Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Sarjakuvailmaisu, sarjakuvan estetiikka ja historia => : Riekko 04.06.2006 klo 22:19:15
-
Äkkiä päähäni äjähti muisto menneisyydestä, jossa lueskelin pikkusiskon Barbie-sarjakuvia (kyllä, tunnustan), jotka oli tehty valokuvista. Tyyliä kutsuttiin fotonovelliksi ja muista kuinka mahtavalta näytti kun nuket seikkailivat esimerkiksi Pyramidin sisällä. Haaveilin itsekin tekeväni jonkin tarinan vastaavalla tyylillä, mutta haaveeksi se jäi.
Vaan, asiaan. Vieläkö tällaisia sarjakuvia tehdään? Renderöidyt 3D-sarjikset kai ovat tälle ilmaisulle sukua (a'la Itse valtiaat)? Onko kukaan Kvaakkilainen kokeillut fotonovellin tekemistä? Nykyäänhän se olisi suhteellisen helppoa digikameroiden ja kuvankäsittelyohjelmien avulla.
-
Viimeksi menetelmää käytti Janne Oikarinen toteuttaessaan osuuttaan Limingan sarjislinjan 7 veljestä -kirjaan (takakanteen). Janne kun on spastinen cp-vammainen, hän ei pysty piirtämään mutta valokuvia voi aina käyttää: panna kaverit näyttelemään ja lisätä tekstit.
-
Seura-lehteen Spede & comppany tekivät fotokomiikkaa ennen kuin telkka- ja leffahommat heillä alkoivat (siis noin vuosien 1957 - 61 välillä).
Televisio taisi tämän lajityypin meillä (lähes) lopettaa, vaikka onhan esim. Boston -tupakkimainos 1960 - 1970 -lukujen taitteesta uljas. Rekkakuskin päivä; "06.50 päivän ensimmäinen Boston - 07.30 matkalla kohti Tamperetta. Boston palaa - 09.45 perillä, Boston maistuu..." jne.
Varsinkin Italiassa alaa kyllä harrastetaan, jännitystä & komiikkaa & pornoa - ja kaikkia niitä yhdessä - fotonovelleja löytyy sikäläistä kipareista ja antikoista rutkasti.
Niin, ja vielä kerran, Kemissä juuri vieraillut Frederic Boilet käyttää aktiivisesti digikuvia sarjiksiensa pohjana.
Vähän menee aiheen liepeille, mutta mainitsen silti; pian saa ensi-iltansa rotoskooppianimaatio, Philip K. Dick -sovitus A Scanner Darkly (http://www.apple.com/trailers/warner_independent_pictures/ascannerdarkly/)
-
itse olen törmännyt yhteen alan harrastajaan netissä.
hän teki tätä taiteen lajia kunnes kameransa meni rikki. sen jälkeen hän on siirtynyt tietokoneen käyttöön mutta meinaa taas siirtyä takaisin fotosarjakuviin. tai novelleihin.
tyypillä on siis blogi tilt.teeveessä. (www.tilt.tv) nimellä leveler. (jos menet blogiin ja haluat löytää fotonovelleja, voit joutua painamaan "muutaman kerran" edellinen päivä nappia.)
-
Ehkä kaikkien aikojen paras fotonovelli on Kurtzmanin 60-luvun Help!-lehdessä julkaistu Terry Gilliamin Christopher's Punctured Romance, jonka pääosassa poseeraa iki-ihana John Cleese. Äijien ensimmäinen yhteistyö ennen Python-aikoja. Novelli kertoo traagisen tarinan miehestä, joka rakastuu tyttärensä Barbie-nukkeen. Mielenkiintoista on tosiaan tuo Barbien profeetallinen mukanaolo tarinassa, monta vuosikymmentä ennen varsinaisia Barbie-fotonovelleja.
Fotonovellin voi bongata kokonaisuudessaan Kim "Howard" Johnsonin kirjassa The First xx Years of Monty Python. Äksien paikalla voi olla 20 tai 28 riippuen kirjan painoksesta. Etsikää kaupoista, kysykää kirjastoista, mutta älkää missatko tätä.
