Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Kotimaiset sarjakuvat => : Timo 02.08.2017 klo 14:53:44
-
Mielenkiintoista, mutta en Kvaakista löytänyt Lindebergistä keskustelua lainkaan. Tänään on Ylen nettisivuilla mielenkiintoinen artikkeli: https://yle.fi/uutiset/3-9749277
"Kuvittajana hän kuului eliittiin, samaan kaartiin Rudolf Koivun, Tove Janssonin ja Erkki Tantun kanssa."
Komeita kuvia!
-
Lindebergistä on tänä vuonna ilmestynyt myös tähän liittyvä erinomainen kirja, Aleksander Lindeberg: Mestarillinen ja monialainen kuvataiteilija (https://avain.net/tuote/sisko_ylimartimo/aleksander_lindeberg_mestarillinen_ja_monialainen_kuvataiteilija/9789523041202).
Täytyy toivoa että ehtisin näyttelyynkin, kesto on varsin lyhyt.
-
Kiitoksia vinkistä, tuo meni tilaukseen samantien. Kuinka paljon näitä omanakin aikanaan tuntemattomia, mutta silti laajalti tykättyjä ja pidettyjä kuvittajia lienee ollutkaan.
-
Kävin katsomassa Kryptassa. Krypta oli jännittävä tila, näyttely oli aika pieni, mutta riittävän iso.
Lindebergin mainosduunit oli kyllä hienoja. Siis originaalit. Painettuna kuvat eivät olleet niin komeita kuin alkuperäisplanssit.
Lastenkirjakuvituksissa pohdin, että miten ihmeessä nää on tehty. On niin pirun teräviä kulmia ja viiltäviä värirajoja, että ei kai tuollaista voi tehdä siveltimellä. Oma veikkaukseni on että noita kuvia tehdessään Lindebergillä on ollut käytössään jonkinlaisia sabluunoita.
Latenkirjakuvitukset taitavat olla enemmän aikuiseen makuun kuin lasten makuun. Luulen näet nähneeni noita kuvia jo lapsena lastenkirjoissa 60-luvulla ja minulla on sellainen mielikuva, että pidin niitä tylsinä. Olisin kaivannut kuviin lisää yksityiskohtia eikä nuori mieleni ollut suosiollinen Lindebergin linjakkaille muodoille. Russ Manning miellytti enemmän.
Mutta tänään Kalevala- , Pessi ja Illusia -, sekä Venäjä yms. -kuvat tekivät minuun kyllä vaikutuksen.
Hyvä, että tuli käytyä!
-
Todella päräyttävä näyttely. Suosittelen, jos kuvittus ja piirtäminen kiinnostavat. Katselin kolmeen kertaan. Ensin läpi, sitten kuvasin juteltuani näyttelyä valvovien Lindbergin tyttärien kanssa ja lopuksi vielä tsekkailin, kun tajusin että mies ei juuri nimikoinut töitään. Ei kuulemma oikein osannut eikä halunnut itseään sillä tavoin nostaa. No, rintamapiirroksissa sentään oli AL-tunnus ja perheen ulkopuolelle menneet muotokuvat tietenkin piti signeerata. Luulenpa että tulevaisuudessa tulee bongailtua Lindbergejä ja postailtua tänne, vaikka mies ei tainnut varsinaisesti sarjiksia tehdäkään.
Sisko Ylimartimo esittelee Lindeberg -kirjaansa ilmeisesti kirjamessuilla. Tämä tärpiksi niille, jotka eivät ehdi näyttelyyn.
-
Komppaan Reimaa, hieno näyttely. Onneksi ehdin käydä, näyttelyhän on auki enää 20.8.2017 saakka. Sarjakuvia ei Lindebergiltä taida löytyä, mutta jotkin varhaiset kuvitukset ovat hyvin sarjakuvamaisia, jos nyt semmoista termiä voi käyttää.
Tyttäret olivat paikalla silloinkin kun itse kävin, ja tärppinä myös että kirjan saa tuolta halvemmalta kuin muualta. Lindeberg on säilyttänyt originaalinsa huolella, mikä ei ole välttämättä ihan tavallista sekään.
-
Näyttelystä jäi mieleen se, miten moni projekti oli jäänyt ymmärtämättömien kustantajien tai kustantajien puutteen vuoksi kesken. Monia hienoja kuvituksia jäänyt julkaisematta. En tajunnut että tuolta olis sitä kirjaakin saanu. Taisin käydä huolimattomasti ton läpi, vaikka kuvat kyllä katsoin. Onko kirjassa runsaskin kuvitus?
