Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvantekijöiden keskustelut => Välineet ja oppaat => : Leo 24.11.2003 klo 16:05:38
-
Kyselisin sarjakuvien skannaamiseen liittyviä asioita. Kertokaa millaista skannaus -ohjelmaa itse käytätte (mieluiten semmoista joka ei laske pieniä lyijykynänjälkiä). Ja miten pystyy muuttamaan skannatun sarjakuvan sellaiseen muotoon että sen voi laittaa esim geocitiessiin? Tarvitaanko siihen ohjelma ja jos tarvitaan niin millainen? Ja vielä viimeiseksi mistä voi ostaa niin sanottuja sinikyniä jotka eivät jätä skanneriin jälkiä ja paljonko ne normaalisti maksavat?
-
Ostin sellaisen skannerin, jonka mukana tuli Photoshop elements. Siinä on myös Canonin oma skannaussofta mukana. Photoshop elementsissä on kätevä save for web -toiminto, joka muuttaa kuvat nettiin kelpaaviksi jpg-kuviksi. Voihan sen muutenkin tallentaa nettimuotoon, mutta tuossa toiminnossa on hyviä säätöjä ja kuvan tason muutokset näkyy esikatselussa ennen tallentamista.
Jpg, gif ja png -muodot taitavat olla yleisimmät nettiformaatit. itse käytän jpg... Luulisin näiden käyvän myös geocities:ssä.
Photoshop elements on hyvä kuvankäsittelyohjelma (lähes kuin Photoshop... cmyk värit ja vektorit puuttuuvat...) ja maksaa alle tonnin mummon markoissa. Netistä löytynee kyllä joku ilmaisohjelmakin, jolla voit muuttaa kuvasi nettikelpoiseksi.
-
Itse skannaan ihan piirto-ohjelmalla (Paint Shopilla -->import --> TWAIN --> acquire). Muodoksi valitsen Line Artin (eli mustavalkoisen, ei harmaasävyisen), tarkkuudeksi riittänee 300dpi:tä. Skannattuun kuvaan harvemmin jääneet lyijärin jäljet kumittelen ohjelmassa pois (tussaan itse lyijäriluonnosten päälle ja kumitan sen jälkeen).
Geocityn formaatista en tiedä, mutta eiköhän GIFfiksi tai jpegiksi tallentamalla kuvat näy miltei missä vain. Jpegiksi kannattaa muuten tallenttaa vastaa ihan viimeiseksi sillä se pakkaa kuvaa joka tallennuksella, jolloin kuvan laatu huononee. Itse käytän .png -muotoa aina kun mahdollista lopullisten töiden tallentamiseen.
Muistaakseni aihetta on käsitelty Kvaakissa aiemminkin?
-
Itseasiassa näyttöruudun tarkkuus ei taida ylittää 72 dpi, joten pienempikin reso riittää, jos kuva tulee nettiin.
-
Itseasiassa näyttöruudun tarkkuus ei taida ylittää 72 dpi, joten pienempikin reso riittää, jos kuva tulee nettiin.
Nyt putosin pihalta. Ei joku viitsisi selittää... dpi??? En ole näes ikinä ollut tietokoneen kanssa erityisen hyvä (osaan kyllä perusjutut mutta uusien oppimisessa menee aikaa...
-
mie en jaksa tehdä uutta viestiketjua, mutta mitä skanneria käytätte? saako 80 eukolla hyvää skankkua?
-
Itse en omista skanneria (käytän koulun) mutta mitä olen kaupassa nähnyt niin halvimmat taitavat olla 130 euron luokkaa...
-
Mulla on noin 6v vanha Mustekin halpismalli. Pitää hirveää ääntä, eikä todellakaan ole nopea. Ajaa kuitenkin edelleen asiansa peruspelinä siinä määrin etten ole saanut sijoitetuksi uuteen. Luulisi siis että 80 rahalla saisi jo vallan kelvollisen vehkeen.
-
jo niin miekin oon käyttänyt tähän asti mutta nyt on ajatellut että byt tulee loppu korpuilla leikkimiseen.
kyllä tuolla http://www.bdog.fi/cgi-bin/netstore/tuotehaku.pl?tuoteryhma=25
näyttää olevan ihan 80e koneita mutta onko ne ihan leluja. siitä en tiedä.
-
Jos skannaat kuvasi tietokoneella väritettäväksi, täytyy skannaustarkkuuden olla vähintään 300 dpi. Muuten tulee puuroa.
Alle satasella saa kelvollisen skannerin ja joissakin on tosiaan kuvankäsittelysoftaa mukana. Jos ei erikseen omista PhotoShopia, PaintShopia tai muuta, kannattaa ehdottomasti valita semmoinen skanneri missä joku tuommoinen ohjelma on mukana paketissa.
Jos olet jo valmiiksi käsin värittänyt sarjakuvasi ja aiot laittaa sen nettiin, riittää tosiaan pienempikin skannaustarkkuus. Ruudun dpi on 75 (eli pisteitä joista kuva muodostuu on tuuman leveydellä jonossa 75, dots per inch).
Semmoinen sinikynä on ihan tavallinen vaaleansininen lyijyvärikynä. Ei sen kummempi. Mutta kyllä se skanneri senkin viivat tarvittaessa lukee, säädöistä se on kiinni.
Timo
-
Jos skannaat kuvasi tietokoneella väritettäväksi, täytyy skannaustarkkuuden olla vähintään 300 dpi. Muuten tulee puuroa...
Voisitko hiukan selittää mistä tässä on kysymys. Vaihtuuko kuvan resoluutio silloin kun kuvaa pienentää? Tämä on kerta kaikkiaan hämmentävää näiden kanssa...
Kiitos Timoro!
-
Öhh, hämmentävää kyllä vastaus on sekä että. Eli siis resoluutio sekä muuttuu että ei muutu, valituista asetuksista riippuen. Katsotaas näkyykö tämä kuva tässä.
(http://www.geocities.com/timoro2/ImageSize.jpg)
Jos ei, käyttäös tätä:
http://www.geocities.com/timoro2/ImageSize.jpg
Elikäs kuvassa on Photoshopin image Size -ikkuna jolla kuvan kokoa voi muuttaa asettamalla kenttiin arvoja. Silloin kun Resample-kohdassa on ruksi resoluutio ei muutu, ohjelma vain joko vähentää tai lisää pikseleitä tiettyjen parametrien mukaan (ei aina kovin hyvin, usein tapahtuu pikselöitymistä jne.). Mutta kun ruksin ottaa pois, tapahtuu kummia: pikselidimensiot pysyvät samoina mutta kuvan printtikoon pienentyessä resoluutio kasvaa ja toisin päin. Tää tuntuu vähän monimutkaiselta, mutta kokeilemalla pääsee jyvälle ja juttu onkin aika simppeli.
Timo
-
Silloin kun Resample-kohdassa on ruksi resoluutio ei muutu, ohjelma vain joko vähentää tai lisää pikseleitä tiettyjen parametrien mukaan.
Eli toi ruksi tohon kohtaan, kun tekee lehtipainoon kuvaa???
Kiitos Timo!
-
Itse värittelen töissä koneella aika paljon käsin piirtämiäni kuvia. Line art -skannaus on osoittautunut parhaaksi tavaksi. Skannaan kuvat resoluutiolla 300dpi, mutta jos kuva tulee nettiin tms. koneella katsottavaan, niin muutan resoluution värityksen JÄLKEEN 72pdi:ksi.
-
Eli toi ruksi tohon kohtaan, kun tekee lehtipainoon kuvaa???
kyllä, jos haluat muuttaa kokoa mutta pitää resoluution ennallaan. Toimii parhaiten pienennettäessä. Kovin isoja koon muutoksia ei kannata mennä tekemään.
Timo
-
Kirjanpainajapojat tossa tekee resoluutiojutuillaan yksinkertaisesta asiasta turhan hankalaa.
Jos kuvia on tarkoitus näyttää pelkästään netissä, niin skannatessa riittää , kun kuva on vähän isompi kuin lopullinen näytöllä näkyvä. Lähde siitä , että selainikkuna on 700 pikseliä leveä ja 500 korkea ja valitse mieleinen kuvan koko suhteessa näytön kokoon.
Skannerin resoluutioasetuksista ei kannata välittää - ne on tähän tarkoitukseen aina tarpeeksi hyvät.
Skannaa mustavalkoisena valokuvana ( harmaasävy, grayscale, 8bit tms), niin kuvasta tulee vähemmän leego.
Ja jos tussaus on tehty lyijykynän päälle, harmaasävykuvasta saa lyijykynän jäljet häviämään valoisuutta ja kontrastia säätämällä ( ominaisuus löytynee jokaisesta puolikuntoisestakin kuvankäsittelyohjelmasta).
Samalla tempulla voi ohentaa/paksuntaa viivoja maun mukaan.
Kutista kuva lopuksi sopivaan kokoon ( esmes 300 pikseliä korkea on suunnilleen puoli näyttöä )
Netissä julkaistu mustavalkokuva toimii hyvin 3 tai 4 bitin gif-muodossa. Eli viivojen reunoissa on muutamaa sävyä pehmentäviä harmaita pisteitä.
Koska sekä kaistanleveys , että levykiintiöt ovat rajallisia , kuvia ei kannata ladata nettiin yhtään isompikokoisina tai tarkempina kuin on pakko.
....mistä voi ostaa niin sanottuja sinikyniä jotka eivät jätä skanneriin jälkiä ja paljonko ne normaalisti maksavat?
ne on ihan tavallisia lasten puuvärejä. Vauvansininen on suosittu, mutta mintunvihreä , pinkki , vaalea oranssi ja keltainen tuntuu toimivan ainakin yhtä hyvin. Ja valkoinen akvarellikynä on ihan ihme , kun on sopivan karhea paperi ja työvalo vähän vinossa.
-
tavalliset värikynät eivät siis näy skannerissa? jos tuo pitää paikkansa niin se oli minulle kullanarvoinen tieto.
-
tavalliset värikynät eivät siis näy skannerissa? jos tuo pitää paikkansa niin se oli minulle kullanarvoinen tieto.
Se riippuu ihan skannerista ja sen asetuksista ja säädöistä.
Timo
-
EDIT: Timoro olikin nopsampi.
