Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Toimintasarjakuvat => Aiheen aloitti: J.M:salo - 19.12.2003 klo 13:06:32
-
Mutta minusta tuntuu että jaksan lukea James Robinsonin ja Paul Smithin "Golden Agea" aina vaan uudelleen.
Miksiköhän se on "Elseworlds"? En oikein kunnon syytä tajua. Jos joku vanha tarina on ristiriidassa tuon kanssa niin sellaiset on ennenkin selitetty pois.
Todennäköisesti sen loppujutun takia. Ei varmaan tykkäisi hyvää jos sellaista laitettaisiin "oikeisiin" tarinoiden nähden. Tarinasta kyllä kävi selvästi ilmi, että se oli tarkoitettu viralliseksi, mutta ilmeisesti joku editointiosastolla jänisti ja pisti tarran päälle.
Yritän puhua kryptisesti, että en spoilaa ketään, antaen kuitenkin tarpeeksi infoa että lukeneet tietävät mistä puhun. Puhun tietenkin siitä loppupahiksesta. Siitä vahvemmasta.
Mitä tulee niihin vanhoihin tarinoihin. Ne todennäköisesti ovat ihan "oikein" tuohon nähden. Chrisisin ansiosta joitain vapauksia voidaan ottaa, koska kaikki pre-Chrisis tarinat muuttuivat "ohjenuoriksi", jotka eivät välttämättä pidä yhtä post-Chrisisin kanssa.
[ vrt. Teräsmiehen voimat, Batmanin ikä ja aloitusvuosi ]
-
Batmanin iästä tuli mieleen, että tossa Year onessahan poliisipäällikkö Gordon saa vaimonsa kanssa lapsen. Ilmeisesti se on sitten Barbara Gordon eli pre-crisis Lepakkotyttö ja post-crisis Oraakkeli.
Kuitenkin nykyisissä tarinoissa Barbara on jo aikuinen nainen ja aikaa on siis kulunut Year onesta ainakin 20 vuotta. Batmanin pitää siis olla jo hyvän matkaa yli 40.
Tietenkin tässä voi olla sama ilmiö kuin Kauniissa ja Rohkeissa, että lapset ikääntyvät aikuisia nopeammin (vai pitäisikö sanoa, että aikuisena ikääntyminen loppuu?).
Tai sitten syntynyt muksu ei ole Barbara. En muista, kun en ole pitkään aikaan lukenut enkä vielä aloittanut tuota lukemaan.
-
Jos oikein muistan (ja saatan muistaa väärin), niin Batman on uusissa sarjakuvissa 35 vuotias. Hän aloitti 25 vuotiaana ja Robin tuli mukaan pian sen jälkeen, jonka ura alkoi noin kymmenvuotiaana. Dick on nyt n. 20 vuotta (ja adoptoitu Brucelle, eli Waynen omaisuuden virallinen perijä). Uusi Robin on yli 16 vuotta (hänellä on ajokortti). Timin kertoessa Brucelle tietävänsä tämän kaksoishenkilöllisyyden hän oli 13.
Barbara sai luodin nahkaansa vuonna -90, eli pyöreät kymmenen "lukijan" vuotta Chrisiksen jälkeen. Tiedä asiasta sen enempää, mutta luulen hänen olleen tämän väliajan yhä Batgirl.
Year Onessa syntynyt muksu oli eri, ja kuoli myöhemmin. Barbara ei ole Gordoninin muksu, vaan tämän veljentytär (vaikka uusissa numeroissa vihjaillaankin, että Barbaran äiti, joka otti eron Gordonista (pahus, ku en muista etunimeä), meni naimisiin tämän veljen kanssa, vaikka odotti jo Barbaraa. Myöhemmin kummatkin tapettiin, ja tämä muutti poliisipäälikön luo).
Toivottavasti selitys meni oikein. En ole aivan varma Barbaran historiasta..
[ei, en ole Batman friikki, kuinka niin?]
Huomioitavaa on, että 60-luvulla sekä Batman että Teräsmies olivat viellä lapsia, post-Chrisis aikaa. Sen takia heitä ei Golden Agessakaan näy. He aloittavat uransa vasta joskus seiskytluvun puolella. Ja tämäkin on sitten luuloa.
EDIT: näköjään edellinen viestini on poistettu (offtopicia?), mutta pliis jättäkää tämä tähän vähäksi aikaa että kysyjä näkee vastauksen. Sitten voi poistaa, vai mitä teen?
Rami: Siirsin vain off-topic -jutut omaan ketjuunsa sillä aikaa kun lähetit vastaustasi. Valitan häiriötä.
-
Lähti juttu niin sivuraiteille, että otin nämä omaksi aiheekseen. Ja valitsin uudelle ketjulle sopivasti harhaanjohtavan nimen. ;)
Gordonien lapsi Year Onessahan oli poikavauva, muistaakseni nimeltään James junior. Post-crisis Barbara Gordon on itse asiassa syntymätodistuksensa mukaan James Gordonin veljen tytär, jonka James adoptoi (veljen kuoleman jälkeen, kai), mutta ilmeisesti jotkut tarinat ovat hieman vihjailleet siihen suuntaan, että Jamesilla olisikin ollut sormensa (okei, se ei ollut sormi, mutta ymmärrätte kyllä) pelissä.
Ja Babs ei tarkkaan ottaen ole "pre-crisis Lepakkotyttö ja post-crisis Oraakkeli", sillä hänen Oraakkeliksi ryhtymisensä ei liittynyt millään tavalla Crisikseen, ja hänen Crisiksen jälkeinen historiansa edelleenkin sisältää seikkailut Lepakkotyttönä.
Kauniissa ja Rohkeissahan lapset itse asiassa kasvavat luonnottoman nopeasti, kun taas aikuiset ikääntyvät normaalia vauhtia, mutta sitä yritetään meikkien ja hiusvärien avulla peitellä.
-
Ah. JAMES. Miten saatoin unohtaa? Niin, ja eikös Babs Batgirl -> Oraakkeli syy johdu aika pitkälti Mooren Killing Joken juoniviritelmistä? Jo se tosiasia, että Batgirlillä on oma Year One (melko hyvä jopa, btw), pitäisi todistaa että hän on yhä ja edelleen Batgirl myös post-Chrisis (ainakin jonkinaikaa). Ja uuden Batgirlin ilmestyessä Babs miettii pitkään, miten uudelleennimeää oman Batgirl tiedostonsa. (Vanha? Ensimmäinen? Lopulta päätyi muotoon Alkuperäinen).
EDIT. Kiitos että et poistanut. Ja otsikko kannattaisi ehkä vaihtaa. Tuo nykyinen tuo lähinnä Philip Dickin mieleen. Ehkä jotain jossa on sama Chrisis voisi olla parempi?
-
Kiitos että et poistanut.
Mitäh, luuletko että täällä vallitsee jokin näennäinen sananvapaus, ja toisinajattelijat lannistetaan tai hiljennetään? Pois se meistä...
Ja otsikko kannattaisi ehkä vaihtaa. Tuo nykyinen tuo lähinnä Philip Dickin mieleen. Ehkä jotain jossa on sama Chrisis voisi olla parempi?
Phöh, se on aivan loistava otsikko! Jos joku fasistivalvoja on eri mieltä, vaihtakoon sen väkipakolla! Anarkiaa!
BTW, se kirjoitetaan "Crisis".
Niin, ja eikös Babs Batgirl -> Oraakkeli syy johdu aika pitkälti Mooren Killing Joken juoniviritelmistä?
Se, että Babs ei ole enää Lepakkotyttö, johtuu luonnollisesti Killing Jokesta, mutta en kyllä tiedä, kuka keksi tehdä hänestä Oraakkelin, ja miksi. Erinomainen keksintö kuitenkin.
-
Ah. Crisis. Tiesin typottavani, mutta en onnistunut määrittelemään missä se typo oli. Hyvä minä. Ja kuitenkin onnistuin kirjoittamaan e:n enkusta. Aina voi lohduttautua sillä, että todennäköisesti eivät jenkitkään sanoja osaa oikein kirjoittaa... ja se on sentään heidän äikänkielensä :P
-
Uskallanko kysyäkään...? Mitä...on...typotus? ???
Tunnustaudun Battis ja Cattis Ja Battisgirl ihkaoikeaksi faniksi mutta en minä noin tarkasti kyllä jaksaisi miettiä kys. hlöhahmojen ikiä. Huh. Aika todellakin on sijoiltaan.
-
Typotus, eli kirjoitusvirheiden tekeminen.
-
Pre-sitä, Post-tuota ja sankarien ikä, aletaan tosiaan olla sarjakuvakeskustelun kovassa ytimessä. Nyt kun vielä saataisiin se "Kuka supersankari nostaa eniten penkistä?" -ketju aikaiseksi. ;D
Sitten ihan asiaakin, nimittäin minua on aina jäänyt tuo ikääntymiskysymys vaivaamaan. Joidenkin hahmojen kuten Wolverine tai Teräsmies kohdalla tätä seikkaa ei tarvitse miettiä, mutta Mustanaamion kohdalla tämä olisi aiheellista.
Useissa tarinoissa nähdään, kuinka joku esihistoriallinen mustis kuolee ja poika jatkaa hommia. Nykyinen mustis taasen on "mies parhaassa iässä" ja on ollut sitä jo monta kymmentä vuotta. Tämäkin sarjakuva olisi saanut uutta potkua, jos nykyinen olisi tylysti pistetty puskemaan horsmaa ja laitettu poika tai tytär tai molemmat töihin. Siitä olisi muutamankin tarinan rakennellu. Sen sijaan (muistanko oikein) perhe tapettiin ja mustis jäi kolmisin hevosen ja suden kanssa kylmään luolaan asumaan. :P
Kun meillä nyt on X-generationia ja new mutantsia ja super teenssiä ja vaikka mitä, niin pieni luonnollinen poistuma auttaisi pitämään Marvel-universuminkin hallittavissa rajoissa.
Toisaalta mietityttää, että vaihtaako Teris Lois Lanen 20 vuoden päästä uuteen pörröseen misuun. ::)
Vaadin lisää realismia supersankarisarjakuviin.
-
Teräsmies, kuten moni muukin supersankari meni naimisiin vasta 90-luvun alussa. Sarjakuvissa se on hyvin lyhyt ikä. Ja onhan niitä sankareita kuollut (harvemmin tosin sängyssä). Kolossi, ensimmäinen Flash, eka Starman, toinen Robin.. James Gordonhan on nykyään eläkkeellä!
Hassuinta sarjakuvissa on kuitenkin se, kuinka ne pyrkivät pysymään "nuorina" ja ajantasalla, vaikka hahmot eivät vanhene - ainakaan ruumiiltaan. Ja sitten saadaan niitä hassuja juttuja, kuten uusimmassa Wolverine TPB:ssä ollut Vietnam-veteraani, joka oli taistellut Loganin kanssa Aasiassa... olipaha vanha ja kurttune. Loganin hyvin säilyminen selvitettiin kivasti paranemisvoimalla, mutta se ei ollenkaan selitä, minkä takia esim. Kyklooppi on nyt niin nuorekas. On se hassua. Tosin, sehän on ikuisen elämän ohje; kinu DC:tä tekemään sinusta supersankari, ja elät ikuisesti (tai ainakin kunnes myyntiluvut vähenevät).
-
Ja onhan niitä sankareita kuollut (harvemmin tosin sängyssä). Kolossi, ensimmäinen Flash
Ensimmäinen Flash (Jay Garrick) ei ole kuollut, vaan toinen Flash (Barry Allen).
Loganin hyvin säilyminen selvitettiin kivasti paranemisvoimalla, mutta se ei ollenkaan selitä, minkä takia esim. Kyklooppi on nyt niin nuorekas.
