Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Toimintasarjakuvat => : Veli Loponen 31.07.2003 klo 01:29:57

: Jack Kirby
: Veli Loponen 31.07.2003 klo 01:29:57
Ajattelin, kun täällä on ainakin muutama Kirby -fani, antaa tällaisen linkin, JOS vaikka se jonkun silmiltä olisi jäänyt huomaamatta (itse sain sen Byrnen foorumilta).
Sivulla on siis esitelty muutamia Kirbyn sivuja: lyijykynäversio ja lopullinen versio. Mielenkiintoiseksi sivun tekee se, että sieltä löytyy myös uusitut (re-created) sivut (siis lyijykynät ja tussaus).

Ja onhan siellä muutakin kiinnostavaa. Siis osoite:
http://www.whatifkirby.com/html/creation.html

Mulla Kirby on taas nousussa, kun ostin divarista uusintapainokset Fantastic Four viitosesta (eka tri. Doom) ja X-men kolmosesta (eka Blob).
: Re:Jack Kirby
: Veli Loponen 31.07.2003 klo 11:56:35
Se on uskomatonta, kuinka paljon Kirbyn kynänjälkeä DC:llä rukattiin (varsinkin hahmojen naamat) ja kuitenkin hänelle annettiin varsin laajat vapaudet (noissa sivuissakin vilahteli tämän tästä, että Kirby itse myös toimittaa lehtensä).
Mutta yllätys oli se, että samaa tehtiin myös Marvelilla. Mm. Sinnott otti kuulemma aika moisia vapauksia Kirbyn viivan suhteen.
Olisiko Kirbyn suunnattoman nopeuden salaisuus juuri se, että hän tekikin vain luonnostelman (breakdowns) ja tussaaja viimeisteli yksityiskohdat (=teki tavallaan suurimman työn).
Voih. Mä niin haluisin noita Archive yms. painoksia, mutta ovat niin tavattoman kalliita (tietenkin Essentiaaleissa saa halvalla paljon).
: Re:Jack Kirby
: Ruutujätkä 07.08.2003 klo 09:48:12
Jep, Kirby on kunkku. Sen muuten tietää myös Monster Magnet yhtyeen Dave Wyndorfkin. God Says No -abumin avausraidalla "Melt" Wyndorf laulaa uskomattoman kauniin säkeen:
- And I was thinkin' how the world should have cried
On the day Jack Kirby died

Niinpä.

: Kirbyä ja sillai
: Veli Loponen 13.01.2004 klo 22:06:46
Ihan jos Kirbyn sarjakuvat kiinnostaa, niin kannattaa vilkaista tätä sivua http://monsterblog.oneroom.org/collectors_corner/kirby_monsters_never_reprinted.html

Sisältää sarjakuvia ajalta ennen Fantastic Four ykköstä.

Korjasin osoitteen.
: Re:Kirbyä ja sillai
: Rami Rautkorpi 14.01.2004 klo 10:14:46
Urhea Phil Parodayco, pelasta meidät tekijänoikeuksien ikeeltä!
: Re: Jack Kirby
: lasse 30.06.2005 klo 14:25:57
Täytyy kyllä sanoa, että Kirby on yksi parhaimmista supersankari-genren kuvittajista. Ihmeneloset ovat miehen töistä suosikkkejani. En tosin ole paljoa lukenut Kirbyn piirtämiä sarjiksia, mutta mitä olen nähnyt, niin kyllä FF:ssä on parasta käden jälkeä mr.Kirbyltä.
: Re: Jack Kirby
: Jussi Tyni 30.06.2005 klo 19:21:03
No nyt tuli Kirbyä tuutin täydeltä. Ihmesarjan pokkarin numero 6 poimin juuri lehtihyllyltä mukaani, ja sisältö näyttäisi olevan Fantastic Four lehden alusta lukien ensimmäiset 13 numeroa.

Tätä lisää!!
: Re: Jack Kirby
: Lurker 23.07.2005 klo 12:28:03
Yksi Kirbyn parhaimmista sarjoista on ehdottomasti Kamandi: The Last Boy On Earth.

Muistan lukeneeni sitä på svenska jostain X-9 kokoisesta julkaisusta (Toppserien?).

Kyseessähän on maailma, jossa eläimet ovat kehittyneet "ihmisiksi." Idea on kuin laajennettu versio Apinoiden planeetasta. Ykkösnumeron kansikuva, veteen kaatunut Vapauden patsas, on tähän tietenkin suora viittaus.

http://www.kamandi.com/
http://www.toonopedia.com/kamandi.htm
http://www.comics-db.com/pages/DC_Comics/K/Kamandi__The_Last_Boy_on_Earth/
: Re: Jack Kirby
: Veli Loponen 23.07.2005 klo 12:36:13
Nyt syksyllähän on tulossa Kamandin Archive-kokooma: http://dccomics.com/graphic_novels/?gn=4141
: Re: Jack Kirby
: Petteri Oja 23.07.2005 klo 13:14:00
Haluaisin joskus vielä nähdä Joen kirjahyllyn.
: Re: Jack Kirby
: J.M:salo 23.07.2005 klo 13:31:07
Oliko Kamandiin viittauksia taannoin Superboy lehdessä? Muistan että siinä oli joku arkki missä Teräspoika oli menettänyt muistinsa ja oli joutunut johonkin paikkaan missä eläimet oli muuttuneet ihmismäisiksi.
: Re: Jack Kirby
: Lurker 23.07.2005 klo 13:37:15
Eikö Kamandi kuulu ihan virallisesti (tai ainakin kuului) DCU:n jatkumoon?  Se ei siis ole mikään vaihtoehtotulevaisuus tai elseworld.
: Re: Jack Kirby
: Veli Loponen 23.07.2005 klo 13:52:53
Ainakin pre-Crisis universumissa Kamandi oli ihan virallista jatkumoa. En tiedä sitten poistiko Crisis Kamandin. En usko, mutta ei ole tainnut poika pahemmin seikkailla sen koommin. Paitsi Byrnen Generations kolmosessa. Mut se oli Elseworlds.
: Re: Jack Kirby
: Petteri Oja 25.07.2005 klo 11:54:26
Ai minkä niistä?

Haluaisin joskus vielä nähdä Joen asunnon.  ;D
: Re: Jack Kirby
: puro 25.07.2005 klo 12:13:28
Haluaisin joskus vielä nähdä Joen asunnon.  ;D

Ai minkä niistä? ;D

-P.
: Kuningas tulee Portin luo (Kirby Portissa)
: Curtvile 31.10.2005 klo 12:39:13
Hyvät sarjakuvan ystävät, uusimmassa Portissa, 3/2005, on ansiokas Hannu Lipposen artikkeli siitä aidosta Kuninkaasta.
Ei, ei Elviksesta. Tietenkään. Puhe on Jack "King" Kirbystä.
Eisnerin ohella se toinen suuri mies amerikoista. Muut ovat,halusivat tai eivät,  kopioita. Eivät välttämättä huonoja, mutta kopioita kumminkin.Artikkelissa runsas väri- & Mv-kuvitus. Pidemmänkin artikkelin olisi aikaan saanut, mutta asian alkeista 6  on pieni hinta.
Samaan syssyyn saa pari scifi-novellia, 23 mv-sivua Kari Leppäsen Achilles Wiggen sarjista, Jules verne artikkelin ja Hurttaa.
Mitä siellä koneen luona vielä istutaan? Hop hop, menkää sivistämään itseänne. Hyvin varustetut kirjastot, antikvariaatit ja akateeminen kirjakauppa ovat löytöpaikkoja.
: Re: Kuningas tulee Portin luo (Kirby Portissa)
: Boyard 20.11.2005 klo 16:47:45
Uusimmassa Portti-lehdessä näkyy olevan laajahko ja värikkäästi kuvitettu elämänkerrallinen juttu kaikkien toimintasankarien isästä Jack "King" Kirbystä.

Olisipa upeaa ja soveliasta jos herra huomioitaisiin joskus myös jossain valtalehdessä. Image tai Muoto voisivat mainiosti tehdä jutun Kirbyn merkityksestä amerikkalaissarjakuvan designiin ja populaarikulttuuriin yleisemmin.


/edit/ Johan tämä aihe täältä löytyi. Kiitos ylläpidolle siirrosta.
: Re: Kuningas tulee Portin luo (Kirby Portissa)
: TeroH 20.11.2005 klo 21:09:51
Kirbystä lukisi tosiaan laajempaakin artikkelia. Odotin hieman alkuun että kun juttu on Portissa, samantien mukana olisi ollut kattava bibliografia Kirbyn tuotoksista, mutta valitettavasti ei. Ihan hyvä juttu silti, ehkä joskus vielä nähdään laajempikin artikkeli. Jossain.

Kattava bibliografia? Ei mahdu yhteen Portin numeroon. Osta tämä:

Edit: Jaa, en sitten ollut käsittänytkään miten paljon Kirby on tehnyt kaikkea. Kiitoksia, pitää pistää tuo muistiin.
: Re:Jack Kirby
: Lönkka 21.11.2005 klo 11:48:19
Olisiko Kirbyn suunnattoman nopeuden salaisuus juuri se, että hän tekikin vain luonnostelman (breakdowns) ja tussaaja viimeisteli yksityiskohdat (=teki tavallaan suurimman työn).

Lukasin kesällä neljä julkaistua Collected Jack kirby Collector -lehteä joissa on TODELLA paljon tietoa Kunkusta. Myös hyvin paljon noita tussaamattomia sivuja, joista näkee että jälki oli usein parempaa tussaamattomana kuin tussattuna. Ongelmana oli se että monelle tussaajalle maksettiin niin huonosti että tussasivat nopeasti hutiloiden. Toisaalta Collectoreissa on mainittu monesti että Kirby teki niin hyvää jälkeä että huonoimmatkaan tussajat eivät kyenneet pilaamaan hänen jälkeään. Kirby itse tussasi omaa materiaaliaan hyvin harvoin.

Erittäin moni kolleega mainistsi noissa Collectoreissa sen että Kirbyn lyijärijälki oli tiukinta mitä he ikinä ovat nähneet. Olisi kuulemma voinut painaa suoraan tussaamattomista sivuista. Eli Velin epäilyt yllä ovat kyllä täysin perusteettomia (vaikkakin teki myös mm alkupuolen X-Meneihin myös noita breakdownseja). Kirby sai paljon materiaalia tehtyä koska oli pienestä pojasta lähtien tehnyt hommia  ja kehittänyt itseään nopeampaan suuntaan. Vuosikausien kokemus ja 110% ammatitaito ja -ylpeys jeesasivat kanssa.

Mikäli kiinnostusta on Kirbyyn suosittelen vähintään noita koottuja Collectoreita:
http://twomorrows.com/index.php?main_page=index&cPath=57
: Re: Jack Kirby
: Petteri Oja 21.11.2005 klo 11:52:46
Apun sarjiksista kaipailen itse kovasti Jack Kirbyn tekemää sovitusta Disneyn Musta aukko elokuvasta!

