Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Lännensarjakuvat => Aiheen aloitti: El Reijo - 12.10.2016 klo 07:38:35
-
Ei enää Texiä raamattuihin, ...
Pöh, kerrankin meillä on uniikki formaatti joka istuu hyllyyn upeasti ja voi käsitelläkin ilman että on kulmat heti kasassa. Kestää myös lukemista eikä ole mitenkään hankala ...lisää raamattuja kehiin 8]
-
Ei enää Texiä raamattuihin, mutta tämä voisi olla sopiva formaatti julkaista kokoelmina uudestaan se ainoa oikea Lännentie eli Storia Del West?
http://bonellieditore.fumetto-online.it/index.php?EDITORE=BONELLI%20EDITORE&COLLANA=STORIA%20DEL%20WEST&vall=1 (http://bonellieditore.fumetto-online.it/index.php?EDITORE=BONELLI%20EDITORE&COLLANA=STORIA%20DEL%20WEST&vall=1)
Voisko tuota myydä otsikolla Tex Willer esittää, niin suomalaisetkin innostuisivat.
-
eikä ole mitenkään hankala ...
Kenelle on, kenelle ei. Mukavasti sohvalla selällään lojuen kun lukee niin ei tuo näihin sorkkiin oikein sovi. Yksi ongelmista on kun pitäisi oikealla peukalolla "vapauttaa" sivu kunhan aukeama luettu niin tuppaa välillä lipeämään liikaa tavaraa...
En oikein kansien "pehmeydestäkään" perusta, kun lukee kunnon kovakantista tai sitten oikeasti pehmyttä(tämän huono puoli on luonnollisesti kuluminen) niin aivan eri tuntu. Tuollainen välimuoto, tsk-tsk!
Kaksi ensimmäistä raamattua oli toki pakon sanelemia hankintoja tarinoiden tason vuoksi, mutta jos huvittaa suurta vehkeilyä plärätä niin voi olla divarista irtonumerot mielekkäämpi investointi....
Pöydän ääressä lukiessa tiiliskivet ovat ihan ok mutta sohva mukavampi...
-
Ei enää Texiä raamattuihin, mutta tämä voisi olla sopiva formaatti julkaista kokoelmina uudestaan se ainoa oikea Lännentie eli Storia Del West?
http://bonellieditore.fumetto-online.it/index.php?EDITORE=BONELLI%20EDITORE&COLLANA=STORIA%20DEL%20WEST&vall=1 (http://bonellieditore.fumetto-online.it/index.php?EDITORE=BONELLI%20EDITORE&COLLANA=STORIA%20DEL%20WEST&vall=1)
En pane hanttiin. Tosin tuskin itse ostaisin ensimmäistäkään. Tuota "alkuperäistä" Storia de Westiä tuli satunnaisesti luettua; sen ekan ostin silloin heti 1975 ja se on edelleen hyllyssä. Ei oikein minun makuuni. Sen sijaan Suomen Lännetie-sarjassa minusta kiinnostavimmat jutut julkaistiin 3/83 - 12/88; nuo minulla on kaikki hyllyssä. Tim ja Dusty (osa julkaistiin liuskalehti Preeriassa -60 luvulla, piirtäjänä muuan Ticci); Bill-veljekset (Villi Länsi -liuskoissa -50 luvulla); Hondo, Cochise, Rio Kid ja muut; kaikki taattua Bonelli-meininkiä.
Tuolta Vekka of Savon laittamasta linkistä (kiitos siitä!) löytyy myös kohdasta Tutto West kaikki nämä ja lisäksi paljon muuta samantapaista juttua, mm. Gordon Jimiä, Davy Crockettia ja edellämainittujen Suomessa julkaisemattomia. Minä puolestani ottaisin näitä ilomielin suomenkielisinä, ja ehkä mieluiten tuossa Maxi-formaatissa (yksi Lännentie-maxihan muutamia vuosia sitten julkaistiin; ei ilmeisesti ollut suuri suksee kun ei jatkoa tullut). Ja uudemmista tietysti Ukkostuulta! Ja ei-Bonelli -tuotannosta tietysti Kapteeni Miki; Mikin seikkailuistahan Suomessa on tullut vain pieni osa.
-
Lännentie, Ukkostuuli jne. eivät kyllä kiinnosta yhtään.
