Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvantekijöiden keskustelut => Välineet ja oppaat => : Doc Lomapäivä 19.01.2006 klo 12:49:34
-
(Tämän saa yhdistää johonkin toiseen ketjuun jos ylläpito löytää ketjun jossa samaa aihetta on jo käsitelty.)
Mikä on paras ohjelma sarjakuvien värittämiseen? Plussia ja miinuksia, ja mainitkaa jos softa ei ole saatavana Windowsille.
-
Photoshop. Hyvänä kakkosena tulee paljon halvempi Paint shop pro.
Edit: laitetaan nyt vähän perusteluja.
Photoshopissa miinusta on kova hinta (CS2 versio maksaa vähän vajaat 900 euroa).
Plussaa on sitten hyvät ominaisuudet.
Psp on sitten halpa ja likipitäen yhtä hyvä kuin Photoshop.
-
Onko kukaan kokeillut Gimpiä? Senhän taitaa saada nykyään Windowsillekin ja kun se on ilmainen, niin luulisi hinta-laatusuhteen olevan kohdallaan.
http://www.gimp.org/
Pitäsköhän testata....
TImo
-
Minä joskus vuosia sitten testasin tuota Gimppiä Linuxissa, ja jouduin toteamaan, ettei se ole ihan minun juttuni. Vähän sekavalta ehkä tuntui.
Mutta kuitenkin minä sitten suosittelen Photoshoppia, sillä ominaisuuksia löytyy roppakaupalla. Ja myös ohjelmalta nimeltä OpenCanvas pitäisi värittämisenkin onnistua aika näppärästi.
-
Tässä oma suosikkini.
http://www.corel.com/painterix/home/index.html
Tosin on iso ero, puhutaanko värittämisestä vai maalaamisesta. Värittää voi millä vaan, maalata voi harvemmalla softalla. Painter on parempi maalaamiseen, kun haluaa persoonallista sudin jälkeä. Ja niin, ei kannata kokeillakaan ilman digitablettia.
-
Onko kukaan kokeillut Gimpiä? Senhän taitaa saada nykyään Windowsillekin ja kun se on ilmainen, niin luulisi hinta-laatusuhteen olevan kohdallaan.
Kokeilin Gimpiä joskus, mutta en voi sanoa perehtyneeni siihen mitenkään erityisemmin. Ohjelma ei tunnista muistaakseni gif-tiedostoja, ja siinä ei tainnut olla paineentunnistusta. Tietääkö kukaan, onko Gimpissä layereita?
Toinen ilmaisohjelma on vielä sekavampi Pixia, jolla on omat uskolliset käyttäjänsä. En tiedä tosin, onko ohjelmasta väritykseen. > http://park18.wakwak.com/~pixia/
Kun olisi varaa Photoshopiin, PS Elements toimii suht hyvin, mutta joudun tekemään kuvat RGBnä. On sitten kivaa taas katsoa, että mites ne värit tällä kertaa muuttuvatkaan julkaistessa... Paint Shop Prota olen harkinnut, mutta jos ohjelma on kovin erilainen verrattuna Photariin...
-
Kun olisi varaa Photoshopiin, PS Elements toimii suht hyvin, mutta joudun tekemään kuvat RGBnä.
Mutta RGB:nähän Photarissa kannattaa väritys tehdä. Okei, saivartelua, koska sen voi sentään muuttaa Photarissa CMYKiksi ja näkee muutokset heti eikä liian myöhään.
Paint Shop Prota olen harkinnut, mutta jos ohjelma on kovin erilainen verrattuna Photariin...
Ei se välttämättä hirveän erilainen ole. Tosin uusimpia PSP:tä en ole nähnyt, mutta ainakin molempien ohjelmien vitosversiot olivat aika samankaltaisia eikä ohjelmasta toiseen siirtyminen ollut vaikeaa. Nythän PSP:llä on uusi omistaja ja sen myötä kai uusimman version ulkoasukin muuttui, joten asia saattaa nyt olla tyystin eri.
