Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Manga ja anime => Aiheen aloitti: Jarkko Sikiö - 04.12.2009 klo 21:25:28

Otsikko: Manga-julkaisut Suomessa
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 04.12.2009 klo 21:25:28
Foorumit ovat hieman vanhojen partojen juttu, nuorille sosiaaliset mediat ovat vetovoimaisempia.

Suomessa Facebookin "rantautumisen" pitäisi näkyä vuoden 2007 kohdalla. Olisi hauska nähdä statistiikkaa useamman foorumin perusteella, mikä sen vaikutus oli. Kvaak ei varsinaisesti mangaväen foorumi ollutkaan, mutta eivät ne viestit aivan hirveää tahtia näytä manga-foorumien puolellakaan vilistävän. Avainhuomio tietysti on, että Kvaak on Suomen ainoa varteenotettava sarjakuvafoorumi, mangakenttä on hajautuneempi.

Mangan suosiosta keskustellessa on tärkeää ymmärtää että kyse ei ole kuluttamisesta vaan elämäntavasta. Ellette usko, niin lukekaa harrastelehtiä, kuten JapanPop, ne kun ovat todellisuudessa lifestyle-julkaisuja.

Tähän elämäntapaan vaikuttavat trendit, eli nousu- ja laskukausia tulee ja menee. Niiden perusteella voidaan, oikeutetummin, puhua muun sarjakuvan kuihtumisesta.

Suomen mittakaavassakin mangaa luetaan myös jatkossa, eihän lehtihyllyillä olisi juuri mitään tytöille suunnattua luettavaa. Sama pätee myös oikestaan tiettyyn ikäryhmään, joka on kasvanut lastensarjakuvasta, eli ankka-iästä, ohitse. Moni pojille suunnattu manga on huikeasti viihdyttävämpää kuin melkoisen tylsät ankat.

Huomioikaa samalla kuinka nimikkeiden määrä näyttää melko hyvin tietyissä sarjoissa säilyvän samana. Kun Yu-Gi-Oh! päättyi, täytti sen tilan Bleach, joka selkeästi on suunnattu samalle lukijasegmentille. Tämä lienee paremminkin merkki vakiintumisesta.

Siitä ei kuitenkaan koskaan päästä pienillä markkinoilla eroon, ettei lehtihyllytarjonta riitä suurkuluttajien tarpeisiin sen enempää kuin se riittää muun sarjakuvien suurkuluttajille (kenties ankkojen ja lännensarjojen lukijoita lukuun ottamatta). Heitä palvelevat sen sijaan erikoisliikkeiden laajat valikoimat, jollaista kustantajat eivät voi kilpailukykyisesti lehtihyllyillä tarjota.

Paljon "parasta mangaa" on sen sijaan julkaisematta, myös varhaisnuorille suunnattua. Suosituksia voi kysyä vaikka manga-alueella tai sitten hakea vinkkejä manga-foorumeilta.

EDIT: Muutettu ketjun nimni Onko manga Suomessa nousussa? --> Manga-julkaisut Suomessa
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Emppu - 05.12.2009 klo 03:11:04
Manga on kuitenkin osa japanilaisen kulttuurin harrastamista ja kuten jo joku sanoi, se on kuitenkin elämäntyyli. Se itsessään, vaikka oliskin yhden sukupolven juttu, ei häviä kuitenkaan itsessään täysin pois, koska ihmiset ovat ottaneet jotkin tietyt yksityiskohdat harrastuksestaan varsin kiinteästi osaksi elämäntapaansa. Toki, en sano, että se ois jotain niin pysyvää, että he jatkaisivat japanilaisen kulttuurin suurkuluttajina, mutta silti se on tuonnut ratkaisevan palasen heidän identiteettiinsä ja kuka hullu nyt sellaisesta nyt noin vain luopumaan.

Kyllä mä näen mangan tulleen yhdeksi kiinteäksi osaksi suomalaista sarjakuvakulttuuria ja sen voimin se varmaan puuskuttaakin jatkossa. Se tosin jää nähtäväksi, jääkö se kuitenkin niin laaja-alaiseksi, että se pystyy pitämään omia genrejään yllä, vai valahtaako se omaksi genrekseen suomeksi julkaistujen sarjakuvien joukossa.

Kuitenkin, mangalla on silti se ehdoton valtti, halpa hinta, että se kuitenkin houkuttelee uusia lukijoita ja ehkäpä myös vanhojakin takaisin.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Matti Karjalainen - 05.12.2009 klo 05:40:22
Moderaattorina sanoisin tähän, että ei ole ollut aikoihin tarvetta moderoida. Onko sinulla ollut?

En ole koskaan seurannut manga-osiota kovinkaan aktiivisesti, vaan mitäpä moderoitavaa on sellaisella foorumilla jossa ei ole enää sanottavammin kirjoittajiakaan?

Kyllä mä näen mangan tulleen yhdeksi kiinteäksi osaksi suomalaista sarjakuvakulttuuria ja sen voimin se varmaan puuskuttaakin jatkossa.

Samaa mieltä. Ehkä tämmöisestä vähän vanhemman liiton sarjakuvaharrastajasta mangailu näyttää lakastuneen, mutta sekin voi johtua siitä, että pyörimme aika tehokkaasti eri piireissä.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: puro - 05.12.2009 klo 10:08:19
Onko suosittuja megasarjoja vielä suomeksi tulematta, jotka nostaisivat hypeä uudelleen? Meillä on nähty ainakin Dragonball, Inuyasha, Conan ja One Piece, jotka ovat kukin jatkuneet sen puolisensataa pokkaria ja tuntuvat menneen hyvin kaupaksi. Tarvittaisiin uusi johtotähti, mutta onko sellaista?

Ehkäpä manga-tarjonta muuttuu ja julkaisut jalkautuisivat kirjakauppoihin ja tarjonta laajenisi nuorten mausta vähän laveammalle...
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 05.12.2009 klo 10:46:19
Onko suosittuja megasarjoja vielä suomeksi tulematta, jotka nostaisivat hypeä uudelleen?

Kannattaa seurata, mitä sarjoja ilmestyy lehdissä, joista nämä suositut megasarjat ponkaisevat esiin. Aloittaa voi vaikka poikamangan lipunkantajasta, Weekly Shōnen Jump (http://en.wikipedia.org/wiki/Shonen_jump) -julkaisusta, ja tutustua saman kustantajan rinnakkaisjulkaisuihin ja kilpailijoihin vaikka täällä (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_manga_magazines#Sh.C5.8Dnen_magazines).

Asettakaa kuitenkin mangan, ja yleisemmin sarjakuvateollisuuden, trendit ympäröivän maailman trendeihin, joista suuren yleisön tietoisuuteen on iskostunut ainoastaan musiikkiteollisuuden räpiköinti.

Elämme joka tapauksessa keskellä megatrendiä, jossa kulttuuri sirpaloituu entistä pienemmiksi alakulttuureiksi, jossa massaviihde vaihtuu sosiaalisiin verkostoihin ja itse tuotettuun sisältöön, joka leviää Youtuben kaltaisia kanavia pitkin.

Sarjakuva, manga mukaan luettuna, on kohdannut kymmenen vuoden aikana täysin uusia haasteita. Omaehtoisesta sisällöntuotannosta läheisin esimerkki on vaikka Kvaak, jossa ihmiset tuottavat sisältöä toisilleen. Kaikki tähän käytetty aika on pois massaviihteen kulutuksesta.

Lurkerin viestin takaa asia konkretisoituu hyvin: mitä eroa on vuodella 2005 ja 2009? Vastaus: Internet, foorumit, IRC-galleria, Habbo Hotel, Facebook, Twitter, Youtube, Skype, blogit jne. jne.

Tässä kehityksessä minua ei hämmästytä mangan suosion kehitys tai sen huikea läpilyönti Suomessa, vaan se että perinteinen eurosarjakuva ei ole kadonnut kokonaan maan päältä. Jenkkisarjakuva siinä melkein onnistuikin, mutta siihen se ei tarvinnut edes internetiä.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 05.12.2009 klo 12:44:54
Mitä foorumeihin tulee, esim. Sangatsun omalla (http://www.sangatsumanga.fi/keskustelu/) on aika vilkasta jutustelua. Jutunaiheet eivät tosin liiku läheskään aina mangan parissa... Tätä voisi kai analysoida enemmänkin jos jaksaisi.

Mitä tulee markkinoihin, nopein kasvuvaihe meni jo muutama vuosi sitten. Nyt yritetään hitaasti ja vaivalloisesti kivuta ylöspäin, kiristyneessä kilpailutilanteessa. Markkinoiden kehittäminen on tärkeää, mutta se ei valitettavasti(?) tarkoita ns. klassikoiden julkaisemista. Sellaisella ei nääs välttämättä maksa edes kääntäjän ja latojan palkkioita, saati sitten toimittajan palkkaa tahi painolaskuja. Pitäisi keksiä julkaistavaksi laajoja piirejä kiinnostavia ja silti edes pikkaisen "erilaisia" sarjoja ja näin laventaa tarjontaa vähitellen, samalla kuitenkin pysyen selvästi plussalla.

Megasarjojahan tulee Japanissa yhä uusia. Tarttee vain, kuten Jiksi sanoi, seurata julkaisuja.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Doc Lomapäivä - 05.12.2009 klo 14:18:31
Markkinoiden kehittäminen on tärkeää, mutta se ei valitettavasti(?) tarkoita ns. klassikoiden julkaisemista. Sellaisella ei nääs välttämättä maksa edes kääntäjän ja latojan palkkioita, saati sitten toimittajan palkkaa tahi painolaskuja. Pitäisi keksiä julkaistavaksi laajoja piirejä kiinnostavia ja silti edes pikkaisen "erilaisia" sarjoja ja näin laventaa tarjontaa vähitellen, samalla kuitenkin pysyen selvästi plussalla.
Jotenkin vaikea uskoa, kun taidesarjakuvaa julkaistaan yhä suomeksi, ja jopa harvinaisemmilta kielialueilta kuin Ranska, Saksa ja Italia. Toisaalta en tiedä millaisia myyntimääriä tavoitellaan, ja millaista voittoa teoksen pitäisi tuottaa. Isoille kustantamoille sarjakuvien julkaiseminen ei taida koskaan olla mikään rahasampo. Mutta onko muodon pakko olla pehmeäkantinen pokkari, myyntipaikan market ja hinnan 6 e?
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: J.M:salo - 05.12.2009 klo 14:25:02
Jotenkin vaikea uskoa, kun taidesarjakuvaa julkaistaan yhä suomeksi, ja jopa harvinaisemmilta kielialueilta kuin Ranska, Saksa ja Italia. Toisaalta en tiedä millaisia myyntimääriä tavoitellaan, ja millaista voittoa teoksen pitäisi tuottaa. Isoille kustantamoille sarjakuvien julkaiseminen ei taida koskaan olla mikään rahasampo. Mutta onko muodon pakko olla pehmeäkantinen pokkari, myyntipaikan market ja hinnan 6 e?

Minusta Death Noten julkaisu oli kulttuuriteko. Samoin Nausicaa.

Mutta sellainen kulttuurisarjakuva.. sanotaan vaikka "32. joulukuuta" tai vaikka jos mangassa pysytään niin "Hiroshiman poika" ovat selkeästi vanhemman väen juttua. Niiden julkaisu tulee varmaan joskus viiden, kymmenen vuoden kuluttua. Minulla on jotenkin kuva, että 30 vuotta maanpäällä valmistaisi sellaiseen jotenkin paremmin kuin pelkkä täysi-ikäisyys.

Tämän sanottuani, olisin todella iloinen jos joku kustantamo ottaisi Maison Ikkokun julkaisuohjelmaansa. Luulisin että sille löytyisi nyt lukijakuntaa, ei pelkästään tekijänsä ansiosta. Elämäntilanne, jne.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 05.12.2009 klo 15:49:46
Toistaiseksi ainut mangalle kelpo julkaisukanava on ollut Rautakirja. Toki on mangasta innostuneita kirjakauppojakin, mutta ihan liian vähän. Ja esim. Nausicaän menekki valitettavasti kertoo, että vähän kalliimmalle laatumangalle ei ole riittävästi ostajia. (Lähdimme tosin julkaisemaan sitä olettaen, että voittoa ei liiemmälti tule.) Ehkä kahdenkympin kirjakauppaversio olisi lyönyt leiville - tai sitten myynti olisi ollut vieläkin pienempää.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 05.12.2009 klo 16:59:53
Valitettava tieto, siis tämä että laatumanga ei myy. Huomaa sen toki Kirjatorillakin, jonne varmaankin melkein koko painos Gunnmia joutui. Siitä ja Nausicaästa olen eniten mangan sarjalla innostunut, toki parista muustakin tapauksesta.

Inuyasha on oivallista käyttömangaa, usein myös tunnesävyiltään ja ihan viivaltaankin muita herkempää. En jaksa sitä ihan satamäärin lukea, mutta aina välillä se maistuu. Vagabond on graafisesti upea ja koko ajan upeammaksi muuttuu.

Taitaa mangan myynti keskittyä suurelta osin pääkaupunkiseudulle ja parille isommalle kaupungille.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Curtvile - 05.12.2009 klo 17:46:45
Ei hyvänen aika.
Mangaa myydään halki suomen Ivalosta Hankoon, sydän-savosta umpihärmään. Ei vain ja ainoastaan pääkaupunkiseudulla.
Helsinki on tärkeä helsinkiläisille, mutta ei ratkaise esimerkiksi myyntiä.

Mangaa saa ulkomailta aivan samoin kuin aikoinaan jo ennen koko internettiä sai tavaraa maailmalta kunhan posti(koti- tai ulkomainen) ei asiaa sotke.
Fantasiapelit myy mangaa postimyynnin lisäksi ihan liikkeissä siellä maakunnissa asti.

Laatumangaakin on ja sitä on suomeen tilailtu jo 80-luvulta saakka. ilmiö ei ole uusi vaikka se sitä joillekin on.

Mitä BDhen ja amerikkalaisiin supersankareihin tulee ne eivät ole kuolemassa pois vaikka sitä joku toivookin.

Nämäkin asiat kyllä huomaa jos pitää silmät auki(se kyllä voi vaatia sen yli 30 v ikää ja kokemusta)
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: puro - 05.12.2009 klo 18:18:33
Megasarjojahan tulee Japanissa yhä uusia. Tarttee vain, kuten Jiksi sanoi, seurata julkaisuja.

Minä tarkoitin enemmän retorisena kysymyksenä, ne varmaan seuraakin, jotka julkaista aikoo...

Pitäisin aikaisemmin mainitsemiani sarjoja megasarjoina, joiden myyntimäärien luulisi olevan riittäviä kannattavuuteen? Voin toki olla väärässä, sillä vaikeaahan tällaiselta mutupohjalta on ponnistaa, kun ei ole myyntilukuja vertailtavaksi.

Inuyasha ja Naruto nyt varmaan ainakin ovat esimerkkejä (tai pitäisi olla kaiken järjen mukaan) sarjoista, joita vaikka harrastajat ovat seuranneet enkkukäännöksistä tms., tavan tallaaja sarjisfani ostaa marketin hyllyltä ja näin  suomijulkaisu toi ison nipun uusia harrastajia.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: echramath - 05.12.2009 klo 18:52:13
Mangaa saa ulkomailta aivan samoin kuin aikoinaan jo ennen koko internettiä sai tavaraa maailmalta kunhan posti(koti- tai ulkomainen) ei asiaa sotke.

Ei aivan samoin, vaan huomattavasti helpommin. Yksi vaihe oli tietysti ylipäätään nettikauppa, mutta nythän ollaan viimein pääsemässä eroon sellaisestakin ongelmasta, kuin maksaminen ulkomaalaiselle kauppiaalle. Atlantin yli ei pitkään toiminut järkevästi mikään muu maksuväline kuin luottokortti, ja sellaisen saaminen Suomessa on ollut perinteisesti melkoisen hankalaa.

Kaikki klassikot ovat saatavissa kielellä jota ymmärtää (ja enimmäkseen hyllytavaraa), suuret painosmäärät pitävät hinnat alhaisina ja paketti lähtee internetistä muutamalla klikkauksella. Kyllä siinä saattaa olla vaikeuksia saada niitä aikuisemman lukijan klassikoita enää viiden vuoden kuluttua kaupaksi. (Tai oikeammin: tilanne lienee sama kuin Egmontilla tällä hetkellä, mitä tule DC/Marvel-kaman julkaisuun)
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 05.12.2009 klo 19:21:04
Nämäkin asiat kyllä huomaa jos pitää silmät auki(se kyllä voi vaatia sen yli 30 v ikää ja kokemusta)

Tarkoitin lähinnä määrällisesti. Melkein kaikki Suomen (no, ei ihan mutta viidennes) elokuvakäynnitkin tapahtuvat Tennispalatsissa. Fantasiapelit puolestaan on Euroopan paras mangakauppa, ylivoimaisesti.

Kuten tuossa on auktoriteetti totesi, on tosiasia, kiistämättömäpi kuin ihmisen osuus ilmastomuutokseen, että mangan suhteen "yritetään hitaasti ja vaivalloisesti kivuta ylöspäin", nousukautta seurasi lama. Laiton nettilataus ja ihan laillinen nettiostaminen ei näy missään muuten kuin fanikulttuurin sisällä, niistä on vaikea sanoa mitään.

Ikääkin on meikäläisellä aika rapiat päälle tuon mainitsemasi...
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Aura - 05.12.2009 klo 22:26:18
Itsellä on muutamakin sarja, jotka olisi mielenkiintoista nähdä suomeksi, mutta taitaa olla turha toivo.

Valitettava tieto, siis tämä että laatumanga ei myy.

No, liekö se mikään ihme, jos suurin osa ihmisistä näkee kaiken vähänkään mangaan vivahtavan teineille suunnattuna isosilmä-lastensarjana. Eipä siinä tule tartuttua mihinkään mikä näyttää vähänkään valtavirta-mangalta. Kun ei täällä perustallaaja sarjakuvia edes lue, muutamaa sarjaa lukuun ottamatta. (Vähän kuin se että suuri osa on lukenut Sormusten Herran mutta harvempi heistä lukee muuta fantasiaa.) edit: Niin siis että kun sarjakuvaa ei Suomessa muutenkaan myydä niin mielettömiä määriä...

Toinen mielestäni ISO ongelma on jos suurin osa näkee mangaan vivahtavat sarjakuvat elämäntapana ja johonkin genreen liittyvänä alakulttuurina, eikä sarjakuvana, jossa on käytetty tiettyä ruutujakoa, kerrontatapaa yms.

Mangalla kun olisi paljon annettavaa myös eurosarjakuvalle, johtuen juuri siitä että eräs joskus jossain keksi tutkia elokuvaa ja mietti, miten elokuvakerronnan saisi tehokkaimmin siirrettyä paperille. Monessa eurosarjassakin itseä on suunnattomasti ärsyttänyt nimenomaan ruutujako: muuten hienon ruudun tappaa se, että se on tungettu postimerkin kokoisena keskelle sivua. Kerrontatapoja on tietenkin monia, mutta joskus tila tekee kuvalle hyvää.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 06.12.2009 klo 11:33:51
No, liekö se mikään ihme, jos suurin osa ihmisistä näkee kaiken vähänkään mangaan vivahtavan teineille suunnattuna isosilmä-lastensarjana. (...) Niin siis että kun sarjakuvaa ei Suomessa muutenkaan myydä niin mielettömiä määriä...

Mutta kun laatumangan jättävät ostoslistaltaan pois siis myös ns. mangafanit. Hehän lopulta valinnoillaan ratkaisevat sen, mikä myy ja mitä kannattaa kustantaa. Järjenvastaista ajatellakin, että kansan syvät rivit alkaisivat mangaa ostaa. Siitä ei kannata ees sun taas haaveillakaan.

Sarjakuvaa myydään Suomessa mielettömät määrät, jos Disney lasketaan mukaan. Samaten kovakantiset strippikokoelmat ovat sitä, mitä Suomi lukee.

Monessa eurosarjassakin itseä on suunnattomasti ärsyttänyt nimenomaan ruutujako: muuten hienon ruudun tappaa se, että se on tungettu postimerkin kokoisena keskelle sivua. Kerrontatapoja on tietenkin monia, mutta joskus tila tekee kuvalle hyvää.

Tuo kerrontatapa on jo muuttunut, vrt. Sillage ja uudet Asterixit.

Toisaalta jokin Alixin sekä Blake ja Mortimerin kaltainen tekstipainotteinen ja suht' pikkuruutuinen  sarjakuvakerronta on tavattoman viehättävää ja miellyttää esteettistä silmää - joillakin.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 06.12.2009 klo 12:01:23
Mutta kun laatumangan jättävät ostoslistaltaan pois siis myös ns. mangafanit. Hehän lopulta valinnoillaan ratkaisevat sen, mikä myy ja mitä kannattaa kustantaa. Järjenvastaista ajatellakin, että kansan syvät rivit alkaisivat mangaa ostaa.

Sinulta puuttuu nyt perspektiivi asiaan.

Kovakantista, kalliimmanpuoleista ja laadukkaana pitämäänsä eurosarjakuvaa lukevat ihmiset, jotka oppivat lukemaan ranskalaista sarjakuvaa Non-Stopin ja Zoomin kaltaisten lehtien kautta.

Sama koskee jenkkisarjakuvan kuluttajiin, nyt ostavat kovakantista, kalliimmanpuoleista ja laadukkaana pitämäänsä jenkkisarjakuvaa samat tallaajat, jotka tavasivat nuorena Hämähäkkimiestä, Ryhmä-X:ää, Marvel ja Sarjakuvalehteä.

Laatusarjakuva on todellisuudessa vasta nuoren työssäkäyvän tavoitettavissa.

Lehtihyllytarjonta vasta kasvattaa mangan lukijakuntaa. Ihmiset aina kustantajia myöten vain hämääntyivät siitä räjähdyksestä, joka seurasi kun mangan puutteesta kärsinyt kansa viimein sai haluamaansa.

On mielenkiintoista nähdä, siirtyykö manga pitkän ajan kuluessa kirjakauppoihin, kuten eurosarjakuva ja jenkkisarjakuva. Tällöin lehtihyllysarjakuva on pääasiassa vain lasten sarjakuvaa (osa lehtihyllymangasta on nykyisin varhaisnuorille suunnattua).
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: janne luokkanen - 06.12.2009 klo 12:07:12
Mielestäni suomennettu laatumanga ei myy, koska se on liian vanhaa ja nuorison keskuudessa ei keräilymentaliteettia ole kuten vanhemilla harrastajilla. Tämä johtuu varmaankin rahapulasta. Ja liian vanhalla tarkoitan että se on luettu jo englanninkielisenä, joko netistä tai kaverilta. Menestyssarjat taas saattavat kärsiä samasta ongelmasta, mutta eivät niin paljoa koska ne houkuttelevat automaattisesti uusia lukijoita.

Itse en edes katsele paljoa kaupassa mitä mangaa siellä on, koska suurin osa siitä on shounenia tai shojoa ja kaikki seinen tai josei on vanhaa klassikkotavaraa joka ei vaan jaksa kiinnostaa. Yksissä kansissa ja isomassa koossa, sitten vois vaikka Nausicaanki tarttua, en muuten.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: J.M:salo - 06.12.2009 klo 12:33:49
Mielestäni suomennettu laatumanga ei myy, koska se on liian vanhaa ja nuorison keskuudessa ei keräilymentaliteettia ole kuten vanhemilla harrastajilla.
Väittäisin vastaan; keräily on luonteenpiirre, joka kaikilla on. Saattanee olla jopa geeneissä.
Lisäisin, että kovalevyillä ja netissä olevat skannit ovat yksi juttu, mutta eivät ne kasvata statusta samalla tavalla kuin fyysiset tuotteet. DVD-levyjä lukuunottamatta, fyysinen tuote on huomattavasti parempi kuin digitaalinen, ja nuoriso tietää sen myös (näin sanoo ihminen, joka on lukenut sarjakuvia ruudulta teini-iästä lähtien, kohta kymmenen vuotta).

Itse en edes katsele paljoa kaupassa mitä mangaa siellä on, koska suurin osa siitä on shounenia tai shojoa ja kaikki seinen tai josei on vanhaa klassikkotavaraa joka ei vaan jaksa kiinnostaa. Yksissä kansissa ja isomassa koossa, sitten vois vaikka Nausicaanki tarttua, en muuten.
Itsekin ihmettelin hieman Nausicaan julkaisutapaa. Olisin kenties kustannustoimittajana julkaissut isomman pötkön kerralla, tai ainakin pistänyt kanteen numeron perään vielä sanan "seitsemästä", muodossa tai toisessa. Minultakin tarina on osittain ostamatta, kun tuntui että loppu ei neljännen osan jälkeen ollut vielä häämöttämässä, ja kukaan ei oikein osannut sanoa montako näitä oli tulossa.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Aura - 06.12.2009 klo 12:41:45
Mutta kun laatumangan jättävät ostoslistaltaan pois siis myös ns. mangafanit. Hehän lopulta valinnoillaan ratkaisevat sen, mikä myy ja mitä kannattaa kustantaa.

Sen lisäksi että sarjat on jo luettu englanniksi tai fanikäännöksinä, monet mangafanit lukevat vain tutulla mainstream-tyylillä piirrettyjä teinisarjoja. Monia tästä poikkeavia sarjoja ei edes mielletä mangaksi, joten moni sivuuttaa Narutosta ja Bleachista poikkeavat sarjat siksi koska ne ovat heidän mielestään tylsiä tai tyyli on aivan väärä.

Lainaus
Tuo kerrontatapa on jo muuttunut, vrt. Sillage ja uudet Asterixit.

Itse asiassa katselin juuri suomeksi julkaistua Sillagea ja tämä ruutujen ahtaus tuli viimeksi mieleen juuri siitä.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 06.12.2009 klo 12:50:47
Sinulta puuttuu nyt perspektiivi asiaan.

Kovakantista, kalliimmanpuoleista ja laadukkaana pitämäänsä eurosarjakuvaa lukevat ihmiset, jotka oppivat lukemaan ranskalaista sarjakuvaa Non-Stopin ja Zoomin kaltaisten lehtien kautta.(...)
Lehtihyllytarjonta vasta kasvattaa mangan lukijakuntaa. Ihmiset aina kustantajia myöten vain hämääntyivät siitä räjähdyksestä, joka seurasi kun mangan puutteesta kärsinyt kansa viimein sai haluamaansa.

Perspektiiviä ja mielipiteitä on vaikka muille jakaa, tosin voivathan ne olla vääriä...

Se on kyllä totta, että Suomessa on perusmarketissakin aivan häkellyttävän isot lehtihyllyt täynnä sarjakuvaa, myös mangaa. Näin ei suinkaan maailmalla ole. Mangapokkareilla saattaa Citymarketissa tai K-kaupassa olla jopa oma räkkinsä, josta valita. Hienoa.  

Ranskassa törmäsin parhaaseen sarjakuvavalikoimaan (erikoiskauppojen ulkopuolella) lentokentällä. Mangaa ei ollut juuri nimeksikään. Hotellin läheisessä kaupassa lehtihyllyä ei ollut lainkaan ja lähikulman lehtikioskin ainoa tarjolla ollut sarjakuva oli Journal de Mickey. Heh. Spirouta löytyi sitten vähän isommista paikoista. Italiassa ulkona lähes taivasalla olevissa ständeissä on sarjakuvaa vaikka kuinka paljon, pokkareina ja sitä kotimaista tuotantoa, uutta ja käytettyä, halpaa ja kallista. Joistakin Euroopan maista sarjakuvia ei löydä mistään, vaikka kuinka etsisi. Missähän kätköissä niitä pitävät?

Suomi on, lähes yllättäen, sarjakuvan sivistysvaltio, ainakin tarjonnan määrään nähden. Eiköhän se mangakin tosiaan paikkansa löydä meiltä.

Mitä eurooppalaiseen sarjakuvaan tulee, niin siinäkin uskoisin myyntikeskittymän olevan pääkaupungissa. Mikähän on Kampintorin antikvariaatin prosentuaalinen osuus myydyistä Alix-albumeista? Veikkaisin, että aika korkea.

Nausicaän julkaisutahti on ollut mielestäni okei. Vierastan liian nopeaa vyörytystä. Tosin tässä tapauksessa tahti on ilmeisesti ihan muista syistä verkkaantunut aiotusta.

PS. Sillagen ruutujako on mielestäni varsin oivaltavaa ja kerrontaa edistävää (ja vähän sukua Nausicaällekin). Siitä sitten ehkä enemmän omassa ketjussaan.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: janne luokkanen - 06.12.2009 klo 13:19:45
Väittäisin vastaan; keräily on luonteenpiirre, joka kaikilla on. Saattanee olla jopa geeneissä.

Noinhan se toki on, mutta tarkotin lähinnä sitä että kun rahaa on rajallisesti niin jo ennestään tuttua sarjaa ei ole mielekästä ostaa.

Jos vois jonku vinkin mangan julkaisijoille antaa niin kääntäkää mieluummin niitä hieman vähemmälle huomiolle jääneitä, kuten vaikka Nodame Cantabile. Sen ostaisin ilomielin ja kehuisin kaikille kavereillenikin.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Veli Loponen - 06.12.2009 klo 13:22:56
Minultakin tarina on osittain ostamatta, kun tuntui että loppu ei neljännen osan jälkeen ollut vielä häämöttämässä, ja kukaan ei oikein osannut sanoa montako näitä oli tulossa.
Mulla taas ostopäätökseen vaikutti juuri se, että kuulin, että sarjassa on vain seitsemän osaa. Tässä vaiheessa vain kaksi numeroa oli ilmestynyt ja sillä pääsikin hyvin vauhtiin.
Mutta samaa mieltä siinä, että pokkareissa yleensäkin olisi hyvä lukea sarjan mahdollinen pituus. Mulla nimittäin myös ostopäätökseen vaikuttaa hyvin paljon sarjan laatu (onko tietyn kokonaisuuden muodostava rajattu, vai jatkuva sarja).
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 06.12.2009 klo 13:30:28
Mitä eurooppalaiseen sarjakuvaan tulee, niin siinäkin uskoisin myyntikeskittymän olevan pääkaupungissa.

Eurooppalaiselle sarjakuvalle on nyt samantyyppinen ketju täällä (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,12044.msg282454.html). Kirjoitin sinne, että eurosarjakuva on nuorekkaan kaupunkilaisen työssäkäyvän lukemistoa – tai ainakin he ostavat sitä.

Mitä sarjakuvan löytämiseen tulee, Lappeenranta on erinomainen esimerkki. Kirjakauppojen sarjakuvavalikoima on heikko. Kaupungin paras kirjakauppa sarjakuvien suhteen on Suma.

Ennen muuttoaan keskustaan Suma, kuten vieläkin Fantasiapelit, oli jopa osoitteen kanssa vaikea löytää. Ulkomailla minua ainakin hämää katujen ja liikkeiden ulkoasu. Silmän on vaikea poimia tuttuja asioita, lähinnä apteekit vihreine valoineen tunnistaa helposti ulkoa.

Mielenkiintoiset liikkeet löytyvät usein syrjästä, pieniltä sivukaduilta jne. (ei siis nyt sarjakuvan suhteen vaan aivan ylipäätänsäkin).
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 06.12.2009 klo 13:53:41
Mielenkiintoiset liikkeet löytyvät usein syrjästä, pieniltä sivukaduilta jne. (ei siis nyt sarjakuvan suhteen vaan aivan ylipäätänsäkin).