Mutta eihän paranemisvoiman ole tarkoitus selittää Loganin nuorekkuutta, sillä se vain mahdollistaa hänen menneisyytensä venyttämisen kauemmaksi menneisyyteen, siinä missä muiden syntymävuodet siirtyvät koko ajan eteenpäin.
Peukalosääntö taitaa olla, että Ihmeneloset tekivät kohtalokkaan avaruusmatkansa 10 vuotta sitten. Alunperin IN:n oli tarkoitus voittaa kilpajuoksu Kuuhun, mutta enäänhän se ei voi pitää paikkaansa (koska 10 vuotta sitten kilpajuoksu Kuuhun oli jo aikaa sitten käyty ja voitettu), vaan matkan tarkoitukseksi on selitetty aurinkokuntamme ulkopuolella käynti tai valoa nopeampi matkustaminen, tai jotain vastaavaa.
Vastaavasti monet sarjakuvissa esitetyt historialliset tapahtumat on täytynyt hämärtää yksityiskohdiltaan. Flash Thompson on edelleen sotaveteraani, mutta ei Vietnamin sodasta. Persianlahdeltako sitten? Eipä taida sekään enää onnistua. Onneksi USA:n ulkopolitiikka on niin johdonmukainen, että melkeinpä vuodesta riippumatta joku sotatanner Flashille on aina keksittävissä...
Tuomari kuitenkin on säilyttänyt Vietnamin-taustansa aivan näihin päiviin saakka, ja miehen ulkonäköä on myös sopivasti vanhennettu. Tulevassa leffassa hänestä on kuitenkin tehty nuori mies, joten saapa nähdä, kuinka kauan Saigon vielä säilyy sarjakuva-Frankin muistoissa.
-
Aivan; Toinen Flash.
Haluatko muuten, Rami, yrittää sitten selvittää Spidergirlin? Tyttöhän tapaa isänsä nuorena pakollisessa aikamatkustusstoorissaan, ja tämä elää selkeästi kuuskytlukua. Tytön nykyaika puolestaan näyttää hyvin 90-luvun loppupuoliskolta, tai ehkä 2000-luvun alulta.
-
Nykyään Spider-Girl tapahtuu aika selvästi "nykyajassa", mutta alunperin lehdessä oli viitteitä siihen, että se tapahtuisi tulevaisuudessa, muun muassa "Cranberries Reunion"-juliste Mayn seinällä. Eli May olisi syntynyt "nykyajassa", ja Hämähäkkitytön seikkailut tapahtuisivat n. 15 vuoden kuluttua tulevaisuudessa.
Tästä johdonmukaisuuden tavoittelusta on sittemmin vaivihkaa luovuttu, koska Hämähäkkimies-lehtien nykyisestä tilanteesta on loppujen lopuksi jokseenkin mahdotonta päästä Spider-Girlin kuvaamaan tulevaisuuteen.
Aikamatkustustarinasta ei ehkä kannata vetää mitään johtopäätöksiä Spider-Girlin aikajanan suhteen. Peterin nuoruudenmaisemien 60-lukulaisuus todennäköisesti johtui siitä, että haluttiin säilyttää yhteys Pat Olliffen aiemmin piirtämään The Untold Tales of Spider-Maniin, joka puolestaan oli tyyliltään 60-lukulainen siksi, että sen konsepti oli "se lehti, joka olisi ilmestynyt samaan aikaan The Amazing Spider-Manin ensimmäisten numeroiden kanssa, jos kustantaja olisi jo heti alkuun tajunnut ryöstöviljellä hyvää ideaa".
Tarkan kronologian tekeminen on tietenkin joka tapauksessa mahdotonta, koska sarjiksissa aika kuluu tyypillisesti hitaammin kuin tosimaailmassa. Spider-Girliä on nyt julkaistu reilut viisi vuotta, ja May on tänä aikana vanhentunut korkeintaan kaksi vuotta. Siksi "nykyaika" lainausmerkeissä.
Sen sijaan, että sarjakuvien tapahtumia ja hahmojen ikiä yritettäisiin liittää johonkin tiettyihin vuosilukuihin, on parempi kiinnittää huomiota siihen, että esitettyjen tapahtumien keskinäiset aikavälit, ja hahmojen ikäerot pysyvät samoina.
Kapteeni Amerikkaa lukuunottamatta.
-
Täytyy nyt tähän mainita myös Byrnen Generations, kun hahmojen iästä tuli puhe.
Siinähän alkuperäinen idea on, että jokainen sankari on aloittanut niiden oikeana julkaisuvuonna (esim. Teräsmies 1938 ja Batman 1939).
Itse olen ihan tykännyt ajatuksesta. Ja sarjasta. Täytyy vielä metsästää GIII...
-
Ensimmäinen Generations oli loistava. Generations kakkonen lähinnä täytti ykkösessä pakosti olevia aukkoja, ja tällalailla viellä puolusti paikkaansa. Gen3:ssa ei ole enään mitään yhteistä ideaa. Koko juttu vuosisadasta toiseen ei toimi yhtään (ainakaan tähän mennessä, eikä minun mielestäni). Ja Byrne suunnittelee viellä Gen4:n tekemistä.
Mikseivät ne tajua lopettaa kun ovat voitolla?
-
Ainoa M2-sarjakuva jonka olen lukenut on suomeksi tullut Spider-Girl. Mutta siinäkin kävi ilmi että on olemassa Hämähäkkimies "toisessa ulottuvuudessa".
En muista mitään viittauksia "toiseen ulottuvuuteen" Spider-Girleissä. Alkuperäinen tarina tosin julkaistiin What If...-lehdessä, joten pohjimmiltaan se tapahtui vaihtoehtotodellisuudessa ("Entäpä jos... Pikku-Maytä ei olisi heitetty pois pesuveden mukana, kun Kloonisaaga osoittautui jättimäiseksi kasaksi höyryävää luonnontuotetta?"), mutta ainakaan suomennetussa tarinassa ei ollut sitä tyypillistä "Olen Kyttääjä ja kyttään maailmoja, joissa asiat tapahtuivat eri tavalla"-johdantoa.
Lopulta Spider-Girleissä kyllä käytiin juurta jaksaen läpi ne Kloonisaagaan liittyneet tapahtumat, jotka ratkesivat toisin kuin pääjatkumossa, mutta tietenkään missään vaiheessa ei sanottu, että olisi olemassa joku toinen todellisuus, josta Hämähäkkitytön todellisuus poikkesi.
Myöskin Mayday eli selvästi 90-lukua Alanis Morissette viittauksineen.
Miksi oletat, että Alanis Morissette -viittaus voi esiintyä vain 90-luvulla? Hän tekee vielä comebackin, saattepa nähdä!
Eli Mayn isä on Hämis joka oli aloittanut jo 60-luvulla. Vrt. Byrnen Generations.
Hämähäkkimies aloitti uransa vuonna 1962, jolloin hän oli n. 16-vuotias, joten hän olisi syntynyt vuoden 1946 hujakoilla. Spider-Girlin ensimmäisen numeron ilmestyessä 1998 Peter olisi siis ollut 52-vuotias. Jokseenkin uskottavaa, vaikka mielestäni Peter näyttää olevan lehdessä lähempänä 40:tä. Ongelmaksi muodostuu se, että aika ei kulje Spider-Girlin sivuilla yhtä nopeasti kuin tosimaailmassa. Jos Hämähäkkimiehen uran alkamisajankohdasta pidetään kiinni, Peter on nyt 57-vuotias. Muutaman vuoden kuluttua hän on jo 60, mutta näyttää Spider-Girlissä edelleen nelikymppiseltä. Raivotautisimmankin fanipojun on jossain vaiheessa vain annettava periksi.
Tosiasia on se, että jos Spider-Girlin olisi tarkoitus noudattaa samaa pakkomielteistä periaatetta kuin Generations, niin tärkeät vuosiluvut olisi tuotu siinä esille yhtä selkeästi kuin Generationsissa. Mutta näin ei ole. Sen sijaan Spider-Girlissä on tarkoitus unohtaa tuollaiset peevelin pikkuseikat ja vain nauttia siitä juupelin tarinasta, himskatti soikoon.
-
"Ja III on huonosti piirrettykin."
Yllättävä kommentti. Yleisesti monet ovat kehuneet, että parasta Byrneä vuosiin. Olen itse saanut haalituksi vain nelosen (GIII) ja siinä kuvitus oli ihan huippua. Ja tietenkin olen nähnyt kaikenlaisia väläyksiä.
Onko muuten se kansikuvista muodostuva kuva noin livenä yhtä selvä kuin mustavalkosivuissa?
Ja kyllähän se tarina tässä kolmosessa varmaan on pomppiva, kun eteen päin mennään aina sadan vuoden verran.
G4 tai ainakin jatkuva sarja olisi mahdollisesti sitten sellainen, että jokainen lehti olisi oma tarinansa ja mahdollisesti jopa yhdelle sankarille omistettu (eli vieläkin selkeämmin irrottautuisi alkuperäisestä Superman & Batman -teemasta).
Minä taas tykkäsin GII:n viimeisestä tarinasta (kuten muistakin). Byrne oli aika oivallisesti tavoittanut vanhojen Teräspoika yms. tarinoiden tunnelman. Mutta tietenkin vain mun mielipide. Pitäis joku päivä lukea noi GI ja GII kronologisessa järjestyksessä...
GIII:n viimeisessä osassa on muuten yksi sivu, joka on kokonaan piirretty tietokoneella. Enkä tarkoita niitä 3D -kuvia (aiemmissa osissa oli ainakin yksi sivu kokonaan), vaan ihan sarjakuvatyyliä. Byrne teki sen ihan hiirellä ja mun mielestä ihan ensiluokkasta jälkeä sellaiseksi. En tiedä sitten erottaako sitä muista.
-
tietenkään missään vaiheessa ei sanottu, että olisi olemassa joku toinen todellisuus, josta Hämähäkkitytön todellisuus poikkesi.
Mega-Marvel 2/2000, sivu 90, ruutu 3
Touché. Jos kuitenkin palataan alkuperäiseen lausuntoosi:
Mutta siinäkin kävi ilmi että on olemassa Hämähäkkimies "toisessa ulottuvuudessa".
Löytämässäsi ruudussahan Spiraali viittaa omassa ulottuvuudessaan oleviin Ihmenelosiin, mutta ei mainitse sanallakaan Hämähäkkimiestä. Eli missä oikein käy ilmi, että on olemassa Hämähäkkimies "toisessa ulottuvuudessa"? (Nyt minä vain kiusaan sinua. Tiedän jo, missä se käy ilmi...)
GII:n viimeisen osan loppuratkaisu oli se joka minua ällötti. Siis kuusi viimeistä sivua. Pitääkö perustella?
Joo, pitää. Jos oletetaan, että X on saanut aikaan enemmän hyvää kuin pahaa, niin eikö herra ja rouva Y:n päätös ole moraalisesti oikea, suorastaan sankarillinen? Ja minulle se toi elävästi mieleen The Man of Steelin prologin, ja se ei ole koskaan huono asia.
-
Pukkia odotellessa joulukysymys: Yhdistä Kiirastulen kerubit (ts. Päivä lainvartijana-sarjan alkuperäisjulkaisu) ja Teräsmies.
-
Pukkia odotellessa joulukysymys: Yhdistä Kiirastulen kerubit (ts. Päivä lainvartijana-sarjan alkuperäisjulkaisu) ja Teräsmies.
Pitääkö yhdistää tarina vai tuo "jengi"?
-
Tarina on oleellisempi, tai siis sen tekijä.
Joulun kunniaksi vihje: Barks on Päivä lainvartijana-sarjan käsikirjoittaja, mutta hän ei liity kysymykseeni...
