Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvantekijöiden keskustelut => Välineet ja oppaat => : Veli Loponen 27.11.2003 klo 12:02:35
-
Tavallaan liittyy tänne, niin... No, jos tuntuu, että ei ole sarjakuvan tekemiseen liittyvä, niin siirtäkää.
Kuitenkin: Löysin kirpparilta Freehand vitosen täysversion PC Formatin julkaisemana (tullut siis lehden kylkiäisenä) ja siitä juontaakin kysymykseni: Onko kellään aavistustakaan, onko muita ohjelmia julkaistu samaan tapaan?
Paint Shop pron löysin viime vuoden puolella .net -lehdestä. Mutta onkos muita havaintoja? PageMaker? PhotoShop? Illustrator?
-
En ole pitkää aikaa lukenut, mutta ComputerArts-lehden mukana tulee aina CD jossa on pikkuohjelmia ja demoja yms. Joskus ollut tosi hyviä tutoriaaleja, parikin kuvankäsittelyn opettajaa käytti tunnilla materiaalina. Erinomainen lehti kuvankäsittelynörteille. Lehti löytyy netistäkin jossain muodossa, mukana huisin hyvät tutoriaalit, http://www.computerarts.co.uk. Löytyy ainakin Helsingissä Akateemisesta kirjakaupasta ja oon käynyt Taikin kirjastossa joskus lukemassa (on niin huisin kallis lehti).
Pitäis mennä varmaan surffaamaan tai Taikkiin lukemaan ja päivittämään tietojaan...
-
Joo, ei ole tullut isoista ohjelmista täysversioita vastaan, ainakaan lehtien kylkiäisinä. Mutta olipa hyvä tuo ComputersArtsin linkki. Tack! Sieltä voi jotain ladatakin, epäilemattä samoja mitä lehtien mukana on tullut. Yksi kuvankäsittely-softa sattui silmään heti:
PhotoPlus 5
Fully-featured and completely free bitmap image editor from Serif, an excellent deal
Serifin ohjelmat ei vaan ole saaneet kovin hyvää kritiikkiä. Serifillä on myös joku taitto-ohjelma.
Tietysti hyvällä onnella voi saada just esim kirppareilta vanhoja versioita vaikka mistä. Ehkä niitä voi päivittää edullisesti?
Timo
-
Niin. Päivityksen kanssa kyllä voi tulla ongelmia, kun nykyisin näyttää olevan trendinä, että päivittää voi parhaimmillaan vain kahden version päähän (esim. uusin Freehand tarvii varmasti vähintään ysiversion... luulisin. Tietääkö joku paremmin?).
Mulla on toi Serifin taitto-ohjelma (versiot 5 ja 6). Ihan näppärä se on noin koti/harrastuskäyttöön, mutta jos haluaa jotakin vaativampaa tehdä, niin voi tulla onkelmia. Saattaa myös löytyä se kuvankäsittely ja nettisivueditorikin...
-
Turhautumista ja vanhoista jumista purkaa tämä viesti...
Kaipaisin enemmänkin vinkkejä ohjelmista (versioista), joissa ei ole bugeja. Totta kai tämä liittyy myös laitteistoihin joissa ne pyörii, mutta kumminkin.
Mikään ei ole turhempaa hommaa kuin opiskella käyttämään jotain ohjelmaa, vain todetakseen, että eihän tällä tee tosi paikan tullen yhtään mitään!
Entä mitä sanotte yleistyksestä: Vektoriohjelmat on monesti bugisempia kuin bittikarttapiirrosohjelmat.
Nykyäänhän raja näiden välillä on yhä häilyvämpi, tiedetään.
Tämä asia eli homma haiskahtaa tosi pitkälle. Tai sitten olen vain ostellut sattumalta ihan vääriä ohjelmia. Ikävintä kumminkin on se, että mulle on tullut (takavuosien kokemuksista) sellainen kuva, että edes rahalla ei saa toimivaa tavaraa. Puhumattakaan, että saisi rahat (tai menetetyn työajan) takaisin.
Kertokaa, oi, että nykymaailmassa kaikki on toisin. Kertokaa, että Macin X on totetunut unelma. Ei enää pommeja.
Kertokaa, että Windows XP toimii kuin ihmisen ajatus. Tai kertokaa edes että, jossain Linuxissa on joku Gnu joka laukkaa kuin hirvi.
-
Jaa-a. En ole ite vielä löytänyt pahemmin bugeja noista. Photoshopista on kokemusta kolmesta viimeisestä versiosta (5-7) ja Freehandistä 5-MX. Kummassakaan ei ole löytynyt omassa käytössä bugeja (paitsi jostain syystä ovat tohon FH mxään pistäneet näppäinoikotieksi alt+shift joka muuttaa kielen englanniksi/suomeksi ja se on tosi ikävää, kun alt+shift kuitenkin on myös monen muun näppäinoikotien osana. Vaikka eihän sillä ole muuta väliä, kun kirjoittaessa äät ja ööt yms. hukkuu).