Aivan niin, aivan niin.

Yliopistokaupungeista löytää yleensä enemmän kaiken alan tarjontaa kuin yliopistottomiskaupungeista, näin on usein mangan ja muun sarjakuvan suhteen.

Libristeille pitäisi saada joku taho ja tahto markkinoimaan mangaa ja yleensäkin kuvasarja-albumeja - tästä on ennenkin ollut puhetta.

Bleachin ja Black Lagoonin kansissa pisti silmään, että ne olivat englanniksi (siis suomalaisissa laitoksissa). Niitä ei piston saanut silmä erota ulkomaisista painoksista. Potentiaalinen suomalainen lukija saattaa ne jättää huomiotta.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Emppu - 06.12.2009 klo 15:08:16
Itse asiassa katselin juuri suomeksi julkaistua Sillagea ja tämä ruutujen ahtaus tuli viimeksi mieleen juuri siitä.
Pakko peesata Auraa: Jysäyksessä ilmestyi aikoinaan parin näytteen verran sitä ranskalaista mangaa, mikä tiivisti juuri ruutujen ahtauden ongelman. Kaunista jälkeä se tosin oli, mutta ei hitto, ei se noin tiiviisti vain toimi.

Ja pitää tietenkin ottaa huomioon, että Nausicaä on ruutujaollisesti erittäin epätyypillistä mangaa.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jari Lehtinen - 06.12.2009 klo 15:25:33
"En halunnut tehdä Nausicaasta mangaa, jota luetaan nopeasti. Välillä harmistuin siitä, että sivu oli liian yksinkertainen, joten lisäsin ruutuja lisäämästä päästyäni. Sen jälkeen lisäsin vielä sivuja. Halusin että se on tarina, johon täytyy keskittyä."
- Hayao Miyazaki
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: J.M:salo - 06.12.2009 klo 16:39:37
"En halunnut tehdä Nausicaasta mangaa, jota luetaan nopeasti. Välillä harmistuin siitä, että sivu oli liian yksinkertainen, joten lisäsin ruutuja lisäämästä päästyäni. Sen jälkeen lisäsin vielä sivuja. Halusin että se on tarina, johon täytyy keskittyä."
- Hayao Miyazaki

Tuo alleviivaakin suurinta ongelmaani mangan kanssa. Osa on todella hienoa, kuten Death Note, mutta osassa näkyy, että yritetään saada sivu muutamalla hätäisellä viivalla toimittajan ohitse. Riman yli, mutta niin matalalta kuin mahdollista. Bussilukemista. Ei sinällään mikään huono juttu (bussissakin pitää lukea jotakin), mutta ei se saisi olla itseisarvo.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Emppu - 06.12.2009 klo 16:53:49
En mie sillä tarkoittanut, että Nausicaä ois mitenkään huonoa, päinvastoin, mutta mun mielestä mangan ihanin ominaisuus on juuri se helppolukuisuus visuaalisen tunnelmoinnin takia, mikä jää aika toissijaiseksi eurosarjiksissa. Toki sitä tehdään välillä liikaakin tarinan kustannuksella, mikä on perin ärsyttävää, mutta on kyllä niitäkin tarinoita olemassa, joissa nämä käy käsi kädessä.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Aura - 06.12.2009 klo 17:35:28
Mangan ongelmana on usein tekijöiden infernaalinen kiire ja lukijakyselyt, joiden perusteella suosittuja sarjoja venytetään loputtomiin. Mangan vakiintuneet käytännöt voivat nekin olla ongelmallisia, esimerkiksi Naoki Urasawa on taannoin haastattelussa sanonut, että länsimaissa piirtäjillä on enemmän vapauksia, koska mangassa asiat pitää aina tehdä tietyllä tavalla.

Mutta sitten taas toisaalla myös eurosarjakuvassa piirtäjät usein joutuvat tekemään tiettyyn formaattiin, alppareiden koko on se sama ja sivuja noin 50. Ei ole mahdollisuutta tehdä ruutujakoa vapaasti, koko sivun ruutuja on ehkä yksi jos sitäkään.

Itse tykkään sarjakuvissa nimenomaan elokuvamaisesta kerronnasta, josta syystä pidän mangasta. Ja huomautetaan nyt vielä, että suurin osa teinisarjoista on sitä kamaa jota en jaksa lukea, ja niissä on usein juuri näitä rimanalitustapauksia tai sitä ongelmaa ettei piirtäjä osaa piirtää eri-ikäisiä hahmoja eikä taustoja ole tehty yms.

Pakko peesata Auraa: Jysäyksessä ilmestyi aikoinaan parin näytteen verran sitä ranskalaista mangaa, mikä tiivisti juuri ruutujen ahtauden ongelman. Kaunista jälkeä se tosin oli, mutta ei hitto, ei se noin tiiviisti vain toimi.

Näin juuri, vaikka ruutu olisi itsessään hieno ja veisi tarinaa hyvin eteenpäin, sen saattaa tappaa se ettei sille anneta tilaa. On aivan eri asia nähdä maisema joka tuntuu valuvan sivun reunojen yli ja imevän lukijan keskelle sarjakuvan maailmaa kuin katsoa pientä ruutua, joka on kymmenen muun ruudun ympäröimänä litistetty keskelle sivua.

Ei sujuva elokuvamainen kerronta tarkoita sitä että sarjakuva olisi jotenkin "liian helppo", mutta riippuu aina tapauksesta toimiiko postimerkkiruudutus vai ei. Hmm, tasapuolisuuden vuoksi taidan mennä häiritsemään myös vastaavaa eurosarjakuva-ketjua.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Marsumestari - 06.12.2009 klo 18:00:14
Mangan ongelmana on usein tekijöiden infernaalinen kiire ja lukijakyselyt, joiden perusteella suosittuja sarjoja venytetään loputtomiin. Mangan vakiintuneet käytännöt voivat nekin olla ongelmallisia, esimerkiksi Naoki Urasawa on taannoin haastattelussa sanonut, että länsimaissa piirtäjillä on enemmän vapauksia, koska mangassa asiat pitää aina tehdä tietyllä tavalla.

Tuossa haastattelussahan Urasawa valitteli suunnilleen sitä, että eurooppalaisessa jalkapallosarjakuvassa potkuun menisi yksi ruutu, mangassa ensin kuvattaisiin juoksua palloa päin, jalan ponnistus, potku ja osuma ja sitten pallon lento. Pointtinahan oli se, että mangakana joutuu piirtämään paljon sellaista, mitä ei varsinaisesti huvittaisi kun taas eurooppalainen sarjakuva on paljon kompressoidumpaa, ainakin yleisesti ottaen.

Sinällään ironista, että Urasawan ihailemaa Osamu Tezukaa voi hynin pitkälti syyttää mangan dekompressoidusta kuvakerronnasta ja Pluto taas on Urasawan moneen osaan dekompressoitu ja laajennettu versio Tezukan alle 200-sivuisesta tarinasta.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 06.12.2009 klo 18:49:10
"En halunnut tehdä Nausicaasta mangaa, jota luetaan nopeasti. Välillä harmistuin siitä, että sivu oli liian yksinkertainen, joten lisäsin ruutuja lisäämästä päästyäni. Sen jälkeen lisäsin vielä sivuja. Halusin että se on tarina, johon täytyy keskittyä."
- Hayao Miyazaki

Jari, olet totuuden torvi! Ällistyin, kun en siis tästä taiteilijan tarkoituksesta mitään tiennyt ja kun avasin tämän "mangan" ja luin ensimmäisen sivun.

Nausicaä on ällistyttävän länsimaalaista sarjakuvaa, ei oikeastaan mangaa ollenkaan.   Heti ensimmäinen "hiljainen" sivu tuo mieleen Moebiuksen Arzachin lennon.
- Lurker (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,10185.msg243591.html#msg243591)

Ja jos joku on elokuvamaista kerrontaa, niin bande dessinée. Valerian on voimakkaan visuaalista elokuvaa ja vaikkapa Tintti on ihan suoraan elokuvakäsikirjoitusta.

Eurooppalaisesta sarjakuvasta italialainen ei ole kovin kompressoitua, päin ja vastoin. Ja se vasta on Suomessa suosittua, Texit ja italo-Akut ja W.I.T.C.H.

Mutta antaa kaikkien kukkien kukkia! Manga, bd, fumetti, kotimainen ja mannermainen, kunhan laatua löytyy.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Aura - 06.12.2009 klo 19:06:01
Ja jos joku on elokuvamaista kerrontaa, niin bande dessinée. Valerian on voimakkaan visuaalista elokuvaa ja vaikkapa Tintti on ihan suoraan elokuvakäsikirjoitusta.

Mutta kerronta ei silti imaise lukijaa mukaan yhtä vauhdikkaasti kuin manga (tai elokuvat). Vaan ei silti, taannoin nautin Tinttien läpikahlaamisesta enemmän kuin parista perusmangasta jotka myös luin.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 06.12.2009 klo 19:17:23
Itsekin ihmettelin hieman Nausicaan julkaisutapaa. Olisin kenties kustannustoimittajana julkaissut isomman pötkön kerralla, tai ainakin pistänyt kanteen numeron perään vielä sanan "seitsemästä", muodossa tai toisessa. Minultakin tarina on osittain ostamatta, kun tuntui että loppu ei neljännen osan jälkeen ollut vielä häämöttämässä, ja kukaan ei oikein osannut sanoa montako näitä oli tulossa.

Julkaisujen koosta: Ei ollut alkujaankaan muita vaihtoehtoja kuin alkuperäisessä pitäytyminen. Ghibli nääs sanoi että pitäisi olla koko lailla alkuperäiskoossa, sekä sivumäärältä että laakeudelta. Ja jos olisi saanut valita, olisimme pitäytyneet alkuperäisessä, samaten. Kioskille ei oikein voi änkeä parinkympin opuksia. Ja kuten sanottu, mangassa rulettavat lehtipisteet.

Julkaisujen määrästä: takakansi oli ainut järkevä ja mahdollinen paikka kertoa siitä, joten kerroimme siitä takakannessa.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: echramath - 06.12.2009 klo 19:22:42
Ja jos joku on elokuvamaista kerrontaa, niin bande dessinée. Valerian on voimakkaan visuaalista elokuvaa ja vaikkapa Tintti on ihan suoraan elokuvakäsikirjoitusta.

Näin, mutta siitä huolimatta voi olla aika monta koulukuntaa siihen, kuinka monta framea sekunnissa pitää piirtää yksittäiseksi sarjakuvaruuduksi.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Curtvile - 06.12.2009 klo 19:30:59
Näin, mutta siitä huolimatta voi olla aika monta koulukuntaa siihen, kuinka monta framea sekunnissa pitää piirtää yksittäiseksi sarjakuvaruuduksi.

Näin juuri. Vaihtelua on myös elokuvissa. Georgialainen draama kaivoskylän kuihtumisesta kerrotaan erilaisin elokuvallisin keinoin kuin vaikkapa amerikkalainen actionpätkä tai ranskalainen pornoelokuva.
Näidenkin sisällä on variaatoita yhden kameran otosta hysteerisiin käsivarakameraajoihin epäkesko-kameroilla.

Kyse on aina aiheesta, teemasta, tarinasta myös mangan(kin) sisällä on erilaisia kuvakerrontatapoja.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: tertsi - 06.12.2009 klo 19:33:01
Mutta kerronta ei silti imaise lukijaa mukaan yhtä vauhdikkaasti kuin manga (
Jaa?!

En ole koskaan pystynyt lukemaan yhtään japanilaista opusta loppuun.
Yritetty on muutaman kerran: Akira, Gun Smith Cats ja joitain muita.
En erottanut kuka on kuka, kaikilla naama hassusti samalla lailla irvessä koko ajan.
Kuvakerronta liian sirpaleista...
Nausicaä meinaan yrittää vielä lukea. Vaikka kuvat onkin väärin päin, niin onhan tyyli ja taustat sentään tuttua Moebius-tyyliä.

Ei ole mun juttu tuo manga.
Mutta jos jotkut tykkää, niin ihan vapaasti.

Onneksi on Amazon ja Bdnet.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 06.12.2009 klo 20:16:56
Samaa aihetta käsiteltiin muuten aiemmin ketjuissa joissa puhuttiin siitä onko manga vain muoti-ilmiö sekä ketjussa manga pelastaa, joka yritti käsitellä mangan vaikutusta koko sarjakuvien julkaisuilmastoon.

Keskustelu olisi sitä paitsi paljon mielenkiintoisempaa jos tiedettäisiin jotain mangan myyntilukujen kehityksestä. Tai mangan kustantamisen kannattavuudesta.
Surullista tosiaan on se että laatusarjakuva myy niin huonosti. Mutta onneksi sitä joku aina joskus kuitenkin julkaisee.

Mutta kun laatumangan jättävät ostoslistaltaan pois siis myös ns. mangafanit. Hehän lopulta valinnoillaan ratkaisevat sen, mikä myy ja mitä kannattaa kustantaa.
Ihme käsite tuo mangafani. Tuskin se joukko on niinkään iso kuin "sarjakuvafanien" tai "bedefiilien" porukka (sikäli kuin näitäkään on olemassa). Ei mangaa ostava porukka ole mikään homogeninen joukko. Jengi ostaa ihan randomina niitä sarjoja tai genrejä jotka japanilaisista sarjoista on heidän mielestään kiinnostavia. Ei kai nyt kukaan fanita mangaa?! Joskus 2003 ja 2004 oli vielä joitakin hassuja ihmisiä jotka ostivat mangaa "kannatuksen vuoksi", mutta luulen että ei enää.

Ja jos joku on elokuvamaista kerrontaa, niin bande dessinée. Valerian on voimakkaan visuaalista elokuvaa ja vaikkapa Tintti on ihan suoraan elokuvakäsikirjoitusta.
Siis tarkoitat story boardia. Mutta juju onkin siinä että manga on enemmän elokuvallista. Mangakerrontaan sisältyy mahdollisuus koodata tunteita (ja liikettä), toisin kuin länsimaisiin sarjakuvakoodeihin. Länsimaisessa sarjakuvassa yhdistyvät kuvataide ja kirjallisuus, lopputulos on juuri niiin jäykkä kuin voi kuvitella. Manga taas on jo valmiiksi niiden synteesi, kerrontaa joka käyttää paremman puutteessa pysähtyneitä kuvia ja tekstiä. Manga on merkkikieli, jossa kuvaa ja sanaa ei voi enää mitenkään erottaa ja jota ei myöskään lueta kuin tekstiä eikä katsota kuin kuvataidetta. Mangaa luetaan samoin kuin elokuvaa katsotaan eli yhtään analysoimatta (kuvia tai tekstiä) annetaan vain sen luomien mielikuvien virrata.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Curtvile - 06.12.2009 klo 20:22:09
Sarjakuva taas on jo valmiiksi niiden synteesi, kerrontaa joka käyttää paremman puutteessa pysähtyneitä kuvia ja tekstiä. Sarjakuva on merkkikieli, jossa kuvaa ja sanaa ei voi enää mitenkään erottaa ja jota ei myöskään lueta kuin tekstiä eikä katsota kuin kuvataidetta. Sarjakuvaa luetaan samoin kuin elokuvaa katsotaan eli yhtään analysoimatta (kuvia tai tekstiä) annetaan vain sen luomien mielikuvien virrata.

Korjasin kirjoitusvirheesi, mutten jaa tuota "yhtään analysoimatta " niin sarjakuvissa kuin elokuvissakaan
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Marsumestari - 06.12.2009 klo 20:31:19
Korjasin kirjoitusvirheesi, mutten jaa tuota "yhtään analysoimatta " niin sarjakuvissa kuin elokuvissakaan

Vaikka onkin erittäin tekstipitoista mangaa, kuten Death Note ja Salapoliisi Conan niin hyvin yleisesti kuvat ja teksti on rytmitetty niin, että ne luetaan melkein samaan aikaan, kun taas tekstitpitoisissa sarjakuvissa pitää luonnollisesti tuijottaa suuren tekstimäärän takia tuijottaa kuvia enemmän kuin on kuvakerronnan kannalta tarpeellista.

En ole Nausicaä-DVD:llä ollutta storyboardia tutkinut mutta ainakin muistikuvien mukaan monet kohtaukset ovat leffassa kuvakulmia myöten samat kuin mangassa. Itseasiassa näin on monen muunkin anime-sovituksen kohdalla ainakin, jos ne on tehty suunnilleen samaan aikaan mangan kanssa. Lähinnä shoujo-animet tuntuisivat olevan vähemmän orjallisia verrattuna alkuteosmangoihin, johtuen kuvakerronnasta, jota ei voi suoraan sovittaa liikkuvaan kuvaan.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 06.12.2009 klo 21:24:41
Animessa myös usein näytetään pysäytyskuvia, kuin mangaa, vaikka kyse on kai kustannuksista.

Mutta onko manga osin ryöstöviljelty? Tuotiinko sitä kerralla kerrallaan liki liikaa, niin että markkinat saturoituivat nopeasti ja uusien nimikkeiden penetraatio (aih!) ei tuppaa onnistumaan enää millään.

Mangaan liittyy myös lukubulimia, josta siitäkin joskus keskusteltiin.

Mangaa ahmitaan ja ahmitaan. Miten siinä käy? No, huono olo tulee ja lopulta alkaa ellottaa.

Ihme käsite tuo mangafani. No, niin on.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Curtvile - 06.12.2009 klo 21:44:07

Mutta onko manga osin ryöstöviljelty? Tuotiinko sitä kerralla kerrallaan liki liikaa, niin että markkinat saturoituivat nopeasti ja uusien nimikkeiden penetraatio (aih!) ei tuppaa onnistumaan enää millään.

Mangaan liittyy myös lukubulimia, josta siitäkin joskus keskusteltiin.

Mangaa ahmitaan ja ahmitaan. Miten siinä käy? No, huono olo tulee ja lopulta alkaa ellottaa.

Älkää yrittäkö olla hauskoja.
Ette vaan osaa.

Mangaa ahmitaan ja kulutetaan, totta mutta ähky?
Aaltoliike kuuluu kaikkeen harrastamiseen.
Korkkareita ja Texeja syydettiin divareihin siinä määrin että siltä  taholta pyydettiin lappaamaan paperinkeräyslavoille.
Ja sitten kun opintolainat oli maksettu, asuntovelan korko pieneni ja se kolmas työpaikka olikin pysyvä ja lapsia 2.4, volvo ja puoliso niin hups.
Yli yön desimaalipilkku noissa rapatuotteissa hilautui kysynnän mukana oikealle.

Mangan taru ei ole suomessa lopussa, ensimmäiset omat mangasarjatkin on hiljan julkaistu.
Vähän sama kun palauttaisi puloivuotiaan synnytyslaitokselle:
"laittakaa takaisin tai korjatkaa takuussa. On viallinen. ei puhu eikä soita pianokonserttoja"
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 06.12.2009 klo 21:53:49
Älkää yrittäkö olla hauskoja.
Ette vaan osaa.

No sinä kai sitten osaat.

Korkkareita ja Texeja syydettiin divareihin siinä määrin että siltä  taholta pyydettiin lappaamaan paperinkeräyslavoille.
(...) Yli yön desimaalipilkku noissa rapatuotteissa hilautui kysynnän mukana oikealle.

Rapatuotteissa? Olen kai sitten itsekin Rapa-Ripa, sillä on niitä tullut luettua.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 06.12.2009 klo 22:02:50
Mutta onko manga osin ryöstöviljelty? Tuotiinko sitä kerralla kerrallaan liki liikaa, niin että markkinat saturoituivat nopeasti ja uusien nimikkeiden penetraatio (aih!) ei tuppaa onnistumaan enää millään.

Mangaa on Suomessa ollut tarjolla lehtipisteissä vasta viisi vuotta, jonka aikana kustantajat ovat vasta oppineet tuntemaan markkinat ja löytäneet oman paikkansa.

Kun markkinat vetävät, pusketaan tuotteita niin paljon kunnes markkinoiden koko löydetään, mitä seuraa hetkellisestä ylitarjonnasta johtuva lasku ja lopulta tasaantumisvaihe. Sen jälkeen loppu on kiinni trendeistä ja markkinaosuuksista.

(Tämä siis kustannusalaa lainkaan tuntematta, mutta yleisesti maalaisjärkeä käyttäen.)
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Curtvile - 06.12.2009 klo 22:14:56
No sinä kai sitten osaat.
En tasan.

Rapatuotteissa? Olen kai sitten itsekin Rapa-Ripa, sillä on niitä tullut luettua.
sitten meitä on monta.

noin viisitoista vuotta sitten Texeja ja korkkareita katsottiin alaspäin kaikissa "tiedostavissa" ja "koulutetuissa" piireissä ja antikvariaatinomistajille ne olivat vaikeita: sisään tuli enemmän kuin ovesta meni ja tarjontaa oli.
Bulkkimäärissä.
Toki tuolloinkin oli kanta-asiakkaita mutta tuotto oli pientä.

Mutta Texeihin ja korkkareihin liittyi jo niiden omien laadullisten ominaisuuksien lisäksi nostalgia-arvoakin.
ja kuten monilla mangoilla - ei yhtään haitannut että käsikirjoitus oli tasokas ja piirrosjälki upeaa.

mangankäyttäjistä suuri osa tekee saman kuin texin ja korkkarin kohdalla on käynyt: jättää harrastuksen.
Mutta myös ydinryhmä kasvaa tasaisesti.

Manga on verrattavissa populaarimusiikkiin.
Manga on rantautunut suurelle yleisölle ottaen myöhemmin, uutena kesähittinä tai musiikkian oli sitten Rave, Disco mikä ikinä.
Osa painuu unholaan yhden kesän hiteinä mutta osa jää kestohiteiksi jotka nekin vähintyään tietävät jotain kautta vaikkeivät varsinaisesti faneja olekaan.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 07.12.2009 klo 09:25:23
Osa painuu unholaan yhden kesän hiteinä mutta osa jää kestohiteiksi jotka nekin vähintyään tietävät jotain kautta vaikkeivät varsinaisesti faneja olekaan.

Manga tosiaankin eroaa muista sarjakuvatuotteista siinä, että niitä on jatkuvasti tarjolla uusina painoksina - siis ainakin joitakin sarjoja. Akateemisen ja Fantasiapelien hyllyistä voi käydä koska vaan poimimassa kokoelmiinsa lisää niteitä.

Mustanaamioita ja Korkkareita ei noin vain käydä ostamassa, vaan niitä pitää metsästää divareista.

Manga on myyntituotteena pysyvämpi kuin kertakäyttösarjis. Totta.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: puro - 07.12.2009 klo 10:22:58
Kovakantista, kalliimmanpuoleista ja laadukkaana pitämäänsä eurosarjakuvaa lukevat ihmiset, jotka oppivat lukemaan ranskalaista sarjakuvaa Non-Stopin ja Zoomin kaltaisten lehtien kautta.

Samalla logiikalla nyt mangaa ahmivat teinit ostavat mielellään kovakantisia deluxe-laitoksia noin 20 vuoden päästä, mikäli analogia pätee...
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Fantasiapelit - 07.12.2009 klo 11:38:23
Tarkoitin lähinnä määrällisesti. Melkein kaikki Suomen (no, ei ihan mutta viidennes) elokuvakäynnitkin tapahtuvat Tennispalatsissa. Fantasiapelit puolestaan on Euroopan paras mangakauppa, ylivoimaisesti.
Meillä on ollut kyllä tapana vaatimattomasti sanoa että ollaan maailman paras (fyysinen) mangakauppa Japanin ulkopuolella. Mutta joo, kiitoksia kehuista! Hyvä että kelpaa.  8]

Tällä sekunnilla näyttää Helsingin liikkeen hyllystä löytyvän 6897 eri nimikettä mangasarjakuvaa.

Lisäksi 81 saatavilla olevaa nimikettä on myyty tilapäisesti loppuun ja 60 lopussa olevan nimikkeen saatavuudesta ei ole täyttä varmuutta.


Monasti on tullut mieleen laittaa sellainen kilpailu pystyyn jossa etsittäisiin fyysistä mangakaupaa jolla olisi meitä parempi valikoima ihan liikkeen hyllystä suoraan (siis ei nettikauppoja -kyllä mekin voidaan listata nettisivuillamme vaikka kaikki maailmassa ikinä julkaistut mangat ilman että niitä oikeasti meiltä löytyy). Enpä tiedä löytyisikö moista puljua edes Jaappanista...
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Nikopol - 07.12.2009 klo 12:01:26
Mangasta tuskin päästään koskaan enää eroon kokonaisuudessaan, vaikka omalla kohdallani voisinkin vetää koko sarjakuvatyypin viemäristä alas, jos tilalle saataisiin laadukkaita fumettijulkaisuja. Pidän kyllä hyvistä animeista, mutta kaikki yhden käden sormilla lukemani mangat ovat olleet sellaista ADHD-sukupolven ilotulitusta, ettei pää kestä. Ehkäpä eurosarjakuva saisi nostetta, jos jostakin sen kestohahmoista tehtäisiin toimiva anime, toisin kuin esim. ryssitty Corto Maltese perusjähmeällä animoinnillaan, joka sopii kyllä sarjakuvaan, mutta ei liikkuvaan kuvaan ja päinvastoin animen ja mangan kanssa.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Petteri Oja - 07.12.2009 klo 12:48:40
Mangasta tuskin päästään koskaan enää eroon kokonaisuudessaan, vaikka omalla kohdallani voisinkin vetää koko sarjakuvatyypin viemäristä alas, jos tilalle saataisiin laadukkaita fumettijulkaisuja. Pidän kyllä hyvistä animeista, mutta kaikki yhden käden sormilla lukemani mangat ovat olleet sellaista ADHD-sukupolven ilotulitusta, ettei pää kestä. Ehkäpä eurosarjakuva saisi nostetta, jos jostakin sen kestohahmoista tehtäisiin toimiva anime, toisin kuin esim. ryssitty Corto Maltese perusjähmeällä animoinnillaan, joka sopii kyllä sarjakuvaan, mutta ei liikkuvaan kuvaan ja päinvastoin animen ja mangan kanssa.

Tämäntyyppisille avautumisillekin lienee oma ketjunsa mutta tämä ei ole se.   :P
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 07.12.2009 klo 13:14:38
Kaikki kunnnia ja kiitos Fantasiapelien hyville valikoimille, mutta...

-kyllä mekin voidaan listata nettisivuillamme vaikka kaikki maailmassa ikinä julkaistut mangat ilman että niitä oikeasti meiltä löytyy).
Tarkoittanet länkkärijulkaisuja. Alkuperäisjulkaisujen listaaminen olisi hyvin haastava temppu.

Monasti on tullut mieleen laittaa sellainen kilpailu pystyyn jossa etsittäisiin fyysistä mangakaupaa jolla olisi meitä parempi valikoima ihan liikkeen hyllystä suoraan (siis ei nettikauppoja ...
 Enpä tiedä löytyisikö moista puljua edes Jaappanista...
Löytyisi. Useita. Mutta niissä sarjikset on japaniksi.  :) Olen käynyt esimerkiksi ainakin viidessä myymälässä, joissa on pelkästään omakustanteita monta kertaluokkaa enemmän kuin tuo mainittu 6-7000kpl. Monet Mandaraken ja Tonaroanan myymälät ovat monikerroksisia (esim. 2-5 kerroksisia) tai muuten lattiapinta-alaltaan suurempia kuin Fantasiapelien liikkeet ja niissä on muutenkin pakattu sarjat paljon tiiviimpään. Noin yleisesti sanoisin että japanilaisten sarjakuvan erikoiskauppojen mittakaavassa Fantasiapelien valikoima on sangen vaatimaton. Muistaakseni Taschenin Mangakirjan mukana tulleella rompullakin esiteltiin muutama japanilainen kauppa ja niiden valikoima taisi pyöriä muutamissa sadoissa tuhansissa niteissä (en nyt pysty tarkistamaan, sori).

Länsimaisia mangadiilereitä ja -kauppoja en sitten niin tunnekaan.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Aura - 07.12.2009 klo 13:19:00
Näissäkin ketjuissa on tullut muutamaan otteeseen esille se, ettei manga vie lukijoita eurosarjakuvalta tai päinvastoin, joten koko keskustelu on älytön sillä sarjakuva on sarjakuvaa. Ketjuja, joissa jauhetaan tästä vastakkainasetelusta ei tarvita.

Mutta jotenkin tuntuu siltä että manga vs. kaikki muu-asettelusta ei koskaan päästä eroon, se oli läsnä kymmenen vuotta sitten ja on varmasti vielä tulevaisuudessa. Moni on huomannut, että jos piirtää tai lukee myös mangaa, ihmisille tulee heti jonkinlainen agressiivinen puolustusreaktio. Mangatyypit tungetaan omaan karsinaansa. Tämä oli esillä mm. viime Finnconissa, jossa scifistä kiinnostuneet mangustit kokivat etteivät olleet tervetulleita puolelle toiselle. Ja ilmeisesti eivät olleetkaan, päätellen conin jälkeisistä "olisivat pysyneet omalla puolellaan"-murinoista. Asiaa ei auta se, että monet mangaharrastajatkin ovat puristeja.

Eli mangan ja eurosarjakuvan tyylillinen sulautuminen ei liene kovin todennäköistä ainakaan kovin pian, sillä se aiheuttaa agressioita kummassakin leirissä.

Näistäkin tuli flaidisketjuja, mikä ei sinällään yllätä...
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 07.12.2009 klo 13:26:09
Eli mangan ja eurosarjakuvan tyylillinen sulautuminen ei liene kovin todennäköistä ainakaan kovin pian, sillä se aiheuttaa agressioita kummassakin leirissä.
Tuokin on määrittelykysymys. Minusta ne ovat jo monessa tapauksessa sulautuneet toisiinsa. Mangassa näkee paljon länsimaisuuksia ja päin vastoin. IMHO Toistaiseksi tämä sulautuminen on valitettavasti tuottanut lähinnä hirveää huttua, mutta kaukana ei lie aika kun tämä vastakkainasettelu kuulostaa yhtä naurettavalta kuin (vielä 5 vuotta sitten uskottava) puhe naissarjakuvasta.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Aura - 07.12.2009 klo 13:34:39
Tuokin on määrittelykysymys. Minusta ne ovat jo monessa tapauksessa sulautuneet toisiinsa. Mangassa näkee paljon länsimaisuuksia ja päin vastoin.

Juu, Japanissa tuskin ollaan yhtä hysteerisiä kuin täällä, siellähän on aina poimittu länsimaista juttuja ja muutettu ne japanilaisiksi. Otettiinhan varhaiseen mangaankin suoria vaikutteita länkkärisarjoista. Urasawankin tyyli on varsin länsimaista.

Ehkä tuo pätee lähinnä länsimaissa tuotettuun sarjakuvaan.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 07.12.2009 klo 13:45:31
Ehkä tuo pätee lähinnä länsimaissa tuotettuun sarjakuvaan.

