Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Toimintasarjakuvat => Aiheen aloitti: Veli Loponen - 26.05.2003 klo 12:42:31
-
Löytyykös täältä vanhojen amerikkalaisten sarjakuvien ystäviä? Siis ns. golden age-ajan sarjakuvia 50+ vuoden takaa?
Nyt, kun vihdoinkin sain kiinteän yhteyden rupesin heti imuroimaan netistä lukemattomia public domain -sarjoja: alkuperäistä Blue Beetleä, Fighting Yankia yms.
Ja sitä löytyy yllättävän tasokasta sarjakuvaa. Tarinoita en vielä ole ehtinyt paljoa lukea, mutta kuvitus on mykistänyt täysin.
Kannattaa tutustua mm. osoitteessa http://home.insightbb.com/~GoldenYears/Library.html (http://home.insightbb.com/~GoldenYears/Library.html)
-
George Herrimanin Krazy Kat (http://www.krazy.com/) on upeaa tavaraa!
Samanlaista visuaalista henkeä sekä vaikutteita myös ideapuolelta (esim. tiilen viskely --> pähkinöiden viskely) on epäilemättä sarjasta saanut melkoisesti Patrick McDonnelin Kamut (http://www.kingfeatures.com/features/comics/mutts/about.htm), joka muuten mielestäni on yksi nykymuotoisen strippisarjakuvan valioedustajia.
-
Kannattaa tutustua mm. osoitteessa http://home.insightbb.com/~GoldenYears/Library.html (http://home.insightbb.com/~GoldenYears/Library.html)
Kiitos mainiosta linkistä! Varsinaisen hubaa kamaa on näköjään tarjolla, vai mitä mieltä olette mm. All Amazing Comics #1 -lehden tarinasta The Heroic Trafic Cop? Ei mitään spandex-trikoita ;) tai liehuvaa viittaa vaan ehta ja oikea virkavallan edustaja tositoimissa.
It was patrolman Albert Black's job to direct traffic at 57th street and 2nd avenue... and yet, he proved that even traffic cops can be heroes..."
-
Löytyykös täältä vanhojen amerikkalaisten sarjakuvien ystäviä?
Jep, kyllä löytyy. Kiitokset mielenkiintoisesta linkistä! Noi kaikki vanhat 30-50-luvun jutut on hienoja, useimmiten kaikesta kökköydestään huolimatta. Joitakin olen yrittänyt ostella uusintapainoksina ja löytänytkin. Tuon linkin sarjakuvat saisivat vain olla hiukan isompia kooltaan. Tahtoo joskus teksti olla hankalalukuista.
Mutta onpa hulppeaa!
Timo
-
Geo McManusin Vihtori ja Klaara eli Bringing up father on aivan älyttömän hienosti piirretty sarja, ja juonellisia ideoitakin McManusilla piisasi. Usein tietysti hän turvautui siihen, että Klaara paiskoo Vihtoria lautasilla tms., mutta on toki paljon muutakin - loistavia visuaalisia gageja ym. Näitä kun jostain saisi uusintapainoksina (muulla kuin ranskan kielellä).
Elzie Segarin Kippari-Kalle on myös mahtava. Segar valitettavasti kuoli leukemiaan kesken kaiken, eikä työnsä jatkajilla ollut vastaavaa potkua. Jalavan julkaisema Wanhat sarjat-albumi on hyvä esimerkki. Se tosin loppuu kesken, ja ainakin viimeistä tarinaa on muutenkin lyhennetty - alunperin Kalle upottaa kaksi sotalaivaa, Jalavan versio ei näytä miten Kalle tuhoaa jälkimmäisen ruuvaamalla sen mutterit yksi kerrallaan auki! (Fantagraphics: The Complete Popeye.)
-
Juu.. Onhan ne monet vanhat sarjat aika hienoja. Niissä on semmoista tietyn tyyppistä "viattomuutta".
Tuo Wanhat sarjat-albumi on tullut luettua läpi jo monta kertaa, ja pidän hyvin paljon myös niistä Winsor McCayn pikkutarkalla Art-deco tyylillä piirretyistä/maalatuista Pikku Nemo höyhensaarilla sarjakuvista.
Itsellä on kaksi suomessa ilmestynyttä albumia, ja olen nähnyt jossakin mainoksen myös kolmannesta osasta, mutta en ole törmännyt siihen vielä yhdessäkään divarissa.
Tietääkö kukaan, että onko niitä edes ilmestynyt täällä muita kuin nuo kaksi suurta kovakantista albumia?
-
Tuon linkin sarjakuvat saisivat vain olla hiukan isompia kooltaan. Tahtoo joskus teksti olla hankalalukuista.
Mutta onpa hulppeaa!
Timo
Viikonloppuna tein tuttavuutta yahoon keskusteluryhmiin ja sieltä löytyi monia, joissa vaihdellaan vanhoja sarjakuvia (lähinnä 40/50 -lukujen supersankareita esim. pre-Marvelia elikkä Timelyä) vieläpä hyvin skannauksin (monissa tiedostokoko oli 500 kb:n luokkaa).
Mulla muuten ensimmäinen kosketus vanhoihin sarjoihin (muihin kuin Teräsmiehen, Teräsmiehen pojan ja Lepakkomiehen 60 -luvun lehtiin) oli Fantagraphicsin v. 1982 julkaisema Valkyria -albumi, jossa julkaistiin 40 -luvun Airboy ja Air Fighters -lehdistä Airboyn ja Valkyrian yhteisseikkailuja. Valtavan hyvää mustavalkokuvitusta (siis todella mustan käyttö oli mykistyttävää) ja mielenkiintoisia tarinoita (välillä lenneltiin ja käveltiin samalla koneen siivellä muina miehinä yms.).