Ei kai tää kuitenkaan oo se sama versio mikä tuli lehtimuodossakin v. 1980? Tarkoitan että ei kai se lehti ollut Kirbyn piirtämä?
: Re: Jack Kirby
: Veli Loponen 21.11.2005 klo 13:53:30
Eli Velin epäilyt yllä ovat kyllä täysin perusteettomia (vaikkakin teki myös mm alkupuolen X-Meneihin myös noita breakdownseja). Kirby sai paljon materiaalia tehtyä koska oli pienestä pojasta lähtien tehnyt hommia ja kehittänyt itseään nopeampaan suuntaan.
Joo, tottahan se on, että ei pelkkä breakdownien tekeminen selitä sitä vauhtia. Pitkät työpäivät ja taito painavat kanssa. Nopeuteen vaikutti sekin, että Kirby teki luonnoksia hyvin harvoin. Aina kun piirtämään alkoi, niin teki valmista tavaraa.

Monen nykytekijän (minä mukaanlukien) pitäisi ottaa mallia Kirbyn työmoraalista.
: Re: Jack Kirby
: Lönkka 21.11.2005 klo 21:32:52
Joo, tottahan se on, että ei pelkkä breakdownien tekeminen selitä sitä vauhtia. Pitkät työpäivät ja taito painavat kanssa. Nopeuteen vaikutti sekin, että Kirby teki luonnoksia hyvin harvoin. Aina kun piirtämään alkoi, niin teki valmista tavaraa.

Itse asiassa Collectoreiden mukaan Kirby ei välttämättä edes painanut hirveän pitkää päivää. Mutta joo, suoraan valmista jälkeä, usein vielä käsittämättömän nopeasti samalla kun keskusteli ihmisten kanssa.

Niin ja kannattaa toki muistaa että usein Kirby myös kehitti piirtäessään samalla lehden tarinan. 60-luvulla Marvelilla oli alustavasti keskusteltu Stanin kanssa jakson sisällöstä tyyliin "Ihmeneloset tapaavat jumalan" (harvemmin kai ihan NÄIN suppea juonipohja) jonka pohjalta Kirby sitten itse kehitteli Galactuksen ja tämän sanansaattajan Hopeasurffarin. Surffari tuli vähän niinkuin bonuksena sillä "eihän Galactuksen arvoinen kaveri voinut vaan itsekseen ilmestyä. Tämän kaliiberin kavereilla on sanasaattajat ilmoittamassa tulostaan..."

Sivujen reunoissa oli sitten Kirbyn kommentteja/dialogia joiden pohjalta (tai sitten ei) Stan kehitti varsinaisen dialogin. Ns. Marvel method.

Respect.
: Re: Jack Kirby
: Rovio 21.11.2005 klo 21:37:27
Tuo Portti lehden artikkeli tekee Stan Leestä melkoisen hirviön.  Riisti kaiken kunnian ja rahan Kirby paralta, eikä suostunut palauttamaan kaikkia sivu  originaaleja. Vain 2000kpl. En tiennytkään että miesten välit olivat noin tulehtuneet.
: Re: Jack Kirby
: Boyard 22.11.2005 klo 09:00:33

Kirbyn ohella myös Steve Ditko on Hämähäkkimiehen luojana kokenut jääneensä Leen itsepromootion varjoon. Stan the Man on kuuleman mukaan joskus kieli poskessa lohkaissutkin, että "I'll take any credit that isn't nailed down."

Toki Lee Kirbyn karheitten kommenttien jälkeen jakoi suopeammin tunnustuksia, myös Ditkon osuudesta Spider-Manin syntyyn.
.
: Re: Jack Kirby
: Lönkka 22.11.2005 klo 12:36:45
Tuo Portti lehden artikkeli tekee Stan Leestä melkoisen hirviön.  Riisti kaiken kunnian ja rahan Kirby paralta, eikä suostunut palauttamaan kaikkia sivu  originaaleja. Vain 2000kpl. En tiennytkään että miesten välit olivat noin tulehtuneet.

Jenkkilässä on pro-Lee ja pro-Kirby väkeä jotka pyrkivät jos ei nyt demonisoimaan vastapuolen niin ainakin mustamaalaamaan tai vähintään panettelemaan mikäli mahdollista. Lienee vaikuttanut Portinkin artikkeliin lähteistä riippuen. heh, Kirby taisi jossain vaiheessa sanoa sen että Lee oli se joka laittoi nimet krediitteihin. Ei siis ihme että oli itsekin siellä aina kun mahdollista.

Mikä on se absoluuttinen totuus?
Harmaan eri sävyjä.

En kuitenkaan väheksyisi Leen roolia. Sääli on se että esim elokuvien alkuteksteisä mainitaan eri Marvel nimikkeiden olevan Leen luomuksia kun useimmiten (lue: lähes aina) niiden pitäisi olla Kirby/Lee -luomuksia tai jos nyt yhtä miestä haetaan hahmojen taakse niin ehkä useimmissa tapauksissa Kirbyn luomuksia. Toisaalta ei kandeisi yleistää.

Rahan osalta Kirby taisi saada ihan käypää palkkaa per sivu, mutta uusintapainatukiststa ja luomiensa hahmojen muista käytöistä tuskin latiakaan tai ainakaan juuri mitään.

Eri noloa on kyllä se että Kirby sai vain pienen osan originaaleista kovan taistelun ja lobbaamisen jälkeen oli kyllä noloa etenkin kun merkittäviä osia noista kaiketi "katosi" vielä viime hetkellä Marvelin toimistolta. Kandee toki muistaa että Lee ei ole sama asia kuin Marvel esim tässä originaalien tapauksessa.

Suosittelen tässäkin asiassa noita Kirby Collectoreita joissa on monipuolisesti tätäkin asiaa käsitelty eri vinkkeleistä.
: Re: Jack Kirby
: Timo Ronkainen 25.11.2005 klo 23:37:35
Tulipa tämmönen pätkä vastaan:
KIRBY TELLS LEE.
In a 1968 interview in CASTLE OF FRANKENSTEIN, Stan Lee was discussing the "Marvel method" of talking over a story with an artist and then after the artist drew the story, Lee would put dialogue in the completed pages. "Some artists such as Jack Kirby need no plot at all. I mean, I'll just say to Jack: 'Let the next villain be Dr. Doom' or I may not even say that! He may tell ME! And then he goes home and does it!" gushed Lee.

http://www.mediabinge.com/article.php?id=900
Samalta sivulta paljastuu mm. että Robert Crumb oli Jim Morrisonin mielisarjistaiteilija.

Timo
: Re: Jack Kirby
: Lurker 06.03.2006 klo 20:23:03
Herkkua tarjolla tässä osoitteessa...
Kirby Monsters Never Reprinted (http://monsterblog.oneroom.org/collectors_corner/kirby_monsters_never_reprinted.html)

Yllättävän humoristisia tai (enemmän tai vähemmän) kieli poskessa tehtyjä juttuja.
: Re: Jack Kirby
: Curtvile 07.03.2006 klo 00:02:19
Yllättävän humoristisia tai (enemmän tai vähemmän) kieli poskessa tehtyjä juttuja.
Sitä humoristisempaa Kirbyä : Destroyer Duck.
Ei mikään Howard tai Donald. Vähän niinkuin Stallonen esittämä Ankardo. Pelottavaa kyllä pidin tästä.
: Re: Jack Kirby
: Veli Loponen 19.03.2006 klo 21:42:05
Jack Kirby palaa Marvelille. Marvel julkaisee Icon imprintin alla uuden kuusiosaisen minisarjan nimeltä Jack Kirby's Galactic Bounty Hunters. Sarja perustuu Kirbyn tekemiin luonnoksiin, jotka hänen tyttärensä Lisa on yhdessä Mike Thibodeaux'n kanssa saattanut sarjakuvamuotoon.
Lisää: http://www.comicbookresources.com/news/newsitem.cgi?id=6920
: Re: Jack Kirby
: Petteri Oja 19.03.2006 klo 22:21:42
Äh. Ei ne vanhat legendat koskaan onnistu noissa uusissa töissään. DC-Spessussa ollut Englehart-Rogers -juttukin oli pettymys.
: Re: Jack Kirby
: Lönkka 20.03.2006 klo 16:10:38
Onkin vaikea onnistua kun Kirby kuoli jo vuonna 1994.

Kuka on lukenut Imagen Godland-lehteä? Oiva Kirby-pastissi.

Tulin tilanneeksi pari ekaa ja kun sai käsiin niin jo loppui hankinta. Piirrostyyliltään muistuttaa kyllä Kirbyn jälkeä mutta ei vertaudu Kunkun omiin tuotoksiin. Juonellisesti kolisi tyhjyyttään.

Voin myydä omani jos jotakuta kiinnostaa.
: Re: Jack Kirby
: Veli Loponen 21.03.2006 klo 09:54:30
Lisää  Kirbyn paluusta Marvelille täällä (http://www.newsarama.com/forums/showthread.php?s=019263820d608bb0c993631e17529bd2&threadid=63600).
: Re: Jack Kirby
: TeroH 24.03.2006 klo 23:23:15
Tulin tilanneeksi pari ekaa ja kun sai käsiin niin jo loppui hankinta. Piirrostyyliltään muistuttaa kyllä Kirbyn jälkeä mutta ei vertaudu Kunkun omiin tuotoksiin. Juonellisesti kolisi tyhjyyttään.

Mie olen hieman eri mieltä, ensimmäinen kokoelma (Hello Cosmic, numerot 1-6) oli varsin hilpeää retro-Kirby-pastissia. Oivaa viihdettä, Kirbymäisyys sopii tarinaan, ja sekopäiset yksityiskohdat (Basil Cronus on "Viherkallo", ehhehee) ovat bonusta. Ei mitään käsittämättömän hyvää, mutta tutustumisen arvoista.
: Re:Jack Kirby
: Petteri Oja 28.08.2006 klo 19:49:26
Al Plastino piirsi päät uudelleen kahdessa ensimmäisessä Kirbyn Jimmy Olsenissa ja lopuissa etupäässä Murphy Anderson joka myös tussasi Teriksen ja Olsenin hahmot kokonaan.

Lieneekö ketjussa vielä mainittu että Kirbyn Jimmy Olsenia on tullut suomeksikin. Teräsmies vuosialbumi 1979 sisältää kaksiosaisen hurjan tarinan Transilvinian mies! 44 sivua Kirby-monstereita ja -vekottimia. Teriksen ja Jimmyn päät on piirtänyt Murphy Anderson.
: Re: Jack Kirby
: Lönkka 04.10.2006 klo 19:18:13
Uusi Eternals-minisarja alkaa pian. Tekijöinä Neil Gaiman ja John Romita jr.

Sen kunniaksi Kirbyn alkuperäiset Eternalsit kootaan koviin kansiin samalla.
Häälomalla tuli tuo Eternals kokooma luettua. Olihan se Kirbyä mutta ei ihmeemmin jaksanut lämmittää; sääli sinänsä. Hauskana pienenä yksityiskohtana oli kanteen laitettu oikeaan yläkulmaan 70-luvun lehtiä mukaillen "Still only $75" -teksti.