Jossakin oli juttua siitä, että mangan laskeneet myyntiluvut Japanissa ovat muuttaneet mangaa osin "länsimaalaisuusystävällisemmäksi". Japanista haetaan siis ihan tarkoituksella markkinoita vähän laajemmaltikin kuin vain omalta saarelta.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Aura - 07.12.2009 klo 13:50:58
Jossakin oli juttua siitä, että mangan laskeneet myyntiluvut Japanissa ovat muuttaneet mangaa osin "länsimaalaisuusystävällisemmäksi". Japanista haetaan siis ihan tarkoituksella markkinoita vähän laajemmaltikin kuin vain omalta saarelta.

Juu, olen kuullut että siellä tähdätään myös ulkomaille sen takia, että manga on nyt se Juttu. Mutta käsitin, että kyse oli lähinnä siitä että länsimaiset lukijat pyritään ottamaan huomioon jo sarjojen tekovaiheessa, sillä mangaa luetaan Japanin sijasta myös täällä. Muutenhan Japanissa on se tietty valtavirta-kulttuuri, jossa on omat vakiintuneet käytäntönsä. (Kuten täällä, eihän muuten lukijoille tulisi "onpas omituista"-reaktiota heti kun sarjakuvassa on käytetty totutusta poikkeavaa kuvakieltä.)
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 07.12.2009 klo 14:20:50
Mangasarjojen TOP 10 Japanissa 2009. (http://www.animenewsnetwork.com/news/2009-12-04/2009-top-selling-manga-in-japan-by-series)

Saint Young Men todellakin yhdistää idän ja lännen!
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 07.12.2009 klo 14:38:57
Jossakin oli juttua siitä, että mangan laskeneet myyntiluvut Japanissa ovat muuttaneet mangaa osin "länsimaalaisuusystävällisemmäksi". Japanista haetaan siis ihan tarkoituksella markkinoita vähän laajemmaltikin kuin vain omalta saarelta.
Eikä pelkästään noin vaan sarjakuvantekijät siellä hakevat kerronnallisa ja visuaalisia vaikutteita laajemmalti. Ihan samaan tapaan kuin täällä saadaan netin ansiosta enemmän tietoa mangasta, japanilaiset pystyvät ihan uudella tavalla perehtymää länkkärikamaan. Siis vaikka sitä ei siellä julkaistaisikaan. Tekijät ovat mielestäni aina olleet tässä mielessä liikkuvaisempia ja joustavampia kuin lukijat.  :)
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 07.12.2009 klo 15:43:47
Tekijät ovat mielestäni aina olleet tässä mielessä liikkuvaisempia ja joustavampia kuin lukijat.  :)

Totuuden sanoja, totta totisesti.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Nikopol - 07.12.2009 klo 22:22:58
Tämäntyyppisille avautumisillekin lienee oma ketjunsa mutta tämä ei ole se.   :P

Kirjoitukseni oli tottakai aiheetonta provosointia ja uskon joukosta parempaakin löytyvän, kuten varmaan esim. Nausicaa, joka minulta jäi lukematta. Mutta kun esim. jotakin Narutoa tai Yu-Gi-Ohta selailee, niin mitä muuta se on kuin ADHD-kamaa pikkupojille. 30 sivua pelkkää mäiskettä putkeen, ilman juonen häivääkään. Tämä ei voi olla kehittävää luettavaa kenellekään.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 07.12.2009 klo 23:30:55
Mutta kun esim. jotakin Narutoa tai Yu-Gi-Ohta selailee, niin mitä muuta se on kuin ADHD-kamaa pikkupojille.

Tässä on kyse medialukutaidosta. Pelikulttuuri näkyy selkeästi mm. manga-ilmaisussa.

Näpsäkästi minulla on jo raakaversio Naruto-arvostelusta (tai vähintään foorumikirjoitusta) odottamassa sarjan etenemistä sopivaan vaiheeseen, mutta paljastetaan siitä eräs avainkappale:

Lainaus käyttäjältä: Jiksi
Naruton kiistaton vahvuus on kyky houkuttaa lukijansa seuraamaan taisteluja pokkarista toiseen. Menestyskaavaansa Kishimoto ei ole löytänyt tarinankerrontaperinteestä vaan pelikulttuurista. Ninjojen voimanmittelöt perustuvat aluksi voittamattomilta vaikuttavien vihollisten analysointiin ja heikkouksien etsimiseen hyökkäyskaavasta – Naruton lukeminen on kuin videopelien pomovihollisten rökittämistä!

EDIT: Tai mitä tätä säästelemään, otetaan toinenkin kappale, se kun sopii niin mojovasti tähän yhteyteen:

Lainaus käyttäjältä: Jiksi
Sarjakuvan ystävien on ollut vaikea sulattaa erityisesti poikien shōnen-genren mangaa, koska perinteiseen tarinankerrontaan tottuneiden on vaikea koodata se auki – lapsilta ja nuorilta se käy puolestaan helposti. Heillä on jo enemmän yhteistä kulttuuritaustaa japanilaisten ikätovereidensa kuin edeltäneen sukupolven kanssa.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 08.12.2009 klo 08:23:05
Provosoinnista puheen ollen...
Tämä ei voi olla kehittävää luettavaa kenellekään.
Kuka tai mikä taho on pätevä määrittelemään "kehittävän lukemisen"?

Tässä on kyse medialukutaidosta. Pelikulttuuri näkyy selkeästi mm. manga-ilmaisussa.
Voihan se olla pelikulttuuriakin, mutta itse sanoisin että shonen-mätön juuret ovat paljon syvemmällä. Esimerkiksi japanilaisessa kilpailu- ja kilvoittelukulttuurissa sekä siinä miten sankarimyytti rakennetaan. Toriyama oli Dragon Ballinsa kanssa jalostamassa tätä genreä juuri tähän muottiin, ja siitä on pian 25 vuotta. DB:n jälkeen samaa (toimivaksi havaittua) kaavaa on toistettu.
Itse en näe juurikaan eroa shonen-mätön ja supersankarimätön välillä jos mietitään sitä lukemiston "kehittävyyttä"

Turpaanvetämisen voi toki paketoida monella tavalla ja tämän kuorrutuksen ympärillähän suurin osa lastensarjakuvasta pyörii. Se että näin simppeli kuvio ei kiinnosta kaikkia aikuisia ihmisiä ei mielestäni ole mikään ihme. Toki on eroja siinä, miten hyvin/humoristisesti/jännittävästi "viikon vihollinen"- ja kasvutarina-teemoja kerrotaan ja näistä eroista on sitten kiva keskustella Kvaakissa.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Marsumestari - 08.12.2009 klo 10:21:43
Mutuiluna voisin kuvitella urheilumangan ja muun kilpailumangan pitkien toimintaosuuksien vaikuttaneen myös mättömangojen pitkiin taisteluihin, tosin kyllä jo 70-luvun alun Lone Wolf & Cubissa on myös erittäin pitkiä taistelukohtauksia. Toisaalta kyllähän Black Jackissa leikkausoperaatiokohtaukset kuvataan melko yksityiskohtaisesti.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 08.12.2009 klo 20:44:46
Esimerkiksi japanilaisessa kilpailu- ja kilvoittelukulttuurissa sekä siinä miten sankarimyytti rakennetaan.

Toki näin, kun mennään tälle tasolle, mutta nykypäivään peilatessa medialukutaito on mielestäni avainsana.

Itse olen mieltänyt pelien ja shonen-mangan yhteyden voimakkaasti vuosikaudet, vaikutteet viihdemuotojen välillä kulkevat rajojen ylitse.

Lisäksi pelit ovat olleet muodossa tai toisessa arkea jo 1980-luvun alusta, joten pelikulttuuri ei ole Dragonball-sarjaan verrattuna mitenkään tuore ilmiö, vaikka se vasta merkittävästi myöhemmin, konsoleiden myötä, nousi kaikkien tietoisuuteen.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: PTJ Uusitalo - 11.12.2009 klo 20:12:10
Jossakin oli juttua siitä, että mangan laskeneet myyntiluvut Japanissa ovat muuttaneet mangaa osin "länsimaalaisuusystävällisemmäksi". Japanista haetaan siis ihan tarkoituksella markkinoita vähän laajemmaltikin kuin vain omalta saarelta.

Tiedä sitten. Juuri viime viikolla Shueisha ilmoitti että aikoo painaa One Piecen 56. osaa 2,85 miljoonaa kappaletta, mikä on tiettävästi suurin yksittäisen pokkarin ensipainos Japanissa ikinä. Se sarja myy kotimaassaan melkein yhtä paljon (http://www.4thletter.net/2009/12/one-piece-id-be-east-blue-without-you/) kuin koko Yhdysvaltain sarjakuva-ala yhteensä, manga mukaanlukien. Samaan aikaan nämä samat jättisarjat myyvät länsimaissa sata tai parisataa tuhatta kappaletta per kieliversio, uusintapainokset mukaan lukien... Kyllähän niistä globaalisti tulee huomattavan iso siivu, mutta muutaman kärkinimekkeen jälkeen myynti tipahtaa kymmenistä tuhansista tuhansiin.

Isoissa sarjoissa luotetaan kotimaiseen viikoittaiseen lukijapalautteeseen niin paljon ettei ulkomaista yleisöä juuri ehditä ajatella (ja mitenpä siltä palautetta saataisiinkaan), pienempien sarjojen myynti ulkomailla taas on sen verran nappikauppaa ettei se edes maksaisi vaivaa.

Mutta olisiko silti linkkiä? Aihe on toki kiinnostava, sillä jokunen vuosi sittenhän animeteollisuuden puolella tehtiin juuri näin Hellsingin ja Cowboy Bebopin länsisuosion viitoittamina. Sarjoja tuotettiin sillä oletuksella että osa tuloista tulee kuitenkin Pohjois-Amerikasta päin, joten sellaisia sarjoja joissa oli cooleja naishahmoja, pyssyjä, tissejä, vakavaa toimintaa, ei-japanilainen miljöö ja englanninkielinen nimi tuotettiin muutama vuodessa. Witch Hunter Robin, Ergo Proxy, Pumpkin Scissors, Darker Than Black, Black Lagoon, Black Blood Brothers, Coyote Ragtime Show...

Keskustelu olisi sitä paitsi paljon mielenkiintoisempaa jos tiedettäisiin jotain mangan myyntilukujen kehityksestä. Tai mangan kustantamisen kannattavuudesta.

Jos puhutaan muista maista kuin Suomesta niin lukuja toki löytyykin. Kelpaisiko Ranska (http://du9.org/Numerology-2008-edition-I)?
(http://i14.photobucket.com/albums/a343/ptj_tsubasa/blogikuvat/naruton_myynti.png)

Tästä voisi päätellä että sarja on löytänyt kohdeyleisönsä eikä uusia lukijoita enää juurikaan tule. Tai jos tuleekin, niin vanhojen fanien poistuma kompensoi sitä ja myynti pysyy silti samana. Uskoisin silti että kyse on enemmän ensimmäisestä, koska ymmärtäähän sen että sarjaan on vaikea päästä sisään kun julkaisu porskuttaa kymmenissä osissa... Näitä lukuja voi huvikseen verrata ranskalaisten kotimaisen tuotannon (http://i14.photobucket.com/albums/a343/ptj_tsubasa/blogikuvat/ranskikset.png) myyntiin ja kehitykseen jos haluaa.

(http://i14.photobucket.com/albums/a343/ptj_tsubasa/blogikuvat/mangan_osuus_sarjakuvista.png)

Tässä on mangan osuus Ranskassa julkaistuista sarjakuvista. Kasvaa edelleen hitaasti, joskin kasvuvauhdin kasvu on pysähtynyt.

(http://i14.photobucket.com/albums/a343/ptj_tsubasa/blogikuvat/myyntimaara_suhteessa_julkaisuihin.png)

Sama käy ilmi myös tästä kuvasta jossa verrataan kysynnän ja tarjonnan kehitystä vuoden 2001 myyntiin. Ranskan mangamarkkinat saturoituivat vuonna 2005 täsmälleen samalla tavalla kuin Yhdysvalloissakin; kustantajat luulivat myynnin kasvun jatkuvan edelleen eksponentiaalisesti ja skaalasivat julkaisumääränsä sen mukaan – mikä johti jyrkkään vastareaktioon leikata julkaisumääriä vuodesta 2006 alkaen, kun edellisen vuoden myynti alittikin odotukset ja varastot täyttyivät myymättömästä mangasta.

Mutta enpä sanoisi että manga mitenkään lopussa olisi, niin Suomesta kuin maailmastakaan. Kyllä sitä tulee lisää edelleen samaa tahtia kuin vanhat sarjat loppuvat.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 11.12.2009 klo 20:28:55
Mutta olisiko silti linkkiä?

Below are the decline in 2009 sales versus those of a year earlier:
Shonen, etc:
Weekly Shonen Jump         2,807,000      0.7%
Weekly Shonen Magazine      1,633,000      -6.9%
Korokoro Comic            937,000      6.0%
Monthly Shonen Magazine   902,000      -4.7%
Weekly Shonen Sunday      765,000      11.7%

Seinen, etc:
Young Magazine            843,000      -10.0%
Weekly Young Magazine      838,000      -10.4%
Big Comic Original         785,000      -5.3%

Siitä laittamastani linkistä (http://www.sankakucomplex.com/2009/11/16/japans-manga-industry-in-dire-straits/) löytyivät nämä tuoreet luvut Japanista.

Below you can see magazine (red) vs tankobon (blue) sales, with volumes sold in units of 100 million above, and sales in units of 100 million yen below (approximately $1,000,000):
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Mon of Olay - 11.12.2009 klo 20:50:31
Weekly Shonen Jump         2,807,000


No huh huh, kyllä on mangalla selvästi kova alamäki menossa, kun myyyntiluvut näyttävät tuollaisilta. Se loppuu varmaan kokonaan ihan just.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: PTJ Uusitalo - 11.12.2009 klo 20:55:31
Sankakun muka-asiallinen ironinen tyyli kyllä tunnetaan, joten pelkästään se että Artefact kirjoittaa "Japan’s manga industry faces great peril" ei tarkoita vielä yhtään mitään. (Esimerkki (http://www.sankakucomplex.com/2008/08/09/aya-hirano-grossly-obese-vows-to-cut-flab/).)

Ja sitä paitsi tuossa puhutaan mangalehdistä eikä oteta huomioon esimerkiksi kännykkämangan (ja kännykkäromaanien, vaikka ne eivät tähän liitykään) räjähdysmäistä suosionnousua kuluneen vuosikymmenen aikana. Kaiken printtimedian myyntihän on ollut laskussa jo vuosia kaikkialla teollisuusmaissa, mutta ei se tarkoita sitä että ihmiset kuluttaisivat vähemmän viihdettä tai lukisivat vähemmän uutisia. Ne vain hankitaan eri kautta kuin mangalehdistä tai sanomalehdistä.

Lisäksi, tarkoitin kyllä että missä oli juttua mangan länsimaalaisystävällisemmäksi muokkaamisesta.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 11.12.2009 klo 21:30:05
Lisäksi, tarkoitin kyllä että missä oli juttua mangan länsimaalaisystävällisemmäksi muokkaamisesta.

Olen sen ihan varmasti jostain lukenut, mutten muista mistä. Voin laittaa postia vaikka Gravettille tai jollekin ja kysyä asiasta ensi viikolla.

Ja tietty nuo miljoonalevikit ovat aika hurjia. Mangaa taidettiin kuitenkin julkaista vielä 90-luvun puolivälissä vajaa puolitoista miljardia (!) kipaletta, nyttemmin jotain puoli miljardia.
http://comipress.com/news/2007/03/10/1622
http://www.animenewsnetwork.com/news/2007-10-20/manga-sales-in-japan-decline-for-fifth-consecutive-year (http://www.animenewsnetwork.com/news/2007-10-20/manga-sales-in-japan-decline-for-fifth-consecutive-year)

(Muistakaa, millaisissa lukemissa Disney-sarjakuvat joskus olivat Jenkeissä ja missä nyt. Kun muutos tulee, se voi tulla nopeasti.)

PS. Tuo nykyinen Weekly Jumpin myyntiluku on ihan "surkea", ennen lehteä meni kuusi miljoonaa. Siis kuusi. Miljoonaa.
http://altjapan.typepad.com/my_weblog/2009/11/manga-manga-poverty-poverty.html
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Curtvile - 12.12.2009 klo 14:29:00
Ihan totta. mangahan on selvästi kriisissä.
Kärsii selkeästi samasta ukkoontumisesta kuin BD ja amerikkalainen sarjakuva.
kyllä kuuden miljoonan myynnillä on varauduttava muistokirjoituksen laadintaan.
Aikahan on siis selvästi ajanut ohi mangasta.

Ihan näin.

Ensi-ihastus suomessa on tosiaan mangan osalta taittunut mutta vaikka vielä ollaan pitkälti jyrkässä puritaanivaiheessa niin se mistä europuolen hölöntöttö-ketjussa puhuttiin pitää kutinsa:
murrosvaihe.

Isot massat alkavat karsia jyviä akanoista. Vain mangaan hurahtaneet vähenevät osan siirtyessä alkohoin huumaiseen vaiheeseen kasvua ja ison osan laajentaessa muuhunkin sarjakuvaan.
Jättämättä mangaa mihinkään.

Tästä avarakatseisuutta ja uuden kokeilua haraastavasta porukasta tulee myös näiden nykyisten ja tulevien pseudomangojen kuluttajakuntaa.

se vie vuosia omaa henkilökohtaista kasvua, mutta pian se että opitulla kerrontatekniikalla joku(mahdollisesti ikätoveri tai ainakin saman kulttuurisen viitekehyksen omaava) kertookin tarinoita jotka kiinnostavat.

Tuskin tuontimangan tasolle noustaan, mutta pseudon stigma vähenee. todennäköisesti siinä määrin että jos asiaan panostaa oikeasti, ns. turvallisen muun palkkatyön hyläten, voi meillä olla sarjakuvantekijöitä jotka tekevät mangaa.
Kaupallisesti.

kaikki riippuu miten kortit nyt pelataan, miten kustannuspuoli toimii ja valitsee julkasujaan.

mangan tyylikirjo alkaa vihdoin laajeta täällä. Matkaa Japanin tasoon luonnollisesti on paljon, mutta yhdistetyllä lehtipiste- JA kirjakauppamyynnillä varmistetaan levikki.
Se ettei rajata vain tyttöjen tai poikien juttuihin vaan siihen että oikeasti on "jokaiselle jotakin" se on mahdollisuuksien rajoissa.

Naivi en ole.
Kuten kotimaisen, amerikkalaisen ja eurooppalaisen sarjakuvan kohdalla myös japanilaisen kohdalla voidaan pudottaa pallo ratkaisevilla peliminuuteilla ja homma menee nk. reisille.

Tässä maassa on tilaa niin aidoille kuin "pseudoille" sarjakuvillekin. Alkuperämaasta riippumatta.
Yksisilmäisillä kuluttajavalinnoillamme voidaan toki hassata kaikki.

Mikään ei ole niin tyhmä kuin ihminen.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 14.12.2009 klo 14:11:17
Lainaus
Keskustelu olisi sitä paitsi paljon mielenkiintoisempaa jos tiedettäisiin jotain mangan myyntilukujen kehityksestä. Tai mangan kustantamisen kannattavuudesta.

Jos puhutaan muista maista kuin Suomesta niin lukuja toki löytyykin. Kelpaisiko Ranska (http://du9.org/Numerology-2008-edition-I)?

Vilkaisu ketjun otsikkoon riittänee vastaukseksi. Mutta samapa tuo. Tällä alueella on jo niin monta sekavaa keskustelua tästä samasta aiheesta (onko manga muotia ja mitä sen kustantajat mahtavat miettiä) että ei siinä yksi ketju lisää tunnu missään.  :)
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 23.12.2009 klo 10:54:41
En kehdannut lähettää postia Gravettille, mutta täällä miestä siteerataan ja Euroopan mangakasvulukujakin löytyy.

Reuters: (http://www.reuters.com/article/idUSGEE5AT1MT20091221) In Europe manga is an estimated 38 million euros ($56.5 million) market, according to the Japan External Trade Organization's latest data. This is but a fraction of Japan's 480 billion yen ($5.3 billion) manga market, but its potential could be huge: Europe's population of 500 million dwarfs that of Japan's 126 million. (...) Earlier this year, two of Japan's top three publishers, Shogakukan Inc and Shueisha Inc., moved to gain greater control over their manga and anime networks in Europe, buying out animation distributor KAZE as well as its VIZ Media subsidiary to tap into demand.

Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lönkka - 23.12.2009 klo 16:18:36
Reuters: (http://www.reuters.com/article/idUSGEE5AT1MT20091221) In Europe manga is an estimated 38 million euros ($56.5 million) market, according to the Japan External Trade Organization's latest data.
Sanoisin että ei voi pitää paikaansa -aivan liian pieni luku.

Tilannetta tosin varmaan hämää se että kaikki Euroopan jenkkimangaimportit lasketaan varmaankin jenkkimyynniksi.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 29.12.2009 klo 22:09:06
Sanoisin että ei voi pitää paikaansa -aivan liian pieni luku.
Niin on. Pelkästään Ranskan markkinan arvo oli (vuonna 2007) 80milj. euroa ja Suomen noin 2,5 miljoonaa.
Vastaavasti vuonna 2006 The Japan External Trade Organization says German and French sales of manga totaled $212.6 million last year, (http://www.businessweek.com/globalbiz/content/dec2007/gb20071226_346610.htm)
Eli romahdus olisi ollut melkoinen, jos myynti olisi muutamassa vuodessa pudonnut neljäsosaan. Tuohon vielä päälle Italia, joka taatusti on iso markkina.

Eihän näistä luvuista kyllä sillee varmaksi tiedä, suuntaa-antavia ovat.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 03.01.2010 klo 10:23:31
Suomen tulevat anime- ja mangajulkaisut on koostanut selkeän tilaston suomeksi tänne (http://koti.mbnet.fi/mika9/uutinen.php?otsikko=katsaus-menneeseen-vuosikymmeneen).

Mikäli oikein näin aamutuimaan summailin, tilaston mukaan Suomessa on julkaistu mangaa seuraavasti:

2009: 166
2008: 169
2007: 125
2006: 99
2005: 54
2004: 27
2003: 8

Myynnin kehittyminen on kuitenkin nimikkeiden määrää laskemista parempi tapa seurata markkinoiden kehittymistä (ainahan sarjoja alkaa, päättyy ja niitäkin on eri mittaisia yksittäisestä julkaisusta moniin kymmeniin pokkareihin kasvavista sarjoista lähtien). Hyvä tilasto kuitenkin, joka sekin muistuttaa, kuinka räjähdysmäinen kasvu on Suomessa ollut.

Kyllä tuo kehitysnopeus tietysti omalta osaltaan säikäytti perinteiset sarjakuvaharrastajat, mutta on kovin ikävää ettei mangaa vieläkään nähdä sarjakuvakenttää tervehdyttävänä ja monipuolistuttavana tekijänä (viitaten mm. Sarjakuvavuosi 2009 -katsaukseeni (http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=1349), jossa toistin vanhan toteamukseni siitä, että manga tarjoaa paitsi tietyille ikäryhmille, myös eritoten tytöille lukemista).

Sen sijaan sarjakuvavuoden katsauksessa en käsitellyt asiaa, mutta tietysti oli minun taholtani virhearvio vuoden 2008 puolella kuvitella, että manga monipuolistuisi Vagabond ja Tuulen laakson Nausicaä -sarjojen osoittamaan suuntaan perinteisten sarjakuvaharrastajien tai aikuislukijoiden suuntaan. Tietenkin suuremmat apajat kustantajilla on mangan lukijoiden keskuudessa, jolloin nuortensarjojen lisäksi suunta on mm. hormonien kyllästämien teinien sarjoissa.

Kaiken sarjakuvan tavoin toivon myös vuodesta 2010 hyvää mangavuotta lukijoiden lisäksi myös kustantajille!
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 03.01.2010 klo 17:32:39
Suomen tulevat anime- ja mangajulkaisut on koostanut selkeän tilaston suomeksi tänne (http://koti.mbnet.fi/mika9/uutinen.php?otsikko=katsaus-menneeseen-vuosikymmeneen).

Mikäli oikein näin aamutuimaan summailin, tilaston mukaan Suomessa on julkaistu mangaa seuraavasti:

2009: 166
2008: 169
2007: 125
2006: 99
2005: 54
2004: 27
2003: 8

Ei vaan:

2009: 166
2008: 169
2007: 125
2006: 95
2005: 54
2004: 31
2003: 8

Itse laskin näitä vuoden 2008 alussa ja sain tällaisen tuloksen:

2003   : 11
2004   : 17
2005: 98
2006 : 204
2007 : 326

Nämä on kyllä laskettu eri tavalla eli minä listasin vuoden loppuun mennessä ilmestynee pokkarit. (Ja manhwat tulee päälle). Hieman ihmetyttää siinä Mikan listassa mitä mangaa Jalava olisi julkaissut vuonna 2006 4 kpl. Edellistä voi kuitenkin verrata Mikan laskemiin:

2003: 8
2004: 39
2005: 93
2006: 188
2007: 313

Joista olletenkin puuttuu ainakin 1980-luvun Hiroshiman poika. Itse en laskenut mukaan uusintajulkaisuja, joista ainakin Dragon Ball oli jo käynnistynyt. Mulla on myös noi listat edelleen ylhäällä eli pokkarien nimet ja kirjojen ilmestymismäärät. Ja ohessa sama graafina (Mangat sinisellä, manhwat magentalla). Sanoisin että kasvukäyrä on huomattavasti loiventunut 2008 ja 2009 aikana.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 04.01.2010 klo 10:47:26
Koska aloin tehdä tätä 2007 lopulla oli helpointa listata vuoden 2007 loppuun mennessä ilmestyneet. Vuoden 2006 ja 2005 loppuun ilmestyneissä saattaa olla pientä klappia sillä kaikista pokkarisarjoista en aina jaksanut muistaa ja välittää että kumman vuoden puolella joku osa ilmestyi.

Eli tssä siis tilanne vuoden 2006 loppuun:

Akira   12
Astro Boy   3
Beyblade   2
Dragon Ball   40
Emma   2
Gunnm   2
Hiroshiman poika   2
Inuyasha   16
Kajika   1
Kamikaze Kaitou Jeanne   7
Liikkuva Linna   4
Neon Genesis Evangelion   5
One Piece   22
Princess Ai   3
Ranma½   38
Salapoliisi Conan   27
SandLand   1
Time Stranger Kyoko   3
Tokyo Mew Mew   7
Tokyo Mew Mew à la mode   1
Yu-Gi-Oh!   6
Yhteensä   204

Ja tilanne vuoden 2007 loppuun:
.hack - Taru iltahämärän rannerenkaasta    2
Akira   12
Astro Boy    3
Azumanga Daioh   3
Beyblade   2
Dragon Ball   42
Dream Kiss   4
Duel Masters   4
Emma   7
Full Moon wo Sagashite   3
Fullmetal Alchemist   11
Fushigi Yuugi   10
Gunnm   9
Hiroshiman poika   2
Horoskooppimysteerit   1
Inuyasha   24
Kajika   1
Kamikaze Kaitou Jeanne   7
Liikkuva Linna   4
Maameren Tarinat   4
Neon Genesis Evangelion   10
Oh! My Goddess   8
One Piece   34
Princess Ai   3
Ranma½   38
Rave   6
Salapoliisi Conan   39
SandLand   1
Star Wars manga   1
Time Stranger Kyoko   3
Tokyo Mew Mew   7
Tokyo Mew Mew à la mode   2
Vampire Hunter D   1
Yu-Gi-Oh!   18
Yhteensä   326

Pseudot 2007 loppuun mennessä:

Ark Angels   2
K2 Kill me Kiss me   5
Ja vesi oli mustaa   1
Les Bijoux   5
The Tarot Café    3
Ragnarök   10
Dramacon    2
Teiniagentti Luna   3
Fool's Gold   2
Peach Fuzz   1
No Man's Land   2
Bizenghast   3
Neiti etsivä   3
Mark of the Succubus   1
Shutterbox   1
Warcraft   3
The Dreaming   2
East Coast Rising   1
Yhteensä   54

Alkoiko Mark of the Succubus 2007 vai vasta 2008? Tarkistuslaskennassa putosi nyt pseudoista 3 kirjaa pois (aiemmin kertomastani määrästä).

EDIT: Kappas, Mikan laskuihin jos lisää Duel Mastersit, Beybladet, cinemangat ja Akirat ollaan hyvin lähellä noita mun numeroita.

Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 04.01.2010 klo 11:19:04
Ja koska voin luottaa Mikan numeroihin laadin vielä quick & dirty metodilla käppyrän vuoden 2009 loppuun. Olin väärässä. Käyrähän ei taittunut (toisin kuin toisen tyyppinen käyrä olisi tehnyt). Tämän esityksen ja varsinkin numeroiden mukaan vuosikymmenen viimeiset vuodet mentiin reilun 10 pokkarin kuukausivauhdilla. Mutta tuo oli markkinoiden testaamisen aikaa. EIkä mikään ole kioskikustannusalalla varmaa, niinkuin 60-luvun kehitystä pohtivasta Sarjakuvakirjaketjusta  (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,11706.15.html)muistamme.   
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jarmo - 04.01.2010 klo 16:03:12
Veikkaisin vähän saman suuntaista romahdusta kuin amerikan supersankarisarjakuville tuossa taannoin. Ihan liikaa samantyyppistä pokkaria tietylle lukijaryhmälle. Jossain vaiheessa tulee kyllästyminen eikä sitten löydykään mitään erilaista.

Kuilu länsimaiseen sarjakuvaan on myös liian leveä, leveämpi kuin silloin muinoin kun itse mangaan tutustuin.

Yotsuban ja vagabondin mahdolliset menestykset kyllä vähän toivoa herättelevät. Toisaalta nausicaan ja gunmin lievät floppaukset eivät.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lönkka - 04.01.2010 klo 17:42:49
Ihan liikaa samantyyppistä pokkaria tietylle lukijaryhmälle. Jossain vaiheessa tulee kyllästyminen eikä sitten löydykään mitään erilaista.
Minäkin olen vähän epäillyt jotain tällaista.

Toisaalta kaiketi tämä tietyntyyppinen materiaali tietylle ryhmälle on se joka myy ja muu ei. Eli ei siis kovasti houkuttele julkaisemaan sellaista jonka jo tietää tekevän tappiota.

Epäilen että uudentyyppisen matskun lanseeraaminen voi olla kovin vaikeaa kun se tietty lukijakunta ei taida haluta muuta ostaa kun nykyisen tyyppisiä sarjoja ja muille on jo syntynyt mangasta Selkeä Ennakkokäsitys Mitä Se Kaikki On TM. Tuon julkaistun samantyyppisen materiaalin vuoksi.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 05.01.2010 klo 08:51:33
Kuilu länsimaiseen sarjakuvaan on myös liian leveä, leveämpi kuin silloin muinoin kun itse mangaan tutustuin.
En näe tuolla juuri merkitystä. Silloin kun sinä (-90 luvulla?) tutustuit mangaan oli selkeä syy (yleisön odotukset) madaltaa sitä kuilua. Nyt jos miettii yleisöä, niin ei ainakaan toimitukselllisilla ratkaisuilla mitään kuilua madalleta. Nyt se on enemmän kiinni esimerkiksi trendeistä ja markkinoinnista. Pitäisi vain löytää koko ajan sarjoja, jotka ovat riittävän fiksuja (mutta ei liian) ja joiden aihepiiri kiinnostaa lukijoita.

