Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Kotimaiset sarjakuvat => : Aniskos 21.03.2016 klo 13:58:40
-
Koitin käyttää hakua mutta ei tullut vastaavaa aihetta vastaan.
Eli löytyykö kotimaastamme historiallisista aiheista tehtyjä sarjakuvia?
-
Montakin.
Ensimmäinen Ristiretki P.A. Manninen
Pakanat 1 ja 2 Tuomas Myllylä
Enin osa kotimaisia korkeajännityksiä Edestä maan ja kuninkaan jne
Ruusuvuoren ja Lukkarisen Nicholas Grisefothin seikkailut
Timo Mäkelältä Emil ja Sofi
Fisolen puutarhat
tässä tuommoinen nopea pintaraapaisu, sisällissotaa, talvi ja jatkosotia on käsitelty paljon kuten myös monien kulttuurihenkilöitten elämää
-
Tätä listaa voisi tosiaan jatkaa pitkään (vähän on tietty myös määrittelykysymys):
Ilpo Koskela: Lusia
Jaana Mellanen: Helsinki ennen Helsinkiä
Tiitu Takalo: Minä, Mikko ja Annikki
Ville Ranta: Kyllä eikä ei
Ja niin edelleen...
Pitääkö olla Suomen historiaan liittyviä? Vaiko mistä vain historiallisista aiheista (Anabasis!)? Myytit ja mytologiat ei taida olla historiaa (Perkele & Kalevala & etc)Ja kuinka kaus historiaan tarttee mennä? Ei taida 1980-luku vielä olla historiaa, vaikka siltä kyllä tuntuukin...
Mannisen Kapteeni Kuolioissa on usein pätkiä Tampereen seudun hämäristä historiallisista pojojojoista.
-
tässä tuommoinen nopea pintaraapaisu, sisällissotaa, talvi ja jatkosotia on käsitelty paljon kuten myös monien kulttuurihenkilöitten elämää
Löytyykö jääkäriliikkeestä tai sisällissodasta (tai sen ajan kulttuurihenkilöistä)?
Toki laveammalta ajalta arvostan myös vinkkejä. En ole n.17 vuoteen seurannut kotimaista sarjakuvaa, että on hieman umpeen kuromista.
-
Pistän tähän vielä Tarmo Koiviston Mämmilän. Oikeastaan mikään muu ilmaisumuoto ei kuvaa yhtä tarkasti Suomen historiallista kehitystä kansalaisen tasolta nähtynä 1975 - 2000.
Miksei myös Ami Hauhion Koltan perintö ja Roine & Nopsasen Antti Puuhaara, jos fantasiapuoli käy. Tuoreimmat sarjakuvasovitukset Kalevalasta ovat Marko Raassinan Kalevala ja Kullervo. Historiassa hamuillaan myös Petri Hiltusen toimittamassa sarjakuva-antologiassa Helkavirsiä, sovituksia Eino Leinon runoista.
Sisällissodasta löytyy Punaisten ja Valkoisten Korkeajännitys.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_sotien_Korkeajannitys (https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_sotien_Korkeajännitys)
Kulttuurihenkilöistä:
Laitinen: Kirjailija ja madame
https://www.sarjakuvakauppa.fi/kirjailija-ja-madame.html
Parkkari & Mäkelä: Mannerheim ja ihmissyöjätiikeri
https://www.sarjakuvakauppa.fi/mannerheim.html
-
Suomen muita sisällissotasarjoja ovat ainakin Ilkka Markkulan ja Jukka Koivusaaren Punainen ratsumies (https://www.sarjakuvakauppa.fi/punainenratsumies1.html) (2007) ja Satu Lusan Rauha ja sota (http://sukututkijanloppuvuosi.blogspot.fi/2010/02/sotatarinoita.html) (2008).
Kotimaisia historiallisia sarjoja yleisesti löytyy monia, Kari Suomalaisen Välskärin kertomuksista lähtien. Oikein väljästi tulkiten Kari Leppänenkin tekee Mustanaamiolle historia-aiheisia sarjakuvia.