Mäkkäri nyt on mennen tullen parempi kun pc (jos vaan olis rahaa, niin...). XP:tä en ottais vaikka maksettas (ja samalla annettais koneeksi sellainen tehomylly, että). Ja linuxiin vaihtaisin, jos vaan olis kiinnostusta opetella käyttämään.
-
Mulla on kokemusta photarista kolmosversiosta asti, mutta käyttöni on ollut varsin suppeaa joten rajat eivät ole tulleet vastaan, eikä ole kyllä bugejakaan ilmennyt.
XP on ainut windows jonka kanssa minulla ei ole ollut mitään ongelmia kertaakaan ikinä. Ja ainut windows joka minulla on ollut jota pystyy kaatumatta pitämään päällä 3 viikkoa. Aina on pitänyt sammuttaa jostain muusta syystä kuin siitä että kone olisi kaatunut.
Eikä minulla ole edes nykymittapuun mukaan mikään tehomylly.
Kakkoskoneessa on Linux (Red Hat) Ja kun kone oli ollut päällä 3 päivää niin että sillä ei tehty yhtään mitään, olivat kaikki silloin päällä olleet ohjelmat kaatuneet. Muutama selain ikkuna ja terminaaliruutu sekä jotain laitteiston hallinta työkaluja. Ja tuo Red Hat on ihan älyttömän raskas, toi kone(P2, 233Mhz) on koko ajan ihan kyykyssä, yritti tehdä mitä tahansa.
-
Jännä. Mä en ole vielä kertaakaan nähnyt XP:tä, joka olisi toiminut edes siedettävästi ja kuitenkin muutamilla kavereilla olen sen kanssa pelleillyt.
Toisaalta mulla on ihan huippuhyvät kokemukset ollu kakstonnisesta ja tästä ME:stä, mikä mulla on kotikoneella.
-
Kaks tonnista en oo käyttäny, kun toi pelipuoli on kuitenkin varmaan puolet mun tietokoneen käytöstä. Ja ME mulla oli aluksi, mutta mikään Windows ei oo toiminu niin huonosti kuin se.
Taas huomataan kuinka konekohtaista Windowsin toimiminen on.
-
Siis ensimmäiseksi totean, että ilmaita lounaita ei ole.
Yksikään uskottava ohjelmistotalo ei voi ensin veloittaa satoja tai pahimmillaan tuhansia euroja jostain ohjelmasta ja sitten tarjota sitä käytännössä ilmaiseksi jonkun tietokonelehden kylkiäis-CD:llä. Niillä ovat ohjelmistot ovat aina jotain tietyn käyttöajan jälkeen umpeutuvia kokeiluversioita (esim. demoversio Paint Shop Prosta) tai sitten karsittuja versioita vanhoista ohjelmista (mm. Photoshop Elements, joka on karsittu versio vanhasta Photoshop 4:sta muistaakseni). Mutta totta kai joku karsittukin ohjelma käytännössä ilmaisena voi hyvinkin täyttää sen kuvankäsittelytarpeen, jota vailla on, joten esim. joku Photoshop Elements liene loistodiili, jos löytyy jostain cd:ltä.
Sitten avautumiseni kohta 2:
Windows XP on haitarista ja syvältä sieltä!
Varsinkin yhdistettynä Adoben raskaisiin vektoriohjelmiin. Siis aivan sanoinkuvaamattoman käsittämätön on se jumimisen, ruksutuksen ja hitauden määrä, joka esim. muutaman tuhannen vektoripisteen kokosivun ilmoituksen käsittelyssä ilmenee jollain InDesignilla. Eikä kyse ole koneresurssien puuttestakaan vaan Windows on pohjaton kaivo. Vaikka sille työntäisi kaziljoonan teraherzin tripleX 512-bittisen prosessorin ja kiljoona gigabyteä keskusmuistia, se silti päättää kesken tärkeimmän toimen, että nyt onkin loistava tilaisuus ruveta vähän siirtelemään erinäistä dataa keskusmuistin ja heittovaihtotiedoston (ei jumalauta minkä sanan ne swap filelle kielitoimistossa kehittivät) välillä.
Siispä kertokaapa toimiiko joku näppärällä graafisella käyttöliittymällä varusteltu linux yhtään sutjakammin? Mitä olen kuullut, niin nuo windowsin ohjelmatkin emuloituvat pyörimään linux-alustalla tehokkaammin mitä itse windowsissa.
Nimimerkillä. SuSe Linux + Wine hankintaan?