Yotsuban ja vagabondin mahdolliset menestykset kyllä vähän toivoa herättelevät. Toisaalta nausicaan ja gunmin lievät floppaukset eivät.
Niin. Yotsuban ja vagabondin mahdolliset menestykset kyllä vähän toivoa herättelevät. Toisaalta nausicaan ja gunmin lievät floppaukset eivät.
Toivon tosiaan että Nausicaan katastrofaalisen huono myynti ei tarkoita sitä että Sangatsu(kaan) ei enää tuo mitään erikoisempaa matskua tarjolle. Ivrea taas on minusta arvaamattomin näistä kustantamoista. Arvaamattomalla tarkoitan sitä että kukaan ei taida tietää mihin firman kustannuspäätökset lopulta perustuvat ja mikä on esimerkiksi sen taloustilanne tai pitkän ajan tavoite Suomessa?

Vielä käppyrä, josta kasvun hiipuminen eli markkinoiden kyllästyminen näkyy.  :)
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jarmo - 05.01.2010 klo 10:04:37
En näe tuolla juuri merkitystä. Silloin kun sinä (-90 luvulla?) tutustuit mangaan oli selkeä syy (yleisön odotukset) madaltaa sitä kuilua.

Ajatuksenvirtaa näemmä kirjoittelin.  :)
Jotain sensuuntaista hain, että aiemmin oli vähän helpompi harrastaa mangaa siinä sivussa. Julkaisijat nimenomaan etsivät sarjoja, joihin on länsimaisen sarjakuvan harrastajan suhteellisen helppo hypätä. Nyt lukijoilla jotka ovat totuttautuneet pelkkään mangaan, on aika vaikea askel siirtyä toiseen suuntaan tämän mahdollisen/vääjäämättömän kyllästymisilmiön iskiessä. Mangan menestymisen kanssa tällä ei varsinaisesti ole mitään tekoa. Olenkin enempi kiinnostunut sarjakuvista & harrastuksesta yleensä ja näen tiukasti tiettyyn osa-alueeseen rajoittumisen harmillisena ilmiönä.

Minkään sarjan myyntimääristähän minulla ei ole tietoa. Pääskysten lennosta vaan tulkitsin, että toiset sarjat näyttäisi myyvän vähän toisia heikommin.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: tolppis - 07.01.2010 klo 14:18:38
Kai tämäkin asian vieresytä liippaa: Odottelin noin triljoona vuotta että milloin se Vagabond (taas piti tarkistaa tuo nimi kun en osaa ajatella sitä ikinä muuna kuin "Musashin sarjisversiona", kauhean vaikea muistaa tuo Vagabond-nimi) nro 7 ilmestyy ja oikeastaan luovuin jo toivosta. Tulihan se! Ainoa manga jota ostan. Toivottavasti jatkuu loppuun asti...
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: PJ - 07.01.2010 klo 17:05:46
Ota samalla Black lagoon kauppakassin pohjalle, josta sitä ei kukaan huomaa.  ;D
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 09.01.2010 klo 16:47:25
Egmontin blogissa Yookai lohkoo suuria sanoja.

Lainaus
Egmontin mangatiimi voisi lupailla vaikkapa tekevänsä parhaansa suomalaisen mangakentän aikuistamiseksi. Pitkät megahitit ja rellestysviihteen jätämme vuonna 2010 rakkaan kilpakumppanimme Sangatsu Mangan/Punainen Jättiläinen harteille, ja iskemme lukijakuntaan sarjalla nopeita ja yllättäviä koukkuja. Luvassa on siis entistä aikuisempaa ja erikoisempaa sarjaa, mutta shojoakaan ei unohdeta. Myös klassikko-osastolla saatamme asettaa Sangatsulle kapuloita rattaisiin, mutta sen suunnitelman hauduttelu saattaa vielä viedä koko tämän vuodenkin.

Merkkaisiko tuo että E neuvottelee Maison Ikkokusta?! Joka tapauksessa, tänä vuonna Yookai joko syö sanansa tai esittää oman tulkintansa siitä mitä ovat "aikuisemmat ja erikoisemmat sarjat" ja mitä mangakentän aikistaminen käytännössä tarkoittaa (tuskin sentään etchiä). Tällainen kustannuskentän erityminen eli profiloituminen on kannustettavaa, toivottavasti se myös toimii Suomen kokoisella markkinalla. Tsemppiä Egmont!
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Aura - 09.01.2010 klo 18:21:35
Itse olen vähän skeptinen sen suhteen, että kunnianhimoisemmat yritykset ottaisivat täällä tuulta alleen. (Vaan olisihan se hienoa jos Suomeen alkaisi tulla aikuisempaa mangaa, tyyliin Urasawa tms...) Yleisöllä on jo mangasta tietty Mielikuva, ja sen rikkominen voi olla vaikeaa. Kaikkihan me tiedämme että sitä magnaa lukevat lapset ja ernuteinit ja siinä on isoja silmiä ja öhö öhö.

Animen kohdallahan asia ei ole näin, vaan ainakin Miyazakia käyvät katsomassa kaikki ns. "tavalliset pulliaiset" ikään ja sukupuoleen katsomatta. Lukevatkohan samat ihmiset Nausicaäta mangana? Jostain syystä sarjakuvien lukemiseen tuntuu olevan suurempi kynnys kuin animaation katsomiseen, jos ei ole alan harrastaja. No mitäpä minä näistä tiedän, mutta tällainen mututuntuma on ollut.

Toivottavasti Egmontin suunnitelmat toteutuvat.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 09.01.2010 klo 18:30:59
Jostain syystä sarjakuvien lukemiseen tuntuu olevan suurempi kynnys kuin animaation katsomiseen,
Viestiäsi julmasti leikaten, olen huomannut tuon saman jo joskus 80-luvulla. Elokuva ja animaatio on massojen populaarikulttuuria, sarjakuva ei. Aku Ankkaa ei tässä lasketa sarjakuvaksi sillä se on instituutio, eivätkä pelkästään Akkaria lukevat kysyttäessä tunnusta/muista lukevansa sarjakuvaa. Tai no, stripit ovat myös erikseen.
Eli: Albumi- tai pokkarimuotoinen sarjakuva on harvojen harrastus, huolimatta siitä että joka kodista löytyy joku Tintti tai Asterix. Manga olisi voinut ehkä muuttaa tämän, mutta se olisi edellytänyt oikeuksien omistajilta erilaista politiikkaa, jotta Suomeen olisi saatu japanilaisen sarjakuva antologialehtiä ja siten edes jotain jatkuvuutta hommaan. Tälläisenään jokainen mangapokkarisarja on kustantajalle vähän liian iso riski. Ei tarvita kuin muutama perättäinen floppi (huono kustannusvalinta) ja se hauskuus loppuu siihen (koska näyttää että kysyntää ei vain olisi).
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 09.01.2010 klo 23:09:41
Viestiäsi julmasti leikaten, olen huomannut tuon saman jo joskus 80-luvulla. Elokuva ja animaatio on massojen populaarikulttuuria,

Elokuva ja animaatio, versus kirjallisuus ja sarjakuva.

Tatsumia suomeksi nyt  =  Eisnerin Contract with God 1980-luvulla.

Timo
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jarmo - 10.01.2010 klo 22:29:43
Aika hämmentävä heitto egmontilta.
Erittäin suurella mielenkiinnolla katsellaan,miten tuo on tulkittavissa ja mitä siitä seuraa.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 11.01.2010 klo 07:31:01
Aika hämmentävä heitto egmontilta.
Erittäin suurella mielenkiinnolla katsellaan,miten tuo on tulkittavissa ja mitä siitä seuraa.
Julkaisukalenterin perusteella E julkaisee tammikuussa ainakin Bakukania sekä Pokemonia ja Hello Kittyä.

Lupaa
Lainaus
tekevänsä parhaansa suomalaisen mangakentän aikuistamiseksi.
Myös Pika-aikuinen sopii nimensä puolesta oikein hyvin tähän samaan sumaan.  :)

Noo, kaipa sieltä jotain tolkun sarjaakin tulee kun uho on noin kova.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 11.01.2010 klo 19:19:40
Minusta on aina harmillista, kun tyttöjen manga-sarjoja väheksytään. On päinvastoin erinomaista, että nimenomaan juuri tytöille julkaistaan sarjakuvaa. Heistä toivon mukana kasvaa merkittävä mangaa ja yleisemminkin sarjakuvaa arvostava sukupolvi.

Lisäksi on merkittävä huomio, että 2000-luvun alussa kasvaneet nuoret ovat kasvaneet teineiksi, jotka lukevat lastensarjojen sijaan teinisarjoja, kuten Gravitation, Black Lagoon (http://kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=1323), Karin (http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=1353), Lament of the Lamb (http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=1355) ja Princess Princess.

Näistä sarjoista voi olla mitä mieltä hyvänsä, henkilökohtaisesti välitän vähiten juuri tällaisista sarjoista, niistä kun puuttuu lastensarjojen mutkaton rehellisyys ja aikuisyleisölle suunnattujen sarjojen hienovaraisuus.

Kehityssuuntauksena mangan lukijoiden ikäjakauman muutos, mikäli sellainen on todella tapahtunut, on kuitenkin merkittävä ja määrittää tulevaa paitsi seuraavien vuosien varalle, myös kauemmas tulevaisuuteen.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 12.01.2010 klo 17:14:19
Minusta on aina harmillista, kun tyttöjen manga-sarjoja väheksytään.
Näin on. Onneksi kukaan Kvaakissa ei vähekys. Lastensarjakuvia tarvitaan. Oma letkautukseni liittyi Egmontin Yokain lupaukseen ja tammikuun julkaisukalenterin esittämään ristiriitaan.

On päinvastoin erinomaista, että nimenomaan juuri tytöille julkaistaan sarjakuvaa. Heistä toivon mukana kasvaa merkittävä mangaa ja yleisemminkin sarjakuvaa arvostava sukupolvi.
Joo. Mutta tiedetään että yleisemminkin lukemisessa on se ongelma että varhaispuberteetin (ahmimisiän) jälkeen kulutus vähenee. Siis sekä kirjoissa että sarjakuvissa. Mutta pidetään peukkuja että ns. kriittinen massa lukijoita säilyy harrastuksen parissa.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 21.01.2010 klo 12:23:57
Saataisiinko tästä lisäpotkua mangamyyntiin?

Yen Pressin Twilight saa jättimäisen ensipainoksen, 350 000!

http://www.icv2.com/articles/news/16697.html

Suomeksi vaan tämäkin. Itse asiassa näytteiden perusteella näytti ihan hyvältä.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jari Lehtinen - 21.01.2010 klo 14:20:09
Pikemminkin sillä saadaan potkua fantasiasarjakuvien myyntiin - jos nyt sisällön ja tyylin oikein ymmärsin. Amerikkalaisia supersankareita on yritetty vääntää mangammaksi ja seuraavaksi kokeillaan sitten tällaista menestysromaanin siivellä. On siinä ainakin muodin mukaiset kovat kannet.

Yleisesti ottaen "global mangallahan" menee halvatun huonosti.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: J-S - 21.01.2010 klo 17:55:16
Pari päivää sitte kun kävin kirjastossa huomasin, että poistomyynnissä oli yllättävän paljon mangaa.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 21.01.2010 klo 20:50:34
Pari päivää sitte kun kävin kirjastossa huomasin, että poistomyynnissä oli yllättävän paljon mangaa.
Jos pokkareista irtoo sivut?
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: bats - 23.01.2010 klo 20:36:47
Elokuva ja animaatio, versus kirjallisuus ja sarjakuva.

Kirjallisuus ja sarjakuva?

Itse en liittäisi näitä kovin vahvasti yhteen, sillä:

A) Kirjallisuutta luetaan Suomessa ihan eri mittakaavassa kuin sarjakuvia. Harva kirjoja lukeva lukee sarjakuvia, mutta varmaankin useimmat sarjakuvia lukevat lukevat kirjoja.

B) Sarjakuva ei liity kirjallisuuteen samalla tavalla kuin elokuva ja animaatio liittyvät toisiinsa. Animaatio syntyi elokuvan ohessa ja on itsessään elokuvaa. Sarjakuva ei syntynyt kirjallisuuden ohessa eikä se ole kirjallisuutta.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Aura - 23.01.2010 klo 23:39:42
B) Sarjakuva ei liity kirjallisuuteen samalla tavalla kuin elokuva ja animaatio liittyvät toisiinsa. Animaatio syntyi elokuvan ohessa ja on itsessään elokuvaa. Sarjakuva ei syntynyt kirjallisuuden ohessa eikä se ole kirjallisuutta.

Sarjakuva on tosiaan kehittynyt suurelta osin elokuvien vanavedessä. Toki siinä on mukana myös kaunokirjallinen puoli, mutta enemmän se elokuvien, ja erityisesti animaation, historiaan liittyy...
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Marsumestari - 24.01.2010 klo 00:51:09
En nyt jaksa luntata mistään mutta käsittääkseni sekä sarjakuvan että animaation juuret ovat pilakuvissa. Varhaisista tyypeistä ainakin Winsor McKay ja Otto Messmer aloittivat sarjiksista ja alkoivat myöhemmin tekemään animaatiota. Animaattoreina kannuksensa ansainneita sarjakuvapiirtäjiä ovat ainakin Walt Kelly, Yoshikazu Yasuhiko, Yoshiyuki Sadamoto ja Kia Asamiya.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 24.01.2010 klo 09:36:32
Moderaattorina soisin että tähän ketjuun ei postattaisi tällaisia väitteitä jotka suorastaan huutavat korjausta, mutta jotka eivät kuulu pätkääkään ketjun aiheeseen.
A) Kirjallisuutta luetaan Suomessa ihan eri mittakaavassa kuin sarjakuvia. Harva kirjoja lukeva lukee sarjakuvia, mutta varmaankin useimmat sarjakuvia lukevat lukevat kirjoja.

En nyt jaksa luntata mistään...

Tähän keskusteluun sopii toki spekulointi esimerkiksi siitä auttaako mangojen filmatisointi ja animen imurointi tulevaisuudesakin pitämään mangakustantamisen hengissä?
Länsisarjakuvan puolella on jo pitkään vallinnut sellainen ilmiö että kioskille päätyy leffoista ja tv-sarjoista tuttuja tuotteita. Koska niille saadaan taattua riittävä määrä ostajia. Näin toki tapahtuu mangan kotimarkkinoilla Japanissa. Suomessa taas tuskin tämän suurempaa teatteri- ja tv-animen invaasiota nähdään, niin että siitä ei ainakaan tule apuja kasvattamaan mangatuotteiden myyntiä tai pitämään nykyisen laajuista valikoimaa hengissä (kun kioskimangasukupolvi siirtyy elämässään uusien haasteiden pariin)?
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: bats - 24.01.2010 klo 10:08:37
Moderaattorina soisin että tähän ketjuun ei postattaisi tällaisia väitteitä jotka suorastaan huutavat korjausta, mutta jotka eivät kuulu pätkääkään ketjun aiheeseen.

Tämä olikin melko offtopiccia liittyen Timo Ronkaisen kommenttiin.

Ja jos olen kauhean väärässä, niin korjaa toki väitteeni. Mutta se että valitat siitä että keskustelu vähän rönsyilee, on turhaa.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 24.01.2010 klo 10:51:58
Ja jos olen kauhean väärässä, niin korjaa toki väitteeni. Mutta se että valitat siitä että keskustelu vähän rönsyilee, on turhaa.
Tietenkin se on turhaa. Halusin silti esittää tämän toiveen. Moderoinnissakin on puhuttu sellaisesta yleislinjasta että annetaan keskusteluiden rönsyillä ja leikataan sitten kun keskustelu tyrehtyy. Minulle on vain ylitsepääsemättömän vaikeaa ymmärtää mikseivät kirjoittajat voi esittää ajatuksiaan ketjuissa (ja alueilla) joissa jo käsitellään näitä asioita tai aloittaa uutta ketjua sen sijaan että pilaisivat keskustelun (kiinnostavilla?) offtopic-aiheilla. Tuohon leikkaamiseenkaan en oikein usko sillä mielestäni ei tarvittaisi kovin montaa ketjua samoista aiheista ketjujen yhdistelykin on aina jotenkin väkivaltaista.

Olen vakuuttunut että Kvaakissa on jossain puitu esittämiäsi juttuja. Ehkä ne on kirjoitettu vasta pariin kertaan, eikä ollenkaan manga-alueella, mutta itse en jaksa enää oikein toistaa samoja lauluja. Näitä asioita puidaan sarjakuvan tekijöiden alueella sekä Sarjakuvailmaisu, sarjakuvan estetiikka ja historia -alueella (joka on mielestäni muuten turhan hiljainen alue). Sarjakuvan ja kirjallisuuden suhdetta voi esimerkiksi pohtia ketjussa Sarjakuvan edut  (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,9201.0.html). Lisäksi on ketjut:
Sarjakuvako ei muka taidetta laisinkaan? (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,158.0.html) ja Kuva vs. sana (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,4783.0.html), sekä monta muuta. Täällä mangapuolella taas puhutaan mangan yleisöistä ketjussa Miksi JULKAISTA suomalaista mangaa? (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,11309.0.html) Ihmettelin kyllä sitäkin miksi Joe tämän ketjun aloitti kun ihan vastaaviin kysymyksiin keskitytään ketjussa Pelastaako Manga? (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,7893.0.html)
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 24.01.2010 klo 11:15:31
Kirjallisuus ja sarjakuva?

Itse en liittäisi näitä kovin vahvasti yhteen, sillä:

Rinnastukset tein lähinnä siinä mielessä, että sekä sarjakuvakirja ja romaani painetaan ja luetaan paperilta, dekoodataan symbolikieltä (=vaatii "ponnistelua"). Animaatio ja elokuva "koetaan suoraan" (it flows), tai paljon suoremmin ja "helpommin" kuin edellämainitut. Ovat sen vuoksi suositumpia. Menee toki jokseenkin ohi varsinaisen aiheen. Mutta selittää ainakin osin sen, miksi animea kulutetaan enemmän kuin mangaa. (mutuahan tää on).

Timo
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Marsumestari - 01.02.2010 klo 20:58:05
Joku on kuulemma aloittamassa aikuisten samuraimangaa...

Vagabondin jälkeen Blade of the Immortal tuntuu todennäköisimmältä tosin Samurai Executioner on sen verran sopivan pituinen (10 kirjaa), että sen perusteella voisi kuvitella jonkun uskaltavan yrittää sitä. Yukio Mishiman kehuman Hiroshi Hiratan Satsuma Gishiden olisi kuuden kirjan pituinen mutta Dark Horse ainakin lopetti sen kustantamisen kolmen jälkeen.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: tmielone - 02.02.2010 klo 08:39:03
Kyllä minulle Yksinäinen susi kelpaisi paremmin kuin hyvin. Etenkin jos formaatti olisi edes himpun isompi kuin amerikkalaisilla. Vaikka Nausicaä, Hiroshiman poika ja Yotsuba ovat erinomaisia, niin olen edelleen sitä mieltä, että Yksinäinen susi on parasta mitä olen japanilaisten kynistä saanut silmieni eteen. Samurai Telottajassa ei ollut ihan samaa imua kuin Sudessa ja Pennussa.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 03.02.2010 klo 11:54:48
Lainaus Ylen sivulta:

Lainaus
Tapaamme myös suomalaisen kirjailijan, Johanna Koljosen, joka yhdessä Nina von Rüdigerin kanssa tekee Oblivion High -nimistä manga-sarjakuvaa.

Onko tämä manga-sarjakuva -termi nyt sitten oikein vakiintumassa suomen kieleen? Ihan kuin olisin nähnyt ja kuullut sitä yhä useammin ja muuallakin kuin Egmontin markkinoinnissa. Hoh hoijaa.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jarmo - 03.02.2010 klo 12:28:59
Vähän veikkaisin ettei Lone Wolffia ole ihan pian tiedossa. Liian iso ja erilainen, väärä kohderyhmä. Executionerin kanssahan Jalava jahkaili 2005 mutta eihän siitä sitten mitään tullut. Kaipa nämä on kaikilla kustantajilla siinä "ei voi toimia" pinossa.

Jos Vagabondi myy menee kyllä B of Immortalkin, sitä varmaan sitten.

"manga-sarjakuva"  :(
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: tmielone - 03.02.2010 klo 13:26:46
Vähän veikkaisin ettei Lone Wolffia ole ihan pian tiedossa. Liian iso ja erilainen, väärä kohderyhmä. Executionerin kanssahan Jalava jahkaili 2005 mutta eihän siitä sitten mitään tullut. Kaipa nämä on kaikilla kustantajilla siinä "ei voi toimia" pinossa.

Jos Vagabondi myy menee kyllä B of Immortalkin, sitä varmaan sitten.

Näinhän se todennäköisesti on. Kyllä minulle Blade of Immortalkin kelpaa. Alkupään albumit tuli aikoinaan luettua ja ihan hyvin tuntui toimivan. Kyllä se Vagabondin pesee. vaikkei siinäkään mitään vikaa ole.

Oikeastaan melko outoa ettei samuraimangaa ole Vagabondia enempää suomennettu. Samuraithan ovat hienointa Japanissa ja oleellinen osa heidän kulttuuriaan.


Manga-sarjakuva kuulostaa todella ytimekkäältä. Yhtä hieno ilmaisu kuin "ruoka ruoka". Niille, joille jälkimmäinen ilmaisu ei ole tuttu, niin selvennykseksi, että ruoka ruoka tarkoittaa esim. lämmintä ateriaa eli tukevaampaa syömistä. Jos lounaaksi on syönyt vain sämpylän, niin illalla syö mielellään ruoka ruokaa. Osa tuttavistani käyttää tuota ilmaisua aktiivisesti ja pikkuhiljaa siihen alkaa turtumaan. Olkaa onnellisia, jos ette ole aiemmin tuohon törmänneet.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: PJ - 04.02.2010 klo 10:20:55
Näin mangakustantajan näkökulmasta samuraisarja on kinkkinen juttu: samuraihin tiivistyy Japanin kulttuurihistoriallinen myyttisyys ja kiehtovuus eli kovin olisi tarve saada julkaistua sopiva sarja. Samalla suurin kohderyhmä menee Lehtipisteen kautta, joten vähänkään realistisemman sarjan raiskauskohtaukset ja seksihurjastelut pitäisi jättää julkaisematta. Väkivaltahan ei nyt tunnu olevan mikään ongelma. Entä jos vähän sensuroisi? Siinä vaiheessa on jo sama kusta vastatuuleen.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: janne luokkanen - 04.02.2010 klo 11:22:52
Tuskin ärrät alkaa muuttaa hyllykuvaansa sen takia että aikuisviihteen sekaan saataisiin sarjakuvaa.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Marsumestari - 04.02.2010 klo 12:27:06
Onhan Vagabondissakin aika raakaa väkivaltaa mutta ei juurikaan seksiä. Tässä suhteessa Kazuo Koiken ja Gooseki Kojiman Lone Wolf & Cub, Samurai Executioner ja etenkin Path of the Assassin ovat rankempia.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 04.02.2010 klo 12:58:48
Lehtipistemyynnissä on aikuisviihdettä runsain mitoin, joten miksi seksi olisi ongelma?
Muistanet Dragon Ballin alkutaipaleen ongelmat? Kun nyt vihodin ehkä 30% suomalaisista tietää magna-sarjakuva tulee japanista ja se on sitä mikäsenytolikaan... Pokemonia, niin ei sitä aikuisten mangaa niin vaan ajeta sisään.

Tuskin ärrät alkaa muuttaa hyllykuvaansa sen takia että aikuisviihteen sekaan saataisiin sarjakuvaa.
Niin, ärrän ja lehtipisteen hyllyttäjät eivät ole välttämättä keskimäärin niin valistuneita näissä asioissa kuin kuvittelisi. Mad, Myrkky ja Hauska Puolituntinen eivät sitäpaitsi sisältäneet mitään realistisesti piirrettyjä seksikohtauksia, niin että ne putosivat pikemminkin siihen vappulehtilokeroon, joka on kuluttajille tuttu. Pokkarikokoinen suomennettu manga on lasten- sekä varhaisteinien lukemistoa ja tämän mielikuvan muuttaminen ei ole ihan helppoa.
Kirjakauppalevitys saattaisi toimia, mutta pienemmistä painoksista ja kalliimmasta hinnasta huolimatta lapset sittenkin kantaisivat niitä kotiin ja huolestuneet kasvattajat saattaisivat nousta takajaloilleen.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 04.02.2010 klo 15:48:48
Eikös Penthouse comics ollut siellä aikuisviihteen keskellä ja ne suomalaiset Erotiikan maailmasarjakuvatukset, joiden naiset näyttivät huonosti ajelluilta transuilta. Että onhan noita ollut. Yleensä sarjakuva = lasten kamaa kuitenkin. Mielikuvissa ei kuitenkaa tunnu olevan mitään siitä väliltä. Että on joko aivotonta lasten viihdettä tai aivotonta pornoviihdettä, "aikuisten sarjakuva". Mutta ei aikuista sarjakuvaa aikuisten oikeesti aikuisille. Lehtipisteessä siis ja Ärrän valikoimista päättävien mielissä.

Timo
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 04.02.2010 klo 18:38:39
Eikös Penthouse comics ollut siellä aikuisviihteen keskellä ja ne suomalaiset Erotiikan maailmakuvatukset, joiden naiset näyttivät huonosti ajelluilta transuilta. Että onhan noita ollut. ...Että on joko aivotonta lasten viihdettä tai aivotonta pornoviihdettä, "aikuisten sarjakuva".
Yleensä nuo on olleet kuitenkin "miestenlehtiformaatissa" eli leikattuja A-nelosia tms. Olihan meillä kyllä takavuosina kioskilla myös Kartzania Kanki Kukkosta ja muita italialaisia "laatusarjoja" - pokkarimuodossa, mutta se taisi olla vielä vapautuneen 60-luvun jälkimaininkeja... :) Nyt yksi ihminen saa aika helposti masinoitua sellaisen viharyhmän jos hän kokee että joku sarjis on loukkaava tai "uhkaa" lapsia. Toisaalta, olihan Ranmassakin monessa pokkarissa se vanha pedo-Happosai mukana, eikä kukaan reagoinut siihen. Mut ehkä tää on vain sellainen juttu että kellään kustantajalla (jonka linjaan moinen sopisi...) ei ole varaa ottaa sitä riskiä?
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jarmo - 04.02.2010 klo 19:33:28
Oikeastaan lone wolf pitäisi julkaista täsmälleen samassa formaatissa kuin Tex Willer. Kohderyhmät saattaisivat osua lähemmäs kuin yleisille mangaharrastajille tyrkytettäessä. Tarinoiden pituudenkin puolesta sopisi, amerikan pikkupokkareissahan on aina useampi juttu survottu samaan pakettiin.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: vekka_of_savo - 25.10.2010 klo 16:06:25
Muistelenko väärin, mutta ilmoittiko alkuvuodesta joku kustantaja (olisiko ollut Egmont?) aloittavansa julkaisemaan jotain klassista samuraisarjaa? Liekkö sitten aikeista luovuttu Egmontin leikkureissa vai minne lie jäänyt...
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: OM - 01.01.2011 klo 13:45:19

Minusta  kysymykseen onko manga Suomessa lopussa on vaikea vastata.  Vastaus ei ole niin yksiselitteinen. Jos mietimme, ketkä pääasiassa Mangaa lukevat- suurin osa on murkkuja eli teini-iässä olevia koululaisia. Sitten kun ikää tulee heillekkin lisää, saattaa kiinnostuksen kohteet muuttua aivan toiseksi. Ja luulen, että Suomessa kuten ulkomaillakin suurin mangan kuluttaja ryhmä ovat tytöt. Myös pojat lukevat mangaa toki, mutta suuri prosentti vuosittain julkaistavista manga tuotteista on kohdistettu tytöille. Pojillekkin on olemassa omat manga genrensä. Jokainen varmasti löytää omansa.

Ehkä suurin vaikeus tällä hetkellä on tieto yhteiskunnan tarjoamat sähköiset palvelut peleineen, konsoleineen  jne. Ne varmasti osaltaan selittävät sitä, miksei manga ole enään  niin kovassa huudossa meillä Suomessa ja ehkä osittain ulkomailla kuin aikaisemmin.  Suomessa nimikkeiden vähenemiseen vaikuttaa varmasti kustannus-alan vaikeudet mutta myös kilpailu lukijoista. On lukuisia seikkoja, jotka saattavat vaikuttaa negatiivisesti siihen, ettei sarjakuvia enään lueta.  Poikien kohdalla ne ovat pääsääntöisesti tietokone pelit, jotka saattavat merkitä huomattavaa lukija kunnan katoa. Mutta en ole miettinyt sitä, mitkä seikat voisivat tyttöjen kohdalla vaikuttaa verottavasti mangan kohdalla!

 Minä en henkilökohtaisesti ole koskaan innostunut mangasta, vaikka genrenä se ihan hyvä olisikin. Tytöille kohdistetut tarinat ovat olleet opettavaisia ja turhalla väkivallalla ei ole mässäilty jota pidän hyvänä asiana. Tämä koskee ainoastaan niitä nimikkeitä, joita olen henkilökohtaisesti lukenut. Mangaa julkaistaan niin paljon kuitenkin, ettei kaikkea voi sisäistää millään muotoa. Aika ei riitä.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Veli Loponen - 01.01.2011 klo 17:46:14
Mä luulen, että Sangatsu on tässä hyvä vertailupiste. Sillä on sarjojen määrä pysynyt suht vakiona tuon kaavion mukaan muutaman vuoden mukaan. Egmontin huippu ja lasku ehkä kertoo lähinnä mangatarjonnan katosta. Muutama vuosi sitten on näköjään saavutettu nykymarkkinoiden katto ja sen jälkeen on menty aika lailla tasaisesti.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: haplo - 01.01.2011 klo 19:44:10
Lainaus
Uusiakin sarjoja tulee, mutta koska nykyisessä tilanteessa ei oteta niiden suhteen riskejä, niin julkistukset ovat hetken aikaa harvassa.

Noin kerrottiin vastikään anikissa Egmontin Yookain toimesta. Vastaavasti Punainen jättiläinen mainitsi Kupolissa ainakin kolmesta uudesta sarjasta tälle vuodelle. Tasaantuminen on siis hyvinkin saavutettu. Huippu on ohitettu ilmenee varsinkin lainauksen tekstistä, tuskin siis on luvassa taannoin mietittyä samuraisarjaa, jonka perään täälläkin on kyselty. Toivottavasti olen väärässä.

Vuosi 2010 oli mangan suhteen köyhä. Hopeanuoli sentään alkoi ja Hamsteripäiväkirjatkin ilahdutti. Muutoin uusien sarjojen osalta kauppaan ei ole ollut asiaa. Vampire Hunter D:n jatkumisesta kysyttyäni vastaus oli kielteinen, eli englanniksi täytyy ostaa jos haluaa jatkaa. Harmi, sillä kolmas osa osoitti tekijän kypsyneen kolmen pokkarin aikana huomattavasti.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Aura - 02.01.2011 klo 12:27:22
Minä en henkilökohtaisesti ole koskaan innostunut mangasta, vaikka genrenä se ihan hyvä olisikin.

Mutta manga ei ole genre. Näkisin itse, että suurin ongelma on siinä että "manga" käsitetään yhä yhtenäiseksi motiksi, josta joko voi olla kiinnostunut tai sitten ei. Se sitten vaikuttaa kaikkeen.