-
Tuo skannerin asetukset homma tulee olemaan ongelma sillä skannaan sarjani koulun skannerilla jonka asetuksia ei niin vain muutetakkaan enkä edes saisi tehdä niin! Toivon että koulun skannerin asetukset eivät ota sinikynää... huomenna se nähdään...
-
Mikäs ohjelma siinä koneessa on? PhotoShop? PaintShop? ja skanneri tulee tietty Import>Twain Source (tms)? Joka tapauksessa avautuvan skannerin ikkunassa on mahdollista (jos on) tehdä vähän säätöjä (jotka ei ole pysyviä).
Timo
-
PaintShop pro 7 siinä taitaa olla... Mutta se itse skanneri on todellinen romu... se on "väriskanneri" mutta sillä ei voi skannata värillisiä sillä koululla on vähän rahaa joten mustetta on alettu säästää (ja yleensä skannatut jutut tulostetaan jossain vaiheessa.
-
No voihan sillä värillisiä vaikka nettiin laitettavaksi skannailla? Eihän siihen mustetta kulu. :)
Timo
-
Juuh, tiedän mutta kun se värillinen skannaus ei toimi siinä ROMUskannerissa...
-
No pahus. Tähänkö vievät yhäti alemmas ajettavat määrärahat? Koulut ja kirjastot vaan kiinni, kun ei ne tuota mitään (rahaa) lyhyellä aikavälillä ainakaan. >:(
No, voithan vaikka sitten opetella värittämään sitten mustavalkosarjaa PaintShopissa.
Timo
-
juuh, mutta aika ei yksinkertaisesti riitä koulussa maalailemiseen vaan lähetän sarjakuvat liitetiedostona sähköpostin mukana itselleni ja avaan kotona liitteet ja värittelen ne omalla huonolla Paintillani (hävettää oikeen ettei ole parempaa "sarjakuva" ohjelmaa)
-
Jaa, ehkä sitten voisit kokeilla Gimpiä?
http://www.gimp.org/
Täysin ilmainen (kehitysvaiheessa) oleva ns. gnu-ohjelma*. On kuulemma lähes PaintShopin ja PhotoShopin veroinen kuvankäsittelyohjelma. en ole tosin itse kokeillut. Ylläolevasta linkistä voi ohjelmaan tutustua ja nähdä Gimpillä tehtyjä/käsiteltyjä kuvia.
*tällä nimellä kutsutaan kaikkia ilmaisohjelmia, joista saa myös lähdekoodin. (älä kysy tarkemmin, en ole guru ;D).
Timo
-
Joo pitää kokeilla... kiitos tiedosta!
-
Ainakin Photoshop Elements-ohjelmassa on "background eraser" ja "magic eraser"-työkalut joilla voi joissain tapauksessa pyyhkäistä kerralla taustat puhtaaksi. Onko muissa vastaavia?
Holle
-
Jaa, ehkä sitten voisit kokeilla Gimpiä?
http://www.gimp.org/
Täysin ilmainen (kehitysvaiheessa) oleva ns. gnu-ohjelma*. On kuulemma lähes PaintShopin ja PhotoShopin veroinen kuvankäsittelyohjelma. en ole tosin itse kokeillut. Ylläolevasta linkistä voi ohjelmaan tutustua ja nähdä Gimpillä tehtyjä/käsiteltyjä kuvia.
En tiennytkään että tuo löytyy Winkullekin. Hieno juttu. Käytän tuota joskus Linuxissa ja se on ihan pätevä.
-
Kohtasin eilen hyvin yllättävän ongelman oman scannerini (Canonin 50 €:n malli) kanssa. Puuhastelin mustavalko / grayscale - kuvien kanssa, ja huomasin, että scannit olivat paitsi liian vaaleita, niistä oli hävinnyt ohuimpia viivoja. Kele! Koetin rukata asetuksia, muttei tepsinyt.
--> Jouduin skannaamaan mustavalkokuvat värillisessä moodissa ja muuntamaan ne grayscaleiksi vasta Photoshopin sisällä, ohjelmallisesti. Aikaa meni, mutta onneksi mielenterveys säästyi.
Onko teillä muilla ollut tämän kaltaista ongelmaa?
-
Minulla oli taasen sellainen ongelma (kuten olenkin jo kertonut) että koulun skanneri (jota käytän kun ei ole omaakaan!) ja se koulun on niin huono ettei sillä voi skannata värillistä vaikka siinä kyllä lukee "värillinen" mutta kun sitä painaa niin se kertoo ettei onnistu!
-
Siis mitä se tarkkaan ottaen sanoo? ja missä ohjelmassa?
Timo
-
Se on Microsoft Office Document Scanning - mutta en nyt tarkkaan muista mitä se sanoo... Ja nyt vielä toinen asia niille jotka käyttää geocitiessii:
Onko teidän kuva-arkistonne ikinä täyttynyt sillä tavalla ettei kuvat ilmesty sinne vaikka lataisi niitä... entä kuinka kuva-arkistoa voi tyhjentää? Vastausta pyydetään...
-
huomasin, että scannit olivat paitsi liian vaaleita, niistä oli hävinnyt ohuimpia viivoja. Kele! Koetin rukata asetuksia, muttei tepsinyt.
hmm. Mulla entinen skanneri lopetti toimintansa siten että yhtäkkiä m/v skannaus ei onnistunut ollenkaan. Tuloksena oli aina koko skannausalueen kokoinen musta lodju. Pelkkää mustaa. It's all black!! jo masensi. Jonkun aikaa sain skannattua värimoodissa, mikä otti päähän suuresti, koska 600dpi A4 värikuvan skannaus kesti paljon kauemmin kuin vastaavan kokoisen mustavalkoisena. >:(
Lopulta värikuvankin skannaus alkoi tökkiä, kuva tuli juovikkaaksi ja lopulta mistään ei tullut mitään. Kuvanlukija paskana. Ei voi mitään.
Nyt on Canonin 99 euron malli. Katoaan miten käy.
Timo
-
Se on Microsoft Office Document Scanning - mutta en nyt tarkkaan muista mitä se sanoo...
Kannattaisi kuvankäsittelyohjelman kautta avata skannausohjelma. File > Import > (ja "TWAIN" tahi skannerin nimi tjms). Avautuvassa skannausikkunassa pitäisi päästä valitsemaan skannaako väreissä vai mv
Ja nyt vielä toinen asia niille jotka käyttää geocitiessii:
Onko teidän kuva-arkistonne ikinä täyttynyt sillä tavalla ettei kuvat ilmesty sinne vaikka lataisi niitä... entä kuinka kuva-arkistoa voi tyhjentää? Vastausta pyydetään...
Outoa, etteivät näy. Siis siinä listassa? File manager -sivulla muistaakseni pitäisi pystyä ruksimaan tiedostoja ja sitten klikkaamaan vaan "delete".
Timo
-
Se on Microsoft Office Document Scanning - mutta en nyt tarkkaan muista mitä se sanoo...
Tuli mieleen että voisko johtua siitä että se on Document scanning softa? Eli se on tarkoitettu tekstidokumenttien skannaamisen ja muutenkin tekstin lukemiseen, eli ei ollenkaan värien skannaamiseen. Todella oudolta ja kaukaa haetulta kuulostaa, mutta ei noista ikinä tiedä.
-
Se on Microsoft Office Document Scanning - mutta en nyt tarkkaan muista mitä se sanoo...
Tuli mieleen että voisko johtua siitä että se on Document scanning softa? Eli se on tarkoitettu tekstidokumenttien skannaamisen ja muutenkin tekstin lukemiseen, eli ei ollenkaan värien skannaamiseen. Todella oudolta ja kaukaa haetulta kuulostaa, mutta ei noista ikinä tiedä.
Ajatus oli hyvä, mutta siinä lukee kuitenkin vaihtoehtone "värillinen" ja en ymmärrä miksi siinä lukee niin josei sitä kuitenkaan voi käyttää... Ehkäpä se olen minä joka en osaa sitä käyttää...
-
Ehkäpä sinä otat yhteyttä koulunne ATK-tukihenkilöön ja kysyt asiasta häneltä?
-
Ehkäpä sinä otat yhteyttä koulunne ATK-tukihenkilöön ja kysyt asiasta häneltä?
Enpä olisi itse keksinyt ;D niinpä teen (heti Maanantaina). Niin muuten keneltä se sinikynä idea tuli? Se oli mloistava sillä nyt voin piirtää hahmoista epätarkkojakin ja vasta tussaus vaiheessa piirtää niistä hienompia! Tämä on helpottanut sarjakuvieni piirtämistä huomattvasti! Kiitos!
-
Sinikynän käyttö on keksitty varmaan joskus 30-luvulla usalaisten piirtäjien joukossa, I believe.
Timo
-
Tiedän mutta joku täällä kertoi tavallisen puukynän riittävän. Tähän asti (tyhmä kun olen) olin luullut että se on jonkinlainen erikoiskynä
-
Tiedän mutta joku täällä kertoi tavallisen puukynän riittävän. Tähän asti (tyhmä kun olen) olin luullut että se on jonkinlainen erikoiskynä
Et sinä tyhmä ole. Akateemisessa sanoivat sen nimeksi kopiokynä ja sellaisia erikoiskyniä on kuulemma olemassa.
Ja Leo voit sinä käyttää valopöytääkin. Silloin tussaus voi mennä vaikka ihan pilalle, mutta alkuperäinen luonnos säilyy koskemattomana. Halvan miehen valopöytä on valoisa ikkuna. Teippaat luonnoksen ja tyhjän paperin päällekkäin ja ikkunaan kiinni. Luonnos näkyy läpi siihen päällä olevaan tyhjään paperiin. Myöh. kannattaa ostaa lasi tai muovilevy ja pistää loisteputki tai muu lamppu sen alle. Itselläni on sellainen. Haluaisin ihka oikean valopöydän, mutta ei nyt ole varaa sellaiseen. Tällä tekniikalla et tarvitse sinikynää.
Tsemiä!
-
No nyt se meidän koulun skanneri pimahti sitten lopullisesti! Otti ja hajos... toivottavasti joku korjaa sen... Nyt mul ei oo mitään paikkaa mis skannata :'(
-
No voi kökkö. Etteikö jossain paikkakuntasi kirjastossa olisi?