-
Barbie-stoori on julkaistu myös teoksessa "Adult Comics - an introduction". Muissa HELP! -lehden kuvanovelleissa oli mukana mm. Woody Allen! Kyseistä lehteä myytiin myös Suomessa, olisiko mahdollisesti inspiroinut Spedeäkin?
-
Ehkä kaikkien aikojen paras fotonovelli on Kurtzmanin 60-luvun Help!-lehdessä julkaistu Terry Gilliamin Christopher's Punctured Romance, jonka pääosassa poseeraa iki-ihana John Cleese.
Loistava!
Toisenlaista fotonovellia voi ihmetellä saksalaisen teinilehden Bravon sivulta. Asuin Saksassa 1990-luvun alussa ja haltuuni joutui tarina, josta skannasin kolme sivua maistiaisiksi.
Der Fan - Verliebt in einem Star
Lyhyt yhteenveto: Bernd on pihkassa Violaan, mutta miten käykään kun Violalla on vain silmiä suurelle idolilleen Davidille?
http://www.ainurin.net/scan/Bravo/
-
Lyhyt yhteenveto: Bernd on pihkassa Violaan, mutta miten käykään kun Violalla on vain silmiä suurelle idolilleen Davidille?
http://www.ainurin.net/scan/Bravo/
Ei! Voi! Olla! Totta!
-
Tulee mieleen yksi säännöllisimmin päivittyviä nettisarjakuvia, Irregular Webcomic (http://www.irregularwebcomic.net/). 1255 strippiä, ja uusi tulee noin kahden päivän välin.
-
Pariisissa näin yhdessä divarissa vanhoja valokuvasarjislehtiä, joissa oli elokuvista napattu ruutuja ja laitettu niihin puhekuplat. Joku Fordin länkkäri oli tehty lehdeksi tällä tavoin ainakin ja paljon romanttisia elokuvia. En ostanut kun olivat ranskankielisiä ja kalliita. Olisikohan sittenkin pitänyt laittaa se 10 euroa yhteen.
Timo
-
http://www.tuonpuoleinen.com/pertti/rt.htm
Jarla-Kurisjärvi-Rajala-Tilus action production 2004!
-
http://www.tuonpuoleinen.com/pertti/rt.htm
Jarla-Kurisjärvi-Rajala-Tilus action production 2004!
WAY TO GO!
-
Jarla-Kurisjärvi-Rajala-Tilus action production 2004!
Aivan siis ihku! Pahkasiassa olisi voinut tämä aivan hyvin ilmestyä, mikseikäs Myrkyssäkin.
Pahkikzessa oli tok aina jokus valokuvasarjoja, kuten Juho Juntusen "Garbie ja Ben juopottelevat", sekä mm. tarina toimituksen päivästä (Paretskoi, Ruusuvuori ym.)
Itse olen värkkäillyt yhden teelmyksen Turun ylioppilaslehden valokuva-arkiston perusteella. Skannaan sen tänne jos vielä ko. nummero arkistoistani joskus kohdalle putkahtaa.
-
Fotosarjakuvia on nähty yllättävissä paikoissa.
80-luvulla Seura yritti olla vähän aikaa kokeellinen* ja siinä julkaistiin ainakin yksi fotosarjis. Muistelen että se olisi ollut hieman sekava ja siinä olisi seurattu jonkun bändin edesottamuksia (Juliet Jonesin Sydän?)
Sitten miestenlehdistä ainakin Jallussa ja Kallessa on ollut kovasti sarjakuvalta näyttäviä kuvasarjoja, tekstin ollessa ruutujen alla. Puhekuplathan olisivat saattaneet peittää vahingossa tärkeitä paikkoja. Pitäisiköhän skannata tänne Kvaakkiin näytteeksi yksi..
* = Seura julkaisi peräkkäin muistaakseni viisi eri tavoin toimitettua lehteä ja lukijat sitten saivat äänestää mitä pitivät parhaana. Surullinen lopputulos on nähtävissä lehtipisteissä tälläkin hetkellä, mutta yksi vaihtoehto olisi ollut muistaakseni erilaisia tiedeartikkeleita, rokkia ja muita kiinnostavia asioita käsittelevä lehti. Onnistuin laittamaan äänestyskorttiin sen oikean valinnan, mutta ilmeisesti mielipiteeni ei ollut tarpeeksi painava niitä mummoja vastaan, jotka haluavat tietää missien uusimmat kuulumiset. En tosin muista oliko tuo fotojuttu juuri siinä numerossa, tuskin.
