Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Amerikkalaiset sarjakuvat => Aiheen aloitti: Jyrki Vainio - 26.11.2005 klo 16:14:43
-
Olen niin paljon ajastani jäljessä, että olen vasta nyt ruvennut perehtymään Chris Waren sarjakuviin. Niissähän sitä savottaa sitten riittääkin! Olen löytänyt käsiini nämä hänen töistään kootut kirjat: Jimmy Corrigan, Quimby the Mouse, ja tämä luonnoskirja Datebook.
Voisiko joku Waren tuotantoa paremmin tunteva kertoa, miten nämä kirjat eroavat noista hänen Acme Novelty Library lehdistään? Eli siis jos on nämä kirjat hankkinut, niin kannattaako sitten vielä lisäksi etsiä käsiinsä noita irtonumeroita? Onko niissä paljon sellaista materiaalia, jota ei ole kirjoissa, onko juttuja muutettu ratkaisevan paljon formaatista toiseen siirryttäessä? (Kun kyseessä on Ware, en pitäisi sitä ollenkaan ihmeellisenä).
-
Huhhuh, melkoinen Ware-uppokylpy sinulla meneillään! Aikoinaan kun Acme Novelty Libraryn irtonumeroita tipahteli epäsäännöllisin väliajoin kuuden vuoden ajan, tuntui silti että yhden numeron omaksumiseen tarvittiin hyvinkin puoli vuotta tutkimista ja hykertelyä...
Savotan suuruuden takia on aika hankala vertailla tarkkaan, kuinka paljon kokooma-albumit eroavat irtonumeroista. Varmaa on kuitenkin se, että jokaisessa irtonumerossa on aina jotain ekstraa, vähimmilläänkin niitä keksittyjä retromainoksia ja hulvattomia vastauksia lukijainkirjeisiin. Acmethan erosivat välillä keskenäänkin kuin yö ja päivä; juuri kun Jimmy Corrigan -saaga oli kihelmöivässä kohdassa "normaalissa" lehdessä, seuraava numero saattoi olla kokoelma nuoruuden töitä tai jättikokoinen "Book Of Jokes" täynnä ulkopuolisia yhden sivun juttuja SEKÄ uskomattomia leikkaa ja liimaa -askartelu-urakoita (joitain numeroita minunkin oli ihan pakko hankkia kaksin kappalein ;D )
No, jos haluaa maksimoida ekstrojen hinta/hyötysuhteen, suosittelisin hankkimaan ainakin nämä irtonumerot:
- Acme #1
Järkyttävän kovatasoinen aloitusnumero. Sisältää mm. tarinakerronnaltaan täysin vallankumouksellisen sivun, joka kattaa pari sukupolvea ja johon uppoutuessa päässä alkaa huippaamaan.. Ja jota ei ole albumissa lainkaan (samaa tekniikkaa on toki käytetty muissa sivuissa). Mukana paljon muitakin jaksoja, joita ei löydy albumista.
- Acme #7
Ensimmäinen lähes puolen metrin korkuinen Book Of Jokes, mukana niitä yksivuisia episodeja Big Texistä ja Rocket Samista mutta myös Jimmy Corriganista ja siitä superman-hahmosta. Askarteltavina mm. avaruusraketti ja minikirja -sekä tälle kirjahylly.
- Lisää samaa herkkua myös toisessa Book Of Jokesissa - mutta tästä über-designista en kyl just nyt saa edes selvää, monesko irtonumero on kyseessä ;D . Tarinoissa pääpaino Rusty Brownilla, Quimbyllä ja Tales Of Tomorrow -futujutuilla. Mukana myös Rusty Brown -kalenteri - ja askarteltavana elokuvankatselukoje ja tähän elokuvia!
- Acme #10
Pienikokoisin numero, joka on silti tupaten täynnä asiaa: kokonainen pitkä pikku-Jimmy / äidin miesystävä / superman-hahmo -tarina, jota ei ole albumissa. Lisäksi tolkuton määrä niitä hulvattomia retromainoksia, sekä ne Ubussakin ilmestyneet Rusty Brown -jaksot.
Lykkyä pyttyyn!
-
No, jos haluaa maksimoida ekstrojen hinta/hyötysuhteen, suosittelisin hankkimaan ainakin nämä irtonumerot:
Kiitos kattavasta esittelystä, juuri tällaisia vinkkejä kaipasinkin!
Entäs ne perunatyyppi-jutut, onko niitä keskitetymmin jossain tietyssä numerossa?
-
ach juu, pottuhahmoa oli sit pienempikokoinen kolmosnumero melkein täynnä.
-
...moderated by Ivan Brunetti.
