Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Toimintasarjakuvat => Aiheen aloitti: Darzee - 13.03.2017 klo 13:50:59
-
Tohtori Oudon omien seikkailujen alkupään taustalla on tätä kuusikymmenluvun hipimpää Vesimiehen aika -puolta, siinä missä suositumpien sankarien tuonaikaisia seikkailuja tahdittavat radioaktiivisuus ja vähän kommunistipahiksetkin. Parasta varhaisissa tarinoissa on Steve Ditkon kuvitus. Stan Leen tarinat ovat lopulta paljon suoraviivaisempia kuin voisi kuvitella, miljööt näistä erilaisia tekevät. Toisaalta Ditko taisi työskennellä lähinnä juonitiivistelmien pohjalta ja vaikutti kaiketi sarjan kokonaisuuteen merkittävämmin kuin "pelkän" kuvittajan ominaisuudessa.
Olen lukenut Tohtori Outoa vain katkonaisesti. Sooloseikkailujen taso näyttää vuosien saatossa vaihdelleen, mutta tekijöinä on ollut välillä koviakin nimiä Steve Englehartista lähtien.
Suomessa Oudon sooloseikkailut ovat jääneet vähälle huomiolle, mikä suhteellisen kattava julkaisuhistoria huomioiden on kummallista. Strangen "omaa" superjoukkiota Puolustajiakaan ei ole meillä nähty oikeastaan ollenkaan.
Nimettömämmiltäkin hahmoilta on omaa tavaraa tullut. Yksi lyhyt tarina tuli aikoinaan sivuntäytteenä MARVELissa ja leffan myötä viime vuonna Marvelin Season One -sarjaan kuuluva keskinkertainen juttu, joka tietysti valittiin uusien lukijoiden tavoittelemiseksi. Melkein olisin mieluummin nähnyt Ihmesarja-pokkarillisen 1960-luvun Strangea, mutta ehkä se arvioitiin ilmeeltään turhan vieraaksi.
-
Suomessa Oudon sooloseikkailut ovat jääneet vähälle huomiolle, mikä suhteellisen kattava julkaisuhistoria huomioiden on kummallista. Strangen "omaa" superjoukkiota Puolustajiakaan ei ole meillä nähty oikeastaan ollenkaan.
Docista on nähty lähinnä yhteisseikkailuita muiden sankareiden kanssa ja ainoa soolo on yli 30 vuotta sitten tullut tarina Hämiksessä (ja sekin oli eräänlainen jatko vanhemmalle tarinalle jonka pääpointit käytiin läpi uudemmassa tarinassa) ja tämä Docin uusi alkuperä. Puolustajia (eri inkarnaatioita) on nähty Hulkissa (muutaman sivun ajan) ja Hämiksen mini-alpparissa (tuon löytäminen ei ole välttämättä helppoa) ja outo lisätarina Docin alkuperäkirjassa.
Tuskin julkaisut sen kummemmin lisääntyvät, vanhemmat tarinat olisivat sopineet Ihmesarjaan mutta ko. opus on kuollut ja kuopattu.
-
Muutama Strange-tarina löytyy suomeksi myös Kostajat-lehdestä 70-luvulta.
-
Docista on nähty lähinnä yhteisseikkailuita muiden sankareiden kanssa ja ainoa soolo on yli 30 vuotta sitten tullut tarina Hämiksessä (ja sekin oli eräänlainen jatko vanhemmalle tarinalle jonka pääpointit käytiin läpi uudemmassa tarinassa)
Ai joo, hyvä kun muistutit tästä Hämähäkkimiehessä 11/1984 nähdystä tarinasta. Tuo aiemmassa viestissä mainitsemani lyhyt, Jim Starlinin tekemä soolo taisi tulla vasta Mega-Marvelin aikoina, joten vähissä ovat Oudon omat jutut olleet. Vierailuja muiden tarinoissa on toki X-Menin mainitsemalla tavalla ollut.