-
Matti Viskari teki myös muistaakseni pitkän tarinan
v1918 tapahtumista. Nimi ei nyt mahdu mieleen.
-
Jalmari Finnen ja Ola Fogelbergin Janne Ankkanen agitoi kapinaa Janne Ankkanen sotajalalla -tarinassa. On tästä varmasti täällä ennenkin puhuttu. Juttu ei suoraan käsittele sisällissotaa, mutta julkaistiin alun perin sodan välittömissä jälkimainingeissa, eikä tarinan vertauskuvallisuutta ole vaikea ymmärtää.
-
Janne Ankkanen -sarja Suomen kuvalehdessä 1916 - 1918 sivusi enemmänkin sotaa suoraan, kuvakirja "Janne Ankkanen sotajalalla" (Otava 1918, 12 sivua) oli omanlaisensa vertauskuvallinen tarina, jossa Janne lietsoo vuoron perään kaikki maatilan eläimet toistensa kimppuun. Huonostihan siinä kävi ainakin Jannelle itselleen.
-
Mainitsen myös Reetta Niemensivun sarjat, Mikko Jeskasen Perkeleet ja Kirsti Ellilän Pyhän Birgitan perilliset.
Pitäisikö mainita myös Kallion ja Ahosen Maalaispunkin päiväkirja...
-
Pekko.
Jota ei ole vieläkään koostettu albumiksi. Hävetkää kustantajat.
Hävetään. Mutta. Ajan rakenne on muuttumassa.
-
Pekko.
Jota ei ole vieläkään koostettu albumiksi. Hävetkää kustantajat.
Sama
-
Aika kattavasti on jo listattu. Ilpo Koskelan kieltolakidraama "Aleks Revel" ja Mika Lietzénin piirtämä "Engelsmannit tulevat" (Oolannin sotaa) voidaan vielä mainita. Ja Koskelalta myös "Tarinoita Ahmasjärveltä", sarjakuvan muodossa kerrottua kotiseutuhistoriaa.
Ja kyllähän tuo 1980-luku on jo historiaa...Lietzénin "1986" tulee ensimmäisenä mieleen.
-
Timo Mäkelän Häjyt on sekin vallan mainio puukkojunkkarisarjis.
-
Aapo Kukon Riekaleita on paras mainita, kun tähän väliin ehdin. Tarkempaa tietoa omasta ketjustaan.
-
Hyvä kun tuo Riekaleita tuli esiin, varmaan paras lukemani kotimainen sotasarjakuva.
Kaksi aika tärkeää teosta on jäänyt mainitsematta:
Pauli Kallio ja Pentti Otsamo: Siperian kielioppi. Suomalais-ugrilaisia kansoja 1800-luvulla tutkineen Matias Castrénin elämää. Suurmieskuvaus vailla pönötystä.
Pauli Kallio ja Tiitu Takalo: Ottopoikia ja työläistyttöjä. Tampereen historia sarjakuvanovellien kautta kerrottuna.
-
Siinäpä pari Pauli Kallion käsikirjoittamaa teosta, mitkä ovat menneet kyllä itseltäni täysin ohi näkökentän.
Tiitu Takalon Minä, Mikko ja Annikki- sarjakuvassa käydään myös läpi Tampereen historiaa ja siinä on sitä sisällissotakuvaustakin, mistä ketjun aloittaja oli kiinnostunut. Tonihan sen taisi jo mainita, mutta vähän avasin tarkoitusta vasten.
-
Revontulen sotasarjat. Kulttuurihenkillöt Lauri Törni, Simo Häyhä (silloin kun Simo piti itsensä miehenä), Juutilaisen veljekset, Pylkäs jne. Osa lukijoistahan erheellisesti niputtaa samaan kastiin Korkkarien kanssa, vaikka Korkkarit tarinat ovatkin vain fiktiivisiä tarinoita todellisissa sodissa. Ja päinvastoin kuin Korkkarin kotimaiset, Revontulen tarinoita tehdään vielä, syksyllä pitäisi taas ilmestyä uutta matskua Marko Tiaiselta!
