Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvantekijöiden keskustelut => Välineet ja oppaat => Aiheen aloitti: Luikuri - 08.08.2005 klo 21:49:40
-
Netistä löydetyt perusohjeet. Tekijänoikeuksista ei ole hajuakaan; jos jotain häiritsee, ilmoittakoon.
>>> UUSI LINKKI OPPAASEEN <<< (http://www.pensnpixels.com/digink.htm)
/edit: linkki vaihettu html-sivuksi
-
Kun vain olisi Illu... ja uudempi kone. ;D
-
Kovat jätkät tekee tussit kynillä ja vielä kovemmat siveltimellä 8]. Ite en osaa kovin hyvin tehdä tietokoneella mitään piirtämiseen liittyvää, mutta kai se säästäisi aikaa ja materiaaleja (kyniä, paperia) jos opettelisi. Taidan silti pysyä perinteisissä välineissä.
-
Kun vain olisi Illu... ja uudempi kone. ;D
Uhuu .. joo, oma on kanssa vanha kapistus jossa kaikki linttaa kiinni jos vähän edes henkäseekin Acrobat/pdf.-fajlejen suuntaan .. En auo noita turhia ..
Kivaa kyllä olisi, jos noita digi-/teknillis-/skannailut-vinkkejä tulee enempi.
Mainitkaa kuitenkin "ohjelma" ja että "tämä vaatii vähintään version XX.x" pliiiis ..
Kaikki kun ei enään suju vanhoilla kivikauden-versioilla. Omaa en päivitä uusiin ohjelmiin,
menee tää romuksi ennen. Illu on 7.0. Ja pysyy ..
-- j --
-
Olen tekemässä päättötyönä sarjakuva-albumia. Tosin itse en ole piirtänyt kyseistä sarjakuvaa, vaan sen on tehnyt pikkuserkkuni. Mun homma on tussata, värittää ja taittaa tarina albumiksi. Tähän hommaan käytän Macromedia FreeHand MXa:ta.
Työtä en ole vielä alottanut, mutta kokemusta on kyseisestä ohjelmasta koulun puolesta, ja itse ole ihastunut siihen täysin. Tosin muita vektori ohjelmia en ole kokeillut laisinkaan. Mutta ainakin omasta puolesta olen ollu tyytyväinen.
-
Netistä löydetyt perusohjeet.
Kappas, onpa vektorointiohjelmat nykyään parantuneet.
Vektoroitu jälki (varsinkin jollain varovaisella sivellin- tai kynämoodilla) näyttää aluksi hyvältä, mutta aika pian siihen puutuu - koneen arvio siitä, mikä osa viivasta pitää olla vahvin ja mikä ohuin on kumminkin aina koneen arvio, eikä siis suhteessa siihen mitä kuva esittää. Skannatussa kuvassahan ei ole piirtovälineen liikesuuntaa eikä painallusvoimakkuutta.
Pitää muistuttaa, että tällä tavalla saatu "hieno jälki" on efekti, ja sen pitää olla tietoinen valinta - oikotietä piirustustaitoon ei vektoroinnista löydä.
-
koneen arvio siitä, mikä osa viivasta pitää olla vahvin ja mikä ohuin on kumminkin aina koneen arvio, eikä siis suhteessa siihen mitä kuva esittää. Skannatussa kuvassahan ei ole piirtovälineen liikesuuntaa eikä painallusvoimakkuutta.
Mutta tuohan on "tussattu" piirtopöydällä, ei suoraan vektoroitu (auto trace tms.), joten sikäli ei ole kyse mistään koneen arvioista vaan ihan käsityöstä. Tietysti Illustratorin ja muiden vektoriohjelmien tapa siistiä linjoja (rajoittaa pisteitä) tuo oman (kliinisen) puhtaan leimansa, mutta sehän vain sopii tiettyihin tyyleihin ja toisaalta poistaa turhan tärinän viivasta. Kuvitushommissa lisähyötyä tulee vektorikuvan skaalattavuudesta: kuvan voi venäyttää häviöttä vaikka seinän kokoiseksi.