Timo
-
Kyllä varmaan, mutta olisivatko kirjastot ajatelleet niin pitkälle että niitä voisi lähettäää liitetiedostoina ;D
-
No kyllähän kirjastoissa nettiin pääsee, joten miksi ei?
-
Mustavalkokuvathan mahtuu vaikka korpulle. Tosin joissakin kirjaston koneissa olen nähnyt korppuaseman paikalla pelkän tyhjän palikan. Että eipäs nulikat imuroida niitä pelejä... höh... kenen peli nykyään ny korpulle menee...
Timo
-
Taitaa olla ennemminkin sen varalta, että kukaan ei tuo virusta korpulla.
-
Minä en kyllä oikein diggaa korpuista... En oikein ole tottunut (en osaa) käyttämään niitä
-
Minä en kyllä oikein diggaakorpuista... En oikein ole tottunut (en osaa) käyttämään niitä
Mitä osattavaa siinä on? Korppu vaan koneeseen ja sitten vaan A-asemalle (yleensä A-asema) tallentamaan.
-
Tänään sain skannerin ;D Vihdoin ja viimein voi loppua koulussa ravaaminen.
-
Tänään sain skannerin ;D Vihdoin ja viimein voi loppua koulussa ravaaminen.
Hallelujah!
-
Mitenkäs muuten kun piirrän nykyistä sarjakuvaani A3-paperille, mutta useimmissa halpisskannereissa ei oikein riitä koko tuollaisen paprun skannaamiseen. Pelittääkö homma niin että leikkelen sivun pienempiin osiin ja yhdistelen palaset vaikka Photoshopilla, joissain sivuissa ei kyllä ole mitään selkeää rajaa kuvien välillä, joten pitäisi pätkäistä kylmästi keskeltä poikki, ja pelottaa että en saa yhdisteltyä sillä tavalla että saumaa ei näy. Onko kokemusta tästä aiheesta?
-
Tuolla toisessa vähän sivuttiin tätä ja siellä vaihtoehtoina oli tuo silppuaminen/osissa skannaaminen.
Yksi vaihtoehto on käydä kopiokoneella pienentämässä A4jään ja skannata kopiosta.
Ja kyllä fotarilla pitäisi aika hyvin saada korjattua noi saumat...
-
Joo pitää vaikka harjoitella ensin jollain muulla työllä ennenkuin menee leikkelemään originaalia.
-
Ruutujen välistä voi silputa, mutta älä ihmeesä tuhoa piirrosta keskeltä katkaisemalla. Menee hyvä originaali pilalle. Suosittelisin pienentämään kopiokoneella a-nelkuksi.Pitää vain olla hyvä kopiokone ja puhdas lasi.
-
Niin ja eihän sitä alkuperäistä tarvitse leikkelemään lähteä, vaan sen voi skannata ihan osissa. Esim. A3 olisi hyvä skannata neljässä osassa, niin tulee vähän päällekäisyyttäkin (eli ensin vaikka vasen yläkulma, sitten oikea yläkulma jne.).
-
Älä nyt missään nimessä ala originaalia leikkelemään! Hyi Hyi! Moni äsköisistä varmaan tarkoitti metaforista leikkelemistä, eli tässä tapauksessa leikkelemistä sähköisessä muodossa. Toisin sanoen, teet juuri niin kuin esim. Welzu ehdotti, että skannaat sarjiksen vaikka ihan kahdessa tai neljässä osassa niin, että menee reilusti päällekkäin ja sovitat palaset sitten näytöllä uudelleen eheäksi kokonaisuudeksi. Juu, kyllä... se on mahdollista. Vähän samaan tapaan kuin tekisit kaiken kopiokoneella ja perinteisellä "leikkaa ja liimaa" -tekniikalla, paitsi että tietokoneella voi myös jäljelle jäävät saumat sulauttaa pois.
Toinen vaihtoehto on sitten se kopiokoneella ensin käynti, kopsaaminen aa neloseks ja sitten skanniin...
Ei muuta kuin askartelemaan...
Värisarjis on työläämpi palapeli, mutta mustavalkoiset pitäis mennä ku vettä vaan, jos ne muuten on jäljeltään suht puhtaita. Ole tarkkana saumojen kanssa ja katso vaikka katuojista (ruutujen väliset palkit), että menee liitoskohdat varmasti suoraan... :)
-
Minäkin olen skannannut läjäpäin kaikenlaisia suurempia piirustuksiani ja maalauksia tuolla samaisella menetelmällä, vaikka käytössä oli pelkkä A4-skanneri. Osien yhdistämiseen käytin phoshoppia.
Suurimmat kuvat piti skannata yli kymmenessä eri osassa.
-
.
Ei muuta kuin askartelemaan...
Inhoan askartelua!!
-
Osien yhdistämiseen käytin phoshoppia.
Photarissa yhdisteleminen helpottuu, kun tekee päällemmän osan läpikuultavaksi, esim layer transparencysta tai float controlilla.
Sit ku näyttää hyvältä yks yhteen, on kohdillaan. Siltikin teen leikkuusaumasta yleensä viivojen myötäisen, niin ettei viivoihin tuu näkyviä katkoksia samoille kohdin. Sauma seuraa joko valkoista tai kokomustaa.
PS. Originaaleja ei tarvitse eikä saa leikata. Kyllä ne skanneriin mahtuu vaikka sitten kansi auki, vaikkeivät lasille mahdukaan. Tue paperista aina sama laita, niin pysyvät samansuuntaisina eikä tarvi pyöritellä.
-
Suurin hankaluus skannattujen osien yhdistämisessä ilmenee, jos (ja kun) osat ovat hieman vinossa (skannattava arkki tahtoo aina mennä hieman vinoon). Oikominen osaa olla rasittavan hankalaa, koska puhutaan asteen kymmenesosista jotka vaikuttavat, mutta pulmaan auttaa, jos piirtää esim. A3 originaalin pystymarginaaliin mahdollisimman tarkasti pystysuorassa olevan viivan, mielellään mahd. ohuen. Sen jälkeen käyttää esim. photarin erittäin nerokasta viivotinta kummankin A4-palan suoristukseen, eli käytännössä mittaa viivan, pistää rotate/arbitary, jonne pitäisi automaattisesti tulla kulma ja entteriä perään. Vasta tämän jälkeen viedään toinen pala toisen niskaan ja nyt tarkkaa pystyviivaa voi käyttää palojen sivuttaiskohdistukseen. Lopuksi apuviiva pyyhkäistään pois.
Tämähän pitäisi siis onnistua ruuturajojenkin avulla, mutta olen huomannut että ne tahtovat aina hieman ajelehtia tai olla liian paksuja. Ja jos sivulla ei ole rajoja ollenkaan (esim. vaikkapa kansikuva, pin-up tms...) niin yksi apuviiva saattaa pelastaa tuskastutttavalta yritys- erehdys ähellykseltä. Yksinkertaista ja helppoa, nimim. Niksipirkka. ;D
-
Heip!
Millä skanneri kannattaa puhdistaa? Rasvaiset sormenjäljet ovat päässeet levylle kuin huomaamatta!
-
Heh, mulla on vielä sen verran uus skanneri ettei tuota ongelmaa vielä ole. Kostealla paperilla varovasti ja sen jälkeen kuivalla paperilla?
Älä kuitenkaan skanneriasi tuhoa minun neuvojeni takia ;)
-
Pehmeä nukkaamaton kangas on ykkösvalinta skannerin puhdistamiseen. Kakkosena sitten pehmeä talouspyyhe. Tärkeintä on, ettei kankaasta/paperista jää mitään jäämiä skannerin lasille.
Kangas kostutetaan todella miedosti. Pyyhittäessä skannerin pinnalle ei pitäisi jäädä nestettä lainkaan tai hyvin vähän. Mitään puhdistusaineita ei kannata käyttää. Sitten vain pyyhitään. Kuivata ei tarvitse, jos pyyhintäväline on kostutettu maltilla.
Joissain skannereissa saattaa olla jonkinlainen vaalea kalibrointinauha lasin reunassa tai lasin alapinnassa. Sen tuhrimista kannattaa välttää.
-
tattis... :D
-
Onko kokemuksia tällaisesta skannerista (lainaus verkkokauppa.comista):
"Mustek ScanExpress A3 USB - tasokuvanlukija. Mustek ScanExpress A3 USB on laadukas ja huippuedullinen A3-koon tasokuvanlukija."
170 eurolla A3-koon skanneri kuullostaa aika houkuttelevalta. Mutta riittääkö tuo 300*600 dpi optinen resoluutio sarjisten skannaamiseen? Helpottaisi niin pirusti Kun ei tarvitsisi alkaa säätämään Photoshopin kanssa joitain palapelileikkejä.
-
A3-mustavalkopiirroksen (600 dbi) tuolla Mustekilla skannaa ihan mukavan nopeasti ja jälki on ainakin itselleni riittänyt.
Jos värillistä tai harmaasävykuvaa skannaa, niin on varattava runsaasti aikaa, kaffia ja tupakkia.
Hintaansa nähden ihan kelpo peli.
-
Laitoin tilaukseen, nyt on sen verran irtonaista rahaa että voi vähän törsätäkin. Ensi kuu onkin sitten eri juttu.
-
Laitoin tilaukseen, nyt on sen verran irtonaista rahaa että voi vähän törsätäkin. Ensi kuu onkin sitten eri juttu.
Kerro sit kokemuksia käytön jälkeen...
-
Joo Kitani, kerro mullekin. Mulla kun on vaan kolmen vuoden kokemus masiinasta...
-
Heip!
Millä skanneri kannattaa puhdistaa? Rasvaiset sormenjäljet ovat päässeet levylle kuin huomaamatta!
Oikein jos haluaa hienostella, tai tosissaan pelkää naarmuja sun muuta, niin mikrokuituliina (tiedättehän, sellainen millä esim kakkuloita kiillotellaan) on tähän vissiin ihan timmi laitos. Sillä uskaltaa pyyhkäistä useamminkin. Tietysti, jos lasi alkaa olla sellainen, ettei läpi näy... :'(
-
Kun skannaa esim. ruudun kerrallaan niin miten niitä voi sitten yhdistää? Voiko tällaisessa toiminnossa kuin Kuvaeditori liittää ne ruudut yhteen. Jos ei niin missä? Tämä skanneri jota käytän on Hp psc 1110 siinä on tulostin, skanneri ja kopiokone yhdessä.
