Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvantekijöiden keskustelut => Piirtäminen, tekstaus, väritys ja skannaus => : Anagin 07.02.2019 klo 10:48:38

: Painokelpoinen sarjakuva
: Anagin 07.02.2019 klo 10:48:38
Tervehdys,

Itsellä on tavoite tänä vuonna viimein työstää painokelpoinen sarjakuvan A4 koossa ja etsin nyt hieman neuvoja ja varmuutta omaan tekemiseen. Olen täysin itseoppinut ja sen takia en ole täysin varma kaikista ratkaisuista joita teen.

Tämän hetkinen prosessini.

- Piirrän ja inkaan A3 paperille, josta olen rajannut marginaalit 2 cm sivuille ja yläreunaan ja alareunaan 3,6 cm (Tämän pitäisi olla A4 skaalautuva)
-  Skannaan työn 600 dpi mustavalkokuvana
- Gimp kuvankäsittelyohjelmalla muutan pdf leveleitä niin että saan täysin mustavalkoisen.
- Exportaan pdf tiedoston Gimpistä 300 dpi png kuvana ulos
- Väritän iPad Pro:lla Procreatea käyttäen työni. Asetan line artin Procreatesssa Multiply moodiin ja väritän sen alle muille layereille ruudut.
- Puhekuplat lisään lopuksi Manga studiolla tai vastaavalla.

Kysymyksiä
- Miten kannattaa A3 skaalata A4 oikeilla trim ja bleed rajoilla? Onko tähän olemassa jotain templatea tai muuta? Nyt piirrän käsin rajat ja millitarkkaan se ei onnistu
- Onko multiply moodin käytössä jotain riskejä? Ainakin ink viivojen väritys hankaloituu, mutta tätä en juuri harrasta.
- Pitääkö painolle muuttaa väritetyt png kuvat taas pdf muotoon?
- Miten painokelpoinen sivu lopulta saadaan aikaan? Indesignia olen joskus käyttänyt.
- Onko 300 dpi ylitarkka?
- Kärsivätkö värit jos väritän ja toimitan painolle RGB muodossa tiedostot? Voiko painosta pyytää parin sivun koetulosteita ja onko kukaan tehnyt näin?
- Onko digitaalinen painatus (rgb) tämän päivän trendi sarjakuville? Miten päästää parhaimpaan lopputulokseen?

Varmaan selvittelmällä asioita sieltä täältä saisi näitä selville ja näin olen tehnytkin, mutta jos täältä löytyy kokonaisvaltaista tietoa niin hyvä.

Liitteenä esimerkkisivu

: Vs: Painokelpoinen sarjakuva
: Timo Ronkainen 07.02.2019 klo 12:08:59
Onpas hienon näköistä sarjista!

Itte en oo juuri koskaan käyttäny noita Gimpejä tai Procreate-ohjelmia... joten en noista osaa sanoa. Olen sen perinteisen pro-meiningin Photoshop ja InDesign -henkilö.

Sarjakuva-originaalissa ei noilla marginaalijutuilla ole suuresti merkitystä, sehän tapahtuu taitossa, kunhan se on vaan taittajalle ohjeistettu ja siihen bleediin menevää kuva-alaa on kylliksi (ja ettei esim tärkeää kuvainformaatiota tai vaikka puhekupla jää sinne).
Taittoon en ole koskaan lisänny png-kuvia, mutta kai ne kelpaa, jos kerran sanomalehdissä menee jopa jpg:kin. Yleensä kyllä suositaan tiffejä tai psd-tiedostoja.
RGB on OK, siitähän saadaan konvertoitua kulloiseenkin tarpeeseen sopivalle painoprofiilille cmyk-muotoon taitossa ne.

300 dpi ei ole missään nimessä ylitarkka vaan just ja just sopiva. Toisinaan on tapana tuoda ne mustat viivat erillisinä taittoon 600-1200 dpi tarkkuudella (1bit mv-tiedostona) väritiedoston päälle, jolloin se viiva ei rasteroidu.

Pitkin poikin Kvaakia on näistä kai useampikin keskustelu.