-
Se, että Babs ei ole enää Lepakkotyttö, johtuu luonnollisesti Killing Jokesta, mutta en kyllä tiedä, kuka keksi tehdä hänestä Oraakkelin, ja miksi.
Olisiko tuo ollut Chuck Dixon? ;D
Ei sentään tässä tapauksessa, vaan Barbara Gordonista, ainoasta oikeasta Lepakkotytöstä, Oraakkelin muokkasi John Ostrander, enemmän tai vähemmän kulttimainetta saavuttaneen Suicide Squad -lehden 23. numerossa vuonna 1990...
http://image.milehighcomics.com/istore/images/fullsize/83407045856.23.GIF
-
Pukkia odotellessa joulukysymys: Yhdistä Kiirastulen kerubit (ts. Päivä lainvartijana-sarjan alkuperäisjulkaisu) ja Teräsmies.
Eipä minua yleensä nämä Akkari-jutut kiinnosta, mutta tämä sai minut niin ymmälleni, että oli pakko ottaa selvää. Olen pahoillani, jos tämä olisi pitänyt ratkaista pelkästään oman muistinsa tomuisia lokeroita tonkien.
Alkuperäisen "Päivä lainvartijana"-sarjan piirsi Barksin tarinasta Tony Strobl (Daan Jippes on tehnyt siitä uusintaversion, mikä johti minut hetkeksi harhaan):
http://coa.inducks.org/coa/c1/issue.php/0/fi/AA1973-04
Toy Strobl opiskeli aikoinaan Cleveland School of Artissa, jossa hän kerran auttoi paria koulukaveriaan erään sarjakuvahahmon kehittelyssä. Kaverit olivat Jerry Siegel ja Joe Shuster, ja hahmo oli Teräsmies:
http://art-bin.com/art/strobleng.html
Vesa muuten, tuo kysymyksenasettelusi rassaa minua. Vasta nyt tajusin, ettet tarkoita "mitä saadaan, kun yhdistetään X ja Y?" ("Yhdistä Wolverine ja Batman. Vastaus: Darkclaw!"), vaan "mikä yhdistää X:ää ja Y:tä?". Kysymyksen esittäminen kysymyksen muodossa on yleensä hyvä idea...
-
Pukkia odotellessa joulukysymys: Yhdistä Kiirastulen kerubit (ts. Päivä lainvartijana-sarjan alkuperäisjulkaisu) ja Teräsmies.
Tämä liittyy tarinan puhtaaksipiirtäjään Daan Jippesiin. Jippeshän oli armeijan jälkeen Uitgeversin (kustantaja) palkkalistoilla taittajana. Jippes pääsi tänä aikana piirtelemään Uitgeversin lehtiin kuvia ja näihinhän kuuluu Teris! Olinko oikeassa?
-
Aika hyvin keksitty tuokin, mutta tarkoitin nyt sitä aivan alkuperäistä versiota, jonka piirsi Tony Strobl (http://art-bin.com/art/strobleng.html). Vastaus löytyy klikkaamalla kyseiseen artikkeliin... (http://art-bin.com/art/strobleng.html) ja on hämmästyttävä
-
Ja Welzu: Vuosissa 1997 (GII) ja 1999 (GI) on kronologinen virhe koskien Vihreää Lyhtyä. OK, se on helppo selittää pois.
GII:n viimeisen osan loppuratkaisu oli se joka minua ällötti. Siis kuusi viimeistä sivua. Pitääkö perustella? Tylsää muuten koittaa olla spoilaamatta. Joo, vanhanaikainen Smallville-fiilis oli muuten ihan OK.
Sanoisitko sivunumerot tosta Vihreästä Lyhdystä, niin löydän helpommin mitä tarkoitat. Halin ryhtymistä Lyhdyksi, mikä ei oikeastaan ole moka, kun Lyhytyjä on aina enemmän kuin vain yksi.
No ehkä ymmärrän mielipiteesi tuohon GII:n loppuun. Toisaalta juuri se oli ihan piste iin päälle siinä vanhojen tarinoiden tunnussa. Koko se kronoskooppi juttu oli niin vanhojen Teristen (ja ehkä enemmän Teräspoikien) tapainen juttu.
Täytyy myös muistaa, että vanha DC oli tarinoiltaan ehkä naiivimpi kuin Marvel ikinä. Joten tuo ratkaisu sitä vasten tuntuu ihan loogiselta. Nehän on sankareita. Ja samalla Bruce sai lisää lohtua vanhempiensa menetykseen (=eivät kuolleet turhaan).
-
Just. Tota mä vähän aattelenkin. Luultavasti siinä on käyny just noin, että Byrne keksi tehä Halista Lyhdyn vasta kakkosessa. Mutta niin kuin itsekin sanoit, ongelma on helppo selittää pois, kun Lyhtyjä on muutenkin paljon (Green Lantern corps) eli mikään ei estä Kylea ja Halia olemasta samaan aikaan Lyhtyjä.
TPB:ssä muuten Byrne on korjannut sen Teräsmiehen selityksen, miksi se pystyi auttamaan Nightwingiä Aaverajalta. Eli syyhän on Teräsmiehen tahdonvoima (sama, millä Byrne selitti mm. Teriksen lentokyvyn) eikä suinkaan supervoimat.
Mutta jos palataan aluperäiseen ikäasiaan. Niin onhan Ihmenelosissakin aika kulunut. Franklin on syntynyt, ollut vauva ja kasvanut muutaman vuoden ikään (5?). Purppuranoidan ja Visionin muksut ehtivät kai vuoden tai kahden ikäisiksi ennen kuin ne pistettiin pois jatkumosta.
Eilen lueskelin taas ennen nukkumaan menoa tota War & Rememberancea ja siinä mietin sitä sääntöä, että esim. Ihmenelosten avaruuslento oli vajaat 10 vuotta sitten. Ja muut Marvel sankarit tuli sen jälkeen. Ilmeisesti siis kaikki tarinat liikkuvat ajassa eteenpäin koko ajan. No tuossa W&R:ssä Kapu mainitsi olleensa peruskoulussa 1930 -luvulla. Vuonna 1980 se oli vain 50 vuotta sitten (ja Kapu olisi siis vain n. 65 vuotias). Nyt se on jo 70 vuotta ja Kapu olisi vähintään 85 v. Ja Kapun jäähorros kesti melkein 40 vuotta. Mutta 60 -luvulla (Marvelin alkuaikoina) Kapu oli poissa vain noin vuosikymmenen.
Siis kunhan jorisen. 8)
-
Jep. War & Rememberance on kokoelma Captain America lehdistä 247-255 eli Sterin ja Byrnen, kausi. + kuusi sivua Byrnen lyijykynäsivuja väritettynä numero 256 varten (Stern ja Byrnehän lopetivat Kapun teon 255:een protestina toimituksellisia muutoksia kohtaan).
Niitä pre-Marvel Captain America seikkaluja on tullut vastaan erinäisillä golden-age -keskustelupalstoilla ja näyttävät aika hauskoilta (ne mitä olen nähnyt on tehnyt joku muu kuin Simon&Kirby).
Ja huomasin, että tuossa mun Kapun jäähorros jutussa on Marvelin jatkumoon kohdistunut virhe. MU:ssahan Kapteeni joutui jäihin vähän ennen sodan loppua, kun todellisuudessa Kapteeni taisteli omassa lehdessään vielä sodan jälkeen 50 -luvullakin, kunnes lehti lopetettiin. Ilmeisesti se sodan jälkeen toiminut Kapteeni Amerikka oli nykyisen MU:n jatkumon mukaan joku muu (lähde: Byrnen UGO -kolumni).
Ja vielä iästä. Tossa Crisiksessä oli kiva huomata, että Earth-2 Teris oli vanhentunut melko normaalisti. Ja jos oikein tajusin, niin Earth-2 oli DC:n golden age sankareiden maailma, eli se Teris oli melkein alkuperäinen.
-
Tahdon jättiläisnatsirobotteja joita Punakallo ohjaa.
Kelpaako Punakallo, jolla on robottikäsi? Sitten suosittelen tammikuussa ilmestyvää "Captain America Lives Againia", johon on koottu nykyisen CA-lehden numeroissa 17-20 julkaistu tarina. Sopii tähän aiheeseenkin, nimittäin siinä Kapu herää jääkalikkansa sisältä maailmaan, jossa natsit voittivat toisen maailmansodan, ja Punakallo hallitsee Amerikkaa.
-
Sitten suosittelen tammikuussa ilmestyvää "Captain America Lives Againia", johon on koottu nykyisen CA-lehden numeroissa 17-20 julkaistu tarina.
Tuosta tarinakokonaisuudesta, jonka oli alun alkaen tarkoitus useiden muiden kuukausittaisiin Marvel-nimikkeisiin päätyneiden stoorien tavoin ilmestyä täysin erillisenä minisarjana jopa vuosia taaksepäin, vastasivat muuten Dave Gibbons sekä Lee Weeks, joten näihin Chuck Austenin ja kumppaneiden "ajankohtaisiin" tulkintoihin kyllästyneille Captain America -lehden lukijoille lienee tarjolla selkeästi mielekkäämpi vaihtoehto. Ja eikös Rautamiehestäkin olla nykyisin muovaamassa eräänlainen Pohjois-Amerikan kansoja terrorismilta sekä muilta ulkopuolisilta vaaroilta varjeleva, hallituksen käskyjä hieman penseästi vastaanottava panssaroitu sotilas?!?
-
Minä TYKKÄSIN siitä modernista tulkinnasta. Sitä oli kiva lukeakin, kun se ei ollut pelkästään patrioottista pauhua ilman suurempaa sisältöä. Niissä numeroissa yksi viiva kuusitoista oli kunnon ASIAA, ja ainakin minusta niissä loisti läpi mies joka osasi ajatella omalla päällään eikä vain aivottomasti toistaa propagandakoneiston lauseita.
Mitä luulette, tuleeko Austen takaisin tämän Punakallo-jutun jälkeen (jutun, jonka henkilökohtaisesti havaitsin hyvin tylsäksi. Huomasin jopa kannustavani Punakalloa. En pitäisi sitä kovin hyvänä juttuna tässä genressä).
-
Jukka, jos Punakalloa epätoivoisesti ikävöit, niin katsastapa tämäkin vain muutaman päivän kuluttua ilmestyvä kirjanen...
AVENGERS VOLUME II: RED ZONE TPB (http://www.marvel.com/comics/trades/detail.htm?id=288)
-
Mitä luulette, tuleeko Austen takaisin tämän Punakallo-jutun jälkeen?
Ei ainakaan näillä näkymin, koska Steve Rogersin elämää ohjailee jatkossa mies, joka kykeni paljastamaan "totuuden"...
CAPTAIN AMERICA #21 (http://www.marvel.com/comics/onsale/onsale.htm?id=225)
Kapun sooloilua saamme ilmeisesti mainosten perusteella seurata myös suomen kielellä Megan sivuilla heti ensi vuoden puolella. Vai viitattiinko niissä sittenkin Millarin ja Hitchin Ylivertaisiin...
-
En ole Totuutta lukenut, mutta jos oikein ymmärrän selostuksista, niin ei kovin patrioottiselta kuulosta. Ainakaan sellaiselta "Se on Amerikka, paras maa maailmassa, ja siinä ei ole mitään vikaa, ei nyt eikä koskaan. Im so proud to wear this flag." Ei patrioottisuudessa mitään, mutta ärsyttää kun jenkeistä puhuttaessa se tarkoittaa sitä että eletään laput silmillä.