-
Sanoit samaa tosta Paint shop prostakin ja täytyy munkin ihmetellä, että miksi noi on tullut tuollai kylkiäisinä. Tätä Freehandiäkin pyörittelin pitkän aikaa ennen kuin päätin ostaa (hirmuiset 50 senttiä!!). Ja se on rajoittamaton täysversio (sisältää jopa clip-artit ja fontit). Sama juttu tolla Paint shop prolla (toimii vieläkin ihan hyvin, vaikka on ollut jo vuoden verran käytössä). Molemmissa on muuten mukana ohjelman uudemman version demo ja tarjous päivitykseen. Eli onhan siinä toi mainostuspuoli.
Asiasta vehnäsämpylään: Oletteko huomannut Adoben Creator suiten? Sisältää uusimmat versiot PhotoShopista (8), InDesignistä (3) ja Illustratorista (11) ja hintaa vajaat 1500 euroa. Hyvä päätös Adobelta siirtyä tuommoiseen pakettiratkaisuun. Erikseen ostettunahan noi makso kaikki tonnin verran eli tuon paketin saa liki puoleen hintaan. Miinuksena on, että se aiemmpi Adobe -paketti ilmeisesti sitten katoaa. Sen hintahan on suunnilleen sama, mutta siinä oli myös Distilleri.
-
Ihan ekaks korjaus. Tarkoitin Gimpiä kun puhuin Gnusta. Molemmat Linuxista tuttuja? Eikös Gimp ole nykyään jo Windowsissakin?
Macin X käyttis on oikeesti joku unix johdannainen, ja olen ollut yhdessä tilaisuudessa jossa joku "guru" sitä hehkutti. Sen pitäisi olla sekä tehokas (ottaa koneesta enemmän irti) että toimiva. Tiedä sitten onko näin. Kympissä on kuitenkin ihan sama ongelma kuin Wineissäkin, eli vanha softa ei tahdo pelittää.
Silti nyt ehkä joudun panemaan toivoni siihen. Windows -softani alkavat olla sitä sukupolvea, että käytännössö vaihtoehtona on joko taas kerran käyttistä myöten vanhat softat uuteen myllyyn, tai sitten kaikki uusiksi (vanha käyttis valitettavasti ei tue sitten valitettavasti enää uusia rautoja eli skannereita, printtereitä, verkkohässäköitä, yms. >:(). Tällä hetkellä tosiaan olisi mahdollista siirtyä pois mikkihiirimaailmasta missä virukset ovat pahiten riesana. Olisi edes yksi riesa vähemmän... Jotenkin silti tuntuu että saatanpa joutua ojasta allikkoon. :)
Ja mitä tulee softan käyttöön. Piirrosohjelmissa on kyllä kivoja kilkuttimia mutta ei niillä mitään tee jos ne toimvat vain omalla koneella. Se mitä olen kuullut useammankin ohjelman export-filttereistä, ei pahemmin naurata. Jotenkin sen ymmärtää, että kymmenen vuotta sitten oli hankalaa saada vektoriohjelmista kuvia printtiin, mutta että se on edelleenkin lähes yhtä takkuista!
Tilaisin siis vähemmän kilkuttimia ja enemmän luetettavuutta ja yhteensopivuutta, kiitos. Onneksi tuli sentään Adobelta se PDF. Eiköhän tämä tästä jo lähi vuosina... Kun nyt nuo fonttihommatkin ovat, taas vaihteeksi, selkiytymään päin.
-
Asiasta vehnäsämpylään: Oletteko huomannut Adoben Creator suiten? Sisältää uusimmat versiot PhotoShopista (8), InDesignistä (3) ja Illustratorista (11) ja hintaa vajaat 1500 euroa. Hyvä päätös Adobelta siirtyä tuommoiseen pakettiratkaisuun. Erikseen ostettunahan noi makso kaikki tonnin verran eli tuon paketin saa liki puoleen hintaan. Miinuksena on, että se aiemmpi Adobe -paketti ilmeisesti sitten katoaa. Sen hintahan on suunnilleen sama, mutta siinä oli myös Distilleri.
Kyllä vain. Nuo pakettiratkaisut ovat halvin vaihtoehto hankkia ohjelmia puoleen hintaan - edellyttäen tietenkin, että tarvitsee kaikkia mukana olevia ohjelmia.
Itse ostin jokunen vuosi sitten vastaavan paketin firman ohjelmistoiksi - se kulki nimellä Adobe Design Collection ja sisälsi Photoshop 6:n, InDesign 1.5:n, Illustrator 9:n ja Acrobat 4:n distillereineen. Samaa hintaa markka-aikaan tuo oli, jotain 8000 mk. Erikseen ostettuina ohjelmat olisivat maksaneet kaksi kertaa enemmän.
Nuo kaikki ovat edelleen käytössä - eniten työssä tuo InDesign, josta haluaisi jo uudemman version.