Timo
: Vs: Painokelpoinen sarjakuva
: STD 07.02.2019 klo 12:34:33
Ilmaisisin asian Timoa jyrkemmin: sarjakuvassa jossa on selkeät ääriviivat, ehdoton minimi on 600 dpi. Siis minimi. Mieluummin enemmän, paljon enemmän.
: Vs: Painokelpoinen sarjakuva
: Veli Loponen 07.02.2019 klo 13:06:59
Resoluutioon vaikuttaa paljon painomenetelmä ja paperi. Esimerkiksi digipainossa ei ole mitään järkeä olla 600 dpi korkeampi resoluutio ja pienempikin riittää mainiosti. Vastaavasti korkea resoluutio on turha huokoisessakin paperissa (esim. sanomalehti), koska paperi imee niin paljon mustetta, että viivan terävyys hukkuu siihen.
Osa painoista tulostaa myös painolevyt pienehköllä resoluutiolla, jolloin iso resoluutio on myös turha ja voi jopa haitata, koska painotaiton pdf:ssä resoluutio kuitenkin lasketaan tulostusresoluutiota vastaavaksi.
: Vs: Painokelpoinen sarjakuva
: Markku Myllymäki 07.02.2019 klo 22:16:02
Anteeksi, en halua kaapata tätä Anaginin aihetta, mutta em. vastauksista tuli mieleen kysymys:

Jos värit olisivat 600dpi ja musta viiva (+tekstit yms.) on siinä samassa kuvassa, eli on vain yksi kuva ilman tuota erillistä 1-bit kuvaa, onko lopputulos todennäköisesti huono? Tässä kai kysyn digipainojälkeä.
: Vs: Painokelpoinen sarjakuva
: Timo Ronkainen 07.02.2019 klo 22:44:00
Minä sanoisin, että se viiva rasteroituu. Riippuu ihan rasterin linjatiheydestä miten hyvin se erottuu.

Timo
: Vs: Painokelpoinen sarjakuva
: Anagin 07.02.2019 klo 23:47:02
Kiitoksia nopeista kommenteista kaikille. Tarkemmin tutkittua tuo iPad väritys ei oikein suju kuin jossain 450 dpi tarkkuudella kun työstää A4 kokoa, sillä layereiden määrä rajoittuu Procreatissä kuvan koon kasvaessa. Itse pyrin käyttämään kuintekin mahdollisimman vähän layereitä ja yhden ruudun väritän pääsääntöisesti kahdella layerillä.

Tämmöisiä ohjeita granolta ja luulen että pärjäisin tuolla 450 dpi tarkkuudella värikuvissa.

Sävykuvien resoluution tulisi noudattaa seuraavia raja-arvoja
1:1 koossa olevissa kuvissa.
• Digipaino 200–300 ppi
• Offset 300 ppi
Viivakuvien resoluutiosuositus on 1200 ppi kaikilla painomenetelmillä.

: Vs: Painokelpoinen sarjakuva
: STD 08.02.2019 klo 00:08:31
Ja sulla toi sarjakuva on viivakuvia.
: Vs: Painokelpoinen sarjakuva
: Anagin 08.02.2019 klo 09:19:39
Eli vaikka on väritetty kuva kyseessä niin suositus on 1200 dpi, koska kuvassa on vahvat mustat ääriviivat ??? Tästä vain näkee kuinka epäselviä selvätkin asiat voi olla   :laugh:
: Vs: Painokelpoinen sarjakuva
: STD 08.02.2019 klo 10:06:43
Sä laitat vasta taitto-ohjelmassa viivat ja värit päällekkäin. Viivat mustavalkoinen 1200 dpi 1-bittinen tiff-tiedosto. Värit vaikka 300 dpi. En nyt muista mikä tiedostomuoto ois väreille hyvä. Kai nekin voi tallentaa tiffinä.

En ole vuosiin tehnyt sarjakuvia, joten en nyt muista, oliko syytä pitää tiedostojen ulkomitat (cm) samoina, vaikka pikselimäärä on eri. Mutta tiedostojen pitäsi napsahtaa päälkekkäin illussa tai indesignissä aika kivuttomasti. 1-bittisen viivatiedoston valkoinen on illussa läpinäkyvää.

Ja painossa kannattaa varmistaa, että niiden systeemi ei sitten tiputa sitä viivatiedoston 1200 dpi:tä alemmas. Ja indesignissäkin pitää asia varmistaa.

