Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvantekijöiden keskustelut => Julkaisu, markkinointi, tekijänoikeudet ja palkkiot => Aiheen aloitti: Mauku - 24.08.2004 klo 21:10:01
-
Mistä löytäisin hyvän kustantajan sarjakuvalleni? Kyseessä on mangan-tapainen sarjakuva ja ainoa löytämäni kustantaja on Egmont Kustannus ja Jalavasta en tiedä.
Olen uusi näissä jutuissa, hehe. :D
-
En itsekään paljoa näistä tiedä, mutta LIKE voisi olla yrittämisen arvoinen. Johnny Kniga kustantaa käsittääkseni myös kirjoja, joten sieltäkin kannattaisi ehkä kokeilla. Egmont on varmaan aika tarkka linjansa suhteen, joten Knigaa, Jalavaa ja LIKEä veikkaisin parhaimmiksi valinnoiksi.
-
Ehkä alkuun pääsee silmäilemällä Kvaakin kustantajat ja lehdet -linkkilistaa: http://www.kvaak.fi/linkkihakemisto/Lehdet_ja_kustantajat/
-
Taitaa olla ison kaupallisen kustantajan kiinnostuksen herättäminen kiven takana. ::)
Pieni maa, pienet markkinat... Taitaa olla break-evenin ylittävät sarjakuva-albumit harvassa. Siis tämmöisten kestosuosikkien kuten Tinttien ja Asterixien lisäksi.
Paljonkohan Ville Tietäväisen "Linnut ja meret" on myynyt? Se on ainakin saanut runsain mitoin vetoapua medialta...
Edit: Lisämasennuksena lainaus Journalisti-lehedestä:
"Tilaustöiden lisäksi syntyy omia töitä, kuten Linnut ja Meret -sarjakuva-albumi. Hienot arvostelut ja Kritiikin kannukset -palkinnon kerännyt albumi ei tosin ollut kovin hyvä liiketoimi, Tietäväinen laskee saaneensa siitä tuntipalkakseen kahden euron tappion työtunnilta."
-
Itsestäsi.
Kannattaa toki lähettää myös isoille kustantajille näyte. Uskoisin että saat ainakin palautetta (ellei muuta niin sen että kehoittavat kokeilemaan ensin omakustanteella).
Pienkustantamoidenkin puheilla toki kannattaa käydä eteenkin jos lähiseudulta löytyy joku.
Mutta jos sarjakuvasi on oikeasti hyvä niin siitä vaan rohkeasti lähettämään eri kustantajille näytteitä. Aika valmis saa sarjakuva käsittääkseni olla ennen lähettämistä ja jossain määrin poikkeuksellinen.
Kustannusvaihtoehtoja miettiessä olisi myös mukava tietää hieman tarkempaakin tietoa. Miten pitkä sarjakuva? Mistä kertoo?
-
Siitä tulisi aika paljon mangan-tapainen, elikkä ei sarjakuva-albumi vaan sarjakuvakirja. :) Ja siitä tulisi aika monta kirjaa. Kaikki sivut olisivat mustavalkoisia paitsi etu- ja takakansi. Olen suunnitellut tätä tarinaa todella pitkään, ainakin pari vuotta, joten tiedän miten se alkaa ja loppuu. ;D
Genre on komedia ja ehkä myös fantasia.
Se kertoo tytöstä joka joutuu toiseen maailmaan, missä on vain kissoja. Tämän paikan nimi on Kissa Kuja, mikä on myös sarjakuvan nimi. Kaikki siellä olevat kissat ovat oikeasti ihmisiä, mutta kaikki jotka joutuvat Kissa Kujalle muuttuu kissoiksi. Kissa Kujasta ei (tietysti) pääse pois ns. pahojen joukkojen takia. (<--- elikkä pahikset) Tätä tyttöä (joka on myös muuttunut kissaksi) luullaan legendaariseksi Maukuksi (elikkä Mew:iksi), joka kerran pelasti Kissa Kujan. Hänen tehtäväkseen tulee nyt pelastaa Kissa Kuja ja vapauttaa kaikki ihmiset sieltä. Hän ei tietenkään tee tätä yksin vaan hän saa kaveriksi pari muuta kissaa.