Toisaalta voisi kyllä vakavasti harkita Mäkkikalustekantaan siirtymistä. Windowsin alla nuo todellakin jumivat jos taitossa on joku kiljoona vektoripistettä sisältävä dokumentti.
-
Joo ja siis tuosta Gimpistä. Onhan se PC-versiokin olemassa siitä ja ilmainenhan se on. Löytyy esimerkiksi tästä (http://www.fwnetwork.com/description/gimp.html)
En ole tutustunut, mutta ilmeisesti ihan käyttökelpoinen ja mikä tärkeintä - ilmainen - Photoshop-korvike
-
http://www.digitmag.co.uk/
Tuolla pitäis ainakin täysi olla täysi versio Canvas 7 -ohjelmasta ja viimeisessä numerossa Carrara 1.1 joka sisältää Amapi 5 kyllä kai nuo pitäis tietämäni mukaan olla täysiä versioita.
Itselleni siitä ei ole hyötyä kun kone käy OSX:llä, eikä nuo vanhat versiot siinä toimi.
Holle
-
(mm. Photoshop Elements, joka on karsittu versio vanhasta Photoshop 4:sta muistaakseni). Mutta totta kai joku karsittukin ohjelma käytännössä ilmaisena voi hyvinkin täyttää sen kuvankäsittelytarpeen, jota vailla on, joten esim. joku Photoshop Elements liene loistodiili, jos löytyy jostain cd:ltä.
Photoshop elements on paljon uudempaa photaria (kutosen aikaan ilmestyi). Siitä on vain poistettu Cmyk, vektorit ja jotain hienosäätöjuttuja. Loistava työkalu edulliseen hintaan. Esim. työkalut jaefektit/filtterit ihan samat kuin täysverisessä versiossa. Elementsiä ennen oli se LE-versio ja se oli kuulemma aika kökkö. Väitän, että elements kannattaa ostaa ennemmin kuin paint shop pro. Varsinkin, jos aikoo joskus ostaa sen kehittyneimmän version Photoshopista myöhemmin.
Parhaat lehtien mukana saadut ohjelmani:
(- Photoshop elements tuli skannerin myötä)
- Painter 5.5. (web edition)
- Amapi 3D 4.5
- realsoft 3d (limited)
- Cinema 4d (ce)
- Poser 3 (Loistava piirtäjälle)
- Cool 3D 2.0
- Frontpage (joku vanha, mut helppo käyttää)
Mutta kyllähän se lehti maksoikin sitten sen 15e...
-
Törmäsin eräänä päivänä yhteen uuteen hieman Open Canvasin tyyppiseen freeware-ohjelmaan. Nimi on Pixia ja sen löytää täältä. http://www.ab.wakwak.com/~knight
Ohjelma tukee myös tabletilla piirtämistä.
-
Törmäsin eräänä päivänä yhteen uuteen hieman Open Canvasin tyyppiseen freeware-ohjelmaan. Nimi on Pixia ja sen löytää täältä. http://www.ab.wakwak.com/~knight
Ohjelma tukee myös tabletilla piirtämistä.
Toi oli ainakin vielä alku vuonna Kompuutteri kaikille -lehden cdn vakio-ohjelmana.
Kompuutterista on myös saanut mm. Open Officen (näkyi olevan uusimmassakin), antivirusohjelmia, Serifin ohjelmia (ainakin PagePlus, PhotoPlus ja WebPlus). Eli ihan kätsy homma. Tosin noita käyttökelpoisia ohjelmia on harmillisen harvoin ja keskittyy lähinnä niiden mainoskamppanjoiden aikaan, jolloin uudet tilaajat saavat bonuksena myös muuta kivaa.
Akateemisessa tietokonelehtihylly on aina vakituiseen tarkistettava josko taas löytyisi helmiä. Pitäisi vaan pikkuhiljaa hankkia se DVD, kun näyttävät monet olevan siirtymässä DVD -levyihin CD:n asemesta.
-
http://www.creativepro.com/story/review/12801.html
Tuosta löytyy infoa Photoshop elements-ohjelmasta, joka perustuu Photoshop versio kutosen runkoon. Puuttuu vektorit, channels ja Cmyk-värit ja sit jotain olematonta. Muuten lähes sama eli tooosi jees.
Tosin nyt, kun on duunia tullut kuvituspuolella enemmän niin toi Cmyk olis tarpeen. Onko muita ohjelmia (halpoja/ilmaisia), joilla voisi muuttaa Cmyk-väreihin rgb-kuvan.
Tattis!
-
Pystyyköhän Paint Shop prolla? Vitosversiossa saa ainakin värierottelun cmykkiin. Uusin versio maksaa vähän päälle satasen.
-
Mitenhän mahtanee cmykin laita olla siinä Gimpissä?