Uskoisin, että kirjastoista löytyy Reima Mäkisen Mangan värit -kirja. Siitä saanee spesifimpää tietoa. Ja kvaakissa on kokonainen ketju aiheesta sarjakuvan teko -osiossa ellei jopa useampikin.



: Vs: Painokelpoinen sarjakuva
: Timo Ronkainen 08.02.2019 klo 11:32:13
Vaikuttaa siltä että Anaginin sarjakuvassa viivat ja värit ovat samassa tiedostossa. Mutta lienevätkö eri tasoilla?

Parhaan lopputuloksen saa, kun 1200 dpi viivat asetetaan esim. 300 dpi väritiedoston päälle taitto-ohjelmassa. 1 bit mv kuva on läpinäkyvä "valkoislta" kohdiltaan. Musta viiva ei rasteroidu (kunhan PDF tehdään oikein asetuksin) vaan pysyy skarppina.

Mustan tiedoston kanssa on vielä semmonen kommervenkki, että jos ei hoksaa ruksia (InDesignissa) Attributes-kohdasta OverprintFill -kohtaa päälle, niin se poistaa sieltä mustan alta kaikki värit. jos painossa ei kohdistus satu just kohdalleen, alta irvistää valkoinen.

Kopioin tähän tuonne toisaalle postaamani ohjeen (InDesign):

Valkoinen irvistys:
Valitaan bitmapkuva InDesignin valkoisella nuolella (Direct Selection Tool).
Attribuuttipaletti esille (Window > Attributes).
Rasti kohtaan Overprint Fill.

Nyt on viivojen alla väriä kun katselee lopputulosta niin, että Acrobatin Advanced > Print Production > Output Preview-dialogissa on Process Black ruksattu pois.

Indesignin CS3 versiossa on tullut FX efektivalikko, jossa on Photoshopista tuttuja ominaisuuksia.
Kuvan ominaisuudeksi "multiply", pitäisi toimia bittikarttakuvien kanssa oikotienä overprinttiin.

Rasteroituva viiva:
Jos tekee Acrobat 4 yhteensopivan eli pdf-versio 1.3 pdf:n, läpinäkyvyys litistetään [transparency flattener] ja lopputulos on viivan rasteroituminen muiden värien mukana (rich black eli prosessivärimusta).  Pitää tehdä Acrobat 5 yhteensopiva, pdf-versio 1.4, niin musta tulee terävänä kuvan päälle.

Taitossa on siis yhdistetty 600 tai 1200 dpi 1 bittinen musta tiedosto 300 dpi väritiedoston päälle. Tästä siis tehdään yo mukainen pdf. Ainoastaan tällä tavalla saadaan skarppi musta viiva.

------------

Mutta ei se ole kauhean kamalaa, vaikka ne viivat ja värit olisivatkin samassa tiedostossa. Mitä tiheämpi on painon käyttämä rasteritiheys, sen parempi on lopputulos. Ei välttämättä sillon sitä paljaalla silmällä erota.

Timo
: Vs: Painokelpoinen sarjakuva
: STD 08.02.2019 klo 15:55:45
Timo: haittaako jotain, jos väritiedoston väreissä on mustaa mukana vaI pitääkö kaikki värit olla vain cmy-kanavilla rakennettuja.
: Vs: Painokelpoinen sarjakuva
: Timo Ronkainen 08.02.2019 klo 17:53:51
En oo huomannu sillä olevan merkitystä.
Se oli kimurantimpaa, kun mustilla alueilla Total Area Coveragen (yhteenlaskettu värimäärä) piti olla alle 280% (jotkut painot vaatii). Se ratkesi laittamalle 100%mustan alle 60% kutakin muuta väriä (eli toinen 1bit tiedosto, jonka värit määritelty 60-60-60 cmy).

Timo
: Vs: Painokelpoinen sarjakuva
: Reima Mäkinen 13.02.2019 klo 12:54:08
Resoluutioon vaikuttaa paljon painomenetelmä ja paperi. Esimerkiksi digipainossa ei ole mitään järkeä olla 600 dpi korkeampi resoluutio ja pienempikin riittää mainiosti.
Tässä olen hieman eri mieltä, esimerkiksi jos käyttää mustaa rasteria, ei 600dpi:llä saa vielä kunnon gradienttia aikaan, eli liukuma mustasta valkoiseen (tai tummanharmaasta vaaleanharmaaseen)  on turhan krouvi (rasteripisteet isoja).