Ja onhan Revontulen julkaisema Kersantti Napalm, menneen talven lumia myös osittain historiallinen sarjakuva. Jos ei superagentteja ja kloonaamisia ja natsizombeja lasketa.
-
Siiri Viljakka ja Lauri Tuomi-Nikula ovat tehneet sarjakuva-albumin valistusmies Anders Chydeniuksesta. Asiasta uutinen etusivulla (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=2320).
-
Raatteen tie tulossa sarjakuvana syksyllä, tekijöinä Pekka Lehtosaari ja Hannu Lukkarinen. Linkki YLEn juttuun (http://yle.fi/uutiset/3-9499614).
Edit: Ohessa Hannu Lukkarisen piirros tarinasta.
-
Yhtään en tiedä minkälaista kamaa on luvassa, mutta Salakirjoilta tulee tämmöistä.
Vanhat Lapin yliluonnollisista ilmiöistä kertovat tarinat heräävät eloon sarjakuvaromaanina!
"Hyperborea, Ytteröija, Kalevalan karu ja vauras Pohjola. Lukemattomien sukupolvien ajan tarinat kaukaisesta, mielikuvitusta kiihottavasta myyttisestä pohjoisesta ovat innostaneet ja kiehtoneet eri kulttuurien tarinankertojia ja seikkailijoita.
Vuonna 1875 Kurikassa syntynyt Samuli Paulaharju löysi oman mystisen pohjoisensa Lapin ja Finnmarkin mailta, missä vanha kansa kamppaili elämästä luonnonvoimien kanssa. Matkansa hän taittoi pitkälti jalan kylästä kylään. Vuosikymmeniä kestäneen kirjailijanuransa aikana hän ehti kirjoittaa lukuisia Lappia ja Ruijaa koskevia tietokirjoja. Hänen ainoaksi kaunokirjalliseksi teoksekseen jäi kokoelma synkkäsävyisiä ja tunnelmallisia kansantarinoita, Tunturien yöpuolta.
Tämä kirja on muodostunut viiden kansanperinteestä ja pohjoisen luonnosta inspiraatiotaan hakevan taiteilijan halusta antaa uudenlainen muoto Paulaharjun vivahteikkaalle tekstille. Tervetuloa haltioiden, pirujen, trollien ja kummajaisten kaamokseen!"
Ennakkomyynti alkaa 20.8. Kirja julkistetaan 25.8. klo 13.30 Rovaniemen kirjaston Lapponica-salissa.
https://www.facebook.com/events/1878835025744229/
Tekijäkaarti: Lauri Pitkänen, Petri Hiltunen, Jouko Alapartanen, Lea Kaulanen, Elsa-Maria Kaulanen.
Timo
-
En mene vannomaan mutta jos on se josta olen nähnyt muutamia näytesivuja tuo on pakkohankinta.
Ja jos ei, vaan jotain ihan muuta. niin aihepiirin osalta kiehtova joka tapauksessa.
-
En mene vannomaan mutta jos on se josta olen nähnyt muutamia näytesivuja tuo on pakkohankinta.
Ja jos ei, vaan jotain ihan muuta. niin aihepiirin osalta kiehtova joka tapauksessa.
Mahtaisiko jostain löytyä näytettä taiteesta?
Ekku
-
Eilen oli Rovaniemellä Tunturien yöpuolta -sarjakuvaversion julkaisutilaisuus. Raportin kirjoitin kerrotusta (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,17336.msg494807.html#msg494807).
Neljää-viittä eri tyyliä kirjassa on, idean isä Lauri Pitkänen on ahkeroinut eniten. Jouko Alapartasen öljymaalaukset ovat enemmän kuvitusta kuin sarjakuvaa, muut ovat värikylläistä sarjakuvaa. Myös Petri Hiltuselta on väritetty sarjakuva, ja toinen laveerattu.
Pitkänen käski mainita, että Salakirjoilla on Sarjakuvafestivaaleilla ensi viikonloppuna myyntipöytä. Siellä voi tarkemmin tutustua, jos festareille pääsee.