Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Toimintasarjakuvat => Aiheen aloitti: Matti Karjalainen - 07.10.2003 klo 23:56:42
-
Moni on jättänyt tykkäämättä Hämiksen tribuuttiitarinasta. Siinä vain kerrankin amerikkalainen sarjakuvakirjoittaja tuulettaa tunteitaan, eikä suolla "sitä tavallista supersankarituubaa" niin heti ollaan vaikeroimassa.
Minäkään en pitänyt Hämähäkkimiehen WTC-tarinasta. Mielestäni on hienoa jos sarjakuva voi ottaa kantaa ympäröivän yhteiskunnan ongelmiin ja niin edespäin (Marvelin supersankarisarjakuvistakin löytyy hyviä esimerkkejä), mutta tässä tapauksessa olisin toivonut saavani lukea jotakin hieman monisyisempää ja analyyttisempää. Voin ymmärtää sen taustan jota vasten tuo Hämähäkkimies-tarina kirjoitettiin, varsinkin kun ottaa huomioon kuinka nopeasti WTC-turman jälkeen kyseinen lehti tulikaan ulos, mutta siitä huolimatta pidän sen sisältöä aika kehnona. Ehkä Kapteeni Amerikan olisi ollut syytä katsoa itseään peiliin?
Onko muuten muissa Marvelin supersankarisarjakuvissa ollut samantyylisiä tarinoita?
-
Hämiksen WTC- tarinassa typerintä melkein oli tapa jolla mm. Doom ja Magneto olivat kyynelehtien mukana raivaamassa raunioita. Ei oikein sovi siihen millaisen kuvan minä olen saanut näiden hahmojen luonteista.
-
Selasin kaupassa tuota WTC- numeroa ja nauroin aika reippaasti tuolle Magneton ja Doomin vetistelylle. Ovat tainneet itsekin pistää "parit" korttelit maan tasalle... Kuka sen tarinan kirjoitti? JMS?
-
Byrne (anteeksi vaan kun taas mainitsen hänet) perusteli aika hyvin, että tuota WTC -jutskaa ei olisi sarjakuvamaailmassa edes tapahtunut. Kun ajattelee, että jo pelkästään Marvelin New Yorkissa toimii Kostajat, Ihmeneloset ja lukematon joukko soolosankareita, niin ei olis terroristit ehtiny silmäänsä räpäyttään kun olisivat saaneet jo köniinsä. Ja vaikka olisivat pamauttaneetkin koneensa päin taloa, niin vahingot olisivat olleet samasta syystä paljon pienemmät (ja talot olis vielä pystyssäkin).
-
Eikä pidä unohtaa kaikenmaailman aikakoneita, mitä mm. Ihmeneloset omistavat.
Hmm. Siitä saisikin taas kunnon tarinajatkumon tyyliin Walt Simonson...
-
Byrne oli oikeassa: Hulluksi siinä tulee jos koettaa pitää lukua eri rinnakkaistodellisuuksista.
...tai Marvelin jatkumosta.
-
Mutta Marvel-maailman sääntö on että menneisyyttä ei voi muuttaa.
Paitsi silloin kun voi.
Kun Kulan Gath oli vallannut New Yorkin, tohtori Outo peruutti tapahtumat taikuudella. Muistaakseni Illyannan mutanttivoimia tarvittiin avuksi, jotta Richardsin aikamatkustusteoreema ei pätisi.
-
Kun on jo ketju vanhoista Teriksistä, niin omistetaanpa yksi vanhoille Marvel-sarjoille.
Aloituskysymyksenä on: Milloin Marvelin sarjat siirtyivät "oikeaan maailmaan"?
Tarkoitan sitä, että ainakin Fantastic Four ykkösessä ja Amazing Fantasy 15:ssä sankareiden asuinkaupunki on jokin muu kuin New York. AF:ssä en muista, että sanotaanko kaupungin nimeä lainkaan, mutta FF:ssä puhutaan koko ajan vain Central Citystä.
Muistaakseni kuitenkin Amazing Spider-man ykkösessä kaupunki on jo New York (tai ei muistaakseni, vaan kuulemani mukaan, kun en kyseistä teosta ole lukenut tietääkseni), mutta kuinka pitkään Ihmeneloset majailivat Central Cityssä...
-
Teräsmiehessäkin Smallville oli ennen Crisistä lähellä Metropolista itärannikon tuntumassa. Nythän se on Kansasissa lähellä Oklahoman rajaa.