Kaimaanin uudesta Eternalsista tuli jokunen viikko sitten nelosnumero ja siltä osin se kulkee alkuperäisen viitoittamaa polkua että eipä sekään juurikaan toimi :(

No, eipä Niilon Marvel: 1602kaan minulle pudonnut joskin vika numero pelasti sen olemasta ihan huttua...
: Vs: Re: Jack Kirby
: Fantastix 10.09.2007 klo 10:50:14
Yksi Kirbyn parhaimmista sarjoista on ehdottomasti Kamandi: The Last Boy On Earth.

Muistan lukeneeni sitä på svenska jostain X-9 kokoisesta julkaisusta (Toppserien?).


Toppserien lehdessä julkaistiin 1976-77 aikana Kamandi sarjakuvaa. Ja kyllä sarja kuuluu Kirbyn parhaimpiin sarjakuviin. Jollain lailla sarja on mielestäni Kirbyn vastaus Conan Barbaarille. Minä pidän sarjasta todella paljon.

Toppserienissä julkaistiin myös toinen lempisarjakuvani Vic Flint.
: Vs: Jack Kirby
: Lönkka 10.09.2007 klo 14:58:00
Kamandi on itseasiassa Kirbyn vastaus Apinoiden planeetalle. Tai siis kyseisen pätkän innoittamana tehty sarja.

Ihan luettavaa kamaa mutta ei lukeudu omien suosikkieni joukkoon Kuninkaan tuotannossa.
: Vs: Jack Kirby
: Korro 10.09.2007 klo 18:40:39
Kirby on aliarvostettu nero
: Vs: Jack Kirby
: Veli Loponen 10.09.2007 klo 19:58:30
Niinpä. Jack the Hackin ajoista on jo lähemmäs 20 vuotta.
: Vs: Jack Kirby
: Lönkka 17.02.2008 klo 17:21:56
Tuli juuri luettua tällä viikolla viimeinkin ilmestynyt restauroitu Kirbyn viimeinen Fantastic Four eli Fantastic Four The Lost Adventure.

Eli homma siis meni kutakuinkin näin:
Kirby leipääntyi siihen että vaikka käytännössä vastasi sarjojen piirtämisen lisäksi niiden juonistakin Stanin vain tehdessä puhelkuplien sisällöt Kirbyn ohjeiden pohjalta, ei hän saanut riittävästi rahaa työstään eikä myöskään nimeään muuhun kuin piirroskrediitteihin.

Tämä johti siihen että Kirby siirtyi DC:lle irtisanoutuen samalla kun kävi jättämässä Fantastic Fourin numeroon 103 tarkoittamansa työn piirrokset.

Marvelilla oltiin ns haavi auki ja tehtiin muutamia ratkaisuja:
1) Jätetään FF:n numeron 102 matsku käyttämättä ja käytetään numeroon 103 aiottu matsku siinä.

2) Jos oikein muistan John Romita (sr.) sattui piipahtamaan Stanin toimistossa pian Kirbyn löhdettyä ja ihmetteli mistäs nyt saadaan piirtäjä FF:n Kirbyn tilalle? Lee nakitti Romitan välittömästi tehtävään mikä sitten aiheutti painajaimaisia määriä harmaita hiuksia Romitalle koska tämä ei nähnyt miten kukaan kykenisi seuraamaan sarjan piirtäjänä Kirbyn jalanjälissä.

3) Käyttämättä jäänyt Kirbyn FF numero viipaloitiin paloihin takaumiksi ja tarinaan piirrettiin kehyskertomus Busceman ja Romitan toimesta. Tämän julkaisua pantattiin ja se julkaistiin Fantastic Fourin numerossa 108 eli se ehti yllättäen kippareille samaan aikaan kuin mitä Kirgyn ensimmäiset DC:lle tekemät lehdet.


Tässä uudessa lehdessä on mukana tuo sama tarina kolmeen kertaan:
-Uusittu versio jossa Stan Lee ja Joe Sinnott pyrkivät saattamaan numeron sellaiseen asuun kuin se olisi aikoinaan julkaistu mikäli mitään kummempaa häslinkiä ei olisi ollut samaan aikaan.

-Kirbyn alkuperäisten sivujen photostatit reunusmerkintöineen (Jos joku innostuu näistä niin vastaavia on sitten Jack kirby Collector lehdessä sitten vaikka kuinka paljon)

-Aikoinaan FF108:ssa julkaistu raiskattu versio. Tämäkin näyttää liki uudelta versiolta verrattuna alkuperäiseen julkaisuun FF108:ssa sillä värit ovat Masterworksien tapaan toistuneet hyvällä paperilla ihan eri tavalla kuin alkuperäiselle huokoiselle roskapapreille painettuna.

Kaikki kolme ovat eri versioita ja vaikka 108:ssa julkaistu on niistä heikoin niin ei mikään noista ole kovin kummonen. Tämä ei kuitenkaan millään muotoa vähennä tämän julkaisun hienoutta.

Tarinan kuljetuksen jälkeen eniten eroa on värityksessä ja restauroidun version uusi värittäjä Chris Sotomayor saakin lehden näyttämään ihan toisenlaiselta kuin miltä se näytti alkuperäisine väreineneen joihin tuskin aikoinaan juurikaan satsattiin.

Projektissa oli myös mukana Jack kirby Collectoriakin julkaisevan Two Morrowsin kiho John Morrows joka kertoili aikoinaan projektista:
http://twomorrows.com/blog/tnt/fantastic-four-lost-and-found/ (http://twomorrows.com/blog/tnt/fantastic-four-lost-and-found/)

: Vs: Ostetaan Jack Kirbyn "Space Odyssey 2001" albumi.
: Lönkka 27.02.2008 klo 17:02:12
Elokuvasovituksen ja sen jälkeisen rönsyilevän 2001 sarjan sekä siitä jatkaneen Machine Man sarjan ostin itselleni viime vuona ilman ongelmia jenkkilän divareista. Eivät muistaakseni olleet edes kovin kalliita.

Tämän hetken saatavuustietoja sen tarkemmin tsekkailematta uskaltaisin sanoa että mikäli et noita välittömästi Milehighstä tai Lonestarista löydä niin eipä niitä kovin pitkään noista puljuista tartte metsästää.
: Vs: Ostetaan Jack Kirbyn "Space Odyssey 2001" albumi.
: Lönkka 28.02.2008 klo 17:30:43
Aivan ja sen lisäksi eivät ole kuitenkaan niin kummosia vaikkakin ihan luettavia toki.
: Vs: Jack Kirby
: Comics 11.03.2008 klo 22:01:54
Jack Kirby teki Marvelille myös Machine Man-sarjaa, "Edited, written and drawn by Jack Kirby" lukee omistamissani numeroissa. 

Lisäksi lehtihyllystäni löytyy täysin outo Pacific Comicsin Captain Victory and the Galactic Rangers nro 1 vuodelta 1981. "Created, written and drawn by Jack Kirby."

Kiinnostuneille tiedoksi, myyn seuraavat Kirbyn lehdet:

Machine Man no. 1, 6-9
Superman's pal Jimmy Olsen no. 148
Mister Miracle no. 4, 9
New Gods no. 5
Forever People no. 5, 10
Captain Victory and the Galactic Rangers no. 1

Eikun viestiä vaan, jos kiinnostaa.

: Vs: Jack Kirby
: Lönkka 15.03.2008 klo 13:40:21
Jack Kirby teki Marvelille myös Machine Man-sarjaa
Tuota koetin pari viestiä aiemmin sanoa:
Elokuvasovituksen ja sen jälkeisen rönsyilevän 2001 sarjan sekä siitä jatkaneen Machine Man sarjan

Kiinnostuneille tiedoksi, myyn seuraavat Kirbyn lehdet:
Sorry, kaik nuo on jo.

Joo, tuo Captain Victory ei ole kovin kummonen ja muistaakseni vielä loppuolella alkaa lässähtää. Sen sijaan suunnilleen saman aikakauden Silver Star on herkkua. Itse pidin kovasti Two Morrowsin julkaisemasta Graphite Editionista jossa siis kuvitus oli tussaamatonta Kirbyä eli raakaa voimaa.
: Vs: Jack Kirby
: Curtvile 14.08.2009 klo 11:23:54
ketjussa aiemmin mainittu Galactic bounty hunters ei ollut ihan sukka. Enemmän Homage ja harvinainen henkiessään wanhan ajan seikkailuperinnettä.
Mutta vertautuessaan aitoon asiaan..no tarpeetonta sanoa.

Sen sijaan toisessa yhteydessä vastaan tuli tämä:
http://blog.newsarama.com/2009/07/01/george-clooney-meets-jack-kirby/

pahus vieköön ettei moista Kirby-teemapuistoa tehty...vielä..
: Vs: Jack Kirby
: Lönkka 22.08.2009 klo 23:42:49
Sen sijaan toisessa yhteydessä vastaan tuli tämä:
http://blog.newsarama.com/2009/07/01/george-clooney-meets-jack-kirby/

pahus vieköön ettei moista Kirby-teemapuistoa tehty...vielä..
Toiseksi uusimmassa Jack Kirby Collectorissa (#52) oli hyvä kuuden sivun juttu tuosta teemapuistosta sekä tuosta CIA Teheran operaatiosta ja Kirbyn luonnosten mukanaolosta. Kuvituksena oli luonnollisesti useita vastaavia Kirbyn ideoita teemapuistoa varten.


John Buscema aloitti Kirbyn jälkeen hyvin, mutta liukui pikkuhiljaa tuossa heikompaan jälkeen. Ehkä 70-luvun alun ja puolenvälin Conan oli enemmän hänelle mieleen. Äkillistä tason pudotusta ei nähty, vaan jälki heikkeni vähitellen.
Buscema on jossain Kirby Collectorin haastiksessa sanonut olleensa ihan veteleät pöksyssä kun Stan nakitti hänet piirtämään Ihmenelosia Kirbyn lähdettyä DC:lle. Kovasti kuulemma kopioitiin sitten aiempia numeroita.

Lisäksi Buscema ei kuulemma koskaan pitänyt trikoopellejen piirtämisestä vaan niiden rustaaminen oli tervanjuontia. Sen sijaan Conanin tekeminen oli herkkua.

Jack Kirby/Joe Sinnott oli eittämättä paras taitelijayhdistelmä supersankareiden alalla koskaan. Fantastic Four # 46-102. Ja suositellaan luettavaksi viimeisintä pokkarisuomennosta suuremmassa koossa.
Tässä ollaan Totuuden TM ytimessä!

Mustavalkoisissa jenkkiessentiaaleissa piirros ja tussaus oikeastaan toimivat paremmin kuin värillisissä kiiltopaperisissa Masterworkseissa. Vaikka nuo molemmat kokoomaversiot löytyvät niistä joita en omaa alkuperäisinä (50-jotain ja siitä ylöspäin) ostaisin kyllä nuo taas kertaalleen jos ne tulisivat väripainettuna huokeammalle paperille -vrt. DC:n jack Kirby's Fourth World Omnibukset joissa laadukkaalle huokoisemmalle paperille painettuna värit eivät ole yltiömäisen räikeitä.
: Vs: Jack Kirby
: Lurker 29.08.2009 klo 16:33:11
Eilen olivat edesmenneen Jack Kirbyn synttärit. Lehdissä on muisteltu (http://news.google.com/news/more?pz=1&ncl=dDFKZPNbFvrH9mMqaxMEu284BzonM).
: Vs: Jack Kirby
: Timo Ronkainen 21.09.2009 klo 09:30:44
Kirbyn perikunta aikoo saada oikeudet itselleen (http://latimesblogs.latimes.com/entertainmentnewsbuzz/2009/09/comics-artist-jack-kirbys-children-move-to-reclaim-character-rights-from-disney-marvel-studios.html).