-
Barbie-stoori on julkaistu myös teoksessa "Adult Comics - an introduction".
Siis tässä Roger Sabinin kirjassa? Kehno kun ei muista attä olis. Kirjastosta olen lainannut pariinkiin otteeseen. Pitää taas käydä.
Timo
-
Tässä hieno fotonovelli (http://www.riemurasia.net/jylppy/displayimage.php?album=5&pos=1)
-
Ehkä kaikkien aikojen paras fotonovelli
Ehkä, mutta tuo saa kovan kirittäjän Weirdo-lehdessä julkaistuista täysin mielipuolisista fotonovelleista. Joskus niissä oli Crumb, joskus jopa <3 Dori Seda <3 Sisältö oli aika usein seksuaalisväritteistä, kuten tekijöidensä töissä muutenkin. Ja naisille pidettiin kuria, aina lopuksi. GREISIII
-
Näin randomina välihuomautuksena... Keräilynukkien harrastajilla on tapana kasata nk. picficcejä, novellintapaisia valokuvatarinoita.
Pullipkeräilijöiden joukossa ylivoimaisesti tunnetuin jatkuvajuoninen sellainen on suositun poikabändin ja sen jäsenten ihmissuhteiden ympärillä pyörivä saippuaoopera MIB (http://www.pullipfiction.com/forum/viewforum.php?f=20), jota tällä hetkellä on ilmestynyt 145 osaa. Alkupään osissa kuvat ovat vielä osin hieman kökköjä, mutta myöhemmin Maaikehista on kehittynyt eittämättä Internetin paras nukkevalokuvaaja.
-
Tuonne (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,8545.30.html) olen häpeilemättömästi skannaillut yhtä fotonovellia...
-
Tämä voisi olla yhtä hyvin jossain sarjakuvamusiikkeja käsittelevässä ketjussa, koskapa luen juuri opusta Illustrated History of Music And Comics, mutta laitetaan tänne. Luin justiinsa kohtaa, jossa puhutaan John Holmstromin 1976-79 ilmestyneestä Punk -nimisestä fanzinesta. Vaikka keskittyikin enimmäkseen musiikkiin eli New York -scenen punkkiin, oli lehdessä myös paljon sarjakuvaa ja sarjakuva-aiheista juttua, ei vähiten päätoimittaja-sarjakuvapiirtäjä John Holstromin ansiosta, esim. Lou Reedin haastattelu oli toteutettu sarjakuvamuotoisena. Asiaan. Lehden numeroissa 6 ja 15 oli julkaistu mielenkiintoisilta vaikuttavat fotonovelli-sarjakuvat. The Legend of Nick Detroid -nimisessä pätkässä näyttelevät mm. Richard "Voidods" Hell, New York Dollsien David Johansen ja natsilesbona Debbie Harry(!). Mutant Monster Beach Partyssä pääossissa ovat Debbie Harry Beach Bunnyna ja Joey Ramone surffarina. Ööh, olisipa hauska nähdä nämä tuotokset.
Jeh: tokihan netistä näytteitä löytyy:
(http://www.punkmagazine.com/images/joeymeetsufob.jpg)
(http://www.punkmagazine.com/images/joey_aliens2_500x464b.jpg)
http://www.punkmagazine.com/stuff/morestuff/joey_ramone.html (http://www.punkmagazine.com/stuff/morestuff/joey_ramone.html)
Timo
-
Italialaista viidakkosankarifotonovellia ranskaksi :
Kimba (http://bdtrash.forumdediscussions.com/autres-editeurs-l-amicale-du-plagiat-et-des-bras-casses-f3/kimba-la-proie-roman-photo-t440.htm)
ja toinenkin. (http://bdtrash.forumdediscussions.com/autres-editeurs-l-amicale-du-plagiat-et-des-bras-casses-f3/kimba-le-fils-de-kimba-roman-photo-t458.htm)
Ei sovi perheen pienimmille. Tai siis itse Kimba on aika kilttiä Tarzan-vastaan-superpahis -menoa, mutta nettifoorumi, johon nää fotonovellat on postattu, sisältää hiukan arveluttavia avatareja.