-
Oman nettisarjakuvani (http://b2w.ungroup.net/), ja myös joidenkin muiden sarjakuvieni värittämiseen olen käyttänyt Painter 8:aa.. tosin Painterista saa parhaimmat tehot irti, jos sitä käyttää Photoshopin rinnalla. Riippuu millaista jälkeä haluaa.. Painterillä (kasi on hieman buginen ja huonohko osin, ysi sen sijaan on loisto-ohjelma, pitäisi hankkia) saa pienemmällä vaivalla hieman monipuolisemman (ja aidomman) näköistä jälkeä kuin Fotarilla. Painter on hinnaltaan puolet Fotaria halvempi.
-
Photoshop on tietenkin se teollisuusstandardi, jonka pariin yleensä aina (ammattimaisessa) työnkulussa päädytään.
Yksi tärkeä photarin ominaisuus on joustava työnkulku ja skriptattavuus. Isompia skannaus-, väritys- ja CMYK-muunnosurakoita varten voi tehdä esim. rutiineja nopeuttavia actioneita ja dropletteja. Tiedostonhallinta on myös tehokasta. Ohjelmistoyhteensopivuus ja tarkka värinhallinta on takuulla aivan omaa luokkaansa, mikään opensource-softa ei yllä samaan. Ammattimaisessa työskentelyssä nopeus, joustavuus ja tehokkuus ovat valttia, ja vaikka esim. Painterilla saa helposti näyttävää, persoonallista jälkeä, on se kuitenkin mielestäni hieman kömpelö sarjatuotantomaisessa työskentelyssä.
Painter on omalla suosikkilistalla myös, vaikkakin vanhalla koneella värittäminen käy tuskallisen hitaasti. Joten kuumaa rautaa alle, ettei tule itku. Samaa mieltä JJ Naasin kanssa, että kasiversio sisältää bugeja ja epäloogisuuksia. Ysi taasen on hieno työkalu, wacom-tunnokkuudessa omaa luokkaansa.
Sietää tässä mainita varmaankin myös vektorigrafiikan puolelta Illustrator ja Flash. Illustratoria käytän itse paljon photarin rinnalla kuvantekemisen jokaisessa vaiheessa. Joihinkin hommiin vektorigrafiikka vain toimii paremmin. Flashista en itse asiassa pidä ollenkaan, mutta jotkut omaksuvat sen logiikan helposti ja saavat aikaan hienoa jälkeä, softa tosin asettaa samalla isoja tyylillisiä rajoituksia.
Vektoreita käytetään nykyään huomattavasti vähemmän väritykseen kuin männävuosina, koska perustietokoneillakin on mahdollista pyörittää useasatamegaisia bitmap-tiedostoja ja toisaalta useimmille pikselityöskentely on helpommin lähestyttävää kuin kiemurainen vektorigrafiikka. Lopputuloksissa on eroa, mutta vektorit taipuvat nykyään yllättävän moneen.
-
Gimpiä kokeilin kun siitä ilmestyi fotaria matkiva versio. Tuntui lupaavalta. Siinä toimi ekaa kertaa paineentunnistus ja meinasin jo iloita että pääsee joskus koko windousista eroon... Mutta kun yritin tallentaa, ohjelma kaatui. Odottelen vielä parempaa versiota.
Photoshop on omaa luokkaansa.
Painter sopii kuvien tekemiseen, ysiversio toimii.
Illustratorin suunnittelija pitäisi ampua. Sillä kestää yksinkertaisten asioiden tekeminen päivän kun corelilla hoituu kymmenessä minuutissa. Ei, perehdyin kyllä kunnolla.
Mainitty Open Canvas on vaikuttanut erään sukupolven käsialaan. Valtavan palkitsevaa mutta siistiä jälkeä saavat mangatytöt aikaan. Japanilaiset tekee kiintoisia ohjelmia joita hitaasti käännetään englanniksi. Eräs sarjakuvien teko-ohjelma kiinnosti mutta en saanu pelaamaan windowsissa, kun otin japsifontin käyttöön, resurssienhallinta ei enää tunnistanut ääkkösiä - mitähän tein väärin. Siihen jäi Comics Studion kokeilu.