Jotenkin noin se tarina menee. ^-^
-
Jos tarina on tosiaan huiman pitkä, niin kannattaa miettiä myös nettikustantamisen mahdollisuutta. Eli nettisarjaksi.
Uskaltaisin sanoa, että suomalaiset kustantamot eivät lähde kustantamaan mitään suomalaistekoista pitkää mangasaagaa, ellei tekijä ole todella hyvä ja tunnettu.
-
Ehkäpä Suomen yrityslehdet eli Sarjamania, joka on julkaissut Parrakas nainen -albumisarjaa ja Kerubi -pokkarisarjaa.
Siis näitä pääosin kotimaisten tekmiä sarjoja. En tiedä miten hyvin/huonosti ovat menneet kaupaksi ja kuinka hyvin firmalla nyt menee... että ottaako miel. uusia tekijöitä. Osoite löytynee hakemalla googlella tms.
Timo
-
Onko Suomesta muuten kadonnut kokonaan tämä kotimaista sarjakuvaa julkaiseva pienlehtikulttuuri? Meinaan että mieleen ei tule kuin Tähtivaeltaja sellaisista lehdistä joissa julkaistaan myös tuntemattomampien tekijöiden tuotoksia. Eri kaupunkien sarjakuvaseuroilla taitaa kuitenkin olla myös julkaisuja joihin kannattaa tarjota töitään. Esimerkkinä vaikkapa Joensuun Sarjakuvaseuran Alppari. Myös paikallislehdet/opiskelujulkaisut kannattaa käydä läpi.
Mutta asia taitaa olla valitettavasti niin että albumimittaisia tarinoita on erittäin vaikea saada julkaistuksi.
-
Aika vahvasti suosittelisin heittämään jonkin verran näytettä nettiin. Esim. parikymmentä sivua, jos tosiaan pokkarityyppisestä jutusta on kyse.Siltä pohjalta voisi moni täällä jo jotain järkevää sanoa kustannuspotentiaalista.
Aivan turhaa on sen tyyppinen ajattelu, että "yllätänpä kaikki valmiilla kirjasarjalla."
Vahvasti kuitenkin epäilen, ettei kustantajaa löydy.
Saat olla hämmästyttävä ihmetekijä, jotta joku tuosta vaan alkaa kirjasarjaa julkaisemaan. Noin niinkuin ensimmäisenä yrityksenä.
Onko mitään muuten valmiina tässä vaiheessa?
Ajan haaskuuta etsiskellä kustantajaa jos ei ole valmista materiaalia näytettäväksi.
-
Osaatteko kertoa jotain markkonoiden suuruudesta? Siis paljonko nämä "alternative" albumit (ei nimikustantajaa, mutta tekijät ja pienkustantamot tosissaan) keskimäärin myy?
100? 300? 500? Enemmän? Siis paljonko joku Asema kustannuksen tai vastaavan pakertajan albumi löytää oikeasti lukijoita (ei painos vaan myynti)?
Entä vastaava ulkomainen kama (jolla mainetta moninkertaisesti koska jo arvostettu ulkomailla), paljonkohan esim Heikosen julkaisema Ghost World on myynyt (no tää nyt pesee suomalaiset pienkustanteet)?
Nimimerkillä "markkinoiden koko ihmetyttää"
-
Noin perstuntumalta heittäisin että liikutaan muutamissa sadoissa jos tuotos ei ole laajemmassa kirjakauppalevityksessä. Suomessa taitaa olla niin että suosituimpien kirjajulkaisujen myyntimäärät liikkuvat siinä kymppitonnin tuntumassa. Kyllähän välillä jotain kirjaa myydään kymmeniäkin tuhansia mutta ne taitavat olla aika poikkeustapauksia.