A pictorial adaptation of an actual event which took place on Friday, September 9, 2005, at Columbia College in Chicago, Illinois, written and illustrated by Gordon McAlpin.
http://www.strippedbooks.com/comics/stripped07/comics-00.html
Mielenkiintoista lueskeltavaa. Vähä lyhkänen mut lisää on tulossa.
-
Jep. Kiitos vinkistä. Oikein hyvää luettavaa kaikille tekijöille ja sellaisiksi aikoville, sekä ehkä auttaa lukijoitakin ymmärtämään (näiden) sarjakuvantekijöiden pikkutarkkaa ( sanoisinko: anaalista) luomistyötä.
-
Älkää lynkatko, mutta... minusta tuo oli pikkusen puuduttavaa. Alan ymmärtää miksi "piirtämällä kirjoittamisen" (à la Sfar, Trondheim, Ranta) TÄYTYI tapahtua.
-
Hups! Minulle ilmaantui tuplakappale tuosta luonnoskirjasta Acme Novelty Datebook. Jos joku haluaa (ostaa) niin laittakaa viestiä. Irtoaa halvemmalla kuin alan liikkeistä.
-
Olen löytänyt käsiini nämä hänen töistään kootut kirjat: Jimmy Corrigan, Quimby the Mouse, ja tämä luonnoskirja Datebook.
Elina Anttila tykkää arvostella sarjakuvia: nyt Quimby the Mouse (http://www.sarjakuvanteko.fi/wiki/index.php/Ware_Chris:_Quimby_the_Mouse)
-
KÄÄK, foorumin hakutoiminnassa on pakko olla jotain vikaa. Miten muuten voisi olla selitettävissä, että Chris Waren uusimmasta magnum opuksesta, Building Stories -paketista ei löytynyt kvaakattamista, vaikka se ilmestyi jo pari vuotta sitten.
(http://www.newyorker.com/wp-content/uploads/2012/09/buildingstories03-465.jpg)
Se koostuu 14:stä eräänlaiseen luksuslautapeliboxiin pakatusta osiosta, joiden koko vaihtelee yhden rivin pikkulipareesta A2-tabloidiin ja julisteentapaisesta irtosivusta erikoispaksukantisiin "oikeisiin" albumeihin. Boxin pikkupräntin mukaan yhteensä 260 sivun edestä. Pakettiin on koottu 10 vuoden ajalta irtotarinoiksi luultuja episodeja mm. New Yorkerin ja McSweeneysin sivuilta, jopa yksi kokonainen Acme Novelty Library -albumi, sekä paljon ihan uuttakin tavaraa.
Ja mikä hurjinta, lukijan on tarkoitus itse valita, missä järjestyksessä aarrearkkua ahmii. Ilman että sisältö tai lukukokemus kärsii.
(http://booksbonesbuffy.com/wp-content/uploads/2013/01/building-stories2.jpg)
Ensimmäisellä lukukerralla puolitoista vuotta sitten pääni oli suorastaan pyörällä moisesta sarjakuvakerronnan ja -innovaatioiden riemuvoitosta, ja muutamaan otteeseen käännekohdissa pääsi loksahtaneiden leukojeni välistä ihan oikeasti ääneen "MITÄ HELVETTIÄ?" -hörähdys.
Nyt kun sain "lukaistua" paketin maltillisemmin keskittyen, olen päätymäisilläni siihen lopputulokseen, että aiemmin universumin historian parhaana sarjakuva-albumina pitämäni Jimmy Corrigan on tainnut kohdata voittajansa.
Corrigan-alpparistahan oli varaa jopa jättää pois Acme Novelty Library -lehden debyyttinumeron kaikkein päänräjäyttävin sivu (tai siis piirtää se uusiksi kahdelle matalamman formaatin sivulle) - mutta tässä formaatissa ei ole jumankekka tarvinnut kompromisseja tehdä!
Tämän pinnallisen hehkutuksen jälkeen kannattaa vilkaista tarkempia analyysejä esimerkiksi tuolta: http://www.avclub.com/article/delving-into-chris-wares-massive-multilayered-comi-86612 tai tuolta: http://www.popmatters.com/column/166841-the-conscious-materiality-of-chris-wares-building-stories/
Sen jälkeen mars ostoksille, onhan tätä saanut koko ajan niin Kreegahista ja Turun sarjakuvakaupasta kuin Akateemisestakin. Alle viidellä kympillä tuskin selviää, mutta rahalle saa taatusti vastinetta.
http://www.youtube.com/watch?v=ZN3dxObXnBA
(https://c1.staticflickr.com/9/8187/8405986666_aa210b6dac_z.jpg)
-
Uutta Warea nyt netissä: http://www.theguardian.com/books/ng-interactive/2014/sep/13/-sp-chris-ware-the-last-saturday-graphic-novel