-
Olen käyttänyt FireWorks ohjelmaa monta vuotta ja en enää tulisi toimeen ilman sitä. Yhteensopiva Photoshopin, plug-in:ejen kanssa. Valmiit skaalattavat puhekuplat.
-
Illustratorin suunnittelija pitäisi ampua.
Jep. Freehand on parempi.
Vaan kukas tietää, että miten Illussa saisi fiksattua siveltimet niin, että voisi piirtää kaksi päällekkäistä viivaa niin, että molemmat säilyvät? Vai voiko ollenkaan?
Ongelma siis on se, että kun vedän viivan ja sen viivan ollessa aktiivinen vedän päälle tai välittömään läheisyyteen uuden viivan, vanha viiva katoaa ja jäljelle jää vain se uusi viiva.
Ei viitsisi joka kerta klikata nuolinäppäintä tai vedellä viivoja kuvan vastakkaisiin päihin...
Sillä kestää yksinkertaisten asioiden tekeminen päivän kun corelilla hoituu kymmenessä minuutissa.
Saapi nähä. Ajattelin seuraavaksi väsätä pienen sarjakuvan Illulla, joten sitten se selviää mullekin. Mainoksia yms. suunnittelujuttuja Illulla kyllä tekee yhtä nopsaan kuin Freehandillä ja Corelillakin.
-
Illustrator ei tosiaankaan sovi esim värittämiseen tai piirtämiseen. Mutta sillä on kätsä koota palikoista vaikka valmiit lehden/kirjan/alpparin kannet. Piirros on silloinkin pikseligraffaa. Vektoreilla "piirtäminen" on hankalaa.
Timo
-
Piirustusten ja sarjakuvasivujen väritykseen Paint Shop Pro on minulle ollut kätevin.
Photoshop on hommaan raskaampi, ja PSP:ssä ikkunoiden + zoomin
käsittely on miljoona kertaa kätevämpää.
Photoshopissa saa koko ajan olla säätämässä ikkunoita oikean kokoisiksi
kun tarvitsee zoomata. Ikkunatyyliä ei muuten varmaan pysty
customoimaan Photarissa PSP:n kaltaiseksi??
Tällaisessa hommassa ainakin minun tyylilläni Photoshopissa tulee myös
koko ajan layereita joita ei tarvitse ja niitä saa sitten hitsailla yhteen
(tosin esim. pikanäppäin Ctrl-E taas nopeuttaa, mikä yhdistää
listassa yhtä alempana sijaitsevaan layerin).
Itseasiassa käytän ohjelmia rinnakkain, eli ne täydentävät toisiaan loistavasti.
Yleensä PSP:n laitan ensin päälle, koska se latautuu melkein saman tien.
Photoshopia käytän vaativampaan grafiikkatyöskentelyyn, eli esim. aina kun tarvitsee käyttää layereita. (Paint Shop Pro:n layereita en ole viitsinyt käyttää/opiskella, vaikka niiden käyttis onkin varmaan kuten Photoshopissa.)
Ja Photarissa on esim. paljon käyttämistäni työkaluista Auto Levels/Color/Contrast, Patch Tool ja muuta mitä PSP:stä uupuu (ainakin vielä kasista).
Myös Photarin "snap to edges"-tyyppinen ominaisuus on mukava, eli se heittää liikuteltavan layerin lähellä (koko kuvan tai viereisen layerin) reunaa suoraan kyseiseen reunaan eikä tarvitse aina pikselisäätää.
Vektoriohjelmista käytän Freehandia ja Flashia. Illustratoriin en ole viitsinyt enempää perehtyä, kun sillä yksinkertaisinkaan homma ei joskus tahtonut onnistua.
-
Photoshopissa saa koko ajan olla säätämässä ikkunoita oikean kokoisiksi
kun tarvitsee zoomata. Ikkunatyyliä ei muuten varmaan pysty
customoimaan Photarissa PSP:n kaltaiseksi??
Miten niin säätämässä?! Minä en ainakaan koskaan säätele ikkunan/ikkunoiden kokoa ja paletitkin laitan kerran paikalleen, jossa ne ovat aina. Ikkunan koko kasvaa/pienenee zoomauksen mukana, kun laittaa general optionsista: zoom resizes windows. Tai sitten paina F-kirjainta, jolloin työpohjan näyttötapa muuttuu ikkunasta full screeniksi.