Mitä tulee TexKillerin mainitsemaan kansien "pehmeyteen", niin kestävyyden kannalta tärkeämpi asia on sidos (liima vai lanka). Ja esimerkiksi kirjastoissa näkemäni "raamatut" ovat paksuuteen nähden kyllä säilyneet ihan hyvässä kunnossa. Paremmassa kuin Tex-kirjastot. Sanoisin, että jos edes kohtuullisen huolellisesti kirjojaan käsittelee, niin nämä ramatut säilyvät paremmassa kunnossa kuin Tex-kirjastot.
-
Ukkostuuli olisi saanut jatkua. Oli sen verran viihdyttävä ja hyvin piirretty sarja.
Ekku
-
En jaksa keräillä enää muita Texejä kuin jättialbumeja, ja maxeja aina joskus, kun kiinnostaa. Kovakantiset sopivat tällaiselle satunnaislukijalle.
Lännentie, Ukkostuuli jne. eivät kyllä kiinnosta yhtään.
--
Kummatkin ovat lännensarjakuvan aivan kirkkainta kärkeä, mutta näin ne mielipiteet vaihtelevat.
Corrado Mastantuono:
(https://pbs.twimg.com/media/Cn9XXCWWcAAdtCt.jpg)
-
En lämpene Lännentielle tai Ukkostuulelle enää, ne olivat aikansa lapsia.
Ehkä Tex-raamatuista voisi luopua ja julkaista kuten Italiassa on tehty, tiettyjä kokonaisuuksia.
Esim. Yuma, El Morisco jne....Väreissä tietty.
Jotain vastaavaa ehdotti PeisosKronnonen toisessa Tex-ketjussa.
Toinen ehdotus on se, että raamatut korvataan ohkaisemmilla kirjoilla, kokonaisuuksina.
-
Sanoisin, että jos edes kohtuullisen huolellisesti kirjojaan käsittelee, niin nämä ramatut säilyvät paremmassa kunnossa kuin Tex-kirjastot.
Tottakai mutta tuo nyt ei varsinaisesti ole vielä mikään saavutus. Uudemmissa kronikoissa( siis jostain numerosta 17 tms lähtien ja kirjastoissa(siihen aikaan kun vielä niitä oli hallussa) välillä menee kulmat hiirenkorvalle turhan helposti. Käsittelen arvotavaraa aina varoen..Ja ei kun liimaustöihin.
-
En lämpene Lännentielle tai Ukkostuulelle enää, ne olivat aikansa lapsia.
--
Ukkostuulihan on ihan uutta sarjakuvaa. [Edit: Suht' uutta, sarja päättyi 2010.]
-
Ukkostuulihan on ihan uutta sarjakuvaa.
Eli siis nykypäivän lapsi ;D
No joo, nythän on vissiin niin, että Ken Parker on tiensä lopussa. Suomen sarjakuvatarjonta on kyllä tällä saralla niin niukkaa (Tex, Aku ja mangat, onko niitä juuri muita? no, korkkarit, entäs sitten?), että kuvittelisi tuossa olevan tilaa jollekin uudelle (tai vanhalle) avaukselle.
Kuten olen jossain ketjussa todennut, niin esmes Norjassa julkaistaan Kapteeni Mikiä, siis niitä 50-luvun lapsia; ja siitä päätellen että ei ole jäänyt yhteen numeroon niin kaupaksikin on käynyt.
Tuolla Italian Bonelli-kataloogissa on aivan mielettömästi vanhaa länkkärisarjista, jota Suomessa ei ole julkaistu; minä ottaisin ne kaikki heti kiljuen vastaan; paljon mieluummin kuin yhä uusia uusintoja Texistä.
