Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Manga ja anime => : Doc Lomapäivä 21.09.2005 klo 16:48:32

: Planetes
: Doc Lomapäivä 21.09.2005 klo 16:48:32
Planetes on mainittu siellä täällä Kvaakissa, mutta mitään yhtenäistä keskustelua ei näkyisi olevan joten siitä voisi keskustella vaikka omassa osiossaan.

Sarjisfestareilta tarttui Planetes 1. mukaan. Aika hienosti piirretty, mutta ei mua ihan vakuuttanut. Myyjän lupaama filosofisuus oli aika pinnallista ja kerronta ennalta-arvattavaa. Anime-versiota en ole nähnyt mutta voisin kuvitella sen sellaisena toimivan. Parasta sarjassa oli tunnelma. Ja kansi.

Onko Planetesia tullut enemmän kuin 4 osaa, ja muuttuuko juttu jatkossa huonommaksi/paremmaksi?
: Re: Planetes
: pallo-kala 21.09.2005 klo 17:15:36
Onko Planetesia tullut enemmän kuin 4 osaa, ja muuttuuko juttu jatkossa huonommaksi/paremmaksi?

onkohan kukaan muu kuullut tästä "planetista"? ???
: Re: Planetes
: Aura 21.09.2005 klo 19:17:11
Planetesia on käsittääkseni vain ne 4 osaa, tai oikeastaan viisi, sillä nelonenhan on jaettu kahteen osaan.

Ainakin piirrosjälki paranee ensimmäisen alpparin jälkeen. En nyt tiedä kuinka syvällinen tuon olisi tarkoitus olla, mutta myöhemmin tulee mukaan enemmänkin pohdintoja, ei kovin yleismaailmallisia vaan lähinnä henkilöitä koskevia. Itse pidin sarjasta juuri hahmojen takia, mitään kauhean raskasta luettavaa se ei ole. Omasta mielestäni parhaat jutut tulevat vasta myöhemmin, mutta jos ensimmäinen osa ei iske ollenkaan... en osaa sanoa iskeekö jatkossakaan. Taisin itse lukea kakkosen ja tykästyin kunnolla vasta sitten.

Animea en ole nähnyt ensimmäistä osaa pidemmälle, mutta kuulemma poikkeaa hieman mangasta. Ostokynnyskin oli matalampi sarjan lyhyyden takia. :D
: Re: Planetes
: Tero Mäntylä 21.09.2005 klo 20:12:44
Sarjisfestareilta tarttui Planetes 1. mukaan. Aika hienosti piirretty, mutta ei mua ihan vakuuttanut. Myyjän lupaama filosofisuus oli aika pinnallista ja kerronta ennalta-arvattavaa. Anime-versiota en ole nähnyt mutta voisin kuvitella sen sellaisena toimivan. Parasta sarjassa oli tunnelma. Ja kansi.

Anime on tutumpi. Tullut nähdyksi ehkä puoleen väliin. Filosofiseksi en kyllä varsinaisesti animen perusteella luennehtisi vaikka olihan siellä syvällisempiä jaksoja joukossa. Itse pidin Planetesista lähinnä aika matalan teknisen tason avaruusteknologian kuvauksena. Jostain syystä aurinkokunnan sisällä pysyttelevät avaruusjutun kiinnostavat minua joissa teknologia muistuttaa vielä selvästi meidän avaruusteknologiaa.
: Re: Planetes
: PTJ Uusitalo 21.09.2005 klo 20:59:43
Planetes

Kosminen roskakuskiremmi seikkailee

Monien mielestä Makoto Yukimuran Planetes on ensimmäinen oikeasti hyvä scifimanga, joka koskaan on tehty. Eiköhän se sillä tullutkin jo selväksi.
    On vuosi 2075, ja avaruuteen on muodostumassa hiljalleen kokonaisia yhteiskuntia. Kuussa on kaupunkeja ja kiertoradalla liikennettä, ja avaruudessa käynti alkaa olla yhtä yksinkertaista kuin Atlantin yli lentäminen. Astronauttina olo on nykyään samanlainen työ kuin kaikki muutkin. Koska eetteriin on kuitenkin kertynyt viimeisen sadan vuoden aikana valtavasti romua ja lisää tulee päivittäin, monien työpanosta tarvitaan vähemmän hohdokkaisiin hommiin.

Avaruudessa kukaan ei arvosta työtäsi

    Planetes keskittyy lähinnä romunkeräysalus DS-12:n, ”Toy Boxin”, miehistöön ja arkisiin edesottamuksiin. Japanilainen Hachimaki halajaa omaa avaruusalusta, minkä takia hän aikoo seurata isänsä jalanjälkiä ja päästä ensimmäisen miehitetyn Jupiter-lennon miehistöön. Venäläinen Yuri seuloo avaruutta toivoen löytävänsä aikoinaan sukkulaonnettomuudessa menehtyneelle vaimolleen kuuluneen kompassin. Amerikkalainen Fee taas pitää hommaansa työnä muiden joukossa ja pyrkii pääsemään mahdollisimman usein kotiin miehensä ja poikansa luokse. Myöhemmin tähän sekalaiseen seurakuntaan liittyy myös aluksi vain Tanabeksi kutsuttu nuori Ai, jonka viehättävän vanhanaikainen unelma on aina ollut vain päästä avaruuteen.
    Ai tusinagundamiako odotitte? Ei; Planetes on henkisen kasvun tarina. Ensiksi mielenrauhansa saa Yuri, myöhemmin muutkin. Hachimaki, jolle Jupiterista muotoutuu pakkomielle, tajuaa lopulta, että Maakin on vain osa avaruutta – tästäkin huolimatta hän unohtaa lopulta, miksi alun perin halusi Jupiteriin lähteä. Suurimman mullistuksen työyhteisöön aiheuttaa naiivin puhdasmoraalinen Ai, joka opettaa myös muille näkemyksiään pehmeistä arvoista. Pitääkö takaisin kiertoradalle ajautunut vanha hauta-arkku lingota takaisin avaruuteen vai ei? Saako aluksessa pitää kissoja?
    Feekin muistaa koiria pitävän ja kuonokoppia vihaavan poikansa avulla, ettei auktoriteetteja ole pakko aina totella – mutta loppujen lopuksi hänkin on hukassa aina siihen asti, että oppii tuomaan kotiin koiran. Aivan niin, koiran.
    Planetesin tunnelma on ihmisläheinen, ja sellaisena manga on varsin ainutlaatuinen. Se kertoo suuria tarinoita pienen ihmisen näkökulmasta, ja katsanto on raadollinen. Ympäristöaktivistit räjäyttelevät tupakkahuoneita ja jahtaavat Jupiteriin lähtijöitä, ja Hachimakin aluskin on lopulta vain haave muiden joukossa.
    Muslimiastronautti rukoilee uskollisesti Marsin taivaalla näkyvää pientä sinistä länttiä kohden. Jupiterin-aluksen kapteeni saa vatsahaavan yrittäessään keksiä puhetta, jota koko maailma tulee kuuntelemaan livenä ja jota tullaan siteeraamaan sanakirjoissa satoja vuosia. Veteraaniastronautti päättää huolehtia itse omasta kohtalostaan sairastuttuaan syöpään, joka pakottaisi hänet luopumaan elämästä avaruudesta. Eikä sillä, onko tötterötukkainen Baron oikeasti muukalainen niin kuin väittää vai ei, ole oikeastaan mitään väliä. Oletteko katsoneet elokuvan K-Pax?
    Loppua kohden tarinaan alkaa kertyä enemmän suurilinjaisempia piirteitä kansainvälisen avaruusasekriisin, sodan ja Jupiter-lennon tutkimusonnettomuudesta vastuussa olevan, kovin etäiseksi jäävän johtaja Werner Locksmithin muodossa, vaikka tarinan olisi voinut suoda jatkuvan samoilla linjoilla loppuun asti. Tätäkin kuitenkin käsitellään samasta näkökulmasta kuin kaikkea muutakin: mitä yksi ihminen voi asialle tehdä?
 