Muutama Strange-tarina löytyy suomeksi myös Kostajat-lehdestä 70-luvulta.
Kiitos tästäkin täsmennyksestä. Kostajissa tosiaan tuli aivan ensimmäisiä Strange-juttuja. Nämä lienevät myös kunnon tohtorin ensimmäiset esiintymiset Suomessa, jos ne piraattijulkaisuina voidaan laskea. Vai vilahtaako Strange jossain Ihmesarjassa?
Hahmona Tri Outo iski kuusikymmenluvulla ajan henkeen, mutta sarjakuvalliset juuret ovat osin toki tukevasti edellisissä vuosikymmenissä. DC:n mystiset tohtorit Dr. Occult ja Tri Kohtalo (Dr. Fate) seikkailivat jo ennen Yhdysvaltain liittymistä toiseen maailmansotaan.
-
Doc viuhahti Nelkuissa vuonna 1983 kun Nelkut ottivat yhteen Diablon kanssa ja se nähtiin myös Nelkut by Byrne kirjassa ja Hämiksessä 1984 ja samoiten Doc piipahti Hämiksen taistelutovereissa ja samoiten piipahti vuoden 1984 Nelkuissa ja tietenkin vuoden 1986 Xissä kun Painajaisen menneisyys tuli visiitille (yksi Docin pisimmistä esiintymisistä pl. Alkuperä-kirja) ja oli kohtuuiso rooli DC vs Marvelissa ja Marvel Sagassa oli se alkup. alkuperä. Draculan Ihmistä ei ole Perunamaassa eli tiedä sitten oliko Docci siinä.
-
Doc viuhahti Nelkuissa vuonna 1983 kun Nelkut ottivat yhteen Diablon kanssa ja se nähtiin myös Nelkut by Byrne kirjassa ja Hämiksessä 1984 ja samoiten Doc piipahti Hämiksen taistelutovereissa ja samoiten piipahti vuoden 1984 Nelkuissa ja tietenkin vuoden 1986 Xissä kun Painajaisen menneisyys tuli visiitille (yksi Docin pisimmistä esiintymisistä pl. Alkuperä-kirja) ja oli kohtuuiso rooli DC vs Marvelissa ja Marvel Sagassa oli se alkup. alkuperä. Draculan Ihmistä ei ole Perunamaassa eli tiedä sitten oliko Docci siinä.
Enpä minäkään muista, käykö Tri Outo vierailulla "Tomb of Draculan" 15 ensimmäisessä numerossa, joista tuo Draculan Ihmesarja-pokkari on koottu. Muistamattomuus viittaa siihen, ettei käy, mutta vannomaan en mene.
X-Men luettelikin jo melkoisen listan Strangen esiintymisiä suomeksi julkaistuissa tarinoissa. Hajavierailuja on toki vielä noidenkin lisäksi monia. Näistä maininnan ansaitsevat ainakin Ihmenelosten MARVELin 1/1989 noitatunnelmat, Jim Starlinin Warlock-tarinat ja Hämähäkkimiehet 6-7/2004.
Harmittaa kyllä, että Essential-kokoelmien suomentaminen kuopattiin ennen Dr. Strange -elokuvaa. Siinä olisi ollut luonteva paikka juuri näille vanhoille tarinoille.
Mitäs muita tarinakokonaisuuksia Strangen omista seikkailuista kannattaa lukea? Onko tämä usein mainittu välienselvittely Draculan kanssa mistään kotoisin? Jonkun yksittäisen numeron olen siitä tainnut selatakin.
-
Eiköhän se Strangen eka juoksu Strange Talesissa ole se olennaisin. Stan Lee ja Steve Ditko. Joka tapauksessa siinä esitellään useita keskeisiä hahmoja, joihin törmätään myöhemminkin usein.
Lisäksi näistä on joskus viime vuoden puolella julkaistu Omnibus - kokoelma, joten ne on helppo metsästää käsiinsä samojen kansien välissä.