Ainakin pystyin ymmärtämään Austenin käsikirjoittamaa Kapua. Toivottavasti pystyn ymmärtämään tätä versiota; sitä henkilöä, joka kässäsi sen Punakallo-johtaa-Amerikkaa tarinan, sitä en todellakaan ymmärtänyt.
Ja nyt vaahtoan. Unen puuteta, pitäis mennä nukkuu..
-
Meni ostoslistalle mutta suositelkaa sarjakuvia joissa on jättiläisnatsirobotteja.
Kelpaisiko tämä DC Comicsin Elseworlds-konseptia hyödyntävä minisarja, vaikka natsit onkin korvattu eräällä toisella valtaa tavoittelevalla ryhmittymällä...
Transformers & G.I. Joe #1 (http://www.thefourthrail.com/reviews/critiques/090103/transformersgijoe1.shtml)
-
Voi jeesus. Luettuani tämän aiheen rupesi ihan itkettämään se mitä on jäänyt/jää näkemättä kun on typeränä ihmisenä ollut harrastamatta sarjakuvaa muutamaa kuukautta kauempaa.. :-[
Ja vielä enemmän se että en ymmärtänyt noista posteista puoliakaan. :)
Anteeksi, lupaan olla kiltimpi poika jatkossa. Täytyy ruveta tuhlailemaan rahaa vähän enemmän...
-
Parissa kohden näkökulma olisi voinut olla laajempikin, mutta hyvä teksti yhtä kaikki.
Hahmojen staattisuus on melkoinen riesa, en itse edes lapsena pitänyt tarpeellisena, että sankarit olisivat itseni ikäisiä. Oli paljon mielenkiintoisempaa seurata X-miehiä 1984, kun nämä ajoivat partaa ja pohtivat parisuhteitaan. Vanhin hahmoista, Ulvoja, oli aina sympaattisin. (Tiedän, että Wolverinen ikä voi nykyisin olla vaikka mitä, tuolloin asia ei ollut vielä oikein selvä.)
Mangan etulyöntiasemaa aikakäsityksen suhteen käsitellään hieman, mutta siinä suhteessa olisi voinut pohdintaa olla enemmänkin. Nytkin lehtihyllyillä on Naruto, joka pohjimmiltaan on tyypillinen kasvutarina. Päähenkilö kasvaa iän mittaan myös fyysisesti, lukijan mukana. Esimerkkejä riittäisi enemmänkin.
Itsekin hylkäsin supersankarisarjakuvan jossain 1990-luvun loppupuolella ja sarjat, kuten Maison Ikkoku viehättivät suuresti. Siinä päähenkilö kulkee elämässään eteenpäin ja tarinassa oma, merkittävä osuutensa on vuosittain toistuvissa tapahtumissa.
Sittemmin olen laajentanut lukemistoa jälleen supersankareihin, vaikka X-miehiä tuli seurattua säännöllisesti katkon ajankin.
-
En ole varma, saisiko mangan puolelta edes muuta kuin vertailukohtaa tähän aiheeseen. On mangan puolellakin paikoillaan pysytteleviä kertomuksia, mutta manga ei kulje samalla tavoin tekijältä toiselle kuin kustantamoiden omistamat hahmot Yhdysvalloissa. Toimituksellinen näkemys saattaa vaikuttaa toki manga-sarjoihinkin merkittävästi.
-
Hyvä artikkeli tosiaan. Etenkin Franklinin osuus ajan "hidastumiseen" on mielenkiintoinen. Mutta jäi mietityttämään tämä pätkä:
Marvel haluaa pitää hitaasti kulkevan ajan voimassa, vaikka oikean ajan vallitessa lehdet myivät paremmin kuin koskaan sen jälkeen.
Jos oikein tulkitsin, niin Marvel kulki "reaaliajassa" ainakin jonnekin 70-luvulle saakka. Tokihan 60-luvun loppuun mennessä Marvel nosti markkinaosuuttaan, mutta ainakaan mun tietojeni mukaan ei ihan ennätyslukemiin menty. Etenkin, kun 70-luvulla tuli vähän taantumaa. Käytännössä jo 80-luvulla taidettiin taas päihittää 60-luvun lopun hyvät lukemat ja 90-luvulla mentiin sitten tähtitieteellisiin lukemiin. Ehkä jenkkilehtien myyntiluvuista ja -kausista voisi myös tehdä jonkun jutun.
-
Jos nykyiset Marvel-hahmot elävät aikakuplassa jonka Franklin Richards on luonut ja saavat sen joskus selville niin siinä on ainakin reitti Marvelille päästä eroon liudasta hahmoja (sankarit päihittävät Franklinin ja lopussa Wolvie tappaa Franlinin kynsillään ja viimeinen ruutu on täysin valkea) ja aloittaa tyhjältä pöydältä eli tehdä Ultimatesista pääversumi.
Hahmojen ikääntymistä on nähty mm. R-X 10/85:ssä (Days of Future Past kaiketi) jossa Franklin oli aikuinen ja Wolviellakin oli jo harmaata hiuksissa ja samoiten Kolossilla ja muutkin olivat jo aikalailla vanhentuneita (Maggis oli kumma kyllä elossa) paitsi Tajunta oli siinä Marvelissa joka käsitteli tapahtumia ennen R-X 10/85:ssä nähtyä aika nuorekas mutta tuokin tarina on taidettu haudata jonnekkin. What If-lehdessä jossa Feenix ei kuollutkaan ja joka käsitteli DoFPia myös kaikki hahmot olivat nuoria ja Rachel oli vauva vielä.
-
...aloittaa tyhjältä pöydältä eli tehdä Ultimatesista pääversumi.
Tuskin lienee tapahtumassa sillä Marvel on ilmeisesti useampaankin kertaan ollut tekemässä lopun Ultimate-universumista. Viimeksi Ultimate-universumin pelasti Quesadan mukaan Jeph Loeb saamallaan idealla.
-
Days of future past sijoittui vuoteen 2013, joka on tulossa viiden vuoden päästä. Huhujen mukaan Marvel suunnittelee jotain tähän liittyvää sille vuodelle. Se on myös Äksien 50-vuotisjuhlavuosi.
Jaa että hahmot vanhentuisivat 5:ssä vuodessa sen verta että Wolviella olisi harmaata hiuksissa jne? Helppohan se olisi kyllä tehdä sinällään "pienellä" hyppäyksellä ajankulussa mutta vaatisi aikalailla muutoksia hahmoihin sillä Jean Grey on kuollut ja Feenix-voima suihkailee pitkin avaruutta (mutta äkkiäkös Marvel taasen herättää Jeanin henkiin Feenixinä ja sitten Jean nai Kyloopin ja saavat Rachelin jne) ja Tajunta on telekineetikko tätä nykyä ja muutama muu seikka eroaa Rachel Summerssin tulevaisuudesta.
-
Kitty liittyi R-X:ään vuonna 1980 ollessaan n. 13-vuotias ja Uudet Mutantit tulivat kuvioihin mukaan vuonna 1982 ja Franklin Richards oli tuolloin n. 8-9-vuotias mutta tänä päivänä Kitty ja elossa olevat Uudet Mutantit ovat siinä 20-25:den ikävuoden nurkilla kun taas Franklin ei taida olla vielä edes kahtatoistakaan täyttänyt.
Tri Strange on syntynyt vuonna 1930 eli oikeassa ajassa olisi lähes 80-kymppinen ja silti heiluu vielä mukana eikä näytä olevan edes 50 vuotta mennyt rikki.
-
Tätä aihetta ja näytä hauska sarjakuvaruutu-aihetta sivuten oheisessa kuvassa voidaan nähdä hiukka irvailua siihen suuntaan että Franklin ei ole paljoa ikääntynyt vuosien saatossa.
Boom Boom-parka sinällään kun odotuksesta tullee pitkä.
-
X-men on joko sotkenut hauskin sarjakuvaruutu-ketjuun tai sankarien ikään tai harvinaista kyllä muistaa ihmeneloset 4/83 vai 84 Byrne-tarinan joka on muistaakseni koottu myös egmontin kovakantiseen.
Eli lapsuuden loppu jossa äidinrakkaus saa Franklinin jälleen muokkaamaan aikaa ja paikkaa.
Kasvaa aikuiseksi ja lapseksi taas.
Tai sitten tämä on käsittämättömin onslaught/heroes reborn viittaus koskaan.
-
En tuosta saanut mielleyhtymää tähän aiheeseen.
Nuo olivat siis huumorisarjan loppuruudut, ja sarjassa ehdotettiin Boom Boomille poikaystäviä, ja tarjottiin ensin Marvelin tavoitelluimpia poikamiehiä.
Sivuaa hiukan tätä aihetta mutta totta että on pääasialllisesti liittyy näytä hauska sarjakuvaruutu-ketjuun.
-
Marvel on sinänsä tämän sijoiltaan olevan ajan kanssa DC:tä paremmassa asemassa, että Marvelin kulta-ajan sankarit ovat enimmäkseen toisen viulun soittajia Kapteeni Amerikkaa ja ehkä Namoria lukuun ottamatta. Sitä paitsi Marvelin atlantilaislaiset taitavat nykyisenkin tarinakaanonin mukaan elää yli satavuotiaiksi, joten jatkumosta ja ajan kulumisesta kiinnostuneet voivat pitää Namorin nuorekkaana vielä kauan ja tarpeen vaatiessa sopivasti häivyttää taka-alalle hänen maailmansodan aikaiset edesottamuksensa.
Kapun kanssa ollaan sen sijaan joskus kiintoisassa tilanteessa. Hänestä puhuttaessa sodan unohtaminen on vaikeaa. Minkähänlaiseksi Kapteenin historia on kääntynyt parinkymmenen vuoden kuluttua, jos hänestä vielä jossain muodossa silloin tarinoidaan?
-
50-luvulla lyötiinkin sitten selvästi jarrua päälle.
Tuskin kovin moni kuvitteli että lehti ilmestyisi kovin monta vuotta kun ne aikoinaan julkaistiin.
-
Enkeli sanoi Scottin ja Jeanin häiden alla että tuleva hääpari on tuntenut toisensa (yli) kolmekymmentä vuotta ja muutama vuosi myöhemmin Operation: Zero Tolerancessa Jean mainitsee Scottin iäksi 25 vuotta.
-
Scott tuntuu olevan samanikäinen kuin Peter Parker. Ja muistaakseni niin on joskus viitattukin. 90-luvulla löytyy paljon viitteitä Peterin iästä ja siitä kuinka paljon aika on kulunut. Esim. Kloonisaagassa kerrotaan oikeudenkäynnissä melko tarkasti kuinka kauan on kulunut Kravenin kuolemasta, tosin aiemmin viitattu 2 viikkoa jotka Peter oli kadoksissa, onkin nyt yhtäkkiä "useampia viikkoja". Tosin tällä saatetaan viitata myös lisäksi siihen kun Hämis oli päätynyt hullujen huoneelle HM:n numerossa 12/1990 nähdyssä tarinassa samoihin aikoihin.
Alunperinhän Stan Lee suunnitteli, että Peter Parker, X-Miehet ja Johnny Storm kasvaisivat samaan tahtiin, mitä ovatkin osin tehneet, ainakaan suurempia ristiriitoja ei löydy. Scottin ikään on viitattu enemmän 2000-luvulla (esim. uusin suomi numero.). Johnny, Peter ja Scott eivät ole vanhentuneet 90-luvulta ollenkaan. Kaikki ovat ylittäneet teini-iän ja ovat nykyään "nuoria aikuisia".