Timo
-
Joo, ihan hieno kuvitus. Selvisi mm. että tämä Aarresaaren kansi on Lindebergin tekemä.
(http://www.nic.fi/~kuvagra/kvaak/aarre2.jpg)
Kolme kybää on mun kukkarolle hieman liikaa, vaikka paksu kirja onkin. Katotaan mitä se kirjamessuilla kustantaa.
Yritin katsoa, että löytyyko listausta julkaistuista kuvituksista tai kansista, mutta eipä taida olla. Toki siinä on bibliografiaa hänen kuvittamistaan satu- ja muista kirjoista.
-
Tales from the Crypt eli ehdin kuin ehdinkin näyttelyyn (hopi hopi, vielä huomennakin ehtii ja kyllä kannattaa https://www.helsinginseurakunnat.fi/seurakunnat/tuomiokirkkoseurakunta/tapahtumat/taidettatuomiokirkonkryptassaaleksanderlindeberg100vuotta-nayttely_39894/20170819.html.stx ).
Käsi pystyyn: kuinka moni näyttelyn nähneistä huomasi Iloiset aapiskuvat -kirjassa K-kirjaimen kohdalla kioskin mainoksessa Kent-pakkauksen? :D O tempora jne.
-
Minusta tuo Lindebergistä kertova kirja ei pikaisella selauksella herättänyt minkäänlaisia ostohaluja. Eli ei kandee ostaa sokkona (esim. nettikaupasta).
-
Joo siinä oli kyllä paljon niitä satukirjakuvituksia sekä tuhdisti henkilöhistoriaa. Kyllähän hän oli mielenkiintoinen henkilö jo venäläisen ja suomenruotsalaisen taustansa vuoksi. TK -piirtäjä yms. Et jos noista on kiinnostunut niin sitten.
Kuvitukset ja mainospiirrokset olivat silti tekniikkansa takia parhaimmillaan juuri originaaleina. Itse ajattelin että joskus voisi jonkun niistä (loppuunmyydyistä) satukirjoista hankkia jos tulee vastaan.
-
Minusta isoja (komeita) kuvia ei ollut kirjassa tarpeeksi.
Tollasen satukirjan voisin omistaa kyllä oikein mielelläni.
-
Lopultakin sain tuon Ylimartimon kirjan luettua (kirjaston varausjono on piitkä). Kuvia oli toki aika runsaasti, mutta osa pieniä - ja ilman muuta niitä olisi saanut olla enemmän! Informaatiota taas on tekstissä kiitettävästi. Todella monialainen tekijä oli, ja vaikka sen tiesinkin, laaja-alaisuus yllätti silti. Ainoa mitä ei ehtinyt tekemään taisi olla sarjakuvat, vaikka taipumuksia olisi ollut.
Sivulla 61 viitataan johonkin Murtosaaren Jukan tekemään haastatteluun, mutta lopun bibliografiasta en löytänyt mitään viitettä. Murtosaari haastatellut Lindebergiä jossain? Missä? Kuvittaja-lehdessä?
Timo
-
Kuvittaja-lehdessä ainakin joltain vuodelta viime vuosikymmeneltä oli joku isohko Lindeberg-juttu, en muista oliko Murtosaaren tekemä. Pannahinen kun en muista vuotta ja numeroa tarkemmin. 05-09-vuosien väliltä kuitenkin, sanoisin.
-
Löysin eräästä Kuvittaja-lehden numerosta maininnan että Lindebergin haastattelu löytyis numerosta 3/2005. Just sitä vaan ei mulla ole. Lieneekö tuo sitten Murtosaaren tekemä haastattelu?
Timo
-
Löysin eräästä Kuvittaja-lehden numerosta maininnan että Lindebergin haastattelu löytyis numerosta 3/2005. Just sitä vaan ei mulla ole. Lieneekö tuo sitten Murtosaaren tekemä haastattelu?
Timo
Löysin tuon numeron, näyttää olevan Maria Laukka kirjoittajana. Oli joku toinenkin, muistaakseni Lindebergin itsensä kirjoittama artikkeli jossain Kuvittaja-lehdessä vuosia sitten, jossa sadatteli tuotantonsa ulkomaanpainatuksen huonoa laatua. Vaan enpä muista tuotakaan vuotta/numeroa.
Edit: Löytyi tuokin, Kuvittaja-lehden 2/06 artikkelissa "Mitä kaikkea kuvitukselle voi tapahtua" Lindeberg tuskailee Kalevalan arabiankielistä käännöstä. Ei tuossakaan ole Murtosaarta mukana.