Esimerkiksi siihen tuodaanko tänne niitä sarjoja jotka eivät niinkään kiinnosta tavallista 14-v mangatyttöä, mutta jotka kiinnostaisivat vanhempia lukijoita. Ja tietenkin myös siihen miten nähdään mangasta vaikutteita ottanut sarjakuva ja kuka sitä voi lukea jos ei se manga kiinnosta, tai pseudomanga kun se ei ole mangaa. (Mikä on hassu tilanne, sillä Suomessa kasvaa legioona mangavaikutteisia piirtäjiä, jotka kaikki toivovat saavansa oman sarjakuvansa julkaistua. Kuinka vähän vaikutteita pitää olla jotta sarjakuva voidaan julkaista "tavallisen" sarjakuvan joukossa? Onko Scott Pilgrim mangaa?)
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Curtvile - 02.01.2011 klo 13:48:03
Mutta manga ei ole genre. Näkisin itse, että suurin ongelma on siinä että "manga" käsitetään yhä yhtenäiseksi motiksi, josta joko voi olla kiinnostunut tai sitten ei. Se sitten vaikuttaa kaikkeen.

toistuva pointti jossa on totuuden siemen.
Mutta toisaalta...vaikka olemme edenneet ja kehitys on kulkenut eteenpäin "sarjakuva" on kaikki vähän hölmöä, hiukan älytöntä ja vain lapsille.
Ei kvaakissa, vaan tavallisten kaduntallaajien parissa. sarjakuva = aku ankka.
Ja ongelma on osin myös sarjakuvaharrastajien sisällä, milloin syy tuohon on tekotaiteellisen taidesarjakuvan, pottunokkafetistisesta bedeilyssä, typerissä supersantereissa tai isosilmäisessä mangassa.

jokaiseen mahtuu lajityyppirajat ylittävää parhautta enemmän kuin ntajutaan ja jokaisessa on ihan kotitarpeiksi roskaa.
Mutta kaikki ovat sarjakuvaa.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Aura - 02.01.2011 klo 14:59:05
Mutta toisaalta...vaikka olemme edenneet ja kehitys on kulkenut eteenpäin "sarjakuva" on kaikki vähän hölmöä, hiukan älytöntä ja vain lapsille.

Mjoo, mutta mielestäni kyse on silti hiukan eri asiasta. Jos ajatellaan vaikka että joku ei lue kirjoja koska siinä kun on liikaa sivuja ja tekstiä ja ei kiinnosta... se on verrattavissa siihen että joku ei lue sarjakuvaa koska se on lapsille ja liikaa kuvia ja ihan tyhmää. Kuitenkin se tuntuu eri asialta kuin se että joku vaikka harrastaisi kirjallisuutta, mutta ei suostuisi koskemaan esimerkiksi mihinkään mikä on kirjoitettu Suomessa koska häntä ei kiinnosta mikään Väinö Linna tai angstinen hirsimökkikuvaus.

Japanissahan tuotetaan paljon sarjakuvaa, joita kaikki mangaharrastajatkaan eivät miellä kunnolliseksi mangaksi. Esimerkiksi olisi helppo uskoa etteivät sellaiset sarjat kuin I'll Give It My All... Tomorrow (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/manga.php?id=11894) tai Saturn Apartments (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/manga.php?id=9031) saisi suurta suosiota mangaharrastajien keskuudessa.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Curtvile - 02.01.2011 klo 15:16:21
Mjoo, mutta mielestäni kyse on silti hiukan eri asiasta.

on toki. Nyansseja on valtavasti.
Mutta monelle esimerkiksi dekkarit eivät ole "kirjallisuutta" tai ne ovat vain viihdettä, ei kirjallisuutta.
Tämä ei ole kuitenkaan yhtä selkeä kuin Manga<>sarjakuva-kiista.
Mutta ydinasia on minusta sama=
Ihmiset pyrkivät tekemään keinotekoisia raja-aitoja omien mieltymystensä kautta
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Veli Loponen - 09.01.2012 klo 10:07:53
Mut Tammi jyrää selkeesti. PJ ja Sangatsu yhdessä on yli sata julkaisua ja vaan nousee. Egmontin lasku on ollu aika rajua, mutta tais niillä mopo vähän karata käsistä tuolla huipulla.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 09.01.2012 klo 11:07:04
Eikös Egmontin huippulukuun sisältynyt myös mm. Warcraft? Olikohan siellä muutakin sellaista joka ei alkujaankaan iskenyt mangan markkinarakoon?
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: PTJ Uusitalo - 09.01.2012 klo 22:44:21
Mietityttää miksi Egmontin mangapuoli menestyi niin heikosti, että siellä päätettiin jättää se elämään vain zombina joka vain jatkaa vanhojen sarjojen julkaisua.

Tuskin ne Takahashit nyt kauhean huonosti ovat myyneet kun kerran Rinne otettiin julkaistavaksi heti kylmiltään, mutta mitäs muuta siellä nyt olikaan? Vähemmän tunnettuja shoujosarjoja lähinnä. Niitäkin tuli vuodesta toiseen, joten tuskin ne kauheita floppeja olivat. Mutta muistan kyllä aika elävästi, että Kitchen Princessiä oli aika isot läjät jäljellä conin loppuessa silloin kun Egmont niissä vielä kävi.

Nana, Oh! My Goddess ja Salapoliisi Conan eivät ilmeisesti riittäneet ylläpitämään vähemmän myyviä sarjoja. Tokihan oli Death Note, mutta siitä ei sääli kyllä kovin kauaksi aikaa riittänyt.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Aura - 09.01.2012 klo 23:04:51
Muistelisin että mitkään Egmontin mangat eivät myyneet "hyvin" sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta voin muistaa aivan väärin? Kai siellä olisi ollut vielä kiinnostusta julkaista vaikka mitä, mutta kun rahahanat laitetaan kiinni niin minkä sille voi... Suomen markkinat eivät vain ole tarpeeksi isot pitämään ylikansallisen yhtiön tyytyväisenä. (Ei silti että ne pitäisivät välttämättä suomalaisiakaan.) Egmontilla ainakin yritettiin ennen kuin säästöt iskivät. Yrittivät jopa suomalaista sarjakuvaa, joka myi huomattavasti vähemmän kuin manga.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: J. Suominen - 09.01.2012 klo 23:44:15
Nana, Oh! My Goddess ja Salapoliisi Conan eivät ilmeisesti riittäneet ylläpitämään vähemmän myyviä sarjoja.

Tässä oletuksessa taitaa kummitella usko siihen, että klassikkostatus ja kriitikoiden suosio näkyvät myynneissä...
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: PTJ Uusitalo - 10.01.2012 klo 00:00:40
Tässä oletuksessa taitaa kummitella usko siihen, että klassikkostatus ja kriitikoiden suosio näkyvät myynneissä...
Tai pituus. Oliko se sitten niin, että yksikään pitkistä sarjoista ei oikein myynyt kummoisesti, ja siihen se sitten kaatui?
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: J. Suominen - 10.01.2012 klo 19:22:21
Sellainen kuvio oli, että wanhoina hyvinä aikoina pitkät sarjat kasvattivat lukijamääriään jatkuvasti. Nykyisin ekan nron jälkeen alkaa useimmiten laskeva käyrä.

Ja tuo Egmontin mangatarjonnan laantuminen ei johdu niinkään mangan lukijamääristä, vaan isommasta organisaatiomuutoksesta.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Aura - 11.01.2012 klo 15:11:26
Sellainen kuvio oli, että wanhoina hyvinä aikoina pitkät sarjat kasvattivat lukijamääriään jatkuvasti. Nykyisin ekan nron jälkeen alkaa useimmiten laskeva käyrä.

Lukijoilla riittää kyllä kärsivällisyyttä pitkiin sarjoihin, joskaan ei ehkä rahaa... Oiskohan osasyynä se että lukevat netistä ne sarjat jotka kiinnostavat? Sieltä saa joka tapauksessa uudet luvut heti (ainakin siihen asti kunnes Japaninkin mangateollisuus kaatuu ja uusia sarjoja ei enää ilmesty :P), kun hitaampaa paperijulkaisua taas joutuu odottelemaan.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Dennis - 28.11.2013 klo 08:52:17
Ei mikään jättiylläri kun otetaan huomioon Sanomien talousvaikeudet, ja Egmont jo aiemmin veti mangansa minimiin.

Valitettavaa että sarjat jäävät kesken, mikä taas on osoitus siitä että pitkäkestoisten sarjakuvien julkaiseminen on hankalaa Suomessa, ne tuppaa jäämään kesken, enkä puhu nyt pelkästään mangasta vaan muustakin sarjakuvasta.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Luffymcankka - 26.02.2014 klo 21:45:35
Herätellääs tätä aihetta talvihorroksesta.

Aika montaa eri mangaa on vuosien aikana tullut suomeksi ostettua. Suomijulkaisuista ostan nykyään vain One Piece:a. Muita suomeksi julkastuja suosikkeja vuosien varrelta on Gunnm, Gon (tästä ei tarvinnut paljon suomentaa ;)) ja Dragon Ball.

Toki sitä haluaa nähdä monipuolisesti julkaisuja, mutta niitä läheskään kaikkia ei tule ostettua. Kavereilta ja kirjastosta on saanut monta hyvää sarjaa lainaan. Lisäksi sarjoja tulee ostettua enemmän englanniksi, koska se tarjonta on laajempaa. Osamu Tezukan Viidakon Kuninkaan julkaisu oli minusta hieno asia, mutta lainasin sen kirjastosta, koska oletin sen olevan vain OK sarja hänen varhaisilta ajoiltaan ja oikeaan osuin. Ostinkin mieluummin englanniksi Tezukan mainion Message to Adolfin.

Jos jokin vielä suomessa tuntuu myyvän niin Hopeanuoli ja sen jatko-osat. Mikäs siinä, kelpo koiratappelusarjoja ovat (kirjasto on ystäväni tässäkin tapauksessa).

Jos jotakin haluaisin suomeksi nähdä, niin Jojo's Bizarre Adventuren. En tosin pidä tätä realistisena ajatuksena, sillä sarjassa on tällä hetkellä 109 volumea, eikä siitä ole julkaistu englanniksikin muuta kuin sen tunnetuin tarinaosio Stardust Crusaders (osat 12-28).
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: VNaomi - 01.03.2014 klo 20:46:16
Minulla ei ole mitään käsitystä, mikä Suomessa myy ja mikä ei, mutta en muista, milloin viimeksi meillä olisi ollut menossa näin monta itseäni kiinnostavaa sarjaa. Heikoimpina aikoina en ostanut muuta kuin Trinity Bloodia, mutta nyt sen kaveriksi ovat tulleet Neiti Koume, Taikasoturit ja Verenhimoiset vintiöt, ja Ivrean uusista julkaisuista aion ostaa kaikki. Ostaisin paria muutakin suomeksi tulevaa sarjaa, jos en olisi jo ehtinyt aloittaa niiden keräämistä saksaksi.

Kaipaisin kyllä todella jotain urheilusarjaa suomeksi, varsinkin tytöille suunnattua sellaista.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Laura Sivonen - 20.06.2015 klo 16:41:48
Kaipaisin kyllä todella jotain urheilusarjaa suomeksi
Vaikka tuntuu, että melkein joka toisessa viestissäni paukutan lyhyiden sarjojen puolesta, Hajime no Ippo olis kyllä kova.

Takamura on niin siisti jätkä, että leukoihin sattuu.  :-*

(http://www.hajime-no-ippo.net/pics/screenshots/Takamura-san/Takamura-san%20(2).jpg)

Mutta juu, vaikuttaa siltä, että Ivrean myötä (?) manga tuntuu saaneen uutta tuulta alleen. Ainakin mangahylly tuntuu näyttävän monipuolisemmalta mitä se on näyttänyt, noh, ikinä Suomessa. Mangaa tulee helposti toista kymmentä pokkaria kuukaudessa. Paunakin heräsi hetkeksi horroksestaan takaisin markkinoille, mutta tiedä sitten, miten pitkäksi firman lento tällä kertaa jää. Ainakin melko rajua takkuilua Pokemonin aikataulujen kanssa ollut.

Sangatsuhan meillä nyt rullailee melko yksinvaltiaan elein, imaistuaan Punaisen jättiläisen siipiensä suojaan, mutta on oikeasti kiva, että meillä on useampi kustantamo. Egmontin kaatumisen ymmärtää sikäli hyvin, että Egmont ja Sangatsu ovat olleet samoilla apajilla vuosia - kun taas Ivrea on profiloitunut selvästi vanhemmille lukijoille. Mikä on selvästi hyvä juttu.

En pitäisi täysin mahdottomana etteikö kentälle mahtuisi vielä uuttakin yrittäjää. Esim. pelkästään BL-sarjoihin keskittynyttä taloa (vai myykö shounen-ai enää yhtä hyvin kuin 10 vuotta sitten?)
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: haplo - 20.06.2015 klo 17:37:56
Eikös Tammelta tullut noita keveän BL-sisällön sarjoja muutama? En niitä itse ole lukenut, joten en tunne sisältöä, mutta olen ollut siinä uskossa etteivät ne sitten kovin hyvin myyneet. En muista, mistä tämä käsitys on syntynyt.

Mä haluaisin nähdä suomeksi miehille suunnattua miesrakkautta. Muutama kokoelma löytyy englanniksi, mutta en ole tullut niitäkään kokeilleeksi. Tarkoitus kuitenkin olisi, sillä jotain kevyttä Tom of Finland -vertailua olis hauska tehdä omaksi ilokseen.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Laura Sivonen - 20.06.2015 klo 17:59:05
Eikös Tammelta tullut noita keveän BL-sisällön sarjoja muutama?
Aaaaaah. Tosiaan. Ostin itsekin jonkun poikarakkaussarjiksen, jonka todellinen sisältö paljastui vasta kotona. Jäi lukematta ja jatkaa nyt elämäänsä uudessa kodissa.

Miksei BL menisi/mennyt kaupaksi? Olen itse ainakin ollut viimeisen vuosikymmenen siinä uskossa, että heterot on ällöjä, tylsiä ja ketään ei ole kiinnostanut heteroromantiikka sitten talvisodan. Näin ainakin kuulin sivukorvin laumalta nuoria sukupuoleni edustajia viimeisimmässä conissa, jossa olin. Joskus... 10 vuotta sitten.  ;D

OT: Kävin pari vuotta sitten kaupunkini paikallisessa animeyhdistyksessä, jolloin sain viimeisimmän kosketuspinnan nykyisiin harrastajiin. Jotka on keskimäärin 12-vuotiaita, by the way. Kuulemma ysärianime on jo ihan "hyi helvetti kui rumaa". Sanomattakin selvää, että kookoontumisen jälkeen nilkutin kotiin nuolemaan haavojani moneksi viikoksi ja tajusin, miksi kolmekymppiset ei enää harrasta mangaa ja animea. Ainakaan avoimesti Kouvolassa.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: haplo - 20.06.2015 klo 18:42:12
En kyllä tiedä, mistä se johtuisi ettei BL menisi kaupaksi, mutta kai noita julkaisuja olisi tullut toisaalta enemmän jos ne ostajille olisivat kelvanneet? Vai olivatko sarjat niin sanotusti vääriä?

Eipä näihin taida oikeita vastauksia herua. Olisi hauskaa jos suomennetusta mangasta saisi - vaikka ilman myyntilukujakin - samankaltaista listaa, jota Oricon julkaisee Japanissa.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: VNaomi - 20.06.2015 klo 19:20:36
Suomeksi julkaistuista BL-sarjoista tunnen vain Ghostin, joka ei ollut ollenkaan omaan makuuni, varsinkaan piirrosten suhteen. Sen lisäksi taisi tulla joku, jossa muutaman pojan piti pukeutua koulussa prinsessaksi tms. Tuliko näiden lisäksi muuta?

Jos BL:ää lähdettäisiin kokeilemaan uudestaan, kannattaisi varmaan valita yksiosaisia sarjoja, joiden piirrostyyli on tarpeeksi moderni. Normaalisti pidän vanhoista sarjoista, mutta BL-puolella esim. monet ysärisarjat ovat oikeasti rumia. Lisäksi uudempien sarjojen seasta tuntuu olevan helpompi löytää sellaisia, joissa ei ole ärsyttävän korostettu seme/uke-asetelma. Joku Junkon tai vaikka Rihito Takarain sarja saattaisi houkutella ostajia. Tai sitten vaikka Mariko Nekonon My Honey Express (http://myanimelist.net/manga.php?id=55005), joka on yksi hauskimmista mangoista, mitä olen lukenut. Tämä tosin taitaa olla seksin suhteen liian räväkäkkä lehtihyllyyn.

Suomeksi ei taida olla vielä yhtään GL-sarjaa? Ehdotan tätä, (http://myanimelist.net/manga/38105/Asagao_to_Kase-san.) koska se oli aivan käsittämättömän söpö.

Myyntilukujen suhteen olisi kiva saada samanlainen blogikirjoitus, kuin mikä Sangatsulla joitakin vuosia sitten oli ja jossa käytiin yleisellä tasolla läpi, mitkä sarjat olivat menestyneet ja mitkä olleet floppeja.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: hdc - 20.06.2015 klo 20:31:01
Eikös Tammelta tullut noita keveän BL-sisällön sarjoja muutama? En niitä itse ole lukenut, joten en tunne sisältöä, mutta olen ollut siinä uskossa etteivät ne sitten kovin hyvin myyneet. En muista, mistä tämä käsitys on syntynyt.

Mä haluaisin nähdä suomeksi miehille suunnattua miesrakkautta. Muutama kokoelma löytyy englanniksi, mutta en ole tullut niitäkään kokeilleeksi. Tarkoitus kuitenkin olisi, sillä jotain kevyttä Tom of Finland -vertailua olis hauska tehdä omaksi ilokseen.

Englanniksikin niitä on ilmeisesti tullut vasta ihan parina viime vuonna (Rikhardinkadun kirjaston mangahyllyssä bongasin kyllä yhden Tagamen kirjan...en tosin tullut katsoneeksi mitä laitaa tuotannostaan kyseinen kirja edusti, kovaa pornoa vai cannot-be-unseen-kovaa pornoa)
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 20.06.2015 klo 22:17:39
En kyllä tiedä, mistä se johtuisi ettei BL menisi kaupaksi, mutta kai noita julkaisuja olisi tullut toisaalta enemmän jos ne ostajille olisivat kelvanneet? Vai olivatko sarjat niin sanotusti vääriä?

Eipä näihin taida oikeita vastauksia herua. Olisi hauskaa jos suomennetusta mangasta saisi - vaikka ilman myyntilukujakin - samankaltaista listaa, jota Oricon julkaisee Japanissa.

Myyntilukuja ei tule siksi(kään), että mangaa ei pahemmin myydä kirjakaupoissa, joten ne eivät päädy Mitä Suomi lukee -listoille kuin erittäin, erittäin harvoin poikkeustapauksissa. Lehtipiste taas toimittaa myyntiluvut vain kustantajalle, ei muille.

BL-juttua olen parikin kertaa kommentoinut silloin kun on kysytty. PJ:n Antti G. tahtoi kokeilla muutamilla sarjoilla. Menestys vaihteli, mutta ei ollut niin hyvää että olisi innostanut jatkamaan. Tiukan kaupallisesti ajateltuna nyt olisi kyllä ihan sopiva aika iskeä Lehtipisteisiin jotakin räväkkää seksikamaa. Takavuosina piti olla varovainen, mutta nyt jos joku älähtäisi niin syytetään vain homofobiasta.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Laura Sivonen - 20.06.2015 klo 22:24:03
Tiukan kaupallisesti ajateltuna nyt olisi kyllä ihan sopiva aika iskeä Lehtipisteisiin jotakin räväkkää seksikamaa. Takavuosina piti olla varovainen, mutta nyt jos joku älähtäisi niin syytetään vain homofobiasta.
Hetskuseksikaman julkaisu taitaa vielä lähitulevaisuudessakin olla liian tiukkaa tavaraa Suomen markkinoille?  :-\ Ainahan voisi tietty aloittaa varovasti (https://en.wikipedia.org/wiki/Futari_Ecchi).

Mutta se päivä, kun saadaan Ärrälle Jallujen viereen sitä ehtaa lonkeropornomangaa, niin mää lupaan ostaa, vaikken lonkeroista välitä.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 20.06.2015 klo 22:50:21
Futari Ecchiä tanskalaiset julkaisivat takavuosina. Jossakin vaiheessa yrittivät saada lopetettua, kun ei kannattanut, mutta pääsivät johonkin muuhun ratkaisuun japanilaisten kanssa. (Näin kuulin sikäläiseltä kollegalta.) Vaan se kyllä ei olisi erityisen varovainen ratkaisu... Sinänsä kyllä varsin mielenkiintoinen tapaus: suorasukaista seksiä mutta silti joissakin jutuissa kilttiä ja opettavaista.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Laura Sivonen - 21.06.2015 klo 11:41:32
Vaan se kyllä ei olisi erityisen varovainen ratkaisu...
Paljastamatta liikaa lukutottumuksiani Futari Ecchi on omalla mittapuullani jopa konservatiivinen. ;D

No mut joo.

Hyvähän se on välillä hakata kepillä jäätä valtavirrasta rajustikin poikkeavilla sarjoilla - aina silloin tällöin. Sittenhän sitä tosiaan näkee, mille on tilausta ja mille ei.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 21.06.2015 klo 13:00:14
Puhtaasti myynnin kannalta ajateltuna kovin seksipitoiset sarjat tuskin onnistuisivat. Lehtipiste ei ole minun tietojeni mukaan suhtautunut kovin innostuneesti sen suunnan kokeiluideoihin. (Itse en ole tyrkyttänyt, mutta muuten on tieto kiirinyt.) Vaikka mangan ei enää tarvitsekaan olla vain lasten juttu ja suositusikäraja 16 -sarjat eivät ole pannassa, puhdas(?) aikuisviihde(??) ei ole erityisen tervetullutta sarjakuhyllyihin. Ja jos Lehtipiste jää pois, raha pitäisi saada kirjakaupoista. Ja siitä ei ole hyviä kokemuksia meillä, pois lukien ehkä Akateeminen kirjakauppa, joka ei tietenkään yksinänsä piisaa. Nettimyynti on kasvanut prosentuaalisesti aika hyvin viime vuosina, mutta on euroissa vielä aika pientä.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: PTJ Uusitalo - 22.06.2015 klo 11:35:21
Ivreahan on kyllä julkaissut muutamankin shoujokokoelman joissa tehdään kaikenlaista, vaikka mitään ei tietenkään näytetäkään kun ruudun reuna tulee aina sopivasti eteen. Veitsi kukkasen kupeella -pokkarissa taisi olla ihan raiskauskin, ja pari pontevaa yritystä.

Toki tuollaiset yksittäiset kohtaukset eivät tee sarjoista varsinaisesti erotiikkasarjoja, kuten vaikka Nana to Kaoru tai Kiss x Sis, joissa idea on että joka luvussa pitää tapahtua jotain eroottista, koska juoni nimenomaan on rakennettu eroottisten asioiden ympärille.

Toki kummassakaan noista ei varsinaisesti harrasteta seksiä, toisin kuin vaikkapa Velvet Kississä (https://en.wikipedia.org/wiki/Velvet_Kiss). Siinäkin toki pidetään tarkkaan huoli siitä, että mitään ei näytetä, vaan kuvakulmat ja ruutujen reunat on mietitty tarkkaan harkiten juuri niin että mitään mosaiikkia vaativaa ei näy.

Ja sitten on vielä ne sarjat joissa näin ei tehdä, mutta ne eivät ole sitten enää erotiikkaa vaan pornoa, joten ikäraja hyppää S:stä K18:aan. Lännessähän tämä tapahtuu jo jossain vaiheessa aiemmin, vaikka mitään ei näytettäisikään – mutta missä vaiheessa, se tuntuu riippuvan tuulen voimakkuudesta ja vuorovetten liikkeestä. Joten vissiin on vähän turha toivoa Suomeen mitään sen kuumempaa.

Sikäli ihan jännää toki, että Yhdysvalloissakin on nyt pitkän hiljaiselon jälkeen taas muutama kustantaja jotka julkaisevat ihan heteroerotiikkaakin, vaikka Icarus Publishing joutuikin jäihin omistajan terveydentilan vuoksi.

DMP:llä on Project-H, ja uudeksi kilpailijaksi on syntymässä Fakku-sivuston uusi kustannuspuoli, jonka julkaisuja olen päässyt itse asiassa jo hypistelemäänkin. Komea paperinlaatu, painojälki ja lokalisaatiotyö, mutta toistaiseksi postikulut estävät ostamisen melko tehokkaasti. Uuden kustantajan on kuulemma vaikea päästä isoihin nettikirjakauppoihin sisään.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: VNaomi - 10.01.2020 klo 18:12:03
En oikein keksinyt, mihin ketjuun tämän laittaisin, mutta tuttavapiirin teini-ikäinen mangaharrastaja tuli innoissaan kertomaan, miten oli löytänyt ruokakaupasta Attack on Titania suomeksi. Tätä ennen ei ollut tiennyt, että suomeksi edes saa kyseistä sarjaa. Kyseessä on kuitenkin harrastaja ja sarjan iso fani, joten olin ajatellut, että tämä on itsestään selvää, mutta hänellä harrastaminen on niin voimakkaasti netissä, ettei ollut koskaan tullut ajatelleeksi. Mitenköhän yleistä tämmöinen on, että kohderyhmä ei osaa edes etsiä heille sopivia julkaisuja? Suomessa mangaa kuitenkin tulee niin vähän, että pitäisi olla helppoa pysyä julkaisuista kartalla, mikäli yhtään kiinnostaa.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Markku Myllymäki - 11.01.2020 klo 11:10:00
Yllättäen näyttäisi siltä, että eri paikoissa (marketit jne.) myydään aika lailla eri valikoima mangaa. Ainakin olen ihmetellyt joidenkin paikkojen eroja, yhdessä oli tätä Poissa/Erased-sarjaa mutta ei FMA:ta, toisessa päinvastoin. Itselleni kuitenkin suurin ongelma on se, että suomennetun mangan joukossa on vain vähän niitä sarjoja, joita itse seuraan. No, onneksi ainakin toistaiseksi Suomesta saa englanninkielistä mangaa.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 11.01.2020 klo 15:53:48
Tätä ennen ei ollut tiennyt, että suomeksi edes saa kyseistä sarjaa. Kyseessä on kuitenkin harrastaja ja sarjan iso fani, joten olin ajatellut, että tämä on itsestään selvää, mutta hänellä harrastaminen on niin voimakkaasti netissä, ettei ollut koskaan tullut ajatelleeksi. Mitenköhän yleistä tämmöinen on, että kohderyhmä ei osaa edes etsiä heille sopivia julkaisuja?
En usko että on yleistä. Tai siis uusavuttomuus on varmaan yhtä yleistä kuin ennenkin, mutta tietämättömyys sarjasta ei. Käytännössä tuossa näkyy se millaisiin kupliin netti ihmiset "ajaa". Kun enää ei ole edes tapana seurata foorumeita, niin kyllähän se kaventaa näkymiä.
Suurin osa manga/animeharrastajista käy käsittääkseni kuitenkin alan tapahtumissa (joita on suurin piirtein joka kuukausi jossain päin maata) ja niissä alkaa olla jo aika vaikeaa olla törmäämättä joko kustantajan myyntiräkkeihin tai kirpparipöytiin, joista siis Titaanien sota tulisi väkisinkin vastaan.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: PTJ Uusitalo - 13.01.2020 klo 13:56:54
Vähän vaikea sanoa. Lonkalta tuntuisi, että ne samat kolme-neljätuhatta ihmistä käyvät kyllä tapahtumissa ja näkevät siellä myyntipöytiä… mutta he ovat sitten Suomessa englanninkielisen mangan ensisijainen ostajakunta, eivät niinkään suomenkielisen. Suomenkielisen mangan ensisijainen kohdeyleisö on ehkä sitten enemmänkin he, joilla ei ole sanottavasti muuta fandom-kosketusta mangaan ja animeen, vaan se kosketuspinta on lähinnä vain sen lehtihyllyn kautta.

Eli ehkä tässä voisi olla vaan niin, että suurin osa niistä Suomen aktiivisista ja omistautuneista mangan ja animen harrastajista ei pidä niitä paria suomeksi julkaistavaa sarjaa omalle harrastukselleen kauhean relevanttina. Niiden presenssi eri kaupoissa on satunnaista, kuten aiemmin sanottu, joten eivät ne välttämättä silmäänkään osu.

Ja ihan ylivoimaisesti suurin osa animen ja mangan aktiivisista harrastajista Suomessa ei seuraa minkäänlaista kotimaista uutisointia tai muuta mediakirjoittelua aiheesta, Anime-lehdessä tai muuallakaan. Joten se mitä suomeksi julkaistaan voi mennä heiltä kaikilta täysin tutkan alta.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: haplo - 13.01.2020 klo 16:22:55
Tuli tuosta mieleen toinen yksittäinen esimerkki, eli entinen työkaverini. Luki (ja lukee varmaan edelleenkin) mangansa ainoastaan netistä laittomin keinoin, eikä hänellä sen kummemmin ollut käsitystä tai kiinnostusta siihen, mitä suomeksi tai englanniksi julkaistaan.

Luulen, että tällaisia tapauksia on kyllä muitakin. Jos kipinä animeen ja mangaan on tullut jonkin netissä hehkutetun sarjan kautta, ja siihen henkilö tutustuu netin kautta, ja jatkaa vain seuraavan sarjan pariin, niin missään vaiheessa ei ole tarpeen edes ajatella että jotain saisi kaupasta tai ylipäätään edes painettuna.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: PTJ Uusitalo - 13.01.2020 klo 17:39:55
Maailmanlaajuisesti tuollaisia tyyppejä on kenties mangan kuluttajista jopa suurin osa. Asialle omistautuneita harrastajia on aina vähemmistö ja kasuaaleja kuluttajia enemmistö; ja mitäpä mielenkiintoa kasuaalilla kuluttajalla olisi seurata kenttää, sen kustantajia ja tekijöitä, skenen päivänpolttavia puheenaiheita, draamaa työoloista ja teollisuuden tilanteesta ja muuta vastaavaa. Epäilemättä näin se menee myös vaikkapa videopelien parissa: kuluttajia on älyttömän paljon enemmän kuin alan harrastajia.

Ja näin on olemassa ihan vahingossa älyttömästi ihmisiä, joille manga ja anime ovat aina olleet vain jotain jota voi kuluttaa netistä helposti ja ilmaiseksi (ja yleensä laittomasti, vaikka tuskin suurin osa edes tiedostaa asiaa). Eivätkä he koskaan ole välttämättä edes nähneet fyysistä mangapokkaria, saati kokeneet mitään hinkua sellaista ostaa. Enhän minäkään Blu-Ray-levyjä keräile, kun elokuvien katsominen sujuu ilmankin.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 13.01.2020 klo 19:21:51
Mitäs kaikkea markettimangaa sitä on tarjolla? Enemmän varmasti kuin pari.

Ainakin Titaanien sota, Patriootti Moriarty, Sherlock, My Hero Academia, Tokyo Ghoul, Velhon morsian... nuo nimet nyt ainakin on tullut nähtyä myyntihyllyillä, varmaan niitä on lisääkin.

