokuvissa) ihan hirveen usein tohon yllä. Vanhalla kunnon leffavertauksella on ehkä helppo selittää: mua kiinnostaa myös katastrofileffat, mutta oikeestaan parhaiten tota elämisen kanttia käsittelevät on jotkut zombileffat.

Harvoin mä pääsen nauttimaan hyvästä tarinasta. Ehkä siks mulla on ihan vitunoinen tarve ja toive joskus tuoda omaa näkemystä esiin. Vielä kun osais piirtää ja sommitella.

Koneet ja pyssyt on niinkuin ihmiset - jos et oo tottunut kattomaan, että miten ne rakentuu ja miten niitä piirretään, voit katella vähän huonomminkin piirrettyjä - samalla lailla 16-vuotiaana pidin taidokkaina ihmispiirroksia jotka nyt vituttaa. Koneissa ja pyssyissä on sellanen logiikka ja tietty ulkonäkö, että jos niitä ei osaa piirtää, niin kyllä se mulle pistää pahasti silmään vaikka yrittäisin suhtautua kiltisti. Armeijatavaralla ittensä elättävä ihminen tietty näkee tän vielä niin paljon pidemmälle, mua hämää myös virheet vaatteissa ja varustuksessa. Jälkimmäisessä oikeastaan eniten, koska tuntuu, että moni piirtäjä ei ollenkaan kelaa järjellä, että mitä niiden sotilaiden on oikeesti tarkoitus kantaa mukanaan ja miksi.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 08.04.2010 klo 15:08:02
Blazing Combat (http://www.fantagraphics.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=1719&category_id=546&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=62&vmcchk=1&Itemid=62) tuloo! PARASTA sotasarjakuvaa.

Lainaus
Archie Goodwin, Frank Frazetta, Wally Wood, John Severin, Alex Toth, Al Williamson, Russ Heath, Reed Crandall, and Gene Colan, Blazing Combat was originally published by independent comics publisher James Warren in 1965 and ’66. Following in the tradition of Harvey Kurtzman’s Two-Fisted Tales and Frontline Combat, Goodwin’s stories reflected the human realities and personal costs of war rather than exploiting the clichés of the traditional men’s adventure genre. They were among the best comics stories about war ever published.

Blazing Combat ended after its fourth issue when military post exchanges refused to sell the title due to their perception that it was an anti-war comic. Their hostility was fueled by the depiction of the then-current Vietnam War, especially a story entitled “Landscape,” which follows the thoughts of a simple Vietnamese peasant rice-farmer who pays the ultimate price simply for living where he does — and which was considered anti-war agitprop by the more hawkish members of the business community.

Timo
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Lönkka - 08.04.2010 klo 17:26:23
Blazing Combat (http://www.fantagraphics.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=1719&category_id=546&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=62&vmcchk=1&Itemid=62) tuloo!
...pehmeäkantisena.
Ollut kyllä saatavilla kovakantisena jo liki vuoden päivät.

Oli kyllä pakko hankkia vaikka mulla oli jo aikoinaan irtolehtinä tuleet uusintapainokset. Erinomaisen hyvää matskua.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Lurker - 08.04.2010 klo 20:06:31
Tuo kansi... herran jumala, kun se on... intensiivinen. Jostain Afganistanista kotiin palaava jermu kun tuon saa käsiinsä, niin joku romahdus siitä voi tulla.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Matti Karjalainen - 19.05.2010 klo 17:43:02
Naputtelin tuollaisen arvion toisaalle:

Garth Ennisin käsikirjoittama ja Russ Braunin kuvittama "Battlefields vol. 1 : The Night Witches" (Dynamite, 2009) on Stalingradin taistelun tietämille sijoittuva ilmasotasarjakuva Neuvostoliiton ilmavoimissa palvelevasta, vanhanaikaista kaksitasopommittajaa lentävästä naisluutnantista ja saksalaisesta mosurista, joiden kohtalot nivoutuvat toisiinsa itärintaman ratkaisutaisteluiden tiimellyksessä.

Ennisille sodankäynti on helvettiä, jossa ei ole sijaa Korkeajännityksistä tutuile sankaritarinoille tai pahemmin minkäänlaisille inhimillisille tunteille. Rakastuminenkin voi koitua kohtalokkaaksi. Sarjakuvassa kuljetaan siis pitkälti samoilla linjoilla kuin erinomaisissa "War Stories" -albumeissakin.

Vaikka "Night Witches" ei tuo genreen mitään uutta, niin se on siitä huolimatta kohtalaisen hyvä lajityyppinsä edustaja: tarina toimii, henkilöt ovat lievästä stereotyyppisyydestään huolimatta riittävän kiinnostavia ja Russ Braunin piirrosjälki toimii sekin, vaikka aivan samanlaista silmänruokaa ei tarjoillakaan kuin ranskalaisen Yannin samaa teemaa käsittelevässä Huuhkaja-sarjakuvassa.

Kiinnostaisi nimittäin tietää mikä genressä teitä alan harrastajia eniten sykähdyttää? [...] Kiinnostaisi kuitenkin vielä se että miten tärkeää mielestänne koneiden ja aseiden kuvaaminen on?

En huomannutkaan tätä kysymystä aikaisemmin, enkä tiedä osaanko vastata siihen kovin tyhjentävästi. Luulisin kuitenkin, että sotasarjakuvassa kiinnostaa paljolti se, miten yksilö menettele, millaisia valintoja hän tekee ja mitkä motiivit häntä ajavat sellaisissa olosuhteissa, joissa on kyse elämästä ja kuolemasta (joka ei välttämättä edellytä taustalleen sotaa, mistä esimerkkinä Kirkmanin "The Walking Dead"). Henkilökuvaus on minulla keskeisessä roolissa - tapahtumien aiheuttamat tunteet, yksilöiden välinen vuorovaikutus, sodan seuraamukset ihmisluonnolle.

Lisäksi olen kiinnostunut ihan yleisesti ottaen historiasta. Sotakoneiden kuvaaminen ei ole niinkään oleellista, ja periaatteessahan sotaan sijoittuvan sarjakuvan tekeminen ei vaadi niiden perinpohjaista esittelyä - esimerkkinä nyt vaikkapa Nakazawan "Hiroshiman poika" tai Briggsin "Minne tuuli kuljettaa".
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Jena Baran - 20.05.2010 klo 09:37:29
Dong Xoai 1965 tekijänään Joe Kubert (http://dccomics.com/dcu/comics/?cm=14371)
jotenkin tuntuu että tuolta on LUPA odottaa laadukasta Vietnamin sotaa käsittelevää sarjakuvaa

Valitettavasti sitä ei nyt saatu.

Joe Kubertin Dong Xoai, Vietnam 1965 kertoo Vietnamin sodan siihen saakka suurimmasta taistelusta, jossa USA oli mukana. Tarina seuraa erikoisjoukkojen sotilasneuvonantajayksikköä. He työskentelevät ensin Bu Gia Mapissa ja saavat sitten siirron Dong Xoaihin. Tiedustelutoiminta paljastaa pian, että heitä uhkaa lähiaikoina Vietkongin hyökkäys. Pääosa albumista käsittelee aseman puolustustaistelua.

Historia kertoo meille, että taisteluun osallistuneet amerikkalaiset saivat paljon kunniamerkkejä, kaksi korkeinta mahdollista ja kolme sitä seuraavaa monien muiden lisäksi. Täältä pohjalta odottaisi kiinnostavaa, mukaansatempaavaa sotajuttua.