-
Vaan kukas tietää, että miten Illussa saisi fiksattua siveltimet niin, että voisi piirtää kaksi päällekkäistä viivaa niin, että molemmat säilyvät?
Kaksoisklikkaa brush-toolia ja valitse pois edit selected paths. Vaihtoehtoisesti voit ottaa pois myös keep selected vaihtoehdon, jolloin piirretty viiva ei pysy valittuna. Itselläni tuo on noin että valinta ei jää päälle, ja jos viiva menee pilalle käytän undoa. Valitun viivan muokkausetäisyyden voi myös vetää pieneksi (2px).
-
Illustratorin suunnittelija pitäisi ampua. Sillä kestää yksinkertaisten asioiden tekeminen päivän kun corelilla hoituu kymmenessä minuutissa. Ei, perehdyin kyllä kunnolla.
Mie taas en Soreliin (paitsi nykyään tietysti Painteriin) koske pitkällä tikullakaan. Illussa on omanlainen tyokalufilosofia, ja pikakomennot työkaluille on ihan ehdottomia opeteltavia, että työskentelystä tulee jouhevaa.
Freehandissa monet asiat tuntuvat loogisemmilta ja intuitiivisilta, mutta friikku ei myöskään veny aivan samanlaisiin mittoihin kuin Illustrator. Friikun wacom-tunnokkuus ja työkalut ovat paljon kökömpiä kuin Illussa. En minäkään kyllä kovin usein Illulla värittele, mutta piirtämiseen se on erinomainen työkalu. CS-version photariyhteensopivuus on mahtavaa.
Mitenhän lie tuon Freehandin tulevaisuus, Macromedian (nyk Adobe) sivulla sitä ei ole olemassakaan.
-
Topic taisi olla, mikä on paras väritysohjelma? Photari oli pitkään pelkkä säätöohjelma, nyt sillä voi jopa piirtää ja maalata. Illustratorit ja Freehandit on graafikkojen työkaluja, kuvien tekoon ne on varsin persoonattomia. Varsinkin jos on talenttia niillä ei kannattaisi kuvia tehdä.
-
Miten niin säätämässä?! Minä en ainakaan koskaan säätele ikkunan/ikkunoiden kokoa ja paletitkin laitan kerran paikalleen, jossa ne ovat aina.
Paletit ovat ietty aina paikoillaan, mutta ikkunat eivät ainakaan minun Photarissani toimi niin kuin PSP:ssä, joten pakkohan ikkunoiden reunoja on ojennettava vähän väliä, jos haluaa nähdä monta ikkunaa kerralla.
Ikkunan koko kasvaa/pienenee zoomauksen mukana, kun laittaa general optionsista: zoom resizes windows.
Photoshop 7:ssa löytyy tuo vaihtoehto, mutta niin että se koskee vain näppikseltä tehtyä zoomaus-komentoa (Keyboard Zoom Resizes Windows), ja luonnollisesti hiirellä tulee zoomailtua.
(Ctrl + ja Ctrl - eivät ole kovin käteviä. No saisi nekin tietty itse customoitua.)
Tai sitten paina F-kirjainta, jolloin työpohjan näyttötapa muuttuu ikkunasta full screeniksi.
Tuo on tuttu ja tulee paljon käytettyä, mutta siinä näkyy vain yksi ikkuna kerrallaan.
Ja jos joku ei tiedä, niin Tab piilottaa paletit. Erittäin kätevä sekin.
-
Paletit ovat ietty aina paikoillaan, mutta ikkunat eivät ainakaan minun Photarissani toimi niin kuin PSP:ssä, joten pakkohan ikkunoiden reunoja on ojennettava vähän väliä, jos haluaa nähdä monta ikkunaa kerralla.--
Photoshop 7:ssa löytyy tuo vaihtoehto, mutta niin että se koskee vain näppikseltä tehtyä zoomaus-komentoa (Keyboard Zoom Resizes Windows), ja luonnollisesti hiirellä tulee zoomailtua.
