Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvantekijöiden keskustelut => Välineet ja oppaat => : dErasmus 07.06.2006 klo 22:07:54
-
Eli, koska minulla on liikaa vapaa-aikaa vaivata päätäni tyhmillä ideaoilla, niin kysynkin nyt sitten teiltä, miten nämä niinko käytännössä vois toimia. Ja koska ajattelin, että asiani on silti niin vähäpätöisiä, iskenpäs molemmat samaan syssyyn;
1.Skannauksesta;
Eli haluan ihan välttämättä tehdä työni a2-kokoon ilman, että tarvis liimailla niitä a4-lapuskoja ja läpysköjä keskenään. Kuten saatatte tietää, jo a3-koon skannaus tavisskanniksella on aika kidutusta, niin turha samaa temppua yrittää a2-kokosella työllä. Koska itselläni ei ole varaa ostaa uutta skanneria saatikka mitään hervottoman kokoista, niin minkä alan liikkeistä voisi kysellä a2-töiden skannausta vain digiformaattiin?
2. Kuvakoon valinnasta;
Kaikkien kauniiden sääntöjen vastaisesti, haluan tehdä pikselisarjakuvia ja mahdollisesti sellaiseen formaattiin, että voin tulostaa niitä. Millainen resoluutio/koko on hyvä valita, jos haluan tulostaa työn a4 kokoon? Siis kyseessä ei ole habbohotellipikselimössöä, vaan enemmän tyyliin "oekakiBSS ynnä muut pikseliväserrykset oekakeilla".
Nyt saatte hakata niillä näppiksillänne minun übertyhmää päätäni.
-
... niin minkä alan liikkeistä voisi kysellä a2-töiden skannausta vain digiformaattiin?
Hassua, vastasit itse kysymykseesi. Alan liikkeistä.
Kuvittelisin, että mikä tahansa kopio/monistuspalveluputiikki, joka kehtaa kutsua itseään sillä nimellä, tekee töitä esim. arkkitehdeille ja muille suunnittelijoille. Silloin niillä olisi myös järjestään semmoinen isoa arkkia käsittelevä kone. Ja ainakin minun naapurissani Itä-Helsingin Monistamo tekee kaikkia alan töitä. Monistusta, skannausta, tallennusta, kansioita, taittoa, suurennusta, pienennystä, julisteita, kalentereita, ja niin pois päin. Materiaalin saa yleensä haluamaansa muotoon haluamassaan formaatissa. Ei tarvi kuin sanoa. Ja sitten maksaa (mielestäni hyvin kohtuullinen) korvaus työstä ja esim. cd-plätystä.
Keskikaupungilla kopiofirmojen hinnat ovat kyllä kalliimpia. Mutta kohteliaasti etukäteenkin kysymällä lienee mahdollista saada tietoonsa ratkaiseva informaatio. Telefooni käteen ja puhelinluettelosta Kopiopalveluja-sivu auki siis.
-
Ja resoluution osalta yleisesti hyväksyttynä pidettäneen viivakuville 600 dpi tarkkuutta. Jotkut luupilla sarjakuviaan tarkastelevat kyllä vaativat 1200 dpi tarkkuuttakin.
Ja kun A4 on tasan puolet A2:sta, riittää resoluutioksi siis puolet pienempi. Tai helpommin käynee, jos pyytää vaan 600 (tai 1200) tarkkuudella A4 kokoon.
-
Aijaa, Turussa on hieman kettumaisemmin asiat (tai mitä parissa liikeessä kysellyt, niin ilkeitä murahduksia olen saanut vastaukseksi).
Jarmo: Tarkoitin yleensäkin sitä työkokoa. Toki se sitten muutellaan ja väännetään ja käännetään miljoonaan kertaan, kun se on saatu piirrettyä. Mutta mikä olisi sellainen sopiva työskentelyresoluutio, kun kuitenkin tahdon sen pikselimössön paperille, että ne pikselit näkyvät myös siinä selkeästi pienen pieninä laatikkoina (joo, elkää hakatko niillä näppiksillänne mun vinoitunutta käsitystä esteettisyydestä). Saattaa se mulla ollakin, että äly tulee vasta iltajunassa...
-
Nyt saatte hakata niillä näppiksillänne minun übertyhmää päätäni.
*mätkis*
Haluat piirtää digiformaattiin A2-koossa ja printata pikseliä? Noh mikäs siinä. Saattaapa Sulakkeen Habbo-kalenteristakin tulla loppuvuoden myydyimpiä painotuotteita.
Muistathan noin isoon kokoon piirtäessäsi käyttää paksuja tusseja ja tekstata isoilla kirjaimilla selkeästi, ettei mene kaikki ihan mössöksi pienentäessä sopivaksi tietokoneen ruudulle.
Mutta mikä olisi sellainen sopiva työskentelyresoluutio, kun kuitenkin tahdon sen pikselimössön paperille, että ne pikselit näkyvät myös siinä selkeästi pienen pieninä laatikkoina?
Riippuu täysin siitä, minkälaisesta duunista on kyse ja kuinka selkeästi haluat pikseleiden erottuvan. Muutaman koeprintin ottamisella asian luulisi selviävän. 150dpi:ssä pikselit ovat 0,17 millin kokoisia ja erottuvat kyllä. Eivät kuitenkaan kauhean selkeästi. Luulen että ajat ennemminkin takaa resoluutioita väliltä 30-100dpi. 30dpi:ssä pikselit ovat jo lähes sentin kokoisia ja erottuvat kauempaakin katsoessa.
Useimmitenhan pikseleitä lähdetään tekemään pikseleiden ehdolla ja tietokoneen (tai kännykän tai whadeva) ruutua ajatellen. Painamista varten pikseleitä sitten vain suurennetaan sen verran kuin hyväksi nähdään. Tietty jos on valmiiksi joku tietty formaatti mietittynä (vaikkapa A4-kokoinen albumi tai lehti) niin kannattaa töitä aloittaessa ottaa kokosuhteet huomioon. Pikseleitähän ei koskaan saisi suurentaa kuin täsmällisissä suhteissa itseensä. Käytännössä siis vain 200%, 300%, 400% jne. Muuten menevät rikki tai pehmeäreunaiseksi puuroksi.
EDIT: Pikkasen noita Oekaki-suhruja vilkuiltuani luulen että haluamasi resoluutio on siellä satasen tuntumassa. Mut joo. Kokeilemalla selviää.