-
Pienkustantajien menekkiin vaikuttaa vahvasti myös kustantajan aktiivisuus. Esim. asemalaiset ja erikoisesti sarjakuva-akatemialaiset käyvät suht ahkerasti myyskentelemässä erilaisilla festareilla.
-
Olen samaa mieltä kuin Jarmo, että jos ei ole valmista materiaalia näytettäväksi, niin ei kannata paljon kustantajan peräänkään huudella. Suomeksi ja Suomessa siis sarjakuva-albumien piirtäminen ei ole mikään ammatti. Seon tehtävä muun työn ohella. Hyvä materiaali löytää kustantajan.
Toki kannattaa ja pitää suunnitella ja unelmoida, mutta sitten on vielä jäljellä se hieman kinkkisempi perspiraatiovaihe.
Omakustanteet myyvät siinä 50-4000 kappaletta, riippuen siitä kuinka omakustantaja viitsii tekelettään myydä. Tämäkään ei siis ole ole varsinainen este jos on päättäväinen tekijä asialla.
-
Hyvä kustantaja?? Itsellenikin ajankohtainen aihe. Pitäisi syksyllä kolkutella ovia. Millainen tuntuma ihmisillä on tälläisien suurempien kustantajien aktiivisuuteen kuten Jalava, Like, Otava, Wsoy, Arktinen Banaani yms.? Siis tarkoitan, että jos ajatellaan scifi/fantasia genreä, niin esim. Ropeconissa en ole törmännyt muihin kuin Jalavan myyjiin(Hiltusen tuotoksia). Ovatkohan muut kustantamot miten aktiivisesti mukana erilaisissa tapahtumissa Suomessa? Tietysti jos ei ole kyseisen genren sarjakuva materiaalia tarjottavana niin...no...kommentteja, kiitos.
-
Ainakin sellainen tuntuma, että mitä isompi, niin sitä kauemmin se "hautoo" tarjokasta eli harkitsee julkaisemista. Kannattaa siis ehkä ajan säästämiseksi tarjota useammalle kerralla. Toki ehkä voi varovasti jo ehkä puhelimessakin tiedustella että onko tämä genre (esim.sci-fi) ollenkaan sopiva heille. Uskoisin, että myös kustantajat voivat vinkata minne toiseen paikkaan kannattaisi myös tarjota. Eikä sovi unohtaa uusia alalle tulossa olevia kustantajia kuten esim. Sammakkoa.
-
Osaatteko kertoa jotain markkonoiden suuruudesta? Siis paljonko nämä "alternative" albumit (ei nimikustantajaa, mutta tekijät ja pienkustantamot tosissaan) keskimäärin myy?
Entä vastaava ulkomainen kama (jolla mainetta moninkertaisesti koska jo arvostettu ulkomailla), paljonkohan esim Heikosen julkaisema Ghost World on myynyt (no tää nyt pesee suomalaiset pienkustanteet)?
No, aika paljon kertoo markkinoiden koosta se, että Ghost Worldia on myyty vähän yli 700 kappaletta... Kustannuksia räknäillessä oli kylläkin otettu huomioon se, että ainakin 100-200 alan aktivistia oli epäilemättä ehtinyt hankkia noin "vanhan" albumin (tai Eightball-irtonumerot) jo alkukielellä. Pahempi takaisku olikin se, että synergiakaavailuista huolimatta Ghost Worldin elokuvaversion maahantuoja päätti viime tingassa luopua teatterilevityksestä (siellä ei edes tiedetty, että leffa oli esim R&A-festarin suosituimpia sinä vuonna..).
Pitemmän linjan pienkustantajat kertovat, että vielä 10-15 vuotta sitten - ennen kirjastomäärärahojen radikaalia vähentämistä - oli paljon turvallisempaa julkaista kotimaisiakin albumeita, kun kirjastojen saattoi luottaa ostavan heti päältä useita satoja kappaleita. Nykyään saa olla tyytyväinen, jos yhteiseen käyttöön uskalletaan hankkia 50-100 albumia.