Timo
-
Gimpistä saa lisätietoa osoitteesta http://www.gimp.org, pc-versio toimii ainakin W2K-alustalla ihan hyvin, mitä nyt pikku bugeja on. Unixissa se toimii loistavasti koulussa, oletettavasti myös Linuxissa samoin.
RGB->CMYK -erottelua varten on tehty ainakin jotain plugareita Gimpiin, sehän on GPL-lisenssillä vapaasti kehitettävä ohjelma, toimivuudestaan ei tietoa/takeita.
Mutta jos siitä jotain puuttuu, niin eikun kehittäjille marisemaan, jos puute katsotaan aiheelliseksi, niin jos yhtään GPL-piirejä tietää, niin se on hyvällä tuurilla todella äkkiä korjattu.
Ja XP:n tahmimisesta; tokihan olet optimoinut XP:si kuvankäsittelyä varten karsimalla kaiken turhan paskan pois taustalta pyörimästä? Kuten verkkoyhteydet jne.?
Ainakin äänenkäsittelyn tiimoilta tuommoiseen optimointiin löytyy webistä tavaraa runsaasti (Googleen "windows audio optimization" tms. hakusanaksi), ja hieman soveltamalla varmasti saa kuvantekoonkin tehtyä sopivan asennuksen.
Tekee sitten vain toisen profiilin/asennuksen normaalikäyttöä varten, johon laittaa ne verkkoyhteydet ym. turhakkeet pyörimään.
-
Ja XP:n tahmimisesta; tokihan olet optimoinut XP:si kuvankäsittelyä varten karsimalla kaiken turhan paskan pois taustalta pyörimästä? Kuten verkkoyhteydet jne.? --- Tekee sitten vain toisen profiilin/asennuksen normaalikäyttöä varten, johon laittaa ne verkkoyhteydet ym. turhakkeet pyörimään.
No voihan nenä! Kun tällainenkaan ratkaisu ei oikein toimi, koska tarvitsen käytännössä työssäni jatkuvaa verkkoyhteyttä. Sisältömateriaalit saapuvat sähköpostilla ja valmiit työt lähtevät samoin asiakkaalle. Siinä välissä yritän sitten tehdäkin jotain.
Windows XP:ssä taitaa pyöriä taustalla tosin muitakin "turhia" tai ainakin turhan raskaita prosesseja, kuin tuo verkkoyhteys, joten voisihan noihin tutustua, auttaisiko mikään säätäminen.
-
Änkeän tämän nyt tähän threatiin. Olen hankkimassa Photoshop 6,7 tai CE versiota. Mistä kannattaisi ostaa, että saisi mahdollisimman halvalla. On minulla tuo elements, joka onkin loistava, mutta nälkä kasvaa syödessä ja tietyt ominaisuudet vetävät puoleensa...
Piis and lööv!
-
Hinnat taitaa pyöriä aika samoissa joka paikassa (enkun kielinen Photari vajaa tonni suomenkielinen yli).
Ehkä kannattaa siis satsata kerralla enempi ja ostaa Adoben ohjelmapaketti (yleensä mukana Photoshop, InDesign, Illustrator ja Distiller) tai tää uus Adobe CS jossa on uusimmat versiot Photarista (8), Illustratorista (11) ja InDesignistä (3). Hinta siinä 1400 e. Ja niillä sitten pärjääkin jo suhteellisen hyvin.
Odotan innolla, että meille kouluun hankitaan toi paketti, niin pääsee leikkimään niillä.
-
Hazart, kai sulla on koneessa tarpeeks keskusmuistia? Olen kuullut kerrottavan, että 512megaa olis syytä vähintään olla uusia fotareita käyttäessä. Tää on kyllä ihan huhua, mut sanoinpa nyt silti.
-
Juu tehoja noi vaatii, se on huomioitava niitä hankittaessa. Toi 512 megaa taitaa tosiaan olla nykyisin jo minimi (mulla on vitosversio ja se kyllä pyörii ihan hyvin vaikka on vaan reilut 300 megaa keskusmuistia, mutta isommissa tiedostoissa rupee jo vähän hidastelemaan).
Ja kyllähän se muutenkin, koska värillisissä töissä tiedostokoot paisuvat yllättävän isoiksi.
-
Töissä XP toimii jouhevasti ja melkein kuin unelma (jos ei ihan hurjia uneksi). Jatkuvasti on muutama selain auki, photari ja sähköposti, kaikki yhtäaikaa ja aika usein samaan syssyyn vielä Painter, PMaker tai Illustrator. Kun näitten välillä pitää sukkuloida. Photarissa voi olla auki joku iso värikuva joka on viety Illuun (tai PageMakeriin) taitettavaksi ja sitä pitää välillä viilata tai jotain.
98 aikaan bugeillut Photoshop 7 korjasi vikansa kuin itsestään kun vaihdettiin XP:hen. Ota näistä selvää.