Tämä on tietysti minun näkökulmani; kun kaikki Texit, niin liuskat kuin normit ja lähes kaikki muutkin on jo hyllyssä (tuo Tex-novelli, joka oli joskus tilaajalahjana, puuttuu!), niin en minä niin kovin innoissani näistä uusintajulkaisuista ole; toki pakkohankintoja. Kronikat on tähän mennessä olleet mukavia lukukappaleita, kun ne alkupään Texpokkarit ovat sen verran hauraita. Ainoa uusintajulkaisusarja, jolla minusta oikeasti on niin paljon lisäarvoa että siihen ilomielin satsaan, on tuo Tex kirjasto. Ensimmäistä kertaa Suomessa seikkailut alkuperäisessä järjestyksessä ja väreissä! Ja tuo noitten väritys on just minun mieleeni; en niin kauheasti ole tykännyt esim noista normeissa julkaistujen (Italian Color-Tex -sarjan) opusten värityksestä. Minun näkökulmastani optimaalinen tilanne olisi se, että kirjaston imestymistiheyttä nostettaisiin (no, 12 per vuosi); ja jos kustantaja katsoo, että kaikki ei mene kaupan niin laitetaan kronikat ja klassikkomaxit ja raamatut jäihin.
Tämä siis minun näkökulmani, minun jolla nämä kaikki Texit jo on. Ymmärrän kyllä niitä Tex-lukijoita/keräilijöitä, joilla tilanne on toinen, ja joille kronikat/klassikkomaxit/raamatut tuovat uutta luettavaa ulottuville.
-
Kenelle on, kenelle ei. Mukavasti sohvalla selällään lojuen kun lukee niin ...
Tuollainen välimuoto, tsk-tsk!
Mä en jaksais lukee selällään mitään, ja uskon kyl et toi on hankalaa :laugh:
Kirja sängyllä ja loikoilee vieressä sopii mulle paremmin...
Toi "välimuoto" kuitenkin hakkaa noi peruspehmytkantiset esim nurkkien kestävyydessä 50-0 minimaalisilla lukemisen jäljillä. Erittäin korkea paperin laatu ja priima painojälki (musta on oikeasti mustaa) yhdistettynä lankasidokseen. Tuskin maltan odottaa että saa tällaisen Flagstaffin hyppysiini eikä jää edes yhteen kipaleeseen...
Eikä ole siitä kiinni etteikö noita liuskoja tai pokkareita tms. olis vaan laadun puolesta liputan ja tämä kuitenkin taitaa olla parasta mitä voi tällä hetkellä saada...sitä vaan harmittelen että kirjastot olisivat saaneet saada vähintään taittokannet niinkuin saapasmaassa mutta kiitämmä siitä vissiin norskeja ...kele >:D
-
Toi "välimuoto" kuitenkin hakkaa noi peruspehmytkantiset esim nurkkien kestävyydessä 50-0 minimaalisilla lukemisen jäljillä.
Juu kyllä minäkin otan raamatun mieluummin kuin pehmeäkantisen koska tarkoitus on säästää nämä niin kauan kuin luoja tai joku suo. Kovakantinen olisi ollut paras...
Jep, painojälki on ihan omaa luokkaansa verrattuna el muerton ja great fallsin pokkareihin. Uudemmissa tarinoissa ero ei enää ole järisyttävän suuri.
-
En lämpene Lännentielle tai Ukkostuulelle enää, ne olivat aikansa lapsia.
Jos nuo ei kelpaa, niin, no mitäs Dennis ehdottaisit , mitä muuta länkkäriä voisi Suomessa julkaista Texin ohella?
-
Onko kukaan bongannut uutta raamattua myynnissä tänään, hki alueella lähinnä? Ainakin julkaisukalenterissa tänään pitäisi olla julkaisupäivä, mutta onko tää nyt joku kirjamessuille säästelty juttu vai tuleeko muuallekkin myyntiin. Itse kun en messuille kerkiä millään :(
-
Onko kukaan bongannut uutta raamattua myynnissä tänään, hki alueella lähinnä? Ainakin julkaisukalenterissa tänään pitäisi olla julkaisupäivä, mutta onko tää nyt joku kirjamessuille säästelty juttu vai tuleeko muuallekkin myyntiin. Itse kun en messuille kerkiä millään :(
Ainakin Jyväskylässä on myynnissä.