Ei siis suinkaan huonosti.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Markku Myllymäki - 13.01.2020 klo 19:54:26
Ainakin tuo Poissa (Erased) ja Full Metal Alchemist (lienee uudelleenjulkaisu).

Himputin himputti, olisi vaikka kuinka hyvää mangaa olemassa, mutta a) Suomen jakelu ei koskaan ottaisi sitä (heippa, kukkahattusukupuoliolettamattomat) ja b) niissä sarjoissa taitaa olla jo (käytännössä merkityksettömänä) sivujuonteena jotain, mikä taitaa olla jo lain vastaista julkaista.

Mutta jos bible pounding USA julkaisee, niin miksi ei täällä "vapaamielisen" Euroopan pohjoisnurkassa mikään onnistu?

Noo. Innostaahan tämä Japanin kielen opintoihin.  >:D
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 13.01.2020 klo 22:59:31
Ei siis suinkaan huonosti.
Älkää ny parasta unohtako eli My Hero Academia. :-)
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 14.01.2020 klo 09:44:38
Mutta jos bible pounding USA julkaisee, niin miksi ei täällä "vapaamielisen" Euroopan pohjoisnurkassa mikään onnistu?

Kolme syytä:
1) liian vähän lukijoita (ostajia)
2) liian vähän lukijoita (ostajia)
3) liian vähän lukijoita (ostajia)

Sisältöjuttuja täytyy toki harkita julkaisupäätöksiä tehdessä, mutta ns. aikuisemman mangan (millä en tarkoita vain pornoa ja ultraväkivaltaa) ongelma on se, että sitä ostetaan niin vähän. Hyvin myyvä varttuneemmille suunnattu sarja kyllä päihittää floppaavan poikainseikkailusarjan, mutta keskimäärin jälkimmäinen pärjää liian paljon paremmin. Eikä kyse ole edes siitä, että "aikuismanga" tuottaisi vähemmän, vaan siitä, että se menee yleensä miinukselle. Tappiolla ei voi julkaista kovin paljoa, ja se vähäkin edellyttää useita muita voitollisia sarjoja.
 
Tosin meidän kokemuksemme pätee lähinnä lehtipistejulkaisuihin. Pääosa myynnistä tulee näet marketeista ja kioskeista. Mangan vuonna 2003 alkanut kuherrus(kuu)kausi kirjakauppojen kanssa päättyi hiljaiseen intohimon hiipumiseen. Pitkät sarjat pokkarimuodossa eivät tällä hetkellä kelpaa valtaosalle kirjakaupoista. Jokin kustantaja saisi kyllä minun puolestani kokeilla julkaista mangaa kovilla kansilla ja kovilla hinnoilla, pelkästään kirjakaupoissa. Silloin voisi yrittää tarjota lisää kaikenlaista myös pienille ostajakunnille.   
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 14.01.2020 klo 10:20:49
Mangan vuonna 2003 alkanut kuherrus(kuu)kausi kirjakauppojen kanssa päättyi hiljaiseen intohimon hiipumiseen. Pitkät sarjat pokkarimuodossa eivät tällä hetkellä kelpaa valtaosalle kirjakaupoista. Jokin kustantaja saisi kyllä minun puolestani kokeilla julkaista mangaa kovilla kansilla ja kovilla hinnoilla, pelkästään kirjakaupoissa. Silloin voisi yrittää tarjota lisää kaikenlaista myös pienille ostajakunnille.   
Tuli kanssa mieleen, että miksei voisi aikuisempaa mangaa yrittää julkaista hieman kalliimpaan hintaan? Nuorten pokkarithan on suorastaan polkuhintaisia. Niissä ei ole sitä kustannustoimintaan nvakiintunutta mekanismia, että ensin myydään kalliilla ja sitten loppupainoksesta yritetään päästä eroon muutamalla eurolla. Hinta on heti alkuun normaali (tai lähellä sitä) ja sitten tuote ns. poistuu valikoimista.

Mutta yhtään kalliimmissa kirjoissa varmaankin tulee äkkiä sitten vastaan myös englannikieliset tuotteet. Tämä kannattavuusongelma, johon Antti viittaa, on kyllä nähty muutamissa kokeiluissa (Nausicaa, Kimba valkoinen leijona). Punainen jättiläinenhän yritti reilu 10 vuotta sitten sitä aikuisempaa puolta (Esim. Alita, Planetes, Black Lagoon). Ei ilmeisesti kovin hyvin kannattanut sekään, mutta jotain seineniä kuitenkin on julkaistu (Basilisk, Resident Evil, All you need is Kill). Eikä sovi unohtaa mainiota Aron morsian -sarjaa, joka myös sopii aikuisempaankin makuun.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Markku Myllymäki - 14.01.2020 klo 11:49:25
Ymmärrän kustantajien ongelman. En usko että kova kansi ja kova hinta on minkäänlainen ratkaisu -- se vain tekee englanninkielisen version vielä houkuttelevammaksi. Kun huomioi, että monet hyvät sarjat ovat pitkiä, Oh My Goddess:in tavoin "keskenmeno" on varsin todennäköistä.

Meillä on selkeä pula otakuista!  ;D

Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 14.01.2020 klo 12:13:36
Planetes ja Black Lagoon tosiaan kuuluvat Punaisen jättiläisen Tammen-kauden (nyttemmin Werner Söderström Osakeyhtiön -kausi) varttunemman yleisön julkaisuihin. Alita/Gunnm tuli silloin, kun PJ oli itsenäinen pienkustantaja. Linja on jatkunut, sillä meillä on aina menossa jotakin sellaista, mikä ei Japanissa mene poikain- tai tyttöinsarjan kategoriaan. Aron morsianten lisäksi sellaisia o(li)vat ainakin Emma, Tarkastaja Akane Tsunemori, Patriootti Moriarty, Velhon morsian, Poissa - Erased ja Tokyo Ghoul sekä Yotsuba.

Toki myös esim. Jumping, Gabriel Dropout ja Azumanga Daioh ovat Japanissa jotain muuta kuin teinisarjoja.


  
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 14.01.2020 klo 12:16:50
Meillä on selkeä pula otakuista!  ;D

Ja myös sarjakuvaharrastajista, jotka eivät ole erityisiä mangafaneja mutta lukevat sitäkin ongelmitta. (En siis tarkoita tällä niitä, joiden mukaan Gunnm/Alita, Akira, Lone Wolf and Cub sekä jokin teos X johon he sattuivat 1980-luvulla ensimmäisenä suomalaisena törmäämään,ovat ainoaa kunnollista mangaa ja kaikki muu on kuraa.)
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: PTJ Uusitalo - 14.01.2020 klo 14:40:26
Niin… vähän vaikeaa se on myydä niitä aikuisempia sarjoja kalliilla kirjakaupoissakaan, kun ainakaan minä en ole nähnyt missään kirjakaupassa kunnollista sarjakuvaosastoa enää pariin vuoteen.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Markku Myllymäki - 14.01.2020 klo 15:02:48
Niin… vähän vaikeaa se on myydä niitä aikuisempia sarjoja kalliilla kirjakaupoissakaan, kun ainakaan minä en ole nähnyt missään kirjakaupassa kunnollista sarjakuvaosastoa enää pariin vuoteen.

Lohdutukseksi (?) voi sanoa, että kirjakaupoille on tapahtunut sama kuin monelle muullekin (musiikki, videot, taidetarvikkeet jne.): kaupoilla on enää hyvin himmeä käsitys mitä pitäisi myydä. Ei kirjakaupassa myyjä enää tiedä kuin top-10 myyvien kirjojen nimet; ihan turha kysyä vaikkapa englanninkielisestä science fictionista mitään. Karmeinta on, että enää myyjät eivät edes näyttele olevansa kiinnostuneita. Niin se kivijalkakauppa kuolee.

Mutta sarjakuva mediana kärsii pahasti siitä, että alle 40-vuotiaat elävät semmoisissa kuplissa joihin ei mikään uusi asia helposti tunkeudu. Selitin jollekulle että hänen "hauskan" meeminsä pohjana oleva kuva on peräisin vanhasta sarjakuvasta. Tyyppi katseli minua "ei voi olla, eihän akuankassa ole tuommoisella tyylillä piirretty"  ilmeellä.

Eli mainonnan ja markkinoinnin puute ja myyntipaikkojen katoaminen hämäriin luoliin aiheuttavat yhtä lailla mangalle kuin muullekin sarjakuvalle sen, että kasuaalikuluttajaa ei enää ole.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 16.01.2020 klo 09:23:10
Toisaalta suomennettu manga on elänyt paljolti lehtipisteiden kautta. Totta kai vanhojen osien heikko saatavuus on iso ongelma, mutta isompi olisi se, että markettimyynti vaikeutuisi.

Vanhojen osien myynnissä taas coneilla ja messuilla on erittäin tärkeä osa. Nettikaupatkin ovat välttämättömiä, mutta niiden ongelmana on se, että lapset ja teinit eivät yleensä pysty tekemään itsenäisesti ostoksia.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 16.01.2020 klo 14:32:08
Nettikaupatkin ovat välttämättömiä, mutta niiden ongelmana on se, että lapset ja teinit eivät yleensä pysty tekemään itsenäisesti ostoksia.
Kun fyysiset kaupat ovat karsiutuvat pikku hiljaa pois (nyt näkyy jo R-kioskitkin olevan hiipumassa) ja nettikaupoista nuoriso ei voi ostaa, niin on aika vääjäämätöntä että sarjakuvan on mahdoton pitää asemaansa lasten kulttuurina.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Perhoslapsi - 17.01.2020 klo 18:39:30
Lankaa sivusta seuranneena tuli taas joku ihme tarve kirjotella.

Täällä suomalainen kirjakauppa sulkee ovensa, sieltä olen aina yrittänyt kärkkyä mangaa ja sarjakuvia teinistä asti.
Kyllähän se harmittaa kun sitä haluaisi tukea kauppoja ja ostaa vaikka mitä, mutta tarjonta ei aina osu kohdilleen omien mieltymyksien kanssa tai sitten jotkut sarjakuvat ei pysy hyllyssä hyvässä kunnossa. Voron olisin esimerkiksi halunnut ostaa, mutta se oli kaupan ainoa kappale ja joka nurkka kurtussa.

Animelehteä ei tule enää luettua kun ei sitä tunnu täältä kovin löytyvän, mutta muistelisin että siinä on joskus ollut julkaisukalenteri tulevista pokkareista. Se tuli vilkaistua aina kaupassa käydessäkin ja merkkasin itelle ylös.

Onko olemassa mitään sovellusta vaikka tabletille jolla voi lukea Suomeksi käännettyä sarjakuvaa?
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 20.01.2020 klo 09:31:29
Mangan julkaisuaikataulut löytyvät Animelehden lisäksi meitin kotisivuilta: https://www.sangatsumanga.fi/julkaisut/tulossa/

Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 25.02.2020 klo 20:26:25
Joopa joo.

@heikkivalkama (https://twitter.com/heikkivalkama/status/1231954387775492096): Me japanista suoraan mangaa suomeksi kääntäneet olemme saaneet samaa palautetta. Vaikka käännös(mielestämme) olis huolellisempi ja parempi, joidenkin mielestä englanti (!) on ainoa oikea manga-sarjakuvan kieli
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: OM - 25.02.2020 klo 22:24:21

Olin tänään Sellon kirjastossa. Kävin sarjakuva osastolla, joka minusta tuossa kirjastossa on erittäin hyvä. Suomalaisen sarjakuvan lisäksi runsaasti englannin kielistä sarjakuvaa sekä muunkin kielistä ihan kohtalaisesti.
Manga hylly oli minusta myös varsin hyvä. Minusta kirjastot ovat hyvin tärkeä siinä mielessä, että siellä nuoret voivat lainata ja lukea mangaa, koska kirjasto on erittäin viihtyisä paikka. Käyn siellä nykyään kerran viikossa.

Satuin käymään kirjastossa tammikuussa, kun Sellossa oli Kibecon valtaa Sellon tapahtuma  4.-5.1.2020. Siellä oli paljon porukkaa ja yläkerrassa  oli omakustanteiden, julisteiden, prinssien jne myyntipöydät. Tapasin muutaman todella lahjakkaan nuoren manga ja anime piirtäjän ja rohkaistuin huomattavasti vanhempana iältäni kuin nämä 13-19 vuotiaat taiteilijan alut saamaan muutaman kontaktinkin tapahtumassa. Etsin nimittäin värittäjää tuleville kuvituksilleni ja muutama heistä kiinnostui. Katsotaan mitä tästä seuraa vai seuraako mitään. Aika näyttää.
Mutta jokatapsuksessa minusta mangaa ja animea harrastetaan edelleen, vaikkei ehkä enää samassa vahvuudessa kuin mangan ja animen kulta-aikoina. 
Se mitä en voinut olla huomaamatta tilaisuudessa oli, että suurinosa manga ja anime harrastajista tai tekijöistä olivat tyttöjä. Ehkä tuo genre puhuttelee enemmän naisia kuin miehiä. Ja kyllä pöydillä oli paljon manga sarjakuvaa esillä.
Joten vaikeaa vastata onko manga Suomessa lopussa.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 25.02.2020 klo 23:24:35
@heikkivalkama (https://twitter.com/heikkivalkama/status/1231954387775492096): Me japanista suoraan mangaa suomeksi kääntäneet olemme saaneet samaa palautetta. Vaikka käännös(mielestämme) olis huolellisempi ja parempi, joidenkin mielestä englanti (!) on ainoa oikea manga-sarjakuvan kieli

Ilmiö ei rajoitu mangaan. Olen itse sen koettanut ymmärtää sitä kautta, että varhaisteinivuosina kaikki englanniksi hoilattu oli kotimaisen yläpuolella, kun ei sitä vielä kunnolla ymmärtänyt sanoituksia. Samalla tavalla myös sarjakuvissa kaikki typeryydet tulevat omalla kielellä lähemmäs. Vieraalla kielellä lukiessa voi kaiken hölmöimmän osuuden vielä mielikuvituksen turvin häivyttää.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Markku Myllymäki - 26.02.2020 klo 11:26:59
Joopa joo.

@heikkivalkama (https://twitter.com/heikkivalkama/status/1231954387775492096): Me japanista suoraan mangaa suomeksi kääntäneet olemme saaneet samaa palautetta. Vaikka käännös(mielestämme) olis huolellisempi ja parempi, joidenkin mielestä englanti (!) on ainoa oikea manga-sarjakuvan kieli

Tjaa. Itse olen ollut huomaavinani, että englanninkieliset käännökset ovat luoneet klisee-mannerismeja, joilla yksinkertaistetaan usein toistuvia asioita hiukan liikaa. Toki päteviäkin englanninkielisiäkin käännöksiä on.

Kanji-sanaleikit ainakin tuhotaan virallisissa käännöksissä, kun taas skanlaatioissa huvittavasti kääntäjät nostavat kädet pystyyn ja selittävät vain pitkästi, miksi sanaleikki on hauska.

Uskon kyllä, että japani-suomi-käännökset huolella tehtynä voivat olla todella hyviä. Kääntäjän työ näyttää olevan kuitenkin yllättävän vaativaa. Sisältö vaatii aika paljon perehtymistä, mutta tuntipalkka jäänee pieneksi/olemattomaksi jos aikaa käyttää paljon.

 
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 14.03.2020 klo 13:48:46
Sangatsu Manga twitterissä (https://twitter.com/sangatsumanga/status/1238725079946715137): Ei mahdotonta, mutta ei valitettavasti todennäköistä. "Aikuissarjat" [Beastars] ovat aina hankalia, kun myynti on muita heikompi. Ja kun vielä pitää myydä söpöjä eläimiä mutta nimenomaan EI lapsille, niin yleisön löytäminen riittävän nopeasti olisi hyvin haasteellista. Meillä näet...

ei auta, vaikka mangaharrastajien lisäksi muu sarjisväkikin ajan mittaan oppisi huomaamaan, että sarja on kiinnostava. Jos uutuutta ei löydetä 2 kuukaudessa (myyntiaika lehtipisteissä), niin se on siinä sitten, enää ei ole merkittävää kasvua luvassa. Karua meininkiä.


Lihavointi minun. Kaksi kuukautta on siis uudella julkaisulla armonaikaa lehtihyllyssä.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: savotta - 03.04.2020 klo 14:11:57
Nyt on kyllä kovat ajat sarjakuvateollisuudella ylipäätään, mitä ainakin olen katsellut Yhdysvaltojen tilannetta. Luulisi näiden karanteenien vaikuttavan mangaankin.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Markku Myllymäki - 22.04.2020 klo 12:14:18
Tajutonta. Saman liikeryhmän, S-ryhmän eri myymälät myyvät aivan eri settiä mangaa. Ymmärtäisin, että ero olisi vaikka K- ja S- ryhmien välillä mutta saman systeemin sisällä samassa kaupungissa?

Ihmettelin, kun That Time I Got Incarnated As A Slime -suomennos (jonka nimeä suomeksi en muista, huoh) tuli voimalla yhteen myymälään ja taas pari-kolme muuta toiseen. Kiva laukata kaikki kaupat, jos sattuisi vaikka olemaan uusia erilaisia sarjoja...  ;D

Mjoo, tarvisi olla varmaan jokin yksi paikka josta seurata suomennoksia. Ei tarvisi covidioottina laukata kaupasta kauppaan.  :)

Hyvä juttu että sarjoja tulee -- nyt kun vielä tulisi jotain omia suosikkeja -- ai niin, ne ei koskaan mene Nautakirjan kukkahattutädeistä läpi -- oh well...
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 22.04.2020 klo 12:27:18
S- ja K-ryhmien sisällä tosiaan on ties kuinka monta eri heimoa, joista joku tilaa sarjoja A, B ja C mutta ei sarjaa D. Toinen heimo taas tilaa sarjoja C ja D, kolmas A, B ja D ja niin edelleen.

Vaikka tämä ei autakaan saamaan kaikkia kirjoja yhdestä kaupasta, niin Lehtipisteen sivuilla (https://www.lehtipiste.fi/kirjat-ja-pokkarit/sarjakuva-albumit/manga.html) voi hakea kaikkien myynnissä olevien pokkareiden myyntipisteet.  Kun klikkaa haluamaansa kirjaa, niin voi postinumeron tai paikkakunnan nimen perusteella löytää lähimmät paikat, joihin ko. kirjaa on tilattu.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 22.04.2020 klo 12:37:37
--
Ihmettelin, kun That Time I Got Incarnated As A Slime -suomennos (jonka nimeä suomeksi en muista, huoh) --

Kun jälleensynnyin hirviönä.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 30.06.2020 klo 11:11:37
Suomalaisen mangakustantamon toimituspäällikkö julkaisee transvihamielisiä kirjoituksia – työnantaja ja alan toimijat eivät hyväksy (https://kehraaja.com/suomalaisen-mangakustantamon-toimituspaallikko-julkaisee-transvihamielisia-kirjoituksia-tyonantaja-ja-alan-toimijat-eivat-hyvaksy/)

Sangatsu Mangan toimituspäällikön transvastaiset kirjoitukset ovat herättäneet laajaa vastustusta sarjakuvayhteisössä. Muun muassa Sangatsu Mangan omistavan Werner Söderström Osakeyhtiön toimitusjohtaja sekä Suomen sarjakuvaseuran puheenjohtaja tuomitsevat kirjoitukset.

Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 30.06.2020 klo 11:52:29
Yksityishenkilön kommentti: Kaikkeen ihmisillä riittääkin intoa. Tai ehkä ennemmin vihaa. Mutta ei liene varsinaisesti Manga ja anime -aiheista juttua...
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 30.06.2020 klo 14:36:30
Voimia Antille. Some on hyvä ja varsinkin paha.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 30.06.2020 klo 14:54:50
Suomalaisen mangakustantamon toimituspäällikkö julkaisee transvihamielisiä kirjoituksia – työnantaja ja alan toimijat eivät hyväksy (https://kehraaja.com/suomalaisen-mangakustantamon-toimituspaallikko-julkaisee-transvihamielisia-kirjoituksia-tyonantaja-ja-alan-toimijat-eivat-hyvaksy/)

Sangatsu Mangan toimituspäällikön transvastaiset kirjoitukset ovat herättäneet laajaa vastustusta sarjakuvayhteisössä. Muun muassa Sangatsu Mangan omistavan Werner Söderström Osakeyhtiön toimitusjohtaja sekä Suomen sarjakuvaseuran puheenjohtaja tuomitsevat kirjoitukset.



Yo. linkatussa artikkelissa on myös Suomen sarjakuvaseuran kanta esitettynä puheenjohtaja Reetta Laitisen kommenttina Valkaman kirjoituksia koskien: Olemme ilmoittaneet, että Valkama ja Sangatsu Manga eivät ole tervetulleet myymään sarjakuvaseuran järjestämille Helsingin sarjakuvafestivaaleille syyskuussa.

Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: tmielone - 30.06.2020 klo 15:35:44
Yo. linkatussa artikkelissa on myös Suomen sarjakuvaseuran kanta esitettynä puheenjohtaja Reetta Laitisen kommenttina Valkaman kirjoituksia koskien: Olemme ilmoittaneet, että Valkama ja Sangatsu Manga eivät ole tervetulleet myymään sarjakuvaseuran järjestämille Helsingin sarjakuvafestivaaleille syyskuussa.

Sinällään tämä on mielenkiintoinen ilmiö, että käsittääkseni Antti on esittänyt nuo mielipiteensä yksityishenkilönä eikä Sangatsu Mangan edustajan, mutta mielipiteistä loukkaantuneet tahot ovat ottaneet kohteekseen myös Antin työnantajan, joka ei sinällään jupakkaan liity. Tämä tuntuu olevan yleinen toimintamalli nykyaikana, mutta vaikuttaa melkoisen voimakkaalta painostuskeinolta.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 30.06.2020 klo 18:12:52
Kyse on laajemmasta alun alkaen kai J. K. Rowlingin transfobisista mielipiteistä syntyneestä kuohunnasta.

Valkama on varmasti persona non grata tästä lähtien festivaaleilla paitsi mielipiteittensä takia niin myös siksi, että hänen osallistumisensa aiheuttaisi vastaboikottien aallon - todennäköisesti ulkomaisia osallistujia myöten.

Ensimmäinen tyrmistystä aiheuttanut viesti oli Facebookissa, jossa hän oheistiedoissa ilmoittaa olevansa Sangatsu Mangan toimituspäällikkö. Päivi Räsänen (!) kiitti kommenteissa kirjoitusta. Sama Valkaman kirjoitus oli myös Hämeen Sanomien mielipidesivuilla.

Sangatsu (Tammi) ei ole suoranaisesti ilmoittanut irtisanoutuvansa Valkaman mielipiteistä. Turun Sarjakuvakauppakin joutui pyörteisiin mukaan (https://twitter.com/Sarjakuvakauppa/status/1276566257270231044).

En linkkaa kirjoitusta tänne, mutta löytyy helposti googlaamalla.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: haplo - 30.06.2020 klo 20:38:17
Voimia tosiaan Antille.

En ole kaikista asioista hänen kanssaan samaa mieltä, mutta ennen kuin lopetin Twitterin käytön siellä esiintyneen tympeän ilmapiirin takia, niin ei Antin jutuissa ollut sillä saralla valittamista. Pikemminkin niin päin, että jos muutkin jaksaisivat panostaa keskustelutapaansa yhtä paljon, käyttäisin yhä Twitteriä.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: tmielone - 30.06.2020 klo 21:55:56
Okei. Jotain olen Rowlingin häsäämisestä lukenut, mutta en ole asiaa sen tarkemmin seurannut.

Joo, ihan ymmärrettävää, että Valkama ei tämän jälkeen ole sarjispiirien suosiossa. Mutta edelleenkään en ymmärrä miksi sen pitäisi heijastua Sangatsu Mangan kustantamien teosten myyntiin? Vai onko Valkama ollut tekemässä niitä kaikkia? Helpompi on ymmärtää, että ihmiset eivät halua ostaa Rowlingin kirjoja, sillä hän on se varsinainen tekijä, mutta Valkama on toiminut "vain" kääntäjä ja/tai kustannustoimittajana, joten hänen roolinsa on selvästi pienempi kuin sarjakuvien alkuperäisillä kirjoittajilla tai kuvittajilla. Eli tuntuu näin asioita tarkemmin tuntemattoman ihmisen näkökulmasta aika radikaalilta toimenpiteeltä kieltää Sangatsu Mangan tuotteiden myynti festareilla tai kaupoissa. Sen vaikutukset kun yltänevät myös moneen lukijaan, jotka eivät ole koko kohusta kuulleetkaan. Eli tästä näkökulmasta tämä aihe kyllä sopii tähän ketjuun.

Ja käsitinkö nyt oikein, että viesteissään Valkama ei ole esittäytynyt Sangatsu Mangan edustajan vaan tieto löytyy hänen profiilistaan tai vastaavasta? Työ- ja yksityiselämän erottaminen somessa on kyllä haastavaa, kun monet käyttävät yksityistätiliään myös työasioiden mainostamiseen. Silloin pitäisi huomioida, että henkilö voidaan nähdä työnantajan edustajana vaikka laukoisikin vain omia mielipiteitään. Sen vuoksi tällaisillä yhteiskäyttötileillä pitäisi olla varovainen ja miettiä muutaman kerran mitä kaikkea sinne postaa.  

Tällaiset tapaukset saa myös miettimään, että millainen "rangaistus" on tekoon nähden sopiva? Kävin vilkaisemassa tuota Turun Sarjakuvakauppaan liittyvää twitter-keskustelua ja siellä näytettiin vaativan Sangatsu Mangan boikotointia, mutta ei käynyt ilmi miten pitkään sitä pitäisi harjoittaa. Niin pitkään, että sen toiminta muuttuu kannattamattomaksi? Vai niin kauan kuin Valkama työskentelee siellä? Ja aikovatko nämä ihmiset boikotoida kaikkia liikkeitä, joissa Sangatsun kirjoja myydään vai ainoastaan Turun Sarjakuvakauppaa? Entä jos Valkama olisi ajanut kännissä lapsen päälle? Pitäisikö silloinkin boikotoida Sangatsu Mangan ja sen kirjoja myyvien liikkeiden toimintaa vai riittääkö, että oikeuslaitos hoitaa rankaisun?

Tämä on nyt tällaista ääneen ihmettelyä, sillä en ole vielä sisäistänyt miten nämä somejutut toimii.  
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 01.07.2020 klo 00:22:42
En tiedä kuinka monta henkeä Sangatsu Manga työllistää, mutta se henkilöityy Valkamaan.

En tunne tapauksen yksityiskohtia, mutta edellisen huomioiden Sarjakuvaseuran perustelut päätökselleen olivat ymmärrettävät.

Yleisellä tasolla sanoisin, ettei "yksityishenkilönä"-puolustus ole enää tätä päivää. Olet osa työyhteisöäsi myös vapaalla, olkoon se sitten kuinka epäreilua tai rajoittavaa tahansa.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 01.07.2020 klo 08:28:50
En tiedä kuinka monta henkeä Sangatsu Manga työllistää, mutta se henkilöityy Valkamaan.

En tunne tapauksen yksityiskohtia, mutta edellisen huomioiden Sarjakuvaseuran perustelut päätökselleen olivat ymmärrettävät.

Yleisellä tasolla sanoisin, ettei "yksityishenkilönä"-puolustus ole enää tätä päivää. Olet osa työyhteisöäsi myös vapaalla, olkoon se sitten kuinka epäreilua tai rajoittavaa tahansa.

Valkama on tässä itse ollut aloitteellinen ja laittanut keskustelun alkuun. Hänellä on myös monta muuta keskustelua käynnissä ajankohtaisista, kontroversiaaleista aiheista. Älykäs ja ärhäkkä kaveri, joka kyllä pitää pintansa. Hän taittaa peistä usein myös kristillisten arvojen puolesta.

Somessa sarjakuvaskene, varsinkin tekijäpuolella, on hyvin LGBT+ painotteista. Näin herkän aiheen esille nostaminen "rowlingmaisessa hengessä" tuottaa varmasti, ja ymmärrettävästi, vastalauseita.

Tammen julkaiseman mangan tai sarjakuvakauppojen boikotointiin tuskin kukaan silti tosissaan alkaa. Eiköhän se ole Valkama, joka saa bannia.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: tmielone - 01.07.2020 klo 10:14:19
Yleisellä tasolla sanoisin, ettei "yksityishenkilönä"-puolustus ole enää tätä päivää. Olet osa työyhteisöäsi myös vapaalla, olkoon se sitten kuinka epäreilua tai rajoittavaa tahansa.

Näinhän se nykyään menee. Eiköhän moni työnantaja ole ohjeistanut työntekijöitään somen käytöstä, sillä tyypillisesti työnantaja saa osansa imagohaitasta vaikka kohu ei työnantajaan tai sen tuotteisiin mitenkään liittyisi.

Valkama on tässä itse ollut aloitteellinen ja laittanut keskustelun alkuun. Hänellä on myös monta muuta keskustelua käynnissä ajankohtaisista, kontroversiaaleista aiheista. Älykäs ja ärhäkkä kaveri, joka kyllä pitää pintansa. Hän taittaa peistä usein myös kristillisten arvojen puolesta.

Tuo kristillinen tausta on myös mielenkiintoinen seikka, sillä voisi kuvitella, että Valkaman kanta tähän kyseiseen asiaan kumpuaa pikemminkin kristillisestä taustasta kuin Sangantsun mangoista. Varmaan yhteys Räsäseenkin tulee tätä kautta, sillä on vaikea kuvitella Räsästä lukemassa mangaa tai muutakaan sarjakuvaa. Mutta onko kukaan vaatinut kristillisiä tahoja kommentoimaan asiaa ja sanoutumaan irti Valkaman mielipiteistä? 

Somessa sarjakuvaskene, varsinkin tekijäpuolella, on hyvin LGBT+ painotteista. Näin herkän aiheen esille nostaminen "rowlingmaisessa hengessä" tuottaa varmasti, ja ymmärrettävästi, vastalauseita.

Joo, vastalauseet on minustakin ihan ymmärrettäviä ja oikeutettuja. Yritän vain hahmottaa tämän reaktion laajuuttaa ja logiikkaa.

Tammen julkaiseman mangan tai sarjakuvakauppojen boikotointiin tuskin kukaan silti tosissaan alkaa. Eiköhän se ole Valkama, joka saa bannia.

Valkaman banni on ymmärrettävää mutta linkittämäsi twitter-keskustelun perusteella ihmiset ovat lopettaneet asioinnin Turun Sarjakuvakaupassa tämän kohun seurauksena ja useampi ihminen on niistä kommenteista tykännyt. Sen ja sarjakuvafestareille osallistumisskiellon perusteella jonkinlaista laajempaa boikotointia on siis tapahtumassa. Entä jos muut sarjiskauppiaat tuovat festareille Sangatsun mangaa myyntiin? Tulkitaanko heidän tukevan transfobiaa?

Ja nyt kun mainitsin Tammen, jonka alla Sangatsu Manga on, niin jäin miettimään, että miten laajalti Valkaman työnantajan kustanteita pitäisi boikotoida. Tammihan kuuluu samaan Werner Söderström Osakeyhtiöön, johon kuuluu myös WSOY, Johnny Kniga, Readme.fi, Kosmos ja Bazar. Eli riittääkö niiden mangojen boikotointi, joita Valkama on ollut tekemässä, vai kaikkien Tammen julkaiseminen sarjakuvien boikotointi? Vai pitääkö boikotoida kaikkea mitä Werner Söderström Osakeyhtiö on julkaissut? Ja kuinka kauan?