Kubert on valinnut tyylikseen luonnosmaiset, tussaamattomat lyijykynäpiirrokset. Tässä CBR:n englanninkielisessä artikkelissa (http://www.comicbookresources.com/?page=article&id=26087) on mallisivuja. Ruutuja ei ole reunustettu, eikä puhekuplia ole. Kaikki vuoropuhelu on lainauksina tekstilaatikoissa. Tyyli on kovin vanhentunut, Prinssi Rohkeaan tai Rasmus Nalleen se sopi paremmin.

Tämä kerrontatapa johtaa osaltaan oudon etäiseen, epäkiinnostavaan tarinaan. Taistelu ei myöskään ole loppujen lopuksi kovin mielenkiintoinen, puolustajat ovat niin pahasti alakynnessä. Sotilaiden sankariteot eivät tällä kertaa johda jännittävään tarinaan. Kubertin melodramaattinen, "pää pystyssä sarjatuleen"-piirrostyylikään ei oikein toimi tässä maanläheisessä, mutakuopissa kyhjöttävässä tarinassa.

Outoa kyllä, kirjan loppuun on liitetty koko 30-sivuinen taustamateriaali, jonka Kubert sai taistelun hengissäolevilta amerikkalaisilta veteraaneilta. Tämä tekstipaketti kertoo täsmälleen saman tarinan, mutta yksityiskohtaisemmin ja henkilökohtaisemmin. Tapahtumiin saa siitä koskettavamman tuntuman kuin itse sarjakuvasta.

Lahjoitan kirjan tänään Oulun kaupunginkirjastoon. Sieltä sitä voi kysellä lainaksi muutaman päivän päästä, ellei halua sijoittaa teokseen pariakymppiä. Minun kirjahyllyni ei jää sitä kaipaamaan.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Jena Baran - 01.06.2010 klo 15:26:33
Lahjoitan kirjan tänään Oulun kaupunginkirjastoon. Sieltä sitä voi kysellä lainaksi muutaman päivän päästä

Heh, olipa arvioni yltiöoptimistinen. Kysymällä selvisi, että se on hyllyssä ehkä joskus syksyllä. Kaupunginkirjastossa on kaksi henkilöä luetteloimassa ja kaikki materiaali menee heidän kauttaan. Jonoa on jonkin verran, eikä kirja ole vielä edes kulkeutunut heidän osastolleen.

Saapa nähdä, käykö tuossa niin, että se on kokoelmissa uusiohankintana nopeammin kun tämä lahjoitettu kappale. Ulkomainen kirja, jota ei ainakaan 20.5. ollut vielä yhdessäkään suomalaisessa kirjastossa tarkoittaa sitä, että kaikki luokittelutiedot pitää luoda itse, niitä ei saa valmiina tietokannoista, mikä hidastaa vielä lisää.

Yhteiskunnan myllyn tahti on vähän toinen kuin mihin yksityinen keräilijä omissa Internet-aikakauden vain postin kulkunopeuden rajoittamissa hankinnoissaan on tottunut.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Lurker - 07.06.2010 klo 10:30:19
Kun on jossain hyvä, kuten sotasarjakuvien piirtämisessä, kannattaa satsata siihen, kertoo Joe Kubert.
http://www.bookslut.com/features/2010_06_016203.php
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Jena Baran - 06.09.2010 klo 15:15:51
Kysymällä selvisi, että se on hyllyssä ehkä joskus syksyllä.

Nyt Joe Kubertin Dong Xoai, Vietnam 1965 löytyy Oulun kaupunginkirjaston listoilta (https://oukasrv6.ouka.fi/?formid=find2). Sieltä sitä voi kysellä (kauko)lainaksi. HelMet-tietokannassa (http://www.helmet.fi/search*fin/X?SEARCH=joe+kubert&searchscope=9&Submit.x=0&Submit.y=0&m=&l=&b=&Da=&Db=) ei tällä hetkellä ole yhtään kappaletta tätä teosta.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: The Spirit - 13.11.2010 klo 15:25:00
Onko tuo Blazing Combat julkaistu alunperin väreissä? Siis ne irtonumerot. Aika monenlaisia (väritys?)tekniikoita ovat piirtäjät käyttäneet.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Lurker - 13.11.2010 klo 17:50:00
Onko tuo Blazing Combat julkaistu alunperin väreissä? Siis ne irtonumerot. Aika monenlaisia (väritys?)tekniikoita ovat piirtäjät käyttäneet.

Eivätkös kaikki Warrenin julkaisemat sarjakuva-magazinet olleet mustavalkoisia? Välillä oli tosin väriliitteitä mukana.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 05.12.2010 klo 21:23:00
DClta tuli hieno sarja kertalehtiä jotka on nyt luettu.
G.I.Combat featuring HAUNTED TANK
(http://img714.imageshack.us/img714/6374/gicomcv1.jpg)
´panssaritoiminta toisen maailmansodan pyörteissä toimii yhä sillä vanhalla kaavalla.
Sarjaa lukeneena ei yllätä mitenkään paitsi sillä että sama juonikuvio pelittää ihan yhtä lailla, vieläkin.

Star-spangled war stories featuring Mademoiselle Marie
(http://i53.tinypic.com/30m3bx0.jpg)
tämä oli ilahduttava tuulahdus maanalaista armeijaa sillä alkuperäisellä Inglorious basterdsilla. Täysin ennalta-arvattava ja ehkä juuri siksi niin mainio.

Weird war tales
(http://i52.tinypic.com/28moh8n.jpg)
tämä on mannaa alusta loppuun. Darwyn Cooken ja Dave Stewartin hyytävän hervoton soturien valhalla on hirtehinen sodanvastainen faabeli, siinä missä Ivan Brandonin ja Nic kleinin Helvetti yllämme on synkkä sukellusvenesodan kauhut pintaan nostava pieni helmi. Strnadin ja Hardmanin sotamies Parker näkee ukkosliskot on kaikessa inhimillisyydessään julman kaunis kertomus hirmuliskoista belgian rintamalla.


Our Fighting forces :Losers
josta en kannen digiversiota löytänyt, mutta tämä on suositeltava kaikille Likaisen tusinan ja  Kellyn sankarien ystäville.
Varsinkin epäsuhtaisen tst-yksikön luonteilla pelataan oivallisesti ja dialogi on ihanan hersyvää: "Yeah. Who'da thunk american planes would fire on an indian in a messerschmitt?"

oikein suositeltavia lehtiä, joita tuskin näkee kokoomana saati kotimaamme kielellä.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 05.12.2010 klo 21:56:22
Komppaan.
Ja 2000-luvun alun 4-osainen minisarja Weird war tales on myös erinomainen.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Lönkka - 06.12.2010 klo 23:06:03
Komppaan.
Ja 2000-luvun alun 4-osainen minisarja Weird war tales on myös erinomainen.
En ole noita 70-luvun juttuja lukenut, mutta oikeastaan nuo kaikki 2000-luvun Weird WHATEVER Talesit enimmäkseen pelittivät penteleen hyvin!
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Matti Karjalainen - 16.01.2011 klo 12:49:10
Tämä Imagen ulos pukkaama Brahm Revelin Vietnamiin sijoittuva lehti on ainakin parin numeron perusteella oikein suositeltava tuttavuus.