Timo
-
Kyllä se käyttöjärjestelmä taitaa enemmän aiheuttaa nuo muistivaatimukset. XP:tä on turha yrittää käyttää edes kohtalaisen jouhevasti alle 512MB muistilla.
Itse Photoshop kyllä toimii pienemmilläkin resursseilla ja tarvitsee lisää memoryä vasta tarpeen mukaan.
Muistan ajelleeni joskus muinoin Photoshop 5:sta Pentium 200Mhz:lla 64MB muistilla Windows 98:n alla ja loistavasti toimi. Laittoi vain pari sataa megaa virtuaalimuistia kaveriksi.
Sitten tietysti suurempiresoluutioisissa kuvissa alkoi laskentatehon puute ruveta jumiuttamaan esimerkiksi kokomuutoksia tai muuta, mutta itse ohjelma kuitenkin käynnistyi ja oli ihan käyttökelpoinen pienemmälläkin muistimäärällä.
-
Hazart, kai sulla on koneessa tarpeeks keskusmuistia? Olen kuullut kerrottavan, että 512megaa olis syytä vähintään olla uusia fotareita käyttäessä. Tää on kyllä ihan huhua, mut sanoinpa nyt silti.
Ei ole kuin 256 tällä hetkellä. En ole saanut aikaiseksi muistin ostamista, koska kone ei ole nikotellut lainkaan. Ehkä siksi kun on 128 näytönohjain muistia. Mutta hankinnassa on.
-
Todellisuudessahan toi Photoshopin vaatima muisti on aikalailla liioiteltu juttu. Iloisesti ainakin mulla rouskuttanut vanhemmalla 128 MB:n muistilla varustetulla koneellakin. Seiskaversion myötä homma parani vielä entisestään, eli saivat muistinkäytön aikalailla tehokkaammaksi. Tottakai se lisämuisti tuo lisää jouhevuutta siihen hommaan, mutta niin tuo prosessoritehokin. Ja tuplaprosessorit vasta toisivatkin :)
FreeHand sen sijaan (varsinkin uus MX) on aivan tuhoton muistisyöppö ja kyllä sillä on saanut aika tehokkaasti koneet kaatumaan niin Windows- kuin Mac-puolellakin. Vois sanoa että toi 256 MB muistia on ehdoton minimi ja 512 suositus FreeHandille.
Gimpin Windows-versiota kokeilin puolisen vuotta sitten huvikseni. Äärettömän buginen oli. Toivottavasti Linux-puolella toimii paremmin.
-
Hmm. Muistaakseni ne jossain arvostelussa suosittelikin tolle CS:lle tuplaprosessoria.
Ja täytyy kyllä myöntää toi Freehandin muistintarve. Meillä on koulun koneissa lähemmäs giga keskusmuistia ja pariin kertaan oon Freehandillä saanut sen tökkimään ihan perusjutuillakin.
Ilmeisesti vektorigrafiikka vaatii sitten enemmän tehoja.
-
Freehandia vastaava Illustrator toimii huomattavasti jouhevammin kevyemmälläkin koneella. Mistä johtuu, sit en tiedä. Eikä kaikkea tarvi tietääkään.
Timo
-
Ja täytyy kyllä myöntää toi Freehandin muistintarve. Meillä on koulun koneissa lähemmäs giga keskusmuistia ja pariin kertaan oon Freehandillä saanut sen tökkimään ihan perusjutuillakin.
Ilmeisesti vektorigrafiikka vaatii sitten enemmän tehoja.
Ei vektorigrafiikan käsittely ole niinkään muisti- kuin tehopainotteista: Vektoripisteet ja muu data kuvan luomiseksi ei edellytä paljonkaan muistiresursseja. Koska prosessori laskee niiden perusteella kuvan, myllystä vaaditaan prosessoritehoa enemmän kuin bittigrafiikkakuvan käsittelyssä, joka taas painottaa enemmän muistintarvetta.
Itse en vain ymmärrä sitä, miksi nuo vektoriohjelmat eivät voisi laskea käsiteltävää vektorikuvaa johonkin väliaikaisbufferiin valmiiksi, josta sitä vieritettäisiin ruudulle tarvittaessa ilman että koko kuvaa pitää laskea uudelleen joka vierityksellä. Nyt monimutkaiset vektoripohjaiset mainokset saavat helposti huippukoneenkin polvilleen ruutua vieritettäessä tai muuta muokkausta tehtäessä.
-
Tietenkin ainakin Freehandillä voi käyttää Fast previewiä.
Ja jos tekee vielä layereille, niin voi turhia layereitä muutella näkymään fast previewinä ja vain työn alla oleva juttu on kunnon kuvana.
-
Käyttääkö joku tuota Illustratoria ja jos niin mihin. Kertokaa kokemuksia ja onko rahan arvoinen.