Mahdollisimman nopeita vastauksia, koska tämä ei ole minun oma koneeni.
-
Helpoin ja toimivin tapa liittää kaksi palasta yhteen on muuttaa Photoshopissa päällimmäinen taso 50% läpinäkyväksi ja muuttaa se sitten negatiiviksi (CTRL + I). Tämän jälkeen kohdillaan olevat alueet muuttuvat harmaiksi. Lopuksi muutetaan taso takaisin alkuperäiseksi. Toimii niin värillisissä kuin harmaasävykuvissakin. Mustavalkeat kun muuttaa ensin harmaasävyiksi ja sitten laittaa paikalleen, niin ei ole ongelmia niidenkään kanssa. Sitten vain muuttaa kuvan takaisin bitmapiksi.
-
No nyt tuli skanneri kotiin ja ensimmäiset testaukset on tehty. Ensiksi yllätyin positiivisesti laitteen hiljaisuudesta, melkein äänetön (entinen Canon piti sellaista meteliä että oksat pois). Tarkkuuskin oli aivan riittävä, mutta suurennos paljasti tietenkin armotta välillä varsin horjuvan viivani, no toivotaan että pienennös poistaa taas ongelman. Niin ja skannaus sujui nopeasti mustavalkolaadulla, väri- tai harmaasävyjä en ole vielä kokeillut. Lyhyen testin perusteella suosittelen laitetta lämpimästi, jos palasten yhdistäminen tökkii.
Käytätkö Markku muuten jotain erityistä skannausohjelmaa vai tuota perusohjemaa? Vähän häiritsee kun ei saa säätää valoisuutta tai esikatsella kuvaa.
-
Onkohan siinä uudemmassa mallissa "kojetaulu" muuttunut, sillä omassani on kyllä kaikki säätömahdollisuudet selkeästi esillä "preview" nappuloineen? Ihan sitä Mustekin omaa ohjelmaa siis skannatessa käytän, mutta pääsääntöisesti kaikki tarvittavat säädöt/korjaukset teen vasta Photarilla. Tällä Mustekilla skannaan vain kaikki A3-kokoiset puhtaat MV-piirrokset. Värillisiin ja harmaasävyisiin käytän A4-hp lukijaa.
-
Juu ei löydy enää oikein säätöjä, tosin en minä kyllä löytänyt pahempia puutteita laadussa oletusasetuksillakaan, mutta olisi tietysti kiva vähän kokeilla. Pitää varmaan hakea vanhempien luota skannausohjelma.
Mutta varsin tyytyväinen olen hankintaani ollut.
-
Näytä kyntesi threadissa käytiin keskustelua isoista originaaleista. Rupesin miettimään, että saako näitä A3 tai isompia papereita skannautettua jossakin, jos ei ole omaa skanneria. Onko esim. kopiofirmoilla tällaista palvelua? Kokemuksia? Hintoja?
Mieluummin maksan hiukan skannauksesta kuin leikkaan ja liimaan tuntitolkulla puolikkaita ruutuja. A4 skanneri kyllä löytyy...
Tattis! 8)
-
Näytä kyntesi threadissa käytiin keskustelua isoista originaaleista. Rupesin miettimään, että saako näitä A3 tai isompia papereita skannautettua jossakin, jos ei ole omaa skanneria. Onko esim. kopiofirmoilla tällaista palvelua? Kokemuksia? Hintoja?
Mieluummin maksan hiukan skannauksesta kuin leikkaan ja liimaan tuntitolkulla puolikkaita ruutuja. A4 skanneri kyllä löytyy...
Ja mua on askarruttanu se, et miten huono idea on tehdä A3 -originaali kahdelle A4-paperille. Vastatkoon ne, joilla on tällaisesta jo kokemusta. Henkilökohtaisesti inhoan A4 kokoa suurempia originaaleja, koska ne vie mun pienessä työtilassani paljon säilytystilaa, niitä on vaikeampi käsitellä, eikä ne mahu taittumatta mun pienelle piirustuspöydälle. Eli miten helppoa on lopulta sitten siellä painossa ja/tai vastaavasti sitten skannerin kautta tietskalla häivyttää se hemmetin sauma siitä keskeltä? Onks se ihan rutiinijuttu painotaloille? Tässä tapauksessahan ei sinänsä ole samaa ongelmaa kuin Hazardilla, koska nämä A3 kokoiset työt siis painettaisiin/skannattaisiin lopulta A3 kokoisista originaaleista (A3 kokoisella skannerilla), eli ne A4 palat on ennen painoa ja/tai skannausta teipattu takapuolelta mahdollisimman tarkasti toisiinsa. A4- koko on mulla todella suosittu juuri liuskastripeissä ja sunnuntaisarjoissa. Myös joissakin A4 kokoonkin lopulta julkaistavissa olevissa töissä... riippuu työstä, mutta etenkin vähän suurempitöisiin ja kunnianhimoisempiin ja ns. "taiteellisempiin" kyhäelmiin (joihin usein tulee myös värit), haluaisin käyttää vähän suurempaa kokoa. Kaksi A4 paperia yhdistettynä olis mulle kaikkein ihanteellisin vaihtoehto. Kyseinen koko on siitäkin kätevä, et keskeneräisiä töitä voi kanniskella kaikkialla mukana ja piirrellä niitä siellä sun täällä. Etenkin kesällä, jolloin tykkään piirrellä näitä myös ulkona... Eli onko se sauma siinä keskellä hirvittävänkin iso homma poistaa? Mun sivun sisäinen ruutujaottelu ja -sommittelu on usein sellainen, ettei sitä saumaa voi jättää mihinkään katuojaan. Ruudut kun menevät missä haluavat...
Aijoo.. ja sit vielä. Jos joku nyt lonkalta osaa heittää prosentit pienennyssuhteeseen A3-B5 ja A4-B5, ni pelastais kyl mun päivän, ku olen älyttömän laiska näin aamusta tällaisten laskutoimitusten tekemiseen. Jos tietäis heittää prosentit suoraan päästä, ni vois kopiokoneella vähän kattoa, miltä nämä työt näyttää tässä pienennyssuhteessa, kun itse diggaan ältsisti just tuota B5 kokoista julkaisukokoa. Kätevän kokoinen. Ei liian iso, ei liian pieni. Ja helppo kanniskella mukana, mahtuu melkein kaikkiin hyllyihin ja vaivatonta lähetellä ympäri kyliä... Eli vielä kerran: A3-B5 ja A4-B5. :)
-
Eli miten helppoa on lopulta sitten siellä painossa ja/tai vastaavasti sitten skannerin kautta tietskalla häivyttää se hemmetin sauma siitä keskeltä? Onks se ihan rutiinijuttu painotaloille?
Ennenvanhaan tommonen sauma vetästiin punasella tussilla umpeen filmillä, jos joku hoksasi tehdä. Nykyään juttu on parin klikkauksen vaativa vaiva. Rutiinia pitäis olla. Paino sanalla pitäis.
Timo
-
Kiitos Timo. Jaksatko vielä laskea A3-B5 ja A4-B5? :-\
-
Hoi!
Ei se kahden A4-paprun yhteensovittaminen ole kovin vaikeaa, mutta välillä siinä meinaa tulla itku, jos onnistuu paperi olemaan hiukan sopivasti vinossa, eikä viivat tunnu osuvan kohdalleen millään. Photoshopissa on helpohko tehdä, mutta muista ohjelmista en tiedä.
Tämän kuvan tein kahdelle A4 paprulle ja sitten yhdistin Photarissa. Ei sitä mitenkään voi huomata. Paina F11, jos ei näy kunnolla.
http://koti.mbnet.fi/hazart/samurai.jpg
8) RRRRRRRRRRRRRRRRROK!
-
Matikka ei ole paras alani, mutta tämmöistä tuli kalkulaattorin avulla:
A3 > B5 = 59,5%
A4 > B5 = 84%
Timo
-
Tusen Tack Timo! Tuo riittää. Olet Helmi!
Lähdenkin tästä samantien yliopistolle koettaa muutamia koekappaleita. On tää kvaakki nopea! Puhelin jää pian toiseksi... ;D
-
Meniks noi muuten Timo väärinpäin? Luulis et A3-B5 olis prossiltaan suurempi...?
-
Ja mua on askarruttanu se, et miten huono idea on tehdä A3 -originaali kahdelle A4-paperille. Vastatkoon ne, joilla on tällaisesta jo kokemusta.
No minäpä teen sarjisten kohdalla juurikin näin. Eli kahdelle a4 paperille teen. Pari riviä per paperi. Kätevää. Ja minusta ainakin kovin helppo liittää samaksi kuvaksi photarilla.
-
Meniks noi muuten Timo väärinpäin? Luulis et A3-B5 olis prossiltaan suurempi...?
A3 = 297 x 420
B5 = 176 x 250
Mulla alkaa mennä sekaisin. :( Mutta pienentää pitää kumminkin. kalkulkalkul... 55% Miten mää nyt sain ton...
Äh.. testaa käytännössä. :-[
Timo
-
Viime kesänä tein just tällaisen kokeilun, kun halusin tehdä A3 -kokoon ja huomasin, että ei ole mun formaatti (vaikka paperin laatu ei ollut näin jälkeenpäin ajatellen hyvä).
Tässä kuitenkin yksi mallisivu http://www.sunpoint.net/~welzu/perus3.jpg
Eli originaali on tehty kahdelle aanelkulle ja Photarissa yhdistetty.
Tussattu muuten siveltimellä!
Tässä on tietenkin taas se, että itse tekemällä varmistaa laadun (vaikka täysin se ei poista painon puolen ongelmia). Vaikka veisitkin originaalit painoon valmiiksi teipattuna, niin pieni mahdollisuus on, että siellä on sarjaasi käsittelemässä joku välinpitämätön tyyppi ja tulos on sitten mitä on.
-
J. Vehnä ja Welzu... Teidän molempien sarjathan ainakin esimerkkien (+ antamienne tietojen) perusteella, eli J. Vehnällä kaksi riviä per paperi ja Welzulla kaks samankokoista kuvaa per paperi, jaottuu kahdelle paperille siten, että halkaisukohta voidaan asettaa horisontaalikatuojaan tai ylempien kuvien alaviivaan tai alempien kuvien yläviivaan. Mutta kuten sanoin, enemmistö sivuistani noudattavat ns. vapaata ruutujaottelua ja -sommittelua, joten halkaisukohta pakostikin usein halkaisee myös jonkin piirroksen kahtia. Voidaanko siis tällainen piirroksen halkaiseva saumajälki poistaa helposti piirroksen päältä? Ja onko vaikeampi värillisessä sekatekniikkatyössä kuin simppelissä mustavalkoisessa perinteisessä tussaustyössä?