-
Flagstaff-raamattu on luettu. Kyllä oli niin auvoisaa flunssassa vaan retkahtaa sohvalle ja lukea tätä järkälettä. Ja lukemista todellakin riitti; Flagsaff on melkoisen dialogipainotteinen tarina. Tarina oli parempi kuin muistin. Ehkä tämä lähes yhteen pötköön lukeminen avasi tarinan aromeja vähän uudella tavalla. Ja Nicolòn kuvitus on aivan järjettömän kaunista, nyt sen huomasi toden teolla, kun painojälki oli viimesen päälle. Heräsi toive saada muitakin Nicolòn piirtämiä tarinoita erikoisjulkaisuksi. Mutta nyt havaitsin, että tarina ei ollut aivan looginen, sillä [spoiler]Tex tuntui olevan vankilassa vain muutaman päivän, mutta sinä aikana navajoreservaatissa tuntui tapahtuvan vaikka mitä, mikä olisi vaatinut 'normaalisti' useamman kuukauden ajan.[/spoiler] Mutta en todellakaan valita. Mahtavaa, että tämä tarina julkaistiin nyt ansaitsemassaan formaatissa.
Myös kakkostarinana julkaistu Villan piirtämä Mies ilman menneisyyttä on ensiluokkainen tarina. Villan taide oli niin silmäkarkkia, että... :)
-
Luin myös tuon Flagstaff-tarinan ja Nicolon taide hiveli kyllä silmää. Tarina itsessään alkoi suoraan sanottuna ...uttamaan. Miksi puhua "ley de Fugasta" Jos Tex kumminkin jätettiin henkiin alun väijytyksessä? Miksi Tex meni partiolaisena vankilaan mutta seuraavassa hetkessä piti karata ja maksaa siitä hirmu summa rahaa. Tarinassa muutenkin olisi kaivannut kustannustoimittajaa/editoijaa, koska kuolleita hetkiä oli liikaa, eivätkä ne palvelleet tarinaa millään lailla, esimerkkinä matka vankilaan..
Kuten sanottu, Nicololle täydet pinnat (Solano oli upea ilmestys) Mutta Tarina oli kuin Tarantinon nykyleffat( Django ja Hateful), liian pitkä, ja liian pitkät yksittäiset kohtaukset.
Tarantinon kohdalla oli hovileikkaajan (Sally Menke) kuolemaan johtanut onnettomuus syynä. Mikähän Bonellin syy oli?
-
Miksi Tex meni partiolaisena vankilaan mutta seuraavassa hetkessä piti karata ja maksaa siitä hirmu summa rahaa.
Eikös [spoiler]vasta vankilan ovien suljettua selvinnyt, että Tex aiotaan tappaa vankilassa?
Sitä minäkin kyllä ihmettelin, että miksi Texiä ei heti tapettu. Ehkä kyseessä olisi tuolloin ollut liian ilmiselvä murha, jolloin levottomuuksien lietsonta reservaatissa ym. olisi ollut liian läpinäkyvää.[/spoiler]
-
Adlibriksen paketti haettu. Vehkeily-tarinaa aloiteltu, ja kyllähän se on täyttä timanttia! Pituus ei haittaa yhtään. Parikymppiä järkäleestä ei ole kyllä paha hinta.
-
Itse kyllä tykkään näistä raamatuista jo ihan sen takia että ovat ihan oikean kirjan näköisiä hyllyssä :) ja myös lukeminen antaa jonkinlaista tyydytystä kun saman järkäleen ottaa käteen joka ilta ja jatkaa siitä mihin jäi, ihan kuin novellia lukisi. Itselläni nuo Muerto ja Kanadan kapinat, ei tullut messuilta poimittua mukaan tuota uusinta Flagstaffia, kun budjetti ei enää antanut periksi :P.
-
Eikös [spoiler]vasta vankilan ovien suljettua selvinnyt, että Tex aiotaan tappaa vankilassa?
Sitä minäkin kyllä ihmettelin, että miksi Texiä ei heti tapettu. Ehkä kyseessä olisi tuolloin ollut liian ilmiselvä murha, jolloin levottomuuksien lietsonta reservaatissa ym. olisi ollut liian läpinäkyvää.[/spoiler]
Vaikka kai kymmenkunta vuotta viime lukaisusta, minä muistelisin marcus parkerin tarkoituksena ei ollut pelkästään teksin päiviltä päästäminen vaan myös niin ettei keinottelijaa jolla mielessään navajojen maat voida yhdistää yön kotkan ennenaikaiseen poismenoon. Aika hankalan tavan juonittelija kyllä valitsi mutta ei se toki lukunautintoa haitannut...
-
Eikös [spoiler]vasta vankilan ovien suljettua selvinnyt, että Tex aiotaan tappaa vankilassa?