Äh, tästäkin tulee tietenkin DC-keskustelu, mutta pakko... Smallville tv-sarjassa saa sen vaikutelman, että Smallville ja Metropolis ovat ihan lähekkäin (porukka menee viikonloppuvierailulle sinne jne.). Tässä lienee siis palattu alkuperäiseen ajatukseen...
Mutta keksityistä maista Marvel-universumissa, niin onhan siellä uudempina myös Genosha (vai mikä sen mutanttivaltion nimi oli) ja Mustan Pantterin valtakunta (taitaa kyllä olla vanhempi).
Marvelilla tämä todellisuuteen ketjuttaminen ehkä iskee välillä takaisin (ja nykyisin DC:lläkin), kun se samalla väkisinkin liittää tarinat myös tiettyihin aikoihin.
Onhan noita sarjoja pyritty uudistamaan, varsinkin viime vuosina, mutta siitä huolimatta.
Uusi alkukoti oli muutoksen jälkeen Stockton, California
Hetkinen. Mitäs tämä meinaa? FF viitosessa Nelosilla on jo Baxter Building New Yorkissa. Oliko Nelkuilla siis siviilikoti Kaliforniassa? Pitkä työmatka...
-
Wakanda afrikassa on mustan pantterin kotimaa.
Mitenkäs muuten on nykymarveleissa erinäisten heppujen sodankäyntihistorian kanssa?
Ihmenelosten alkuaikanahan oli mainintaa, että maailmansodassa
Mr.Richards oli jonkinlainen vastarintamies (ranskassa?), kun taas
Mr. Grimm oli hävittäjälentäjä.
Möykkyliinin hävittäjälentäjätausta lienee edelleen tosiasia?
Vaihtuiko sota välistä Korean sodaksi ja edelleen Persianlahden sotaan?
Näin muistan jostain nähneeni. Mikä lie nykytilanne?
Tuomarihan on totutusti Vietnam-veteraani, tosin jossain vaiheessa
Mr. Castlekin oli olevinaan Persianlahtelaisia. Ei ihan samaa katu-uskottavuutta
kyllä minun nähdäkseni.
Ikähän näitä sotaveteraaneja alkaa painaa...
-
Central City oli muuten DC:llä Salaman kotikaupunki ennen Crisistä. Sitten se muutettiin Keystone Cityksi joka oli 40-luvun Salaman kotipaikka. Nykyisen Salaman kotipaikka on Blue Valley, Nebraska. Teräsmiehessäkin Smallville oli ennen Crisistä lähellä Metropolista itärannikon tuntumassa. Nythän se on Kansasissa lähellä Oklahoman rajaa.
Central City oli ensimmäisen Flashin (Jay Garrickin) kotipaikka, nelkytluvulla. Kuuskytluvulla Barry Allen-Flashin kotipaikka oli Keystone Cityssä, joka sijaitsi toisessa ulottuvuudessa kuin Central City, mutta samassa paikassa suhteessa USA:n karttaan. Barryn sidekick, Kid Flash, oli tosiaan Blue Valleystä, mutta Crisiksen jälkeen Centralista ja Keystonesta tuli kaksoiskaupunki, jonka joki keskeltä halkaisee. Central-Keystonessa elää "moderni" Flash (eli ent. Kid Flash), vaikka asuikin jossain välissä New Yorkissa. On huomattavaa, että 90-luvun alussa Keystone oli yksi niistä kaupungeista, joissa oli 50% työttömyys, mutta uudemmissa tarinoissa siellä on kukoistavaa autoteollisuutta. Missään vaiheessa ei ollut puhetta työllisyyden lisääntymisestä; se vain jossain vaiheessa muuttui faktaksi, todennäköisesti siinä vaiheessa kun DC päätti että se ei enään yritä "realismia", jonka tuloksena juonet olivat melko paljon "maallisempia" kuin tänä päivänä (ja synkempiä kuin Marvelillakin, ne olivat).
"Virallisesti" Smallville sijaitsee Kansasissa, kuten kaikki varmasti tietävät :) Kai se voi olla pitkähkön ajomatkan (mutta kuitenkin päivän matkan) päässä itärannikosta? Tosin en ole aivan varma, missä Kansas sijaitsee.
Joelle; Mutta Austinhan paljasti kaikessa viisaudessaan että Painajainen on Mystikon ja tämän vietelleen paholaisen poika!