Kiitos jo kaikille vastanneille. Havainnolliset esimerkkinne tekivät musta hitusen toiveikkaamman. Hyvä mieli tälle päivälle, jota ei yhtään vähennä tänään ensimmäistä kertaa lämpöä poskilla tuottaneet auringonsäteetkään. Siel on ny kevät!
-
Jos ruutujako on vapaa, niin eihän tuo kahden a4 yhdistäminen sitten järkevää ole. Silloin minäkin pläjäytän koko homman a3 paprulle. Ja scannaan kahdessa osassa. Kyllä sen rajan häivyksiin saa. Ei ole edes vaikeakaan homma. Vähän ihmettelen, kun jotkut kuvittelevat sen olevan tunteja vievä vaivalloinen homma. Tai sitten olen tehnyt sitä niin paljon että menee nopsasti...
-
On se Axuz todellakin vaikeampi homma, sillä siinä joutuu askartelemaan koneella todellakin aikansa, enkä edes usko, että painotaloissa mielellään hommaan rupeavat. Jos ymmärsin mitä tarkoitat, niin jokainen sauman alle jäävä kuva täytyy siistiä. Mustavalkoisessa tämä ehkä vielä onnistuukin kun käyttää tarpeeksi aikaa, mutta sekatekniikoissa homma onkin jo muchos vaikeampi.
-
Tuossa esimerkkisarjakuvassa mulla oli yksi sivu kolmerivinen ja piirsin sen kolmelle eri arkille. Jos olisin tehnyt eri kokoisia kuvia (enkä noin riviin) olisin voinut skannata kuvat erikseen. Tässä on esimerkki sellaisesta kuvien yhdistelystä eräässä takaumasivussa: http://www.sunpoint.net/~welzu/vpg15.jpg
Tuon sisältämien kuvien originaali ei ole kuin A4, mutta kuvat ovat viideltä eri sivulta (ja toi kakkosruutu on oikeasti aanelkun kokoinen). Idea kuitenkin näkyy.
Ainoa, missä tulee ongelmia, on jos yksittäinen kuva ylittää tuon A4 koon, jolloin täytyy sitten kuva skannata osissa.
Mutta ei se vaikeaa ole yhdistellä ja korjata kuvia koneella. Painot saattavat kyllä veloittaa siitä ekstraa...
-
joten halkaisukohta pakostikin usein halkaisee myös jonkin piirroksen kahtia. Voidaanko siis tällainen piirroksen halkaiseva saumajälki poistaa helposti piirroksen päältä?
Tuo on jo kinkkisempi homma tuo. Toinen ei ehkä huomaakaan tuommoista viivaa, vaikka itse sen omasta työstään heti näkee. Tuo on jo sen lajin retusointia, että vaatii enempi työtä ja vaivaa. Parhaaseen tulokseen pääsee itse tekemällä.
Timo
-
J. Vehnä ja Welzu... Teidän molempien sarjathan ainakin esimerkkien (+ antamienne tietojen) perusteella, eli J. Vehnällä kaksi riviä per paperi ja Welzulla kaks samankokoista kuvaa per paperi, jaottuu kahdelle paperille siten, että halkaisukohta voidaan asettaa horisontaalikatuojaan tai ylempien kuvien alaviivaan tai alempien kuvien yläviivaan. Mutta kuten sanoin, enemmistö sivuistani noudattavat ns. vapaata ruutujaottelua ja -sommittelua, joten halkaisukohta pakostikin usein halkaisee myös jonkin piirroksen kahtia. Voidaanko siis tällainen piirroksen halkaiseva saumajälki poistaa helposti piirroksen päältä?
Skannaa ruutu kerrallaan ja taita sivu uusiksi koneella.
Osta lehti
http://www.saunalahti.fi/tepema/alainia/sarjakuva/
nin näät esimerkin , jossa alkuperäiskoko heittelee ruuduittain jossain B4 - A1 välillä.
Kun oli etätyö ja valmis sivutaitto , ruudut piirsi samalla vaivalla erikseen niin isoiksi kuin skanneriin mahtui.
Pari leveämpää oli kopiokoneella kutistettuja A3:kin.
Tämä on ihan rehellisesti kahtena viipaleena skannattu A3:
http://www.kolumbus.fi/aquilon/k_preto11.jpg
- ei tosin ollut missään vaiheessa 72dpitä tarkempi.
-
Hmmm... täytyypi muuten kokeilla sellaista, että tekis jokaisen sauman ylittävän kuvan erikseen toiselle samanlaiselle paperille ja piirtäis siihen originaaliin vaan kyseiselle ruudulle oma paikka. Sithän ne irtoruudut vois kiinnittää paikoilleen joko käsin sauman päälle tai ajaa ne erikseen koneelle ja asemoida ne paikalleen koneella. Sittenhän siihen ei jää muuta kuin saumat katuojiin ja marginaaleihin... ja nehän saa sit helposti pois... Miltäs tää kuulostais?
Tällasia leikkaa ja liimaa sarjakuvia harrastetaan kai ihan yleisesti ja useinhan pilalle menneet ruudut korjataan uusilla paperilappusilla... Mut toi uusin ehdotus vois silti olla ihan käypä ratkaisu, kun ei niitä kuvia niin paljoa lopulta sauman päälle varsinaisesti mene. Toinen vaihtoehtohan olis tehä jollekin blancolle ja valmiiksi ruutujaotellulle boardille jokaiseen ruutuun erikseen kuva erillisellä paperilla ja sitten lopuks yhistää ne sitten siihen muottiin. Vähän kuin palapeli... Jotkut stoorit näyttää tehdyn usein tällä tavalla. Alla saattaa olla A3 maalaus, josta lopulliseen sarjakuvaan tulee vain joku pätkä ylimmästä vasemmasta kulmasta ja ehkä pätkiä sieltä täältä muualta ja sit muu osa kuvasta on täynnä erillisiä vapaasti sommiteltuja "kuvalappusia". Tälleen tekemällä vois ainakin keskittyä jokaiseen ruutuun erikseen piirustuspöydällä ja tihrustaa sitä kuin jotakin postikorttia. Joskin kokonasharmoniaa pitää jatkuvasti tarkkailla tällöinkin ja sovittaa näitä palasia yhteen vähän väliä... Mut tää kuulostais yheltä kokeilemisen arvoiselta ratkaisulta. Saumat jäis vain alle jäävään boardiin, jotka vois koneella helposti häivyttää pois, ennen kuvapalikoiden paikoilleen lätkimistä... Miltä kuulostaa...?
Timo... olit oikeassa, vaikka jotenkin tuntuu yhä järjenvastaiselta. Kyl se noin menee, et
A3 pienennetään B5 ~ 59,4 %
A4 pienennetään B5 ~ 84,1 %
Pakko se on uskoa... laskin kahteen kertaan... :)
Tämä vinkkinä muillekin. Painakaa prosentit mieleen, jos haluatte nähdä, miltä originaalinne näyttäisi, jos julkaisisitte koossa B5, joka on mielestäni erittäin kätevän kokoinen formaatti. Täytyy nimittäin olla melkoinen supermasiina, et löytyy kopiokoneesta suoraan tuo pienennystoiminto noilla lähtökohdilla. kun muistaa prossat ulkoa, ei sillä toiminnolla tee mitään... Laittakaa silti paperi oikein lasia vasten... :)
-
Kirjoitin Jukan kanssa ilmeisesti samaan aikaan, enkä huomannut viimeisintä, mutta jotain tuon suuntaista siis tarkoitin, mitä Jukka ehdotti...
Aaahhh... hieno tuo Jukan toisen linkin kuva! Käsinväritetty ja kaikki... mut missä se sauma on? Eli sait sen värillisestäkin selkeästi pois? Miten työläs tuon sovittaminen lopulta oli. Sain joidenkin viesteistä sen käsityksen, et saumakohdan värit ja viivat pitäis tehdä jotenkin muka uusiks, vai viipaloitko saumakohdasta 0,1 milliä pois, jotta ei jää valkoista/tummaa skraidua? Ja millä ohjelmalla tuo on koottu? Lisäsit jälleen valtavasti toivoani! :)
Hurjasti jo etukäteen kiittäen:
Aanelosia ympäriinsä roudaava huru-ukko ;D
-
Vähän ihmettelen, kun jotkut kuvittelevat sen olevan tunteja vievä vaivalloinen homma. Tai sitten olen tehnyt sitä niin paljon että menee nopsasti...
Joillakuilla ei skanneri suostu toimiaan kuin 32megaisen win95 höyrykoneen kanssa.
Siitä korpuilla siirtää parempaan vehkeeseen. Ja vielä laadukas kuvankäsittelyohjelma osaa kaatua juuri tallennusvaiheessa niin, että saa tehdä saman homman kolmeen kertaan .. >:(
-
Muutin Jukka edellistä tekstiäni... luethan uudestaan, kun aina näköjään kirjoitamme samaan aikaan... Pleasu... Make my day onegaishimasu... Taihen arigatou gozaimasu...
-
Vähän ihmettelen, kun jotkut kuvittelevat sen olevan tunteja vievä vaivalloinen homma. Tai sitten olen tehnyt sitä niin paljon että menee nopsasti...
Joillakuilla ei skanneri suostu toimiaan kuin 32megaisen win95 höyrykoneen kanssa.
Siitä korpuilla siirtää parempaan vehkeeseen. Ja vielä laadukas kuvankäsittelyohjelma osaa kaatua juuri tallennusvaiheessa niin, että saa tehdä saman homman kolmeen kertaan .. >:(
Niin no joo, tietty pelit ja vehkeet pitää olla kunnossa, että tuo kuvien pyörittely sutjakasti onnistuu. Ite kun ammatikseni höpökuvia teen(satoja kuvia ja kymmeniä sarjiksia vuodessa), niin pakko olla hyvät vehkeet. Muuten ei tule mitään.