Sitä minäkin kyllä ihmettelin, että miksi Texiä ei heti tapettu. Ehkä kyseessä olisi tuolloin ollut liian ilmiselvä murha, jolloin levottomuuksien lietsonta reservaatissa ym. olisi ollut liian läpinäkyvää.[/spoiler]
Mutta rosmojen tarkoituksenahan oli [spoiler] alunperin kuolemantuomion saaminen Texille oikeudessa? Kun tätä ei tullutkaan, päätettiin Tex poistaa muilla keinoin. Tosin Texin tappaminen vankilaan mennessähän olisi ollut äärimmäisen typerä idea rosvoilta, ja johtanut aikamoisiin selvityksiin että miten niin pääsi käymään, ja lankakerä olisi voinut purkautua. Tex sensiaan meni vankilaan kuin partiolainen kun luuli roistojen tavoittelevankin vain sitä. Mutta olisihan Texin pitänyt arvata ettei siitäkään hyvää seuraa, jos vihulaiset olivat tarpeeksi kyvykkäitä järkkäämäänkin hänet sinne.
Itseäni tarinassa ärsytti oikeastaan eniten loppuratkaisu. Pääkonna aiheuttaa ensin hirveän määrän kärsimyksiä kaikille ja sitten pienen hetken ehtii tajuta hävinneensä ja kuula kalloon. Olisi saanut päästä ensin vaikka näennäisesti pakoon ja vähän myöhemmin intiaanien kidutuspaaluun vastaamaan juonittelustaan! Kyllä sen verran Texkin sai vankilassa kokea tuskaa. [/spoiler]
-
Kovasti on Flagstaffista näköjään löytynyt ärsytyksen aiheita. Mutta eikö ketään muuta ärsyttänyt se, kuinka[spoiler]kovasti laadittiin mysteeriä taustalla olevan miehen ympärille ja sitten, kun hänet vihdoin näytettiin, niin kävi ilmi, että hän ei ollutkaan kukaan tarinassa kasvoillaan esiintynyt hahmo :( Huijausta, yritin koko tarinan ajan pähkäillä, että kuka se voisi olla. [/spoiler]
-
^Ei. Muistaakseni kukaan sarjassa häärinyt henkilö ei vaikuttanut sopivalta henkilöltä Herra Mahtimieheksi. Muut lain väärällä puolella olevat olivat selkeitä käskyläisiä.
Taitaa olla ainoa teksi missä taustalla langoista vetelevän ns. mastermindin naamaa ei näytetä tarinan aikana ollenkaan ennenkuin vasta kalkkiviivalla...
-
Kovasti on Flagstaffista näköjään löytynyt ärsytyksen aiheita. Mutta eikö ketään muuta ärsyttänyt se, kuinka[spoiler]kovasti laadittiin mysteeriä taustalla olevan miehen ympärille ja sitten, kun hänet vihdoin näytettiin, niin kävi ilmi, että hän ei ollutkaan kukaan tarinassa kasvoillaan esiintynyt hahmo :( Huijausta, yritin koko tarinan ajan pähkäillä, että kuka se voisi olla. [/spoiler]
Täysin samaa mieltä. Siitä on aikaa kun edellisen kerran tarinan luin enkä muistanut aluksi pahiksen identiteettiä. Jotenkin se loppua kohti hiipi mieleen ja toi pienen harmistuksen/pettymyksen muuten oivalliseen tarinaan. Hieman sellaista vitkuttelun makua näin pitkäksi venyneessä tarinassa paikka paikoin. Mutta on se hyvä silti.
Ekku
-
^Ei. Muistaakseni kukaan sarjassa häärinyt henkilö ei vaikuttanut sopivalta henkilöltä Herra Mahtimieheksi.
Tämähän siitä tekikin niin dekkarimaisen. Muistaakseni epäilin aluksi, että [spoiler]sheriffi ja taustahahmo ovat samat, eli Proteus. Epäilin jopa, että Mefisto vetelee langoista, mutta jättää ovelasti velhonkonstinsa hätävaraksi, jottei Tex heti arvaisi kuka jutun takana on. Olin ainakin varma siitä, että konna olisi joku 'vanha tuttu', mutta niitähän ei Texeissä edellä mainittujen lisäksi oikein ole jäänyt henkiin...[/spoiler]
Täytyy lukea opus muiden kommentit mielessä, ehkä tulee lisää valittamista...