Yksityiskohtien kauneutta

 Jos mangaa lukee scifinä, se on ehdottomasti täynnä sense of wonderia. Se on realistinen (mitä nyt rakettirepusta kuuluu vähän suhinaa…), ja tekniikka voisi todellakin olla 70 vuoden päästä tuon näköistä. Planetes on paitsi kaunis, myös järkyttävän uskottavanoloinen visio tulevaisuudesta. Sivuhuomautuksina tarjottu faktatieto menee alas näppärästi kaiken muun ohessa.
    Henkilöhahmot ovat eheitä. Uusia tuttavuuksia esitellään hiljakseen, ja heidän luonteenpiirteensä luonnostellaan parilla vedolla. Taustoja luodaan ja henkilökuvia syvennetään satunnaisten takaumien kautta. Hachimakin isä, masentunutta poikaansa pornolehdillä pommittava Goro, on riemastuttava tuttavuus; tämän vaimo, vuosien avaruusmatkoilla viilettävää miestään kotona pompottava mutta syvästi rakastava Haruko piristävä poikkeus perinteiseen kotirouvakuvaan; Feen poika Albert murrosikäisen kapinan perikuva; Ain vanhemmat kerrassaan rakastettavia.
    Visuaalisesti mangan taso vaihtelee. Viitseliäiden yksityiskohtien määrä alkaa joskus huimata, ja silloin tällöin loihdittu tilan ja tunnelman tuntu ovat upeita: Nonon Hachimakille näyttämä tähtimeri, Ain lapsuudenkodin tuulimyllypuisto ja varikset, sanapelin pelaaminen aluksen rungolla istuen, moottoritiellä ohi pyyhkäisevät rekat… Välillä taas tekijä on kyllästynyt ja töhertänyt vähän miten sattuu. Ensimmäisessä osassa hänen piirtotyylinsäkin vielä heittelehtii, ja Hachimakikin on jostain syystä blondi pallinaama. Mutta kyllä se siitä.
    Tokyopopin julkaisukin on laadukas. Värillisinä printatut alkusivut ovat upeita ja kannet tyylikkäitä, ja painojälki on ehdottoman ensiluokkaista – kaikki harmaasävyt näkyvät kauniisti. Loppuliitteiksi ladatut tietoiskut voivat olla vähän raskasta luettavaa, mutta eihän niitä pakko lukea ole. Silloin tällöin tarjoillut neliruutuiset stripit taas ovat mukavia kevennyksiä. Merikurkku! Super Mario!
    Mikä sitten on loppupäätelmä? Kaukana voi olla kiva käydä, mutta loppujen lopuksi on aina mukava palata kotiin. Eräät vain joutuvat matkaamaan hieman kauemmas kuin muut sen tajutakseen.

    Suositeltavaa kaikille, jotka pitävät scifistä edes hiukkasen, ja myös niille jotka ovat ikänsä nähneet vain hömppäscifiä ja luulevat sen pohjalta tietävänsä genrestä kaiken. Suositeltavaa myös kaikille ihmisille, jotka ovat ikinä tunteneet olevansa hukassa elämänsä kanssa. Eipä silti, yhtä hyvin se sopii myös sellaisille jotka eivät ole niin tunteneet. Planetes on mestariteos, ja useimpien sellaisten tapaan sopiva lähes kaikille. Myös sen animeadaptaatio ajaa asiansa ihan kelvollisesti.
    Osia on neljä; viimeinen jostain syystä kahdessa osassa, jotka on kyllä kivoilla lisäbonuksilla lihotettu ihan yhtä paksuiksi kuin muutkin.