Tarkoitukseni ei ole näsäviisastella näihin reaktioihin liittyen vaan haluaisin oikeasti ymmärtää miten laajalle vastatoimenpiteet yltävät ja voiko Sangatsu Mangan/Tammen/koko osakeyhtiön sarjakuvia vielä lukea leimautumatta transfobian tukijaksi? Kuten jo sanoin, Valkama on vastalauseensa ja banninsa ansainnut, mutta olisi mukava ymmärtää vastatoimien logiikka paremmin. Mutta varmaan tällaiset asiat vedetään tunteella tapauskohtaisesti, joten yleistettävän logiikan hakeminen lienee mahdotonta.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 01.07.2020 klo 12:27:51
Olen hieman yrittänyt perehtyä keissiin, mutta en ymmärrä sitä. Ymmärrän vain että Rowling yritti Twitterissä tukea jotakin tyyppiä joka oli maalitettu ulos työpaikastaan ja Valkama komppasi Rowlingia. Ymmärrän myös sen että näistä asioista on äärimmäisen tyhmää ja vihamielistä sanoa yhtään mitään missään.

Ketjun otsikkoon keskustelu kuitenkin liittyy valitettavan läheisesti. Hidas viivytystaistelu, printtimangan julkaiseminen Suomessa, saattaa loppua käytännössä juuri tähän. No, suurinta osaa Sarjakuvaseuran aktiiveista se ei ole muutenkaan koskaan kiinnostanut ja nuorempi harrastajakunta taas ei näe että suomikäännöksillä tai painetuilla sarjakuvilla olisi mitään arvoa sinänsä.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 01.07.2020 klo 14:34:51
Turun Sarjakuvakauppakin joutui pyörteisiin mukaan (https://twitter.com/Sarjakuvakauppa/status/1276566257270231044).

Tämä kuulostaa jo absurdin ohittaen lystiltä. Vähän kuin manga olisi yhtä kuin minä. Tavallaan imartelevaa - tai siis olisi, jos kyseessä olisi aito samastaminen eikä pelkkä taktiikka.

Esitin siis Hämeen Sanomien mielipidesivulla näkemykseni J. K. Rowlingin kohtaamasta kritiikistä, jota voisi osin sanoa moderniksi noitavainoksi. Panin tekstin myös omalle Facebook-sivulle. Minulle oli alusta asti selviö, että Sangatsu Mangalla ei ole minkään sortin tekemistä minun yhteiskunnallisten näkemysteni kanssa ja että minulla ei ole mitään oikeutta ilmaista niitä SM:n nimissä. Manga sai alkuvuodesta omat some-tilinsä vihdoin ja viimein, eikä niissä ole tarjolla muuta kuin tervehenkistä markkinointia. Silti Sangatsun Twitter-tili täyttyi aiheesta tehokkaammin kuin omani. (Mainittakoon, että joku toinen veti asiat Twitteriin, minä en ryhdy siellä tämän sortin keskusteluihin enkä edes päivityksiin.) Facebookin puolella on tullut ja menossakin muutama asiallisena pysyvä keskustelu toista kantaa edustavien kanssa.
 
Senkin haluan mainita, että en ole tähän nimenomaiseen asiaan esittänyt mitään leimallisesti kristillisestä maailmankatsomuksesta nousevia kantoja. Taidan olla myös Rowlingin kanssa monesta asiasta kovastikin eri mieltä, mutta tässä minulla on hänen ja monen perinteisemmän feministin (joista varmaan merkittävä osa on ateisteja tai agnostikkoja) kanssa samanlaisia näkemyksiä. Kyse on siitä, miten minusta/meistä yhteiskuntaa pitäisi järjestää kaikille sopivaksi, ihan katsomuksesta riippumatta.

En mene tässä ketjussa enkä varmaan muuallakaan tällä foorumilla tämän enempää siihen kirjoitukseni aiheeseen, sillä täällä on hankalampi vetää rajaa itseni ja työni välillä kuin esim. paikallislehden mielipidesivulla tai omalla Fb-seinälläni. Työn kannalta arvioin kyllä, että mitään kovin suuria ongelmia ei ole luvassa. Sarjakuvafestivaalien päätös on surullinen, mutta se on ensisijaisesti symbolinen juttu. Viimeksi siellä oli kova mangameininki joskus yli kymmenen vuotta sitten.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 02.07.2020 klo 06:50:26
Tämä jäi vaivaamaan siinä määrin, että tutustuin asiaan.

Ei tuossa Valkaman kirjoituksessa ole mitään mistä voisi – tai edes saisi – tulla seuraamuksia työnantajan puolelta.

Some-ohjeistukset liittyvät siihen, ettei omaa yritystä voi julkisesti kritisoida ts. työsuhteeseen kuuluu velvoite olla lojaali työnantajaansa kohtaan. Tästä johtuen lähipiirin osa on sietää, kun pomot ja työkaverit kirotaan kuppilassa.

Ihmisillä vain menevät helposti sekaisin, miten asiat toimivat Yhdysvalloissa ja Suomessa.

Onhan se kuitenkin ikävä juttu jos kotimaisen käännössarjakuvan tila tämän perusteella osaltaan vähenisi. Tila vain täyttyisi ulkomaisella sarjakuvalla – ja sitä useammin sarjakuvapiratismilla.

Valkama saattoi kaivaa oman kuoppansa, mutta en toivo hänen valvovan öitään asiaa vatvomassa. Tällaiset jutut kasvavat helposti kohtuuttomiin mittasuhteisiin, jos niitä jää sängyssä pohtimaan.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: hdc - 02.07.2020 klo 08:36:10
No, se kertoo jotain argumenttien tasosta että pitää turvautua huutoäänestykseen, paino sanalla huuto, ja maalittaa vastapuolta...
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 02.07.2020 klo 16:35:32
Minunkin sympatiani ovat Antin puolella. Pahoja ylilyöntejä on tullut monilla, mm. Sarjakuvaseurankin pj:lla.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 02.07.2020 klo 17:49:00
Omasta puolestani ymmärrän todella hyvin loukkaantumisen näistä Valkaman mielipiteistä. Moinen voi iskeä syvälle sieluun.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 02.07.2020 klo 19:40:59
Kukin yhteisö asettaa rajansa itse. Sarjakuvaseura teki näin sulkiessaan Valkaman ulos tapahtumistaan perustellen päätöksen selväsanaisesti.

Tähän ei mielestäni kuulu lainkaan onko se (yhteisöön kuulumattomien mielestä) oikein tai oikeassa suhteessa tapahtuneeseen, mutta kyllä Valkaman täytyi tuntea yleisönsä ja ns. skene sekä tietää niissä aiheuttamansa reaktio.

Tähän suhteutettuna hänen ei olisi pitänyt julkaista kirjoitustaan, etenkään valitsemassaan muodossa ja valitsemallaan hetkellä. Käsitykseni mukaan kirjoitus oli kuitenkin vielä osa laajempaa kokonaisuutta.

On ikävä kirjoittaa tapahtuneesta, koska Valkama ei ole mielestäni julkisuuden henkilö.

Turvallisen tilan periaate on kuitenkin mielestäni tärkeä ja tavoittelemisen arvoinen. Tämä periaate ei voi toteutua, jos tapahtumiin osallistuvien kiusatuksi/syrjityksi/uhatuksi tulemisen kokemus sivuutetaan.

Suomessa yhdistystoiminnassa on yleisemmin – myös sarjakuvaharrastusta sivuten – todellista likapyykkiä pestäväksi. Toivottavasti tämä joko antaa rohkeutta tarttumaan vuosia vaiettuihin ongelmiin tai ainakin saa sen kuvainnollisen lumipallon vierimään mäkeä alas.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 02.07.2020 klo 20:42:15
Suomessa yhdistystoiminnassa on yleisemmin – myös sarjakuvaharrastusta sivuten – todellista likapyykkiä pestäväksi. Toivottavasti tämä joko antaa rohkeutta tarttumaan vuosia vaiettuihin ongelmiin tai ainakin saa sen kuvainnollisen lumipallon vierimään mäkeä alas.
Likapyykkiä olisi tosiaan hyvä pestä (tuommoinen epämääräinen vihjailu ja yksilöimättömiin ongelmiin viittaaminen on nimittäin aika ahdistavaa, samoin kuin koko tämä tapaus). Ehkä sitten kaltaiseni hitaampikin ihminen ymmärtäisi missä se lika ja pyykki edes on?
Mielellään pestäisiin myös jossain muualla kuin somessa (vaikka se ilmeisesti joillekin on turvallisin paikka, vai onko?), jotta tolkku pysyisi paremmin ja dialogi olisi mahdollista.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 02.07.2020 klo 22:08:28
Turvallisen tilan periaate on kuitenkin mielestäni tärkeä ja tavoittelemisen arvoinen. Tämä periaate ei voi toteutua, jos tapahtumiin osallistuvien kiusatuksi/syrjityksi/uhatuksi tulemisen kokemus sivuutetaan.

Tällaisessa tosin on syytä ottaa huomioon ihmisten tunteiden lisäksi myös todellisuus. Jos tilanne on se, että X pelkää kokevansa ikäviä tunteita jos näkee Y:n, koska Y:llä on häntä loukkaava mielipide, niin X:n tunteidenhallinta on se olennainen kysymys.

Tämä toki pätee ihan yleisesti, ei vain jossain tietyssä kysymyksessä.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Curtvile - 02.07.2020 klo 22:29:52
Sarjispiirien suurin ongelma, meillä ja muualla, on pienuus ja siten entisestään kuppikuntaisuus.

Mangaa tapaus ei Suomesta poista. Enemmän näyttää sukupolvien välistä kuilua.
Transihmiset eivät ole uusi ilmiö eikä se että osa feministeiksi itsensä laskevat ovat transvastaisia saati että yhteiskunnan koodisto asettaa yhdistyksille hankalia tilanteita ja valintoja.

Onko kohu mielipidekirjoituksesta suhteutettu? Se riippuu, en ole ihminen jota kyseenalaistetaan ja jonka kyseenalaistamisen arvostelua normalisoidaan.
En myöskään arvosta mitään uskonnolliista vakaumusta sen enempää kuin muitakaan harhoja, ne saa pitää itsellään lohtuna kunhan ei haittaa muita tai pakota omiin arvoihinsa.

Valkama on saanut ymmärrystä tai ainakin häneen kohdistuvaa painetta on pidetty liiallisena useamman käyttäjän toimesta.
Mielipiteenvapauden ei tulisi monesta heijastua yritykseen tai johtaa painostukseen, jopa boikotointiin ja sarjisfestareilta (tilapäisiin?) poissulkemisiin.
Asioilla on usein useampia puolia. Ne eivät ole automaattisesti keskenään tasa-arvoisia.

Rowling ei pelkästään puolustanut maalitettua vaan on tehnyt omat kantansa selväksi. Teoksiaan tämä ei tuhoa tai paranna. Itse pidän Lovecraftin Cthulhu mythoksesta vaikka  hän oli jopa aikansa standardeilla häiriintyneen rasistinen.
Kaikki tätä eivät pysty tekemään, näkemään harmaan sävyjä, ihmisyyden ikäviä puolia myös tekijöissä joiden tuotannosta löydetään piirteitä joita itse ei kykene hyväksymään saati allekirjoittamaan.

Manganharrastajat alkavat ikääntyvä hekin mutta ovat pääosin nuorempia eivätkä itseni tavoin semidiktatuurisen kekkoslovakian kasvatteja. Vaan kasvattaen lapsia ja lastenlapsia.
Yhteiskuntamme on kehittynyt ja avautunut, tullut suvaitsevaisemmaksi. Monista tämä itsessään on väärin ja virhe.
Antti Valkama valitsi käyttää termiä noitavaino, suvaitsevaisuuden lisääntymisestä huolimatta seksuaalivähemmistöjen edustajat ja väärään sukupuoleen syntyneet kokevat sitä monin verroin, myös Suomessa.
Jotenkin en näe että monimiljönäärin saama somerapa ei vertaudu seksuaaliseen väkivaltaan, väkivaltaan ja jatkuvaan kiusaamiseen varsinkin kun useimmat uhrit ovat vielä vähemmän julkisuuden henkilöitä.

Olen siinä mielessä väärä henkilö kommentoimaan koska pyrin toimimaan vastavuoroisesti. Annan muitten olla kunhan minun annetaan olla tai ihmisoikeuksille ylipäätään ei kohdisteta hyökkäystä.

Lihaa syövänä heterona valkoisena miehenä olen lähtökohtaisesti ravintoketjun yläpäässä ja se etten laske voimankäyttöä pois valikoimasta saati kunnioita mitään auktoriteettia joka ei pohjaa pätevyyteen. En voi edes haitata somessa tämänhetkistä yritystä jolle toimin freelancerina .

Vastaaminen vastakysymyksellä on monasti laiskahkoa, mutta kun tietää toisen tapauksen taustat jossa sarjakuva-alalla profiloitunut tekijä lähestyi ja tuli nuorten naisten lähestymäksi ja ehdotteli seksiä mutta tullessaan torjutuksi jätti asian siihen, joskin samalla myös yhteydenpidon ja sarjispiirien sisäisen tuen torjuvalle taholle niin Warren Elliksen kutsumista sarjisfestareille ehkä paitsi ihmeteltäisiin myös paheksuttaisiin.

Jos se mielestäsi eroaa tästä kerro miksi.

Ellis ei tehnyt mitään laitonta, ei myöskään Valkama. Se että jokin ei ole laitonta ei tarkoita etteikö se olisi ongelmallista.
Anteeksipyyntö varmaan monesta auttaisi vaikka se onkin ihan yhtä tyhjän kanssa. Kukaan ei anna anteeksi saati unohda kunhan pitää valtarakenneleikeistä jos rehellisiä ollaan.
Anteeksipyyntö kun olisi syyllisyyden myöntämistä, sitä että omassa toiminnassa on ollut parantamisen varaa.
Se on kaikille vaikeaa.

Mitään pakkoa kun Valkamalla ei mielipidettään ollut tuoda julki.

Somessa teilaaminen on helpompaa kun ei tunne kohdetta, kun se on ryhmä muu, toisen heimon edustaja, tai tyyppi jonka kanssa olet ollut paitsi eri mieltä niin myös on vanhoja kaunoja, likapyykkejä jotka eivät edes liity asiaan, kunhan hampaankolossa on.
Maalittamista, uhriutumista molemmin puolin.

Mangan lukijakunta on yhä sitä nuorempaa väkeä, joilla on ennennäkemätön tilaisuus olla itsensä. Reaktiossa on ylilyöntiäkin varmasti, mutta  ratkaisunsa on silti nyky-yhteiskuntamme mukainen eli sosiaalinen paine.
Mikäli tämäkin on niitä jotka ovat luisuneet tähän hurmaavaan tappouhkausten sekaan joiden saamisesta itselläkin on kokemusta asia on eri ja se on aina ylilyönti.

Manga ei ole lopussa, vaikka kuten muuallakin mainitusti kustannuspuolella usein sota on yhden henkilön varassa.
Toivottavasti yhteisö ja yksilö kykenevät kommunikaatioon.
Todistustaakka on historiallisesti tätä vastaan kaikkialla.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 03.07.2020 klo 19:40:23
Hyvä kirjoitus Curtvilellä. Tiedostan, että identiteetti on herkkä asia. Teokset ja tekijät todella pitää osata erottaa toisistaan. Mielestäni kustannusyhtiön tai edes A. Valkaman bännääminen festareilta tai myynnistä ei ole perusteltua. Somen todellisuus yllyttää tarpeettomiin kohuihin ja liioitteluun.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 04.07.2020 klo 11:46:42
Näköjään useita aihetta koskevia tviittejä on poistettu. Parempi niin, jos bännäykset on peruttu. Rauhaa ja keskusteluyhteyttä kummallekin osapuolelle!
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 04.07.2020 klo 16:12:43
Olen hieman yrittänyt perehtyä keissiin, mutta en ymmärrä sitä. Ymmärrän vain että Rowling yritti Twitterissä tukea jotakin tyyppiä joka oli maalitettu ulos työpaikastaan ja Valkama komppasi Rowlingia.
Perehdyin hieman lisää. Maya Forstater, jonka viestiä Rowling tykkäsi ja jota Valkama tuki, ei tullut erotetuksi vaan hänen työsoppariaan ei enää jatkettu.

Uskon Rowlingin selityksen "keski-ikäishetkestä", eli että Forsaterin sukupuoliasioita ruotineelle kirjoitukselle annettu tykkäys oli ollut mahdollisesti vahinko. Somessa on käsittääkseni epäselvää myös se, mitä osaa viestistä tykkäys koskee (siis jos viesti on yli 3 sanaa pitkä tai sisältää useamman ajatuksen). Mielestäni Rowling ei suhtaudu transihmisiin vihamielisesti (päin vastoin).

Valkaman puuttumista asiaan mielipidekirjoituksen muodossa pidän hieman outona. Varsinkin kun se johti pikemminkin keissin monimutkaistumiseen kuin selvenemiseen. Sinänsä on normaalia kirjoittaa yleisönosastoon mielipidekirjoitus, niin olen itsekin joskus tehnyt ja siihen pitää jokaisella olla oikeus. (Julkaisun päätoimittajahan siitä viime kädessä vastaa.) Sarjakuvaseuran, Urumin, Turun Sarjakuvakaupan, Helmet-kirjaston, Tammen ym. kirja-alan toimijoiden mukaanvetäminen (tai sen yrittäminen) tähän keissiin on minusta erikoista toimintaa. Eikä se mielestäni ole kunniaksi LGBTQIA-asioiden ajamiselle.

Tähän liittyvissä twitter- ja FB-keskusteluissa tuntuu esiintyvän paljon erimielisyyttä esimerkiksi siitä mikä on tieteellisen faktan ja mielipiteen tai subjektiivisen kokemuksen ero.  Ilmeisesti koko "transfobinen" termikin on vielä määrittelyn alla, ainakin siitä päätellen että Valkama on niputettu samaan joukkoon Forsaterin kanssa.

Kaiken kaikkiaan on hyvä jos tämä "kohu" ei lopulta vaikuta mangan myyntiin.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 04.07.2020 klo 19:40:21
Valkaman puuttumista asiaan mielipidekirjoituksen muodossa pidän hieman outona. Varsinkin kun se johti pikemminkin keissin monimutkaistumiseen kuin selvenemiseen. Sinänsä on normaalia kirjoittaa yleisönosastoon mielipidekirjoitus, niin olen itsekin joskus tehnyt ja siihen pitää jokaisella olla oikeus. (Julkaisun päätoimittajahan siitä viime kädessä vastaa.) Sarjakuvaseuran, Urumin, Turun Sarjakuvakaupan, Helmet-kirjaston, Tammen ym. kirja-alan toimijoiden mukaanvetäminen (tai sen yrittäminen) tähän keissiin on minusta erikoista toimintaa. Eikä se mielestäni ole kunniaksi LGBTQIA-asioiden ajamiselle.


Rowling on kyllä ilmaissut tukensa Forstaterille myöhemminkin. Hän ei ole vetänyt tukeaan pois. Hänen kotisivuiltaan (https://www.jkrowling.com/opinions/j-k-rowling-writes-about-her-reasons-for-speaking-out-on-sex-and-gender-issues/) löytyy myös pitempi teksti, jossa hän esittelee näkemyksiään. Jos et jo lukenut, kannattaa vilkaista.

Minä siis kävin keskustelua siksi, että "omassa" lehdessäni kommentoitiin aihetta mielestäni harhaanjohtavasti. Se oli alkujaan nimenomaan vastaus toiseen tekstiin. Toki suuren osan ajatuksista voi irrottaa siitä kontekstista ongelmitta, sillä itse keskustelu on paljon laajempi ilmiö.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: haplo - 30.04.2021 klo 12:55:00
Kirjoitin tänne Kvaakiin keveän katsauksen toukokuun mangatarjonnasta: https://www.kvaak.fi/33890/2021/04/30/toukokuun-2021-mangakatsaus/ (https://www.kvaak.fi/33890/2021/04/30/toukokuun-2021-mangakatsaus/)

Vielä ei ole manga Suomesta lopussa ja muutamasta uutuussarjastakin on jo ensitiedot heruneet. Mulla ainakin hiljaisemman jakson jälkeen taas manga maistuu ja ajattelin laittaa useammankin sarjan uusintalukuun, jossa One Piece ja Yotsuba&! jo ovatkin.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Marika Oksa - 30.04.2021 klo 22:24:58
Kirjoitin tänne Kvaakiin keveän katsauksen toukokuun mangatarjonnasta: https://www.kvaak.fi/33890/2021/04/30/toukokuun-2021-mangakatsaus/ (https://www.kvaak.fi/33890/2021/04/30/toukokuun-2021-mangakatsaus/)

Vielä ei ole manga Suomesta lopussa ja muutamasta uutuussarjastakin on jo ensitiedot heruneet. Mulla ainakin hiljaisemman jakson jälkeen taas manga maistuu ja ajattelin laittaa useammankin sarjan uusintalukuun, jossa One Piece ja Yotsuba&! jo ovatkin.

Mukavasti kirjoitettu kooste, joka oli ihan hyvää luettavaa myös kaltaiselleni manga-ummikolle. :) Lempparisarjoja ja -kirjoja on kyllä kiva uusintalukea, niistä saattaa nousta esille vähän erilaisia juttuja kuin ekalla lukukerralla.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: haplo - 03.05.2021 klo 10:17:52
Joskus nuorempana sitä ajatteli, että minkä ihmeen takia lukisin mitään uudestaan, sillä uuttakin luettavaa on pilvin pimein. Nyt teen sitä sekä sarjakuvien että kirjojen kohdalla aika paljokin.

One Piece on mulla nyt kolmannella kierroksella. Varsinkin tästä sarjasta huomaa paljon asioita, jotka on aiemmin jäänyt huomaamatta tai unohtunut. Sarjahan on pitkä kuin mikä - pian sata osaa tullut - joten unohtaminen on ihan ymmärrettävää. Kuitenkin sarjaa taas lukemalla huomaa, kuinka mietitty kokonaisuus on. Muistelin esimerkiksi, että alun ensimmäiset noin 15 pokkaria olisi aika päämäärätöntä menoa, jossa vain haalitaan henkilökaartia kasaan, mutta mitä vielä. Tekijä alustaa jo hyvissä ajoin suuriakin kuvioita, joita mangan maailmassa tapahtuu.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: VesaK - 05.05.2021 klo 23:08:07
Nythän on tämmöinen "Nordic manga" - yritys tarjoutumassa markkinoille.

Siunausta vaan yritykselle, vaikka itsestäni tuntuu että juna meni jo. En ole missään tapauksessa mangan vihaaja. 2000-luvun alussa yrtin sanoa parillekin pienelle kustantajalle, että nyt voisi olla tilaisuus laittaa japanilainen sarjakuva kunnolla liikkeelle, mutta eivät ne innostuneet.
Päivi Räsänen kätyreineen teki hyvää myyntityötä, ja kaikki tietävät kyllä mihin se johti. Vaan aikansa kutakin. Nyt meni näin. 
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 06.05.2021 klo 09:47:02
Räsänen saa osin ansiotonta mainetta tuossa homman johtajana, mutta minkäs teet, kun on joillekin itse pääpiru...

Vasta nyt huomasin tuon Nordic Mangan. Kauanko sivu on ollut pystyssä? Suoraan sanottuna minäkin olen hiukan epäileväinen sen suhteen, lyökö kotimainen "manga" leiville. Toisaalta en epäile, etteikö kotimaisilla sarjakuvilla olisi periaatteessa mahdollisuuksia pärjätä, vaikka vaikeaa se tuntuu olevan. Mutta mitä enemmän kauppaa tavaraa mangan nimellä, sitä enemmän kohdeyleisöksi muodostunee juuri mangafanien porukka. Eikä se ole välttämättä niin suuri, että ei-japanilainen kama pärjäisi kilpailussa. En epäile, etteikö firmalta voisi tulla hyviä sarjiksia, mutta jos kisataan mangan kanssa mangan ehdoilla, niin se on aika epäedullinen lähtöasetelma kenelle tahansa kotimaiselle tekijälle. Meiltä kun tyystin puuttuvat ne rakenteet, joiden puitteissa Japanissa sarjakuvaa tuotetaan.


LISÄYS: Täytyy sanoa, että NM:n sivusto on mukavan tolkullinen. Ts. tekijäksi haluava saa hyvää infoa. Suurin osa kustantajista odottanee valmista tai lähes valmista tavaraa, ja se karsii suuren osan potentiaalisista yrittäjistä pois.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 06.05.2021 klo 11:12:48
LISÄYS: Täytyy sanoa, että NM:n sivusto on mukavan tolkullinen. Ts. tekijäksi haluava saa hyvää infoa. Suurin osa kustantajista odottanee valmista tai lähes valmista tavaraa, ja se karsii suuren osan potentiaalisista yrittäjistä pois.
Olipas erikoinen tuttavuus tämä. Oikeastaan vaikuttaa siltä että on hieman liian hyvää ollakseen totta. Nordic mangaa ei kuitenkaan löydy esimerkiksi yritysrekisteristä. Ehkä asia selviäisi soittamalla nettisivun numeroon? Yksi kvaakilainen jo intoutui tätä Twitterissäkin mainostamaan, mutta eipähän tuosta ole olemassa vasta kuin nettisivu ja sellaisen pykääminen on kuitenkin aivan eri tason hanke kuin kustannustoiminnan harjoittaminen. Jälleen kerran, olen mielelläni väärässä skeptisyyteni kanssa, sillä tämmöinen kustantamo olisi tarpeellinen ja aivan mahtava juttu.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 06.05.2021 klo 15:57:12
Mutta mitä enemmän kauppaa tavaraa mangan nimellä, sitä enemmän kohdeyleisöksi muodostunee juuri mangafanien porukka. Eikä se ole välttämättä niin suuri, että ei-japanilainen kama pärjäisi kilpailussa.

Olen mutustellut asiaa mielessäni siihen muotoon, että manga on siinä mielessä "ohi", että manga (tyylinä ja identiteettinä) laajemman tekijäyhteisön toimesta on jo niin syvälle tekemiseen ja taiteeseen integroitunutta, että manga liittyvine termeineen viittaa ensisijaisesti kaupalliseen tuotantoon.

Tätä vanhan polven puristinen portinvartijointi toki tavoitteli. Lopulta se kuitenkin sulki pois itsensä vähän kuin sarjakuvaharrastajat sulkivat itsensä pois mangaharrastuksesta.

Tuntevatko nuoret viiden vuoden päästä harrastavansa mangaa vai webtoonsia, siitä ehkä minulla on muutaman vuoden päästä syvempi näkemys lasten kasvettua.

Toistaiseksi väitän, että manga myy lähitulevaisuudessakin edelleen kuin häkä, mutta kulttuuri kehittyy webtoonsin suunnalla mikä vähän kerrassaan ajaa mangan samaan kuin sarjakuva nyt.

Yksi kvaakilainen jo intoutui tätä Twitterissäkin mainostamaan, mutta

En tiedä kyseisestä kustantajasta enempää, kuin kotisivulta voi päätellä.

Tuo asenne on sen sijaan vähän samaa maata kuin, että sarjakuvakritiikkiin täytyy väkisin liittää jotain negatiivista, vaikka vähättelevän ja lannistavan ilmauksen muodossa, ettei sitä kukaan mainoksena pitäisi.

(Toiminimi ei välttämättä ole kaupparekisterissä, mutta hakea voi myös omistajan nimellä. Tuloksista ei välttämättä sitten ole mitään hyötyä, vaikka oikea joukkoon kuuluisi.)
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 06.05.2021 klo 17:16:40
Minusta olisi outoa, jos manga EI viittaisi kaupalliseen tuotantoon vaan ensisijaisesti johonkin "tyyliin". Se on mielestäni harhakäsitys, joka elää lähinnä nuorimpien harrastajien ensiaskelten aikana - sekä tietenkin monien wanhojen sarjakuvaharrastajien mielissä. Toisaalta manga-sana identiteettiä kuvaavana tuntuu olevan aika runsaassa käytössä yhä. (Vaikka sen rinnalla vähintään yhtä vahvana onkin sana anime.)

Olisi kyllä varsin hienoa, jos Nordic Manga saisi aikaan liikettä markkinoilla, edes vähäsen. Kaikki lisäelämä on tervetullutta näin kustantajanäkökulmasta.

Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 06.05.2021 klo 18:44:42
Minusta olisi outoa, jos manga EI viittaisi kaupalliseen tuotantoon vaan ensisijaisesti johonkin "tyyliin".

Kieli on niin kuin sitä käytetään.

Itse en voi olla uskomatta, että termin rajaaminen ei olisi harrastuskulttuuria vahingoittavaa, vaikka tavoite oli päinvastainen.

Tekijät voivat ottaa mangasta hyvin paljon, mutta se näkyy entistä vähemmän leiman tavoin. Kuinka pitkälle se selittyy sillä, että tekijän ja sarjan identiteettiin manga ei edes kuulu ja mikä puolestaan selittyy sillä, että tekijä ei tahdo verkkovihan kohteeksi. En tiedä.

Kun olen omien lapsieni puuhia katsellut kavereiden kanssa, olen vuosien ajan miettinyt miten omaan lapsuuteen tuntui kuuluvan kaikenlainen ulosrajaaminen, mitä en näe tänään lainkaan. Tästä näkyvin esimerkki on, että tytöt ja pojat pelaavat ja leikkivät keskenään ikäryhmästä riippumatta. Kuvittelen kaiken rajauksen ja sulkevuuden vain työntävän tällaisia nuoria pois luotaan, se ei vain kuulu enää ajatteluun.

Tämä pohdinta toki karkaa jo sarjakuvien ulkopuolelle.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 06.05.2021 klo 22:21:16
En tiedä kyseisestä kustantajasta enempää, kuin kotisivulta voi päätellä.

(Toiminimi ei välttämättä ole kaupparekisterissä, mutta hakea voi myös omistajan nimellä. Tuloksista ei välttämättä sitten ole mitään hyötyä, vaikka oikea joukkoon kuuluisi.)
Minusta kotisivusta ei voi päätellä oikein muuta kuin että joku on investoinut muutaman euron domainiin. Katsoin YTJ:stä myös henkilön nimellä, mutta ei löytynyt mitään. Mikä, kuten totesit ei kerro vielä paljoakaan.

Se mitä yritin sanoa, on että moinen kotisivu ei ole vielä mielestäni oikein mikään tae mistään. Paljon on (ollut) vaikkapa nuoria, jotka kertovat tekevänsä moniosaista manga-kirjasarjaa taikka albumia. Muutaman sivun jälkeen into loppuu. Rinnastaisin tuon lähinnä niihin ja ajattelin että kaipa nyt kustantaja itsekin Twitterissä mainostaisi, jos olisi jotakin mainostettavaa.
Itse koin myös siellä kotisivulla melkoisen häiritsevänä, epä ammattimaisena ja epäillyttävänä, että sinne oli ripattu kuvia japanilaisista tuotteista (nopealla silmäyksellä ainakin Studio Ghibliltä ja One Piece -tekijä Eichiro Odalta) joihin yrityksellä ei taatusti ole mitään oikeuksia.