-
En muistanutkaan kuinka loistava tarina tuo Flagsaffin suuri vehkeily oli. En aiemmin ollut mikän Nicolon ystävä, mutta olen viime vuosina oppinut pitämään hänen piirrostyylistään.Vielä on herkkua jäljellä kun tuo toinen tarina on lukematta.
-
Onkos toi piakkoin ilmestyvä opus Tex-raamttu? Mestari ja Custer -tarinat kokoava järkäle. Mä meen ihan sekaisin kirjastoissa, kronikoissa, maxeissa, raamatuissa.
No, pakko-ostos eniveis. Koska Ticci. On. Paras.
Muut sarjakuvahankinnat on tän takia pakko panna jäihin. Mutta herkkua on siis luvassa.
Kyllä on. Kokoaa Texin parhaita seikkailuita eri vuosikymmeniltä.
-
No tuossa on sitten hieman siedätyshoitoa! 😃
-
Mestari-tarinat ovat kyllä ehdotonta huippua, mitä nyt jälkimmäisessä tarinassa Letteri ei ollut enää parhaimmillaan. Mutta kyllä näistä kolmesta paras tarina sittenkin on Custer. Suhtauduin tarinaan penseästi, kun se alun perin julkaistiin, mutta joka lukukerran jälkeen se on tuntunut aina vaan paremmalta. Käsikirjoittaja Nizziltä kyseessä on erittäin kunnianhimoinen tarina, kun ajattelee, että hyvin usein uransa jälkipuoliskolla mentiin sieltä, missä aita on matalin. Texille on saatu mahdutettua tähän eeppiseen taisteluun oikein sopiva rooli. Vaara tosiaan olisi ollut, että hän on pelkkä sivustaseuraaja. Nyt kaikki toimii aivan upeasti. Ja kruununa kaikelle on Ticcin järjettömän hieno kuvitus. Tiedän, että monien mielestä hän oli parhaimmillaan 1970-80 -luvuilla. Mutta on näissä tämän ajan tarinoissakin häneltä aivan erityinen imu, ja omasta mielestään Ticci oli juuri näihin aikoihin parhaimmillaan. Liike ja energia taistelukohtauksissa ovat mielestäni ihan omaa luokkaansa ja intiaanien piirtäjänä hän on lyömätön. Olen sitä mieltä, että Ticci on paras western-tarinoiden kuvittaja, jopa parempi kuin maineikas ja kehuttu Giraud, sillä panin merkille viimeisintä Blueberry-integraalia lukiessani, että vaikka kuvitus on kaunista, komeaa ja jylhää, niin taistelukohtaukset olivat kumman jähmeitä, eivät alkuunkaan Ticcin vastaavien veroisia. (Ei ole todellakaan tarkoitus lytätä Giraudia, joka on mielestäni aivan ensiluokkaisen upea kuvittaja, mutta kun joitakin kertoja on tullut vastaan kysymys, että kuka on paras western-kuvittaja, niin Giraud siellä tuntuu aina olevan ykkösenä, ja esim. Ticciä verrataan usein juuri häneen.)
-
Onkohan Ticcin pakeilla käynyt aikoinaan kuinkakin moni ranskalaiskustantaja houkuttelemassa häntä siirtymään työskentelemään ranskalaismarkkinoille?
En ole koskaan lukenut/kuullut, että näin olisi, mutta pitäisin silti pienenä ihmeenä, ellei niin olisi siitä huolimatta tapahtunut.
-
Tarina etenee tyypilliseen verkkaiseen Tex-tyyliin, mutta poikkeuksellisen vähän toimintaa tai väkivaltaa sisältäen.
Varsinkin, kun ajattelee, että tarinassa kuvataan melkoisen verisiä taisteluita. Aina ei tartte verellä mässäillä. Ottaisi Boselli opiksi.
-
Custerin vaimohan perusteli Custerin tunkeutumista intiaanien maille sillä, että itärannikolla oli talouslama, joten pitipä taloutta piristää lahtaamalla intiaaneja. Libbie Custer, giljotiini olisi tehnyt sille hyvää.
-
Onkos tälle vuodelle tulossa jättikirjaa? :)
-
Custerin vaimohan perusteli Custerin tunkeutumista intiaanien maille sillä, että itärannikolla oli talouslama, joten pitipä taloutta piristää lahtaamalla intiaaneja. Libbie Custer, giljotiini olisi tehnyt sille hyvää.