-
A3 pienennetään B5 ~ 59,4 %
A4 pienennetään B5 ~ 84,1 %
Pakko se on uskoa... laskin kahteen kertaan... :)
Laskin niillä luvuilla (297 ja 176) , että
A3->B5 0,59259259259259259259259259259259 % ja
A4-> B4 0,83809523809523809523809523809524
B-koko on vähän kapeampi kuin A . Eli pitäis kait leveyssuunnan mukaan laskea prosentti.
-
Niin no joo, tietty pelit ja vehkeet pitää olla kunnossa, että tuo kuvien pyörittely sutjakasti onnistuu. Ite kun ammatikseni höpökuvia teen(satoja kuvia ja kymmeniä sarjiksia vuodessa), niin pakko olla hyvät vehkeet. Muuten ei tule mitään.
Nyt mun on pakko kysyä Vehnältä, et millaset vehkeet? Noin esimerkinomaisesti... mitä ite käytät? Ajattelin nimittäin itekin piakkoin hankkia heti suoraan tuollaseen vähän ammatillisempaan työskentelyyn soveltuvat vehkeet. Mitä sitä sellaisia ostelemaan, joilla ei pidemmällä tähtäyksellä mitään tee...
-
... mut missä se sauma on? Eli sait sen värillisestäkin selkeästi pois? Miten työläs tuon sovittaminen lopulta oli. Sain joidenkin viesteistä sen käsityksen, et saumakohdan värit ja viivat pitäis tehdä jotenkin muka uusiks, vai viipaloitko saumakohdasta 0,1 milliä pois, jotta ei jää valkoista/tummaa skraidua? Ja millä ohjelmalla tuo on koottu?
Jossain vyötärön hujakoilla .
Siivut oli kahdessa kerroksessa vähän limittäin ja päällimmäisestä on sauma pyyhkäisty sumureunaisella pyyhekumityökalulla.
Onnistuu itseasiassa helpommin pehmeillä väreillä. Aina voi smudgennuksella siistiä sotkut - vähän niinkun valokuvien retusointia.
Ohjelma oli Adoben Photo deLuxe ( photoshopin 3 tai 4 version karvalakkimalli ).
Tossa on vähän toisenlainen lähestymistapa :
http://www.kolumbus.fi/jik/koe1.htm
pää on leikattu irti ja pienennetty. Alkuperäisessä oli tarkoituksella liian iso naama , ettei tarvinnut nyhrätä.
-
Nyt mun on pakko kysyä Vehnältä, et millaset vehkeet? Noin esimerkinomaisesti... mitä ite käytät?
Noh, jos nyt meet kauppaan, niin nuo nykytietokoneet on niin tehokkaita(2-3ghz), että varmasti pärjäät.
Muistia vähintään 512 ja kunnollinen monitori. Nii, ja joku scanneri. Meikällä on 2.6ghz, 512 muistia(1024 olis vielä parempi) ja epson perfection 1650 scanneri.
Siveltiminä on vain ja pelkästään raphaelin eri kokoa olevia näädänkarvaisia(kait ne oli näätää, hyviä kumminkin...ja kalliita). En muunlaisia huoli, on kuitenkin ehkä se tärkein työväline tietokoneen ohella.
-
Vehnistä myötäillen... Hommatkaa kunnon vehkeet niin jää enemmän aikaa tähdelliseen aivo- ja käsityöhön. Pitäkää tupakkilakko, syökää vähemmän, jättäkää kuukausi ostamatta Aku Ankkoja, sukkahousumiekkasankarijuttuja ja Raamattuja, niin rahaa säästyy isomman skannerin hankintaan.
-
Hmmm. Eli mun nykyinen 2.13 GHz ja 266 Mt Ram riittänee ihan kohtalaisesti...? Muistiahan aina saa lisää...
Mäkelää myötäillen... olen todellakin samaa mieltä. Alko yhessä vaiheessa todella ottaa päähän, ku osti jotain ja sit vähän ajan kuluttua tarvitsi paremman ja sit sulla oli niitä kaks, joilla toisella ei tee mitään, paitsi joskus ns. kakkosvehkeenä. Tämän vuoksi ostin järjestelmäkameroista puhuttaessa tällä kertaa suoraan Nikonin F5:sen ja nyt oon säästelemässä ostaakseni Japanista ens vuoden alussa suoraan Sonyn DCR-VX2000-vimpaimen. Miks Japanista? Laskin, et saan matkat ilmasiks ja pari viikkoa päälle, jos ostan sen suoraan sieltä, ennemmin kuin täältä, jos ja kun laite edes muutamasta harvasta liikkeestä Suomesta löytyy... Entä tullit? Mitä vielä... meen puoleksi vuodeksi, joten sen jälkeen siitä ei kaksoiskansalaisuuden omaavan tarvii välittää. Menee käytettynä olalla käsimatkatavaroissa... ;D On tästä risteymästä sentään jotain hyötyäkin...
Hyvät vehkeet on joo oltava, jos aikoo homman hoitaa niin hyvin kuin se vain laitteista voi kiinni olla. Raha ei sais ihmisille olla ongelma, jos mitään todella syvästi haluaa. Kuten Markku sanoi, se on ihan valinnoista kiinni... Unelmat on tarkoitettu toteutettaviksi... ei loputtomiksi unelmiksi...
-
Joo, Japani on oiva paikka hankkia elektroniikkaa. Saa reilusti halvemmalla kuin Suomesta, ja nyt vahvan euron aikana vielä halvemmalla. Tosin aina on ongelmia noiden ohjelmien kanssa. Useimmiten ei tahdo saada englanninkielistä käyttöohjetta ja ohjelmat ovat muutenkin japaniksi. Itse ostin Canonin digikameran ja jouduin imuroimaan käyttöohjeet Canonin Usan sivuilta PDF-tiedostona. Kamerassa itsessään oli kyllä ihme ja kumma suomenkielinen käyttis, joten siinä suhteessa ei ongelmaa. Nikonilla on ilmeisemmin parempi palvelu. Sonysta en tiedä.
Ja olen kyllä aikaisempien kanssa samaa mieltä siitä, että kunnon vehkeet kannattaa hankkia. Paha mieli vain tulee rähistessä kaiken maailman epämääräisyyksien kanssa. Ja tämä pitää erityisesti paikkansa juuri siveltimien kohdalla. Kannattaa ostaa kallis ja pitää siitä erityisen hyvää huolta. Minä hankin sellaisen purnukan, jossa siveltimet pysyvät koko ajan kosteana.
-
Ja tämä pitää erityisesti paikkansa juuri siveltimien kohdalla. Kannattaa ostaa kallis ja pitää siitä erityisen hyvää huolta. Minä hankin sellaisen purnukan, jossa siveltimet pysyvät koko ajan kosteana.
Ahaa, millainen tälläinen purnukka on? Mistä niitä saa?
Ja niin, miten huollatte siveltimenne? Minulta ne tahtoo ajan kanssa tuhoutua...ehkä turhankin nopeaa.
Hyvän ja huonon siveltimen ero on tosiaankin niin järkyttävä, että heikkopäisempi voi suistua raiteiltaan.
-
Ossille... Tokion Akihabaran elektroniikkahelvetissä (kokonainen kaupunginosa, joka on omistettu yksinomaan viihde- ja "käyttö"elektroniikan myynnille) on runsaasti osastoja, joissa myydään samoja kamoja eurooppalaisilla standardeilla. Myös käyttöohjeet ja ohjelmien elektroniset ohjeet... Jos tilaat onlinena, kuten käsitin, voi sieltä tietty tulla mitä hyvänsä, jos ei erikseen sitä korostetusti vannota ja pyydä...
Siveltimet on mullakin tärkeässä asemassa. Kaupasta lähtee vain paras (ja yleensä valitettavasti myös kallein)... Täytyypi muuten katella samalla Japanin-reissulla joitain siveltimiä ym. välineitä...
Jos jollakulla muuten on tuliaistoiveita... informoikoon mua ajoissa. Ei kuitenkaan vielä ole mitään kiirettä. Lähden vasta vuoden vaihteessa tai tammikuussa, joten koko lailla vuosi on vielä aikaa. Painotuotteita en kuitenkaan ala sieltä raahaamaan, joskin voin toki laittaa kamelikyydillä delfiinin päällä, jos joku jaksaa vielä postimaksuista huolehtia... Sen sijaan muutama ylimääräinen tussi tai pensseli nyt ei paljoa paina...
-
Vehnä:
Se on sellainen alumiinipurkki, jonka päällä olevan kehikon ympärillä on metallijousi. Siihen jouseen voi kiinnittää siveltimen pää alaspäin vedessä. Näin karvat saa pysymään märkänä. Erittäin käyttökelpoinen. Ties kuinka paljon on rahaa säästynyt, kun ei mene enää pensselit pilalle niin nopeasti.
Itse pesen pensselit aina heti kun olen työt lopettanut. Olen hankkinut sellaista erityisesti siveltimille tarkoitettua pesunestettä. Liekkö olen vain hyväuskoinen, mutta hyvin on lähtenyt muste tyvestäkin. Tyviosaanhan ei pitäisi päästää mustetta kuivumaan, koska sen jälkeen alkaa rappio. Eli ihan hyväksi on koittaa kastaa sivellintä vain puoleen väliin.
Sitten on vielä se ongelma, että hyvä muste (jota ei Suomesta tunnu löytyvän, minkä tiedän rahaa tuhottomasti huonoihin musteisiin tuhlanneena) tahtoo nopeasti polttaa siveltimen karvat puhki. Eli sivellin pitää olla kostea joka siunatun sekunti. On ihan hyvä myös pestä sivellin kunnolla ihan työnteon välissäkin, sillä viiva terävöityy taas.
Axuz:
Joo, Akihabara on tuttu paikka. Itse saan siellä aina ahdistuskohtauksia sen hillittömän tavara- ja ihmispaljouden keskellä. Lisäksi vielä tulee se kierre, että käynpäs katsomassa vielä tuosta pikku kopista, josko sieltä saisi vähän halvemmalla / parempaa. Todennäköisesti joltain sivukujalta viidennestä kerroksesta sellaisen pienen luukun kautta saa joltain maailmaa vieroksuvalta otakulta sellaista kamaa, mitä ei ole vielä keksittykään. Tosin niiden paikkojen löytäminen onkin sitten se suurin ongelma.