Vektoriohjelmat ovat kyllä kehittyneet, ja toisinaan niillä taivutaan todella ihailtaviin suorituksiin. Esim. Drawingboardilla (http://www.sketchbooksessions.com/thedrawingboard/index.php) näkee usein leukojapudottavia vektorituotoksia. Oma taitolajinsa nekin. Eikä tosiaan oikotie mihinkään, vektorikuvan tekeminen viimeisen päälle vie tuhottomasti aikaa (ja prossutehoja...)
-
Itse käytän paint shop prota nykyään kaikkien sarjiksien jälkikäsittelyyn. Ehdottoman helppoahan koneella on värjätä esim. ruudut jossa on paljon suuria mustia alueita. harhaviivojen korjailut ja tietenkin tekstit on helppo myös käsitellä, samoin ruutujen kehykset. Aikaakaan tähän ei kulu hirveän paljoa. Lopputulos muuttuu kuitenkin heti siistimmän näköiseksi ja mieluisemmaksi lukijan silmälle.
Yksi mitä pitäisi nyt alkaa opetella on rasteriväritys koneella. Ajattelin sitä seuraavaan sarjikseen koettaa, tosin ainakaan paint shop pro ei tunnu sen tekemiseen olevan paras mahdollinen ohjelma.
-
Illukysymys:
Jos mulla on valmis "tussattu" sivu ja haluaisin lisätä Illulla puhekuplat (pallo + kolmio join/combine/mikäsenyttaasoli), mitä pitää huomioida? Siis jotta ei ainakaan rasterigrafiikka ala skaalautumaan (todennäköisesti näyttää huonolta).
(Joo, mulla on Creative Suite 2 nyt. Ja vararikko samalla. :-X )
-
Illukysymys:
Jos mulla on valmis "tussattu" sivu ja haluaisin lisätä Illulla puhekuplat (pallo + kolmio join/combine/mikäsenyttaasoli), mitä pitää huomioida?
Sulla pitää olla se valmis sivu valmiina siinä koossa kuin se tulee painettuna (eli esim. tiff CMYK 300 dpi ja 21 x 29 cm) Sitten vaan avaat illustratorissa uuden työn joka on tuon kokoinen, ja tuot sen työsi place-komennolla paikalleen. Uudelle layerille voit sitten ryhtyä tekemään noita kuplia. Sarjakuva kannattaa lukita paikalleen, ettei vahingossa sitä liikuttele. Ei sen kummempaa.
Illussa voit myös yhdistää erikseen väritetyn työn laittamalla päälekkäin värit ja mv-viivat sitältävät tiedostot. Viiva pysyy skarppina.
Timo
-
Kiitos kaunis! Lisävinkit ovat edelleen tervetulleita... ;D
(...kun näillä härpäkkeillä saisi jotain tuottavaakin tehtyä, nyt vain menee rahaa...)
-
Niin, vai olitko "tussannut" sen edellä mainitulla tavalla (ensimmäisen viestin ohjeet -pdf). Silloinhan sulla on valmis illustrator-faili, johonka vaan lisäilet kuplat, omalle tasolleen.
Timo
-
Eip. Olen "tussannut" ne (kauhistus) rasterigrafiikalla, mutta isolla resoluutiolla... (Noin 5000-6000 pikseliä pystysuunnassa...) Tämä siksi, että vektorien hieromisessa oikeaan asentoon menee ikä ja terveys, kun taas pikseleitä pystyy eräillä ohjelmilla sutimaan todella vauhdikkaasti. Ero ajan käytössä on minulla n. kymmenkertainen. ;D
Mutta ne puhekuplat syntyy vikkelimmin vektoreilla (kokeilin siinäkin eri vaihtoehtoja). Paneelien raamit yms. onnistuu kummallakin tavalla.