Tuskinpa se intiaanien lahtaaminen itsessään kenenkään mielestä taloutta kohensi, vaan oli sivutuote luonnonvarojen hankinnalle ja ottamalla lännestä maat parempaan hyotykäyttoon eikä antaa "helmien mennä sioille" eli barbaareille.
-
Onkos tälle vuodelle tulossa jättikirjaa? :)
Olisiko Jannella uutta tietoa asiasta?
-
Olisiko Jannella uutta tietoa asiasta?
Melko varmasti olisin kuullut, jos tulisi. En ole kuullut.
-
Perusteliko näin sarjakuvassa, oikeassa elämässä vai molemmissa?
Ilmeisesti oikeassa elämässä, ja kyllä joistakin mielipiteistä sietääkin joutua giljotiiniin!
Kannatan vapaata maahanmuuttopolitiikkaa Amerikan mantereella, niin 1800-luvulla kuin 2000-luvullakin.
-
Ilmeisesti oikeassa elämässä, ja kyllä joistakin mielipiteistä sietääkin joutua giljotiiniin!
Kannatan vapaata maahanmuuttopolitiikkaa Amerikan mantereella, niin 1800-luvulla kuin 2000-luvullakin.
Tuota voisi kysyä kiowilta, navajoilta, apasseilta & kumpp. Intiaaneille vapaa maahanmuuttopolitiikka taisi kulminoitua Wounded Kneessä, kun turvapaikanhakijoitten jälkeläiset teurastivat kantaväestöä. Jännittävää värinää, sanoisi Rosenbergin Tiina.
-
Lueskellut verkkaisen varmasti viime päivät viimeisintä(ja toivottavasti ei viimeistä) "raamattua". Molemmat mestaritarinat toki luettu aikoinaan pokkareista ja oli mielikuva kumpikin todella pitkä eepos.
No, eihän bonellin mestari ole näin, hämmästyin kuin about 180 sivua ja siitäkin alussa rentoon tunnelmaan liiennyt aikaa paljon. Tiivistä tarinankerrontaa parhaimmillaan, huh. Oli tosiaan muistikuva tämä ainankin parin pokkarin tarina tai yli.
Ei bosellikaan huono ole omassa tarinassaan ja taitaa olla jatkis yleensä vaikeampi kuin aloitus. Mutta on kyllä huikea bonellin aloitus ja mestarillehan saataneen jatkoa?
Custerin aloitan tänään
-
Boselli on käytännössä kirjoittanut sen ekankin Mestari-tarinan.
-
Boselli on käytännössä kirjoittanut sen ekankin Mestari-tarinan.
Mahtaakohan sitten olla tarkoituksella venytetty jatkis?Tuossa olisi ollut helposti karsimisen varaa ilman että tarina olisi kärsinyt...
-
Määrämittaisuuden ongelmia. Joskus sivuja on liiian vähän, joskus liikaa. Aika harvoin vissiin passelisti.
-
Olisiko Bonelli Editoressa mahdollista järjen paluulle eli määrämittaisuudesta luopumista...
-
Nyt kun on vielä paljon enemmän kirjoittajia kuin ennen, niin vielä paljon vaikeampaa luopua määrämittaisuudesta.
-
Määrämittaisuus muodostuu ongelmaksi vain silloin, kun on taitamaton kirjoittaja. Kun annetaan etukäteen raamit, niin jokainen ammattitaitoinen tekijä osaa mitoittaa ja rakentaa tarinan niin että se sopii raameihin ja on tasapainoinen. Esim. tieteellisessä kirjoittamisessa (ja myös populaarimmissa lehdissä) artikkeleiden maksimipituus on yleensä määritelty sanamäärällä tai merkkimäärällä; kirjoittaja sitten sovittaa sanansa niin, että teksti on mahdollisimman lähellä tuota maksimia, mutta kuitenkin alle sen. Sen sijaan on vaikea kuvitella, että esim. normi-Tex olisi välillä 150-sivuinen ja välillä 50-sivuinen.
-
Hyvän piirtäjän kanssa tarinaa voisi aika helposti venyttää ilman, että se häiritsee, jos välillä luopuu siitä kolmen rivin sivusta. Sopivaan kohtaan kokosivun maisema tai vastaavaa.
