Oon miettiny pääni puhki asiaa ja päätyny siihen että tuo Reiman kikka on oikeastaan vain "tavallista" fantasiaa eikä suinkaan metasarjakuvaa. Mitä mieltä te muut olette? Miten määrittelette metasarjakuvan tai miten se teille on määritelty?
Muita esimerkkejä ovat lähes vuosittain toistuvat jenkkisanomalehtisarjojen tekijöiden ja/tai hahmojen vierailut toistensa "kuvauksiin". Viimeksi näin tehtiin lokakuussa Dilbertissä.
Suomessa on nähty Wagnerin soittavan Juballe sekä Wagner B. Virtasen naapurina, esimerkiksi.
Minusta metasarjakuvasta voi puhua ainakin jos siinä tapahtuu jotain seuraavista:
- Sarjakuvan hahmo ilmaisee tietävänsä, että hän on sarjakuvassa
- Sarjakuvan hahmo ottaa suoraan kontaktia lukijaan
- Sarjakuvan hahmo ottaa kontaktia johonkin sarjakuvan ulkopuoliseen (esimerkiksi samalla sanomalehden sivulla olevaan lehtijuttuun)
- Sarjakuvan tekijä tai joku muu ulkopuolinen puuttuu sarjakuvan sisällä sarjakuvan kulkuun
- Sarjakuvan hahmo käyttää jotain sarjakuvailmaisuun käytettyä esinettä, joka ei varsinaisesti ole sarjakuvan hahmojen todellisuudessa (edellä esimerkki kysymysmerkin hyväksikäytöstä)
Helmiä sioille taitaa täyttää säännöllisesti kaikki kriteerit. Teatteripuolella ainakin commedia dell'artessa ja siitä kumpuavassa nukketeatteriperinteessä ollaan oltu vuorovaikutuksessa yleisöön ja kommentoitu esitystä esityksen sisältä jo 1500-luvulta lähtien. Metateatteria ja -nukketeatteria?Teatterissa todella metakerrontaa hyödynnetään usein.
Olis jännää jos joku sanomalehtisarjakuva yhtäkkiä murtautuisi rajojensa ulkopuolelle, Wagner hyppelehtisi viereisellä palstalla tekstin seassa ja ehtisi mukaan strippiin vasta viimeisessä ruudussa tai jotain vastaavaa, tai voisivat vierailla toistensa sarjoissa, fingerporilaiset ja Viivi &Wagner vaikkapa.
Ei lukijalle/katsojalle puhuminen metaa ole. Sitä kutsutaan "neljännen seinän rikkomiseksi".Teatterissahan yleisö on läsnä, fyysisesti samassa tilassa samaan aikaan kertojan tai kertojien kanssa. Teatteriesitys tosin kuvaa yleensä jotain muuta paikkaa kuin teatterin sisätilaa sillä samalla kellonlyömällä, mutta silti. Minusta teatteria ja sarjakuvaa ei voi tästä syystä aivan 1:1 rinnastaa. Elokuva on tässä mielessä lähempänä sarjakuvaa.
Minusta metasarjakuvasta voi puhua ainakin jos siinä tapahtuu jotain seuraavista:
- Sarjakuvan hahmo ilmaisee tietävänsä, että hän on sarjakuvassa
- Sarjakuvan hahmo ottaa suoraan kontaktia lukijaan
- Sarjakuvan tekijä tai joku muu ulkopuolinen puuttuu sarjakuvan sisällä sarjakuvan kulkuun
- Sarjakuvan hahmo ottaa kontaktia johonkin sarjakuvan ulkopuoliseen (esimerkiksi samalla sanomalehden sivulla olevaan lehtijuttuun)Kuuluvat vähän eri ryhmiin. Ekan ryhmän jutut voidaan lukea kahdella tavalla. Joko niin että nuo kikat muodostavat jonkun metatason tai sitten niin että mitään metatasoa ei ole (Sarjakuvan hahmot vain sekoilevat tai niiden jumala/tm. puuttuu peliin).
- Sarjakuvan hahmo käyttää jotain sarjakuvailmaisun välinettä, joka ei varsinaisesti ole sarjakuvan hahmojen todellisuudessa (edellä esimerkki kysymysmerkin hyväksikäytöstä)
Wagner on vieraillut B. Virtasessa. V ja W asuvat Virtasen seinänaapureina Ilkka Heilän mukaan.
Neljännen seinän rikkominen on metaa. ;)
Ei lukijalle/katsojalle puhuminen metaa ole. Sitä kutsutaan "neljännen seinän rikkomiseksi".
Riittäisikö metasarjakuvaksi se, että sarjakuvan hahmo lukisi sarjakuvaa ja kommentoisi sitä? Tai piirtäisi itse sarjakuvaa?
Ei, ellei se sarjakuva ole se, jossa se hahmo itse on.
Miksei? Jos metakuvaa on kuvallisuuden ja kuvakonvetioiden kommentointi (esim. muinaiset egyptiläiset istumassa kuin renessanssiajan kuvataideluokassa ja piirtämässä tiukassa profiilissa seisovaa mallia), niin miksei se riitä sarjakuvassa? Miksi metasarjakuvan pitää etäännyttää?
Jos elokuvassa katsotaan elokuvaa tai kirjassa joku lukee kirjaa, niin mennääkö siinä vielä meta-tasolle? Silloin varmastikin, jos ne kietoutuvat jotenkin teoksen sisäiseen todellisuuteen tms. mutta nähdäkseni ei muuten.
Mausissa piirretään sarjakuvaa sarjakuvassa, puhutellaan lukijaa, taiteilija kertoo itsestään jne. Muttei se silti jotenkaan mitään metasarjakuvaa ole.
Muistaakseni siinä ei koskaan olla tietoisia siitä että hahmot ovatkin sarjkuvassa.