Sen sijaan Peto tuntuu olevan n. 30 vuotias, ja Stan Lee on viitannutkin, että hän oli X-Miehistä alunperinkin muutaman vuoden vanhempi ja kypsempi, mikä selittää myös lupsakamman ja päättäväisemmän luonteen. X-Men Evolution sarjassa ja 3. elokuvassakin Petohan esiteltiinkin sukupolven vanhempana. Jäämies on alkuperäisistä RX:n jäsenistä epäselvin, koska hän ei näytä vanhentuneen päivääkään, kun taas Enkelin voi helposti kuvitella olevan samaa ikäluokkaa Scottin kanssa.
Olen aina nähnyt Marvel Universumin ikähaarukan niin, että samaan ikäluokkaan kuuluu Möykky, Tony Stark ja Tohtori Outo yms. ja sitten on kolme muuta ikähaarukkaa, jotka ovat ns. teinit/lapset (Runaways, Young Avengers ja Ihmenelosten lapset yms.), vanhempi nuoriso (yllämainitut) ja vanhemmat/epäselvät/yms. (Wolverine, Xavier, Steve Rogers, Namor ja kaikki muut edellisiä vanhemmat.).
Mutta milloin oikeastaan Wolverine syntyi? Minusta tuntuu, että heti kun Marvelilla kerrotaan kuinka kauan Wolverine on ollut "olemassa" (ikä käsitettähän on hankala soveltaa Wolverineen), on tiedossa koko mutanttien ja supersankareiden historia. Vaikka Wolverine tosin ei ollutkaan ensimmäinen mutantti, vaan Doctor Nemesis, ja sen jälkeen Namor. Asgardin ja muiden täysin kuolemattomien ikuisuuksia olleiden syntymää olisi liian hankala määrittää, kun useimmat niistä on ollut ikuisesti.
-
Bobby on pari vuotta vastaavasti Scottia, Jeania ja Warrenia nuorempi, kun Hank on sen pari vuotta vanhempi. Bobbyn 18-vuotispäivää on vietetty 60-luvulla. Olen täällä muistaakseni maininnut numeronkin.
Bobbyn synttärit oli numeron 30 tietämillä.
Kitty muuten on tainnut viettää 16-vuotis synttärit kahdesti (Xissä ja Excaliburissa).
Mutta milloin oikeastaan Wolverine syntyi?
Jos sanoo Loganin olevan n. 150-vuotias (reaaliajassa) ei ole kovin väärässä.
Jean, Johnny ja Peter olivat samaan aikaan collegessa 60-luvulla.
-
En muista yhtään Kittyn synttäriä, mutta Excaliburissa hänen sanottiin olevan 18.
16 vuotta tuii Excaliburissa täyteen hiukan sen jälkeen kun se paha Saturnyne teki Courtney Rossista atomeja ja ollessaan 16-vuotias seurusteli Pete Wisdomin kanssa joka oli kymmenen vuotta vanhempi ja tuossa ei ollut Marvelin mielestä mitään pahaa (kummallisia nuo britit).
-
Minun muistini mukaan Kitty oli 18, kun oli Peten kanssa sillai. Ja nimenomaan siksi. Eivät jenkit hyväksyisi 16-vuotiaan seksisuhdetta sarjakuvissa.
Excalibur #24ssä oli 15-vuotis synttärit ja Wisdom tuli kuvioihin mukaan reilut 60 numeroa myöhemmin. UXM #379 taasen vihjaa että Kitty oli juuri yli 16 vuotta eli Kitty oli alaikäinen Excaliburin aikaan. Vasen käsi(kirjoittaja) ei tiedä mitä oikea käsi(kirjoittaja) tekee.
-
Ehkä suhteen laatu on retconnattu. Onhan Kitty taas Excaliburin jälkeen selvästi noin 16-vuotias.
Tuntuu että Excaliburin tapahtumat on kokonaan unohdettu jatkumosta pieniä poikkeuksia (esim. Sat-Yr-Nin) lukuunottamatta. Excaliburissa Feenix-entiteetti sanoi että Rachel on ikuisesti sidottu Feenixiin mutta kuinkas on käynytkään? Eka menettämiskerta matkalla tulevaisuuteen selittyy Rachel-Feenixin henkiinheräämisellä Tuhon hallitsemassa maailmassa kun ei ole kuin yksi Feenix mutta War of the Kingsissä tapahtunut menetys taas sotii Excaliburissa nähtyä vastaan.
-
Kun Marvelsumissa matkustetaan ajassa päädytään yleensä vaihtoehto-aikaan kun taas DCversumissa pompitaan siinä yhdessä ja samassa aikavirrassa (poikkeuksia (mm. nyk. Terästytön ensi tapaaminen Legioonalaisten kanssa) lukuunottamatta).
-
Marvel-aika: Hämis upotti Juggiksen betoniin kuukausia sitten.
DC-aika (pre-FP): Teris kuoli vuosia sitten.
Onneksi amalgaami-tarinat eivät lukeudu kummankaan firman kaakoniin tai ajan käsitys olisi vielä hankalampaa.
-
Proteus kuoli 1990-luvun ajanlaskun mukaan 1987 (katso kuva) kun taas Feenix sattui kuolemaan 1980 (alkup. hautakiven mukaan).
-
Alunperin Rogue vs Ms Marvel erä 1 piti tapahtua vuonna 1979 mutta lehti peruutettiin ja yhteenotto tapahtui vasta vuonna 1981 kuuluisassa Avengers Annualissa (ja vuoden 1992 Marvel Superheroesissa nähtiin koko tapahtuma) eli jos mennään alkup. ajanlaskun mukaan niin ottelu kesti aika kauan.
-
New Mutantseissa vuoden 2011 lopulla sanottiin että Inferno tapahtui 4 vuotta sitten (eli joskus vuoden 2007 aikana) vaikka tarina tapahtui oikeasti (kohtapuolin) 25 vuotta sitten.
Tuo selittää osaltaan miksi se olikin Jean Grey joka kuoli kuussa vajaat 35 vuotta sitten eikä Feenix. 1990-luku on näemmä pääsääntöisesti haudattu.
-
All New X-menin mukaan 1990-luvun tapahtumat ovat tapahtuneet.
*miettii miten vuosikymmenen seikkailut saadaan tapahtumaan parissa vuodessa*
-
Pre-Crisis-Maa-2:lla aika kulki eri tahtiin kuin Maa-1:llä, eli reaaliajassa. Tuohon viitattiin America vs. Justice Society -minisarjassa, jossa JSA kertoi julkisesti oikeussalissa Maa-1:n olemassaolosta.
Tuli ilmi myös täällä niissä harvoissa Maa-1sen ja Maa-2sen yhteistarinoissa.
-
Ensi viikolla ilmestyvässä Amazing Spider-Man ykkösessä kerrotaan että Pete on ollut Hämiksenä 13 vuotta Marvel-aikaa. Eli Parker on 28-vuotias.
Koittaisivat nyt pitää homman tämmöisenä.
Muistelisin että olisin sanonut saman iän itsekin täällä jossain sen laskettuani.
Se perustui mm. siihen että se täsmäisi ns. yksi oikea vuosi on yhtä kuin x määrä Marvel ajassa.
Tämä herättää taas pienen innon tehdä tänne se Hämähäkkimiehen aikajana joka antaisi osviittaa sekä hahmon tärkeimmistä hetkistä että siitä mihin ikään ne sijoittuvat. Se nimittäin olisi nyt "oikeasti" looginen.
-
1960-luvulla Kyklooppi ja Hämis olivat ~samanikäisiä kun taas sitten 1980-2000 Kyklis oli kolmenkympin tuolla puolen ja Hämis ~25 ja nykyään Hämis (siis PP ei OO) tuntuu olevan pikkasen yli 2kymppinen ja Kitty on samaa ikäluokkaa.
Eipä Ihmenelkutkaan vanhene yhtään oikeastaan (päinvastoin oikeastaan, Susan Richards voisi yhtähyvin olla 25-vuotias eikä ~40-vuotias) vaikka ovat seikkailleet jo ~50 vuotta. Toki Nelkkujen ikiä on muokkailtu aika usein (esim. Reedin ja Susanin ensikohtaamisessa hahmojen iät).
-
13 hämisvuodesta 10 tai 11 on tapahtunut ennen vuotta 1973.
No kuiteskin. Loogisempi tämä silti on. Iän ei ole koskaan tarvinnutkaan olla tarkka kuin Raamatussa, mutta tämä on tarkin ikä aikoihin ja se täsmää teorioihimme.
1960-luvulla Kyklooppi ja Hämis olivat ~samanikäisiä kun taas sitten 1980-2000 Kyklis oli kolmenkympin tuolla puolen ja Hämis ~25 ja nykyään Hämis (siis PP ei OO) tuntuu olevan pikkasen yli 2kymppinen ja Kitty on samaa ikäluokkaa.
Eipä Ihmenelkutkaan vanhene yhtään oikeastaan (päinvastoin oikeastaan, Susan Richards voisi yhtähyvin olla 25-vuotias eikä ~40-vuotias) vaikka ovat seikkailleet jo ~50 vuotta. Toki Nelkkujen ikiä on muokkailtu aika usein (esim. Reedin ja Susanin ensikohtaamisessa hahmojen iät).
Ihmenelkuissa hämää tosi paljon se Reedin kampaus. Onko muuten sille annettu sarjakuvissa sama selitys kuin elokuvissa? Miksi Stan ja kumppanit alunperin piirsivät Reedin tuon näköiseksi?
Onko tuohon 60-lukuun jokin vahvistus?
Minä olen aina elännyt maailmassa jossa Hämis on samanikäinen kuin Kyklooppi, ja Kitty taas on seurannut minun iällistä kehittymistäni. Kasvoinhan yhtä matkaa hahmon parissa, ja siksi se onkin suosikkini. Haluan myös mielessäni ajatella että Kitty on nyt ehkä vähän päälle 20 ja että itse olisin Scottin/Peterin ja Kittyn välissä iällisesti nykyään.
Hei! Olikos se Constantine joka todella vanheni sarjakuvan mukana?
-
X-miehet valmistuivat high schoolista tasan vuosi ennen Peteriä, X-Men # 7, Sept. '64.
Peter, Flash ja Liz valmistuivat Amazing Spider-Man # 28;ssa, Sept. '65
Jäämies lienee poikkeus sillä tämä tuntuu olevan ikuinen 16-kesäinen (eipä tosin tekijät Kittyn kohdalla välttämättä muista että tämä on jo täysikäinen).
Hassua on kyllä lukea lehdestä että tapahtuma joka nähtiin vuosikymmeniä sitten tapahtui nykyään vuosi-pari sitten (eipä tosin uudemmatkaan tarinat saa sen hellempää käsittelyä, esim. Av vs X tuntuu joskus tapahtuneen pari kuukautta sitten).
-
Jäämies lienee poikkeus sillä tämä tuntuu olevan ikuinen 16-kesäinen (eipä tosin tekijät Kittyn kohdalla välttämättä muista että tämä on jo täysikäinen).
Kyllähän Jäämies nähdään collegessa jo 1980-luvun tarinoissa ja Tekijä-X:n oman lehden ensimmäiseen numeroon mennessä hän on ehtinyt jo työelämään (ks. Ryhmä-X 3/1990). Mutta voihan se olla, että Bobby on nuortunut jälleen, en ole niin viime aikoina kiinnittänyt huomiota.
-
Mutta voihan se olla, että Bobby on nuortunut jälleen, en ole niin viime aikoina kiinnittänyt huomiota.
No on vanhempi kuin menneisyyden minänsä mutta muuten on teini.
Hyvä esimerkki on Corsair, pojat ovat kolmenkympin korvilla eli isäpapan pitäisi oleman viidenkympin korvilla (vähintään) mutta eipä taida olla edes neljääkymmentä täyttänyt.
