Mitä mieltä te muuten ylipäätänsä olette puhekuplista sarjakuvissa?No koska sarjakuvissa tupataan kuvaamaan usein myös ihan normaaleita ihmisiä, niin myös dialogi on toivottavaa sarjakuvissa. Toimii toki ilmankin, mutta en keksi yhtään syytä, miksi pitäisi olla ilman. Sitten niitä, mitä voisi rajoittaa ovat tekstilaatikot ja ajatuskuplat. Tosin kumpiakin voi käyttää, jos on tarvis.
No koska sarjakuvissa tupataan kuvaamaan usein myös ihan normaaleita ihmisiä, niin myös dialogi on toivottavaa sarjakuvissa. Toimii toki ilmankin, mutta en keksi yhtään syytä, miksi pitäisi olla ilman. Sitten niitä, mitä voisi rajoittaa ovat tekstilaatikot ja ajatuskuplat. Tosin kumpiakin voi käyttää, jos on tarvis.
Minä haluan lukea sarjakuvissa paljon tekstiä ja kunnon läpänheittoa tyyliin: esim. Asterix ja Nyrok city.
Mielestäni taas tekstitöntä sarjakuvaa on paljon raskaampi lukea kuin tekstillä varustettua.. paitsi tietysti jos tekstiä on liikaa tai se on vaikeaselkoista.
Mitä mieltä te muuten ylipäätänsä olette puhekuplista sarjakuvissa? Ovatko ne välttämättömiä vai pitäisikö niihin suhtautua kuten Kaurismäki puheeseen elokuvissa - siis käytetään vasta kun on äärimmäinen pakko?
Kerrontaa on hyvä kuljettaa muilla keinoin kuin dialogilla. Tällöin puhekupliin voi sijoittaa kuvakerronnan kanssa ristiriitaistakin informaatiota vrt. slangi-ilmaistu "tosi paha" jne.Olen samoilla linjoilla. Jotenkin olen mieltänyt sarjakuvan elokuvan sukulaiseksi sikäli, että pääasiallinen kerrontatapa on näyttää mitä tapahtuu. Dialogiin yhdistettynä tällä voi saavuttaa herkullisia tilanteita vaikkapa näyttämällä henkilön toimintaa joka on täydessä ristiriidassa henkilön puheen kanssa (esim. rikollinen joka hehkuttaa rehellisyyttään).
Harva asia on sarjakuvakerronnassa yhtä rasittavaa kuin se, että puhekuplassa/kerrontapalkissa selitetään sanoin se, mitä kuvassa juuri tapahtuu.Juu, tämähän on totta kai niitä vältettäviä seikkoja. Siinä on kyllä ymmärtänyt puhekuplien ja tekstilaatikoiden tarkoituksen ihan väärin yleensä, jos niitä käyttää sen kertomiseen, mitä kuvassa tapahtuu. Tuo Keijon esimerkki dialogin käytölle on juuri sitä, mitä minäkin hain. Eihän me normaalistikaan koko ajan sanota mitä ollaan tekemässä. Dialogin pitäisi pyrkiä luonnollisuuteen. Dialogin tekijän pitäisi siis kysyä itseltään, että mitä hahmot tässä tilanteessa normaalisti sanoisivat tai olisivat sanomatta toisilleen, ei mitä heidän pitäisi sanoa lukijalle.
Mulla on vähän sellainen kokemus, että aloittelevat sarjakuvakäsikirjoittajat eivät aina tajua etteivät oo kirjoittamassa mitään romaania vaan sarjakuvaa. On turhan pitkiä ja koukeroisia "hienoja" lauseita, jotka eivät palvele lukijaa millään lailla. Piirtäjä sit tunkee puhuvat päät niihin rakoihin, mitä puhekuplilta jää. Hyh. Erityisen kauheaa tällainen on strippisarjoissa, kuten pH2.
Sitten on taas mainio strippisarja "Pearls Before Swine" - Helmiä sioille (ilm. esim. Aamulehdessä), jossa juttu on lähes aina tekstin varassa, mutta onneksi jutut ovat hyviä...
...krooh-pyyh krooh-pyyh...
Ei vaan Z-Z-Z.
Hähhäähää hähhää! Mitä? Onko kvaakkiin exynyt kriittisiä persoonia? Kumpika teistä haluaa arvostella www.sammakko.com :in julkaiseman (lokakuussa?) Helmiä Sioille -albbarin Kvaakkiin tahi Sarjainfolle? Ryhtiä Lurker 2 ja Doc! Vastatkaa perusteellisesti mitä tarkoitatte sanoa!!!
Hähhäähää hähhää! Mitä? Onko kvaakkiin exynyt kriittisiä persoonia? Kumpika teistä haluaa arvostella www.sammakko.com :in julkaiseman (lokakuussa?) Helmiä Sioille -albbarin Kvaakkiin tahi Sarjainfolle? Ryhtiä Lurker 2 ja Doc! Vastatkaa perusteellisesti mitä tarkoitatte sanoa!!!
Arvasin että Veskulla on oma lehmä ojassa Helmiä sioille-maininnassa. Olet läpinäkyvä. Arvostelun jo kirjoitin, se on tuo krooh-pyyh. Lähetä se STT:lle. ;)
(Miksei aiemman viestini osoitetta ole linkitetty?)
[url]http://bugpowder.com/lexikon/_comix.ohne.worte.html[/url)
miksi Manga on Japanissa niin suosittua on sikäläinen kirjaimisto, jonka tulkitseminen on hyvin lähellä kuvien mulkkaamista ja tulkkaamista.