Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvantekijöiden keskustelut => Julkaisu, markkinointi, tekijänoikeudet ja palkkiot => Aiheen aloitti: nissen - 21.12.2003 klo 15:18:14
-
Kysymys: Onko Italiassa jotenkin merkittävällä tavalla erilainen lainsäädäntö tekijänoikeuksien suhteen kuin Suomessa? Itsekeskeisyyden puuskassa olen löytänyt netistä muutaman kustanteen joissa on sarjakuviani julkaistu ilman lupaa eikä tekijänkappaleita kuulu. Samaten olen saanut tietää että tuotannostani on ollut joku näyttely Italiassa kopiokonesuurennoksina. Jälleen ilman lupaa arvon herra taiteilijalta, joka on tehnyt sen virheen että on antanut joskus julkaista kokoelmateoksen Italiaksi ja nyt jokainen kustantaja kokee oikeudekseen julkaista mitä haluaa.
Ollessani antikvariaatissa töissä, siellä myytiin Italiasta tuotuja bootleg-levyjä ja ne olivat ihan virallisia äänitteitä eikä mitään tietokoneella poltettuja virolaisia. Takana oli osoitteet ja kaikki minne kirjoittaa kataloogia varten, mutta olen varma että moisten levyjen julkaiseminen olisi ainakin Suomessa laitonta.
Eli onko siellä jollakin olennaisella tavalla erilainen käsitys tekijänoikeudesta ja jos on niin eikös EU:n pitäisi tasoittaa moiset epämääräisyydet?
Nissen
-
Siellä on täsmälleen samat tekijänoikeudelliset lait, sopimukset ja asetukset kuin Suomessakin. Niitä noudatetaan Italiassa yhtä tiukasti kuten tupakointikieltoja sikäläisissä bistroissa.
-
tästä haluaisin vähän infoa.. oon ihan pihalla kun tulee puhe tekijänoikeuksista. voisko joku olla niin ihanan ystävällinen ja selittää mulle hiukan näistä asioista.. ??? ??? ??? ???
-
Tästä löytyy linkkejä kaikenmoisia.
http://www.satakola.fi/virtualintra/tekijanoikeudet.html (http://www.satakola.fi/virtualintra/tekijanoikeudet.html)
-
jos nyt lähden julkaisemaan sarjakuvaani, miten nuo tekijänoikeudet tulevat kuvioon mukaan? ??? ??? ???
sain sen käsityksen, että jostain sopimuksesta on kysymys.. hemmetti, ihanaa olla tyhmä ja tietämätön...
-
En ole ihan varma, mitä tietoa etsit, mutta sinähän luonnollisesti omistat tekijänoikeudet omaan julkaisuusi, joten jos joku esim. kopioi työsi, hän syyllistyy tekijänoikeuksien rikkomukseen... ???
Tekijänoikeuksien valvominen tuskin kuitenkaan omakustannepuolella on kovin suuri ongelma, paitsi jos julkaiset webissä (tästä on kuulemma esimerkkitapauksia että on kopioitu toisten töitä oman web-sivun koristukseksi ilman korvausta).
Mutta hiukan paremmin kun muotoilet kysymyksen, täältä löytynee vastauskin... Saattaa olla että löytyy joukosta jopa lainoppineita. (Minä en ole.)
-
Postasimme sitten ristiin. Aitko julkaista itse vai lähettää toiselle osapuolelle (eli kustantajalle) julkaistavaksi? Jälkimmäisessä tapauksessa vasta nuo sopimuskuviot tulevat kuvaan mukaan (jolloin sopimuksesta sitten pitäisi tulla rahaakin).
-
juu, tiedän sen että oikeuksien myymisestä tulee fyrkkaa. ;D
luulen.. en vielä ole ihan varma... luulen ettei yksikään kustantamo huoli sitä... :-X
eli, jos nyt julkaisen omakustanteen, miten käy jos joku lähtee kopioimaan sitä? ??? ??? ???
oon pihalla tästä ku lumiukko, mutta, ei kysyvä tieltä eksy, ellei tahallaan johdeta harhaan.
hankala pukea ajatuksia kysymyksiksi...
-
Jos joku kopioi työsi ja myy sitä, hän tekee rikoksen.