Ääniefekteistä en vielä tiedä, miten teen. Toisaalta voipi olla, että niitä ei vain tule... Saapas näkee mitä kenkä tekee.
-
Tämä siksi, että vektorien hieromisessa oikeaan asentoon menee ikä ja terveys,
Eipä välttämättä. Kokeilin tuota tussausohjetta tuosta ensimmäisestä viestistä, ja se on helppoa kuin mikä. Ihan yhtä nopeaa ja helppoa kuin kynällä vetelisit - siis kun käytössä on piirtopaletti. Ei tarvi säätää eikä vääntää vektoria, kuten olen pitkään luullut. Tai sitten vanhemmat vektoriohjelma oli just sitä että pitää vääntää kahvoista ja ties mistä ja sitten se käyrä kurvaa ihan villisti joka suuntaan, paitsi sinne minne haluaa.
Ja tällä saa tosi siistiä ja sliipattua jälkeä jos sitä haluaa.
Timo
-
Ok, Timo, sait vakuutettua... Kokeilen illalla uudesti. Minun kokemukseni on enemmän kuitenkin ollut tuo "villisti joka suuntaan". Ja minä sentään jotenkin hanskaan Photoshopin Pen Toolin ja muutamankin ohjelman vektorit karkeammissa kuvissa, joten hiukan osaan arvata, miten kontrollipisteiden pitäisi mennä. Mutta jotenkin aina jää tuntumaan että joka homma on muutaman pikselin pielessä... Noh, otan itseäni niskasta kiinni ja kokeilen. ;D
-
Ok, Timo, sait vakuutettua... Kokeilen illalla uudesti. Minun kokemukseni on enemmän kuitenkin ollut tuo "villisti joka suuntaan". Ja minä sentään jotenkin hanskaan Photoshopin Pen Toolin ja muutamankin ohjelman vektorit karkeammissa kuvissa, joten hiukan osaan arvata, miten kontrollipisteiden pitäisi mennä.
Jos jollakin on Fireworks, mieluimmin uusin, tai lataa kokeiluversio. Sieltä löytyy tosiaankin Assests valikosta valmis vektori-puhekupla jota voi muokata. Nopeampaa muokata kuplat Fireworksissa ja vaikka muut muilla ohjelmilla. En ole etsinyt mutta netistä pitäisi löytyä samanlainen plug-in myös muihin ohjelmiin.
-
Minäkin olen jo vähän Illulla ehtinyt ihan viivapiirroksia piirrellä ja kyllä sillä ihan mukavaa jälkeä saa aikaan. Erilaiset siveltimet tuntuvat toimivan paremmin kuin Photarissa ja viivojen muokattavuus on vain plussaa.
-
Pen Toolin ja muutamankin ohjelman vektorit karkeammissa kuvissa, joten hiukan osaan arvata, miten kontrollipisteiden pitäisi mennä.
Pen-tool onkin tuskallinen. Mieluummin pikselit.
Illussa käytetäänkin tuossa mallissa brushia. Paineentunnistus toimii ja piirtäminen on ihan sitä tavallista piirtämistä. Pitäsköhän tehdä joku pikkutyö jonka voi laittaa tänne.
Olis aika kätevää jos olis joku ohjelma, joka "nauhoittaisi" kaiken videona, mitä jossain ohjelmassa tekee, ja sitä voisi sitten näyttää. Eikös semmoisia ole? Ilmaiseksi?
Timo
-
Näitä nauhoitusohjelmia on. Itse tunnen vain Mac-ohjelmia joista tosin en oikein mieleistä ole löytänyt . Tämäkin ScreenMovieRecorder tekee jumalattoman kokoisia tiedostoja lyhyistäkin pätkistä. Ne joutuu sitten vielä muokkaamaan uusiksi.
Tässä tosi pieniruutuinen kuva kuinka Expression-ohjelmaan tuotuun kuvaan tehdään vektorikupla.