Suuralbumeissahan tuota on välillä kokeiltu ja minusta toimii hienosti. Värialbumeissa tosin mennään välillä liian pitkälle. Kyllä kunnon katuojat ja marginaalit pitää olla, eikä ruutuja limittäin.
Ja tiivistämiskeino, jota en voi sietää: monen repliikin vuoropuhelu samassa ruudussa ( kuten vaikka MADin elokuvaparodioissa ). Toimii korkeintaan kaukokuvissa, joissa ei näy ilmeitä, joten ehkä preerialla ratsastaessa kävisi.
-
Määrämittaisuuden ongelmia. Joskus sivuja on liiian vähän, joskus liikaa. Aika harvoin vissiin passelisti.
Pokkarin mittaisiin tarinoihin sivumäärä on aika mukavalla rosentilla osunut passelisuus hollilleen.
Tarinat tuskin useassa tapauksissa olisivat kestäneet 2n lehden verran mutta yhdessä niteessä aloitus ja päätös toimi oikein mukavasti.
Tämä nyt ei tuorein esimerkki mutta ensimmäinen mikä räpylän oluttuvilla, Sateinen Yö vuodelta 2004 sain hiljattain hankittua libriconista.
Mahdotonta liki että tästä oltaisiin saatu kelvollista parin numeron tarinaa koska juoni ei loppujen lopuksi kovinkaan kummoinen mutta yhden numeron verran varsin mukavaa luettavaa.
-
^^ Egmontin julkaisukalenterissa (https://blogi.egmontkustannus.fi/julkaisukalenteri/julkaisukalenteri-heina-elo-ja-syyskuu-2019/) ei ainakaan näy sellaista ja se jatkuu syyskuun loppuun asti.
MUTTA ensi viikolla ilmestyy uusi värikirjasto ( n:o 50 ), jossa on joskus aiemmin kaipailemaasi Ticciä, laskujeni mukaan Apachien Maa on siinä kokonaan ;D
-
Muistelisin että Tex-raamatun olisi määrä ilmestyä ihan lähiaikoina.
Onko muistikuvani oikea?
Eikös Tex-raamatut ole ainakin toistaiseksi lopetettu kokonaan. Ei tullut viime vuonnakaan. "Klassikko-Maxi" tulee syyskuussa. Tarinana Ticcin Navajon ylpeys.
-
Huutava vääryys painojäljeltään ensiluokkaisia raamattuja ei enää julkaista mutta laadultaan heikommat kronikat porskuttavat. Tänään tuli ostettua viimoisin kronikka, hyvät tarinat kyllä.
Aiemmin ei tuo "ajan patina" niin suuresti häirinnyt mutta kun El Muerto julkaistiin raamatussa ero "retrokronuihin" on niin selkeä että oksat pois.
Toivottavasti raamatut eivät ole lopullisesti haudattu konsepti.
-
Mietiskelin, että olisiko nuo Tex tiiliskivet hyvä "best of" setti Texin seikkailuista uudelle lukijalle.
El Muerto
Kapinan Liekkejä kanadassa
Flagstaffin Suuri Vehkeily
Mestari Kylvää Kuolemaa
El Muerto kirjasta ei Egmontin sivuilla ollut ennakkohehkutusta
https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/http%253A%252F%252Fwww.btj.fi%252Fat_1990480
https://storyhouseegmont.fi/2015/10/07/ennakkohehkutus-tex-willer-ja-kapinan-liekkeja-kanadassa/
https://storyhouseegmont.fi/2016/11/14/tuhtiakin-tuhdimpaa-lannenviihdetta-flagstaffin-suuri-vehkeily/
https://storyhouseegmont.fi/2017/09/30/mestari-kylvaa-kuolemaa-jarkalemaista-lannenviihdetta/
-
Mietiskelin, että olisiko nuo Tex tiiliskivet hyvä "best of" setti Texin seikkailuista uudelle lukijalle.
Kannattaa hankkia, jos ei omista :) El Muerto myynnissä Huuto.netissä. Toista en löytänyt. Kahta viimeistä myynnissä useammassakin paikassa, kuten mm. Huuto.netissä.
-
Jees kiitos vastauksesta. Pistän hankintaan nuo mitä löytyy :)