Tuo asenne on sen sijaan vähän samaa maata kuin, että sarjakuvakritiikkiin täytyy väkisin liittää jotain negatiivista, vaikka vähättelevän ja lannistavan ilmauksen muodossa, ettei sitä kukaan mainoksena pitäisi.
Onko jossain joku kriitikko jolla on moinen asenne?
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 06.05.2021 klo 23:23:40
Itse koin myös siellä kotisivulla melkoisen häiritsevänä, epä ammattimaisena ja epäillyttävänä, että sinne oli ripattu kuvia japanilaisista tuotteista (nopealla silmäyksellä ainakin Studio Ghibliltä ja One Piece -tekijä Eichiro Odalta) joihin yrityksellä ei taatusti ole mitään oikeuksia.

Tätä en huomannutkaan, sittenhän se on huono juttu.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 07.05.2021 klo 09:00:58
Kieli on niin kuin sitä käytetään.

Itse en voi olla uskomatta, että termin rajaaminen ei olisi harrastuskulttuuria vahingoittavaa, vaikka tavoite oli päinvastainen.

Tekijät voivat ottaa mangasta hyvin paljon, mutta se näkyy entistä vähemmän leiman tavoin. Kuinka pitkälle se selittyy sillä, että tekijän ja sarjan identiteettiin manga ei edes kuulu ja mikä puolestaan selittyy sillä, että tekijä ei tahdo verkkovihan kohteeksi. En tiedä.

Kieli tosiaan on niin kuin sitä käytetään. Silti mielekäs kielenkäyttö vaatii aina määrittelyitä ja rajauksia, eikä siitä liene meillä erimielisyyttä?

Olisi kyllä ihan kiinnostava tietää, onko paljonkin sellaisia piirtäjiä, jotka ovat lannistuneet juuri sen vuoksi, että heitä on kritisoitu manga-sanan "väärinkäytöstä". Varmasti haukkujen lannistamia noin niinku yleensä on paljonkin... Ensimmäinen tämän aiheen tiimoilta mieleen tuleva tekijä on Aura Ijäs, joka on useammin kuin kerran pohtinut sitä, onko tullut liikaa leimatuksi juuri "mangan piirtäjäksi". Siinä tosin ei käsittääkseni ole ollut kyse niinkään vihasta kuin kohdeyleisön rajautumisesta. (Mutta sori, Aura, jos olen käsittänyt ihan pieleen!) 

Mutta, kuten sanoit (tai kuten tulkitsin sinun sanovan), "mangatyyli" ei ole enää nykyään samanlainen leima kuin joskus ennen.

Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 07.05.2021 klo 09:36:00
Nordic Mangan Sivuilla siis oli valokuvia, joissa näkyi printattua taidetta useasta mangasta ja animesta. Enemmän animaatioista. Eivät uskoakseni ole virallisia julisteita tms. vaan omia printtejä tai piraatteja. En tunne tekijänoikeuslakia kovin hyvin, mutta en usko, että ainakaan Suomessa tulee sellaisesta ongelmia. Eihän niitä kaupata sivustolla.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 07.05.2021 klo 10:28:02
Olisi kyllä ihan kiinnostava tietää, onko paljonkin sellaisia piirtäjiä, jotka ovat lannistuneet juuri sen vuoksi, että heitä on kritisoitu manga-sanan "väärinkäytöstä". Varmasti haukkujen lannistamia noin niinku yleensä on paljonkin...
Näkemykseni on se että kuka lannistuu mistäkin syystä. Ja hyvä jos lannistuu. Paljon pahempi on tilanne silloin kun tavallaan valheellisin kannustuksin houkutellaan haaveilemaan mangan piirtämisestä ammattia ja jättämään realistiset urapolut katsomatta. Ei tämä mikään tulevaisuuden ala ole, tai semmoinen mitä voisi kutsua ammatiksi.
On myös hyvä erottaa asiallinen kritiikki ja tuommoinen haukkuminen mitä teinit harrastavat muistakin käsittämättömistä syistä kuin manga-sanan "väärinkäytöstä". Olen myös yrittänyt väittää että jos jälki on hyvää, ellei peräti timangista, kustantajat tai asialliset kriitikot eivät välitä pätkääkään siitä muistuttaako tekijän tyyli japanilaista sarjakuvaa vai ei.
Mutta koska ala on mitä on, ilman kustantajan ja/tai toimittajan tukea moni lahjakaskaan tekijä ei saa sorvattua tästä ammattia itselleen. Kaiken lisäksi netti on onneksi muuttanut systeemiä niin että Patreonin ja joukkorahoitusten avulla sinnikäs tekijä pystyy hyvässä tapauksessa raivaamaan itselleen sen polun.

Nordic Mangan Sivuilla siis oli valokuvia, joissa näkyi printattua taidetta useasta mangasta ja animesta. Enemmän animaatioista. Eivät uskoakseni ole virallisia julisteita tms. vaan omia printtejä tai piraatteja. En tunne tekijänoikeuslakia kovin hyvin, mutta en usko, että ainakaan Suomessa tulee sellaisesta ongelmia. Eihän niitä kaupata sivustolla.
Puhumme kaiketi eri asiasta. Sinä laillisuudesta(?), minä yrityksen uskottavuudesta ja siitä millaisen kuvan toiminnasta sain.  :)
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 07.05.2021 klo 10:36:29
On myös hyvä erottaa asiallinen kritiikki ja tuommoinen haukkuminen mitä teinit harrastavat muistakin käsittämättömistä syistä kuin manga-sanan "väärinkäytöstä". Olen myös yrittänyt väittää että jos jälki on hyvää, ellei peräti timangista, kustantajat tai asialliset kriitikot eivät välitä pätkääkään siitä muistuttaako tekijän tyyli japanilaista sarjakuvaa vai ei.

Aivan samaa mieltä tästä. Mutta olen itsekin niitä tyyppejä, jotka ovat paheksuneet (erityisesti markkinointilähtöistä) tapaa nimetä kaikki sarjakuva mangaksi silloin, kun manga myy. Siksi yritän pitää edes hiukan avoimena sitä mahdollisuutta, että näkemyksessäni on jotain kritisoitavaa.

En muuten halunnut väittää, että sinä olisit nimennyt ne kuvat lainvastaisiksi. En itsekään siviilinä innostu siitä, että firman omaan työhön liittymätöntä materiaalia käytetään imagon luomiseen. Mutta toisen kustantajan edustajana minun lienee viisainta olla ryhtymättä moittimaan sellaisista suhteellisen pienistä jutuista.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 07.05.2021 klo 11:43:10
Mutta toisen kustantajan edustajana minun lienee viisainta olla ryhtymättä moittimaan sellaisista suhteellisen pienistä jutuista.
Niin se on varmaan et firmat (niiden edustajat) keskustelee tämmöisistä asioista lähinnä lakimiesten välityksellä, jos keskustelee.

Mutta mulla on UUTISIA FACEBOOKIN puolelta. Nordic mangan perustaja Petri Järvinen tuli siellä esiin ja vastasi Römpötille, joka ihmetteli asiaa aivan samoin sanakääntein kuin minä täällä. Näin siis Järvinen (lainaan tekstin luvan kanssa):

Moi Harri. Olen kustantamon perustaja. Olen startannut toiminnan omin voimin muutaman yhteistyökumppanini kanssa. En ole miljonääri, enkä valitettavasti enää teinikään. Kustantamon tavoite ei ole tuottaa isoja voittoja kustantajalle, vaan tarjota kotimaisille tekijöille mahdollisuus kustantaa pienellä kynnyksellä niin, että tekijälle jäisi työstään jotain käteen - siksi 50/50 kustannusmalli. Ammatiltani olen ohjaaja & käsikirjoittaja ja kiinnostuksenani on laajentaa animaation puolelle. Kuulun myös Suomen Animaatiokiltaan, jossa toimin vapaaehtoisena. Elokuvahankkeen rahoittaminen alkaa tekijöistä jotka luovat ehdotuksen, joita mielelläni etsin kotimaasta, sen sijaan että lähestyisin suoraan esim. japanilaisia tuotantoyhtiöitä. Uskon että suomalaisella osaamisella on paljon annettavaa tulevaisuudessa tarinankerronan saralla.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 07.05.2021 klo 14:46:55
Mutta, kuten sanoit (tai kuten tulkitsin sinun sanovan), "mangatyyli" ei ole enää nykyään samanlainen leima kuin joskus ennen.

Ajattelen vähän käänteisesti, hyvän kautta.

En tahdo ajatella, että se olisi koskaan ollut leima muiden kuin nettikiusaajien käsissä ja muille se on innostuksen lähde ja identiteetin muodostaja.

Sanoisin, että tämä on edelleen tekemisen taustalla, mutta nettisarjayhteisö sallivuudellaan on imuroinut tekemisen ja nyt ei tehdä mangaa vaan webtoonsia.

Kuinka tämä pitkällä aikavälillä näkyy. Jos supersankarisarjakuva pystyy tuottamaan niin korkealaatuista jälkeä kuin sieltä tulee, on selvä ettei tuo kehitys vaikuta kaupallisenkaan mangan laatuun.

Tässä kehityksessä kaupallisesta mangasta kuitenkin on tullut se paperilla myytävä erillinen linnake. Kumpaan suuntaa kehitys menee, vetääkö webtoons tyylin puolelta lukijoita mangan pariin vai imeekö se vain lukijat itseensä. Eri asia sitten miten se vaikuttaa.

Näkemykseni on se että kuka lannistuu mistäkin syystä. Ja hyvä jos lannistuu. Paljon pahempi on tilanne silloin kun tavallaan valheellisin kannustuksin houkutellaan haaveilemaan mangan piirtämisestä ammattia ja jättämään realistiset urapolut katsomatta.

Tiedän, että katsot asiaa hyvän kautta, mutta näen lannistavuuden vain tukahduttajana, jonka alle uudet versot jäävät.

Kentän tehtävänä näen lannistuksen sijaan kannustuksen. Eihän nuorisourheilun keskeisin viestikään ole, että ammattiura on epärealistinen.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Petteri Oja - 18.05.2021 klo 12:50:58
Manga on tällä hetkellä aika pahasti lopussa englanninkielisellä puolella.

"All book sales are up, but manga sales in particular are through the roof, and printers are still struggling with COVID restrictions. It's a global problem. Sales of manga have more than tripled from Q1 2020-Q1 2021 and there isn't enough printer capacity to keep even some midlist titles in stock."

https://bleedingcool.com/comics/the-manga-drought-of-2021-in-hitting/
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: haplo - 18.05.2021 klo 14:51:31
Joo, positiivisella tavalla. Kiinnostavaa nähdä, miten tämä kestää.

En yleensä niitä kaikkein suosituimpia sarjoja itse osta englanniksi, joten tämä ei juurikaan ole minua koskettanut, mutta Chainsaw Man jäi tulematta, kun se Animen arvostelua varten tilattiin. Samoin Banana Fish (josta otettiin animen myötä uusi painos) uhkaa jäädä kahta osaa vajaaksi, kun kaikkialla myydään tyhjää.

Onneksi suomeksi saa kaikkea hyvää!
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 18.05.2021 klo 15:51:15
Tämä on hieno uutinen, mutta nousuhan on pandemian mittainen. Tuossa sitä ei suuremmin analysoitu, mutta suuri tekijä näyttää aiemman uutisoinnin mukaan olevan binge-reading eli ei lueta vain mitä tahansa vaan erityisesti täysiä sarjoja.

Kuka tietää, ehkä Kvaak on vielä joku päivä mangafoorumi, jossa on yksi osasto sarjakuville!
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 18.05.2021 klo 16:14:54
Kuka tietää, ehkä Kvaak on vielä joku päivä mangafoorumi, jossa on yksi osasto sarjakuville!

Tai kenties tulee synteesi, ja paikka onkin yleinen sarjakuvafoorumi, jossa osastot jaetaan esim. genren mukaan. Toimintasarjakuvien osastolla puhutaan yhtä laikka Tuomarista ja Korkkareista kuin Black Lagoonistakin, scifi-osastolla Planetesista rinnan Flash Gordonin kanssa ja niin edelleen.

Mitä tulee jenkkimangan painosten loppumiseen, kateeksi käy sikäläisiä kustantajia. Perhanat!
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: haplo - 19.05.2021 klo 06:33:21
Tämä on hieno uutinen, mutta nousuhan on pandemian mittainen.

Melko lailla näin. Osa tuotantoketjun ongelmista toki väistyy pandemian poistuttua, mutta toivoisi näitä positiivisia puolia kysynnässä säilyvän. Tietysti kun matkustus ja muut rahanhassauskeinot taas yleistyvät, vie se luonnollisesti rahaa pois mangaostoksista. Mutta toivoa saa.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: haplo - 31.05.2021 klo 13:46:19
Ei ole vieläkään manga maastamme loppu, se selviää esimerkiksi kirjoittamastani kesäkuun mangakatsauksesta (https://www.kvaak.fi/35215/2021/05/31/kesakuun-2021-mangakatsaus/#more-35215).

Luin toukokuun aikana 21 mangajulkaisua, joista 17 suomenkielistä ja näistä vielä yhdeksän pokkaria oli One Pieceä. Voisi sanoa, että jonkinlainen jumi mangan suhteen on nyt enemmän kuin selätetty.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: echramath - 12.06.2021 klo 18:33:08
Erikoisliike Urumi on päättänyt kokeilla konttimyymälää (siis siirrettävää merikonttia, joka myös kuorma-auton puoliperävaunulla kulkee), joka viedään johonkin kaupunkiin, jossa ei ole omaa myymälää, tällä kiertueella ainakin Raumalla ja Vaasassa. Jännittävää. Varustelekalla on tuommoinen kiertänyt, mikä on ymmärrettävää, koska siellä voi myydä uutta merinokamaa ja semmoista ihmisille, jotka eivät myymälään tai nettikauppaan eksy (ja puljun uusi mallisto osin vähemmän armeijahenkistä), mutta noinkohan tuo toimii animekaupassa.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 14.06.2021 klo 08:55:17
Urumin kontti eli Uru-Mini aloitti kiertelyn jo viime vuonna, ja talvitauon jälkeen homma on jatkunut. Eli näyttää siltä, että homma toimii.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: haplo - 02.07.2021 klo 06:27:35
Heinäkuun mangakatsaus löytyy etusivulta. Tässä linkki siihen suoraan: https://www.kvaak.fi/35511/2021/07/01/heinakuun-2021-mangakatsaus/ (https://www.kvaak.fi/35511/2021/07/01/heinakuun-2021-mangakatsaus/)

Kesäkuussa kulutin 15 pokkaria mangaa, joista pääosa suomeksi. Sen jälkeen, kun olen tieten tahtoen kerännyt itselleni "lukupinon", on lukeminen taas sujunut ja tuntuu ilolta. Sopivasti erilaista sekaan ja hyvä tulee.
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: haplo - 03.08.2021 klo 20:13:12
Uusin mangakatsaus on nyt julkaistu:
https://www.kvaak.fi/35687/2021/08/03/elokuun-2021-mangakatsaus/ (https://www.kvaak.fi/35687/2021/08/03/elokuun-2021-mangakatsaus/)
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 14.10.2021 klo 11:32:15
Nordic Manga ilmoittaa Facebook-sivullaan (https://www.facebook.com/search/top?q=nordic%20manga) julkaisevansa vuonna 2022 Natalia Batistan teoksen Sword Princess Amaltea. Taisi olla ruotsalainen tekijä.

(Ehkä tämä on kätevin alue tälle, vaikka NM ei varsinaisesti mangakustantaja olekaan.)
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 28.08.2022 klo 18:59:00
Suomeen palattuani olen nähnyt sarjakuvan tulevaisuuden ja se on yhdellä sanalla manga.

Olen pitänyt sarjakuvakokoelmaani "huomattavana" ja mummolassa tietenkin sekä veljen että siskon kokoelmat täydentävät sitä. Kuitenkin lasteni rajoittamattoman (pl. väkivalta ja liian aikuinen materiaali) pääsyn myötä olen ymmärtänyt kokoelmani rajoittuneisuuden. Toistaiseksi vain manga kiinnostaa molempia (veljeni Sonic-lehdet ovat melkein ainoa poikkeus), vaikka pienen tuputtamisen myötä aluksi luettiin muutakin.

Aku Ankasta on selvästi tullut sarjakuvan Sinuhe. En ole täysin varma, mutta animen ja pelien tukemana manga on sitä todellista tämän päivän sarjakuvamuotoista lastenkulttuuria.

"Onko tätä lisää?" on tietenkin lukemiseen kannustavana isänä mukava kysymys, mutta kun omassa hyllyssä on ensimmäinen pokkari ja jokaista sarjaa on julkaistu tyyliin 70 numeroa...
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 03.03.2023 klo 21:38:04
No jopas!

Werner Söderström Oy eli Tammen ja Sangatsu Mangan omistaja luovuttaa julkaisuoikeudet H-Town Oy:lle. (https://www.sangatsumanga.fi/suomennetun-mangan-tulevaisuus/)
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: echramath - 03.03.2023 klo 22:47:23
Onkohan tämä nyt sitten kuitenkin nousua, jos oikeudet siirtyvät vakiintuneelle toimijalle, joka ei juuri muuhun keskity (onhan heillä toki rosterissaan Pelaaja-lehti, jonka edelleen jatkuvan olemassaolon jatkuvasti unohdan)?
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Lurker - 04.03.2023 klo 11:30:22
Onkohan tämä nyt sitten kuitenkin nousua, jos oikeudet siirtyvät vakiintuneelle toimijalle, joka ei juuri muuhun keskity (onhan heillä toki rosterissaan Pelaaja-lehti, jonka edelleen jatkuvan olemassaolon jatkuvasti unohdan)?

Osa oikeuksista neuvotellaan uudelleen, kuten blogissa kerrottiin.

"-- osa vanhojen ja jatkuvien sarjojen oikeuksista on jo H-Townilla, mutta osa on vielä Wernerillä. Tämä tarkoittaa sitä, että emme voi jatkaa kaikkia sarjoja tuosta vain."
Otsikko: Vs: Onko manga Suomessa nousussa?
Kirjoitti: Antti Valkama - 06.03.2023 klo 13:05:02
Vaikka takuuvarmaa ei ole mikään, niin tällä hetkellä näyttää siltä, että valtaosa oikeuksista siirtyy lopulta ongelmitta. (Jos siis viipymistä ei lasketa ongelmaksi.) Tähän mennessä on vain hyväksytetty homma japanilaisilla, ja heidän ja H-Townin välillä on allekirjoitettu sama sopimus joka oli ennen Werner Söderströmillä. Ei onneksi isompia koukeroita.

Mitä tulee mangan tulevaisuuteen, niin toisaalta H-Townilla on tietenkin kapeammat hartiat kuin Wernerillä. Mutta toisaalta, kuten echramath totesi, H-Town voi oikeasti keskittyä mangaan. Se ei ole siellä vain pikkuinen, muusta toiminnasta lähes erillinen saareke.
Otsikko: Vs: Manga-julkaisut Suomessa
Kirjoitti: Lurker - 18.02.2024 klo 11:32:59
Japanilaisen sarjakuvan kustannuskuviot ovat monimutkaiset...

Sangatsu-blogi: Shueishan sarjojen kohtalo (https://www.sangatsumanga.fi/shueishan-sarjojen-kohtalo/)
"Sangatsu Manga ei saanut jatkaa Shueishan sarjoja vaan ne päätyivät Ivrealle, joka nyt kolmatta kertaa ryhtyy julkaisemaan mangaa Suomessa."

One Piece on varmaan se sarja, jonka jatkoa suurimmalla jännityksellä odotetaan.

IVREA ilmoittaa sivuillaan (http://www.ivreasuomi.com/usein-kysyttya/) paitsi runsaan kustannusohjelmansa niin myös: "Tähän asti ilmoittamamme on vasta jäävuoren huippu. Paljon muuta on tulossa, mukaan lukien sekä moderneja että klassisia hittejä."

No niin, katsotaan nyt sitten mitä kaikkea sieltä oikein tulee!
Otsikko: Vs: Manga-julkaisut Suomessa
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 18.02.2024 klo 19:12:19
Muistan jo kun ekan kerran Ivrea tuli. Se oli jotenkin outoa meininkiä jo silloin. Wikipedia tietää tämmöistä (Iso G käänsi Epsanjasta)

Lainaus
Vuonna 1997 Editorial Ivrea syntyi Buenos Airesissa, Argentiinassa, Leandro Oberton ideana Pablo Ruizin kanssa tarkoituksenaan kehittää Argentiinan sarjakuvamarkkinoita, jotka olivat tuolloin riippuvaisia ​​ulkomaisista painoksista ja ilman tärkeitä paikallisia kustantajia. Sen ensimmäisten painosten joukossa oli suuri määrä amerikkalaista alkuperää olevia sarjakuvia, joilla ei ollut suurta merkitystä, mutta se on japanilaisia ​​sarjakuvia käsittelevä tietolehti, itse tuotettu Lazer-lehti, joka saavutti menestystä.1​

Jo vuonna 1999 Lazer-lehden valtava nousu johti siihen, että yritys ryhtyi julkaisemaan erilaisia ​​Mangaja; joista Dragon Ball, Neon Genesis Evangelion, Bleach, Gantz, Vagabond, Saint Seiya, Rurouni Kenshin, Sailor Moon, Fullmetal Alchemist, Tokyo Ghoul ja monet muut erottuvat Argentiinan mangakustantajien kärjessä ja kolmen ensimmäisen sijan joukossa. Espanjassa. Vuonna 2001 Ivrea avasi espanjalaisen tytäryhtiön, jonka toimipisteet sijaitsevat Barcelonassa. Vuonna 2005 Pablo Ruiz kuoli. Vuonna 2007 he tulivat Suomen markkinoille ja asettuivat Helsinkiin, jossa he julkaisevat myös mangaa. Julkaisut vaihtelevat maittain oikeuksien saatavuuden ja kunkin alueen makujen vuoksi.

Sillä on tärkeä perintö ja vaikutus mangan lailliseen jakeluun Argentiinassa ja muualla Latinalaisessa Amerikassa, sillä se on ykkönen mangan käännöskilpailussa alueella. Kustantaja tunnetaan myös argentiinalaisten ilmaisujen soveltamisesta julkaisujen käännöksissään.

Argentiinan tytäryhtiö julkaisi argentiinalaisten kirjailijoiden sarjakuvia ensin Ultra-lehden sisällä, joista mainittakoon 4 sekuntia ja Anita: teloittajan tytär, ja vuosia myöhemmin yrittäessään aktivoida uudelleen Argentiinan sarjakuvateollisuutta, eri kirjoittajien teoksia, joiden joukossa. Salvador Sanz erottui Legionilla ja Nocturnolla ja Andrea Jen El delirio de Anilla.2​3
Otsikko: Vs: Manga-julkaisut Suomessa
Kirjoitti: Petteri Oja - 19.02.2024 klo 15:23:30
Mikähän on saanut heidät juuri Suomeen... Jännittävää.
Otsikko: Vs: Manga-julkaisut Suomessa
Kirjoitti: oikoj - 19.02.2024 klo 17:13:17
Mikähän on saanut heidät juuri Suomeen... Jännittävää.

Tango
Otsikko: Vs: Manga-julkaisut Suomessa
Kirjoitti: Lurker - 22.02.2024 klo 18:26:45
Ensimmäisiin Ivrean julkaisuihin on kirjakauppojen ennakkotiedoissa ilmoitettu kääntäjäksi romanialainen käännöstoimisto Sibiu Translation Agency.

😰


https://x.com/anttivalkama/status/1760697531921469565?s=46 (https://x.com/anttivalkama/status/1760697531921469565?s=46)
Otsikko: Vs: Manga-julkaisut Suomessa
Kirjoitti: Antti Valkama - 22.02.2024 klo 19:15:15
Alkuun oli tosiaan puhetta Ivrean kanssa, että jatkaisin paria aiemmin kääntämääni sarjaa, mutta äskettäin sainkin ilmoituksen, että he tarvitsevat muunlaista käännöstä. Sangatsu Mangan suomennokset kuulemma ovat olleet liiaksi lapsille suunnattuja... Mistä lienee espanjankielinen firma saanut tämän ymmärryksen. Tasokkaampaa suomea saa siis Romanian kautta, näemmä.

Pelkästään rahasta ei ole kyse, sillä he näköjään ovat käännättämässä ainakin One Piecea ja My Hero Academiaa uudelleen. Edes Romaniasta ei taatusti saa suomenkielistä käännöstä halvemmalla kuin mitä jo tehtyjen käännösten oikeuksien ostaminen olisi kustantanut.
Otsikko: Vs: Manga-julkaisut Suomessa
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 23.02.2024 klo 11:28:03
Sangatsu Mangan suomennokset kuulemma ovat olleet liiaksi lapsille suunnattuja... Mistä lienee espanjankielinen firma saanut tämän ymmärryksen. Tasokkaampaa suomea saa siis Romanian kautta, näemmä.
Herttinen! Maapalloistunutta meininkiä. Ennen oli vähemmän globaalia.
Otsikko: Vs: Manga-julkaisut Suomessa
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 26.09.2024 klo 13:51:59
Ivrea näkyy saaneen ensimmäiset pokkarinsa myyntiin. Kymppi per kirja näkyy olevan Turun sarjakuvakaupan hinta. Muutama myyntipaikka vaikuttaisi jopa olevan viikottaisten kulkureittieni varrella, joten pitääpä tsekata mikä on tilanne.
Otsikko: Vs: Manga-julkaisut Suomessa
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 15.10.2024 klo 17:37:22
Korjaus edelliseen Suomalaiset kirjakaupat on Ivrean myyntipisteitä vain paperilla, eiku nettilistauksessa. Hyllyissä ei pokkareita näy. Käytännössä tilanne on se että pitää tilata netistä ja... "Arvioimme, että tuote lähtee varastoltamme kuljetukseen 20-30 arkipäivän kuluessa". Salli mun nauraa.
Otsikko: Vs: Manga-julkaisut Suomessa
Kirjoitti: Antti Valkama - 15.10.2024 klo 18:15:53
Itse asiassa Suomalaisiin tosiaan on lähitulevaisuudessa luvassa sekä Ivrean mangaa että Sangatsun ja Punaisen jättiläisen julkaisuja. Meiltä pieni valikoima, mutta jotain silti. Ovat näemmä päättäneet pitkästä aikaa kokeilla mangaa ihan hyllyissä. Toivottavasti myy.
Otsikko: Vs: Manga-julkaisut Suomessa
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 16.10.2024 klo 22:36:55
Itse asiassa Suomalaisiin tosiaan on lähitulevaisuudessa luvassa sekä Ivrean mangaa että Sangatsun ja Punaisen jättiläisen julkaisuja. Meiltä pieni valikoima, mutta jotain silti. Ovat näemmä päättäneet pitkästä aikaa kokeilla mangaa ihan hyllyissä. Toivottavasti myy.
Tämä on hyvä uutinen. Vähän kyllä pelkään että Suomalaisen hinnoittelupolitiikka, ellei siinäkin kokeilla jotain uutta, vesittää koko homman.
Otsikko: Vs: Manga-julkaisut Suomessa
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 28.10.2024 klo 17:34:57
Kirjamessuilla tuli sitten vihdoin Fantasiapelien tms. osastolla bongattua näitä Ivrean uusia pokkareita. Muoto on sama pikkuruinen ja kansipapereineen pyöreäselkäinen, kuin jossain aiemmissa Ivrean mangoissa. Lähempänä japanilaista siis kuin pokkarit joihin Egmont ja Sangatsu ovat meidät totuttaneet. Paperikin on sitä Ivrean käyttämää kirkkaan valkoista, eikä mangassa tutumpaa kellertävää (bulkahtavaa). Ehkä just näistä tuotantoarvoista johtuen kympin hinta per osa vaikutti aika kovalta, vaikkei oikeastaan sitä taida ollakaan.
Otsikko: Vs: Manga-julkaisut Suomessa
Kirjoitti: Antti Valkama - 18.11.2024 klo 09:33:36
Nyt näyttää jo olevan Suomalaisella mangaa ihan hyllyissä asti, muutaman näköhavainnon ja kotisivulla ilmoitettujen myymäläsaatavuuksien perusteella. Ei joka liikkeessä, mutta esim. Fullmetal Alchemistia löytyi valtaosasta. Hinta sillä ja Vanitaksen kirjalla 9,95 euroa kappaleelta. Ivrean Chainsaw Man maksoi 10,95 euroa.

Toisin sanoen meidän tuotteissa euron enemmän kuin keskiverto lehtipistehinta, paitsi Vanitas vain 0,05 euroa kalliimpi kun marketissa.
Otsikko: Vs: Manga-julkaisut Suomessa
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 10.03.2025 klo 16:39:18
Ohessa kuvakaappaus X:stä Sangatsu Mangan tililtä. Kuulemma yksi kauppaketju ei ottanut uusintakierrokselle tullutta Soul Eater 1:tä myyntiin kannen takia.

Kiinnostaisi tietää syy. Onko noitatytöllä liian uhkea povi? Vai ovatko noitatytön sormet "fallossymbolin" (viikatteen terä) ympärillä? Vai onko etualan tytöllä liian lyhyt hame? Meneekö etualan sauva väärässä kohdassa hameen yli? Tarkkaan näitä kansia kai sitten katsotaan...
Otsikko: Vs: Manga-julkaisut Suomessa
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 10.03.2025 klo 16:49:18
Semmoinen kysymys Valkaman Antille, että mitkä olivat Sangatsu Mangan kaksi "mysteerisarjaa", joita mainostettiin kustantamon blogissa ja somessa viime vuoden lopulla? Onko ne molemmat julkistettu? Muistankohan oikein, että toinen niistä oli Angolmois? Jäikö toinen niistä mysteeriksi esim. julkaisuoikeuksien viivästymisen tai muun syyn vuoksi? Jotenkin en huomaa, että ainakaan molempia "salaisuuksia" olisi julkistettu.

Mysteerisarjoista löytyy netistä yhä maininta esimerkiksi täältä (https://www.animelehti.fi/uutiset/sangatsu-manga-kiusoittelee-uudella-sarjalla/).
Otsikko: Vs: Manga-julkaisut Suomessa
Kirjoitti: Antti Valkama - 11.03.2025 klo 16:42:34
Tuo Anime-lehden hehkuttama sarja oli juuri Parasyte, joka onnettomien sattumusten vuoksi jäi sittenkin tälle vuodelle.
Otsikko: Vs: Manga-julkaisut Suomessa
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 11.03.2025 klo 20:23:01
Tuo Anime-lehden hehkuttama sarja oli juuri Parasyte, joka onnettomien sattumusten vuoksi jäi sittenkin tälle vuodelle.

Kiitän vastauksesta! Selvä, näköjään Parasyten ensimmäinen osa ilmestyi ihan äsken 7.3. En osannut yhdistää sitä mysteerisarjaan, koska se ilmestyi myöhemmin ja koska en nähnyt viestiä, jossa sen todetaan olevan mysteerisarja. Näköjään sarjan poikkeavat suomalaiset kansikuvat olivat aiheuttamassa viivästymistä (https://www.animelehti.fi/uutiset/japanilainen-kustantaja-on-hyvaksynyt-parasyten-suomalaiset-kannet/).