Noissa Akihabaran paikoissa on se ongelma, että ne ulkomaalaisten standardeilla myytävät kamat ovat turistiviisumilla matkaaville halvempia.
Japanissa ei yllättävä kyllä löydy kauhean helpolla hyviä tussaukseen sopivia siveltimiä. Itselläni on ollut vaikeuksia. Täällä tussaus tehdään useimmiten terällä, joten siveltimellä tussaus on japanilaisille jotenkin eksoottista. Teriä sitten onkin kaikkia mahdollisia lajeja.
Taitaa mennä nyt hieman ohi aiheen. No, jotta pysyttäisiin alkuperäisen asian tiimoilla, niin totean, että Epson on minunkin suosikkini skannereiden joukossa. Harmi vain, että kaikissa A4-skannereissa on ne reunakorotukset. Tekee paloissa skannaamisen ikäväksi. A3-skannerit ovat sitten jo hinnoissa ihan omaa luokkaansa.
-
Axuz!
Sun (ja muidenkin) kyllä kannattais ostaa se A3-skanneri, jos isompaa paprua on paljon skännättävänä. Itsekin sitä harkitsen heti rikastuttuani. Ne eivät kuitenkaan ole ihan järjettömissä hinnoissa (alle 200e lähtee jo). Tällä on ratkaistu monta ongelmaa.
Pensseleistä sen verran, että kyllä syö miestä, kun onnistuu hyvän yksilön pilaamaan. Pena sentään! Mulla meni juuri yksi. Sitten hajosi yksi hyvä kynäkin sillä tavalla, että siitä päästä rupesi irtoilemaan pieniä säikeitä ja viivat on tietenkin pilalla. Digimuste alkaa tulla enemmän ja enemmän tutuksi. Miksiköhän...
-
Suosittelen edelleen sitä Mustekia, nyt on jo useampi skannaus takana. Hyvin on mennyt, joskin joitakin hennompia viivoja on joutunut vahvistamaan että ne näkyisivät kunnolla. Mutta samalla kaikki ylimääräiset jäljet pyyhkiytyvät skannauksessa olemattomiin. Tarkkuudessa ja nopeudessa ei ole moittimista.
-
Mä tuskin tuun hairahtumaan digimusteen puolelle ainakaan lopullisesti kun ei taidot riitä. Mun skanneri on vähän yli A4 (en kyllä piirräkkään A3:selle) ja se on CanoScan 3000F .
-
Teen sarjakuvasivut A3-arkille ja scannaan ne (Epson Perfection 2450 Photo) Photarissa A4:ksi. Menetelmä toimii yleensä kivuttomasti, mutta kun kyseessä on kokosivun tai aukeaman kuva joudun scannaamaan kuvan osissa (scannerini on A4 eikä A3-kokoon toistaiseksi ole resursseja). Valitsen tällöin scannattavaksi alueeksi luonnollisestikin koko scannerin A4-näytön (muutenhan koko heittäisi miten sattuu), mutta vaikka olisin kuinka huolellisesti lopputulokseen tulee aina saumakohdissa jotain hämminkiä jotka täytyy paikkailla käsin (siis wacomilla Photarissa). Onko vika scannerissa, minussa vaiko meissä molemmissa?
Vaihtoehtona on olla pienentämättä kuvaa, mutta tämä taas näkyy lopputuloksessa viivan paksuuden erona (kuten pari sivua OH:ssa). Huoh...
-
... vaikka olisin kuinka huolellisesti lopputulokseen tulee aina saumakohdissa jotain hämminkiä jotka täytyy paikkailla käsin (siis wacomilla Photarissa). Onko vika scannerissa, minussa vaiko meissä molemmissa?
Skannerissa se vika loppujen lopuksi on varmaan. Noiden optisten laitteiden täydellinen suuntaus ja säätö kun tuskin kuitenkaan on aina niin täydellistä. Jos lukupää on tehtaalla jo asennettu miljoonasosan verran vinoon, ja kun käännät sen toisen puolikassivun skannerille, se ei kohdistu ihan samalla tavoin kuin edellinen puolikas. Jos piirustusjälki on kovinkin hienovaraista, kuten sinulla on, millimetrin osienkin heitto erottuu selvästi. Tai jos paperi nojaa vähän skannerinlasin reunaan, ja siihen tulee varjoa tai epäterävyyttä.
Minä olen ohittanut tuon murheen viemällä A3-originaalit osaavaan kopiopalveluun, ja pyytänyt ottamaan A4-laserkopiot. Sitten ne on helppo skannata kotikoneella. (Kun seuraavaksi kysytte, miksen pyydä kopiohemmoja skannaamaan originaaleista suoraan tiedostoiksi, vastaan: se vie kymmenen kertaa enemmän aikaa.)
-
Onko vika scannerissa, minussa vaiko meissä molemmissa?
Molemmissa varmaankin. On täysin mahdollista, että skannerin lukupää ei liiku täysin vakionopeudella, vaan laitaa lähestyttäessä nopeus muuttuu, mutta ajallisesti näyteväli pysyy samana, jolloin näytteistetty geometria vääristyy liikkeen suunnassa. Toisaalta esimerkiksi minun A4-skanneriini on mahdotonta laittaa A3-kokoista paperia siten, että skannattava alue olisi täysin skannerin lasia vasten, ja tämä aiheuttaa myös vääristymistä. Näille virhelähteille ei oikein mitään voi.
Sitten on tietysti se tosiasia, että vaikka kuinka huolellinen olisi, paperia ei ikinä saa molemmilla skannauskerroilla täsmälleen samaan asentoon (modulo 180 astetta). Sen takia en itse enää vaivaudukaan asettelemaan paperia hirveän tarkkaan, vaan yritän korjata kiertymän kuvankäsittelyohjelmassa. Paint Shop Prossa on tähän kätevä työkalu nimeltä Straighten, Photarissa on varmaan vastaava. Onnistumisen edellytyksenä on se, että skannausten yhteiseltä kaistaleelta löytyy kaksi mahdollisimman kaukana toisistaan olevaa yksityiskohtaa, joiden väliin voidaan virittää Straighten-työkalun jana. Näin kumpikin skannaus saadaan "suoristettua" samaan asentoon, ja yhdistämisen jälkeen kuva voidaan suoristaa ihan oikeasti.
Kuvan suoristaminen on tietenkin operaatio, joka hukkaa hieman kuvainformaatiota. Lähteessä pitäisi siis olla informaatiota mahdollisimman paljon, mikä tarkoittaa harmaasävyjä ja suurta resoluutiota.
Reunojen vääristymisen olen yrittänyt kiertää häivyttämällä skannausten reunat yhteen sellaisissa kohdissa, joissa vääristymä näyttää vähiten häiritsevältä. Tarkempia ohjeita pyynnöstä.
-
Kiitokset sekä Anssille että Ramille.
Olen scannannut 1200dpi resolla greyscale ja säätämisen jälkeen muuttanut bitmapiksi. Täytyy heti kokeilla tuota straighten-toimintoa, muussa tapauksessa joudun Anssin linjoille.
Koipionti on luultavasti myös huomattavasti huokeampaa kuin scannaus; soitin ABA kopioinnille ja paitsi etteivät olleet kuulleet puhuttavankaan 1200dpi resosta (!) ilmoittivat pokkana 600dpi scannauksen maksavan 790 kruunua ja verot päälle ???
-
ilmoittivat pokkana 600dpi scannauksen maksavan 790 kruunua ja verot päälle ???
siis onko tuo hinta yhden sivun skannauksesta? :o Mahtaako tuo olla ihan yleinen taksa kyseisestä toimenpiteestä vai onko ABA-kopiointi nyt aivan pihalla? Jos leikitään, että joku ihan työkseen skannailee päivät pitkät tuolla hinnalla niin se tienaisi tunnissa enemmän kuin minä kuukaudessa.
Perskele, taidankin pistää oman virman pystyyn.
-
siis onko tuo hinta yhden sivun skannauksesta? :o Mahtaako tuo olla ihan yleinen taksa kyseisestä toimenpiteestä vai onko ABA-kopiointi nyt aivan pihalla? Jos leikitään, että joku ihan työkseen skannailee päivät pitkät tuolla hinnalla niin se tienaisi tunnissa enemmän kuin minä kuukaudessa.
Perskele, taidankin pistää oman virman pystyyn.
Juu, yksittäisen sivun scannauksesta oli kyse. Perustelivat jokseenkin ontuvasti sillä että scannaajan piti tehdä erikoisasetukset koska sivua ei voinut scannata tekstidokumenttiasetuksilla... aivan älytöntä mielestäni, koska huippuluokan layouttaaja takoo saman rahan tunnissa, ei vartissa.
”Bonuksena” Anssin jo mainitsema pitkä odotusaika (vaikkei kyseessä sama firma ollutkaan): olisin saanut cd-rommin käteeni kahden viikon kuluttua , heillä oli kuulema paljon tekemistä. Jäi tekemättä kaupat.
-
Jos leikitään, että joku ihan työkseen skannailee päivät pitkät tuolla hinnalla niin se tienaisi tunnissa enemmän kuin minä kuukaudessa.
Eiköhän se skannaaja duunarina saa normaalia noin 14 - 20 euron tuntipalkkaa. Firman kuluihin summa menee. Tai "kuluihin". Tiä häntä. Hävytön summa joka tapauksessa.
Timo
-
Vähän googletin, niin löytyi esim. tämä (http://www.klkopio.fi/hinnasto_skannauspalvelut.html) rovaniemeläinen firma, jolla oli sivullaan myös skannaushinnasto. Perusskannaus siis viitisen euroa/A4.
Lisäksi maininta, että "Tavanomaisesta poikkeavat skannaustyöt ja kuvanmuokkaus" 80e/tunti. Resoluutioista tuossa ei puhuta mitään, mutta törmäsin yhteen toiseen firmaan, missä maksimiresoluutio oli 400 dpi!
-
Varmaan aika tyhmä kysymys mutta eikö sininen tosiaan näy skannatessa? :-[
Todellakin urpo kysymys mut itehän en oo testannu.
:o
-
Kyllä se näkyy, mutta huonosti - tai saa sen näkymään hyvinkin jos haluaa ja osaa. Sinisen käyttö on niiltä muinaisilta ajoilta, kun piirrokset yms. kuvattiin pikkufiiun kokoisilla reprokameroilla.