-
Hetkinen. Mitäs tämä meinaa? FF viitosessa Nelosilla on jo Baxter Building New Yorkissa. Oliko Nelkuilla siis siviilikoti Kaliforniassa? Pitkä työmatka...
Näyttää siltä, että Stockton julistettiin Nelosten kotikaupungiksi kyseisen kylän puolesta järjestetyn PR-kampanjan seurauksena: http://www.flyingcolorscomics.com/storeinfo.htm
Kyseessä oli siis retcon, jonka ilmeisesti mahdollisti Shooterin linjanveto kuvitteellisten kaupunkien suhteen. Selailin vähän Essentialia, ja FF:n ensimmäisessä numerossa todellakin Neloset asuvat Central Cityssä, nroista 2 ja 3 en löytänyt yhtään viiittausta kaupungin nimeen, ja nrossa 4 ollaan jo New Yorkissa.
-
Ajankohtaviittausten jälkeen on noloista jutuista unohdettu ainakin että Professori X oli salaa rakastunut Jean Greyhin. Yleisön reaktio oli samanlaista kuin täällä Dragonball-kohu.
Tätähän juuri käsiteltiin....hmmm....oliko sen nimi nyt Onslaught- tarinakokonaisuudessa vielä 90- luvulla. Lopetin niihin aikoihin X- Menin lukemisen, eli en tiedä lakaistiinko juttu sen jälkeen taas Marvel- maton alle.
-
Eikö se mennyt niin (kaivelen tässä muistilokeroitani), että Onslaught oli osa Xavieria, kaikki tukahdutetut tunteet yms. Sitten jossain numerossa paljasti tämän itse proffalle, jolloin avattiin myös nämä Jean- haavat.
-
Central City oli ensimmäisen Flashin (Jay Garrickin) kotipaikka, nelkytluvulla. Kuuskytluvulla Barry Allen-Flashin kotipaikka oli Keystone Cityssä, joka sijaitsi toisessa ulottuvuudessa kuin Central City, mutta samassa paikassa suhteessa USA:n karttaan. Barryn sidekick, Kid Flash, oli tosiaan Blue Valleystä, mutta Crisiksen jälkeen Centralista ja Keystonesta tuli kaksoiskaupunki, jonka joki keskeltä halkaisee.
Ehei Justeeni, se oli niinpäin kuin minä sanoin. Barry Allen oli heti ensiesiintymisessään töissä Central Cityn poliisilaitoksella kun salama iski ja muutti Barryn Flashiksi (Showcase # 4) ja Jay Garrick asui Keystone Cityssä. (Flash Comics # 86). Molemmat tarinat joihin viittaan ovat The Greatest Flash Stories Ever Told -kirjassa.
Tuossa kaksoiskaupunkijutussa olet oikeassa, mutta uusimmissa numeroissa se on pelkkä Keystone.
Keystone on toisella puolella jokea, Central toisella. Nimien sekoittumisessa olet oikeassa, minä väärässä. Ajatuskatkos. Huomion arvoista on, että "Flash of the Two Worlds" tarina on kanssa retconnattu "Flash of the Two Cities" tarinaksi. Keystone on joutunut jonkun loitsun valtaan, jonka takia se on jumittunut 40-luvulle, muun maailman unohtaessa kaupungin kokonaan. Kun Barry vibrasi Keystoneen, loitsu murtui.. Nämä loitsut ovat ilmeisesti hyvinkin yleisiä DC:n maailmassa; Billy Batson on 15 vuotias, vaikka on syntynyt 40-luvulla (koska kotikaupunki on ollut ajanhidastuskuplassa kunnes Billy täytti 13; kaupunki siis oli yhteydessä muuhun maailmaan, mutta kaupungissa asuvien viikko oli muussa maailmassa kuukausi tjsp.).
Anteeksi, tämähän on Marvel-threadi?
-
Tässä voisi myös listata mitä kaikkea kivaa on marvel universumin kuussa.
-Seuraajan pesäpaikka
-epäingimilliset (epäinhimilliset tarkoitin, mutta en korjaa kuska toi sana on niin hauka ;D)
-hylätty avaruusolioiden tukikohta?
-ihmenelosten torni nykyään
keksiikö joku lisää?
-
Onko Ihmenelosillakin torni kuussa?