Lukaisin pari päivää sitten Turun Fantasiapeleistä ostamani "Guerillasin" ensimmäisen kokoelman ja sehän oli kerta kaikkisen nerokas albumi! Revel osasi yhdistää näppärästi realistisemman Vietnam-kuvauksen sellaiseen mikemignolahtavaan pulp-ainekseen ilman että homma olisi mennyt tahattoman huumorin puolelle. Ja kukapa voisi ylipäätään vastustaa jenkkisotilaiden, ihmisapinoiden, saksalaisella aksentilla puhuvien tiedemiesten ja isojen pyssyjen yhdistelmää? En mielestäni sorru edes kovin pahaan ylilyöntiin, jos uskallan nimetä tämän yhdeksi vuoden 2010 parhaaksi sarjakuvaksi.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 30.03.2011 klo 19:42:44
Minun on pakko alkaa erakoitua yhä enemmän.
Tuttava näet vinkkasi että "sinähän jotenkin kankeasti luet ranskaakin eikös" vastattuani kyllä jatkoi että "etkös lue sotasarjakuviakin?" kun tajusin ettei ollutkaan retorinen/sarkastinen kysymys lähetti skannaamiaan näytesivuja BLOCK 109 sta.

Ranskalainen sarjakuva maailmasta jossa toinen maailmansota ei päättynytkään 1945. On 1954 ja Saksa ja Neuvostoliitto sotivat yhä.
(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=6932.0;attach=24856;image)

sarjakuvan blogi  (http://block109.blogspot.com/) ranskaksi jossa paljon näytesivuja.

Kun on tällaisia kavereita ei tarvitse niitä jotka vippailevat koko ajan mutta kulttuuriin sijoittaminen on aina parasta futuuria...

(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=6932.0;attach=24858;image)
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: CryingBlueRain - 30.03.2011 klo 19:51:37
Perkele että on pelottavan komean näköistä jälkeä. Tuossa on ehkä tyrmäävää tarinaakin eikä vain upeita kuvia, vähäpätöiseen Huuhkajaan viitatakseni.

Miksei meillä ole pakkoranskaa koulussa?
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: matkamies - 30.03.2011 klo 19:53:02
Komiaa! Tosiaan ruotsin voisi koulussa korvata ranskalla, hyötyisi enemmän.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Matti Karjalainen - 07.05.2011 klo 10:51:31
Lukaisin tässä ketjussa mainitun "Blazing Combat" (Fantagraphics, 2010) -albumin, jonka sisältä löytyivät siis samannimisen lehden neljä numeroa, jotka ilmestyivät 1960-luvun puolivälissä Warren-kustantamon toimesta.

Sarjakuvan mustavalkoisissa novelleissa käytiin niin maalla, merellä kuin ilmassakin. Sotaan oli otettu rujo, realistinen ja sodan mielettömyyttä korostava näkökulma (Ennisin "War Stories" on ihan hyvä vertailukohta), eli mistään huolettomista Korkkari-seikkailuista ei tosiaan ollut kyse ja siksi kai lehden taival loppuikin niin lyhyeen. Sensorit ja eritoten sotilastukikohtiin sarjakuvalehtiä välittävät tahot pitivät julkaisua sodanvastaisena ja anti-amerikkalaisena.

"Blazing Combatin" sivuilla antisankarin viittaa usein kantavat henkilöt osallistuivat  niin Yhdysvaltain vapaus- ja sisällissotaan, molempiin maailmansotiin, Korean sotaan ja jopa  Espanjaa vastaan käytyyn sotaan (en muista koskaan lukeneeni sarjakuvaa tästä aiheesta). Ja tuoretta aikalaisnäkemystä haettiin tosiaan Vietnamista, jonne sijoittui lehden historian tunnetuin yksittäinen tarina "Landscape", jossa tapahtumia kuvataan vanhan etelävietnamilaisen riisinviljelijän näkökulmasta. Mieleen jäi myös ensimmäisen numeron avaustarina, jossa tapahtumia kuvattiin hyvinkin realistisesti.

Sarjakuvan käsikirjoituksesta vastasi käytännössä kokonaan Archie Goodwin, eikä tekijäluettelo muutenkaan ole sieltä kevyimmästä päästä: Joe Orlando, Alex Toth, Al Williamson ja niin edelleen. Lehden kansikuvien tekijänä toimi puolestaan Frank Frazetta.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: echramath - 27.09.2011 klo 21:57:31
Käsitteleekö mikään täysjärkinen sarjakuva vuoden 1812 sotaa? Sehän on kaikin puolin vähän kummallinen selkkaus, ja aika vähän tunnettu.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Ossi Hiekkala - 28.09.2011 klo 07:15:48
Joo, tuo Blazing Combat on ehdottomasti sotasarjakuvaa parhaasta päästä. Tarinat ovat napakan lyhyitä, "War is Hell!" -osasto on aika vähissä ja piirtäjät eliittiä.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Lurker - 20.02.2012 klo 18:25:55
YLE Teeman Sarjakuva sodassa -dokumentissa näytettiin ikuisen Joe Kubertin työhuone ja upea vanha piirrostaso. Ne lamputkin siinä olivat varmasti II maailmansodan ajoilta, vähintään.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 19.08.2012 klo 15:07:16
Odotellessa pehmytkantista versiota  Jerwa-Trautmann-Leberin Shootersista törmäsin Arne Jyschin Wave and smile albumiin  (http://www.amazon.de/Wave-Smile-Arne-Jysch/dp/3551730539)afganistanin sodasta saksalaisnäkökulmasta.
Taide näyttää olevan hallussa:
(http://i48.tinypic.com/qpig5f.jpg) mutta kerrontapuoli hiukan arveluttaa(siis itse tarina, osaan kylläsaksaa), onkos kenelläkään kokemuksia?
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Lönkka - 19.08.2012 klo 15:46:20
Meni pakko-ostoksen puolelle kun Tanskan kovimmalta sarjakuvittajalta Teddy Kristiansenilta tuli uusi alppu, Red Diary, joka sijoituu osin 1. mailmansotaan.

Tavallistakin mielenkiintoisammaksi tämän tekee se että alunperin tuo julkaistiin Ranskassa Soleilin toimesta ja sittemmin myös Tanskassa. Kristiansenin aisapari käsikirjoittaja Steven Seagle (esmes. House of Secrets) halusi julkaista alpparin englanniksi Man of Action -kollektiivin(sa) kautta, mutta muut jäsenet eivät olleet taipuvaisia joustamaan säännöistä joiden mukaan julkaistavien töiden pitää olla jäsentensä tekosia. Käännöstä ei katsottu riittäväksi urakaksi, eikä Seagle sitä paitsi edes osannut tanskaa tai ranskaa.

Seagle päätyi erikoisempaan ratkaisuun eli käyttämään yliopistossa kehittelemäänsä runotekniikkaa, jossa  kääntämisen sijaan translitteroidaan suunnilleen samankuuloisilla sanoilla. Esmes "madre" ei käänny "äidiksi" vaan "madder"iksi. Luonnollisesti tekstiä ei jätetty tälle siansaksan tasolle vaan siitä muokattiin koherrentti tarina. Kaikkiseltaan tämä ei ole niin kaukana Marvel-metodista, joskin erotuksena se että käsikirjoittajalla ei ole käsitystä tarinan "oikeasta" juonesta. Tämä Imagen julkaisema Re[a]d Diary vertaantuu paremmin musiikkiin ja remixeihin.