(Julkaistu Otakussa 3/2005.)
: Re: Planetes
: MarkZero 04.01.2006 klo 21:19:19
Kävin ostamassa sitten loputkin Planetesit. Jotenkin ajattelin aiemmin niitä olevan kuusi, mutta täällä kerrotun pohjalta niitä on sitten nuo viisi erillistä kirjaa. Joululomalla luin kaksi ensimmäistä ja näin avaruusoopperan aktiivisena kuulijana tykkäsin kovasti. Mitenköhän edes kehuisin tuota tunnelmaa tässä sarjakuvassa, se on aika lailla ruutujen välissä? Paljon jätetään lukijan oman mielikuvituksen varaan ja juuri siksi minusta tässä on sitä oikeaa henkeä, mitä tieteissarjakuvalta voi odottaa.
: Re: Planetes
: pertti jarla 01.08.2007 klo 13:56:17
Ensimmäinen osa vakuutti ihan kunnon scifinä. Jos enimmäkseen pienimuotoinen, tunteellinen ja rankkuuksia välttelevä scifi miellyttää. Piirrosjälki ei ainakaan vielä päätä huimannut, mangalta osaa odottaa jo niin hienoa teknologian kuvausta että tässä se oli lähinnä tyydyttävää. Henkilöt oli paikoitellen piirretty suorastaan heikosti. Tunneskaalaa ei oikein ollut naama peruslukemilla- ja villin riemu/raivokohtausasennon välillä. Mutta kun sisältö on hyvää, kaikenlaisen piirrosjäljen sulattaa kyllä. Mukavaa tietää että tää on rajallinen sarja, eikä tarvii kerätä kuuttakymmentä osaa. Ja olipa muuten ensimmäinen "originaaliin" lukusuuntaan lukemani manga. Äkkiä siihen tottui. Aivojen haastaminen on jo tässä iässä tarpeellista.
: Re: Planetes
: Lönkka 01.08.2007 klo 17:47:27
Jos sarja kiinnostaa niin kannattaa blokata itselleen loputkin numerot sillä lähes kaikista osista (2, 3 sekä 4/1) on ollut painos luppu jo kuukausia.
: Re: Planetes
: bgt 12.08.2007 klo 12:20:59
Animen olen katsonut pariin kertaan läpi. Yksi suosikkisarjoistani. Hahmot ovat sellaisia ikimuistoisia. Ehkä jossain määrin kaavamaisia, mutta eivät kuitenkaan liian pinnallisia. Loistava romanttinen anime. Ja etenkin animeksi tällä sarjalla on se bonus, että sillä on ihan oikea loppu ja se on tuotettu loppuun asti.

Suurempaa filosofiaa ei tosiaan ainakaan anime tarjonnut. Poliittista kannanottoa kolmannen maailman nykytilanteesta ja ympäristön saastuttamisesta kyllä löytyy, sekä rakkauden olemuksen pohdintaa. Jos kaipaa enemmän filosofiaa, niin animepuolelta löytyy kevyttä keittiöfilosofiaa viihdyttävässä muodossa Ergo Proxystä.
: Vs: Planetes
: Lurker 12.01.2011 klo 16:03:35
Suomeksi Planetes siis huhtikuussa (ks. Akateeminen (https://www.akateeminenkirjakauppa.fi/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10101&storeId=10052&productId=9348619&langId=-11&contractId=)). Punaisen jättiläisen putiikista.

Tästä taidettiin tulevien sarjakuvien ketjussa jo mainitakin...

: Vs: Planetes
: haplo 12.01.2011 klo 18:02:48
Planetes on kyllä tiedossa olevista vuoden ensimmäisen puolikkaan sarjakuvista odotetuin yhdessä WSOY:n Minun Kiinani ja Sangatsun Chi's Sweet Homen kanssa. Saa nähdä jääkö tässä muuhun englanninkieliseen kuin Gottfredsoniin rahaakaan. Kuinkas minua nyt näin hellitään?
: Vs: Planetes
: Lurker 12.01.2011 klo 18:07:46
Planetes on kyllä tiedossa olevista vuoden ensimmäisen puolikkaan sarjakuvista odotetuin yhdessä WSOY:n Minun Kiinani ja Sangatsun Chi's Sweet Homen kanssa. Saa nähdä jääkö tässä muuhun englanninkieliseen kuin Gottfredsoniin rahaakaan. Kuinkas minua nyt näin hellitään?

Vanha viisaus "Valo tulee idästä" pitää nyt paikkansa. Kovin on Aasia-painotteista!
: Vs: Planetes
: PJ 25.01.2011 klo 16:23:19
Punainen jättiläinen julkaisee Makoto Yukimuran Planetes-nimisen mangan huhtikuusta 2011 alkaen.

Sarjan esittely:
Tila, joka laajenee äärettömyyteen, jossa aika muuttuu merkityksettömäksi... Mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän viettää vuosikausia avaruudessa? Mikä on tärkeää? Tämä on tarina avaruuden roskakuskeista, jotka viettävät suurimman osan elämästään painottomuudessa ja joutuvat kohtaamaan itsensä ja menneisyytensä.

Ilmestymisaikataulu: 1. osa huhtikuussa
Ilmestymistahti: 2 kk:n välein
Genre: scifi/draama
Osia: 4
Sivuja/osa: n. 240
Hinta: 6,90 (sis. 9 % alv)
Ikäsuositus: 14+
: Vs: Planetes
: janne luokkanen 25.01.2011 klo 21:21:58
Woot woot! Piirretty tullu katottua ja nyt saa lukea sarjiksen.
: Vs: Planetes
: Aura 31.01.2011 klo 14:24:21
Tyypillistä että heti kun suomeksi tulee aikuisempi sarja joka itseä kiinnostaisi löytyy se jo hyllystä englanniksi... ja moneen kertaan luettuna. ;)

Ei vaan, hyvä päätös, toivottavasti sarjan löytävät myös ne jotka eivät mangaa erityisesti harrasta. Luulisin että se menee hyvin myös sarjakuvaharrastajille yleensä. (Sen sijaan en usko perus-mangateinin juurikaan innostuvan tästä.)
: Vs: Planetes
: BiQ 31.01.2011 klo 15:20:56
Nyt voi jälkiviisaasti sanoa että onneksi en hankkinut tätä englanniksi.  :D

Hinta vain vähän pelottaa, pitääkö pelätä kioskimangan paino/paperilaatua? Punis hemmotteli ainakin minut pilalle Gunnm -julkaisullaan, ja toivois samaa nannaa tämänkin sarjan kohdilla...
: Vs: Planetes
: Doctor Phantomizer 31.01.2011 klo 18:17:30
Hinta vain vähän pelottaa, pitääkö pelätä kioskimangan paino/paperilaatua? Punis hemmotteli ainakin minut pilalle Gunnm -julkaisullaan, ja toivois samaa nannaa tämänkin sarjan kohdilla...

Jos on n. 7 euroa per osa, ja 4 osaa yhteensä niin ei se paha ole kun sen joutuu vaan 2kk välein maksamaan. Helposti maksaa 28 euroa n. 900 sivusta vaikka olisi huonoa paperia. Toivotaan kuitenkin että on hyvää. Painojälki saattaa hieman ärsyttää.
: Vs: Planetes
: BiQ 31.01.2011 klo 22:19:05
Juu, siis minua pelottaa kun tuo hinta on noin halpa. Pystyykö sillä saamaan laadukasta jälkeä...? Olisin itse valmis maksamaan vajaan kympin kappaleelta, mutta minä olen minä...