Comics artist Jack Kirby's children move to reclaim character rights from Disney, Marvel, studios
September 20, 2009 |  5:40 pm


Walt Disney Co. may not end up with full ownership of many of Marvel Entertainment's most famous super-heroes if new copyright claims by the children of the late artist Jack Kirby prove successful.


: Vs: Jack Kirby
: Lönkka 22.09.2009 klo 12:56:50
Mutta rahaahan nuo haluavat vain lypsää.
Aika perustellusti kyllä.

Kirbyn, kuten kaikkien muidenkin vanhan polven tekijöiden, saamat korvaukset uusintapainoksista, kokoomista, lisenssituotteiden rojalteista jne jne eivät olleet missään suhteessa niistä saatuun hyötyyn (lue= niistä ei saatu mitään korvauksia).

Kirby lienee tuolta osin tuotteliaisuutensa ja Marvelin supersankaribrändin muotoitumiselle äärimmäisen tärkeän osuutensa (etenkin co-writerina josta ei tainnut ikinä saada virallista crediittiä -yksi keskeisistä syistä miksi lähti aikoinaan litomaan Marvelilta) vuoksi muita tekijöitä sorretummassa asemassa vaikka saikin aikoinaan suhteessa parempaa liksaa kuin muut tekijät.

Pariin otteeseenhan Kunkun vielä eläessäkin noista väännettiin kättä ja tehtiin jonkinmoiset sopimuksetkin asian ja korvausten tiimoilta (mm. silloin kun liki farssimaiseksi yltyneessä kiistassa pyrki saamaan orginaalejaan takaisin Marvelilta). Siltä kantilta voipi olla hankala perikunnan saada uusia vaatimuksia läpi.

Mutta uusi omistaja, uudet vaateet. Mutta jos Marvelilla on asianajajaleegio niin Hiirellä on sitten asianajajaarmeija. Eli helppoa tai halpaa ei tule olemaan...


Yksi tärkeä ajava voima miehelle oli aina olla perheen elättäjä eli tuoda rahaa taloon. Viimeisinä vuosi(kymmeninä) oli myös enenevissä määrin kiinnostunut jättämään jälkeläisilleen materiaalia (ideoita uusiin hahmoihin ja sarjoijin jne) joista näille olisi hyötyä vielä pitkään hänen poismnonsa jälkeen.
: Vs: Jack Kirby
: Lönkka 22.09.2009 klo 18:17:17
Kohtuullisista korvauksista (ensikäytön jälkeen) höpötin tuosa aiemmin.
Sorry.
: Vs: Jack Kirby
: Doctor Phantomizer 23.09.2009 klo 00:31:15
Kirbyn perilliset haluavat Hämiksestäkin palan.

Hmm. Marvel säästyisi varmaan paljon helpommalla, jos kirjoittaisi taas Hämiksen alkuvaiheet uusiksi. Tällä kertaa ilman että lisää mitään tökeröä, vaan sen sijaan poistaa vanhaa.
: Vs: Jack Kirby
: Lönkka 12.02.2010 klo 21:06:07
Ohessa parit hyvät Youtube linkit Kirbystä kiinnostuneille.


http://www.youtube.com/watch?v=17eeZPl_Pgo&feature=PlayList&p=86F917D2ECCB4D48&index=35
Kirbyn assistenttina 70-luvulla toiminut Mark Evanier ja Kirbyn tytär Lisa ovat nuo kameralle jutustelevat henkilöt tässä kaksiosaisessa dokkarissa.


90-luvulla Kanadassa tehdyn Prisoner of Gravity popkultuuriohjelman kolmeen osaan jaetun Kirby jakson eka osa. Mukana aika lailla Kirbyä itseäänkin:
http://www.youtube.com/watch?v=1t7TnnMFl5s&feature=PlayList&p=86F917D2ECCB4D48&index=37
: Vs: Jack Kirby
: Lönkka 15.03.2010 klo 16:20:18
Tuli äskettäin katsottua Fantastic Four Extended Edition ekstroissa mukana tuleva tunnin Kirby dokkari jota ei ymmärtääkseni löydy Eurooppalaisesta DVDstä.

Olin jotenkin mieltänyt että tuo olisi ollut Silver Surferin erikoisjulkaisussa, mutta kaiketi se että ilmestyi sanoihin aikoihin pisti minut hämilleen.

Kelpo dokkari joka ei ole pelkästään yltiöhehkutusta.
Samantyyppisiä asioita, paikoitellen jopa samoin sanoin, kuin noissa parissa ylläolevassa linkissä oli. Mukana kommentoimassa oli mm. Mark Evanier, Lisa Kirby, Barry Windsor-Smith, Alex Ross, Neal Adams, Bruce Timm, Jim Lee jne. Etenkin Adamsin jutut olivat onnistuneita.


Leffa oli halpa ($2.43), mutta postikulut ($12.29) nosti sen vähän kalliimmanpuoleiseksi.
: Vs: Jack Kirby
: Curtvile 16.03.2010 klo 19:41:30
Kirbyn perikunta aikoo saada oikeudet itselleen (http://latimesblogs.latimes.com/entertainmentnewsbuzz/2009/09/comics-artist-jack-kirbys-children-move-to-reclaim-character-rights-from-disney-marvel-studios.html).



hollywood reporterin sivuilta löytyi Kirbyn perikunnan vaade PDFnä
linkki (http://reporter.blogs.com/files/cacd-03109783637.pdf)

Hulkin ymmärrän mutta X-men Origins Wolverine?
Hulkin kohdalla tuo on ihan pässinlihaa mutta joko minulla on aukko sivistyksessätäysin mahdollista sekin) tai sitten Wolverine on lisätty ihan tuossa Joen viittamassa rahanlypsy tarkoituksessa
: Vs: Jack Kirby
: yksmasavaan 16.03.2010 klo 22:28:46
http://latimesblogs.latimes.com/herocomplex/2009/10/jack-kirby-and-frank-zappa-a-cosmic-friendship-.html
: Vs: Jack Kirby
: Lönkka 17.03.2010 klo 17:16:06
Edelliseen tavallaan liittyen Kirbyn kytkökset McCartneyhin:

http://kirbymuseum.org/gallery/v/Real+Folks/Paul+McCartney+and+Wings/

Kannattaa scrollata ihan sivun alas asti; siellä on kuvat sekä linkit audio- ja videofileihin.
: Vs: Jack Kirby
: VesaK 14.06.2010 klo 22:01:15
Paul Gravett esittelee Paul Gravettin kuratoiman Jack Kirby-näyttelyn Fumetto-festivaaleilla Sveitsin Luzernissa.

http://www.youtube.com/watch?v=r8zl5q8uL-I&feature=related
: Vs: Jack Kirby
: Lönkka 14.06.2010 klo 22:57:36
Olipa hieno näyttely!

Heh, juuri tänään luin bussissa tuoretta Jack Kirby Collectoria josta löytyi eräs sama FF originaali kuin mitä tuolla näyttelyssä oli.
: Vs: Jack Kirby
: Sampsa Kuukasjärvi 27.08.2010 klo 12:22:58
Kirby kertoi Amazaing Heroes -lehdessä (#47, 1984) että hän ei ole koskaan luonut yhtään hahmoa joka ei perustuisi oikeaan ihmiseen.

Onko jollakin tietoa onko näitä luomuksia ja oikean elämän vastineita listattu johonkin?

Tuskinpa sentään ihan kaikki hahmot perustuivat todellisiin ihmisiin.

Jack Kirby Museum kerää ja julkaisee netissä näytteitä oikeista ihmisistä. Nettisivulla on kyllä toistaiseksi hyvin vähän näitä näytteitä. Klikatkaa kuvia niin saatte infoa:

http://kirbymuseum.org/realfolks?q=gallery&g2_itemId=2214

Muistan, että monilla nettisaiteilla on sanottu, että Darkseidin mallina oli presidentti Richard Nixon ja Big Bardan mallina Playboyssa esiintynyt Lainie Kazan (piti kyllä luntata jälkimmäinen nimi Big Bardan hakusanasta Wikipediasta).
: Vs: Jack Kirby
: Lönkka 27.08.2010 klo 15:56:18
Tuskinpa sentään ihan kaikki hahmot perustuivat todellisiin ihmisiin.
Olen kyllä lukenut Jukan mainitseman väittämän useampaan kertaan esim Jack Kirby Collectorista.

Tosiaalta Kirbyn muisti ei aina ollut ihan parhaasta päästä ja välillä oli jonkin verran selektiivinen. Lisäksi miehen ihan kaikkiin kommentteihin ei pidä suhtautua absoluutisena vaan hyvin subjektiivisena totuutena.
: Vs: Jack Kirby
: Rami Rautkorpi 27.08.2010 klo 21:17:14
Big Bardan mallina Playboyssa esiintynyt Lainie Kazan (piti kyllä luntata jälkimmäinen nimi Big Bardan hakusanasta Wikipediasta).

Lainie Kazan ei tietenkään ole vain joku Playboy-malli, vaan sittemmin siirtolaistaustaisten matriarkkojen rooleihin erikoistunut luonnenäyttelijä. Jotenkin hassua ajatella, että Scott Free voisi nähdä mitä tuleman pitää katselemalla My Big Fat Greek Weddingin...
: Vs: Jack Kirby
: Lönkka 05.10.2010 klo 12:02:15
Jack Kirby Collectorin juuri ilmestyvän tuoreen numeron eli #55 maistiaisia (10 megan PDF):
http://twomorrows.com/media/TJKC55Preview.pdf
: Vs: Jack Kirby
: Lönkka 22.02.2011 klo 12:19:58
Kurt Busiek, Alex Ross sekä Jack Herbert lähtevät toukokuussa operoimaan Kirbyn viimeisimpiä sankareita kuten Captain Victoryä ja Silver Staria.
http://www.icv2.com/articles/news/19383.html

Captain Victorystä en ihmeemmin pitäny, mutta Silver Star on vallan oiva ettö olen ostanut sen jo kolmessa formaatissa (alkuperäiset lehdet, Two Morrowsin Graphite Edition eli tussaamatomista Kirbyn sivuista tehty alppu, sekä Imagen iso kovakantinen kokooma).
: Vs: Jack Kirby
: Lönkka 14.03.2011 klo 13:10:29
Kirby Collector 56n näytteet:
http://www.twomorrows.com/media/TJKC56Preview.pdf
: Vs: Jack Kirby
: Lönkka 24.03.2011 klo 16:25:40
Kurt Busiekin haastattelu Kirby Genesisin tiimoilta:
http://www.icv2.com/articles/news/19691.html

EDIT: Alex Rossin vastaava haastis:
http://www.icv2.com/articles/news/19693.html
: Vs: Jack Kirby
: Sampsa Kuukasjärvi 29.03.2011 klo 20:26:08
En tiennytkään, että Kirbyn luoman Demoni Etriganin esikuva oli varhaisessa Prinssi Rohkean sunnuntaisivussa. Hal Fosterissa kertovassa linkissä näkyy kyseinen sivu vuodelta 1937. Muistaakseni minulla on tuo strippi myös suomalaisessa albumissa. Näemmä tämä Rohkea-tieto lukee myös Wikipediassa Demoni Etriganin kohdalla.

http://comicscomicsmag.com/2009/09/hal-foster-cartoonist.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Etrigan_the_Demon
: Vs: Jack Kirby
: Lönkka 21.04.2011 klo 22:16:33
Onni on oma Kirby!