Eli jos haluaa olla avuksi koko sarjakuva-alalle, kannattaa aina pyytää suosikkialbumeitaan myös lähikirjastossaan, vaikka ne sattuisivat löytymään jo omastakin hyllystä :)
-
Tietäväinen laskee saaneensa siitä tuntipalkakseen kahden euron tappion työtunnilta."
Tässä on kyllä otettava huomioon se, että Linnut ja meret -albumin painokustannukset lienevät olleet korkeat; nelivärisivut, laadukas päällystetty paperi ja kovat kannet ovat hintava yhdistelmä.
-
Onko Suomesta muuten kadonnut kokonaan tämä kotimaista sarjakuvaa julkaiseva pienlehtikulttuuri? Meinaan että mieleen ei tule kuin Tähtivaeltaja sellaisista lehdistä joissa julkaistaan myös tuntemattomampien tekijöiden tuotoksia.
Samaa olen harmitellut minäkin. Käsittääkseni sarjari ottaa vastaan sarjakuvia keneltä vaan, mutta mitään parempaan levitykseen yltäviä julkaisuja ei taida löytyä. Sarjakuvastin takaisin kehiin >:(
Tähtivaeltajassa tuo "tuntemattomuus" on aika suhteellinen käsite. Kiitettävän paljon ottavat vastaan kuvitusta nuorilta aloittelijoilta, mutta kun tarjonta on valtavaa ja piirtäjäkaartissa on kovan luokan tekijöitä Hiltusesta lähtien, on sarjakuvan läpisaaminen kovan työn takana.
-
Kustantajat saattavat usein haluta uusilta piirtäjiltä jonkinlaista näkyvyyttä lehdissä. Oma sarjakuva ensin lehteen ja sitten on paljon helpompi alkaa kysellä kustantajilta kiinnostusta.
Taitaa olla mille kustantajalle tahansa aika suuri riski julkaista täysin tuntemattoman piirtäjän albumi.
-
oookkeee... olen piirrellyt "manga" sarjistani, ja ensimmäinen kirjanen on nyt valmistunut.
kustantamoita etsiskelen.
olisin erittäin kiitollinen jos joku tämän viestin nähneistä voisi kertoa joitain osoitteita kustantamoiden sivuille.
Thanx jo etukäteen!!!
-
Pistäpä näyte yhestä sivusta tänne.
Esim. WSOY:lle jos lähettää, niin olettaisin, että pitää olla aika kansainvälisen tasoista kamaa.
Ja toimisihan se sulle ilmaisena mainoksena. Täällä Kvaakissahan pyörii potentiaalinen ostajakunta!!!
-
ai että näyte, no laitan linkin tähän ja toiseen viestiin.
tämä on deviantartin linkki, yhden sivun olen tuonne laittanut näytille:
http://www.deviantart.com/deviation/11630920/
-
Hyvännäköistä jälkeä! Yllätyin, vaikka en noin muuten mangasta järin innostunut olekaan. En tiedä kustantamoista, mutta ajattelin kehaista. Kun selailet tätä sarjakuvien teko osiota niin löydät useita kustantajiin tai kustantamoihin liittyviä ketjuja.
Keep searching ja teretulemasta kvaakkiin!
8)
-
kiitos! ;)
eh, en tiedä voiko tota ihan "mangaksi" sanoa...
mutta paljon olen saanut vaikutteita!
pseudoa..
-
Katso vaikkapa tämä:
http://www.tokyopop.com/aboutus/submissions.php
Googlettamalla voi etsiä muitakin mangajulkaisijoita.
-
Olen kokeillut tuota.
ne jotka ovat hiukan perillä tuosta, niin tietävät mitä tarkoitan kun sanon "bleed area".
japanilaisethan piirtävät sarjakuvansa B5. tai B4 paperille, (en muista kumpi..) ja meillä A4, koska B papereita ei varsinaisesti myydä suomessa. (ainakaan en itse ole löytänyt vaikka olen kissojen ja koirien kanssa etsinyt)
Tietääkö kukaan, kuinka mahdottoman pienelle "arealle" joudut tekemään comiccisi, varsinkin jos A4 on vaihtoehtosi?
oma yritykseni (comic) on suoraansanottuna aivan päin prinkkalaa, jos yrittäisin sitä tokyo pop:piin lähettää. muutenhan, se olisi paras vaihtoehto.