-
Muutama käsivarainen valokuva näyttelystä. Kuvaaminen oli hankalaa, koska kirkkaat spottivalot valaisivat kohteet epätasaisesti.
-
Eivät mahtuneet yhteen viestiin:
-
Muutamia ajatuksia ja huomioita Lindebergistä. Olen parhaillaan lukemassa kirjaa, mutta vasta noin puolivälissä:
-Lindeberg oli mainostoimistovuosinaan ensin Taucherilla, sitten Liikemainonnassa, samassa firmassa Touko Laaksosen kanssa. Tämän kauden mainoskuvissa on kasvoiltaan saman näköisiä miehiä kuin Tom of Finlandin kuvissa: Laaksonen siis ammensi tästä aikakauden mainostyylistä ja se oli myös jossain määrin "talon tyyliä", koska Lindeberg teki samannäköisiä tyyppejä.
-Liikemainonnan toimitusjohtaja Ole Stoltzenberg on kuulemma tehnyt kaksi kirjaa mainostoimistovuosistaan. Pitänee etsiä ja lukea.
-Lindebergin erityisalana mainostoimistossa näyttää olleen kauniiden naisten piirtäminen. Tämä sai minut pohtimaan: Amerikassa on ollut paljon piirtäjiä, kuvittajia ja pilapiirtäjiä, joilla tämä on ollut spesialiteettina. Että se on oma erityistaitonsa, johon joillakin on luontaisia taipumuksia, kuten joillain on vaikka karikatyyrien tekeminen. Maailmalta keksin monia tämmöisiä piirtäjiä. Mutta Suomessa... eipä tulekaan oikein ketään mieleen! Täällä siis ollut hyvin harvinainen erikoisala.
-Lindeberg otti itselleen talteen myöskin mainostoimistovuosiensa työt. Tämä on osin mutua, mutta ajattelisin, että tämä on ollut hyvin harvinaista kaukonäköistä itsetietoisuutta tekijältä: onkohan tällaista materiaalia tallessa monessakaan paikassa Suomessa? Upeaa, että edes nämä ovat säilyneet.
-Lindeberg kuulemma laski itse tehneensä n. 2500 mainostyötä. Pääosan hänellä olleesta arkistosta hän lahjoitti Lahden kaupunginmuseoon (joka kerää erityisesti julistetaidetta). Klassisesti yksi mappi meni väärään pinoon ja jäikin itselle omiin arkistoihin - siitä olivat peräisin kesän näyttelyssä olleet mainostyöt, paitsi julisteet, mitkä olivat lainassa Fazerilta.
-
-Lindebergin erityisalana mainostoimistossa näyttää olleen kauniiden naisten piirtäminen. Tämä sai minut pohtimaan: Amerikassa on ollut paljon piirtäjiä, kuvittajia ja pilapiirtäjiä, joilla tämä on ollut spesialiteettina. Että se on oma erityistaitonsa, johon joillakin on luontaisia taipumuksia, kuten joillain on vaikka karikatyyrien tekeminen. Maailmalta keksin monia tämmöisiä piirtäjiä. Mutta Suomessa... eipä tulekaan oikein ketään mieleen! Täällä siis ollut hyvin harvinainen
Joonas panosti aika tavalla sarjakuvissaan naishahmoihin ja kyllä tämä näkyy myös hänen mainos- ja kuvitustöissään. Joonaksen kaupallisempaa puolta on kai aika vähän tutkittu eikä siitä liene kirjoitettukaan juuri mitään. Sitäkään en osaa sanoa, että olisiko häneltä esim. tilattu 50-luvulla kuvituksia tällä oletuksella? Myöhemmin oli sitten vielä ne aforismikuvat Lauttasaari-lehdessä. Liippaa läheltä, mutta ei sittenkään ole aivan tuota mitä haet. Ajattelin nyt vain mainita kun tuli mieleen.
-
Onhan näitä Suomessakin ollut kauniiden naisten piirtäjiä mainosmaailmassa ( enkä tarkoita itseäni!), esim. se yks hollannista muuttanut "Vincent" teki plajon naiskuvia myös mm. Me Naiset yms. jatkokertomuksiin. Aktiivisimmillaan varmaan milleniumin alussa. Tais erota suomal. muijastaan, oisko muuttanut jo takas, kun ei oo näkyny viime aikoina..........?