Onko kukaan lukenut Mike Mignolan piirtämää Dr. Strange/Dr. Doom team-uppia? Mistään kotoisin?
-
Eli se albumi (GN). On sekin hyvä.
On ja siinä on kunnon taistelua ja toki Doc Doomilla on omat intressinsä siinä joista osa jäi toteentulematta.
Itse olen lukenut Docilta tuon Doccien teamupin ja What is it that disturbsin ja sitten hajanaisia numeroita mm. Doc vs Margali (ei Xien annual vaan Docin oma lehti) ja sitten muutaman lehden kokonaisuuksia (lukemista odottaa Docin vol2 #75-81) ja sitten eventteihin liittyvät Docin lehdet ja liudan erinäisiä teamup juoksuja mm. Scarlet Witchin ja Hämiksen kanssa.
1 vilahdus on kertomatta, kun Ihmemies (se popuppilainen ei ex-Kostaja) otti yhteen Xien kanssa niin Doc Strange vilahtaa ruudussa tai parissa.
Hulk ja Doc vs Yökulkija (Dark Crawler ex-Nightcrawler) joka tuli Hulkissa ~1982 (Docin tarina saatettiin loppuun kun Docin oma lehti oli taas kuopattu (kohtuullisen tuttu juttu)).
Nykyinen Docin juoksu on ollut erikoinen (muunkin kuin taiteen osalta) joka ei välttämättä sovi kaikille.
-
Omasta mielestäni Strange on parhaimmillaan sivu-osissa. Voimat on uskomattomat ja toimii kun kaikki menee lööperiksi ja tarvitaan joku tosi kova hemmo asiat korjaamaan. Viimeisin stoori minkä luin oli magiikantappajajutska ja siinä huomasi että Tohtori on aika tylsä. Sivuhahmot teki tarinan.
Sopii profiiliin että hän on "mies joka istuu syrjässä ja puuttuu sitten kun katsoo tarpeelliseksi".
-
Olikos Docin ja Clean häät ihan kirkkohäät vai ihan jotain muuta?
-
Jotain ihan muuta.
Sitä arvelinkin. Oliko kutsumattomia vieraita?
-
Omasta mielestäni Strange on parhaimmillaan sivu-osissa. Voimat on uskomattomat ja toimii kun kaikki menee lööperiksi ja tarvitaan joku tosi kova hemmo asiat korjaamaan.
Tämä on ihan hyvä huomio, välillä Tri Outo on tosiaan tällainen deus ex machina -tyyppinen hahmo. Taikavoimien mahtavuus vaihtelee aina juonen tarpeiden mukaan. Välillä Outo pistää enemmän tai vähemmän tasaväkisesti kampoihin uskomattoman voimakkaiksi mainostetuille maagisille möröille, toisinaan taas joku tusinakonna aiheuttaa ongelmia.
-
Niin se maailma vaan muuttuu, Doc korjasi vahingoittuneen viittansa (Cloak of levitation) 1960-luvulla ihan itse kun taas äskettäin samainen viitta piti viedä "räätälille" korjattavaksi. Toki ei nyky-tekijöillä ole sen kummempaa tietoa että mitä 50 vuotta on sitten tapahtunut pikkujuttujen osalta.
-
Toki ei nyky-tekijöillä ole sen kummempaa tietoa että mitä 50 vuotta on sitten tapahtunut pikkujuttujen osalta.
Se näissä usein nyppii, kun nuorilla tekijöillä ei ole mitään hinkua tutkia mitä aikaisemmin on tapahtunut.
Toki tää on aika onnettoman pieni yksityiskohta (ja sen voi selittää ihan vain silläkin, että ehkä 1960-luvulla Strange oli nuukempi ja nyt 2010-luvulla saattoi jo teettää tämmöiset muilla), mutta tässähän kyse ei ole vain tekijöiden (oletan sen tarkoittavan lähinnä kirjoittajia) asiasta, vaan toimittajista. Marvelilla ja DC:llä toimittajien tehtäviin kuuluu myös jatkumon seuraaminen ja esimerkiksi retcon tai muu vanhan tiedossa olevan asian muuttaminen tai selittäminen toteutuu vain toimittajan luvalla.