-
Synnin retconnien mukaan Bruce Bannerista tuli Hulk 13 vuotta sitten ja Skrullit kävi vierailulla vuosi sitten (jälkimmäinen oli toki A+Xssä), jotenkin tuntuu että Marvelin isot eventit tapahtuvat useammin kuin Mxyptlk kävi Teristä kiusaamassa (ainakin Damage Controllilla riittää töitä). Ensi vuoskymmenellä (ilman totaalista reboottia) esim. Kapu Amerikka oli 70 vuotta jään sisässä ja Feenixin kuolema tapahtui viikko sitten jne.
-
Onkos kukaan lukenut näitä 100th anniversaryjä? Idea on että kuvitellaan millainen Marvel U on vuonna 2061.
Ihan ok luettavaa (ellei välitä että hyppää ns. tarinan loppuvaiheille) mutta Hämis (ja Hämikseen liittyvät hahmot) ei ole vanhentunut yhtään kun taas Nelkkujen jäsenet ovat vanhentuneet (ei toki paljoa) ja Xt ovat vanhentuneet jonkin verran.
-
Ja äksiin on tullut uutta porukkaa.
Tottakai mutta lopussa heidät sitten pyyhitään pois kirjoista.
-
Eipä kyllä DCkään ollut sen parempi viime vuostuhannen lopussa, Day of Judgementin Secret Origins-lehden mukaan Legends tapahtui 4 vuotta sitten (eli 1995) ja Zero Hour vuosi sitten (eli 1998) ja muuta mukavaa (kuten Hal Jordanista tuli GL 10 vuotta sitten).
-
Aloin lukemaan Ryhmä-Xn vuosikerta-kirjaa ja päätin vilkaista Marvelin wikiasta että onko Kirk Marstonista enempää tietoa, ei ollut muuta kuin eka (ja mukamas ainoa) esiintyminen vajaat 3 vuotta aikaisemmin Ka-Zarin lehdessä (Ka-Zar vol 2 #15) eli jos Uncanny X-Men #115sta nähty Marstonin muuttuminen Garrokkiksi tapahtui tuossa Ka-Zarin lehdessä niin aika kauan sai hääriä rauhassa.
-
Garokkin ensiesiintyminen oli Astonishing Tales v1 # 2:ssa (1970), viimeisellä rivillä. Kunnolla vasta seuraavassa numerossa.
Ka-Zar v2 # 15:ssa ei ole Garokkia.
Ei mutta Kirk Marston oli (ja Marvel Chronology Projectin mukaan seuraava esiintyminen oli numerossa #20) ja Garokkin ed. esiintyminen oli Ashtonishing Tales #5ssä jossa kuoli (ilmeisesti) ja henkiinherätys nähtiin sitten Xien lehdessä flashbackina eli jos henkiinherätys tapahtui Ka-Zarin lehdessä niin sitten vol 2 #20ssä (MCPn mukaan) ja silloinkin Garokk olisi häärinyt reilut 1,5 vuotta ennen Xien tuloa eli aika kauan.
-
TUXMissa nähtiin Garokkin synty flashbackina, eikä henkiinherätystä. Samalla tavalla Astonishing Talesissa nähtiin takaumana sama.
Minusta se oli henkiinherätys (joka ei toki paljoa eroa synnystä) sen jälkeen kun oli kuollut aikaisemmin. Tuskin Garrok sentään vuotta kauempaa Kadonneessa valkakunnassa hääri ennen Xien tuloa (eli Ka-Zar vol 2 #15 syntymä/henkiinherätys (#17 on niitä lentäviä haikaloja) joka nähtiin takaumana TUXM #115ssä).
-
Mitkä ongelmat? Kyllä se olisi paljon suurempi ongelma, että Äksissä ja muissa seikkailisi seniorilegioona (vrt. Nick Furyn tausta toisen maailmansodan veteraanina).
Vastaan tässä X-Men ja muut mutantit -ketjussa alkaneeseen keskustelunpätkään, jossa oltiin siirtymässä pohtimaan Marvelin käyttämää liukuvaa aikaskaalaa laajemminkin. Nick Fury tosiaan on pysynyt toisen maailmansodan veteraanina jopa Ultimate-universumissa, jossa olisi ollut ihonvärin vaihtumisen ohella hyvä tilaisuus päivittää hahmon taustoja muutenkin.
Aluksihan Ultimate-Fury esiintyykin monta kertaa ilman, että sodasta puhutaan mitään. Furystä olisi voitu tehdä tuoreempien (ja mikä parasta, kokonaan nimeämättömien) konfliktien veteraani helpommin kuin vaikka Kapteeni Amerikasta, joka oikeasti ilmaantui sarjakuviin 2.maailmansodan aikana. Vaikka varmasti senkin taustaa olisi niiltä osin muunneltu, jos se olisi seikkaillut tauotta sotavuosista lähtien.
-
Titans Huntissa sanottiin että Teinititaanit (pre-Crisis) tappelivat Mr Twisteriä vastaan 5 vuotta sitten alunperin. Aika lentää kun on hauskaa.
-
WCA piipahti 18. vuosisadan Ameriikassa (WCA vol 2 #19) ja lähes tapasivat Doc Strangen joka oli reilut 10 vuotta aiemmin piipahtanut omassa lehdessään (Doc Strange vol 2 #19) ko. ajassa mutta asiassa oli yksi iso mutta nimittäin Doc piipahti vuodessa 1775 ja WCA taasen vuodessa 1776 ja tuskin Doc sentään vuoden verran vietti menneisyydessä.
-
Miksei olisi viettänyt? Siinä Strangen tarinassahan tapahtui paljon, WCA vain sivusi tuota.
On se mahdollista (Doc ei kyllä viettänyt menneisyydessä kuin 2 numeroa) mutta vaikuttaa enemmän mokalta ja sitten myöhemmin (tai aikaisemmin) kun oltiin Nelkkujen ekassa tapaamisessa Rama-Tutin kanssa niin Doc ja WCA vaikuttivat omalla tavallaan tapahtumiin toisistaan tietämättöminä.
-
En ole juttua lukenut. Ankkatarinoissa ei tunnetusti kummempia jatkumoita noudateta, mutta kuinka tarinassa selitetään se, että Aku on tehnyt filmidebyyttinsä jo 80 vuotta aiemmin, mutta on yhä vetreässä kunnossa? Vai jätetäänkö se yksinkertaisesti selittämättä?
Akun 60-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistussa taskukirjan erikoisnumerossa "Vanhassa vara parempi" on tarina (https://coa.inducks.org/story.php?c=D+93135), jossa Akulla on vähän ikäkriisiä. Tarkat ikävuodet jätetään kuitenkin mainitsematta.
Aikamatkoilla Disney-hahmotkin välillä vanhenevat. Taskukirjan 14 tarinassa "Aku Ankka vuonna 2001" Akusta on tullut Roopen oloinen saituri ja Roope itse on edesmennyt. Tupua, Hupua ja Lupua ei valitettavasti nähdä aikuisina - lieneekö nähty yhdessäkään varsinaisessa Disney-tarinassa?
Muistan yhden hollantilaisjutun, jossa Pelle Peloton keksii tulevaisuuskameran, joka tallentaa kuvauskohteen tulevaisuuden filmille. Siinä ankanpojista näpätään potretti, ja he ovat Akun näköisiä merimiespukua myöten. Don Rosa on ikuistanut Tupun, Hupun ja Lupun varttuneina piirrokseensa ankkaperheestä Roopen haudalla. Nokkapokka-piirrossarjassa ankanpojista on tehty selkeämmin teini-ikäisiä.
-
Rosa noudatti edes jonkinlaista realismia hahmojen ikääntymisen suhteen. Oli jo lapsena iso juttu nähdä miten Roopen vanhemmat nukkuivat pois, ja Roope itse vanheni tarina tarinalta.
Rosalta kaipaisin edes epävirallista stooria vielä syntyväksi, missä Roope nukkuisi pois, alkaa hälläkin ikää olemaan julmetusti.
-
Roopehan toki vanhenee Rosan jutuissa, kunnes aika seisahtuu "Ankkapalatsin erakon" lopussa. Siitä eteenpäin Roope on vetreä seniori, Aku aikamies ja ankanpojat pysyvät koululaisina.
Tietynikäisinä tavallisesti esiintyvien sarjakuvahahmojen lapsuuteen ja nuoruuteen sijoittuvat tarinat ovat vakiintunut konventio, mutta kenestä tällaisia juttuja alettiin ensimmäisenä tehdä? Teräspoika debytoi 1944, mutta edelsikö sitä jo joku?
Toinen suhteellisen varhainen esimerkki on Justus, jonka lapsuudesta kertovia Little Archie -juttuja on tehty vuosikymmenet. Niissä ei kyllä pyritä kummempaan koherenssiin varsinaisen teini-Justuksen maailman kanssa, vaikka ilmeisesti joitakin alkuaan vain Little Archiessa nähdyistä hahmoista on sittemmin luotu vanhemmat versiot pääsarjaan.
Animaatiopuolella tuttujen hahmojen esittäminen lapsina paisui aika yksitoikkoiseksi trendiksi 1980-1990 -luvuilla. Silloin nähtiin elämän keväässä esimerkiksi Muppetit, Kiviset ja Soraset, Jogi-karhu sekä Tom ja Jerry.
Hahmojen esittäminen totunnaista ikäänsä vanhempina on lapsuusmuisteluita harvinaisempaa, muttei tietenkään mitenkään ennenkuulumatonta. Jottei käsikirjoittaja tuntisi itseään turhan kahlituksi, mainitaan yleensä kyseessä olevan sarjakuvan normaalitilanteeseen nähden mielikuvitustarina tai rinnakkainen todellisuus. Supersankarijutuissa näitä on kasapäin, lieneekö ensimmäinen ollut Avaruussankarien (Legion of Super-Heroes) aikuisikään sijoittuva tarina 1960-luvun puolivälistä. Sitä kai aluksi kaavailtiinkin kanoniseksi, kunnes päätettiin, ettei se sellainen olekaan. Ja onhan se Justuskin seikkaillut aikuisena.
Eurooppalaisia esimerkkejä tulee mieleeni vähemmän, mutta eturivin hahmoista ainakin Asterixin, Pikon ja Lucky Luken lapsuusvuosia on kartoitettu. Kaksi viimeksi mainittua ovat toki käsittelytavaltaan pikemminkin alkuperäistä sankaria muistuttavia lapsihahmoja kuin tämän nuorempia versioita. Ja tietenkin Corto Maltesenkin nuoruus on nähty.
-
Rosalta kaipaisin edes epävirallista stooria vielä syntyväksi, missä Roope nukkuisi pois, alkaa hälläkin ikää olemaan julmetusti.
Lähes 150-vuotias kun kaikki menneisyystarinat lasketaan mukaan.
Supersankarijutuissa näitä on kasapäin, lieneekö ensimmäinen ollut Avaruussankarien (Legion of Super-Heroes) aikuisikään sijoittuva tarina 1960-luvun puolivälistä. Sitä kai aluksi kaavailtiinkin kanoniseksi, kunnes päätettiin, ettei se sellainen olekaan.
Ensin piti olla teini ja aikuiset LSHt erikseen mutta ......... 1960-luvun loppupuolella nähtiin sitten aikuislegioona mutta se jäi kahteen numeroon ja siinä nähdyt mm. Shadow Lassin kuolema ei sitten tapahtunutkaan.
-
Niin no, tällaisessa spesiaalitarinassa, johon ei varmaankaan hirveästi muissa jutuissa viitata, se lienee perusteltua ja helpointa.
-
Rosa noudatti edes jonkinlaista realismia hahmojen ikääntymisen suhteen. Oli jo lapsena iso juttu nähdä miten Roopen vanhemmat nukkuivat pois, ja Roope itse vanheni tarina tarinalta.