-
Kaivelin ihan muista syistä esiin Punaniska-sarjakuvalehdet 90-luvun puolivälin paikkeilta. Parissakin numerossa on Wallun koostamia valokuvasarjiksia... ja kuvissa mukana ainakin kaksi sarjakuva-alalla edelleen vaikuttavaa henkilöä.
-
Ervastin divari yllättää aina iloisesti, ostin kaksi kovakantista kokoelmaa englantilaista Viz-lehteä parilla eurolla ja olin mielissäni siitä että Johnny Fartpantsin seikkailujen lisäksi niissä on fotonovelleja. Viz on vähän kuin Pahkasika mutta tarkoitettu ihan sietämättömän typerille lukijoille.
-
Kaivelin ihan muista syistä esiin Punaniska-sarjakuvalehdet 90-luvun puolivälin paikkeilta. Parissakin numerossa on Wallun koostamia valokuvasarjiksia... ja kuvissa mukana ainakin kaksi sarjakuva-alalla edelleen vaikuttavaa henkilöä.
Yhdessä Punaniskan numerossa näkyy tunnettu kriitikko lähestulkoon ainoassa hänestä julkaistussa valokuvassa, ja vielä sulka päässä!
-
Vaikka aika vanha ketju onkin,niin laitanpa nyt tännekin oman suht ikuisuus-projektini...
Pete
http://koti.mbnet.fi/kapuk/sivu1.htm
-
Ah... Painijamestari Santo
-
ja vielä pari
-
Muistaakseni 60- luvun Seurassa olisi julkaistu Fotonovelli, jossa seikkaili Mauri Sariolan luoma komisario Susikoski.
-
Valokuvatorstaissa (http://inspis.vuodatus.net/blog/2289732/kuvaa-tarina-loman-aikana/) kaivataan nyt "tarinaa".
-
En nyt muista missä ja milloin, mutta jostain luin artikkelin, jonka mukaan myös Saksassa tehtailtaisiin aika paljon näitä fotonoveloita.
Nimenomaan naisten lehtiin.
Ja ihan ammattimaisella kalustolla ja painolaadulla.
-
Suomessa noita taidettiin julkaista useammassakin lehdessä joskus 50-luvulla, mutta jäivät pois...
Pitäisi kai mainita myös Jose Villarubia, jolta on muutama sarjakuva tullut (yhteistyössä mm. Alan Mooren kanssa), valokuvia vaihtelevalla määrällä digimanipulaatiota.
-
Pistetään nyt tännekin:
http://www.amina-mag.com/romans_photos.html
Afrikkalaisen naistenlehden Aminan opettavaisia fotonovelleja...
-
The Champ - Fotonovel (http://bookstevesbookstore.blogspot.com/2011/11/champ-fotonovel.html) TM TM? Siis joku USA:ssa (MGM?) on trademarkannu fotonovel -termin?
Timo
-
Vuonna 1939 julkaistiin Movie Comics -lehteä. "In natural colors". Tosiaan!
No tuon aikainen painotekniikka oli ehkä rajoittunutta.
Timo
-
Noita valokuvasarjakuvia sanottiin joskus fotonovelleiksi. Systerin lehdissä joskus 70-luvulla oli jotain sellaisia. Sitten sillä oli Grease-leffasta fotoromaaniksi "koottu" kirja. Filmikuvia puhekuplilla. Ihan suomeksi kaikki olivat. Eikö kukaan ole nähnyt.
Tulkoon Greasekin mainituksi tässä ketjussa. ”Grease Fotonovel” on värillinen Semicin pokkari vuodelta 1979 ja on yli 180-sivuisena paksuimpia suomeksi painettuja fotosarjakuvia (paksuja kotimaisia teoksia, joita ei vielä lue tässä ketjussa ovat ainakin Valotusaika (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,18413.0.html) ja Paholaisen morsian). Greasen johdantosivulla lukee ”Fotonovel eli tuokioista koottu kuvaromaani”. Erikoisuutena sarjakuva esittää elokuvan kaikkien laulujen sanat. Panenpa tähän näytteitä.