Mikä ihme siinä kuutukikohdassa on niin hyvä? Sieltähän on hervoton matkakin ja jos Maassa tulee joku kriisi, niin matka kestää muutaman päivän.
Äh, no tietenkin niillä on kaikki modernit vempaimet sun muut, mutta silti tuntuu vähän liiotellun kaukaiselta. Sama pätee siis Oikeuden Puolustajiinkin. Eiks niillä nykyään oo tukikohta kuussa ja se sateliitti on hylätty?
Mutta kyllä siellä kuussa tunkua rupeaa olemaan.
-
Seuraajan pitää kohta piilottaa omasta "tositv: stään" kertynyt pornokokoelmansa kun siellä vilisee tuota väkeä.
-
Topics entertainment julkaisee Amazing Spider-manit 1-500 ja Amazing Fantasy ykkösen cd-kokoelmana. Yhteensä 11 romppua ja 16 000 sivua (cd:t sisältää noiden sarjakuvien kaikki sivut, siis myös mainokset yms.).
Tämähän voisi olla jo harkitsemisen arvoinen hankinta... Hintakin vain 50 taalaa. Ei paha yli 500 sarjakuvalehdestä, vaikka rompulla onkin...
Linkki: http://newsarama.com/forums/showthread.php?s=&threadid=19670
Tosin siitä aikaisemmasta Marvelin CD-kokoelmasta olen kuullut aika huonoja kommentteja...
-
Amazing Spider-manit 1-500 ja Amazing Fantasy ykkösen
Omalaatuinen ratkaisu...
Mutta vakavasti, ei noita välttämättä huvikseen tietokoneen ruudulta lukisi, mutta voisi olla käyttökelpoinen referenssikirjasto, jos vaikkapa pitäisi saada joku ylimielinen kirjoittaja nalkkiin erheellisistä viittauksista vanhoihin tarinoihin (täysin hypoteettinen esimerkki, tietenkin).
Mutta miten tuon sitten saisi käsiinsä? Ei ainakaan mainita, että se olisi Diamondin Previkkoihin tulossa. Mistään TalesOfWonderista nyt en ainakaan sitä rupea tilaamaan...
-
Jäi vaivaamaan että missä tuo retcon on julkaistu?
Tulee mieleen ainakin jokin Barry Allenin Elämänkerta, en muista mikä jutun alkuperäinen nimi oli. Ilmesty 90-luvun puolessavälissä. Olisiko ollut Life of the Flash tjsp. Viittauksia tarinaan löytyy myös aika monesta ajan Flash Annualeista. Kid-Flash (Wally) saapuu Blue Valleystä ihmettelemään Keystonea, joka on juuri vapautunut taijasta, ja jossa huippuharvinaiset sarjakuvat ovat vielläkin 10 senttiä kappale.
-
Mutta miten tuon sitten saisi käsiinsä?
Niinpä. Onko muuten sitä edellistäkään Marvelin CD-kokoelmaa saatavilla Suomesta, vai pitääkö sekin tilata ulkomailta (Amazoniltahan saa ainakin Marvel Comic Book Library Vol. ykköstä)?
-
"I am Doom! Copyright law is for lesser men!"
-
"Doom is a fortunate man, for the whole world is Doom's friend."
-
Onko Ihmenelosillakin torni kuussa?
Mikä ihme siinä kuutukikohdassa on niin hyvä? Sieltähän on hervoton matkakin ja jos Maassa tulee joku kriisi, niin matka kestää muutaman päivän.
Äh, no tietenkin niillä on kaikki modernit vempaimet sun muut, mutta silti tuntuu vähän liiotellun kaukaiselta. Sama pätee siis Oikeuden Puolustajiinkin. Eiks niillä nykyään oo tukikohta kuussa ja se sateliitti on hylätty?
Mutta kyllä siellä kuussa tunkua rupeaa olemaan.
Tuosta Oikeuden Puolustajien tukikohdasta meinasin itsekin kommentoida. Mutta se onkin eri Kuu. Se on DC-universumin Kuu, missä tuo on. -- Paitsi silloin, kun tulee joku cross-over ;D
Ei kai niillä mitään matkustusongelmia ole. Parissa minuutissa joko lentävät tai muuten huristelevat jollain vekottimella paikkaan kuin paikkaan. ;)
-
Latveriasta ei kuitenkaan luovuttu, Madripoorkin tuli vasta myöhemmin. Ja onhan noita mielikuvitusvaltioita muitakin. Olen jossakin nähnyt Latverian kartankin. Se oli Unkarin, Romanian ja ent. Jugoslavian taitekohdassa, paljon pienempi näitä kuitenkin. Ja West Coast Avengersissa tavattiin Unkarissa useimmat Hank Pymin vanhat viholliset, sieltä he päätyivät naapurimaahan Latveriaan seuraavassa seikkailussa.