Ja ei, en olisi valmis maksamaan esim. Inu-Yashasta kymmentä euroa kappale vaikka kuinka olisi laadukkaalle paperille laadukkaasti painettu.

Mutta ehkä sitä voisi lopettaa tämän itseään viisaamman leikkimisen ja kerrankin luottaa julkaisijaan. Punis ei yleensä ole pettänyt näissä asioissa.
: Vs: Planetes
: Aura 31.01.2011 klo 22:39:24
Ainakin se Tokyo Popin versio on niin perus pokkaripaperia että mietityttää miten se kestää, vaikka painolaatu on muistaakseni ihan hyvää. Planetes on kuitenkin sen verran hyvä että alpparien soisi olevan kunnossa vielä vuosienkin päästä.
: Vs: Planetes
: PJ 01.02.2011 klo 20:13:47
Hinta määrittää paperin laadun. Nyt mentiin halvemmalla hinnalla, joten siitä voi päätellä käytettävän paperin. :)
: Vs: Planetes
: Korro 10.02.2011 klo 09:55:51
En ollut ennen kuullut tästäs sarjasta,katsoin Wikininformaation tästä sarjasta.
Luultavasti ensimmäisen osan ostan.Vaikutti sen verran kiinnostavalta.
: Vs: Planetes
: PJ 01.04.2011 klo 12:12:21
Ykkönen on aikataulussaan, joten tätä herkkua on tarjolla 12.4.
Tähän mangaan scifistikin tarttuisi! :)
: Vs: Planetes
: Aura 01.04.2011 klo 14:11:57
Kai sitä markkinoidaan muullekin kuin mangakansalle?
: Vs: Planetes
: Curtvile 01.04.2011 klo 14:14:39
Kai sitä markkinoidaan muullekin kuin mangakansalle?

Ainakin Tähtivaeltajassa oli mainos.
: Vs: Planetes
: Aura 01.04.2011 klo 14:42:24
Hyvä, se on sääli jos se jää potentiaalisilta lukijoilta huomaamatta jos he eivät löydä sitä mangan seasta. (Vastaavasti monet mangan lukijat taas saattavat vierastaa Planetesia jos ovat tottuneet tyttömangaan. Olen kuullut tällaista sekä Planetesista että Naoki Urasawasta.)

edit: Tai siis tarkennetaan nyt vielä että aika suuri osa yleisesti sarjakuvaihmisiä kinnostavasta mangasta jää helposti kääntämättä, koska se ei kiinnosta mangan peruslukijoita. Ja potentiaaliset lukijat eivät ehkä löydä niitä jos eivät lue "mangaa". Tietääkö joku jäikö Planetesin enkkujulkaisu Vizin Signature-sarjojen tapaan marginaaliin? Ainakin painos on myyty loppuun, mutta en tiedä oliko se kovin suuri alun alkujaan.
: Vs: Planetes
: Fantasiapelit 01.04.2011 klo 16:02:03
Tietääkö joku jäikö Planetesin enkkujulkaisu Vizin Signature-sarjojen tapaan marginaaliin? Ainakin painos on myyty loppuun, mutta en tiedä oliko se kovin suuri alun alkujaan.
Kyllä se ainakin meillä Fanzussa möi sangen hyvin.
: Vs: Planetes
: Jari Lehtinen 03.04.2011 klo 17:34:38
Melkoisia hintoja pyydetään englanninkielisestä versiosta. Ebayssa vain 140 dollaria (http://cgi.ebay.com/PLANETES-1-2-3-4-p1-4-p2-manga-lot-Makoto-Yukimura-T-/360312109639?pt=US_Fiction_Books&hash=item53e4467a47). Ale!
: Vs: Planetes
: Curtvile 03.04.2011 klo 17:36:43
Melkoisia hintoja pyydetään englanninkielisestä versiosta. Ebayssa vain 140 dollaria (http://cgi.ebay.com/PLANETES-1-2-3-4-p1-4-p2-manga-lot-Makoto-Yukimura-T-/360312109639?pt=US_Fiction_Books&hash=item53e4467a47). Ale!

hinta-laatusuhdetta miettiessä...ei ollenkaan paha.
: Vs: Planetes
: Papurys 21.04.2011 klo 09:24:37
Tämä herkkukin nyt on ilmestynyt ensimmäisen osan voimin, muttei aivan ollut tarjolla 14.2  ::)

Yhtään en pettynyt päätökseen ostaa, laadukasta luettavaa kerta kaikkiaan.
: Vs: Planetes
: Korro 21.04.2011 klo 15:03:51
Planettes,Osa-1 luettuani aloin kaipaamaan aikuismaista luettavaa.Ostan seuraavan osan myös.Erikoinen teema sarjalla,pidän.Kuvitus ei ollut ihan niin mieleen mutta tämä on manga siinä missä muutkin.Ainahan jokaisessa asiassa on parannettavaa(?)
: Vs: Planetes
: Juuso Laasonen 21.04.2011 klo 22:56:10
Itse ostin kyseessä olevan teoksen eilen ja luin saman tien... yllättäen aikaa hyvää markettimangaa, parasta sitten Black Lagoonin. Kerrankin hieman aikusempia/harvinaisempia teemoja, ja kaiken lisäksi scifiä! Tunnelma oli kohdallaan ja juonenkuljetus oli ihan hyvää tasoa, piirtojälki japanilaiseen tapaan komean yksityiskohtaista. Itse tykkäsin myös siitä miten eri asioita oli vaivihkaa selitetty juonen lomassa, kuten avaruussairauksia, ym. Ainoita outoja asioita olivat kahden päähenkilön hiusten pokkarin puolivälin vaiheilla vaihtuneet värit, ja sen lisäksi välillä toisistaan hankalasti erottuvat henkilöt. Nämä kuitenkin suhteellisen pieniä juttuja.