En ole koskaan kuullut että suomalaisia omakustanteita (tai edes kaupallisia sarjakuvakustanteita) olisi piraattikopioitu. Vaikka piirrosjälkesi onkin erinomaista, en usko että löytyy sellaista piraattia, joka onnistuisi sitä niin paljon myymään että se rikoksena kannattaisi.
Täytyy huomioida että suomeksi julkaistun sarjakuvan painosmäärä omakustanteissa on korkeintaan satoja ja isommissa julkaisuissa muutamia tuhansia. Kun siitä vielä ottaa painokulut pois, ei kuvitteelliselle piraatille paljon mitään jää. Joten rikosta tuskin tarvitsee paljon pelätä.
Jos sitten saat jackpotin ja onnistut käynnistämään uuden Muumi-ilmiön, isot kustantajat varmaankin tarjoutuvat huolehtimaan sekä rahantekemisestä (lähinnä itselleen) että lakipuolesta... ;)
-
heh!!! ;D
nyt tajusin! :D
kiitos!
humm, se että aion julkaista tuon comicin englannix, ei kai vaikuta asiaan mitenkään? mua ei sais kirveelläkään kääntämään sitä suomex!!! 8)
-
humm, se että aion julkaista tuon comicin englannix, ei kai vaikuta asiaan mitenkään?
Tekijänoikeus taitaa olla samanlainen asia joka puolella, mutta tämä kai vaatii jo jonkun oikean asiantuntijan mielipiteen.
Jos aiot julkaista englanniksi, kannattanee kysellä myyntikanavia sellaisilta ihmisiltä täältä, jotka ovat moisen ihmeen tehneet. Ulkomaille myynti on asteen hankalampaa, myyjiin pitää olla kontakteja.
Useissa isommissa omakustanteissa on sivun alalaitaan tehty tekstitys englanniksi, joten jonkin verran kait ollaan ulkomaille myymässä...? ???
-
Ei se sarjakuvan kieli vaikuta eli kyllä sinulle tekijänoikeudet syntyvät, vaikka julkaisisit sarjakuvasi swahilin kielellä.
-
humm, se että aion julkaista tuon comicin englannix, ei kai vaikuta asiaan mitenkään?
Tekijänoikeus taitaa olla samanlainen asia joka puolella, mutta tämä kai vaatii jo jonkun oikean asiantuntijan mielipiteen.
Jos aiot julkaista englanniksi, kannattanee kysellä myyntikanavia sellaisilta ihmisiltä täältä, jotka ovat moisen ihmeen tehneet. Ulkomaille myynti on asteen hankalampaa, myyjiin pitää olla kontakteja.
Useissa isommissa omakustanteissa on sivun alalaitaan tehty tekstitys englanniksi, joten jonkin verran kait ollaan ulkomaille myymässä...? ???
humm.. isommalla kustanteella tarkoitat kai painetun tavaran määrää. jo sivumäärä on ihan tarpeeksi tuossa ensimmäisessä kirjasessa... sush.. nyt vain sitten pitäis löytää ostajia..
-
Olisi varmasti kyllä paras, jos erwil itse lukisi itse koko tekijänoikeuslain ja tutustuisi kansainvälisiin tekijänoikeusopimuksiin. Niistä saa kyllä tietoa netistä ihan googlettamalla.
-
Jes, Paalujuntta on oikeassa! Mutta jos myyt julkaisua esim. Aasiassa (OK, tämä on kaukaa haettua), jotkut asiat voivat olla toisin. Siis lainsäädäntö ja sen valvonta eri maissa vaihtelee. (Mistä syystä iso osa esim. tietokoneohjelmia kopioivista piraateista toimii Aasian alueella.)
Kun nyt tuumasin asiaa, kyllä sinuna sittenkin harkitsisin myös Suomi-versiota. Alkuun pääseminen voisi olla melko lailla helpompaa. En tarkoita piratismia vaan ihan yksinkertaisesti myyntiä. Oikein hyvin myynyt omakustanne on varmaan kiinnostava myös esim. Egmontille. Egmonthan julkaisee esim. Nemiä pohjoismaissa. (Haloo, gurut, oikaiskaa jos puhun puuta heinää... ;D )
-
kiitos valaisusta. mutta suomalaista sarjakuvaahan egmont ei kustanna. olen kysellyt asiasta useampaan otteeseen..
mutta turha hyppiä asioiden edelle.
suomi ensin. :D
-
Muumi (osittain). Viiru ja Pesonen. Myrkky.