Ja se että toisena vaihtoehtona olisi lähettää se Cd:llä, mutta, jos ei omista kunnon konetta niin se pikkasen hankaloittaa asiaa..
alkaa pikkuhiljaa nostaa päätään tuo omakustantaminen...
hiukan aamupöpperössä kirjoitettu, jos sekavuutta ihmettelette...
-
Erittäin hyvännäköinen tuo näytesivusi. Tyylipuhdasta, painovalmista mangatyyliä piirrosten puolesta!!
Juonta tietysti vaikea arvioida yhden sivun perusteella. ;D
-
Tietääkö kukaan, kuinka mahdottoman pienelle "arealle" joudut tekemään comiccisi, varsinkin jos A4 on vaihtoehtosi?
No minä tiedän ainakin, kun teen suunnilleen kaiken aanelosen kokoon.
Tokiopoppiin ei tarvitse muuta kuin lähettää muutama sivu (oliko viisi?) sarjakuvaa ja kun kerta tarjoaisit omaa sarjaa, niin mukaan synopsi tarinasta ja ehkä jokunen käsikirjoitusliuska. Ei siis koko sarjakuvaa (tai edes ensimmäistä albumia). Riittää, että näkevät piirustustason ja sarjakuvan tyylin yms.
-
Luulisin Welzu erwilin tarkoittaneen sitä minkä kokoiseksi työ pitäisi A4:selle tehdä jos sen koettaa tehdä B4 paperin koon mukaan. ???
Tuolta selviävät paperikoot
http://home.inter.net/eds/paper/papersize.html
B4 näyttäisi olevan A4:sta isompi joten yhtään ei piiroksia tarvitse käydä pienentelemään. Nykyisen tietotekniikan aikana ei originaalin ja lopullisen painotuotteen koon suhteella (pienennös-suurennos) ole paljoakaan väliä, kunhan itse kuvasuhde pysyy samana (pituus/leveys). Ja pituus/leveys suhteessa papereilla A4-B4 eroa syntyy vasta kolmannessa desimaalissa, eli eroa ei ole.
-
Luulisin Welzu erwilin tarkoittaneen sitä minkä kokoiseksi työ pitäisi A4:selle tehdä jos sen koettaa tehdä B4 paperin koon mukaan. ???
Hups :-[
Noita papereita voi ostella ainakin netistä. Esim. täältä: http://www.bluelinepro.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=CTGY&Store_Code=BL&Category_Code=003map
Löytyy aanelosta ja beenelosta.
Helpompaa on tietenkin ostaa tavallista aakolmosta ja tehdä sille...
-
kiitos tertsi! ;D
hege, kiitos korjauksesta. tuota alunperin tarkoitin.
ainakin omasta mielestäni "virallinen" (...)piirustus "area" (kiva.. englanniksi kirjoittamnen kostautuu.. oon unohtanu jo vaikka mitä suomenkielisiä sanoja, mutta enkux homma toimii...) on ihan liian "pieni" siihen mitä olen tottunut tekemään..
Welzu, olen tutustunut jo (krhm..... .....) aika päivää sitten tuohon tokyo pop:in mahdollisuuteen, mutta se ei vain käy... jos saisin jollain helpolla tavalla muokattua nuo kuvani, niin elämä olis helpompaa..
koneeni on vuodelta 200 ekr, että sillä on turha alkaa mitään väkertämään.. :P
elämä ei oo hunajaa...
-
Welzu, olen tutustunut jo (krhm..... .....) aika päivää sitten tuohon tokyo pop:in mahdollisuuteen, mutta se ei vain käy...