The Champ - Fotonovel (http://bookstevesbookstore.blogspot.com/2011/11/champ-fotonovel.html) TM TM? Siis joku USA:ssa (MGM?) on trademarkannu fotonovel -termin?
Myös Grease-julkaisuun 40 vuoden takaa on merkitty seuraava tavaramerkki: ”FOTONOVEL TM designates a trademark of Fotonovel Publications”. Etukannessakin näkyy ”TM”.
-
”Grease Fotonovel”!
Voi jumantsuigula! Tommonenkin ilmestyny joskus! Aika huikee. :D
Timo
-
”Grease Fotonovel”!
Voi jumantsuigula! Tommonenkin ilmestyny joskus! Aika huikee. :D
Timo
Kvaakin twitter-tilillä (https://twitter.com/KvaakFi/status/1159389326771404800), jota varmaan kaikki uskollisesti seuraavat, tätä naureskeltiin taannoin.
(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=6367.0;attach=39834;image)
-
Selvennettäköön kuvan konteksti: Travoltan näyttelemä Danny tuossa vain opettelee painia collegessa…
Grease taitaa olla melko harvinainen julkaisu, sillä sitä ei juuri näy divareissa. Sen kuvat kyllä ovat epätarkkoja ja fotosarjoille tyypilliseen tapaan tunnelma on liian pysähtynyt ja kuollut, mutta on se minusta kohtalaista luettavaa, etenkin leffan juonen kertaajana. Viimeksi eilen kun luin sitä, ihmettelin sitä, miten samanlaista kuin nykyään suomalainen slangi oli 40 vuotta sitten; en huomannut vanhanaikaisia ilmaisuja.
(LISÄYS: Lurkerin laittama kuva tuossa ylhäällä ei näkynyt minulle kuten jostain syystä eivät usein näy muutkaan hänen laittamansa kuvat täällä, mutta näin kuvan annetusta Twitter-linkistä.)
-
--
(LISÄYS: Lurkerin laittama kuva tuossa ylhäällä ei näkynyt minulle kuten jostain syystä eivät usein näy muutkaan hänen laittamansa kuvat täällä, mutta näin kuvan annetusta Twitter-linkistä.)
Poistin suoran kuvalinkin twitteriin ja latasin kuvan Kvaakiin.
-
Noniin. Tätähän minä olen näemmä tekemässä. Fotonovelli.
Ainoo ero että kuvat menee grafiikkafiltterin läpi.
-
Noniin. Tätähän minä olen näemmä tekemässä. Fotonovelli.
Ainoo ero että kuvat menee grafiikkafiltterin läpi.
Sanoisin että konella vahvasti muokattu ei enää ole fotonovellaa. Enkä esimerkiksi Avi Heikkisen Valotusaikaa tähän kategoriaan laskisi.
Kalkkuna, oikeampi osoite pohdiskeluillesi voisi olla tuolla tekijäpuolella. Esimerkiksi Läpipiirtäminen -ketjussa (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,832.0.html)on puitu hieman saman tyylisiä ajatuksia. (Ja tsemppiä harrastukseesi!)
Yksi kvaakilainen teki myös pitkään valokuvasarjista (sitä on kommentoitu mm. täällä (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,10193.0.html))
Ja Kvaakissa näkyy olevan peräti kolme ketjua, mutta tämä on ainoa, mistä nyt äkkiseltään vielä löysin esimerkkejä kyseisestä Kapteeni Kansantasavalta -sarjakuvasta. (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,5385.0.html)
-
Kiitos!
Katselin kansantasavaltaa. Mielestäni niissä on nähty vaivaa, minä koitan helpommalla mahdollisella tavalla jolloin kuvien käyttö ainoo mahdollisuus.
Jotain olen jo huomannu.