Vaikea on nähdä sellaista tarinaa koskaan tehtävän, olisi puikoissa sitten Rosa tai joku muu. Sen sijaan olisi hauskaa nähdä kokeiluna tarina, jossa Roopen nuoruudenmaisemia päivitettäisiin vastaamaan ajan kulumista nykyhetkeen nähden. Tarkoitan siis sitä, että kun ankkasarjojen miljöö on voittopuolisesti moderni, niin lähdettäisiin siitä, että Roope eli nuoruuttaan esimerkiksi 1950-lukulaisessa ympäristössä.
-
Vaikea on nähdä sellaista tarinaa koskaan tehtävän, olisi puikoissa sitten Rosa tai joku muu. Sen sijaan olisi hauskaa nähdä kokeiluna tarina, jossa Roopen nuoruudenmaisemia päivitettäisiin vastaamaan ajan kulumista nykyhetkeen nähden. Tarkoitan siis sitä, että kun ankkasarjojen miljöö on voittopuolisesti moderni, niin lähdettäisiin siitä, että Roope eli nuoruuttaan esimerkiksi 1950-lukulaisessa ympäristössä.
Samaan tyyliin kuin Marvel modernisoi hahmojaan MCU:n puolella - Frank ei ole Vietnam-veteraani, Stark ajautunut tekemään ensimmäistä panssariaan saman sodan aikana jne.
Eikös tuollaisen kokeilumielisen sarjakuvan pitäisi olla ihan laillista vaikka käyttäisi ihan suoraan Disneyn omia hahmoja nimineen päivineen, kunhan julkaisu vain pysyy täysin ilmaisena? Harmi ettei itsellä ole piirtotaitoja nimeksikään.
-
CBR:n palstalla erään kommentoijan mukaan Marvel-universumi ei ole yksi yhtenäinen universumi, vaan sarja useita universumeita, jotka sivuavat toisiaan niin ettei sitä huomaa heti, mutta kun tarkastelee tapahtumia suurena kokonaisuutena, niin huomaa eron.
Aika oikeassa on, Hämis tappelee Venomia/Carnagea/Juggernauttia/jne vastaan niin Nelkkuja/Kostajia ei mailla halmeillakaan ja sama toistapäin kun Kostajat vetää jotain vihulaistaan turpiin jne ja sitten kohdataan jossain isossa tarinassa (jos kohdataan esim. Maximum Security ei juuri Kostajien ulkopuolta koskettanut). Nykyään on vielä pahempi kun se vähäinenkin synkronisaatio on poistettu.
Sama se on DClläkin että se mitä lehdessä a tapahtuu ei vaikuta lehteen b esim. Teriksen voimien menetys Lordi Sataniksen/Hiekkateriksen takia ei vaikuttanut JLAhan ja nykyään Vandal Savage tarina vaikutti JLAhan vasta myöhemmin.
-
Olen vieläkin sitä mieltä että Franklin on tuunannut versumia aina tarvittaessa. Mutta nyt kun Franklin on perheensä mukana multiversumin syövereissä, niin...
Juu, halusi siskon niin teki äitinsä raskaaksi (ja nykyään sisarukset ovat ~yhtä vanhoja).
-
Samanikäisyydestä ei ole havaintoa.
Eikä Franklin tehnyt äitiään raskaaksi, vaan palautti sikiön kohtuun.
Nelkkujen NOW-seikkailuissa jne molemmat näyttivät suhtkoht samanikäisiltä (harvemmin Marvelsumissa synttäreitä vietetään).
Tuosta sikiön saattamisesta kohtuun voisi kiistellä vaikka kuinka paljon että mitä se on.
Teini-Valeria ja aikuinen-Franklin toki olivat Nelkkujen mukana jonkun aikaa mutta ovat sittemmin unhoitetut (kuten takatukka-Thor jota ei ollut edes Doomin Thor Corpsissa).
-
Secret Wars IIsen aikaan Illyana oli 15-vuotias ja nykyään on n. 20-vuotias (ja Kitty on wikian mukaan 25-vuotias).
Warren Worthington III tapasi Sebastian Shawin ensimmäisen kerran ollessaan ehkä 10-vuotias eli käytännössä Shaw ei ole vanhentunut yhtään vuosien saatossa (toki sama pätee muihinkin HFCn Shawin aikaisiin sisäpiirin jäseniin jotka ovat elossa (Emma Frost lienee ainoa)).
-
CBR:n palstalla erään kommentoijan mukaan Marvel-universumi ei ole yksi yhtenäinen universumi, vaan sarja useita universumeita, jotka sivuavat toisiaan niin ettei sitä huomaa heti, mutta kun tarkastelee tapahtumia suurena kokonaisuutena, niin huomaa eron.
Esimerkkinä käytettiin Emma Frostia, joka oli aivan erilainen persoona aluksi kuin 2000-luvulla.
Tuo kyllä selittäisi kaikki aikajatkumon ristiriitaisuudet.
Monestihan nuo on selitetty sillä että muilla ryhmillä on muuta tekemistä muualla.
New York, missä ihmeesti kaikki sattuu on huomattavasti isompi kuin Ranua City ja ei Kait ne ihmettele ja jaksa välittää jos jostain kaukauisudesta kuulu rytinää ku ite tappelee Oman vihulaisen kans. Minusta Emma vain tuli katumapäälle ja alkoi hyvikseksi, vaikka välillä onkin pikkuisen pirullisen puoleinen.
-
Tietynikäisinä tavallisesti esiintyvien sarjakuvahahmojen lapsuuteen ja nuoruuteen sijoittuvat tarinat ovat vakiintunut konventio, mutta kenestä tällaisia juttuja alettiin ensimmäisenä tehdä? Teräspoika debytoi 1944, mutta edelsikö sitä jo joku?
Tutkimukseni, joiden kesto ei tosin ole kummoinen, eivät ole antaneet osviittaa siitä, että ilmiö olisi sarjakuvissa Teräspoikaa varhaisempi. Tosin Väiski Vemmelsääri ja Elmeri nähdään pikkulapsina (ja vanhuksina) piirretyssä "The Old Gray Hare", joka sekin on vuodelta 1944.
Korjaukset ja täsmennykset ovat tervetulleita, täältä jos jostain niitä pitäisi saada.
-
Fred Hembeckin Petey: The Adventures of Peter Parker Long Before He Became Spider-Man oli minusta lysti, vaikkei sitä montaa osaa tainnut tulla. Pikku Lulun henkeä oli tavoiteltu, ja onnistuttukin.
Ihan hauskoja ovat nämä, juu. Vähän samanhenkinen, joskaan ei ihan yhtä onnistunut, on Chris Giarrusson "Bullpen Bits", jossa juniori-ikäiset supersankarit seikkailevat. Niissä tosin paljolti irvaillaan lehtien päätarinoiden käänteille. Näitähän on tullut suomeksikin jonkin verran. Hembeckiä muistan suomeksi nähneeni vain Hämähäkkimiehessä 4/1991, jossa on hänen kuvittamansa lista Hämiksen pahimmista vihollisista.
-
Monestihan nuo on selitetty sillä että muilla ryhmillä on muuta tekemistä muualla.
Juu paitsi että jos Hämis tai Xt matsaavat Juggista vastaan niin ei Kostajat tai Nelkut ole tekemättä mitään tai Annihilus tai Blastaar steppailee Manhattanilla niin muut kuin Nelkut ovat ihan jossain muualla tai esimerkiksi Inferno jossa muut kuin mutantit olivat aika vähissä tai Hämiks ja kumpp. vs Carnage niin eipä siellä ollut a-listan sankareita Hämiksen lisäksi.
DCllä Teris tappelee isoa pahaa vastaan Metropoliksessa mutta muista sankareista ei ole tietoakaan (yleensä) tai Teris on menettänyt osan voimistaan (esim. wanha Lord Satanis-saga) niin ei vaikutusta muihin lehtiin jossa Teris esiintyy.
-
Jos niillä ei sit vain kiinnosta mennä väliin toisten tappeluihin. Niillähän voi olla kirjoittamaton sopimus et ei mennä härppimään jos toinen ei pyydä..
-
Jos niillä ei sit vain kiinnosta mennä väliin toisten tappeluihin. Niillähän voi olla kirjoittamaton sopimus et ei mennä härppimään jos toinen ei pyydä..
Varmaan mutta luulisi niitä kiinnostavan kun kotikaupunkia (NYC) tuhotaan. Eipä Thanos vs Capu Mar-Vell myöskään sankareilla mässäillyt eikä Hämis + Nelkut vs Skrullit (ja Gladiaattori) myöskään (Capu America teki visiitin), Hämis käväisi Avengers Disassembledissa mutta muuten oli omassa seikkailussaan samaan aikaan mitä nyt Capu America pikkasen autteli.
DCllä Metropolis suorastaan tulvii sankareita mutta eipä Teris näy Teen Titanseissa tai päinvastoin.
Dark Phoenixin aikaan nähtiin Nelkut ja Surffari (Kostajat oli jossain) kun DP taisteli Xiä vastaan ja lähti Maapallolta mutta kun DP tuli takaisin niin eipä ollut Nelkkuja tai Surffaria missään ja Kostajat oli edelleen ties missä ja kukaan Maapallolla ei ollut moksiskaan kun Shi'Arin sotalaiva tuli "visiitille".
Voisi sanoa että sankarit ja ryhmät on jokainen omassa pocketversessään ja team-upit sitten hoidetaan t-u pocketversessä ja sitten kaikkia koskevat eventit on kaikissa pocketverseissä.
-
Vastaus tuohon on toimitus. Noilla lehdet on jaettu lehtiperheisiin ja toimittajille, joilla on melko paljon valtaa hahmojen esiintymisistä. Esim. Byrne on monta kertaa märrännyt, miten se ei saanu käyttää jotain toista hahmoa lehdessään. Tätä tapahtui sekä Marvelilla että DC:llä. Toimittajilla ja tietenkin lehtien kirjoittajilla on omat intressit, minkä mukaan vierasesiintymisiä tulee.
-
Vastaus tuohon on toimitus. Noilla lehdet on jaettu lehtiperheisiin ja toimittajille, joilla on melko paljon valtaa hahmojen esiintymisistä. Esim. Byrne on monta kertaa märrännyt, miten se ei saanu käyttää jotain toista hahmoa lehdessään. Tätä tapahtui sekä Marvelilla että DC:llä. Toimittajilla ja tietenkin lehtien kirjoittajilla on omat intressit, minkä mukaan vierasesiintymisiä tulee.
Toki mutta kun jos jotain sankaria/ryhmää (esim. Nelkut ja Surffari) näytetään niin ei ne voi hävitä kuin tuhka tuuleen parin päivän sisällä (tiedä sitten mitä Nelkut ja Surffari tekivät DPn aikaan).
-
Joo, Byrnehän teki siitä hauskan anteeksipyyntösarjan Avengers West Coastiinkin.
-
Aika hitaasti nuo Power Packin lapset vanhentuvat kun vuonna 2099 jäljellä oleva kolmikko on siinä kahenkympin nurkilla.
-
Tuskin Franklin on edelleen 5-vuotias mutta Marvelhan ei sano siitä suuntaan tai toiseen.
Jos ajatellaan että Kyklooppi vanheni samaan aikaan kun Jean Grey oli "kuollut" niin näillä kahdella oli naimisiin mennessä pikkasen ikäeroa.
Jean Greytä sivuten niin ei tainnut tämä koskaan maksaa tekemisistään kuten Shooterin vaatimus oli aikoinaan.
-
Hawkeye & Mockinbird #1ssä Bobbin äiti sanoo että Bobbi kuoli 8 vuotta sitten eli jos viitataan WCA #100n niin siitä on taas ~10 vuotta karsittu pois.