Tuli juuri MHCstä jokunen Kirbyn lehti 40-, 50- sekä 60-luvun alusta.
Eipä noita varmaan muuten olisi tullut ostettua, mutta kun noilla oli taannoin -50% ale minkä vuoksi nuo olivat kutakuinkin normaalihintaisia ja maksoivat 20-30 dollaria kappale.

Aika monipuolista settiä aiheiden puolesta: true crime, romance, western & sci-fi.
: Vs: Jack Kirby
: Curtvile 25.04.2011 klo 16:14:37
kirjailija Jonathan Lethemin esseen My marvel years  (http://www.lrb.co.uk/v26/n08/jonathan-lethem/my-marvel-years) ytimessä Kirbyn merkitys hänelle ja laajemmin populaarikulttuurille

 lukisin mielelläni sarjakuvan Girlfriends from earths core.
Polvifiksaatio on tosin hieman hämärä.
: Vs: Jack Kirby
: Lönkka 06.06.2011 klo 00:24:43
Joo, tuttu juttu.
Kirby perheineen sai kutsun noiden keikalle ja jossain välispiikissäkin (taisi olla Magneto & Titanium Man) Macca kertoi Kirbyn olevan konserttia seuraamassa.
: Vs: Jack Kirby
: Curtvile 30.07.2011 klo 00:17:25
Kirbyn perikunta aikoo saada oikeudet itselleen (http://latimesblogs.latimes.com/entertainmentnewsbuzz/2009/09/comics-artist-jack-kirbys-children-move-to-reclaim-character-rights-from-disney-marvel-studios.html).

ja (ainakin toistaiseksi) eivät saa vaan Marvel pitää ne (http://www.screened.com/news/marvel-wins-big-in-jack-kirby-estate-lawsuit/2665/).

: Vs: Jack Kirby
: Sampsa Kuukasjärvi 20.08.2011 klo 22:28:18
Täällä (http://secretsun.blogspot.com/2011/01/star-wars-symbol-cycle-other-source-of.html) on aika kiinnostavaa spekulointia siitä kuinka paljon Kirbyn teokset vaikuttivat myös Star Warsiin. Kirbyn sarjoissa on "the Source" kun Star Warsissa on "the Force", Kuolontähti näyttää Apokolipsilta, Darth Vader näyttää tohtori Doomilta jne.

Blogin pitäjä Christopher Knowles on kirjoittanut tunnetun kirjan Our Gods Wear Spandex: The Secret History of Comic Book Heroes.
: Vs: Jack Kirby
: Curtvile 23.11.2011 klo 23:12:11
Ja nähtävästi mikäli jenkkiläisiä tuttuja on uskominen Jack Kirby saa jonkin asteisen elämänkertasarjakuvan Orbit-Jack Kirby

näemmä tulee tammikuussa (http://comicbook.com/blog/2011/11/22/jack-kirby-biographical-comic-book-coming-in-january/)
: Vs: Jack Kirby
: kultakisu 24.11.2011 klo 18:35:17
Ei tuo Kirby ollut mikään tyhjä heppu jos pystyi elättämään perheensä piirtämällä romanssi-sarjakuvia monet vuodet.Sain hyppysiini joitakin lehtiä 50-60 luvuilta,ja aika kliseisiltähän nuo käsikirjoitukset vaikuttivat.Kaava itku-pusu,loppulitviikki-kaikki hyvin, on aina sama, mutta piirrosjälki komeaa.

Näistä super-hyper-monsterimiehistä en ymmärrä mitään, valitan.

Olisi mukavaa nostaa näiden monsteripiirrosten rinnalle nämä muutkin Kirbyn kuvitukset joista en varmaan tiedä kuin pienen osan.
: Vs: Jack Kirby
: Curtvile 24.11.2011 klo 18:47:50
Siis kun muut piirsivät mitä osaisvat Jack Kirby piirsi mitä halusi.
Romanssien ja hirviöiden lisäksi on supersankareita, länkkäreitä, scifiä, sotaa...
: Vs: Jack Kirby
: OM 24.11.2011 klo 18:59:53


Jack Kirby on ehdottomasti omanaikakautensa huomattavimpia taiteellisia vaikuttajia ja esikuvia sarjakuvien maailmassa. Oikeastaan voisi sanoa, että hän on yksi Supersarjakuvien luojista graafisesti. Stan Lee taas kirjoittamisen saralla. Tämä kaksikko on ehdottomasti parasta, mitä koskaan on nähty Supersankarien osalta sarjakuvamaailmassa.
: Vs: Jack Kirby
: Lönkka 25.11.2011 klo 08:39:38
Huom:
"monet vuodet" & "oman aikakautensa" = 1936/1939-1994  ::)

Kyllähän tuo työura kesti kotvan  ;)


Kirbyllä tosiaan oli huikean laajaja tuottelias ura joka sisälsi massiiviset määrät kaikenlaista materiaalia. Etupäässä toki supersankareita jotka ymmärrettävästi ovat se tunnetuin osa-alue sekä 30/40 lukujen pioneeritöiden ja 60-luvun hopeakauden vuoksi. Kuten Orjan May sanoi, voidaanhan sanoa että Kirby käytännössä loi supersankarisarjakuvien muotokielen. Ainakin hyvin merkittävältä osin.

Pelkästään miehen tuotannon checklist (Two Morrowsin Jack Kirby Checklist Gold Edition) on noiden perus-sarjakuvien osalta 85 sivuinen! Ja kohtalaisen pienellä präntillä tehty.

Tuota muuta matksua supersankareiden lisäksi on kohtalaisen nihkeästi ollut tarjolla, mutta etenkin viiem aikoina sitä on alettu julkaisemaan ihan kivasti. Parisen viikkoa sitten pukkasi Titan ulos Simon & Kirby kirjastonsa kakkosalpparin eli Crimen. Joulukuussa pitäisi Fantagraphicsilta tulla ikäänkuin samaan sarjaan romassikokooma,  joka kyllä kustantajan tuntien myöhästyy varmasti. Vähän sääli noissa on ollut se että on poimittu rusinat pullasta tai ainakin tarinoita sieltä täältä eikä olla menty kronologisesti. Crimessäkin oli useampi tarina jotka oli uudelleenjulkaistu jo aiemmin jossain toisessa kokoomassa esms Greg Theakstonin Pure Imaginationin Complete Jack Kirby sarja jonka aiemminkin hidas julkaisutahti on tainnut näiden uusien kokoomien myötä jämähtää paikoilleen.

Eipä silti Pure Imaginationilta oli tulossa lokakuulle (joo, myöhässä on...) Kirbyn aivan massiivisen hienon strippisarjan, Sky Mastes of the Space Forcen, uudelleenjulkaisu. Tusseista vastaa aina niin hieno Wally Wood ja miesten yhteistyö toimii jopa paremmin kuin Challengers of the Unknownissa. Tosin mustavalkoisuuskin varmaan vaikuttaa asiaan.


Tuost aBluewaterin elämänkertasarjakuvasta; meinasi jäädä laittamatta listaan kun odotukset eivät ole kovin korkealla. 32 sivuun ei vuosikymmenten ura oikein kunnolla mahdu. Tulipa juuri lisättyä. Ei sitten harmita myöhemmin.
: Vs: Jack Kirby
: kultakisu 26.11.2011 klo 16:38:42
Huom:
"monet vuodet" & "oman aikakautensa" = 1936/1939-1994  ::)

Kyllähän tuo työura kesti kotvan  ;)


Kirbyllä tosiaan oli huikean laajaja tuottelias ura joka sisälsi massiiviset määrät kaikenlaista materiaalia. Etupäässä toki supersankareita jotka ymmärrettävästi ovat se tunnetuin osa-alue sekä 30/40 lukujen pioneeritöiden ja 60-luvun hopeakauden vuoksi. Kuten Orjan May sanoi, voidaanhan sanoa että Kirby käytännössä loi supersankarisarjakuvien muotokielen. Ainakin hyvin merkittävältä osin.

Pelkästään miehen tuotannon checklist (Two Morrowsin Jack Kirby Checklist Gold Edition) on noiden perus-sarjakuvien osalta 85 sivuinen! Ja kohtalaisen pienellä präntillä tehty.

Tuota muuta matksua supersankareiden lisäksi on kohtalaisen nihkeästi ollut tarjolla, mutta etenkin viiem aikoina sitä on alettu julkaisemaan ihan kivasti. Parisen viikkoa sitten pukkasi Titan ulos Simon & Kirby kirjastonsa kakkosalpparin eli Crimen. Joulukuussa pitäisi Fantagraphicsilta tulla ikäänkuin samaan sarjaan romassikokooma,  joka kyllä kustantajan tuntien myöhästyy varmasti. Vähän sääli noissa on ollut se että on poimittu rusinat pullasta tai ainakin tarinoita sieltä täältä eikä olla menty kronologisesti. Crimessäkin oli useampi tarina jotka oli uudelleenjulkaistu jo aiemmin jossain toisessa kokoomassa esms Greg Theakstonin Pure Imaginationin Complete Jack Kirby sarja jonka aiemminkin hidas julkaisutahti on tainnut näiden uusien kokoomien myötä jämähtää paikoilleen.

Eipä silti Pure Imaginationilta oli tulossa lokakuulle (joo, myöhässä on...) Kirbyn aivan massiivisen hienon strippisarjan, Sky Mastes of the Space Forcen, uudelleenjulkaisu. Tusseista vastaa aina niin hieno Wally Wood ja miesten yhteistyö toimii jopa paremmin kuin Challengers of the Unknownissa. Tosin mustavalkoisuuskin varmaan vaikuttaa asiaan.


Tuost aBluewaterin elämänkertasarjakuvasta; meinasi jäädä laittamatta listaan kun odotukset eivät ole kovin korkealla. 32 sivuun ei vuosikymmenten ura oikein kunnolla mahdu. Tulipa juuri lisättyä. Ei sitten harmita myöhemmin.


Olet aivan oikeassa, Kirbyn kuvittajan ura on ollut huikea,pitkä ja monipuolinen.