;D
-
En käytä, kun oon enempi tykästyny Freehandiin, mutta.
Maailmalla se on suositumpi kuin Fh, täällä ei. Eli se vastaa käytännössä Freehandiä ja todennäköisesti toimii paremmin muiden Adoben ohjelmien kanssa.
Illustratoria voi käyttää vaikka sarjakuvien värittämiseen ja sellaiseen se on ihan hyvä vekotin (monet kuitenkin tykkää enempi Photarista) kuten muutkin vektoriohjelmat.
Yleisesti sillä tehdään mm. logoja ja pieniä mainoksia ja esitteitä ja kuulemma kartantekijät tykkää käyttää (luin joskus jostain kymppiversion arvostelusta).
Freehandin saa reilulla viidellä sataa, että jos on kalliimpi, niin ei välttämättä sitten ole rahan arvoinen (ellei hanki sitä Adoben CS/ohjelmapakettia).
-
(ellei hanki sitä Adoben CS/ohjelmapakettia).
Mistä löysit juttua tosta paketista. Mä en löytänyt mitään Adoben sivulta... kummaa...
-
Hmm. Se on ihan uus systeemi. Itse kuulin siitä (luonnollisesti) koulussa ja luin myös uudesta Studio lehdestä (ensimmäinen numero kaupoissa nyt).
Adoben sivulla näytti olevan linkki Adobe creative suit heti siinä etusivulla. Now available.
Ja näköjään tuon englanninkielisen paketin hinta on "vain" 999 dollaria (eli lähemmäs 900 e). Se ei oo edes paha, kun InDesigniinkin kuitenkin saa varmasti silti suomenkielisen sanakirjan. Ja niillä valikoiden kielellä ei silleen oo väliä (suomeksi ne kuitenkin aina on käännetty ihan ihmeesti).
-
Tattis. Käyn tsekkaamas. Tollanen paketti olis aika HOT! Käsittämätöntä, et suomenkielinen Photari maksaa enemmän kuin toi koko paketti. Mutta pystyyköhän sitä tilaamaan tohon hintaan mistään... Tuleekohan tulleja yms...
-
Itse käytän illustratoria lähinnä vektoroitujen piirrosten ja maskottien värittämiseen. Hyvin on toiminut.
Muut taittotyöt mahdollistaa enemmän teksti- sivuntaitollisia ominaisuuksia sisältävä InDesingn.
-
Tattis. Käyn tsekkaamas. Tollanen paketti olis aika HOT! Käsittämätöntä, et suomenkielinen Photari maksaa enemmän kuin toi koko paketti. Mutta pystyyköhän sitä tilaamaan tohon hintaan mistään... Tuleekohan tulleja yms...
Siis ei noita mistään ulkomailta kannata mennä tilaamaan. Suomesta saa saman paketin yhtä edullisesti, etsit esim. halvimman hinnan MBnetin hintaseurannasta (http://www.mbnet.fi/hintaseuranta).
Paketin hintaa ei laske mikään englanninkielisyys tms. vaan se, että kun ostaa monta ohjelmaa kerralla, saa halvemmalla. Pakettihinta siis.
Toki suomenkielinen versio voi olla muutamia prosentteja kalliimpi. Suosittelen kuitenkin englanninkielistä.
-
Kyllä se kielisyys vähän vaikuttaa. Muistaakseni esim. Photari 7 oli pari sataa halvempi (Buldogissa?) kuin suomenkielinen.
Tossa paketissa tosin pari sataa ei tunnu missään, kun kuitenkin säästää pitkälti tonnin.
Ja tottakai kannattaa ensin kattoa täältä, että löytyykö halvalla. Postikulut kun kuitenkin on valtavat ja ton hintaisessa tulee jo tullissakin käsittely- ja veromaksuja melkoinen määrä (muistaakseni pelkästään vero 22%).
Ja tosiaan. Illustratorin taitto-ominaisuuksista en (vielä) tiedäkään. Freehandillä kun on ihan kätsyä tehdä esitteitä yms. paljon kuvia vaativia taittotöitä. Tietenkin varsinaiset taitot (lehdet ja kirjat) on helpompi tehdä taitto-ohjelmassa (InDesign, PageMaker, Quark).
-
Jaaha. Maailma siis ei aio muuttua miksikään tässä suhteessa. Tuplaprossuja ja gigan keskusmuistia vektorigraffaohjelmalle!? Sallikaa minun nayraa!
Aloittelin 40Mhz:n 386:lla, keskusmuistia oli kai 8Mt tai jotain. Corelin 3 pyöri siinä jo aika hyvin, ja vielä paremmin se pyörii nykykoneessa. "Isot" nelivärikuvat bittikarttoina jumittivat, enkä niistä edes haaveillut. Mutta vektoripuolella kuvan piirtäminen näytölle oli se mikä hiukan odotutti. Mitä järkee katella/työstää kuvia jossain prewiev modessa?! Sellaiset modet pitäisi kieltää lailla! Toki rautalankamallia tarvitaan joskus toisten alle peittyneisiin kappaleisiin tartuttaessa, mutta se on vähän eri juttu.