Noin se toimii näköjään CS-versiossakin, että zoom-työkalu ei muuta ikkunan kokoa - outoa. Enpä ole asiaa pannut merkille, sillä minä puolestaan zoomailen aina näppikseltä. Olikos seiskaversiossa jo tuo window - arrange - tile? Siitä voisi olla hyötyä, vaikka vähän kökkö tuokin on. Mitenkäs useammat ikkunat PSPssä aukeavat?
-
Noin se toimii näköjään CS-versiossakin, että zoom-työkalu ei muuta ikkunan kokoa - outoa. Enpä ole asiaa pannut merkille, sillä minä puolestaan zoomailen aina näppikseltä.
Niin minäkin jatkossa jos ei saa hiirelle toimimaan, koska automaatti-zoom nopeuttaa asiaa huomattavasti.
Olikos seiskaversiossa jo tuo window - arrange - tile?
Ei näytä löytyvän.
Mitenkäs useammat ikkunat PSPssä aukeavat?
Peräjälkeen vasemmasta yläreunasta oikeaan alareunaan.
-
Olen käyttänyt FireWorks ohjelmaa monta vuotta ja en enää tulisi toimeen ilman sitä. Yhteensopiva Photoshopin, plug-in:ejen kanssa. Valmiit skaalattavat puhekuplat.
Hassua että se on koneella muttei ole tullut kokeiltua. Miten siitä puhekuplia löytää?
-
Mie taas en Soreliin (paitsi nykyään tietysti Painteriin) koske pitkällä tikullakaan. Illussa on omanlainen tyokalufilosofia, ja pikakomennot työkaluille on ihan ehdottomia opeteltavia, että työskentelystä tulee jouhevaa.
SorelDroo on erinomainen ohjelma. Se kelpaa myös piirtämiseen kunhan viitsii opetella vektorien luonteen ja ravistautuu irti perinteisten työkalumielikuvapinttymien taakasta.
Järjetöntä suunnitella illu semmoiseksi että sen opetteleminen vaatii elämäntyön.
Näppäinkomennot on yhtä tyhjän kanssa niille jotka käyttää läppäreitä. Ja kyllä tällä alalla saa reissata koneensa kanssa.
-
Hassua että se on koneella muttei ole tullut kokeiltua. Miten siitä puhekuplia löytää?
Fireworksin Assets valikosta löytyy valmiita skaalattavia apuja kuten puhekupla.
Ja ohjelmalla onnistuu viivojen ja piirrosten tekeminen mielestäni helpommin kuin Photoshopilla. Ohjelma on myös täysin yhteensopiva Freehandin, Flashin ja Dreamweaverin kanssa joten voit vaihtaa tiedostoja suoraan ohjelmasta toiseen.
-
Fireworksin Assets valikosta löytyy valmiita skaalattavia apuja kuten puhekupla.
Ja ohjelmalla onnistuu viivojen ja piirrosten tekeminen mielestäni helpommin kuin Photoshopilla. Ohjelma on myös täysin yhteensopiva Freehandin, Flashin ja Dreamweaverin kanssa joten voit vaihtaa tiedostoja suoraan ohjelmasta toiseen.
Kiitän. Veikeä. Kiinnostavia ominaisuuksia.
-
Joskus täälläkin mainittiin ArtRage (http://www.ambientdesign.com/artrage.html). Kokeilin sitä mutta silloinen versio ei jaksanut pyöriä koneellani. Nyt ohjelmasta on ilmainen versio josta puuttuu joitain ominaisuuksia. Vaikutti kuitenkin mukavalta . Työkalut aseteltu erikoisesti.
Maksullinen versio 20 usd . Mielenkiintoinen. Mac/Win.