Tarkoitin lähinnä joitakin vuosia 60-luvulla( lähdeaineiston kertomaa),että Kirby olisi elättänyt perheensä 3-4 vuotta piirtämällä yksinomaan romanssisarjoja.Se olisi jo mielestäni todellinen urotöiden urotyö! >:D
: Vs: Jack Kirby
: VesaK 26.11.2011 klo 17:44:50
http://blog.fumetto.ch/wp-content/uploads/2009/09/ausschreibung_fumetto-bild.jpg (http://blog.fumetto.ch/wp-content/uploads/2009/09/ausschreibung_fumetto-bild.jpg)

Ah tämä viehättävä Fumetto-julkka. Mistähän sarjasta lienee kuva?
: Vs: Jack Kirby
: Lönkka 26.11.2011 klo 19:54:21
Tarkoitin lähinnä joitakin vuosia 60-luvulla( lähdeaineiston kertomaa),että Kirby olisi elättänyt perheensä 3-4 vuotta piirtämällä yksinomaan romanssisarjoja.Se olisi jo mielestäni todellinen urotöiden urotyö! >:D
Kirby elätti perheensä läpi koko uransa piirtämällä sarjakuvia.
Toimeentulon hankkiminen perheelle oli hänelle #1 asia.

60-luvulla ei Kirby jurikaan tehnyt romanssia.
Sen sijan 40-luvun lopussa ja 50-luvulla (etenkin alussa) romanssia tuli ulos sangen massiiviset määrät, lähinnä Prizelle. Vikat keikat olivat Young Romance Comics 103ssa (Dec 1959). Asiaa tarkastamatta oletan että varmaan hommien tekeminen muille kustantajille lopetti työskentelyn Prizelle ja siten myös romanssisarjakuvat.

60-luvun alusta löytyy hieman romanssia ja kaikki ovat Marvelilta. Vuoden 63 jälkeen näitä ei enää löydy. Kirby olikin tuolloin enemmän kuin täystyöllistetty Marvelin supersankareiden kanssa (musitelisin jonkun laskeneen että 1963, vai oliko 1965, kiireisimpänä kuukautena Kirby olisi piirtänyt noin 180 sivua!) . Varmaan myös romanssimarkkinat olivat ehtineet 17 vuodessa hieman kuihtua.

Pikaisesti selailemalla 60-luvulta löytyvät seuraavat romanssisarjakuvat:

My Own Romance 73 ja 74ssä (Jan & Mar 1960) oli 6- ja 5 -sivuiset tarinat. Parissa seuraavassa numerossa vielä Kirbyn kannet.

Teen-Age Romance 84-86 (Nov 1961-Mar 1962) olivat likimain kokonaan Kirbyä.

Love Romancesin numeroissa 85-105 (Jan 1960-May 1963) löytyy Kirbyä. Etenkin numeroista 97-103 jotka ovat liki kokonaan Kirbyä.


Kuten aiemmin taisit mainita niin kovin usein nämä romanssisarjakuvat ovat patronoivia ja kaavamaisia. Ja kovin tekstiraskaita!

Jos erinomaisen komeasti piirretut ja vähemmän kaavamaiset romassit kiinnostavat niin suosittelen hankkimaan Fantagraphicsilta loppukesästä ilmestyneen Alex Toth -kokooman Setting the Standard joka sisältää kaikki Tothin Standard -kustantamolle tekemät tarinat, etupäässä romanssia. Aivan tolkuttoman upea teos!
: Vs: Jack Kirby
: Curtvile 09.05.2012 klo 23:00:48
Millaista on olla Kuninkaan poika?
Neal Kirby muistelee isäänsä Los Angeles timesin blogissa (http://herocomplex.latimes.com/2012/04/09/growing-up-kirby-the-marvel-memories-of-jack-kirbys-son/#/0)

2000 vuotta vanhat roomalaiskolikot eivät oikeastaan yllätä lain, eikä varsinkaan 50 vuotta sitten kuultu vastaus kysymykseen miten joku voi saada noin paljon aikaan.
: Vs: Jack Kirby
: Curtvile 28.08.2012 klo 21:31:23
kah, tänään olisi Kuninkaan 95 vuotispäivä.
2017 on muutakin kuin Suomen 100v. päivät
: Vs: Jack Kirby
: Lönkka 18.12.2012 klo 11:07:12
28 sivua näytettä parin viikon kuluttua ilmestyvästä Jack Kirby Collectorin numerosta 60. Hinta edelleenkin huokea $10.95.

http://www.twomorrows.com/media/KirbyCollector60Preview.pdf
: Vs: Jack Kirby
: Curtvile 27.02.2013 klo 23:01:14
Onkos Lönkka tai joku muu kuninkaan ystävä tutustunut Charles Hatfieldin University press of Missisippille tekemää Hand of fire the Comics Art of Jack Kirby-teokseen? (http://handoffire.wordpress.com/hand-of-fire-the-narrative-art-of-jack-kirby/)

pehmytkantista kun ei ole hinnalla pilattu ja aihepiiri kiinnostaa, mutta jonkun kanssafanin arvio olisi mukavaa kuulla.
: Vs: Jack Kirby
: Lönkka 28.02.2013 klo 14:14:04
En muista tuosta kuulleeni.
Pitääpä odottaa Kirby Collectorin arviota siitä; ainakin Amazonin näytteistä ensi katsomalta vaikuttaa lainaavan paljon Kirby Collectorista.

Oletan että ei yllä lähellekään Evenierin Abramsille tekemää mainiota Kirby: King of Comicsia ja pitäisin noita Kirby Collectorinkin kokoomia oleellisesti hyödyllisempinä ostoksina.
: Vs: Jack Kirby
: Timo Ronkainen 28.02.2013 klo 14:49:47
En ole tuota nimenomaista opusta lukenut, mutta Mississipin yliopiston kirjat ovat järestään tasokkaita ja monesti varsin akateemisia, että ei tuo ainakaan mikään keräilymaailman nippelitiedolla kuorrutettu, kirjavasti kuvitettu fanipoika-taidekirja ole.

Mississipin universityn populaarikulttuuri- ja sarjakuvatietokirjoilla (http://www.upress.state.ms.us/category/comics_popular_culture) täyttäisi helposti yhden kirjahyllyn.

Timo
: Vs: Jack Kirby
: Lönkka 28.02.2013 klo 23:50:23
Toistan että lähdeluettelon mukaan teos lainaa kohtalaisen ekstensiivisesti Kirby Collectoria.

Evaneiristasanoisin että tämä Kirbyn entisenä avustajana ja miehestä vuosikaudet kirjoittaneena ja esitelmöineenä lienee aiheen aiheen parhaiten tietävä ja tunteva henkilö ja siten pidän tämän kirjaa ehdottomasti parhaana teoksena aiheesta (siihen asti kunnes tämän HC faneille tarkoitettu täydellinen versio samasta teoksesta ilmestyy "sitten joskus").
: Vs: Jack Kirby
: Veli Loponen 04.03.2013 klo 18:32:38
Oon viime aikoina tutustunut enemmän Kirbyyn. Tähän saakka kokemus on ollut lähinnä Ihmenelosten kautta ja vähän Kostajista ja Hulkista. Nyt tilasin noi neljä Fourth world omnibusta ja samalla olen lukenut myös Panini UK:n Ihmenelos-pokkareita.

Ensinnäkin Fourth world on ihan mieletöntä menoa. Luultavasti olen ekan osan esipuheen kirjoittaneen Grant Morrisonin kanssa samaa mieltä, että lapsena/nuorena tää ois ollu ihan liian tiukkaa kamaa. Mutta nyt toimii täysillä. Suorastaan hengästyttävää menoa. Kirby on ollu tässä oikeesti aikaansa edellä ja tekee hommansa vielä monta kertaa paremmin kuin useimmat nykyaikana.

Kivaa vastapainoa tuovat noi Leen ja Kirbyn Ihmeneloset, jotka ovat laadukasta, mutta hiukan tasaisempaa menoa. Näiden kautta näkee myös hauskasti, miten Kirby kehittää tyyliään. Samalla tulee sellainen tunne, että yhteistyö Leen kanssa Ihmenelosissa vähän jarruttaa Kirbyä ja Fourth worldissa hän pääsee sitten irti ja jälki on sen mukaista.

Tämän jälkeen ajattelin vielä hankkia OMACin ja Demonin, mutta noi muut tän ajan Kirbyt ei hirveesti kiinnosta. Fourth worldin myötä heräsi jonkin verran kiinnostus myös Thoriin.
: Vs: Jack Kirby
: Lönkka 04.03.2013 klo 22:35:40
Fourth World on vähän ristiriitainen konsepti joka heittelehtii laidasta toiseen. Ideoita viskotaan runsaasti kehiin ja osa hylätään ensitutustumisen jälkeen. Selkeä punainen lanka siis puuttuu; näin kävi kun Kirby päästettiin editoimaan itseään. Tilannettahan ei varsinaisesti autanut se että sarjan lehtiä lakkautettiin ilman kunnon tietoja myynnistä joka jälkikäteen paljastuikin selkeästi oletettua suuremmaksi ja lakkautukset turhiksi.

Parhaimmillaan Fourth World on tolkuttoman kovaa kamaa, pahimmillaan siinä ei tas tunnu olevan mitään järkeä. Onneksi jälkimmistä sorttia on oleellisesti vähemmän. Mites noiden omnibusten lukeminen on toiminut kun niissä eri lehdet on koottu julkaisujärjestykseen (eikä siis esim kaikki Mr Miraclet ole peräjälkeen jne)? Pysyykö kuinka hyvin kärryillä? Paperin laatuhan on noissa valittu sopivan huokoiseksi että vanhat värit eivät näytä naurettavilta mikä on usein ongelmana Marvelin Masterworkseissa.


Kirbyn ja Leen Ihmeneloset ovat hengästyttävän loistavia. OK, 3-4 ekaa Masterworksia on lämmittelyä, mutta sitten mennäänkin sellaisilla ylikierroksilla että oksat pois! Walitettavasti Kirbyn ongelmat Marvelin kanssa aiheuttivat sen että luovuudelle pistettiin 60-luvun lopulla jarrua ja tuo kulta-aika ei kestänyt niin pitkään kun olisi toivonut.

Suosittelen ehdottomasti tarkistamaan Ihmenelosten esiasteen eli Kirbyn ja Wally Woodin Challengers of Unknownin; siitä tuli viime kesällä yksiin kansiin koottu nide aiempien kahden Archivesin tilalle.

Itse pidän tolkuttomasti muustakin 50-luvun matskusta kuten Rawhide Kid, Fighting American, Sky Masters jne. Totaalisesti väheksytty Kirbyn vuosikymmen jolloin tältä julkaistiin valtavan monipuolista ja erittäin laadukasta materiaalia -en osaa päättä pidänkö hänen kulta-aikanaan 50-lukua vai 60-luvun puoliväliä Marvelilla.

Loppuaikojen matskusta suosittelen eniten Silver Staria, joka itseltäni löytyy kolmena eri versiona eli alkuperäisinä lehtinä, Imagen komeana kokooma-alppuna sekä Two Morrowsin julkaisemana Graphite Editionina (puhdasta tussaamatotnta Kirbyä).