-
Mockingbird on tavannut ensimmäisen Mrs Pymin jossain vaiheessa vaikka Bobbi Morse teki debyyttinsä 8 vuotta sen jälkeen kun Maria Pym oli kuollut.
-
MU:ssa Bobbi on ollut olemassa jo ennenkuin esiintyi ensi kerran, aikuisena naisena heilastelemassa Ka-Zarin kanssa.
On toki mutta silti noiden kahden tapaaminen (oli Maria Trovaya sitten jo naimisissa tai ei) on keksitty muuten vaan.
-
Kitty Pryde ja Bobby Drake (se vanhempi) ovat näemmä seurustelleet jossain vaiheessa, ei sinällään sen kummallisempaa mutta kun yleensä Kitty on ollut teini-ikäinen ja Bobbyn pitäisi oleman Scott Summersin (vanhempi ja kuollut) kanssa ~samanikäisiä eli Marvelilla ollaan nuorennettu joitakin hahmoja kuten Bobbya urakalla ja toisiin kuten Scott ei ole juuri koskettu.
Samaan sarjaan kuuluu Johnny Stormin ja Medusan seurustelu kun jälikmmäisen pitäisi oleman aika reippaasti ensinmainittua vanhempi.
-
Jäämies oli vanhoista X-miehistä selkeästi nuorin. Mutta ikäeroa on tosiaan kavennettu. Ja Kittyhän tykkää itseään vanhemmista miehistä. Peter Quill seikkaili aikamiehenä jo ennenkuin Kittyä oltiin edes nähty.
No nykyinen Quil teki ensiesiintymisensä Thanos #8ssa (eka Starlord on retconnattu toiseen versumiin) ja Kitty 20 vuotta aikaisemmin.
Nuori Bobby taasen (kuten muutkin menneisyydestä tulleet Xt) näyttää lapselta.
-
Ei 70-luvun Quillin seikkailuihin ole viitattu nykyisten (vuoden 2004 jälkeen tulleiden) Star-Lordin tai Galaxin Vahtien lehdissä saati muissa eikä silloinen SL ollut missään yhteyksissä (tiettävästi eli wikian mukaan) muihin silloisiin sankareihin.
Muut alkup. Xt (Enkeli poislukien jonka lähihistoria on mitä sattuu) ovat pysyneet siinä kolmenkympin nurkilla (etenkin Pedon kohdalla nuorennus voisi tuoda ongelmia kun tällä sentään on jokunen tutkinto ja vaikka tämä on älykäs niin ei sentään mikään supernero ala Mr Fantastinen jne) vain Jäämies on nuorentunut muutaman vuoden sillä tuskin Kitty on kovin paljoa yli 20-vuotias kun Kolossikaan ei ilmeisesti paljoa ole yli ja Jubilee on vielä nuorempi.
-
Capu Ameriikoiden Generationsissa Sam Wilson aikamatkusti Iso Sota 2sen aikaan ja eleli siitä eteenpäin ilmeisesti Secret Empiren loppuun saakka eli Marvel-ajan huomioiden silti sinne 100 vuoden nurkille.
-
X-Factorin annuaalissa nro 2 vuonna 1987 Dark Phoenixin kuolemasta on kulunut kuukausia kun oikeassa ajassa on kulunut ~7 vuotta. TUXM 101-137 välistä aikaa ei ole vissiin sen kummemmin lyhennelty kun siinä mentiin avaruuteen muutamaan otteeseen ja mentiin ympäri ämpäri maapalloa ja oltiin Mesmeron ja Maggiksen vankeina.
-
Olivatko silmät kiinni nokassa kuten Akulla? Normaalistihan pojilla ei ole. Don Rosa oli sen ottanut hautakuvassaan huomioon.
Kuva on ruudussa niin pieni, että aikuisten poikien silmät näkyvät vain pisteinä. Rosahan piirtää kymmenvuotiaan Roopen silmät samalla tavalla kuin ankanpoikien, mutta Roopen ehdittyä kolmetoistakesäiseksi öögat ovat kasvaneet kiinni nokantyveen.
-
Silver Sable oli vain muutaman kuukauden "kuolleena" ennenkuin tuli takaisin. Toki SS ei ole esiintynyt Marveleissa "kuolemansa" jälkeen ennenkuin TASM vol 4 #25ssa eli sinällään aikaa ei vällttämättä ole mennyt kuin muutama kuukausi.
-
Betty Banner tuli raskaaksi Hulk 330-340 välissä ja se paljastui 342ssa lukijoille ja päättyi keskenmenoon 360ssa eli Betty oli raskaana reilut 2 vuotta.
-
Betty Banner tuli raskaaksi Hulk 330-340 välissä ja se paljastui 342ssa lukijoille ja päättyi keskenmenoon 360ssa eli Betty oli raskaana reilut 2 vuotta.
Eihän sarjakuvalehden vuosikerta lähtökohtaisesti vastaa ajankulussa vuotta. Joskus vuosikerta, ja jopa useampikin, voi sijoittua vain muutamaan päivään. Ja vastaavasti yhden vuosikerran aikana voidaan kertoa useamman vuoden tapahtumista.
-
Eihän sarjakuvalehden vuosikerta lähtökohtaisesti vastaa ajankulussa vuotta. Joskus vuosikerta, ja jopa useampikin, voi sijoittua vain muutamaan päivään. Ja vastaavasti yhden vuosikerran aikana voidaan kertoa useamman vuoden tapahtumista.
Ei sijoitukkaan (en vielä tiedä mitä Betty teki Hulkin/Bannerin "kuoleman" (Leader pamautti Gammapommin Hulkin naamalle) jälkeen ja 360 välillä ja tuona aikana Hulk oli Mr Fixit Las Vegasissa ja muuta mukavaa eli Hulk pysyi omassa nurkassaan Marvelsumissa), ei Mary Jane ollut lähelläkään ~2 vuotta raskaana Hämiksissä saati sitten Madelyne Summers Xissä.
-
No Hulkin "kuoleman" ja sitä seuranneen numeron ja Betty Rossin seuraavan esiintymisen välillä Hulk 353ssa oli kulunut 3 kuukautta Marvel-aikaa eli keskenmeno tapahtunee alta puolen vuoden raskauden.
-
Kitty Pryde oli omien sanojensa mukaan 14-vuotias kun Excalibur muodostettiin ja oli 13-vuotias kun liittyi Xiin eli ~8 vuodessa vanheni vuoden ja kun Pete Wisdom tuli kuvioihin niin ikää oli väh. 18 vuotta (16-17-vuotias olisi vähän omituista kun Wisdom kumminkin on jonkunverran Kittyä vanhempi).
-
Kitty oli jo 15-16-vuotias ennen Excaliburia. Mutta eipä ole ainoa hahmo jonka ikä seilaa edes takas.
"Aikuinen" Iceman.
Ikä on se mitä kulloinenkin kässäri kirjoittaa.
-
Theresa Cassidy oli ensiesiintymisessään arviolta 16-kesäinen ja oli sitä 6 vuotta myöhemmin Fallen Angelsissa, samoiten Madrox oli vielä teini vuonna 1987 vaikka näytti aikuiselta kun Proteus-saga alkoi.
-
Avengers #1ssä Capu sanoo että missasi ensimmäiset 40 superbowlia koska oli jään sisässä eli tämä olisi vapatunut jään sisästä (tavalla (Namor heitti jääkimpaleen mereen) tai toisella) vasta 2006/2007.
-
Niin se menee joo ja kymmenessä vuodessa 55 vuoden seikkailut.
Onnkesi Marvelin ei tarvitse kertoa enää Nelkkujen syntymään johtaneita tapahtumia sillä nykyään se voisi olla Marsiin suuntaava lento.
-
Jos nykyinen Marvel-aika on ~10 vuotta niin vanhemman Jeanin lausahdus Black Pantherille että missasi tämän ja Stormin häät vaikuttaa oudolta.
-
Onnkesi Marvelin ei tarvitse kertoa enää Nelkkujen syntymään johtaneita tapahtumia sillä nykyään se voisi olla Marsiin suuntaava lento.
Johan ne on eri versioihin uudistettu moneen kertaan, joten pääjatkumon muokkaamiseen on valmiita esikuvia. Vanhanaikaiseksi käyneen avaruuslennon voi korvata helposti vaikka matkalla Negatiiviselle vyöhykkeelle.
-
DetCom 1000ssa Battis mainitsee yhdessä tarinassa että aloitti uransa 3 vuotta sitten, ei tarinasta toki sen kummempaa aikaa käy ilmi mutta tuskin kovin kaukana nykypäivästä.
-
Doomsday Man (tai oikeastaan Kervin Korman) sanoi Ms Marvel vol 2 #10ssä että Ms Marvel aiheutti tämän ja Doomsday Manin yhteensulautumisen muutama vuosi sitten vaikka se tapahtui 30 vuotta sitten.
-
Väkisinkin, muutenhan ne kaikki olisivat mummuja ja vaareja.
Timo
-
On joo mutta silti hyvin tiivistetty.
Anya Corazon tuntuu vanhentuneen muutamalla vuodella sitten Civil War 1sen.
-
Samoiten Binaryksi muuttuminen tapahtui muutama vuosi sitten eli vissiin vuoden sisällä Carol Danversista tuli Ms Marvel, tapasi Doomsday Manin, Rogue vei voimat ja Broodit tekivät kokeensa Ms Danversille.
-
Tämmöistä se vaan on. Ja Marvel-ajan huomioonottaen Möykky muuttuu Ben Grimmiksi joka toinen viikko ja heti takaisin Möykyksi.
Ja Galactus käy maassa väh. vuosittain.
-
Wendy (FF 239) on tätä nykyä yhä lapsi mutta samoihin aikoihin nähty Petunia-täti on jo harmaahapsi eli Wendynkin pitäisi olla väh. teini-ikäinen tai parikymppinen samalla logiikalla kuin Petunia-täti on vanhentunut.
-
Minusta Wendy vaikutti kasvaneen ensiesiintymisestään. Mutta on ennenkin nähty että hahmot vanhenevat eri tahtiin, ja jotkut vielä nuorenevat.
Muutaman vuoden ehkä. Eipä Mr ja Mrs Richards ja Ben ja Johnny vanhentuneet avaruudessa jne seikkalemisen aikana ollenkaan kun taasen Franklin ja Valeria ovat ~16-vuotiaita.
-
Catwomanin 80-juhlavuoden kunniaksi tuli spessu jossa oli liuta Catwomanin seikkailuita ja yksi oli tietysti alterverse tarina jossa Mr Waynesta ja Ms Kylestä oli tullut Mr ja Mrs Wayne ja toki oli tullut jälkikasvuakin tyttären muodossa (tosi yllättävää) mutta tällä kertaa kun tytär oli ~parikymppinen niin äitimuori olikin jo vanha mummo kun yleensä ex-Catwoman on ollut~50-vuotias.
-
Kun Paige Guthrie seurusteli Warren Worthington III kanssa niin Ms. Guthrie oli 18-vuotias kun taas "muutamaa" numeroa aikaisemmin (Bastionin jälkeen) Kitty Pryde (joka enemmän tai vähemmän seurusteli Rasputinin pojan kanssa) oli "vain" 16-vuotias.
-
Ketään ei ilmeisesti kiinnosta Julia Carpenterin tytär Rachel kun tämä on ollut 9-vuotias kohta yhtä kauan kuin Franklin Richards oli ~9-vuotias ja samaan aikaan Kitty Prydestä on tullut parikymppinen ja Jessica Drew pyöräytti vauvan joka on nyt pari vuotta vanha.
Saas nähdä kumpi tulee ensin teini-ikään, Rachel Carpenter vai Gerry Drew.