Myönnetään että myyntityö voi olla kova kuitenkin. ::)
-
::) Heh, mäkin oon tekemässä manga-maista sarjakuvaa (tai sarjakuva kirjaa). Lähetin kymmenen sivua Egmontille, mutta ne ei ottanut sitä vastaan. :P
"Valitsemasi hieman mangamainen piirrostyyli tuntuu luonnistuvan sinulta ihan hyvin, mutta tällaisenaan sarja ei oikein sovi meidän julkaisuohjelmaamme. "
Niin ne sanoi.
-
Tokihan Egmont julkaisee aika paljonkin (yllättävän) kotimaisten tekijöiden sarjakuvia. Ne vain ovat jo valmiiden nimikkeitten tai vastaavien alla, eli Madissa, Myrkyssä, Muumissa ja Korkkarissa (Mustis myös). Jahka Egmont saa avattua Manga -kokoelmalehtensä (jos se toteutuu - vai oliko vaan huhu?), voipi sinnekin joku mahdollisesti sarjansa saada. Epäilen tosin, koska sitä tavaraa saa niin halvalla ulkomailta.
Timo
-
Jahka Egmont saa avattua Manga -kokoelmalehtensä (jos se toteutuu - vai oliko vaan huhu?)
Toivottavati Egmont julkaisee oman manga-lehden. Ruotsissa niitä on jo kaksi: Manga Mania ja Shonen Jump! Manga Maniaan saa jopa lähettää omia sarjakuvia. (!) Olisi jännää kokeilla. ;)
-
Lähde Finlex, myös sarjakuva-akatemian sivulla muuta osiossa: lakitietoa sarjakuvantekijälle.
Tekijänoikeuslaki, 1 luku. Tekijänoikeuden kohde ja sisällys
1 §. Sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus teokseen, olkoonpa se kaunokirjallinen tahi selittävä kirjallinen tai suullinen esitys, sävellys- tai näyttämöteos, elokuvateos, valokuvateos tai muu kuvataiteen teos, rakennustaiteen, taidekäsityön tai taideteollisuudentuote taikka ilmetköönpä se muulla tavalla. (V:1.5.1995 M, A:24.3.1995,SK:446/1995) Kirjallisena teoksena pidetään myös karttaa sekä muuta selittävää piirustusta tai graafista taikka plastillisesti muotoiltua teosta sekä tietokoneohjelmaa.
2 §. Tekijänoikeus tuottaa, jäljempänä säädetyin rajoituksin, yksinomaisen oikeuden määrätä teoksesta valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin, muuttamattomana tai muutettuna, käännöksenä tai muunnelmana, toisessa kirjallisuus- tai taidelajissa taikka toista tekotapaa käyttäen. Kappaleen valmistamisena pidetään myös teoksen siirtämistä laitteeseen, jolla se voidaan toisintaa. Teos saatetaan yleisön saataviin, kun se esitetään julkisesti tai kun sen kappale tarjotaan myytäväksi, vuokrattavaksi tai lainattavaksi taikka sitä muutoin levitetään yleisön keskuuteen tai näytetään julkisesti. Julkisena esittämisenä pidetään myös ansiotoiminnassa suurehkolle suljetulle
piirilletapahtuvaa esittämistä....43 §. (V:1.1.1996 M, A:22.12.1995, SK:1654/1995) Tekijänoikeus on voimassa, kunnes 70 vuotta on kulunut tekijän tai, jos kysymys on 6 §:ssä tarkoitetusta teoksesta, viimeksi kuolleen tekijän
kuolinvuodesta. Elokuvateoksen tekijänoikeus on voimassa, kunnes 70 vuotta on kulunut viimeksi kuolleen pääohjaajan, käsikirjoittajan, vuoropuhelun kirjoittajan tai nimenomaisesti kyseistä elokuvateosta varten luodun musiikin säveltäjän kuolinvuodesta....