Ilmeisesti siis olet jo kokeillut tuota mahdollisuutta, sillä eihän tietokoneen ikä ole mikään este näytetyön lähettämiselle (jos on, niin miten yleensäkään aiot tarjota töitäsi millekkään kustantajalle?). Tokiopop ei kuitenkaan ole ainoa. Kannattaa siis etsiskellä myös muita kustantamoja ja kokeilla monia vaihtoehtoja. Ja kun on mennyt kierroksen läpi, niin tekee uuden version ja uusi kierros käyntiin.
-
Welzu, olen tutustunut jo (krhm..... .....) aika päivää sitten tuohon tokyo pop:in mahdollisuuteen, mutta se ei vain käy...
Ilmeisesti siis olet jo kokeillut tuota mahdollisuutta, sillä eihän tietokoneen ikä ole mikään este näytetyön lähettämiselle (jos on, niin miten yleensäkään aiot tarjota töitäsi millekkään kustantajalle?). Tokiopop ei kuitenkaan ole ainoa. Kannattaa siis etsiskellä myös muita kustantamoja ja kokeilla monia vaihtoehtoja. Ja kun on mennyt kierroksen läpi, niin tekee uuden version ja uusi kierros käyntiin.
UUDEN VERSION???
eh, jos tarkoitat sarjiksen uusix pistämistä, en ole kauhean innostunut asiasta..
olen nimittäin laittanut uusix tuon niin kutsumani tiiliskiven semmoset... 20 kertaa putkeen.
mutta en ole edes ajatellut tarjota sitä mihinkään ennen kuin nyt.
hohhoi.. voisihan sitä tokiopop:pia yrittää vielä.. katsotaan nyt. :)
-
Pakko sanoa tähän väliin, että minusta on sinänsä aika koomista, että joku on vääntänyt tiiliskiven verran tuonkin tasoista matskua käyttäen siihen aikaa about 1-3 vuotta, eikä tekijällä ole vieläkään mitään käsitystä suomalaisista kustantajista. Kyllähän tuossa ajassa jo vähän ehtii googlettamaankin... Vai oletko kenties asunut Japanissa tuon ajan ja muuttanut hetki sitten (takaisin) Suomeen?
Kyllähän noita kustantajia yhteystietoineen saa vaikkapa netistäkin jo 10 minuutissa ainakin tusinan kerättyä. Ja mitä tuohon näytetöiden toimittamiseen kustantajien nähtäväksi tulee, onhan tavan postikin keksitty ja edelleen varsin toimiva vaihtoehto. Ei siihen tietokonetta tarvita. Työt vain kopiokoneeseen, 30 kopiota, osoitteet kuoriin ja postiin. Hyvä tapa on myös mennä kansionsa kanssa suoraan kustannusyhtiön ovesta sisään oikea käsi ojossa ja aurinkoinen ilme kasvoilla...
Viime kädessä yksi vaihtoehto tietenkin on omakustantaminen, joka Suomessa on ehkä yleisin tapa julkaista silloin, kun ei nimeä ja tunnettuutta ole vielä kentältä kertynyt. Harmihan se toki olisi, että noinkin suuritöinen projekti jäisi lopulta kokonaan julkaisematta. Markkinointi ja itsensä myyminen tosin on aina ollut taiteilijoiden yksi kompastuskivistä. Mutta olihan tuo tänne asiasta kirjoittaminenkin jo jonkinlainen aktiivisuuden alku tekijän taholta. Toivottavasti saat työsi vielä julkaistua.
Terveisin: Nibai ;)
-
Minulla on ollut joku käsitys, että suomalaiset kustantajat ovat taas viime aikoina olleet vähän laiskoja julkaisemaan uutta kotimaista.... Tosin en ihan uusimmasta tilanteesta tiedä. Ainakin Jalava ja Like tulisivat minulla mieleen, Like on tosin ollut hieman hitaanpuoleinen.... Sangatsu-mangan tapaiset eivät kait ottaisi uutta sarjaa tuosta vaan, varsinkaan suomalaista? ???