Ehdottomasti hintansa arvoinen ostos, suosittelen-

: Vs: Planetes
: Aura 21.04.2011 klo 23:01:09
Joo, piirrostyyli muuttuu alun jälkeen muutenkin hitusen.
: Vs: Planetes
: h00k00 29.06.2011 klo 12:40:39
Onkos kakkososasta kuulunut mitään?
: Vs: Planetes
: Juuso Laasonen 29.06.2011 klo 13:32:24
Punaisen jättiläisen sivuilla mainittiin ilmestymistahdiksi 2 kk:n välein(edellinen tuli huhtikuussa!), mutta enpä ole kyllä nähnyt kakkososaa kaupoissa...

Toivottavasti kyse on myöhästymisestä, koska muuten minun täytyy etsiä englanninkieliset painokset sarjasta. D:
: Vs: Planetes
: Gantti 29.06.2011 klo 15:35:10
Huoli pois: On tulossa piakkoin.
: Vs: Planetes
: Antti Valkama 29.06.2011 klo 16:40:19
Jeps. Taitaa jo rekka startata painosta kohti Rautakirjan jakelukeskusta. Tai jotain.
: Vs: Planetes
: Gantti 04.07.2011 klo 07:49:15
Löytyi kaupasta kakkonen.
: Vs: Planetes
: vekka_of_savo 14.09.2011 klo 18:48:18
Missähän kolmonen viipyilee?
: Vs: Planetes
: haplo 15.09.2011 klo 09:14:35
Ilmestynee lokakuun alussa Sangatsun foorumin mukaan.
: Vs: Planetes
: vekka_of_savo 16.10.2011 klo 13:29:25
Ilmestynee lokakuun alussa Sangatsun foorumin mukaan.

No nyt löytyi lehtipisteistä.
: Vs: Planetes
: janne luokkanen 02.01.2012 klo 11:11:18
Onkohan nelosesta mitään tietoa? Ei osunu silmään vaikka pitkin viime kuukautta etsiskelin.
: Vs: Planetes
: Veli Loponen 02.01.2012 klo 11:37:30
Ei oo. Mäkin oon sitä etsiskellyt ja katellu. Outoo, kun ees PJ ja Sangatsu ei mainitse sitä sivuillaan.
: Vs: Planetes
: Antti Valkama 02.01.2012 klo 13:07:04
Pahoittelut! Nelososa ilmestyy kaikenlaisen häröilyn vuoksi vasta 20.1. Korvaukseksi odotuksesta lupaamme suurimman suomalaisessa kioskimangassa nähdyn sivumäärän ikuna eli 330 sivua kun mainoksia ei lasketa. Ja kioskimangan hinnalla. (Siis samat 6,90 egeä.)
: Vs: Planetes
: Petteri Oja 02.01.2012 klo 13:25:22
Parasta lukemaani mangaa!
: Vs: Planetes
: Veli Loponen 02.01.2012 klo 21:12:23
Parasta lukemaani mangaa!
Melkein. Nausikaä on tätä parempi, mutta hyvä kakkossija kuitenkin. Tietenkin ottaen huomioon, että muuten en pahemmin mangaa lue.
: Vs: Planetes
: Petteri Oja 02.01.2012 klo 22:50:58
Elän toivossa että jaksan vielä joskus lukea Nausicaän loppuun asti. Viime kerralla jaksoin nelososaan asti.
: Vs: Planetes
: haplo 05.01.2012 klo 10:08:51
Planetesin arvostelu on julkaistu: http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=1712 (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=1712)

Onhan tämä hyvä sarja. Miinusta tulee julkaisun mustasta, jonka toivoisi olevan parempaa.
: Vs: Planetes
: Veli Loponen 05.01.2012 klo 10:19:42
Elän toivossa että jaksan vielä joskus lukea Nausicaän loppuun asti. Viime kerralla jaksoin nelososaan asti.
Okei, no sitten Planetes on paras. Mut kyllä manga on paljon parempi kuin anime. Tästä en tingi.

Miinusta tulee julkaisun mustasta, jonka toivoisi olevan parempaa.
Mä luulen, että siihen syynä on toi paperin laatu.
: Vs: Planetes
: haplo 05.01.2012 klo 16:58:14
Mä luulen, että siihen syynä on toi paperin laatu.

Joo, näin on ainakin ketjusta juuri huomaamani kommentin perusteella. Enpä huomannut sitten arvostelua kirjoittaessani.

Hinta määrittää paperin laadun. Nyt mentiin halvemmalla hinnalla, joten siitä voi päätellä käytettävän paperin. :)

Planetesiin voi kyllä olla tyytyväinen mustasta huolimatta. Harvoin saa tuolla hinnalla noin 250 sivua näin hyvää luettavaa. Ja kuten jo ketjussa todettua, viimeisessä osassa samalla hinnalla vielä enemmänkin.
: Vs: Planetes
: tmielone 23.01.2012 klo 13:03:48
Onkohan nelosesta mitään tietoa? Ei osunu silmään vaikka pitkin viime kuukautta etsiskelin.

Viikonloppuna tarttui mukaan. Olikin aikamoinen tiiliskivi! Ei millään raaskisi käydä lukemaan, sillä se on sitten siinä. Taitaa mangan ostaminen minun kohdaltani taas loppua joksikin aikaa.
: Vs: Planetes
: Veli Loponen 23.01.2012 klo 13:13:18
Samoilla aatoksilla tmielosen kanssa. Omani ostin eilen ja alkua hiukan lueskelin kaupassa odotellessani. Mut jos sama meno jatkuu, niin seuraava kiinnostava manga tulee parin vuoden päästä. Tämmöstä scifiä on kyllä kiva lukea.
: Vs: Planetes
: haplo 23.01.2012 klo 14:19:37
Sangatsulta kyllä vinkattiin tuoreessa blogikirjoituksessa (http://www.sangatsumanga.fi/blogi/lue/56) että tiedossa olisi sarja, joka voisi upota myös muihin kuin mangan harrastajiin. Saas nähdä mikä sieltä tulee, mutta Planetesin kaltaista on kyllä vaikea päihittää. Tai onnistuuhan se, mutta niiden sarjojen Suomeen tuonti onkin sitten toinen asia onnistumisen suhteen.
: Vs: Planetes
: Antti Valkama 23.01.2012 klo 15:56:55
Muistakaa sitten, että kirjoitin sarjalla olevan "hyvät mahdollisuudet haalia lukijoita myös normaaleista." Täällä ei taida paljoa "normaaleja" liikkua.
: Vs: Planetes
: echramath 23.01.2012 klo 18:53:22
Makoto Yukimura1 on sittemmin siirtynyt viikinkien pariin Vinland Sagassa? Onko se harkinnan arvoinen kaikille PlanetESin ystäville?