56 §. (V:1.9.1995 M, A:21.4.1995, SK:715/1995) Rangaistustekijänoikeusrikoksesta säädetään rikoslain 49 luvun 1 §:ssä....RL 49:11 §. (V:1.9.1995 M, A:21.8.1995, SK:1010/1995)
Tekijänoikeusrikos.
Joka ansiotarkoituksessa tekijänoikeuslain (404/61) säännösten vastaisesti ja siten, että teko on omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa
loukatun oikeuden haltijalle, loukkaa toisen oikeutta
1) kirjalliseen tai taiteelliseen teokseen,
2) kirjallisen tai taiteellisen teoksen esitykseen,
3) äänilevyyn tai muuhun laitteeseen, jolle on tallennettu ääntä,
4) filmiin tai muuhun laitteeseen, jolle on tallennettu liikkuvaa kuvaa,
5) radio- tai televisiolähetykseen,
6) luetteloon, taulukkoon, ohjelmaan tai muuhun sellaiseen tekijänoikeuslaissa tarkoitettuun työhön, jossa on yhdisteltynä suuri määrä tietoja, tai tietokantaan, jonka sisällön kerääminen, varmistaminen tai esittäminen on edellyttänyt huomattavaa panostusta, taikka (V:15.4.1998 M, A:3.4.1998,SK:251/1998)7) valokuvaan, on tuomittava tekijänoikeusrikoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksivuodeksi. Tekijänoikeusrikoksesta
tuomitaan myös se, joka ansiotarkoituksessa ja siten, että teko on omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa loukatun oikeuden haltijalle, tuo
maahan yleisölle levitettäväksi ulkomailla valmistetun tai jäljennetyn 1 momentissa tarkoitetun teoksen tai valokuvan kappaleen taikka äänilevyn, filmin tai muun laitteen, jolle on tallennettu ääntä tai liikkuvaakuvaa, taikka luettelon, taulukon, ohjelman tai muun sellaisen työn, jossa on yhdisteltynä suuri määrä tietoja, taikka tietokannan, jonka sisällön kerääminen, varmistaminen tai esittäminen on edellyttänyt huomattavaa panostusta, ja jonkahän tietää valmistetuksi tai jäljennetyksi sellaisissa olosuhteissa, että valmistaminen tai jäljentäminen Suomessa tehtynä olisi ollut rangaistavaa 1 momentin tai
tekijänoikeuslain 56 a §:n mukaan
-
Meillä Turun yliopiston Informaatioteknologian laitoksella järjestetään taas nyt keväällä kurssi "Muuttuva tekijänoikeus ja muut immateriaalioikeudet", jossa käsitellään näitä asioita.
http://www.it.utu.fi/opetus/
Nuo asiat ovat käymistilassa, etenkin digitaalisten asioiden tiimoilla. Weppisarjakuvat ovat varmastikin erittäin mielenkiintoinen käsite. Saako proxy-palvelin taltioida (ja siten periaatteessa levittää kopioita) tuommoisia sarjakuvia?
-
Mielenkiintoinen on tuo "ansiotarkoituksessa"
Joka ansiotarkoituksessa tekijänoikeuslain (404/61) säännösten vastaisesti ja siten, että teko on omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa
loukatun oikeuden haltijalle, loukkaa toisen oikeutta
1) kirjalliseen tai taiteelliseen teokseen,
Eli jos laittaa sarjakuvia nettisivuilleen, mutta ei pyydä eikä saa rahaa, voi selvitä pälkähästä. Toisaalta jos taas voidaan näyttää että huomattavaa haittaa on aiheutunut, niin...
-
Eli jos laittaa sarjakuvia nettisivuilleen, mutta ei pyydä eikä saa rahaa, voi selvitä pälkähästä. Toisaalta jos taas voidaan näyttää että huomattavaa haittaa on aiheutunut, niin...
Eipä peer-to-peer-verkoissakaan ansiotarkoitusta ole, mutta ainakin yleisen käsityksen mukaan sieltä imuroiminen on laillista, mutta sinne lähettäminen on laitonta.
Paitsi tietokoneohjelmien osin, joiden imurointikin on laitonta.