Mainosmaailmaa vielä, omalta osaltani voin "paljastaa" että niille SAI piirtää tod. paljon storyboardeja ja "leiskoja" just 15 vuotta sitten, ennku ottivat tietsikat haltuun JA MONET näistä kuvista ei ikinä näy/näkyny muualla kuin mainostoimston seinällä. Osa konttuuriesta OSTI "kaikki oikeudet" ja orkut palkkion mukana. Itsekin kävelly semmosta paraatia mm. Lowe Lintas/ Partnersin Ja Hasanin käytävillä, heh. Mutta tolla alalla työntekijöiden vaihtuvuus ja kiertely eestakasin on ihan järjetöntä, kunnes ne lopulta kaiki perustaa SEN oman toimiston.
Mä tein mm. Koffin, Finlandia Vodkan, Magnum jäätelölle ja Nokian kapuloihinkin, jo 1996 lähtien, "pikkukamppiksiin" oman osani. Mut JOS tekee vain mainosduuneja niin ei sitä ehdi MITÄÄN omia kunnolla tekeen....!
Aijoo, Joonaksen Laru-lehden "rohkeista" pimukuvista sai hän ihan vihapostia(kin) postiluukustaan, onneks hällä oli työhuone erikseen, silloin vielä Taivaanvuohentiellä! ;)
-
Joonas panosti aika tavalla sarjakuvissaan naishahmoihin ja kyllä tämä näkyy myös hänen mainos- ja kuvitustöissään.
Joonas tuli minullakin lähinnä mieleen. Ja niissä merkeissä: tässä pari Lindebergin viivapiirrosta, jotka eivät olleet näyttelyssä, mutta joissa ollaan aika lähellä Joonaksen tyyliä. (Nämä ovat kahvimainoksia).
-
Joonas tuli minullakin lähinnä mieleen. Ja niissä merkeissä: tässä pari Lindebergin viivapiirrosta, jotka eivät olleet näyttelyssä, mutta joissa ollaan aika lähellä Joonaksen tyyliä. (Nämä ovat kahvimainoksia).
Hauska kun näissä on eri tyypeillä kaikilla sama (suun) ilme. "Suu vehnäsellä."
-
Lindebergin nimi ei ollut minulle ennestään tuttu mutta yksi noista Jyrkin laittamista kuvista näytti tyyliltään hyvin tutulta ja tajusin, että olen fanittanut miehen töitä koko ikäni. Penskana tuli luettua Lindebergin kuvittamaa Kalevalan tarinat -kirjaa harva se päivä ja suurin syy miksi kirjan parissa viihdyin oli Lindbergin vaikuttavat kuvat. Ne ovat syöpyneet mieleeni vähintääkin yhtä tiukasti kuin Gallen-Kallelan Kalevala-tulkinnat.
-
Edit: Löytyi tuokin, Kuvittaja-lehden 2/06 artikkelissa "Mitä kaikkea kuvitukselle voi tapahtua" Lindeberg tuskailee Kalevalan arabiankielistä käännöstä. Ei tuossakaan ole Murtosaarta mukana.
Hei, olen uusi täällä ja Lindebergin ihailija. Etsin ja löysin 3/2005, mutta näyttää siltä, että artikkelin arkisto ei ole enää olemassa. Onko kukaan kopio tästä 2/06 artikkelista .pdf he olisivat halukkaita jakamaan, kiitos?
-
Eva Vilhelmiina Eskelinen @evelmiina lähetti nämä hienot lähikuvit Twitterissä jo jonkin aikaa.
-
Onko kukaan kopio tästä 2/06 artikkelista .pdf he olisivat halukkaita jakamaan, kiitos?
Oletko saanut tätä artikkelia vielä? Voin skannata kopion.
Timo
-
Löysin eräästä Kuvittaja-lehden numerosta maininnan että Lindebergin haastattelu löytyis numerosta 3/2005. Just sitä vaan ei mulla ole. Lieneekö tuo sitten Murtosaaren tekemä haastattelu?
Ei vielä. Kiitos paljon, Kimo! Olisi kiva, että!
-
Ei vielä. Kiitos paljon, Kimo! Olisi kiva, että!
Laitoin sulle yksityisviestillä latauslinkin juttuun. Yksityisviestit löytyvät ylhäältä "Käyttäjäinfo"-laatikosta, Kvaak-logon alapuolelta.
Timo
-
Kiitos paljon, Kimo!
-
Nyt Huudosta tämmöinen 35€:llä. Myyjän mukaan kuvitus on Lindebergin. Voisi kuvitella että kansikin olis?
(https://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=17976.0;attach=41987;image)