1Jukimura? Käytämmekö oikeasti Hepburnin jär­jes­tel­mää englanninkielen ääntämysasulla?
: Vs: Planetes
: Juuso Laasonen 23.01.2012 klo 20:47:07
Ehdottomasti ainakin harkinnan arvoinen. Vinland Saga on kyllä eri tyyliä, enemmän taistelua ja vähemmän Planetesin tapaista pohdiskelua. Käynnistyy vähän hitaasti kyllä, mutta loppujen lopuksi ihan hyvä sarja. Pituudesta johtuen siinä on tosin tyhjäkäyntiä ja filleriä mukana ihan kiitettävä määrä, mutta hyvälaatuista sellaista.

Kannattaa ainakin kokeilla, ei menetä mitään.
: Vs: Planetes
: Jari Lehtinen 23.01.2012 klo 22:41:46
Makoto Yukimura... Jukimura? Käytämmekö oikeasti Hepburnin jär­jes­tel­mää englanninkielen ääntämysasulla?

Käytämme nimissä kansainvälistä muotoa paitsi silloin kun suomalainen variantti on vakiintunut. Jokohama humahuta.
: Vs: Planetes
: Lurker 24.01.2012 klo 08:59:47
Ensimmäinen osa luettu. Avaruuden ja sisäavaruuden kartoitustahan tämä on. Vähän ärsytti se röökin vetäminen kuuasemalla; ajatus sinänsäkin on ihan mahdoton.

Henkilöhahmot on rakennettu vaivalla. Huumorin ja haikeuden sävyt vaihtelevat. Minäkin olen sellainen juntti, että olen tykännyt mangoista tähän asti vain Nausicaästa ja Gunmmista. Conan ja Inuyasha olivat ihan hyviä kyllä nekin, mutta ei vanha jaksa lukea yli 50 osaisia sarjoja.

Mutta tämä Planetes. Tämähän on ihan oikeaa sarjakuvaa. Moderni ja vanhanaikainen yht'aikaa.
: Vs: Planetes
: Curtvile 24.01.2012 klo 12:38:50
Ensimmäinen osa luettu. Avaruuden ja sisäavaruuden kartoitustahan tämä on. Vähän ärsytti se röökin vetäminen kuuasemalla; ajatus sinänsäkin on ihan mahdoton.


ei ole.
Tiedät tasan hyvin ettei nykyisellä tekniikalla aluksilla ole mahdollista polttaa tulipaloriskin takia, tuhka kun alhaisemmassa painovoimassa leijailee minne sattuu, mutta staattinen asema on asia erikseen.(itse asiassa todennäköisesti jo nykytekniikallakin olisi mutta hyötypaino ja kustannukset kasvaisivat entistään tähtitieteellisemmiksi)
Sinne on mahdollista rakentaa suljettu järjestelmä ja sammutuslaitteiden automatisoitu hi-fog järjestelmä on käytössä mm. valtameriristeilijöissä.
Kyse on rahasta ja lobbaustahoista joka myös käytiin läpi kustannus-ja terveyskysymyksinä siinä samassa osiossa.

Ehkä et vain pitänyt siitä mitä vaihe 3 muuten sanoi?

Ja ei, en polta itse, minulle on ihan sama jos joku polttaa kunhan ei puhalla savujaan naamalleni.

Planetes on yksi omista suosikkimangoistani vaikka sen uskomattomin piirre on tupakoinnin sijaan se että menisimme takaisin tähtiin, edes tuonne naapuriin.
: Vs: Planetes
: Gantti 24.01.2012 klo 22:50:59
Makoto Yukimura1 on sittemmin siirtynyt viikinkien pariin Vinland Sagassa? Onko se harkinnan arvoinen kaikille PlanetESin ystäville?


Ei kyllä Vinland Saga iskenyt yhtään. Toivottavasti ei tule, onhan noita muitakin vaihtoehtoja. :)
: Vs: Planetes
: Lönkka 25.01.2012 klo 23:19:08
Kun sarjaa oli kovasti kehutti  joskus vuosia sitten koetin ykkösosaa mutta en vaan innostunut. Mikä on sinänsä kummallista koska aikoinaan tuli osteltua ja diggailtua esmes 2001 Nights heti tuoreeltaan.

Pitäs varmaan koettaa uudelleen.
: Vs: Planetes
: Lurker 08.02.2012 klo 09:34:05
Planetesilla on lähtökohdiltaan ihan vankka todellisuuspohja... jo nyt meidän ajassamme.

Just how many bits of man-made junk are orbiting Earth right now? (http://blastr.com/2012/02/just-how-many-bits-of-man.php)
: Vs: Planetes
: janne luokkanen 09.02.2012 klo 21:51:37
Jännittävää itse lukemisen lisäksi oli etsiä tätä kioskeista ja kaupoista. Ei löytynyt, joten tilasin Adlibriksestä (5,50€ makso).

Mutta itse sarjis oli varsin hieno. Pienellä varauksella laitan spoilerin taakse seuraavan

 


Oliko se nyt Kesslerin syndrooma, niin sen kuvailussa oli jotenki aidon oloista epätoivon tunnelmaa. Pikkusen meinas KFC ukkeli syödä uskottavuutta, mutta loppujen lopuksi sen kevyt huumoriarvo loi kontrastia tilanteelle sopivasti.