Timo
-
Mutta tietokoneella leikkiessä sinikynät voi heittää menemään. Ite teen luonnokset lyikkärillä ja skannauksen jälkeen poistan ne säätämällä harmaat veks. Jäljelle jää vaan tussattu ja korkeintaan jonkin verran tummimpia lyikkärijälkiä ja -tahroja, jotka on helppo poistaa.
Helpottaa skannaustakin, kun ei tarvi skannata värillisenä.
-
Mutta tietokoneella leikkiessä sinikynät voi heittää menemään. Ite teen luonnokset lyikkärillä ja skannauksen jälkeen poistan ne säätämällä harmaat veks. Jäljelle jää vaan tussattu ja korkeintaan jonkin verran tummimpia lyikkärijälkiä ja -tahroja, jotka on helppo poistaa.
Helpottaa skannaustakin, kun ei tarvi skannata värillisenä.
Mä teen nykyään sillä ei-niin-hyvällä tyylillä että hahmottelen/luonnostelen lyikkärillä, tussaan päälle.
Sit kumitan lyijärin jäljet pois.
Tosi huono tapa, mutta mulla ei oo enää valopöytää.. (on ollu, semmonen joka ei ollu piirtämiseen tarkotettu ::)
Mutta ajattelin että jos sinikynällä luonnostelis, ja skannatessa väri lähtis pois.
Ei näköjään onnistu.
Pitänee käyttää vanhaa taktiikkaa, ellei sitte jotain kunnon älynväläystä tuu...
-
http://www.youtube.com/watch?v=nGXFSbuXxUA&list=UUYa4etm-VJfPAgMC_07WFgw&index=24&feature=plcp
Khary Randolph näyttää ainakin käyttävän sinikynää, aika himmeesti mutta se varmaan auttaa sen luonnosjäljen haihduttamisessa vai mitä?
Kannattaa kattoo muitakin TheComicArchiven videoita..
Alkaa mieli tehä piirtään taas ;D
EDIT: Nättiä jälkee tulee tosta kynästä, mistähän niitä sais... ???
-
Itse toimin siten, että skannaan ensin luonnoksen ja tulostan sitten syaanina sarjakuvapaperille. Helpottaa hommaa, kun luonnos säilyy mokailujen varalta tallessa. Skannatessa pääsee sinisistä sitten helposti eroon. Ikävä kyllä nyt pitäisi investoida A3+ -kokoiseen tulostimeen, jos meinaa kokonaisina sarjakuvansa tussata...
-
http://www.youtube.com/watch?v=nGXFSbuXxUA&list=UUYa4etm-VJfPAgMC_07WFgw&index=24&feature=plcp
EDIT: Nättiä jälkee tulee tosta kynästä, mistähän niitä sais... ???
Normaali lyijytäytekynä. Mistä tahansa marketistahan noita saa.
-
Normaali lyijytäytekynä. Mistä tahansa marketistahan noita saa.
Ei ihan. Näyttäisi olevan 2mm lyijyjä, joita ei tahdo saada joka kirjakaupasta ja jos löytää, niin surkeata, katkeilevaa laatua ja hirveällä hinnalla. Itse hommasin ison varaston Japanista, missä ne ovat halvempia ja parempilaatuisia.
-
Normaali lyijytäytekynä. Mistä tahansa marketistahan noita saa.
Juurikin näin!
-
Juurikin näin!
No kun ei oo. :(
Ossi tuossa jo totesikin, että kyseessä on paksua 1-2mm lyijyä käyttävä lyijytäytekynä, ne marketin kynät on 0.5 - 0.9 vahvuisia.
Tavalliseen marketin kynään ei koskaan saa ladattua esimerkiksi 2B-lyijyä tai värikynälyijyä. 1mm lyijytäytekynä on hyvä luonnostyökalu, mun oma "luottokynäni" on Koh-i-noor totiens 827 mutta noitahan on vaikka mitä kuten linkistä näkyy (varmaan alle 10 noistakin testannut, pitäisi kokeilla...)
http://leadholder.com/index-lh-draft.html
Kivi
-
Ja näitä paksua lyijyä käyttävien kynien kanssa tarpeellinen on myös niille sopiva teroitin, jos haluaa myös terävää viivaa: http://leadholder.com/index-point.html
Vielä 1980-luvulla noita oli melko yleisesti kirjakaupoissa, löytyiskö taidetarvikeliikkeistä nykyään?
-
Suomessa tosi nihkeästi ja kovilla hinnoilla. Nuo ovat parempia kuin peruslyijykynät, joissa on saman paksuinen lyijy, sillä ote säilyy aina samana vaikka lyijy lyheneekin. Niihin tosiaan tarvitaan oma erikoisterotin. Loistavia kyniä piirustukseen, harmi vain, että kuuluu sarjaan "kaupoista katoavat työvälineet".
-
Ja näitä paksua lyijyä käyttävien kynien kanssa tarpeellinen on myös niille sopiva teroitin, jos haluaa myös terävää viivaa: http://leadholder.com/index-point.html
Vielä 1980-luvulla noita oli melko yleisesti kirjakaupoissa, löytyiskö taidetarvikeliikkeistä nykyään?
Monissa leadholdereissa se jousen vapautinnappi (joka lyijytäytekynässä sisältää sisäpuolella puhdistuspiikin ja päällä kumin) toimii myös teroittimena.
Tempera myi jotain uutta 2mm lyijyjä/värilyijyjä käyttävää kynää joka tuntui tosi hyvältä kädessä, mutta oli aika kallis, varmaan noin 40 euroa. Ostin yhden mutta siinä on suunnitteluvika: jousen vapautinnappi oli irtonainen ja katosi alle 3 kuukauden käytön jälkeen jonnekin sardinialaisen haudanryöstäjäystäväni pyörittämän salakapakan lattialle piirtäessäni hänestä muotokuvaa. Ilman tuota osaa joka oikeastaan on vain oikean kokoinen holkki kynä ei toimi :(
Kivi
-
Olen tullut siihen tulokseen, että Suomesta en osta enää mitään piirustusvälineitä. Oikeastaan kaikki meillä myytävät tarvikkeet on tarkoitettu lapsille tai harrastelijoille. Ammattilaiskäyttöön ei ole tarjolla juuri mitään.
Onneksi on netti. Kesäkuun liksasta meneekin merkittävä osa paperiostoksiin. Harmi vaan, että kotimaiset myyjät jäävät nuolemaan näppejään.
edit:
Pyysin tässä taannoin Akateemista tilaamaan Cansonin Fanboy -sarjakuvapaperia. Eipä sitten heitä moinen näköjään kiinnostanut. Heippa.
-
Keskustelu menee offtopiciksi mutta totta, ammattimaisia taiteilijatarvikkeita saa Suomesta todella heikosti. Suurin osa on kakkoslaatua. Esim. mistään (paitsi ehkä Temperasta) ei saa kunnollisia akryylimaaleja, vain halpoja ja huonoja. Itse olen valmis maksamaan priimasta mutta sitä joutuu tosiaan tilaamaan ulkomailta.
-
Esim. mistään (paitsi ehkä Temperasta) ei saa kunnollisia akryylimaaleja, vain halpoja ja huonoja.
Viitsisitkö kertoa mitkä on kelvollisia akryylivärejä?
Joskus on tilattu pigmenttejä Saksasta, kun sinne onnistuu helposti sepa-maksu eikä ole tullihuolia.
-
Esim. Liquitex ja Windsor & Newtonin paremmat (tarkempaa merkkiä en valitettavasti muista).
-
Keskustelu menee offtopiciksi mutta totta, ammattimaisia taiteilijatarvikkeita saa Suomesta todella heikosti. Suurin osa on kakkoslaatua.
Maahantuojan näkökulma tähän on se että suomalaiset tujottavat pelkkää hintaa (kenties vikaa on myös kauppojen sisäänostajissa). Niinpä suurin osa tulee Kiinasta ja on sitä paskaa. Parhaimmillaan yritetään tuoda jotain vähän parempaa laatua, mutta silti kohtuuhintaista.
Ja piirtelyhän ON kakaroiden hommaa, siihen kelpaa vähän huonompikin laatu. :)
-
Tilanne on kuitenkin se, että kun tilaa kalliita laatuja ulkomailta, hinta on korkeintaan sama kuin taidetarvikeliikkeessä Suomessa.
Graham's akvarellivärit tuubissa USA:sta ei maksaneet enempää kuin jotkut heikommat Temperasta tilattuna.
-
Päätin hankkia A3-skannerin mieluummin kuin säheltää A4 skannerin kanssa. Pelkkänä skannerina A3 skannerit oli suolaisen hintaisia, mutta puoliso löysi monitoimilaitteen, jossa oli A3 skanneri tasolevynä. Ostin sitten Epson Workforce WF-7715DWF laitteen Gigantista alle 200 euroon.
Sen lisäksi, että pääsin skannaamaan A3 papereita (levy hiukan isompi kuin A3) saa laitteella myös tulostettua A3-paperille mikä on kätevää, jos haluaa kokeilla eri tekniikoita sivulle. Ottaa vaan välissä kopion alkuperäisestä ja jatkaa sille kopioidulle. (Jos jotakuta kiinnostaa ja saa käsiinsä Joensuun sarjakuvaseuran Pinnan alla-antologian niin siinä tein juuri niin että tussasin alkuperäiset sivut ja kopioin ne eri paperille missä musteella väritin harmaasävyt)
Mustaa/harmaasävyä kyseinen laite skannaa ihan hyvin, max skanniteho 1200dpi kun käytti Epsonin skannausohjelmaa tietokoneella. Vesivärimaalauksiakin on tullut skannattua, mutta niiden väritoistosta en ole ollut kovinkaan otettu. Lisäksi vesivärimaalauksista skanneri skannasi kuprut varjojen kera, joten ne olivat kohtuullisen huonoja.
Luultavasti mikä tahansa ko. sarjan laite toimii yhtä hyvin. Erot esim. WF-7710 tuntuivat liittyvän enemmän lisäominaisuuksiin kuin skanneriin. Vaikka ko. skanneri on hulvattoman kokoinen (K34cm x L57cm x S 43cm) niin en vaihtaisi pois, koska kyllä tämä helpotti sarjakuvien tekoa, kun tykkää piirtää paperilla ja kynällä tietokoneen sijasta.