Mutta ei se ole kauhean kamalaa, vaikka ne viivat ja värit olisivatkin samassa tiedostossa. Mitä tiheämpi on painon käyttämä rasteritiheys, sen parempi on lopputulos. Ei välttämättä sillon sitä paljaalla silmällä erota.

Timo
Joo, monet painotuotteet todistaa, että ei tuota ostava yleisö varsinaisesti mitenkään karsasta. Tuossa tapauksessa tekstaus kannattaisi kuitenkin toteuttaa fontteina (eikä sen mustan originaalin osana), jotta se ei rasteroituisi.
: Vs: Painokelpoinen sarjakuva
: Timo Ronkainen 13.02.2019 klo 18:39:16
Tuossa tapauksessa tekstaus kannattaisi kuitenkin toteuttaa fontteina (eikä sen mustan originaalin osana), jotta se ei rasteroituisi.

Totta, rasteroituessa tekstaus muuttuu syvämustaksi, joka koostuu osaväreistä. Paitsi että rasteroituminen näkyy, saattaa myös muiden osavärien (CMY) pienikin heitto kohdistuksessa tuottaa suhjuisen oloista tekstiä. Joko siis fontti tai tekstauksen asettaminen kaiken päälle 1bit mustana.

Timo
: Vs: Painokelpoinen sarjakuva
: Anagin 14.02.2019 klo 11:02:32
Noniin, homma on edennyt ja olen aika vakuuttunut, että viivojen tarkkuus tulisi olla 1200 dpi, mutta värit voisin tehdä 300 dpi tarkkuudella. Toisaalta duunin skanneri pystyy vain 600dpi tarkkuuteen, mutta kun skaalaan A3-A4 ja nostan tarkkuuden 1200 dpi, niin lopputulos pitäisi olla sama (?).

Nyt workflow näyttäisi tältä

- Piirrän ja inkkaan A3 paperille
- Skannaan 600 dpi (greyscale) pdf tiedoston
- Lisään pdf ohjelmassa (Bluebeam) mustia paneelien reunoja ja tallennan png muodossa 600 dpi.
- Png kuvan käsittelen Clip studio Paintissa, niin että siitä tulee läpinäkyvä monochrome viivapiirros. Muutan canvaksen A4 kooksi ja nostan tarkkuuden 1200 dpi.
- Exportaan viivapiirroksen pienemmällä tarkkuudella 300 dpi
- Väritän sivun käyttäen Procreate ohjelmaa ja tallennan väritiedoston ilman 300dpi viivalayeria.
- Puhekuplat lisään 1200 dpi tarkkuudella Clip Studio Painissa viivapiirroksen päälle
- Lopuksi yhdistän nämä (värikuva 300dpi tiff?) ja viivapiirros + puhekuplat (1200 dpi tiff) Indesignissa tai vastaavassa.

Vieläkö menee metsään  ;D




: Vs: Painokelpoinen sarjakuva
: Timo Ronkainen 15.02.2019 klo 11:38:38
Vaikuttas kyllä menevän oikein.
Jos ei halua käyttää rahaa InDesigniin, niin onhan niitä ilmaisiakin taitto-ohjelma, mutta en tiedä tukevatko ne 1bit monochrome tiff-kuvan läpinäkyvyyttä.

Timo
: Vs: Painokelpoinen sarjakuva
: JanneT 15.02.2019 klo 13:51:04
Resoluutiota ei kannata kuitenkaan resamplata korkeammaksi vaan muuttaa A3-koko A4ksi ilman resamplausta, jolloin resoluutio kasvaa kun kuva pienenee. Resoluutio ei tuplaannu, silloin pitäisi olla A3-A5-kokomuunnos, mutta kasvaa kuitenkin runsaat 1.4-kertaiseksi, sillä A-formaattien mittasuhde-ero on kahden neliöjuuri. 