Hyvää science fictionia, sanoisinpa että hyvin Asimov henkinen tarina kokonaisuutena.
: Vs: Planetes
: Aura 09.02.2012 klo 22:02:22
Ei uusimmassa mutta sitä edellisessä Tähdet ja Avaruus-lehdessä oli myös juttua avaruusromusta, ja ESA:n havainnot viittaavat siihen että matalilla kiertoradoilla Kesslerin syndrooma on jo saattanut alkaa.
: Vs: Planetes
: Curtvile 09.02.2012 klo 22:24:58
hyvin hereillä. AFPn kuva yli vuoden takaa 12000 + avaruusromunkappaleesta:
(http://i51.tinypic.com/df8s3o.jpg)
ai mutta kato eihän eroa Blastrin kuvaan ole juuri lainkaan. Lukemahan on isoja kappaleita yli 22 000 pienempiä "ehkä miljoonia" (median lainauskykyä pitää ihailla)

lisää mm: http://orbitaldebris.jsc.nasa.gov/

: Vs: Planetes
: Veli Loponen 10.02.2012 klo 09:56:25
Hyvää science fictionia, sanoisinpa että hyvin Asimov henkinen tarina kokonaisuutena.
Vastustan! Kyllä tää selkeesti oli enempi Clarke-osastoa. Asimovilla oli paljon fantastisempaa scifiä, kun taas Clarke keskittyi just tälläsiin hitaasti eteneviin todellisuuspläjäyksiin.
: Vs: Planetes
: janne luokkanen 10.02.2012 klo 11:35:58
Vastustan! Kyllä tää selkeesti oli enempi Clarke-osastoa. Asimovilla oli paljon fantastisempaa scifiä, kun taas Clarke keskittyi just tälläsiin hitaasti eteneviin todellisuuspläjäyksiin.

Vetoan Clarke-Asimov sopimukseen. (http://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_C._Clarke#The_.22Big_Three.22)
: Vs: Planetes
: Fantasiapelit 10.02.2012 klo 16:32:54
Jännittävää itse lukemisen lisäksi oli etsiä tätä kioskeista ja kaupoista.

Meiltä Fanzusta tätäkin saa.
Ja ilmestymisistä jopa tiedotettu täällää Kvaakin Divariosastolla.
Juuri saapunut MANGA:
Planetes 4 Punainen jättiläinen 6.90€
Weed 3 Punainen jättiläinen 5.90€
: Vs: Planetes
: Lurker 24.03.2012 klo 18:17:46
Planetes-fanitraileri. Hyvin kubrickmainen.

http://www.youtube.com/watch?v=Un9mqYG6tW0
: Vs: Planetes
: Lurker 25.03.2012 klo 13:21:03
Planetes-porukan pitäisi oikeasti pian ruveta hommiin...
Space junk misses station astronauts (http://digg.com/newsbar/Technology/breaking_space_junk_threatens_space_station_astronauts_take_shelter)
: Vs: Planetes
: Spip-orava 27.05.2012 klo 21:08:31
Haa, nyt vasta älysin että Planetes on myös anime-versiona. En tiedä haluanko nähdä sitä. Sain äsken vasta luettua kokonaan tämän suomenkielisen mangan. Oli se kyllä hyvä. Varmasti kesällä tulee koko hoito luettua uudelleenkin. Aika nopeatempoisesti tämän lukee. Hienosti tuo oli toteutettu, kun romunkerääjien että avaruuden pitkänmatkan matkustajien touhuja seurattiin samanaikaisesti. Kohtuu uskottavasti tehty.
Oikeastaan ihan tuurilla tuli luettua Planetesin kanssa ristiin Chimpanzee Complex-sarjaa. Se nyt on euroa, vaan jotain samanmoista näissä on...
: Vs: Planetes
: Shimo 08.07.2012 klo 16:46:01
Arvostelussa Planetesin osat 1 ja 2. Toiset kaksi seuraa heti, kun saan ne hoteisiini.

http://routakoto.com/2012/07/07/planetes-1-ja-2/
: Vs: Planetes
: haplo 14.10.2012 klo 09:44:03
No niin, vuoden päästä lokakuussa se Vinland Saga vihdoin on tulossa englanniksi (http://www.animenewsnetwork.com/news/2012-10-13/kodansha-usa-adds-vinland-saga-sankarea-no-6-tokyo-mew-mew-a-la-mode). Julkaisija on Kodanshan Yhdysvaltain osasto.

Onneksi on aikaa hankkia pari sarjaa loppuun ensin ettei pääse hankintalista venähtämään turhan pitkäksi. Sillä vaikka tämä nyt sitten olisi huonokin, pitää sitä viikinkien takia päästä todistamaan ainakin jonkin matkaa.
: Vs: Planetes
: Shimo 19.10.2012 klo 16:07:34
En sitten arvostellutkaan osia 3 & 4 omana kokonaisuutenaan, vaan koko sarjan kerralla.

http://routakoto.com/2012/10/19/planetes/
: Vs: Planetes
: Viitake 28.04.2013 klo 18:19:05
Uutenahan tämä tuli ostettua ja luettua, mutta nyt voisi kertoa mielipidettä. Omaan makuuni kuuluu, että vaikka tykkäänkin synkistä aiheista, pitää mukana olla hieman positiivista fiilistä mausteena. Planetes on malli esimerkki siitä miten kumpikin saadaan sointumaan keskenään. Myönnettäköön ettei Planetes aivan synkimmästä päästä ole, mutta kuitenkin. Samaan aikaan kun lisätään vielä kevyttä psykologista tarttumapintaa, saadan minut koukkuun ja pahasti. Piirtojälki sopii tyyliltään tarinaan, ja antaa viimeisen silauksen hienoon kokonaisuuteen, jonka pariin palaa mielellään uudelleen ja uudelleen.
: Vs: Planetes
: Sampsa Kuukasjärvi 18.11.2014 klo 14:06:49
Luin äskettäin Planetesista englanninkielisiltä sivuilta ja heräsi joitakin kysymyksiä. Mangan suomalainen versio on minulle tuttu. Ja tykkään juu tästä teoksesta.

Kuulemma englanninkielisessä painoksessa on sarjan neljännessä osassa (joka jaettiin kahtia toisin kuin Suomessa) lyhäreitä. Miten olennaisia ne ovat juonen ja henkilöiden ymmärtämisen (syvenemisen) kannalta? Ovatko ne pelkkää huumoritäytettä niin kuin suomalaisissa pokkareissa olleet muutamat välisivut olivat?

Kuulemma englanninkielisten pokkarien alussa on muutama värisivu. Onko sarjasta olemassa jollakin kielellä kokonaan värillistä versiota? Kiinnostaisi nähdä vaikkapa jopa japanilainen versio väreissä jos sellainen on. Onko Yukimura tehnyt sarjansa alun perin värillisenä?
: Vs: Planetes
: Antti Valkama 18.11.2014 klo 15:27:03
Väriversiota ei ole. Alkuteos on mustavalkoinen, kuten miltei kaikki japanisarjis. Paitsi että joidenkin lukujen alkusivut ovat väreissä myös japanijulkaisussa. Tätä harrastetaan joskus.
: Vs: Planetes
: Sampsa Kuukasjärvi 18.11.2014 klo 22:46:48
Kiitos vastauksesta, Antti; eipä siis tarvitse etsiskellä väriversiota. Erikoista, että vain pieni osa sivuista tehdään värillisinä.