Muistamatta mitään alpun taustoista luin ensin remixin joka toimi oikein hyvin, joskin ihan muutamassa kohtaa tekstin ja taiteen välillä tuntui olevan kummallista säätöä. Tämän jälkeen tuli Seaglen selittelyosio ja sitten lukaisin kääntöpuolella olleen alkuperäisen version, joka, ehkä vähemmän yllättäen, oli hieman loogisempi.

Kaikkiaan eri hieno kokeilu jota voi suositella lämpimästi!

Näytettä:
http://www.chicagocomicvault.com/6-page-preview-red-diary-read-diary-hc-flip-book/
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 30.08.2012 klo 12:31:45
Ikinä pitäisi lukea Lönkan suosituksia kun tietää rahojensa menevän ja tilan loppuvan kesken kuitenkin...mutta siis oli varsinaista asiaakin:
Garth Ennis palaa Taistelukentille.
Battlefields The Green Fields beyond sarja alkaa marraskuussa ja päättää sarjan.
Kersantti Stiles saa vihdoin tankin jolla tekeekin mitä tahtoo, mutta tämä on 1951 Korea ja kevät offensiivi....
kuvittajana Carlos Ezquerra! tylyä lupaa
(http://24.media.tumblr.com/tumblr_m8ug3ggEIT1qgnhcio1_500.jpg)

ellen erehdy niin ainakin kannessa on centurion mk3.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 27.02.2013 klo 20:58:50
tänään tuli nakattua rahaa paitsi kahteen vakipaikkaani myös akateemiselle ja niiden sarjishyllyssä nökötti Apalin kustantama Oliver Speltensin kynäilemä
Varjojen ArmeijaOsa 1:Venäjän talvi
näytti oikein hyvältä pikaselauksella, saksalaisten itärintamaa ei kuvata näemmä kivana kesäretkenä.
Perus sujuva realistisemman BDn näyte ei nopeasti ollut yhtä veretöntä kuin lentokonekuvauksensa, formaatti on yhä päin prinkkalaa (kovat kannet) joten jopa -20% hinnasta täkyillä jäi vielä ainakin tänään odottamaan aikaa parempaa.
Todennäköisesti jossain välissä käy pyydykseen ja oletan foorumilta löytyvän faneja.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Fillaristi - 28.02.2013 klo 10:41:59
Käsitteleekö mikään täysjärkinen sarjakuva vuoden 1812 sotaa? Sehän on kaikin puolin vähän kummallinen selkkaus, ja aika vähän tunnettu.
Oliko kaikki kuukkelin löydökset jotenkin vajaajärkisiä ?

Haku '1812 comics':

http://www.renegadeartsentertainment.com/the-loxleys-and-the-war-of-1812
 
.. jaa, lopuissa näytään pelkäävän kasakoita jossain Moskovan ja Berliinin välillä ..
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Lönkka - 28.02.2013 klo 14:17:23
Käsitteleekö mikään täysjärkinen sarjakuva vuoden 1812 sotaa? Sehän on kaikin puolin vähän kummallinen selkkaus, ja aika vähän tunnettu.
ECn sotatarinoissa ja muistaakseni myös Blazin' Combateissa oli joitain tarinoita tuosta kahinasta.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: CryingBlueRain - 28.02.2013 klo 14:23:53
Ovatko fransut käsitelleet 1950-luvulla käymäänsä Algerian sotaa sarjakuvissa? Olen ymmärtänyt, että tuo suhteellisen likainen siirtomaasota ja siihen liittyneet sisäpoliittiset kriisit ovat vieläkin melko kipeä aihe ranskalaisille.

(Itse muistan vain 1970-luvun kahjossa UFO-albumissa esiintyneen tarinan, jossa avaruusörkit ihmeparansivat Algeriassa invalidisoituneen sotaveteraanin).
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: CryingBlueRain - 28.02.2013 klo 14:26:21
Garth Ennis palaa Taistelukentille.
Battlefields The Green Fields beyond sarja alkaa marraskuussa ja päättää sarjan.
Kersantti Stiles saa vihdoin tankin jolla tekeekin mitä tahtoo, mutta tämä on 1951 Korea ja kevät offensiivi....

Ohoh, tuo täytyykin etsiä jostain käsiin. Tykkäsin kovasti Ennisin kahdesta aikaisemmasta tankkitrilogiasta, ja tuo Korean sota on yksi niistä konflikteista, joita ei ole sarjakuvakerronnassa käsitelty turhan paljon. Ja tämä geordie-kersantti on todella mainio hahmo.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Darzee - 28.02.2013 klo 14:56:15
Ovatko fransut käsitelleet 1950-luvulla käymäänsä Algerian sotaa sarjakuvissa? Olen ymmärtänyt, että tuo suhteellisen likainen siirtomaasota ja siihen liittyneet sisäpoliittiset kriisit ovat vieläkin melko kipeä aihe ranskalaisille.

Itse sodankäyntiä kuvaavia tarinoita en ole nähnyt, mutta suureen sarjakuvamaahan luulisi muutaman sellaisenkin mahtuvan. Larcenet'n "Pienissä voitoissa" sodan arpia sivutaan. [spoiler]Siinähän paljastuu ensimmäisten albumien mukavan naapurin ukon olleen sotavuosina Algeriassa mukana kidutuksessa tai muissa kauheuksissa, jos oikein muistan.[/spoiler]
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 28.02.2013 klo 20:44:22
Ovatko fransut käsitelleet 1950-luvulla käymäänsä Algerian sotaa sarjakuvissa? Olen ymmärtänyt, että tuo suhteellisen likainen siirtomaasota ja siihen liittyneet sisäpoliittiset kriisit ovat vieläkin melko kipeä aihe ranskalaisille.


Lähinnä tai olla Barun Road to America (http://www.time.com/time/arts/article/0,8599,241092,00.html)
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Spip-orava - 03.03.2013 klo 20:23:19
tänään tuli nakattua rahaa paitsi kahteen vakipaikkaani myös akateemiselle ja niiden sarjishyllyssä nökötti Apalin kustantama Oliver Speltensin kynäilemä
Varjojen ArmeijaOsa 1:Venäjän talvi
näytti oikein hyvältä pikaselauksella, saksalaisten itärintamaa ei kuvata näemmä kivana kesäretkenä.
Perus sujuva realistisemman BDn näyte ei nopeasti ollut yhtä veretöntä kuin lentokonekuvauksensa, formaatti on yhä päin prinkkalaa (kovat kannet) joten jopa -20% hinnasta täkyillä jäi vielä ainakin tänään odottamaan aikaa parempaa.
Todennäköisesti jossain välissä käy pyydykseen ja oletan foorumilta löytyvän faneja.

Minä en saanut enää albumia kädestäni kun kerran siihen tartuin. Oli pakko marssia maksamaan se Akateemisen kassalle.