Mutta eikös esim. Painter Classicissa ole ohjelmassa itsessään nauhoitus , samoin kuin tämän Expressionin Windows-versiossa.
katso video (http://www.verikoirat.com/export/kupla.mov)
-
Kokeilin tosissani Illua. Lopputulos Piirrä Lepakkotyttö-ketjussa. Älkää naurako itseänne hengiltä. ;D Ei ole hanskassa vielä, mutta toisaalta ei tuntunut niin pahalta kuin pelkäsin.
-
Löytyi mukavampi nauhoitusohjelma ScreenRecord (http://www.miensoftware.com/screenrecord.html). Win ja Mac.
Alkuperäinen video oli n.2 Mt , tämä näyte on puristettu Quicktimella pienemmäksi.
Kuvassa rustataan naamataulu Expression-vektoripiirrosohjelmalla. Katso video (http://www.verikoirat.com/export/exp4.mov)
-
Kokeilin tosissani Illua. Lopputulos Piirrä Lepakkotyttö-ketjussa. Älkää naurako itseänne hengiltä. ;D Ei ole hanskassa vielä, mutta toisaalta ei tuntunut niin pahalta kuin pelkäsin.
Sehän on ihan hyvä!
Holle: video ei toimi, jotain tarvitaan, mutta mitä? Tulee vain tommonen:
(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=3936.0;id=2106)
TImo
-
Voipi olla että pitäisi olla uudempi versio Quicktimesta??? (tämä on 7 ja jotain) Tai sitten jotain pirun teknistä. Minulla se kyllä näkyy , mahtaakohan kukaan muu saada sitä näkösälle.
No , tuo ohjelma on kuitenkin ihan ok. Saattaapi olla että ostan jos ei parempaa vastaan satu tuossa hintaluokassa.
-
Minä kokeilin justiinsa Wisdom-soft -nimisen yhtiön AutoScreenRecorder -ohjelmaa (ilmainen versio), mutta kun sen laittoi nauhoittamaan, hidastui kone ja kursori välkkyy. höh. Pois tuommoinen.
Timo
-
Minä kokeilin justiinsa Wisdom-soft -nimisen yhtiön AutoScreenRecorder -ohjelmaa (ilmainen versio), mutta kun sen laittoi nauhoittamaan, hidastui kone ja kursori välkkyy. höh. Pois tuommoinen.
Timo
Tässä olisi aika hyvä ohjelma, kokeiluversio 30 pv. Muuten aika kallis:
http://www.techsmith.com/download/trials.asp
ja tässä lopputulos sillä ohjelmalla:
http://www.gotoandlearn.com/
-
Nyt näyttää ilmestyneen ilmainen ohjelma iShowU (http://ishowu.cloudnine.net.nz/iShowU/Home.html) (Mac). Kokeilin pikaisesti ja tuntui toimivan ja on paljon helppokäyttöisempi kuin useimmat noista maksullisista. Ohjelmassa on tärkeimmät säätömahdollisuudet ja tekee kohtuukokoisia tiedostoja.
-
Olen Mac Intosh kurssilla kayttanyt "Illu"a ja onhan se ihan kiva ohjelma, olen pitkan aikaa ollut vapaankaden ohjelmien suosija joten olen kayttanyt Photoshoppia mutta Painter tietenkin olisi se paras kun joskus voisi sellaisen hankkia. Illua olen ajatellut etta silla varmaan kavis parhaiten just "inkata" tai mustata lyijykynapohjat parhaiten, siina pitaisi olla sellainen lisa ohjelma muistaakseni Streamliner (?) Jolla saisi skannatun viivatyon vektorimuotoon ja niita vois sitten muokata esim siina illussa suoremmiksi ja kayremmiksi kaaret eli vahemman niita hmmm pisteita tai miksi niita sanotaan, saakohan tasta jutusta taas mitaan selvaa "bear with me please"
Eli yhteenveto, tekisi ensin vapaalla kadella suht nopeasti tussaustyon paperille, skannaa sen siihen streamline ohjelmaan joka kaantaa sen vektorimuotoon ja siten sitten voi importoida sen illuun viela parantelemaan
Nyt kun ei ole naita ohjelmia niin kaytan vain photoshopin curve tyokalua tai ihan vain kyna tyokalua mutta siina on vain se ongelma etta se rekisteroi pienimmankin kaden tarinan :-[ en tieda mita ohjelmia kaytetaan jossain oikein sarjakuvayrityksissa etta onko niilla sitten oikein erikseen tehty omat ohjelmat... en tieda !