Löysinkin nuo englanninkieliset liitesivut netistä. Kerrottakoon mahdollisille tietämättömille ja kiinnostuneille, että ne julkaistiin jenkkipokkari 4.1:ssä ja 4.2:ssa luku 21:n ja 26:n perässä ja niitä on yhteensä vajaat 50 sivua. Niissä ei ole huumoria, vaan ihmiskunnan ja avaruusteknologian fiktiivistä historiaa meidän päivistämme Planetesin aikaan saakka eli vuoteen 2075. (EDIT: Ja sivut eivät ole edes sarjakuvaa, vaan vain tietoiskuja.) Vilkaisun perusteella minusta ei mitenkään olennaista luettavaa, mutta kiva lisä. Hyvä homma, että suomalainen versio oli japanilaisten kokoelmien mukainen vain neljässä osassa.

Lisättäköön vielä, että mielestäni se esitetty väite pitää paikkansa, että Planetes puree moniin sellaisiin lukijoihin, jotka eivät yleensä innostu mangasta. Olen itse esimerkki siitä. Tässä sarjassa on sanomaa eikä piirrostyyli ole makuuni liian erikoinen. Lukeminen on paikoitellen huima kokemus!
: Vs: Planetes
: Antti Valkama 19.11.2014 klo 21:02:37
Värillisiä sivuja tulee Japanissa joskus lehtijulkaisuun jonkinlaisena bonuksena lukijoille, yleensä niistä suosituista sarjoista. Parhaimmillaankin kyse on muutamasta luvun alkusivusta, ei koko luvusta. 
: Vs: Planetes
: Sampsa Kuukasjärvi 19.11.2014 klo 23:01:09
Selvä, kiitos. En tiedä mitään japanilaisten sarjakuvien julkaisutavoista. En jäänyt kaipaamaan värejä.

Pitääpä joskus katsoa Planetes-anime, jossa ainakin on värit ja joka vissiin on muutoinkin aika erilainen.
: Vs: Planetes
: Sampsa Kuukasjärvi 20.11.2014 klo 08:58:25
Tämä aihe voisi olla hahmojen takia ”Kuin kaksi marjaa” -ketjussa, mutta laitan sen tähän ketjuun, koska kyse on myös sarjan suomennoksesta.

Amerikkalainen eversti Sanders tekee Planetesin 20. luvussa (Phase 20) romunkeräysaluksen päällikkö Feelle avunanto- ja yhteistyötarjouksen. Fee haistattaa hänelle pitkät huutamalla suomalaisessa pokkarissa (osa 4, s. 133): ”Mieluummin vaikka kuolen kuin alan käskyläiseksesi. Painu vaikka huoltoasemalle myymään hampurilaisia!!”

Haistatuksen vitsi on siinä, että eversti Sanders on piirretty KFC-pikaruokaketjun eversti Sandersin (http://fi.wikipedia.org/wiki/Harland_Sanders) näköiseksi. Englanninkielisessä pokkarissa lukee: ”Go sell some fried chicken at a gas station!”

En tiedä onko suomentajalta jäänyt vitsi tajuamatta. ”Hampurilaisten myyminen” ei ole vitsin kannalta oikein, koska Sanders perusti paistettua kanaa (fried chicken) tarjoavan ketjunsa kilpailemaan hampurilaisia vastaan.

Toisaalta kohdan suomennos on ehkä tarkoituksella niin sanotusti paikallistettu, koska kyseinen ketju ja everstin ulkonäkö eivät ole meillä tuttuja (- toisaalta ovatko ne Japanissakaan?). Tunnustan, että ainakaan minulle logon ukko ei ollut jäänyt mieleen aiemmin. Tämä vitsi paljastui minulle Tv Tropesista täältä (http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Anime/Planetes?from=Main.Planetes) kohdasta ”Cultural Cross-Reference”. Monille varmaan jo wanha juttu.

En valita suomennoksesta mitään, kieli on sujuvaa. Ihailen sitä, että osataan kääntää mangaa suoraan japanista.

Oudosti muuten rakettitieteen kehittäjä von Braunin mukaan nimetty avaruusprojekti lukee välillä taustoissa englantilaisesti ”von Brown” (esim. pokkarissa 2 sivulla 125).
: Vs: Planetes
: Antti Valkama 20.11.2014 klo 10:10:22
KFC-eversti on melko vakiintunutta huumorikamaa mangassa, ja japanilaiset lukijat varmaan pääosin tunnistivat hahmon ja viittauksen. (Ainakin ne jotka eivät lukeneet ylimalkaisesti.) Luultavasti juttu on mennyt kääntäjältä ohi. Yksi isoista haasteista käännöstyössä onkin juuri viittausten hiffaaminen...

Braun/Brown lienee sitä tavallisinta virheosastoa: ensin valitaan alustavasti tietty termi ja sitten myöhemmin löydetään parempi ja korvataan - mutta totta kai osa jääkin korjaamatta ja myös toimittajalta havaitsematta. Ymmärrettävää, mutta harmittavaa.
: Vs: Planetes
: Mambrinon kypäri 11.12.2016 klo 20:00:35
Lainasin suomennetun mangan kirjastosta. Tykkäsin, kivaa slice-of-life-scifiä. Tosin syvälliseksi tarkoitetut filosofiset opetukset eivät oikeastaan iske niin hyvin kuin tarkoitus, Hachi on mielenkiintoisempi hahmo ennen "henkistä kasvuaan".

Aluksia, asemia, planeettoja ja avaruutta katselee mielellään.

Scifi-puolikin on kestänyt aikaa yllättävän hyvin; luulin että tämä oli tuoreempi teos kuin olikaan kunnes huomasin että kun astronautti ostaa Cosmonauts -lehden, myyjä antaa hänelle disketin. Ja puheluihin käytetään klassista videopuhelinkoppia.

Nykypäivänä amerikanelämä on läsnä Suomessa niin laajasti ettei KFC-Sanders ainakaan multa mennyt ohi.