[Katkera tilitys alkaa]
Kaiketi pelkkä uusi käyttis (XP) syö tehoja koneesta. Ja kaikki muukin on niin kehittynyttä, että ns. yleiskone, johon on pakattu monet mahdolliset ohjelmat ja hienot toiminnot, kyykähtää sit siihen. Olen jo ties montako vuotta odottanut konetta, "jonka kanssa ei tarttis harrastaa tietokoneita", että sen sais toimimaan. Tällaista koneeta ei tällä menolla tule ikinä. Sen sijaan aina vaan tulee uusia ominaisuuksia, joihin ei koskaan kuulu luotettavuus, toimintavarmuus, selkeys, nopeus, helppokäyttöisyys, yhteensopivuus, tms.
[Katkera tilitys päättyy]
Oli aiemmin puhe siitä uudesta Macin käyttiksestä, tai tarkemmin sanottuna kai sen X-käyttiksen päivityksestä, jota alan ihmiset ovat odottaneet kuin kuuta nousevaa. Kävin piruuttaan katsomassa Wiredin sivulta http://www.wired.com/news/mac/0,,,00.html ja sieltähän ei tarvinnut lukea kuin kirjoitusten otsikot. Pantera on ilmesisesti vielä toistaiseksi aika susi.
-
Kiitos vastauksista Juha ja Welzu. On se kummallista miten noi hinnat on Adoben sivuilla paljon kalliimpia kuin esim mb-hintaseurannassa. Siellä ei tosin ollut vielä tuota pakettihintaa. Täytyy jatkaa etsintää. Ei kiirettä.
Piis!
-
Bugeja ja muuta.
FreeHandin MX on aika käyttökelvoton ammattikäyttöön. Filmituostus ei toimi kunnolla. Fonttien vektorointi on arpapeliä. Kaatuilee ja rankasti. Kaatuilua on myös FH 10:ssä. Pitäydyn edelleen ysissä koska se toimii ja bugeja ei juuri ole. FreeHandiä käytetään pääasiassa Pohjoismaissa. Jenkessä ja euroopassa enemmänkin Illustatoria, mutta ainahan FH:stä voi exportoida Illu filejä, jos on tarpeen.
PhotoShop: Olen käyttänyt PS:ia nyt versiosta 2.5 lähtien. Nykyisin käytössä 6, koska en ole kokenut tarpeelliseksi ottaa 7 käyttöön. Bugeja en ole juuri PS:sta löytänyt vaikka nykyään aika monipuolisesti softaa käytänkin.
Muistaisin, että jokun ComputerArtsin mukana on tullut Photarista joku versio. Olisko ollut 5. Jos haluaa päästä softan hankinnassa halvalla, kannattaa hommata jostain vanhempi versio käytettynä ja ostaa siihen päivityspaketti. Sillätavalla saattaa päästä halvemmalla kun ostaisi uusimman version suoraan kaupasta.
Jaa niin. Mulla on Mac ja käyttiksenä 9.2.2
-
Piirtäjän kannalta kahdesta suuresta vektorikuninkaasta Illu on minun mielestäni roimasti parempi. Siinä on mahtava tuntuma kaikissa työkaluissa, pathit pysyy todella hyvin hallussa. Wacomin kanssa Illu on aivan loistava. Freehand on siihen verrattuna jäykkä kapula (paitsi aivan uusista ei ole kokemusta).
Lisäksi Illu ja Photari toimivat nätisti yhteen (itsellänä versiot 9 ja 6 vanahalla mäcinraadolla, kuka hankkisi minulle uuden Gvitosen? ???).
Värityshommassa sitten eroa ei enää hirveästi synny. ...Ja graafisen puolen hommia (mainoksia sunmuita) jos väsään, otan melkeinpä mieluummin Freehandin käyttöön (tai yleensä pyöritän vanhalla rakkaalla Deneban Canvaksella, se on loistava yleisjyrä). Painotalot diggaa Freehandia :)
Vektoriohjelmat on jostain syystä aina olleet vähän kaatuiluherkkiä, varsinkin tulostuksen yhteydessä (AARGH). Mutta yleisvaikutelma on, että Macin alustalla toiminta on vakaampaa. (pah, olen jäävi; auttamaton mac-friikki)
-
Mä ostin nyt sellasen Adobe CS paketin (Photoshop, Illustrator ja Indesing). Vielä kun oppis käyttämään hyväksi. Photari on vanha tuttu, mut Illu ja Id uusia tuttavuuksia. :D