-
Yritin piirtää puhtaaksi illulla ohjeiden mukaan.
Kertokaa mistä löytyy se asetus jolla saa juuri vedetyn viivan jäämään ei-valituksi, jotta sen viereen voi piirtää toisen. Nyt uusi viiva "korjaa" korvaamalla vieressä olevan, eikä piirtämisestä tule mitään. Helpiä en voi käyttää kun ohjelman asennus ei näy toimivan.
-
Eip. Olen "tussannut" ne (kauhistus) rasterigrafiikalla, mutta isolla resoluutiolla... (Noin 5000-6000 pikseliä pystysuunnassa...) Tämä siksi, että vektorien hieromisessa oikeaan asentoon menee ikä ja terveys, kun taas pikseleitä pystyy eräillä ohjelmilla sutimaan todella vauhdikkaasti. Ero ajan käytössä on minulla n. kymmenkertainen. ;D
Kokeilin itsekin tuota aikoinaan Freehandilla ja Illullakin, mutta ongelmana on sama kuin digitaalisessa piirtämisessä muutenkin: jotta jotain vähänkään tarkempaa voi tehdä, pitää zoomata niin isoksi ettei ruudusta näe kuin pienen yksityiskohdan. Jos viiva jatkuu ruudun ulkopuolelle, ollaan ongelmissa. Miten piirrät yhtäaikaa ja siirrät ruudussa näkyvää aluetta?
Toinen ongelma on, että ohjelma tuntuu itse päättävän millainen viiva piirretään. Viiva ei siis jää sellaiseksi kuin sen on piirtänyt vaan ohjelma pyöristää sitä algoritmien mukaan.
Näiden ongelmien vuoksi itse luovuin digilaudan käytöstä tussaamisessa ja käytän nykyään Sakura Micron Pigma-kyniä G-Print 90 g paperille. Minulle sopivimmat koot ovat olleet viivojen piirtämiseen 01 eli 0,25mm ja puhekupliin 08 eli 0,50mm. Varsinkin 0,25mm:llä saa mukavan vaihtelevaa viivaa kun terä hieman pehmenee käytössä. Kynien kestoikä ei ole pitkä, mutta eipä maksakaan kuin pari euroa kappaleelta.
Miksi kukaan kynävalmistaja ei tee joustavapallollista kuulakynää, jolla saa paksumpaa viiva kun painaa lujempaa? Silloin ei tarvitsisi oikeastaan mitään muuta tussaamiseen. Saattaisi korvata jopa siveltimen.
-
Kertokaa mistä löytyy se asetus jolla saa juuri vedetyn viivan jäämään ei-valituksi, jotta sen viereen voi piirtää toisen.
Valitset kynätuokalun ja klikkaat sen kuvaketta nopsaan kaksi kertaa. Se aukaisee ikkunan Paintbrush tool preferences. Sieltä sitten ruksit pois ne kolme laatikkoa.
-
Valitset kynätuokalun ja klikkaat sen kuvaketta nopsaan kaksi kertaa. Se aukaisee ikkunan Paintbrush tool preferences. Sieltä sitten ruksit pois ne kolme laatikkoa.
Kiitos vanha veikko. Nyt jatkuu hommat.