Minä olen vähän jäävi hehkuttamaan miestä kun pidän kutakuinkin koko tuotannosta pyrkien keräämään myös kaiken. Kohtalaisen hyvin siinä on jo tullut onnistuttua, mutta etenkin 40-luvun lopun ja 50-luvun matskun kanssa on ongelmia kun siellä on paljon materiaalia jota ei ole uudelleenjulkaistu (esmes valtavat määrät romanssisarjakuvia) ja vähääkään paremman kuntoiset lehdet lipuvat helposti kolminumeroisiin lukuihin. Noh, tulee sitten hankittua sangen heikkokuntoisina, jos vain vastaan tulevat, mutta eivät nekään halpoja ole.
: Vs: Jack Kirby
: Veli Loponen 11.03.2013 klo 15:19:02
Mä oon nyt kolmannessa Fourth world omnibuksessa ja mun mielestä on pysynyt ihan hyvin kasassa. Lähinnä Jimmy Olsenin osuus on sitä linjasta heittelyä, mutta se tulee ihan siitäkin, että sarjan tarkoitus ei olekaan olla kiinteä osa neljättä maailmaa.
Ehkä just toi omnibusten kronologinen sisältö edistää tätä, koska sitä kautta tarinan eteneminen ja uhan tuntu kasvaa luonnollisesti ja loogisesti.

Eniten itellä vaikutti tussaajan vaihtuminen. Vaikka kokoelmissa mukanaolevien lyikkärisivujen pohjalta voi todeta, että Colletta tosiaan veti mutkia suoraksi, jotenkin Royerin jälki on tönkömpää. Tosin Royer tussasi selvästi uskollisemmin Kirbyä. Mutta kyllä tohonkin tottui nopeasti.
: Vs: Jack Kirby
: Kreegah Bundolo 17.09.2014 klo 13:01:07
Onko mitään tietoa jack Kirbyn vierailusta Suomessa?
: Vs: Jack Kirby
: Timo Ronkainen 17.09.2014 klo 15:34:26
Ettäkö olis joskus käynyt Suomessa?  :o

Timo
: Vs: Jack Kirby
: Kreegah Bundolo 17.09.2014 klo 17:35:59
Ettäkö olis joskus käynyt Suomessa?  :o

Timo

Tieto on toimittamastasi Strip-lehden numerosta 2. Siinä on teksti jossa mainitaan että Kirby kävi Suomessa vieraillessaan Neuvostoliitossa (mutta että tokkopa asia esim. Sarjakuvaseuraa kiinnostaa kun eivät ole siellä supersankarit suuressa huudossa).

: Vs: Jack Kirby
: Timo Ronkainen 22.09.2014 klo 21:26:49
Tieto on toimittamastasi Strip-lehden numerosta 2.

Oho.  :-[ Puolustaudun sillä, että lehden ilmestymisestä on noin 25 vuotta ja että juttu on Lagerstedtin. Pitäisi kysyä Ilpolta.

Timo
: Vs: Jack Kirby
: Rami Rautkorpi 25.08.2015 klo 08:57:23
Kutsun kaikki tämän ketjun lukijat B.R.A.S.H.-tapaamiseen Helsingin sarjakuvafestivaaleilla: http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,10706.msg451486.html#msg451486
: Vs: Jack Kirby
: Reima Mäkinen 25.08.2015 klo 11:16:56
Angoulemessa oli tänä vuonna näyttely.
: Vs: Jack Kirby
: Reima Mäkinen 25.08.2015 klo 16:17:35
Vastataan nyt tänne eikä B.R.A.S.H. -ketjuun.

Anggulinnan Kirby-näyttelyä ei erityisemmin kehuttu. Pieni ja pelkästään kopioista koottu.

Tämä lienee ihan jotain muuta:

https://handoffire.wordpress.com/2015/07/09/kirbyexhibition2015/
Oli se isompi kuin mihin minun keskittymiseni riitti. Mieluummin sitä melkein katselee tuollaisia hyviä kopioita kuin kiiltelevien lasien ja pleksien taakse jemmattuja originaaleja. Tässä tapauksessa kun ne kaikki ovat standardikokoa. Vieraskielinen selostus tietenkin aiheutti vierauden tunnetta, joten näyttelystä ei siksi saanut kaikkea irti.
: Vs: Jack Kirby
: Lurker 19.01.2016 klo 19:44:03
Nyt kun tuota Mahtavaa Thoria lukee niin ei voi kuin ihailla äijän siveltimenkäyttöä. Jotenkin kaikki pinnat ruuduissa kiiltävät mustavalkoisina kuin kromi. Ei tainnut kukaan ennen Kirbyä käyttää tällaista visuaalista ilmettä.
: Vs: Jack Kirby
: 1978 villiä metsää 19.01.2016 klo 20:30:56
Tämä oli minulle uutta tietoa:

https://en.wikipedia.org/wiki/Kirby_krackle (https://en.wikipedia.org/wiki/Kirby_krackle)
: Vs: Jack Kirby
: Lurker 19.01.2016 klo 20:46:43
Tämä oli minulle uutta tietoa:

https://en.wikipedia.org/wiki/Kirby_krackle (https://en.wikipedia.org/wiki/Kirby_krackle)

Ja minulle. Kiitos linkistä. Kirby krackle...
: Vs: Jack Kirby
: Curtvile 19.01.2016 klo 21:12:37
Tämä oli minulle uutta tietoa:

https://en.wikipedia.org/wiki/Kirby_krackle (https://en.wikipedia.org/wiki/Kirby_krackle)

mitenkään arvottamatta: Miten?

Aina toisinaan joutuu hämmentymään ettei joku tiedä Kirbyn uudistaneen ja luoneen sarjakuvallisia kerrontakaavoja.

Toki Kirby on genreartisti vaikka tuotantonsa kattaa jota kuinkin kaikki lajityypit joita on. Kirby-energia vaan on jotenkin itselle ollut vuosikymmeniä sellainen käsite, puhe-tai ajatuskuplaan verrattava.
: Vs: Jack Kirby
: 1978 villiä metsää 19.01.2016 klo 22:13:01
Arvelinkin että on monille tuttu käsite.

Oma tarina kertoo, että suomenkieliset Marvelit olivat keräilyn kohde jo ala-asteella ja pidin supersankareista niinkin paljon, että huolestuttavia eskapistisia piirteitä alkoi ilmetä. Huomasin että unelmoin liikaa supervoimista ja se johti koko lehtikokoelman myymiseen divariin. Mutta suosikkisarja oli Ihmeneloset, sellainen mielikuva löytyy että niissä olisin ensimmäistä kertaa törmännyt Kirbyyn.

Sarjakuva ei jäänyt, mutta se painottui eri alueille. Marvel ja DC ovat alkaneet kymmenen vuoden sisään taas kiinnostaa, kuten nämä kiinnostavat tyyliseikatkin joiden parissa osalla on johdonmukaisempi henkilöhistoria.
: Vs: Jack Kirby
: Gothicus 20.01.2016 klo 08:00:18
Tämä oli minulle uutta tietoa:

https://en.wikipedia.org/wiki/Kirby_krackle (https://en.wikipedia.org/wiki/Kirby_krackle)
Mike Mignola on ahkera Kirby kraclen käyttäjä. Ja on siinä myös hyvä. Monen muun tavoin kiinnitin asiaan huomiota jo aikaa sitten, ennen kuin tiesin edes koko varsinaista termiä (johon siis törmäsin ensi kertaa juuri nyt, kiitos siitä).
: Vs: Jack Kirby
: 1978 villiä metsää 20.01.2016 klo 08:55:09
Mike Mignola on ahkera Kirby kraclen käyttäjä. Ja on siinä myös hyvä. Monen muun tavoin kiinnitin asiaan huomiota jo aikaa sitten, ennen kuin tiesin edes koko varsinaista termiä (johon siis törmäsin ensi kertaa juuri nyt, kiitos siitä).

Kiva että tästä vaatimattomasta huomiosta on ollut myös hyötyä. Efektiltä minäkään en ole voinut välttyä, mutta se että juuret juontuvat nimenomaan Kirbyyn eivätkä vaikka johonkuhun aikaisempaan piirtäjään, oli siis minulle uutta tietoa ja innostavaa historiallista tarinankerrontaa.
: Vs: Jack Kirby
: Lurker 20.01.2016 klo 09:04:02
mitenkään arvottamatta: Miten?
Aina toisinaan joutuu hämmentymään ettei joku tiedä Kirbyn uudistaneen ja luoneen sarjakuvallisia kerrontakaavoja.
Toki Kirby on genreartisti vaikka tuotantonsa kattaa jota kuinkin kaikki lajityypit joita on. Kirby-energia vaan on jotenkin itselle ollut vuosikymmeniä sellainen käsite, puhe-tai ajatuskuplaan verrattava.
--

Kyllä Kirbyn energiset sutimiset ovat täälläkin tuttuja ja ihailtuja jo IHME-sarjan ajoilta.
: Vs: Jack Kirby
: Jarkko Sikiö 20.01.2016 klo 13:56:48
Efekti ja sen yhdistäminen Kirbyyn on tapahtunut lukemisen kautta vuosikymmeniä sitten, mutta tuo termi ei ole jäänyt mistään yhteydestä mieleen minullekaan.
: Vs: Jack Kirby
: 1978 villiä metsää 20.01.2016 klo 14:40:22
Mjoo, saattaapa olla että Kirby krackle on jättänyt jälkensä myös graffitiin.

Tämähän oli lähteenä, yksityiskohtaisempi artikkeli kuvanäytteiden kera:

http://kirbymuseum.org/blogs/simonandkirby/archives/3997 (http://kirbymuseum.org/blogs/simonandkirby/archives/3997)
: Vs: Jack Kirby
: Secos-Bill 20.01.2016 klo 15:58:43
Itselleni tuli tuosta Kirby Kracklesta välittömästi mieleen Virgil Finlay, joka teki tuollaisia juttuja kaiketi jo 20-luvulla. Mitä nyt missaan tässä ???
( En yritä olla kuvainraastaja tai revisionisti-besserwisser, vaan ihmettelen oikeasti, käsitänkö koko KK:n väärin )
: Vs: Jack Kirby
: 1978 villiä metsää 20.01.2016 klo 16:51:56
Itselleni tuli tuosta Kirby Kracklesta välittömästi mieleen Virgil Finlay, joka teki tuollaisia juttuja kaiketi jo 20-luvulla. Mitä nyt missaan tässä ???
( En yritä olla kuvainraastaja tai revisionisti-besserwisser, vaan ihmettelen oikeasti, käsitänkö koko KK:n väärin )

Hienoja nuo Virgil Finlayn kuvat, kun googletin. Onhan joissakin niissä myös avaruutta, mutta tarkoitat varmaan tätä juttua (https://en.wikipedia.org/wiki/Stippling), mistä ollaan löydetty varhaisimpia näytteitä 1500-luvulta. Energian kuvaaminen on varmaan olennaisin ominaisuus Kirbylla.
: Vs: Jack Kirby
: MTT 23.01.2016 klo 09:40:30
Itselleni tuli tuosta Kirby Kracklesta välittömästi mieleen Virgil Finlay, joka teki tuollaisia juttuja kaiketi jo 20-luvulla. Mitä nyt missaan tässä ???
( En yritä olla kuvainraastaja tai revisionisti-besserwisser, vaan ihmettelen oikeasti, käsitänkö koko KK:n väärin )

Hämmästyttävästi joo noista tulee mieleen Virgil Finlayn tapa tehdä kuvitusta. Kuitenkin kun tuossa selailin Finlayn kuvitusta ei hän käytä tuota efektiä lähellekään samalla tavoin kuin Kirby. Itse asiassa en nyt onnistunut löytämään yhtään selkeää kuvaa jossa näin olisi tehty. Kyllä Kirby on omaa luokkaansa!