Valokuvia käytettäessä jäykkyys ei ole vitsi, vaan oikea ongelma. Valmiiden kuvien lätkiminen ruutupohjiin johtaa pian muualle kuin ajattelit. Mikäli ei istu -> ei sitä voi piirtää uudelleen -> takaisin kuvaamaan. Materiaalia pitää olla tärviöön saakka jotta ei joudu kiertää ongelmaa toisella ongelmalla. Jospa videota kännykkään eri kulmista vaihdellen ja paras/sopivin stilli kuvaksi?
Filtteri on karkee, mutta se tarjoilee värejä hauskasti. Taustan detaileita voi poistella rankalla kädellä. Valokuvissa on turhaa sälää. Lavastukseen vois paneutua, jälkikäsitellä kuvaa tai ennakoida kuvausvaiheessa. Viimeisimmässä tapahtuu paraillaan nopeaa oppimista kantapään kautta.
-
Filtteri on karkee, mutta se tarjoilee värejä hauskasti. Taustan detaileita voi poistella rankalla kädellä. Valokuvissa on turhaa sälää. Lavastukseen vois paneutua, jälkikäsitellä kuvaa tai ennakoida kuvausvaiheessa.
Valotusajassa ilmeisesti just värien poisto ja harmaasävyjenkin rajoittaminen auttoi selkeyttämään. Noin muuten Avin tekniikkahan on aika lähellä tuota sun filtteröintiä. Kromi liene varsinkin haasteellinen valokuvien kanssa(?). Ja tietenkin ihmiset, niinku fotonovelleissa muutenkin.
-
Ihmiset on karheita ja kaikki on grafiikkaa ilman viivaa. Mutta yleisilme sopii mulle semmosenaan. Mietitään lisää ku opitaan enemmän.
-
Tähän väliin vielä.
Uutta materiaalia tulee valokuvista filtterillä sen kummemmin pakottamatta kuin ripulia. Senkun istahtaa alas koneen ääreen ja pönttö puolillaan hetkessä.
Yhtäkaikki se on ripulia. Kuvittelin että tämähän sujuu, mutta ei.
Äsken hokasin mikä kupla akatemia on. Seuraavaksi käyn sen läpi.
-
Kupla-akatemia auttoi paljon. Tajusin mikä menee pieleen. Pari juttua..
Liikkeen suuntaa ei tule valokuvista helpolla sarjakuvaan. Kun on napsinut X valo/dikikuvaa elämän aikana pyrkii luonnostaan “suljettuun” kuvaan. Kuvaa katsotaan sellaisena kuin se on - erillään muista kuvista. Korkeintaan jättää katseelle tai ajopeleille vapaata sinne puolelle minne se tarvitaan. Vaikka kuva olisikin kelvollinen tarinaan, on se yleensä ns vääräkätinen eikä istu sivusommitteluun luonnostaan. Muutenku tuurilla. Näitä onnenkantamoisia ei tuu peräkkäin tarinankerronnan vaatimalla tavalla useita kertoja per sivu.
Kuplatilan otto valokuvasta ei ollukaan iisiä. Kuvissa kohteet on monesti keskitettyjä ja turha tila ympäriltä on rajattu pois. Kun kuplaa änkee paikoileen pitää alkaa keksimään minne se mahtuu. Tila pitää siis varata jo ennen kuvan ottoa. Kohteet kuvataan hieman tarvetta kauempaa, koska käytännössä on tullu tarve jättää leikkomavaraa joka suuntaan. Näin loppuvaiheen hienosäätö onnistuu ilman turhauttavia umpikuja kompromissejä.
Ratkaisuna tulostin nipun tyhjiä sivupohjia. Tarinan vaatima aukeama tason kuvakäsikirjoitus tehdään ensin. Mietin kohteet ruutuihin jo valmiiksi ja samalla saa varattua kuplatilan. Näin homman saa hehtaarille ja toimivaksi. Kuvat otetaan sitte käsikirjoituksen mukaan jolloin niistä saadaan toisiaan tukevia. Oikeen muuta keinoa en nyt keksi miten tää vois onnistua. Ei tästä tuu hallittua nytkään, mutta onnistumisen mahdollisuudet kasvaa suuresti.