Tämä herra Speltens oli aivan entuudestaan tuntematon, mutta ei mikään riskiostos ollut. Piirros ei Romain Hugaultin luokkaa ole. Lentokoneita liitelee taivaalla ja on ne kohtuullisen hyvin piirretty nekin. Pääpaino on maajoukoissa. Etenkin wehrmachtin normi junnuissa. Varjojen Armeija - Osa I: Venäjän Talvi sananmukaisesti sijoittuu sinne talviseen sotaan Kiovan suunnalla kun Stalingradin saksalaisjoukot ovat jo antautuneet.
Speltens osaa hyvin hyisen tunnelman ylläpitämisen. Henkilöhahmoista ei oikein otetta saa. Lisäksi pakkasen takia jokainen niistä näyttää samannäköisiltä palttoonsa sisällä. Ihan hyvä ostos silti. Aika tuoreeltaan on saatu Suomeen. Tullut alunperin vasta marraskuussa Editions Paquetilta ulos belgianmaassa. Muutama näytesivu olis tuolla:
http://www.paquet.li/bd/catalogue/653-l-armee-de-l-ombre-1
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: CryingBlueRain - 07.03.2013 klo 14:26:10
Pertti Jarla näyttää astuneen sotasarjakuvan huumorittomalle maaperälle. Kvaakissa taisi jo vuosia sitten olla näytteitä Venäjän sisällissotaan sijoittuvasta tarinasta. Nyt se näyttää ilmestyneen: Kapteeni Tserep.

Tämä on pakko lukea ensi tilassa! Kiitos Arktiselle Banaanille. Tuli ihan puun takaa Anabasis kakkosta odotellessa.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: pertti jarla - 07.03.2013 klo 16:10:46
Lyhythän se on, 33 sivua. Syynä se, että aloin tehdä sitä alunperin ihan omaksi huvikseni enkä ajatellut julkaisua ollenkaan.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: tolppis - 07.03.2013 klo 16:26:02
Tuohan on kiintoisan kuuloinen opus...
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Hamilkar - 07.03.2013 klo 16:47:08
Minusta vaikuttaa siltä, että tuohon Varjojen armeija -juttuun on otettu vaikutteita jonkin verran Guy Sajerin omaelämäkerrallisesta muistelusta 'Le soldat oublié', englanniksi 'The Forgotten Soldier'. Hälytyskello alkoi soida, kun muistelivat kananmunien ostamista puolalaisilta maanviljelijöiltä. Muitakin yhtymäkohtia on ja matka itään kyllä muistuttaa Sajerin (oikealta nimeltään Guy Mouminoux) kirjan alkua pääpiirteissään, ei kuitenkaan mitenkään 1:1. Myös sivuhenkilöhahmoissa on tiettyjä tuttuja piirteitä. Odotan jatkoa mielenkiinnolla jo senkin takia mihin suuntaan tarina vie: jos päähenkilö liittyy Grossdeutschland-divisioonaan, niin sitten asia on harvinaisen selvä. Sajer/Mouminoux on muuten myös BD-sarjispiirtäjä/käsikirjoittaja Dimitri...
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 11.05.2013 klo 16:53:13
Tämä ketju se kuitenkin lähinnä on.

Bongasin jokin aika sitten BPRDn tekijöiden uutuuden ja männäviikolla hovihankkija toimitti molemmat osat Sledgehammer 44 minisarjaa.

Tekijäkaarti on siis Mike Mignola ja John Arcudi kirjoitavat ja Jason Latour piirtää Dave Stewartin värittäessä.
Latour on täyttämässä todella, todella isoja saappaita: sarjakuvalla kun oli alullepanija, John  Severin, joka halusi tehdä Hellboyn universumiin jotain mutta realismin ja sotasarjakuvan ystävänä sijoittaa sen "siihen" sotaan.

Severin ehti poistua keskuudestamme mutta älkää antako kannen taisteluhaarniskan hämätä tai
Kun nyt katselee vaikka Pacific-televisiosarjaa, tai Taistelutovereita, miltä tuntuisi, jos Kapteeni Amerikka ponkaisisi jostain esiin ja huutaisi että nyt pojat mennään että heilahtaa? Pilkalta ja parodialta....
sillä siitä ei tosiaan ole kyse.
(http://25.media.tumblr.com/25af273b07a766450f3f47378d8011e3/tumblr_mkedvaRyN41qmscbmo6_1280.jpg)

Joukko suurinta sukupolvea viholisrintaman toisella puolen, mukanaan sodan kulkuun vaikuttava ase, Sledgehammer asu ja mikään, siis ei mikään, ei mene kaavailun mukaan.

Mainiota dieselpunksotasarjakuvaa jossa mosureilla on merkitys.
Lisää on tulossa, itse odotan innolla.

(http://25.media.tumblr.com/9fe64bd0f35891bc67877606f8592227/tumblr_mkeyfnhzcH1r8ybe2o1_500.jpg)

Semper fidelis.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: CryingBlueRain - 14.11.2013 klo 12:29:00
Tardin This Goddamn War ostettu ja luettu. Ensimmäistä maailmansotaa taas, mutta War of the Trenches -teoksesta poiketen väreissä ja yhden näkökulmahahmon kautta kerrottuna.

Onhan tämä parasta sotasarjakuvaa, mitä olen tähän päivään mennessä lukenut. Avoimen julistuksellinen sodanvastaisuus ei häirinnyt (ja mielisairashan sellainen ihminen olisi, jota se häiritsisi).
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Lönkka - 27.12.2013 klo 16:29:33
EC:n palkon parempia sotajuttuja tuli vain kahdessa lehdessä, mutta Atlaksella oli parhaimmillaan 12 eri nimikettä kuukaudessa.
Oli ihan normaali Martin Goodmanin taktiikka hukuttaa mikä tahansa tuore suosittu genre isolla kasalla nimikkeitä tuosta genrestä.

Kun Atlakselta/Marvelilta meni 50/60 vaihteessa levittäjä alta ja Goodman huomasi joutuvansa menemään hattu kädessä kilpailijansa (DC) paikkeille ruikuttamaan edes jonkinmoista apua, päätyivät DCllä sitten levittämään tämän kahdeksaa nimikettä.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: CryingBlueRain - 26.02.2014 klo 09:30:48
Pertti Jarlan viimekeväinen Kapteeni Tserep tuli vihdoin luettua. Kelpo tarina keväältä 1919, Venäjän sisällissodan pyörteistä.

Realististen tai vain lievästi karrikoitujen ihmishahmojen piirtäminen sujuu Jarlalta hyvin. Hahmojen pistävissä katseissa ja aistillisesti pyöristyvissä huulissa oli hetkittäin jotain myönteisellä tavalla fingerporimaista. Välillä oli mukana ehkä pientä jäykkyyttä ja elottomuutta, kuten selkeällä viivalla ja pikkutarkasti piirrettäessä tuntuu usein käyvän. Mutta kokonaisuutena ottaen tykkäsin hyvinkin paljon sekä piirroksista että tarinasta. Juttu olisi tietysti voinut olla pidempikin kuin vain 33 sivua, mutta hyvä näinkin.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Gothicus - 01.03.2014 klo 08:40:32
... aistillisesti pyöristyvissä huulissa oli hetkittäin jotain myönteisellä tavalla fingerporimaista.
Myönteisellä tavalla manaramaista aistillisuutta.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 10.09.2014 klo 12:04:17
Vaikka albumi tulikin aikaa sitten sodasta ja histroriasta kiinnostuneiden kannattaa korvamerkitä Max Brooksin ja Caanan Whiten Harlem Hellfighters

(http://media.tumblr.com/9d1d02d7b26bcecd28276da0e0ed17f2/tumblr_inline_n3uv9xZJYH1qhg45e.jpg)

369nnen sota ensimmäisessä maailmansodassa niin saksalaisia kuin rasismia vastaan ei silti sovellu pilteille saati ole peruskorkkari.
Toki voittajatkin ovat valkopesseet historiastaan asioita joten siinäkin mielessä tutustumisen arvoinen, historiallisia anakronismeja myös verraten vähän.