-
piirretyistä/maalatuista Pikku Nemo höyhensaarilla ...
Tietääkö kukaan, että onko niitä edes ilmestynyt täällä muita kuin nuo kaksi suurta kovakantista albumia?
Eipä tietenkään ole. Mitäs meillä Suomessa. Englanniksi, saksaksi ja ruotsiksi olen nähnyt kaikki neljä osaa. Varmasti muillakin kielillä on.
-
Ääh.. No se on kyllä huono homma. :P
Täällä on jäänyt kesken jo ihan liian monta laadukasta sarjaa. Yksi toinen on esimerkiksi Se Jodorowskyn käsikirjoittama "Alef-Thaun seikkailut"
-
Täällä on jäänyt kesken jo ihan liian monta laadukasta sarjaa. Yksi toinen on esimerkiksi Se Jodorowskyn käsikirjoittama "Alef-Thaun seikkailut"
Joo. Tuo on harmittanut jo kauan. Saksassa niitä hypistelin mutta en ostanut, kun ei ollu kaikkia 7 albumia saatavilla. Nyt kattelin niitä espanjaks ja mietin edelleen ostamista, mutta eihän se olis sama, kun suomeks. Oon jopa miettiny mitä tommosten sarjakuvien julkaisemista hieman "epävirallisempina" painoksina maksais:).
-
Saattaisi maksaa ainakin sakot ja albumien menettämisen valtiolle. Parempi jos albumit skannaa suoraan nettiin. Luvatonta sekin on, mutta..
-
Wanhan ajan Teräsmiehestä "diggaavien" kannattaa katsastaa tämä sivu,
>>http://ilovecomixsuperman.blogspot.com/.
Sivulta löytyy 30-40 -luvun Teräsmiehen sunnuntaisivuja.
Oikeassa alanurkassa on lisää linkkejä.
Vanhin tarjolla oleva kuvasarja on Mr. Punch 1800-luvun puolivälistä!
Olihan toki tämä keskusteluhaarakin jo kohtalaisen vanha...
-
Nostan tämän esille, koska jotain tällaista ilmeisesti toisaalla kaipailtiin. Welzun ensimmäisessä viestissä linkkaama saitti väittää julkaisevansa public domainiin päätyneitä sarjakuvia, mikäli on täysin mahdollista USA:n muinaisen tekijänoikeuslainsäädännön kummallisuuksien takia. Eli jos joku tietää jonkun vastaavanlaisen nettisivuston, johon on kerätty esim. kauhusarjakuvia, joiden tekijänoikeudet ovat rauenneet, sen voi linkittää tähän jatkoksi.
-
Tän oon joskus pistänyt ennenkin, mutta pistetään tähänkin. Heroicin (http://www.heroicpub.com) sivuilta voi lukea viikottain vaihtuvia sarjakuvia. Kyseessä on Heroicin enimmäkseen 1980-luvulla julkaisemista supersankarisarjoista. Tässä välissä Heroic piti melkoisen tauon kustannustoiminnassa, mutta on alkanut jälleen julkaista mm. Flarea.
-
Vanhat Nedor-yhtiön sarjakuvat ovat public domainia, niin ainakin väittävät. Kökköseikkailua tuutin täydeltä. Löytyy dekkaria, scifiä ja huumoria.
http://nedor-a-day.blogspot.com/ (http://nedor-a-day.blogspot.com/)
Ja vanhat italialaiset Topolinot olivat täynnä italialaista erittäin hyvän näköistä klassissta seikkailusarjakuvaa. Words and Pictures -blogissa köydään läpi Topolinon numero (http://smurfswacker.blogspot.com/2009/04/topolino-25-july-1940.html) vuodelta 1940. Rino Albertarelli, Walter Molino, Federico Peddrocchi, Pier Lorenzo De Vita, tuttuja nimiä asiaa tunteville.
Timo
-
Olen suuri vanhojen sarjakuvien ystävä. Korkeajännitys, Batman/ Lepakkomies, Kippari-Kalle, Tarzan, Tarzanin poika/ Korak, Roy Rogers, Viidakko, Villi länsi, Hurja länsi / Tomahawak, Texas, Preeria, Kilroy, Kädey Ylös, Pyhimys, James Bond, Buffalo Bill, Pecos Bill, Robin Hood , Voitto-sarja, Isku-sarja, Rin Tin Tin, Lassie, Bessie, Hertta-sarja, Bessie,Diabolik kuuluvat valikoimiini.
Varmasti joitakin sarjakuvia on jäänyt mainitesmatta. Kuitenkin vanha sarjakuva viehättää todella paljon minua.Taisi tulla mainituksi muitakin kun jenkki-sarjoja.
-
Löysin tässä taannoin vanhempieni luota Tarzan-sarjakuvan, joka on jostain 60-luvun puolenvälin paikkeilta. Kansi on todella hieno, mutta sisältö kauheaa kuraa. Maalauksellista kantta lukuun ottamatta sarjakuvan piirrosjälki on todella surkeaa ja amatöörimäistä. Muistan joskus lapsena nähneeni noita upeakantisia vanhoja Tarzaneita ullakon kätköissä enemmänkin, mutta ne eivät ilmeisesti innostaneet tuolloin huonon kuvituksensa ja "vanhanaikaisuutensa" vuoksi. Kansia muistan kyllä ihailleeni jo tuolloin. Lehdet täytyy tietysti etsiä käsiin seuraavalla käyntikerralla ja kiikuttaa turvaan omaan kotiin.