Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Manga ja anime => Aiheen aloitti: Heikki "VermeS" Heiska - 02.08.2005 klo 19:03:20
-
Kun BLAME! (http://www.tokyopop.com/dbpage.php?propertycode=BLM&categorycode=BMG&page=introduction) alkaa nyt ilmestyä lännessä niin ajattelin kysyä. Onko se hypensä arvoinen sarja?
-
en tiiä mut näyttää aika mielen kiitoslt
-
Suomalaislukijat saivat ensikosketuksen Tsutomu Nihein otteeseen yhdessä Halo Graphic Novel (http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=957) -opuksen (2007) neljästä tarinasta.
Blame! on Nihein kyberorgaaninen keitos, joka vaikuttaa aivokuoresta viimeiseen hermopäätteeseen saakka.
Tarinan tapahtumat ovat vaistonvaraisten tapahtumien sarja, jossa äkkireaktioiden purskahtaminen väkivaltaisiin toimintaryöpsähdyksiin jaksottaa vaellusta teräskaupungissa, joka on kasvanut määräämättömän ajan tuntemattomiin mittoihin. Ympäristönä vain tornit ja niitä yhdistävät sillat loputtomine portaikkoineen eivät tarjoa ihmismielelle mitään luonnonmukaista tai tunnistettavaa.
Tarinan päähenkilön vaellus sokkeloisessa, loputtomiin kaikkiin suuntiin ulottuvista kerroksista, missä suuntaa tai matkaa ei voi hahmottaa on tavallaan hyvin filosofista. Tässä maailmassa analoginen materia ja digitaalinen sisältö ovat yhtä, elollisen ja elottoman raja pyyhitty olemattomiin ja eksistenssi vailla hallintaa, suuntaa tai tarkoitusta.
Nihein tarinasta intoutuvat piinkovat scifi-friikit, muille Blame! on kymmenen pokkaria suttuisasti piirrettyjä teknomörköjä. Visuaalisesti Blame! on päätäsärkevän kuvottava ja sellaisena oksettavan kiehtova.
Jossain aivokuoressa jyskyttää itsepintainen tunne, että Blame! on tekijänsä moderni varoitus teknologian kehityksestä, kuten Ray Bradburyn Fahrenheit 451 oli sitä omalle sukupolvelleen.
-
Tuorein englanninnos Tsutomu Niheiltä on Knight of Sidonia, josta löytyy pari näytekuvaa ja pidempää avaamista Futoi yatsun blogista (http://futoiyatsu.wordpress.com/2013/04/11/lonkeroita-ilman-pornoa/). Luin viikko takaperin ensimmäisen osan ja hieman jäi pliisu maku suuhun. Aiemmin olen Niheiltä lukenut vain Halo-albumin lyhyen jutun, mutta nimi oli kyllä ennestään tuttu monesta hehkutuksesta.
Sarjan tulevaisuuskuvassa vieras alienpoppoo on tuhonnut Aurinkokunnan ja ihmiskunta elää suunnattomassa aluksessa ulkoavaruudessa. Taistelu suunnattoman suuria ja rumia avaruusmuukalaisia vastaan sujuu varsin hyvin siihen nähden että aiemmin on ilmeisesti otettu kovastikin turpaan. Taistelu myös tuo jotain tuttua mieleen. Se kun tapahtuu erikoiskoulutettujen soturien toimesta mechoilla rymistellen. Tilanne on siis kuin suoraan Neon Genesis Evangelionista, jopa Longinuksen keihään mieleen tuovia peitsiä mukaillen.
Sidonian ritarien ensimmäinen osa saa kahtalaiselle mielelle. Tarinan puolesta tälle ei tekisi mieli enää antaa mahdollisuutta, eikä tätä myöskään pelkkien piirrosten takia ostaisi. Mutta jos unohdetaan NGE:n vaikutteet ja keskitytään ihmiskunnan kotoisaan Sidonia-alukseen ja Nihein sinne kehittämiin pikku yksityiskohtiin, tekisi toinen osa mieli aloittaa samoin tein.
En tiedä mitä tekisin tämän kanssa. Kolmas osa ulkona näinä päivinä.
-
Mietin sitten Sidonian jatkoa näköjään reilun vuoden verran. :) Nyt on toinen osa ostettu, mutta ei vielä luettu.
Se miksi tähän ketjuun kirjoitan johtuu Netflixistä. Sinne on ilmestynyt Knights of Sidonian animeversiota katsottavaksi ihan käypillä suomenkielisillä tekstityksillä. Kaksi jaksoa jo pari iltaa sitten vaimon kanssa katsottiin ja tykästyttiin molemmat. Toi omalla kohdalla jotenkin mangankin paremmin esiin ja nyt ensimmäistä osaa selattuani sekin tuntuu uppoavan paremmin.
-
Taas vuoden hiljaisuuden jälkeen on hyvä jatkaa yksinpuheluaan. Sähköpostiin tuli ilmoitus, että Knights of Sidonian toinen animekausi on tullut katsottavaksi Netflixiin. Pidin kovasti ensimmäisestä kaudesta ja onkin mukavaa, että toinen kausi tulee täällä Suomessa saatavaksi käsittääkseni samaan aikaan kuin Yhdysvalloissa.
Mangaa olen lukenut viisi osaa ja nyt aletaan olla pisteessä, jossa kesken jättäminen ei tule enää mieleen. Jotkin kohdat eivät ole ehkä Nihein kertomana yhtä selviä kuin animessa, mutta kun kerronnan rytmiin tottuu niin ongelmaa ei ole.