Löytyy hyvin varustelluista sarjakuva-alan liikkeistä.

(http://media.tumblr.com/45a781d27992fad208f92746fc8f3ea8/tumblr_inline_n3uvaehMtq1qhg45e.jpg)
Sarjakuvan 369s menossa ja se historian 369s alla
(http://33.media.tumblr.com/23653d9c5f02518c0c8b0d1ed21ce829/tumblr_n3e66hohcI1qcwnv4o2_400.jpg)
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 19.10.2014 klo 21:19:14
Vaikka albumi tulikin aikaa sitten sodasta ja histroriasta kiinnostuneiden kannattaa korvamerkitä Max Brooksin ja Caanan Whiten Harlem Hellfighters

Salla kirjoittaa blogissaan (http://sbrunou.blogspot.fi/2014/08/max-brooks-caanan-white-harlem.html) opuksesta (sekä digisarjakuvan digi-iha-ha-nuudesta ts. kaatuilevasta lukusovelluksesta).

Kiinnostuin sarjasta aivan toisella tavalla tutustuttuani Caanan Whiten kuvitukseen sarjassa Über, jota suitsutin Avatar Press -ketjussa (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,16513.0.html).

Eikä se tietenkään lukukokemukseen vaikuta, mutta mielenkiintoinen yksityiskohta taustoihin liittyen on, että kuvittaja on musta.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 19.10.2014 klo 22:13:02
Oma kappale on lainassa viime kesäkuusta saakka mutta Harlem hellfightersia voi hyvällä syyllä hehkuttaa.
Pehmytkantinen fyysinen albumi kun ei kaatuile.

Kuvittajan etnisyys ei toki vaikuta sen enempää kuin kirjoittajansakaan etnisyys tai se että Mel Brooksin poikana olisi jotenkin "hauska".
Eikä se rasismi mihinkään vieläkään ole kadonnut.


Tämän olisi voinut tietenkin mainita joko Garth Ennisin omassa ketjussa tai Avatar-ketjussa mutta Ennisin tuorein veto War stories on sotasarjakuvan lukijoille ns. pakkohankinta

(https://31.media.tumblr.com/8b8b0e31b57e05b1147d1fe6c72594db/tumblr_nd51ox0XMk1sutddeo1_500.jpg)

Välttää kliseet vaikka kuvailtuna(toinen maailmansota, amerikkalainen pomikonelentäjä ja brittimiehistö) sellaiselta vaikuttaakin. Matt Martin oli uusi mutta miellyttävä kuvittajatuttavuus.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 29.10.2014 klo 01:30:27
Dark Horselta tulee vasta ensi elokuussa Ethan Youngin Nanjing.
196 sivuinen albumi kertoo kahden kiinalaisen hylätyn ja loukkuun jääneen sotilaan eloonjäämistaistelun tarinan alkaen heinäkuun seitsemännestä 1937.
Historiansa tuntevat kyllä tietävät mistä hirvityksestä puhutaan

(http://33.media.tumblr.com/32a9900c5a4e85ec424f0e2d0c295822/tumblr_ne6favIwzF1qzbziuo6_1280.jpg)
(https://38.media.tumblr.com/9ee1e56b3a25448a7520a0f9cc9afa64/tumblr_ne6favIwzF1qzbziuo1_1280.jpg)
(https://31.media.tumblr.com/bfe8759ff294e37f4ca439ce42c7e406/tumblr_ne6favIwzF1qzbziuo7_1280.jpg)
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 18.11.2014 klo 23:26:24
Sotaa toki on muutakin kuin maailmansota v2.0 mutta mikäli nämä teutonit saavat joukkorahoitusprojektinsa kuosiin saattaa olla oikeinkin mielenkiintoista materiaalia.

Eli siis ovat keränneet silminnäkijämateriaalia kautta linjan saksalaisilta jotka tavalla tai toisella ottivat osaa toiseen maailmansotaan tehdäkseen albumin,Großväterland .


Edustamatta silti aatteelisesti tätä oikean käden jäykkyydestä kärsivää idioottiosastoa vaan ihan antamalla äänen niin kauan kuijn siihen on mahdollisuus. Kukaan ei soisi historian kertotaulua, eihän.

Vaikka meillä ihan toimiva koulujärjestelmä onkin niin kun enpä linkkaa niitä auf deutsch sivuja vaan internationaalin versionsa

projektin Youtubepromo (https://www.youtube.com/watch?v=ZYF4vm9XDaE)

ja se englantia haastava versio isoisänmaan/suurisänmaan sivuista (http://www.grossvaeterland.com/)

näytettä:
(http://www.grossvaeterland.com/wp-content/uploads/2014/11/Gro%C3%9Fv%C3%A4terland-E01-P11.jpg)
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 05.11.2015 klo 19:34:47
Suomen talvisotaa sekä Simo Häyhä japanilaisten kuvaamana. Valkoinen noita, arvostelu (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=2262) etusivulla. Keskustelut tästä sopivat ehkä asianomaiseen ketjuun mangapuolelle (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,17138.msg455806.html#new).
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 19.11.2016 klo 16:58:16
Kaipa tämän tänne voi linkittää. YLE: Sodasta kerrotaan lapsille sarjakuvan keinoin (http://yle.fi/uutiset/3-9297018)

Timo
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Curtvile - 15.08.2017 klo 17:50:33
Sotasarjakuvasta kiinnostuneiden kannattaa etsiä kätösiinsä Raatteen Tie (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,5954.msg481947.html#msg481947)
jos ei muuten niin Lukkarisen upean kuvituksen vuoksi
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Janne - 08.03.2018 klo 14:43:51
Onkohan mistään saatavissa tietoa Suomessa 80-luvun puolivälissä julkaistusta Super RAF sarjasta? Hommasin yhden osan divarista, ja siinähän on tunnetun korkkaripiirtäjä Gordon Livingstonen tarina, joten tarinat ovat ainakin osittain peruja Commandoista. Painojälki oli kuitenkin hirvittävää ja loppuruudussa opuksen toisessa tarinassa luki "FINE", joten jostain ulkomaiden kautta kuljetettuja juttuja kaiketi. Kustantamo on ainakin lehdessä olleiden mainosten perusteella osallistunut muutoin varsin eroottispitoisten tarinoiden julkaisuun. Olisi kiva saada tietää, että onko sarjassa muita tuttuja piirtäjiä tai peräti lisää Livingstonea.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Darzee - 11.11.2019 klo 14:51:24
Minusta vaikuttaa siltä, että tuohon Varjojen armeija -juttuun on otettu vaikutteita jonkin verran Guy Sajerin omaelämäkerrallisesta muistelusta 'Le soldat oublié', englanniksi 'The Forgotten Soldier'. Hälytyskello alkoi soida, kun muistelivat kananmunien ostamista puolalaisilta maanviljelijöiltä. Muitakin yhtymäkohtia on ja matka itään kyllä muistuttaa Sajerin (oikealta nimeltään Guy Mouminoux) kirjan alkua pääpiirteissään, ei kuitenkaan mitenkään 1:1. Myös sivuhenkilöhahmoissa on tiettyjä tuttuja piirteitä. Odotan jatkoa mielenkiinnolla jo senkin takia mihin suuntaan tarina vie: jos päähenkilö liittyy Grossdeutschland-divisioonaan, niin sitten asia on harvinaisen selvä. Sajer/Mouminoux on muuten myös BD-sarjispiirtäjä/käsikirjoittaja Dimitri...