Itse väritän myös korkeaan resoluutioon ja sitten siitä teen kaksi eri tiedostoa, tussit korkeassa resoluutiossa ja väritiedoston ilman viivaa, jonka resamplaan alas vasta lopuksi. Periaatteessa sama asia, mutta näin pystyn tarvittaessa tekemään muutoksia viivapiirrokseenkin vielä väritysvaiheessa. Muista pistää viiva välissä ihan mustavalkoiseksi ennen väritystä ettei jää mitään harmaahöttöä viivapiirrokseen.
: Vs: Painokelpoinen sarjakuva
: T.Kokkila 15.02.2019 klo 14:11:27
Jos ei halua käyttää rahaa InDesigniin, niin onhan niitä ilmaisiakin taitto-ohjelma, mutta en tiedä tukevatko ne 1bit monochrome tiff-kuvan läpinäkyvyyttä.
Timo

Ei taida onnistua vieläkään kuin InDesignilla, mutta ihan varma en ole.

Yksi ilmainen vaihtoehto on yhä netissä, Royal Comicsin PDF-Creator (http://www.royalcomics.com/index.cgi?p1=demo&lang=fi). Tuo toimii oikein hyvin ja on yksinkertainen. Itse en ole kyllä käyttänyt aikoihin.
: Vs: Painokelpoinen sarjakuva
: Anagin 15.02.2019 klo 14:31:44
Elikkäs tässä kuvaa Clip Studio Paintistä. Tässä hämäävästi tuo resoluutio on nimenomaan DPI eikä PPI. Eli se ei vaikuta käsittääkseni pixeleiden määrään?  ???  vaan kertoo kuinka paljon mustepisteitä tuumalle saadaan tulostimesta riippuen. Korjatkaa jos olen väärässä.

Huomasin, että jos muutan vain canvaksen A4, niin resoluutio pienenee ja kuva leikkaantuu ilman uudelleen skaalausta vain sivuilta. Jos nostan kuitenkin DPI 600 -> 1200 A4 koossa niin kuva pysyy oikean kokoisena ja tarkkuus on lähestulkoon sama kuin tuossa A3 koossa 600 dpi. 

Testailin tuota Royal Comicsin softaa mutta tuntui erroriherkältä....

Tulostin myös töissä 1200 DPI värikuvan A4 koossa ja ainakin duunin printtereillä kauheat värihaalistumat mustien viivojen vieressä. Eli tämä varmaankin johtuu siitä ettei ole erillisenä tuo viivapiirros? Mistä muuten tämä johtuu että noin rankasti vaalentaa värejä juuri mustien viivojen vierestä. Luulisi että tulostimella olisi tarkkuus naputtaa mustaa ja väriä juuri pisteen tarkkuudella.
: Vs: Painokelpoinen sarjakuva
: JanneT 16.02.2019 klo 01:01:16
En ole Photoshopin ääressä, mutta pikaisella googlauksella
A3 600ppi = 7016x9933
A4 1200ppi = 9921x14032

Joku pikku heitto noissa mitoissa on, sillä A3 pidempi sivu pitäisi näillä resoluutioilla olla A4:n lyhempi sivu, mutta suurin piirtein näin kuitenkin. Eli A3 600ppi on about 849ppi A4, joka kyllä riittää yleensä resoluutioksi, mutta A3 600ppi = A5 1200ppi.

Canvaksen muuttaminen on aina näkyvän kuvan rajaamista, Image Size on ohjelmissa yleensä se,
jossa pääset muuttamaan tulostuskokoa.

Siis oliko sulla kuva jo 600ppi A4-koossa kun nostit resoluutiota? Jos sulla on kuva A4 -koossa ja 600ppi ja nostat ppi:n 1200aan ja pikseleiden määrä kasvaa niin ohjelma on keksinyt sulle lisää pikseleitä. Tämä tekee tarkempaa jälkeä vain vektorigrafiikassa, mutta skannatun kuvan, joka ei ole vektorimuodossa, pikselimääriä ei kannata näin keinotekoisesti nostaa.

Royal Comicsin pdf-ohjelma toimi ainakin ennen htvin, mutta tussitiedoston pitää olla bitmap tif ja värien rgb tai cmyk tif. Sillä saa tehtyä yksittäisiä pdf-kuvia, mutta ei esim. monisivuisia kokonaisuuksia.