-
Terve koko köörille,
Tuolla threadin alkupäässä oli puhetta gimpistä, ja sitä kun itse omaan töhertelyyni käytän niin voin kertoa joitain juttuja siitä:
-Layeri-tuki on, ja toimii oikein mainiosti. Layerimodejakin on ihan riittämiin ( siis näitä burn, dodge, multiply jne hommeleita )
-Gif-tuki on ( kuin myös tiff ), mutta sitä ei välttämättä ole windows-binääreissä lisensointipolitiikan takia. Syyttäkää siitä ohjelmistopatentteja, älkää gimppiä :)
-Tablettituki on olemassa ainakin linux-versiossa. Toimii todistettavasti graphirella ja intuosilla. Tosin en ole kyllä vielä keksinyt että saisiko sitä painekäyrää minkä windowsissa saa säädettyä laitettua jotenkin linuxissakin. Painetuki löytyy siis, joskaan en ole täysin tyytyväinen sen aiheuttamiin muutoksiin esim tavallisessa siveltimessä. Esim koon muutos on aika minimalistinen eli hyöty jää pieneksi. ( subjektiivinen näkemys ), opacityä tulee tosin yleensä käytettyä.
-Windows-versio on oikeasti aika hanurista verrattuna linux/unix-versioihin. Se kaatuilee milloin mistäkin syystä. Linux-puolella esim gimp 2.2 on ollut omassa käytössä hyvinkin pitkiä aikoja, tyyliin 6-8h sessioita 300dpi a4-paperilla ja ~10 layerilla. Eikä ole kaatuillut kertaakaan.
-Animoituja siveltimiä voi tehdä, samoin tavallisia customeita.
-palettituki
-työkalun asetusten tallettaminen ja lataaminen ( joskin voisi olla näppärämmässä paikassakin )
-muokattavat työkalupalkit! Eli tuossa kakkosversiossa voi näitä työkaluasetukset/layerit/paletti-ikkunoita muokata oman mielen mukaan, esim laittaa ne leijumaan kuvan päällä tai vastaavasti tunkemaan ne kaikki yhteen isoon asetusikkunaan.
Jos haluatte muutakin kysyä niin voinen vastailla niihinkin kun gimp on kuitenkin aika tuttu. Oikeasti en usko että tulen tarvitsemaan omassa räpeltämisessä muita softia pitkään aikaan, vaikka painter ix houkutteleekin. Mutta sen hankkiminen tarkoittaisi rahan sijoittamista tod näk. powermäkkiin joka on taas aivan liian kallista lystiä minulle. Hintaansa nähden gimppiä on vaikea lyödä vaikka siinä omat ongelmat onkin. Uskallan sanoa että enemmän on käyttäjästä kuin ohjelmasta kiinni tulosten laatu :) ( älkääkä proffat nyt murskatko minua tästä hyvästä o:)
-
Kumpi näistä olisi parempi sarjakuvien värittelyyn, Photoshop Elements 4.0 vai Paint Shop Pro X?
-
Sanoisin, että Paint shop pro. Elements on Photarin kevennetty versio ja siksi siitä puuttuu moni toiminto, joka PSP:stä löytyy.
-
Sanoisin, että Paint shop pro. Elements on Photarin kevennetty versio ja siksi siitä puuttuu moni toiminto, joka PSP:stä löytyy.
Kuten mitkä?
-
CMYKkiä ei taida pystyä tekemään. Lisäksi ainakin aikaisemmissa versioissa filtterit ja jokunen muu ekstra on ollut hiukan köyhempi. Niin ja jos nyt muistan oikein, niin tasojen ja käyrien säätäminen on Elementsissä vaikeampaa.
-
CMYKkiä ei taida pystyä tekemään. Lisäksi ainakin aikaisemmissa versioissa filtterit ja jokunen muu ekstra on ollut hiukan köyhempi. Niin ja jos nyt muistan oikein, niin tasojen ja käyrien säätäminen on Elementsissä vaikeampaa.
Puhumattakaan kokoruututilan puuttumisesta, hyvin alkeellisesta teksityökalusta, ja monesta pikkujutusta jotka on poistettu ja tilalle on jätetty jotain täysin yhdentekeviä filttereitä. Turha sitä enempiä miettiä, osta Paint Shop Pro.
Elementsin saa sitten vaikka Wacomin mukana jos sen nyt välttämättä haluaa. Onhan siitäkin hyötyä välillä, mutta ei se täysipainoisesta ohjelmasta käy.