Mouminoux/Sajerilla on kiintoisa henkilöhistoria. Hän on elsassilainen eli seudulta, joka kuului Saksalle Ranskan-sodasta 1871 lähtien aina Versailles'n rauhaan saakka. Monet elsassilaiset puhuvat eräänlaista saksan murretta, minkä vuoksi heitä Saksan miehitettyä alueen uudelleen toisen maailmansodan alussa koetettiin houkutella palvelemaan Saksan asevoimissa innokkaammin kuin muilla miehitetyillä alueilla asuvia. Heitä pidettiin tavallaan saksalaisina. Sotaintoa ei ollut kuitenkaan toivotusti, jolloin monia joko painostettiin palvelukseen tai määrättiin asevelvollisiksi. Kieltäytyjien perheitä ilmeisesti rankaistiin vaihtelevalla intensiteetillä häirinnästä keskitysleiripassituksiin.

Mouminoux antaa ymmärtää joutuneensa sotaan pakotettuna, mutta osin nauttineensakin kokemuksistaan niiden rankkuudesta huolimatta. Joka tapauksessa hän ilmeisesti sai kirjansa ilmestyttyä kenkää Pilote-lehdestä. Lieneekö joku lukenut jotain tämän episodin taustoista? Oliko syynä siis närkästys sodanaikaisesta toiminnasta?
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 20.05.2021 klo 21:50:29
Antologiajulkaisu, True War Stories (https://www.comicsbeat.com/preview-get-a-glimpse-of-true-war-stories/), sisältää modernia sotaa Vietnamista alkaen amerikkalassotilaan silmin.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 10.06.2021 klo 13:21:03
Onkos kellään täällä havaintoa Lars Krantzin (naapurimaan hemmoja) Den svarta jorden -sarjakuvista? Linkki näihin Bookyssa. (https://www.booky.fi/search.php?search=Den+svarta+jorden#!product_id=9789186509484) Nimi tuli nyt vastaan juuri sotasarjakuvien yhteydessä vaikka mies on tehnyt kaikkea muutakin. Kauhuun ja spefiin viittaa tämäkin sarja. Pitää kyllä ehdottomasti kaivaa näitä Krantzin juttuja esiin. Tämä fiktiivinen, mutta historian kanssa flirttaileva Den svarta jorden -sarjakin näyttäisi sisältävän jo ainakin kolme paksua albumia.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 18.12.2021 klo 17:55:49
Jukka Kemppinen kirjoitti Kasvatus & Aika -tiedejulkaisuun (https://journal.fi/kasvatusjaaika/article/view/89034) (n:o 2/2020) vakavasta sotasarjakuvasta eli Philippe Collin ja Sébastien Goethalsin teoksesta Le voyage de Marcel Grob (2018).

Tekstin voi lukea napsauttamalla PDF-linkkiä kuvauksen oikealta puolelta.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 21.12.2021 klo 03:37:26
Blazing Combat (Fantagraphics, 2010) kokoaa neljä numeroa kestäneen, lähes legendaarisen Warren-julkaisun kokonaisuudessaan. Kuten hienosti opuksen lisämateriaaleissa taustoitetaan, sotasarja on samalla jatkumoa EC:n tuotannolle, mutta siitä huolimatta myös oman aikansa edelläkävijä. Kriittisyys sotaa kohtaan lyö voimakkaasti lävitse, ja vaikka nämä ovat Creepyn tapaan lyhyttarinoita, keskimäärin enempi raskassävyisestä viihteestä on kyse.

Itse yllätyin, että tarinat ajoittuvat moneen eri sotaan, ja mukana on mm. kaksitasoin käytyä ilmasotaa ensimmäisen maailmansodan päiviltä. Onpa mukana myös yksi scifi-tarina, mikä modernin ilmasodan tavoin itseäni vähemmän kiinnosti.

Kyseessä on pääosin realistista sotakuvausta, vaikka haastattelussaan Archie Goodwin murehti, ettei kaikki mennyt aivan kohdalleen. Jopa minäkin hymyilin lukiessani väärinpäin putkeen asetetuille kranaateille. Kenties joku sotaviihteeseen suuntautunut näistä vaivautuu, mutta itse en tunnistaisi vaikka tankit vaihtaisivat puolta rintamalla, joten asialla ei minulle ollut sen suuremmin väliä. Lisäksi näiden tarinoiden arvo on muualla, erityisesti ihmiskuvauksessa. Omanlaisensa klassikko, joka jätti janoamaan lisää realistista sodan kuvausta.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Ördög - 25.05.2022 klo 11:25:01
Ovatko fransut käsitelleet 1950-luvulla käymäänsä Algerian sotaa sarjakuvissa? Olen ymmärtänyt, että tuo suhteellisen likainen siirtomaasota ja siihen liittyneet sisäpoliittiset kriisit ovat vieläkin melko kipeä aihe ranskalaisille.

Näyttävätpä käsitelleen.

https://fr.wikipedia.org/wiki/Guerre_d%27Alg%C3%A9rie_dans_la_bande_dessin%C3%A9e
https://www.bdtheque.com/recherche/series/theme=616-la-guerre-d-algerie
https://www.actuabd.com/Guerre-d-Algerie-et-bande-dessinee
https://www.la-croix.com/Culture/Quand-BD-raconte-Guerre-dAlgerie-2022-03-18-1201205788
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 14.11.2022 klo 13:38:27
Etusivulla on pintaraapaisu sotasarjakuvien historiaan (https://www.kvaak.fi/37423/2022/11/14/sotasarjakuvan-varhaishistoria/).

(https://www.kvaak.fi/wp-content/uploads/2022/06/Sotasarjakuvat-Korkeajannitys.jpg) (https://www.kvaak.fi/37423/2022/11/14/sotasarjakuvan-varhaishistoria/)

(Tekstissä mainituista sarjoista tulossa on Hugo Prattin Korkkareita ja Maus puolestaan julkaistaan uudestaan.)
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Niko Haapala - 15.11.2022 klo 19:15:19
Kelpo jutun kirjoitit Jarkko. Jonkin verran oli tuttua asiaa, mutta varsinkin argentiinalainen tuotanto on ymmärrettävistä syistä jäänyt itselle vieraaksi. Jos jotain lisäisin, niin Marvelin edeltäjän Atlasin sotatarinat ansaitsevat myös erityismaininnan, sillä monet pitävät niitä eräänlaisina EC:n perinnön jatkajina -- jotkut jopa edeltäjiään parempina. Samaan syssyyn voisi mainita, että DC:n sotatarinoiden tarjonta oli todella laajaa ja suosio taisi yhdessä vaiheessa olla supersankareitakin kovempaa.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 15.11.2022 klo 20:19:39
Kelpo jutun kirjoitit Jarkko.

Kiitos kannustuksesta!

Hyvä nosto nuo Atlasin sarjat, niissä on julkaistu aika hurjaakin sisältöä (https://thestrategybridge.org/the-bridge/2021/3/9/reviewing-atlas-at-war).