-
(ja sen voi selittää ihan vain silläkin, että ehkä 1960-luvulla Strange oli nuukempi ja nyt 2010-luvulla saattoi jo teettää tämmöiset muilla)
Tässä on mielestäni kyse samasta kuin siitä, että isoisäni rakensi itse talonsa, kun minä en saa edes pajupilliä soimaan.
Supersankarit olivat aikanaan yleiskäteviä yleisneroja, jotka parsivat pukunsa, suunnittelivat seittisinkonsa ja kaivoivat salaisen tukikohtansa maan alle omin käsin.
Tämä varmaan nähtiin ajan mittaan entistä epäuskottavampana, ja keksittiin oikein urakalla helposti unohdettavia sivuhahmoja (kuten Breyfoglen kaudella Batman sai tekniikkaneron apulaisen), jotka selittivät mistä löytyy vaadittava työmäärä ja aika kaikkeen.
Antisankareiden hallitsemalla 90-luvulla räätälöinti ei vain tainnut sopia imagoon. Toisinaan puku oli kai tarkoitettu näyttämään itse tehdyltä, minulle tuli sellainen vaikutelma mm. Night Thrasher -hahmosta. Ravage 2099 (https://en.wikipedia.org/wiki/Ravage_2099) -lehden sankari taisi kaapata rääsyt niskaansa kaatopaikalta (minulla oli tuo ensimmäinen numero, hämmästyttävää että sitä on julkaistu yli 30 numeroa).
Jostain syystä minulle aina nousee mielikuvia vanhoista lehdistä, joissa Kostajat ja Ryhmä-X puuhastelivat kaikenlaisia huolto- ja kunnostustöitä. Tämä sen saippuan lisäksi loivat tunnesiteen lukijan ja hahmojen välille. Vähän sama juttu, että Hämikseltä loppui aina aina seitti.
-
Vähän sama juttu, että Hämikseltä loppui aina aina seitti.
Tätä tapahtui muuten hyvin paljon taas noin kymmenen vuotta sitten, kun Brand New Day alkoi. Koko tuon tarinakaaren ajan se tuntui loppuvan tasaisin ajoin, jopa ärsyttävyyksiin asti.
Itse olen vanhana fanina vahvasti sillä linjalla, että kaanonia tulee kunnioittaa. Ja se on lopulta nimenomaan toimittajan vastuulla. Siltikin pystyn hyväksymään pienet ja jopa isommat retconit jos ne oikeasti palvelevat hahmoa ja tämän kehitystä, eivätkä pissi nimenomaan niiden fanien aamu muroihin jotka ovat tarinoita lukeneet vuosikymmeniä (kyllä viittaan vahvasti sinuun OMD 🙄). Paras esimerkki hyvästä retconista mitä itselleni tulee mieleen on varmaan Buckyn henkiinherätys.
-
Ensi vuonna tulee Elokuussa Tohtori Outo albumi/kokoelma. Muuta ei ole tiedossa vielä, kuin nimi, joten arvailuja voidaan esittää. Ehkä joku klassikko tarina kuten "Oath" tai "Shamballa" tai joku muu. No, myöhemmin saadaan tietää.
Lähde: http://www.perunamaa.net/sarjakuvat/uutislista/uutiset.php?itemid=20230911180958
-
Hieno uutinen. Eternity War saattaisi olla oma toiveeni, mutta liekö liian laaja kokonaisuus. Leffoissa taidetaan odottaa Dr Doomia noihin aikoihin, joten mielessä kävi Dr Strange and Dr Doom. Oath ei ole myöskään huono arvaus. Pääasia, että materiaali on ennenjulkaisematonta.