Turun sanomat - kulttuuri:
Olavi Vikainen sai Puupäähatun kaksi vuotta sitten. Mielessä on taas sarjakuvakirjan julkaiseminen.
Sarjakuvantekijä piirsi
mieluiten eläinhahmoja
TS Vehmaa
HEIKKI SANKKILA
-Eläimiä piirsin, kun niitä oli helppo piirtää ja sai kauniita kuvia, naurahtaa Olavi Vikainen. Hän aloitti sarjakuvan tekemisen vuonna 1934 ja ura kesti 1970-luvun lopulle asti. Vikaisen hahmoja olivat monien muiden ohella lasten sarjojen Kili ja Possu, Kurre, Mopsi, Possu Pekoni, Tuku ja Päkä ja Viirin Kukko. Varttuneempien huumoria olivat Herra Kerhonen ja Aatami.
-Sarjakuvat ovat kiinni omassa ajassaan. Tämä pitää paikkansa myös eläinsarjoissa, ne vain ovat oma ilmaisutapansa, Vikainen sanoo. Hän teki sarjoihinsa myös tekstit. Ensin oli tarina, sitten syntyivät kuvat ja joskus jo kuvien kanssa yhtäaikaa riimit.
-Riimittely oli hauskin työvaihe, hän muistelee.
-Paras palkinto sarjakuvan tekijälle on se, että sarja jatkuu mahdollisimman pitkään, sanoo Olavi Vikainen. Pitkäikäisin hänen sarjoistaan on Savon Sanomissa vuodesta 1957 vuoteen 1979 julkaistu Kimmo.
Vehmaan kirjastossa on heinäkuun ajan nähtävänä sekä Vikaisen sarjakuvaoriginaaleja, että hänen öljyvärimaalauksiaan. Hän aloitti öljymaalauksen 1960-luvun alkupuolella. Näyttelyn 11 taulusta uusin on tältä vuodelta.
Vikainen haluaisi tehdä vielä lisää albumeja, mutta pahoittelee kustantajien vieroksuvan värin käyttöä sarjakuvakirjoissa. Sarjat piirretään nykyisin pääosaltaan mustavalkoisina, väriä ei uusimmissa juuri näy.
Vuonna 1915 syntynyt Olavi Vikainen on nuorin Vikaisten kolmesta taiteilijaveljeksestä. Hän sanoo päätyneensä sarjakuvan tekijäksi osittain vanhimman veljensä Jussin jalanjäljissä, tämä teki aikoinaan Uuteen Auraan Herra Tulinen nimistä sarjaa. Syynä valintaan oli hänen kertomansa mukaan myös se, että kaksi vanhempaa veljeä oli jo alansa valinnut, Jussi oli kuvanveistäjä ja Voitto graafikko.
Suomen sarjakuvaseura muisti Olavi Vikaisen elämäntyötä myöntämällä hänelle Puupäähattu-palkinnon kaksi vuotta sitten. -Silloin vasta työni tunnustettiin taiteeksi, sanoo hän itse.
Julkaistu 30.6.1998 20:20:19
Jepp. Meuronen (joka mm. jatkoi Veikko savolaisen jälkeen Hesarissa seikkailusarjakuvan tekoa) kuoli viime maaliskuussa, ei Vikainen.
Olavi Vikaistahan uusintajulkaistiin Turun Sarjakuvaseuran Pehmeä Pyramidi -antologiassa taannoin. Siinä oli Possu Pekonia ja muita samantyyppisiä sarjoja jonkin verran.
Vikaisen Possun elokuvat on mainio kirja pienille lapsille. Ostakaa jos jostain saatte. 1999 ilmestynyt.
Ville Hänninen, Aamulehti 17.02.07:
Vikaisen ura alkoi Anni Swanin toimittamasta Sirkka-lehdestä vuonna 1033 ja jatkui yli 40 vuoden ajan. Vikaisen sarjakuvia ilmestyi muun muassa Helsingin Sanomissa, Turun Sanomissa, Uudessa Suomessa, Seurassa ja Kalle Viksari -vuosialbumeissa.
Sarjakuva-alan tärkeimmän palkinnon, Puupäähatun, Vikainen sai vuonna 1996.
Tunnetuimpia yksittäisiä sarjoja tai kirjoja lienevät Savon Sanomissa yli 20 vuotta ilmestynyt Kimmo, useissa lehdissä ilmestynyt Herra Kerhonen ja viiteen painokseen päässyt Pupu, Kili ja Possu (WSOY,1942). Vikainen piirsi myös ainoana kotimaisena tekijänä 1950-luvun Sarjakuvalehteen.
Kyllähän Possun elokuvat on hieno kirja lapsenmielisille aikuisillekin. Mielestäni Vikaisen tyyli on tosi hieno ja sarjat ovat tunnelmallisia. Diggaan kovasti.
Olavi Vikaisen tytär kertoo isästään:
http://www.kaupunkiuutiset.fi/index.php/teemat/historia/item/32680-monitaituri-olavi-vikaisen-postikortit-luetteloidaan