Koetin pitää tekstissä linnunsilmäperspektiivin, mutta olisivathan esim. espanjalaisten sotasarjojen antikommunistinen vire historiallisessa kontekstissa mielenkiintoinen juttu (tässä espanjankielinen artikkeli (https://www.tebeosfera.com/documentos/la_guerra_fria_en_hazanas_belicas.html) aiheesta).
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 15.11.2022 klo 21:22:10
Tuopa oli kiintoisan oloinen kirja toi Atlas-sotasarjojen kokooma. Ja:

Anti-communist sentiment permeates nearly all the stories in the collection, although the ideas of communism and capitalism are never explained nor defined. Instead, the communist enemies are portrayed as either racial others or as brutal savages who commit horrific atrocities against civilians. The one glaring exception to this is a single story about Fidel Castro that depicts him as a hero, and his rebellion against Fulgencio Batista as a moral crusade for freedom against an oppressive dictator—the U.S. support for Batista is not mentioned.

Timo
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 09.01.2023 klo 10:01:30
Ethan Youngin teos Nanjing (Dark Horse, 2015) oli aikanaan lukulistalla, mutta unohtui kunnes tuli eteen kirjastossa. Sopivia sanoja on vaikea löytää tätä kuvaamaan, mutta ehkä tämä kuitenkin on ihmisen mittainen kuvaus toivottomista olosuhteista. Kenties merkittävää loppukohtausta jahdatessaan tekijän muutoin tiukasti käsissä pysynyt kuvaus karkaa ideologioiden tasolla käytävän sodan puolelle. Suosituksensa teos on silti ansainnut, ja piirtäjän tekniikka on vaikuttavalla tasolla.
Otsikko: Vs: Sotasarjakuvat
Kirjoitti: Miqz - 24.03.2023 klo 09:14:21
Nyt meillä on suuri ilo kertoa teille oikein jymypaukku, sillä KVAAK Kirja ja Zum Teufel julkaisevat lukuisten sarjakuvafanien toiveesta brittisarjakuvan klassikon, Charley’s Warin, "Brittien Tuntemattoman Sotilaan", kokonaisuudessaan suomeksi!

Charleyn sota julkaistaan kolmena niteenä, jotka ovat ilmestyneet englantilaisen Rebellion-kustantamon Definitive Collection -otsikon alla. Olemme jo suomentaneet kaikki kolme teosta ja ne julkaistaan samanaikaisesti. Tavoitteenamme on saada kirjat tukijoille ennen Helsingin sarjakuvafestivaaleja syyskuussa, ja tällä kertaa se näyttää jopa mahdolliselta!

Charleyn sota kirjasarjan teokset ovat:

• The Boy Soldier (320 sivua)
• Brothers in Arms (336 sivua)
• Remembrance (368 sivua)

Kirjasarjan tiedot 18 000 euron minimitavoitteen täyttyessä:

• Koko: 21 x 28 cm (eli lähes A4)
• Sivumäärä: 320-368 sivua / kirja (kolme kirjaa)
• Pääosin mustavalkoinen, osittain värillinen
• Pehmeäkantinen ja lankasidottu

25 000 euron varsinaisen tavoitesumman täyttyessä kirjoista tehdään kovakantiset.

Tarjolla on yhteensä yli 1000 sivua laatusarjakuvaa! Kampanja käynnistyy Tampere Kuplii -tapahtuman aikana perjantaina 24.3.2023 Mesenaatti.me -joukkorahoituspalvelussa. Pääsette osallistumaan rahoitukseen tämän linkin kautta:

https://mesenaatti.me/2982/

Tampere Kuplii -tapahtuman ajan teillä on mahdollisuus ostaa koko kirjasarja alennettuun 89 euron hintaan (norm. 99 €). Kirjanmerkin kera kirjat saa 99 eurolla (norm. 109 €). Kupliin päätyttyä Early Bird -alennukset sulkeutuvat. Kampanja on käynnissä kolmisen viikkoa ja se suljetaan 17.4.2023. Tällä kertaa Zum Teufelin perustaman yritystilin ansiosta keräyssummalle ei ole ylärajaa.

Mukana on paljon lisäherkkuja jokaiseen makuun, kuten harvinaiset Charley’s War litografiat ja portfoliot, Pat Millsin molemmat elämäkerrat Be Pure! Be Vigilant! Behave! sekä Kiss My Axe! Slaine The Warped Warrior – The Secret History by Pat Mills, ja sokerina pohjalla Bryan Talbotin signeeraama ja numeroitu 10 kappaleen erä vedoksia tätä kampanjaa varten tehdystä upeasta originaalista.

Originaalitaidetta tarjoavat Bryan Talbotin ja Hunt Emersonin lisäksi kotimaiset Pertti Jarla, Petri Hiltunen, Petteri Tikkanen, Janne Toriseva, Sami Kivelä ja monet muut.
Huomioikaa myös, että Eternautti (vain mesenauteille tehdyssä boksissa 1969 kanssa) sekä Dropsie Avenue – Katu Bronxissa ja sen kylkiäiskirja Sivukujat ovat KVAAK Kirjan varaston viimeiset kappaleet. Eternautti 1969:ää lukuunottamatta kaikki kirjat ovat loppuunmyytyjä, eikä uutta painosta mistään näistä ole näkyvissä.Lisäksi tarjolla on Charleyn sota -t-paita sekä Zum Teufelin kirjapaketti, josta löytyy monenlaista luettavaa niin reilulla alennuksella, että käytännössä saat Charleyn sota -kirjat kaupan päälle.

Kannattaa toimia pikaisesti, koska aiempien kampanjoiden perusteella parhaimmat lisävastikkeet menevät todella nopeasti!



MIKÄ IHMEEN CHARLEYN SOTA?

Charley’s War eli Charleyn sota on vahvasti sodanvastainen teos, ja vaikka se sijoittuu ensimmäiseen maailmansotaan, teos istuu hyvin myös tähän päivään. Se ilmestyi alun perin vuosina 1979-85. Sarjakuvassa viaton, kirkassilmäinen sotilaspoika muuttuu koettelemustensa myötä runnelluksi ja väsyneeksi veteraaniksi. Charley’s War on eräällä tavalla brittien Tuntematon sotilas.

Käsikirjoittaja Pat Millsiä (s. 1949) kutsutaan brittiläisen sarjakuvan kummisedäksi. Mills on 2000 AD -lehden kantavia voimia, ja hänen kynästään ovat syntyneet mm. Marshal Law, Nemesis the Warlock ja Sláine -sarjakuvat, joita kaikkia on julkaistu myös suomeksi. Pitkän uransa aikana Mills on käsikirjoittanut mm. Judge Dredd- ja Doctor Who -sarjoja, sekä Batman: Book of Shadows -minisarjan yhdessä Debbie Gallagherin kanssa.

Piirtäjä Joe Colquhoun (1926–1987) oli pitkäaikainen sarjakuvan veteraani, joka piirsi paljon sota- ja urheiluaiheisia sarjakuvia mm. Eagle- ja Buster-lehtiin. Charley’s Waria pidetään molempien tekijöiden päätyönä.

Charleyn sodan suomentajina toimivat Herra Koipeliini-käännössarjakuvapalkinnolla palkitut Vesa Heino ja Sauli Santikko. Santikko suomensi KVAAK Kirjan ja Sinisen Jäniksen julkaiseman Will Eisnerin Dropsie Avenue – Katu Bronxissa -teoksen. Heino on suomentanut mm. Zum Teufelin kustantamat Usagi Yojimbo -teokset. Charleyn sodan taittaa Janne-Matti Keisala, joka vastasi mm. Wally Wood: Verta ja väristyksiä -kirjan taitosta.

TERVETULOA MUKAAN TUKEMAAN KÄÄNNÖSSARJAKUVAA SUOMESSA!