Hey! Tuollainen kartta olisi tosi kiva nähdä!
Onhan sitten myös Ryhmä-X:n temmellyskenttänä Genosha ja tässä taannoin suomalaisen julkaisunkin sivuilla oli joku ylimääräinen Baltian valtio kehitetty sotakoneitten tuhottavaksi.
Tosimaailmasidoksissa on aina se kiintoisaa, miten sarjakuvauniversumissa on ristikkäisiä aikakulkuja. Presidenttinä käytetään aina ajankohtaista presidenttiä, vaikka tarinan hahmot eivät ole vanhentuneet päivääkään. Ja tosimaailmasidoksen pitämiseksi ei voi murhata olemassaolevaa kansaa, koska se veisi enemmän fiktiiviseen maailmaan kuin kuviteltujen valtioiden luominen tuhottaviksi.
Mielenkiintoista voisi olla asua alueella, johon fiktiivisen kartan satuvaltio on piirretty. ;)
-
Paitsi DC-universumissa USA:n presidenttinä on nyt Luthor..
Ymmärrän kyllä DC:n ratkaisun - ennemmin Lex Luthor kuin George W. Bush!
-
Ymmärrän kyllä DC:n ratkaisun - ennemmin Lex Luthor kuin George W. Bush!
Lex laittaisi kyllä terroristit ja ranskalaiset kuriin, toisin kuin Yrjö Puska, joka nyhjää vain jossain Irakissa. ;D
-
Ei kai niillä mitään matkustusongelmia ole. Parissa minuutissa joko lentävät tai muuten huristelevat jollain vekottimella paikkaan kuin paikkaan. ;)
Niin no Oikeuden Puolustajilla on ainakin siirtäjät. Kostajilla ja Ihmenelosilla ei taida olla, mutta onhan niillä tosiaan aluksia...
-
Victor von Doom on kyllä ehdottomasti yksisarjakuvamaailman vaikuttavimpia hahmoja. En viitsi edes sanoa että vaikuttavimpia roistoja -- moni kirjoittaja on tehnyt von Doomista ihan muuta kuin roiston. (Tosin monessa tarinassa von Doom on sitten taas ihan tusinaroisto.)
Näissä Marvelin vaihtoehtotulevaisuuksissa von Doom esiintyy 'sankarinakin' -- tosin sankarin ote hiukan lipsui paikoin, von Doom esimerkiksi meni ja teurasti Valkoisen talon koko henkilökunnan isäntä mukaan luettuna... ;D
-
http://www.aub.dk/~henckel/map.html
tuolla on marvel universumin maapallo kartta
-
Mitä Hämähäkkimies edellä, sitä Ihmeneloset perässä...
Everything you always wanted to know about Fantastic Four (http://previews.diamondcomics.com/default.asp?t=1&m=1&c=23&s=135&ai=17045)
Yhteensä 550 Marvelin yli neljän vuosikymmenen aikana julkaisemaa sarjakuvalehteä digitaalisessa muodossa, tekijöinä muun muassa Stan Lee, Jack Kirby, John Buscema, George Perez, Bill Mantlo, John Byrne, Walter Simonson, Jim Lee ja Mark Waid. Koko paketin pitäisi irrota muutamalla kymmenellä eurolla, jolloin yhden lehden hinnaksi tulee kymmenisen senttiä. Ei lainkaan hassumpi tarjous...
-
Jahas. Tän vois melkein hankkia jo pelkästään Byrnen tekemien lehtien takia, vaikka Kirbykin kiinnostaa, kuten myös Perez, Buscema ja Simonson.
Mutta mikäköhän tulee seuraavaksi? Kostajat? Thor? Kapteeni Amerikka?
Onko kellään muuten sitä Hämähäkkimies-cd:tä? Olis kiva tietää, että minkä tasoisia nämä cd-kokoelmat ovat.
-
tässä teille maailmankartta dc universumista
http://www.karridian.net/dcatlas.html