Finlayn tapa käyttää tuollaista rasteri/tähtiefektiä toimii enemmänkin koko kuvaa täydentävänä ilmiönä, yleensä vielä varsinaisen kuvituksen "edessä". Tuollaisia keskittymisiä ei ole juurikaan havaittavissa. Toisaalta myös Finlayn kuvissa en ainakaan itse yhdistäisi efektiä noihin energiakeskittymiin millään lailla...
: Vs: Jack Kirby
: Curtvile 24.01.2016 klo 03:30:44
Itselleni tuli tuosta Kirby Kracklesta välittömästi mieleen Virgil Finlay, joka teki tuollaisia juttuja kaiketi jo 20-luvulla. Mitä nyt missaan tässä ???
( En yritä olla kuvainraastaja tai revisionisti-besserwisser, vaan ihmettelen oikeasti, käsitänkö koko KK:n väärin )

En ota kuvainraastajana, mutta kun Kirby Krackle /Kirby dots on ihan eri asia kuin pointillismi joka juontaa muistaakseni Seuratista jostain 1880-90-luvulta.
(Ja Virgil Finlayn kerrassaan mainio jälki tuli joskus tutuksi Portin artikkelin kautta...90-luvulla?)

Kun kyse ei ole että olisi rasterinomainenkaan vaan ihan omaa logiikkaansa ja negatiivista tilaa käyttävä graafinen efekti.
Loston Wallace purki sen sanoiksi paremmin kuin itse osaisin kuvanäytteen avulla näin:
(https://40.media.tumblr.com/aab1556d78de1895e892d08d99305bf6/tumblr_inline_o1fn50xAde1qhg45e_540.jpg)

ensin määritetään energian linja, räjähdysalue virtaus jne, KK on pisteitä jotka rajaavat alueen. Aloitetaan isoimmista siirtyen kohti keskustaa pienentyen koko ajan. Ja nerokkainta on ettei kyse ole itse pisteistä vaan juurikin niiden aikaansaamasta negatiivisesta tilasta.
Tuo on vain yksi esimerkki.
Ja vaikka ymmärtää miten se tehtiin on silti vaikuttunut.

Tämä on vain yksi monista Jack Kirbyn kynänjäljen saavutuksista, Kirbyn dynaamisuutta ja sommitteluja , suunnittelukykyä ja luontaisia kertojanlahjoja voi vain kadehtia sen täysin käsittämättömän työtahdin ohella.



: Vs: Jack Kirby
: Lurker 24.01.2016 klo 08:56:24
Olisiko alkusysäys tuohon krackleen tullut pulp-aikojen piirrustusalustasta? Mikähän stipple board on suomeksi...?

http://kirbymuseum.org/blogs/simonandkirby/archives/category/periods/timely/pulp
Many pulp illustrations were done on stipple board. Stipple boards have a special surface composed of many small irregularly shaped bumps. Normally penciled illustrations did not reproduced well in publications, intermediate pencil tones would be lost unless they were screened, a process that added expense to production. Penciling on stipple board resulted in translation of tones into small dots. The harder the pencil is pressed, the larger the dots become. With stipple boards the screening of pencil drawings could be skipped without loosing quality. The use of stipple boards in pulps gives us the rare opportunity to see the pencils of comic book artists whose work normally would be inked over.

Vertaus pulp-kuvittaja Finlayyn oli hyvin hoksattu. Samaa duunia teki myös Kirby.

Totta kai Kirby "loi" kracklen, mutta kaikella on syntynsä. Tuo on myös nopea tapa tuoda dramatiikkaa ruutuihin, ja kuten Curt totesi, Kirby oli tuottelias.

Nerous on sitäkin, että keksii jotain yksinkertaista, jota melkein jokainen osaa matkia, mutta jota kukaan ei ole älynnyt aikaisemmin tehdä.
: Vs: Jack Kirby
: Curtvile 26.01.2016 klo 10:10:47
Täömä olisi mennyt hyvin Watchmen- Vartijat ketjuunkin, mutta kyse on kuitenkin Kirbystä.

Vartijat- Outer Limits vai Jack Kirby? (http://www.comicsbeat.com/did-watchmen-steal-from-the-outer-limits-or-from-jack-kirby/)
: Vs: Jack Kirby
: vesa saarinen 26.01.2016 klo 10:27:01
"Voi vain ihailla, miten osaavasti Kirby maalaa kuvissaan ihmeen tuntua, suurta mittakaavaa, pullisteluakin. Joka sivu tuntuu tarkkaan harkitulta kokonaisuudelta, ja monet yksittäiset sarjakuvaruudut ovat taideteoksia sinänsä. Kertakaikkisen komeaa silmäkarkkia."

Näin naputtelen Bängbäng-sarjisblogissani Kirbyn kertakaikkisen komiasta taiteesta. Esittelyssä Egmontin viime vuonna julkaisema Thor Mahtava -kokoelma-alppari. Koko txt: http://vesasaarinen.fi/bangbang/iso-mies-iso-vasara/
: Vs: Jack Kirby
: MarXus 06.02.2016 klo 02:00:58
Luin Ihmenelosten nk. Galactus-trilogian Semicin sarjakirjasta 101. Mitähän tuohon voi sanoa? Ei enempää tai vähempää kuin kenties suosikkisarjakuvani koskaan! Eeppinen tarina, sankareilla vastassa mahtava vihollinen luonnonvoima, joka on Galactus! Kirbyn taide on kaunista mustavalkoisena, jopa pokkarikoossa. Mahtavaa!

Vähintään yhtä hyvä on kyllä myös myöhempi tarina jossa tohtori Doom varastaa Hopeasurffaajan voimat. Sekin on tullut Suomessa vain mustavalkoisena ensimmäistä osaa lukuunottamatta. Tämäkin on kyllä kaikkien aikojen lempitarinoitani, Doomia parhaimmillaan/pahimmillaan. Uskomattoman upeaa sarjakuvaa, voin vain kuvitella millaista olisi ollut lukea nämä tarinat joskus (vielä) nuorempana.

Seuraavana lukemista odottaa Egmontin uusi komea Thor-kokoelma, jonka ostin hymyssä suin jo pelkästään Galactus-tarinoiden vuoksi, häntä ei voi olla koskaan liikaa. Aluksi kieltämättä mustavalkoisuus hieman epäillytti, mutta jos Kirbyn taide toimi hienosti jo 80-luvun pokkarissa, niin miksei tässäkin? Selailun perusteella upeaa meininkiä tiedossa.

: Vs: Jack Kirby
: Veli Loponen 04.06.2017 klo 15:23:28
Mä tykkään noista neljästä aikaisemmasta Fourthh World omnibuksesta, joissa noi Kirbyn neljännen maailman tarinat on kronologisessa järjestyksessä. Niissä näkyy oikeesti, miten Kirby tosiaan rakensi sitä maailmaa ja tarinaa, vaikka lehdet pääsääntöisesti olikin itsenäisiä.
: Vs: Jack Kirby
: Timo Ronkainen 04.06.2017 klo 17:11:14
Kirby suunnitteli Shakespeare-näytelmän puvut (http://kirbymuseum.org/blogs/effect/caesar/) vuonna 1969.

Timo
: Vs: Jack Kirby
: Curtvile 17.07.2017 klo 10:24:58
Heikommat ja huonommat nimeävät Kuninkaan Legendaksi (https://www.youtube.com/watch?v=L0nT53Q7_cU)

Jos maailmassa olisi oikeutta kaikki tuntisivat Kirbyn ja harva Disneytä, mutta niin ei kortteja jaeta.
: Vs: Jack Kirby
: Fantasiapelit 18.08.2017 klo 14:04:11
http://downthetubes.net/?p=39796

Italy’s cultural association Fumettomania are celebrating the 100th anniversary of Jack Kirby‘s birth – and they’re inviting comic creators worldwide to join the comics tribute on their web site, launching 28th August and running for the whole of September 2017.

Delivery of drawings and articles is open until 15th September and depending on what’s received there may also be a physical exhibition of some art next year.

How to participate:

• Illustration must be devoted to one of the many comic book characters invented by Jack Kirby during his long career. You can also redesign a cover of Kirby. Free technique, free format, paper or digital, of your choice.

• Writers: If want to write a short critical text on Jack Kirby or one of his many characters, the article length must be 600 words (3600 characters, including spaces).

Send image and article files to associazione.fumettomania@gmail.com

“If we succeed in collecting good quality material, in January 2018 we will create an exhibition in the Messinian Hinterland,” Mario Benenati, the founder of Fumettomania, tells us.

Copyright of imagery or articles sent will remain with the creator, who is free to do what they want with their work after it has appeared on the Fumettomania blog.

“Of course, if someone wants to give us his design to raise funds for our 2018 projects we will be happy!” says Mario.
: Vs: Jack Kirby
: Curtvile 28.08.2017 klo 00:03:09
Hyvää satavuotispäivää

(https://68.media.tumblr.com/3f64f3d0aa390968309762e8abb206c7/tumblr_ovd3pjiI2c1qj34j2o1_540.jpg)

: Vs: Jack Kirby
: Reima Mäkinen 20.03.2020 klo 14:58:42
Täällä ei näykään mainintaa Tähtivaeltaja 4/2019:n suuresta Uudet jumalat -artikkelista, jonka Jouko Ruokosenmäki ansiokkaasti laati. Siinä Jouko perehdyttää lukijan Kirbyn 70-luvun tuotantoon.

Itse yritän nostaa Kirbyä hieman nuorempienkin tietoisuuteen videolla, jolla käsittelen hänen grafiikkaansa. Listaan kuusi asiaa, jotka tekevät hänen sarjakuvistaan niin ainutlaatuisia. (https://youtu.be/dTX-e8EeINg) Noin 12 minuutin kestoon ei tietenkään ihmeitä mahdu, mutta täytyy nyt silti mainostaa.  :)
: Vs: Jack Kirby
: Lurker 06.07.2020 klo 09:11:02
Jos Kirby kiinnostaa, laita Twitterissä seurantaan @JackKirbyMuseum (https://twitter.com/JackKirbyMuseum). Myös @jackkirbycomics (https://twitter.com/jackkirbycomics), @TheKirbyCast (https://twitter.com/TheKirbyCast) ja @KirbyKrackleArt (https://twitter.com/KirbyKrackleArt).
: Vs: Jack Kirby
: Curtvile 14.01.2021 klo 20:15:32
Jack Kirbyn poika pitää isänsä muistoa ja arvoja yllä ja hyvä niin

https://www.theguardian.com/books/2021/jan/14/captain-america-creators-son-hits-out-at-capitol-mobs-use-of-superhero-imagery