Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvantekijöiden keskustelut => Välineet ja oppaat => : jpan 22.11.2003 klo 15:41:13
-
Palstan aktiiveilla tuntuu olevan paljon viisautta takataskussaan koskien tietokoneen käyttöä sarjakuvien tekemisessä. Itse olen käyttänyt Photoshoppia (5.5) n. 3 vuotta sarajakuvien skannaamiseen, värittämiseen ja rasteroimiseen. Uusia asioita tuntuu löytyvän vieläkin vähän väliä. Viimeksi tuli tutuksi "trap" -komento.
Tälläkin palstalla viitataan vähän väliä Photoshop painoasetuksiin. Onko olemassa joku "yleispätevä" asetus, jota kaikkien kannattaisi käyttää vai pitääkö jokaisen räätälöidä itselleen sopivat asetukset? Luulisin että meillä sarjakuvaihmisilä voisi olla aika samanlaiset asetukset. Mielellään kuulisin vihjeitä hyvistä asetuksista.
-
Uudessa Fotarissahan pystyy säätämään vähän kaikkea. Jotkut asetukset ovat aika henkilökohtaisen maun mukaisia.
Jaoin tämän aiheen, eli Wltzun vastauksen tuonne: "Julkaisu, markkinointi, tekijänoikeudet ja palkkiot" -osioon sillä nuo painotöiden asetukset EIVÄT ole makuasioita... :)
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?board=19;action=display;threadid=2076
-
Vastaan silti tähänkin, että euroopan painoalan oletukset on ihan hyvä "vakio". Tarkemmin kannattaa kysellä asetuksia painosta, jossa työ painetaan. Kuitenkin asetukset vaihtelee aika paljonkin painojen välillä.
-
Onko Photarissa joku toiminto, jolla saisi suorituksen asetettua johonkin näppäimeen. Rasittaa esim. mennä aina kolmen valikon kautta expand toimintoon. Käytän sitä ihan koko ajan, joten helpottaisi kovasti saada siitä pikanäppäin. Jos kyseinen toiminto on olemassa niin miten se toimii?
Kiiiiiiiitos!
8)
-
Tuota, menet vain Window-Show Action--NEW ACTION--määrittelet mahdollisen pikanäppäimen-sitten painat Record action-teet halutut toiminnot-stop-tallenna action.
Jälkeenpäin action-ikkunasta tarvittavat pauset[...] paikalleen.
Simppeliä!
Missäs lehdessä muuten oli se sarjakuvapiirtäjän tietokoneenkäyttöopastus, josta taannoin mainitsit?
-
Mikä versio siulla Haz on? Miulta löytyy CS mac-verzioonista edit valikosta edit keyboard shortcuts, josta pystyy muokkaamaan pikakomennot melkein kaikelle. Oisko tuo tullut viimeistään seiskassa. Vanhoissa versioissa mahdollisuutta ei ollut...
Nuo actionithan on vielä erikseen kuin shortcutit, tertsi.
-
Öh, eikös tuon expandin voi actionissä määritellä esim. F4:n alle. Sitten vain painaa äf nelkkua ja homma toimii!
Ehkä noi shortcutsit on sitten vielä kätsympiä. Mulla on vaan PS 6.1 ja on tullut tehtyä muutamia actioneita helpottamaan elämää.
-
Jeps, mutta eikös actioniin kirjoitu kokonainen toiminto, määrittelyineen päivineen, jos taas haluaa avata vain valintataulun nopeasti (jos sellainen on), silloin tarvitaan pikakomento. Näin olisi perstuntuma, mutta pitääpä testata...
-
muistaakseni siihen actioniin voi panna pausen, jos esim haluaa antaa sille joka kerta eri numeraalisen arvon. En ole tätä ominaisuutta juurikaan käyttänyt, paitsi fillauksessa, action pysähtyy ja antaa mun määritellä haluanko bäkgraundin vai foorgraundin vai mustan vai minkä.
On päässyt unohtumaan nääs fillauksen pikakomento... ???
-
Mulla on CS. Täytyy koittaa tuota shortkutsia, kun actioneja en oo koskaan osannut käyttää. Ainakaa valmiista shortsikutseista en löytänyt, joten täytyy tehdä ite.
Tertsi, se oli Veli Loponen, kun kertoi siitä jostain lehdestä. Kiits!
8)
-
kun actioneja en oo koskaan osannut käyttää.
8)
??? ??? ??? ??? ???
Mä en ymmärrä tietokoneista MITÄÄN, mutta noi actionit ei kyllä vaadikaan mitään osaamista. Painaa record ja tekee sen mitä haluaa koneen tekevän. Sitten stop.
-
Kas tuota pausea pitääkin vilkuilla. Pitäisikin tehdä läjä actioneja tuonne kutosversion puolelle, kun se on vanhassa käyttiksessä vielä käytössä...
Tietokonepiirtäjällä kannattaa muuten olla flip ja rotate -komennot pikanäppäinten alla, sillä niitä tarvitsee ja kannattaa käyttää taajaan. Tietokoneella kun tuo kuuluisa peilaaminen on helppoa. Vinkkinä vaan kaikille wacomisteille.
-
Juu... Nyt selvis nämä shortcuts hommelit. Oon koko ajan ollut väärässä valikossa (automate) ja yrittänyt sitä kautta. Olenpas Tolvana!
:o
-
Vastasin tähän jo toisaallakin mutta, vakio on väreille:
- EurostandardCoated v.2/CMYK:lle
- Adobe RGB 1998/RGB:lle
- GrayGamma 1.8 - 2.0
- DotGain paperista riippuen 15 - 20%
- resoluutio 300 - 305dpi
Älkää kääntäkö CMYK:ksi jos ruutu ei ole kunnolla kalibroitu - korjailu heikentää laatua, älkää kääntäkö CMYK:si ennen kuin kuva on valmis - cmykin värimaailma on kapeampi kuin RGB:n, rgb painokonetta valitettavasti ei ole.
Kevättä t. Paddy
-
Minulta löytyy Mac - puolelle painon ICC cmyk-profiilit Lumiartille ja Kymille jotka taitavat olla yleisimmät paperit. Toimivat myös varsin hyvin yleisprofiileina. Käyvät uusille ja vanhoille Maceille.