-
Kähkösen Timolle: Olen opetellut koko joukon uusia kikkoja ja nyt tuo zoom/pitkä viiva ongelma ei enää kiusaa (ainakaan paljoa). Paljolti auttoi kun näin yhden "ammattilais"-videon jossa kaveri käytti mm. Pen Toolia aivan (minulle) uudella tavalla. (Mokomaa ei löytynyt enää kun hain, harmi. Olisi ollut kiva pistää linkki.) Mutta niin hienoa jälkeä kuin te "oikeat" ammattilaiset saatte siveltimellä tai terällä on vaikea ja hidas vektoreilla tms. tehdä. Myös sellainen tyyli, joka vaatii todella paljon viivoja, on aina koneella tuskainen tehdä.
-
... kun taas selkeitä geometrisia muotoja vaativaan Hello Kitty -tyyliin vektoripiirtäminen on aivan omaa luokkaansa.
Yritin juuri vilkaista tuota ekalla sivulla mainittua opasta, mutta pensnpixels.com näyttää olevan maissa. Onko se lopullisesti maissa vaiko vain väliaikaisesti kaatunut? :-\
-
Pari vihamielistä huomiota/kysymystä Illusta. :) Onko joku keksinyt miten Illussa pääsisi järkevästi kiinni objekteihin? Siis juuri siihen mihin haluaa eikä miljuunaan muuhunkin. Omien kokemusteni perusteella ainoa järkevä tapa on lukita kaikki objektit heti kun saa ne suurin piirtein valmiiksi, ja käydä sitten aukomassa lukkoja sitä mukaa kun pitää jotain vanhaa objektia säätää.
Illun layer-systeemi on minusta aivan hanurista. Ensinnäkin se on turha, jos ohjelma toimisi muuten järkevästi yksinkertaisemmat layerit riittäisivät. Toiseksi siitä pikkukuvasta ei erota mikä on mikäkin objekti, jokaisen objektin nimeäminen ei todellakaan voi olla piirtustyöskentelyn edellytys! Enkä ole huomannut että "rautalankamoodistakaan" olisi juuri apua (tuntuu et se on muutenkin mukana roikutettava jäänne niiltä ajoilta kun koneet olivat hitaampia...).
Aivan kuin ei riittäisi että ankkuripisteisiin tarttuminen on tehty vaikeaksi, niihin liittyvien säätökahvojen liikuttelu on vielä hankalampaa.
Saako kellupaletit jostain helvettiin? Kun ei ole kahta näyttöä... Eli käyttääkö joku ikkunan reunoissa kiinniolevaa vanhanaikaista työkaluboksimoodia?
(Että on osattu paska ohjelma tehdä, ja että tämmöisestä vielä tulee teollisuusstandardi, hoh hoijaa...)
-
Shift + Tab piilottaa kellupaletit ja kutsuu ne esiin.
Muihin mainitsemiisi ongelmiin olen törmännyt itsekin. Ei ratkaisua.
-
Shift + Tab piilottaa kellupaletit ja kutsuu ne esiin.
Eikös pelkkä tabulaattori riitä, kuten muissakin Adoben ohjelmissa?
Edit: Ei tarvi vastata kun kokeilin. Pelkkä tabulaattori piilottaa kaikki, mutta shiftin kanssa työkaluboksi jää jäljelle.
-
>>> UUSI LINKKI OPPAASEEN <<< (http://www.pensnpixels.com/digink.htm)
Pannahinen, eipä näytä linkki enää toimivan. Eikä taida Kvaakistakaan tämän otsikon mukaisia ohjeita löytyä. Ennenkuin lähden neitstä metsästämään, onko kokemuksia hyvistä vektoriviivan tekemiseen alusta alkaen opastavista sivustoista?
-
Haullahan näitä löytyy
http://shiningknight.drowtales.com/draw/dinking.htm
http://brian-romero.blogspot.com/2007/02/digital-inking-basics.html
Timo