Tietty jos halajaa ulkomaiseen (isoon) levitykseen niin Tokyopop kuulostaa ihan okeilta, sitä kauttahan on julkaistu paljon myös länsimaista manga-vaikutteista. Ja löytyyhän niitä kustantajia muitakin. Pitää vain yrittää.
Itse ehkä kokeilen sitten joskus ensin Jalavaa, ei tunnu siltä, että olisi mitään alppariksi kelpaavaa matskua. Sitten joskus. Turpiin tulee jos tulee. Varmaan tuleekin. :P
...joten en tiedä kustantajista oikeastaan mitään, pitipähän vain sanoa jotain. :-\ Onnea sinulle yrityksessä, jälki näytti hienolta! :D Ehkä sinusta tulee ulkomailla se "Suomen mangapiirtäjä"... ;)
-
kiitos aura! ;D
Olen useammalta kustantamolta, kuten jalava, like tms. kysellyt, mutta hitaamman puoleisesti ovat vastailleet. (tähän mennessä ei yksikään...)
Sangatsu, tältä kysiseltä rupeamaltahan ei ole tähän mennessä ilmestynyt muita kuin dragon ball.
enkä muusta mahdollisesti heiltä ilmestyvästä ole kuullutkaan.
jos joku bongaa jotain, olisin erittäin kiitollinen jos ilmoittaistte siitä minulle. :D
-
Eips mitn sittenkään :-[
-
http://www.antarctic-press.com/html/submissions.htm
Antarctic Press on julkaissut paljon aloittelevien piirtäjien pseudo-mangaa. Ongelmaksi voi tosin muodostua mm. se, että Antarcticin julkaisujen lukusuunta on "normaali", ei japanilainen.
-
.. Tuolta selviävät paperikoot
http://home.inter.net/eds/paper/papersize.html
B4 näyttäisi olevan A4:sta isompi joten yhtään ei piiroksia tarvitse käydä pienentelemään. ..
Hiukan mielipiteitä vaan, ei muuta. Toi linkki on hyvä paperikokoja vertaillessa. Onhan (tosiaan) joo sekä A ja B koko noin 2 x 2.8
Mun silmään sopii enempi jokin 2 x 2.5 ja piiroslehtiöitä ostaessa otan mielummin
F kokoja, 2 x 2.22 tai muuten neliökokoisempaa.
Ruutujakohan sen sivun kokosuhteen määrittelee. Sattuu nyt oleen hukassa mutta
K. Tukiaisen Tyttö ja Mummo on kai sivunkooltaan jotakin 18 x 18.
Se oli mukana pohjoismaisessa Allt för Konsten-antologiassa joka taas on ihan eri kokoa,
noin 17 x 24!
Mutta, se on taitaessa sovitettu siististi niin että jää noin 1/4 sivua tyhjää yläkanttiin, muuten on ympäriinsä normaali tasaiset sivun marginaalit. Hyvin sopii silmälle niin.
Kannattaa siis taittamisesta huomioittaa painajalle kuinka sivun pitäisi olla .. jos jostain syystä on poikennut A-suhteisesta koosta. Sen voi siis tietämätön tunaroia täysin.
Mutta, se voi myös vaikeuttaa ja kallistaa painohommia jos eroat jostakin standartista. Ja taasen B5 koko voi olla halvempi painaa kuin hiukan isompi A4.
Jossain kai tästä on ollut juttua .. tää oli hiukan off-topic.
-- j --
edit : tarvi siistiä omia tyhmyyksiäni ..
-
Minulle saapi lähettää, Arktiseen Banaaniin, Annankatu 16 E, 00120 HKI, mutta vastaus saattaapi tosiaan kestää... jos joku kaipaa "oikeiden"mangakustantajien ts. japanilaisten osoitteita, niin minulta löytyy, nappasin esitteen mukaan Frankfurtin kirjamessuilta. Tässä muutama nettisivu:
shogakukan.co.jp
shueisha.co.jp
kodansha.co.jp
hakusensha.co.jp
futabasha.co.jp
akitashoten.co.jp
shonengahosha.co.jp
leed.co.jp